Полезната мазнина за готвене?

  • 13 041
  • 59
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 4 954
Готвя само със зехтин. На запад никой не готви с олио, всички рецепти на английски са със зехтин, реших да пробвам и ми хареса. Олио ползвам за рецепти, които изискват много мазнина, и скъперническата ми душа решава да спести някой лев.

# 16
  • The Big Apple
  • Мнения: 23 529
Готвя само със зехтин, масло използвам за печива предимно.
Слънчогледово олио не съм ползвала от години.

# 17
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
За салати ползвам качествен зехтин.
За готвене обикновено олио, по-рядко масло. Не защото рафинираното олио е много полезно (даже хич не е),  а защото е значително по-евтино от зехтина. И поне не е вредно. Не пържа обаче никога.
Мас също, защото няма от къде да взема домашна, а купешката ми мирише много гадно.
Маргарин не ползвам изобщо. На филиите мажем масло.
За сладкиши олио или масло, според вида на сладкиша.

# 18
  • София
  • Мнения: 12 011
Готвя с гхи или мас, ако трябва да пържа, ползвам зехтин.
Слънчогледово и всякакви други мазнини от семена и ядки не влизат в дома ми.
Маргарин съм консумирала само като дете, когато в магазините рафтовете бяха празни, просто защото нямаше особен избор на продукти.

# 19
  • WonderLand
  • Мнения: 3 896
Готвя с гхи или мас, ако трябва да пържа, ползвам зехтин.
Слънчогледово и всякакви други мазнини от семена и ядки не влизат в дома ми.
Маргарин съм консумирала само като дете, когато в магазините рафтовете бяха празни, просто защото нямаше особен избор на продукти.

Oт къде намираш гхи? Не съм виждала никъде до сега.

# 20
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
Ето
http://www.zoya.bg/%D0%91%D0%B8%D0%BE-%D0%B3%D1%85%D0%B8-(%D0%BF … -%D0%B3%D1%80.658
но е безумно скъпо. Аз съм си правила веднъж в къщи, но вкусът никак не ме очарова, за това не повторих.

# 21
  • Мнения: 7 001
Ние не пържим. Макар че може и да бъркам на какво му се вика пържене, че съм една готвачка... Blush
За ястия и салати ползвам зехтин, за сладкиши - кокосово масло.
Преди да срещна мъжа си, си готвех и с кокосово масло, но той дълбоко се възмути от тази идея и минахме на зехтин.  Laughing

# 22
  • Мнения: 4 954
Не пържа в много мазнина. Лъжица в тефлоновия тиган и това е. Вместо паниране пека на фурна със същото количество мазнина. Ползвах много масло, но сега се налага да го избягвам заради алергия на сина ми. Честно казано за първи път чувам, че зехтинът е вреден при пържене.

# 23
  • WonderLand
  • Мнения: 3 896
Не пържа в много мазнина. Лъжица в тефлоновия тиган и това е. Вместо паниране пека на фурна със същото количество мазнина. Ползвах много масло, но сега се налага да го избягвам заради алергия на сина ми. Честно казано за първи път чувам, че зехтинът е вреден при пържене.

Не е вреден, просто не е полезен. Има 2 вида зехтин - рафиниран (помас), който е преработен като сълнчогледовото олио и е устойчив на термична обработка, аромата му е притъпен и по-деликатен. В него почти не са останали полезни вещества. Другия е екстра върджин - силно изразен аромат, идеален за салати, но не е подходящ за термична обработка, защото прегаря лесно, аромата му се изменя силно при термична обработка, тъй като продукта не е преработен и е нестабилен.

# 24
  • Мнения: 6 415
По-добре ползвайте мас, отколкото олио, защото при нагряване олиото става токсично. Същото се отнася и за зехтина. Всъщност, зехтинът и маста имат около 20 калории разлика, но ако маста е домашна, мисля че се сещате кое е по-добрия вариант Simple Smile Извинявам се за дошлия от нищото отговор, но чак днес случайно попаднах на темата. Хубав ден на всички  Simple Smile

Специално си питахме доцентката (сега може и да е професор вече) преди 6-7 години по фармакотерапия дали пърженето с олио е вредно, т.е. отделят ли се токсични в-ва от олиото? Отговорът беше, че при фритюрниците се отделят, а в тиган - не, защото не се достигат толкова високи температури. Понеже съм нямала фритюрник не съм се интересувала повече. Друг е въпросът доколко олиата и другите мазнини по магазините са чисти (или имат по нещо добавено, което евентуално да пречи). А маста - домашна - полезна си е естествено. Както и сланината. Вече въпрос на вкус.
По темата:
 - за готвене - олио
 - за салати - зехтин (чела съм, че може и да се готви с него, но нещо не ми се вярва)
 - за печива - олио или масло
Маргарин - категорично не. Пак докато учехме ни обясняваха, че това е мазнина, която тялото не познава и не знае как да преработва (най-простичко казано).

