Полезната мазнина за готвене?

  • 13 040
  • 59
  •   1
Отговори
# 30
  • Бургас
  • Мнения: 4 087
мас, маргарин и олио не използвам, за баници и сладкиши -масло, за салати и готвене - зехтин

# 31
  • Мнения: 892
Маргарин като се замисля май никога не сме ползвали, може би отдавна за много кратък период.

Иначе напоследък ползваме много шарлан - студено-пресовано слънчогледово олио - за готвене, най-вече. Какво ви е мнението за него?

Ползваме също и зехтин - и за готвене, и за салати, както и други олиа - има едно микс, което включва масло от гроздови семки, от рапица и от царевица, също само от гроздови семки, както и сусамово, орехово, от тиквени семки, но последните най-вече за салати.

Кокосово ползвам много да се мажа с него, също и съм го яла сурово, слагала съм го в кафето, но не съм готвила - как е вкусът? Иначе за мазане купувам също и бадемово и от кайсиеви ядки, пише че става и за директен прием, но не съм пробвала, кайсиевото мирише много хубаво, на сладкиш. Някой ползвал ли ги е?
Забравих да спомена и какаовото - с него също се мажа, но сигурно става и за готвене на сладкиши, някой пробвал ли е?

# 32
  • София
  • Мнения: 12 011
Всички масла от различни видове семки и ядки съдържат твърде много Омега 6, което ги прави силно непривлекателни за мен.
Такива не влизат в дома ми.

# 33
  • Мнения: 892
А какво точно е непривлекателното на Омега 6? Ще се радвам на повече информация. Благодаря!

# 34
  • Мнения: X
Растителните мазнини не са подходящи за готвене, тъй като са неустойчиви на топлинна обработка. В този смисъл слънчогледовото олио дори и студено пресовано може да се изпозлва за студено овкусяване, но не и за готвене.

# 35
  • София
  • Мнения: 12 011
А какво точно е непривлекателното на Омега 6? Ще се радвам на повече информация. Благодаря!

Увеличеният прием на Омега 6 мастни киселини засилва възпалителните процеси в тялото.

Източник

# 36
  • Бургас
  • Мнения: 4 087
Растителните мазнини не са подходящи за готвене, тъй като са неустойчиви на топлинна обработка. В този смисъл слънчогледовото олио дори и студено пресовано може да се изпозлва за студено овкусяване, но не и за готвене.
не е съвсем вярно, всяка мазнина има  различна т.нар. точка на димене/горене, при която се променя състава на мазнините и  стават опасни,   студено пресованите мазнини - напр. зехтин екстра върджин - са с по-ниски точки на димене, затова трябва да се  слагат на салати или се нагряват до по-ниски температури, рафинираните мазнини, които обаче са обработени и не толкова полезни колкото пресованите, могат и повече да се нагряват, ето таблица за точните градуси - https://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point
http://www.bb-team.org/articles/5076_nauchi-se-da-gotvish-tochka … zlichnite-maznini
http://lifestore.bg/blog/rastitelnite-masla-vidove-prilozhenenie/

Последна редакция: сб, 07 яну 2017, 20:55 от bur02

# 37
  • Мнения: 2 596
Варива - кокосово масло
печива - краве масло
салати - зехтин
Пържа само яйца без мазнина

Слънчогледово олио и маргарин не ползвам  Naughty

# 38
  • Мнения: 9 802
Тук, във форума имаше подробна тема за мазнините.

).

# 39
  • Мнения: 573
За печива ползвам краве масло на Белун, гхи или зехтин. За салати - зехтин. Ако правя нещо сладко, често ползвам кокосово масло като мазнина. Не пържим. Мас, слънчогледово олио и маргарин не ползвам.

# 40
  • WonderLand
  • Мнения: 3 896
Кокосовото маслко слагам всяка сутрин в кафето си. Каковото маслко е идеално за направата на домашен шоколад  Peace

# 41
  • София
  • Мнения: 3 715
Напоследък използвам олио от авокадо, и за нас и за пюрето на бебето. Фен съм и на гхи-то.

# 42
  • Мнения: 2 149
Не пържа в много мазнина. Лъжица в тефлоновия тиган и това е. Вместо паниране пека на фурна със същото количество мазнина. Ползвах много масло, но сега се налага да го избягвам заради алергия на сина ми. Честно казано за първи път чувам, че зехтинът е вреден при пържене.

Пърженият зехтин е също толкова вреден, колкото пърженото слънчогледово олио. Всъщност зехтинът губи всичките си хранителни стойности при най-малката топлинна обработка. ММ е италианец и свекърва ми дори го държи далеч от печката (зехтинът, не сина си  Laughing), за да не се нагрява, докато се готви. Може да опиташ да готвиш с кокосово масло (има и обезмирисени) - то е без холестерол и е най-малко вредно при загряване.  Peace

# 43
  • Мнения: 4 954
Никак не ми харесва. Ама никак. Бях взела с надеждата да заменя любимото ми масло, но си придава специфичния аромат на ястията, което не винаги е ок, а и не се държи като маслото в тигана. Не ми карамелизира. Евентуално в сладки е ок да замести маслото, за готвене за моя вкус не става. Не ползвам екстра върджин, така че от всичко прочетено до тук би трябвало да е ок да готвя както досега. Ползвала съм масло от гроздови семки, то също е много приемлив вариант за готвене.

# 44
  • Мнения: 2 909
Кокосово масло и зехтин.

Общи условия

Активация на акаунт