# 25
  • Мнения: 6 415
Не е вреден, просто не е полезен. Има 2 вида зехтин - рафиниран (помас), който е преработен като сълнчогледовото олио и е устойчив на термична обработка, аромата му е притъпен и по-деликатен. В него почти не са останали полезни вещества. Другия е екстра върджин - силно изразен аромат, идеален за салати, но не е подходящ за термична обработка, защото прегаря лесно, аромата му се изменя силно при термична обработка, тъй като продукта не е преработен и е нестабилен.

А, точно това имах предвид за зехтина. (писах в темата преди да я прочета докрай)

# 26
  • София
  • Мнения: 1 832
Аз готвя предимно с олио. Имаше период, в който готвих със зехтин. Но сравнително скоро прочетох, че не е добре да се готви с него и се отказах. Имаме познат грък, той си готви със зехтин.
За печива - най често 50/50 олио/масло.
Ако пържа /рядко се случва/ - олио
Мас, също рядко, главно за тестени, много обичам масленки, но се въздържам. Картофи пържени в мас са страхотни докато са топли, но многоооо калорични.
Маргарин не съм купувала от много време, поне 6-7 години.
Скоро си купих буркан кокосово масло, но нещо не му намирам приложение.
Когато имам повече домашно прясно мляко, след като го сваря от каймака му си избивам масло с пасатора.
На някои неща слагам след, като изключа котлона зехтин, или на картофено пюре, част от мазнината освен масло е зехтин.

# 27
  • Мнения: X
Не пържа. Готвя само с краве масло, за студено овкусяване ползвам зехтин (студено пресован). Не изпозлвам рафинирани мазнини за нищо, вкъщи слънчогледово олио няма  Peace

Гхи може и сами да си направите, аз още не съм пробвала, защото краве маслото ме устройва за готвене. Може и свинска мас, важното е да не е растителна мазнина (с изключение на кокосово масло, то е устойчиво на термична обработка)...

# 28
  • София
  • Мнения: 12 011
Готвя с гхи или мас, ако трябва да пържа, ползвам зехтин.
Слънчогледово и всякакви други мазнини от семена и ядки не влизат в дома ми.
Маргарин съм консумирала само като дете, когато в магазините рафтовете бяха празни, просто защото нямаше особен избор на продукти.

Oт къде намираш гхи? Не съм виждала никъде до сега.

Понякога има в Метро - на полската марка Млековита по половин килограм в едни жълти кофички.
Когато нямам такова, си правя, изключително лесно е. А отделената млечна част използвам в крем супа.

# 29
  • Мнения: 2 240
Мазнините се делят на наситени и ненаситени. Наситените мазнини - масло, гхи, мас, кокосово масло, за разлика от ненаситените - зехтин, сусамово, ленено олио, са по-стабилни и по-устойчиви. Тяхната химическа структура не може да бъде така лесно разрушена, когато са подложени на топлинна обработка.
Ненаситените мазнини са пълната противоположност - топлината и светлината лесно разрушават естествената им химическа структура. Когато са подложени на топлинна обработка, се окисляват и стават "токсични". Организмът не ги приема като 'естествени' и не ги храносмила. Затова и зехтинът винаги се продава в тъмни бутилки. Peace

Мисля, че Помаче е по-удачен вариант за готвене, ако сте любители на зехтина, но Extra Vergine - категорично не. Иначе и аз знам, че маргаринът, слънчогледовото и царевичното олио са вредни.. но аз си ползвам слънчогледово. Животинските мазнини си остават най-добрия вариант за готвене.

Последна редакция: сб, 07 яну 2017, 17:47 от green_lizard

Общи условия

Активация на акаунт