Какво замразявате във фризерите си?

  • 8 955
  • 44
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 6
Купихме си фризер.Че все не ми стига този който е на хладилника.Имам доста тиквички в момента.Дайте съвет как да ги замразя?Сурови,бланширани...И какво като цяло слагате за зимата в него.Аз слагам още чушки(печени и цели за пълнене),боб,спанак,лапад....Давайте хитринки за зимните дни LaughingИ се извинявам ако има друга такава тема,но аз просто не открих. Embarassed

# 1
  • Мнения: 5 001
Бланширани лозови листа,градински копър,магданоз,босилек....Печени чушки,печени патладжани, вишни без костилките,малини,боровинки....Имам и една кутийка горски ягоди....Имам пакетчета за супа(настърган морков,целина,пащърнак),бланширан зелен боб също имам.....Имам спанак и малко коприва замразени....
Имам и месо(зайци,че нашите гледат)....
....Ей такива неща има в моя фризер....

Последна редакция: пн, 18 юли 2011, 17:50 от TheNMaster

# 2
  • Под звездите
  • Мнения: 1 299
Тиквичките ги пържа,слагам в кутий и във фризера.
Слагам сурови зеленчуци,бланширани и печени.
Плодове в кутий,месо и риба улов на половинката.

# 3
  • Русе
  • Мнения: 11 922
 Мастърче, как се бланшира зелен боб  Embarassed

# 4
  • Мнения: 5 001
Мастърче, как се бланшира зелен боб  Embarassed
Отрязвам му дръжките и острите отпред...Нарязвам го като за готвене и го слагам в кипяща вода,докато си промени цвета.Вадя с решетъчната лъжица,охлаждам,слагам в пликчета и бутам във фризера.... Hug

# 5
  • Мнения: 8 813
Хубава тема, ще я следя за някоя идея.

# 6
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
НИЩО НЕ БЛАНШИРАМ - студът свършва тази работа вместо мен.

В моя се намира от всичко изброено, не бланширано и още -

кисели зелки, цели, добре изцедени и увити в няколко торбички
грах - почистен внимателно в голяма торба, гребвам си толкова колкото ми трябва.
хляб на филии, ако бързам ги пускам замразени в тостера
кекс нарязан на парчета - на стайна темп. се отпуска мн. бързо
кайма от смляно домашно месо или подбрано от магазина
омесени кюфтета в тарелка като тези от магазина , слагат се замръзнали на скарата
дом. суджук/наденица/пастърма и подобни
тиква - настъргана за тиквеник и на парчета за печене
риба наловена от съпруга - изчистена и леко осолена
дом. сирене, кашкавал, извара
прясно мляко или суроватка- бутилката да не е пълна до горе
разни манджи по 1 порция в кутийки
сварен боб - изцеден, за бърза салата или готвене
начукани и овкусени пържоли - по 1 в пликче, мятам на скарата без да размразявам

покупки - риба, месо, бланшир. картофи - да има под ръка

и разни сготвени неща - пърж. или печени кюфтета, сварено месо... заготовки, които са голямо улеснение за работещата домакиня.

В момента сме изяли доста от нещата, гледам да го изпразня за да го размразя и почистя - правя го 1 път годишно. Имам го от 1994г. 400л е, тип ракла.


Последна редакция: пн, 18 юли 2011, 21:36 от ИКСИ

# 7
  • Мнения: 21
Месо, плодове и зеленчуци, както и някои подправки.

Само искам да споделя, че някъде бях чела, че нивото на витамини в замразените плодове и зеленчуци е почти същото като това при пресните (разликата в процентите е съвсем малка), така че - замразявайте на воля  Grinning

# 8
  • Пловдив
  • Мнения: 77
Тиквичките ги режа на кръгчета, по точно правя прорези до 3/4 от тиквичката,за да мога да я сложа цяла в пликчето и спестя място, а като я извадя само я начупвам и се отделят парчетата.
Сложих и ягоди тази година - едва ли ще са хубави като се размразят, но ще ги направя на шейк.
Чушки нарязани на парченца за миш -маш.
Доматен сок.

# 9
  • Мнения: 6
Тиквичките не ми се пържат толкова много и за това се интересувам ако ги сложа така сурови дали после ще стават за нещо newsm78.А иначе почерпих идеи с какво да запълня още мястото.Как така се замразява дом.сок?В шишенца половинки ли се налива?И аз нямам такава машинка за сок и се чудя ако изцедя в сокоизтисквачката дали ще се получи нещо.Някой пробвал ли е?И каква готова храна може да се замразява.Аз веднъж в една кутия бях прибрала пиле с грах.Но като се размрази го изяде кучето.Беше си гадно Sick

# 10
  • Пловдив
  • Мнения: 77
Тиквичките не ми се пържат толкова много и за това се интересувам ако ги сложа така сурови дали после ще стават за нещо newsm78.А иначе почерпих идеи с какво да запълня още мястото.Как така се замразява дом.сок?В шишенца половинки ли се налива?И аз нямам такава машинка за сок и се чудя ако изцедя в сокоизтисквачката дали ще се получи нещо.Някой пробвал ли е?И каква готова храна може да се замразява.Аз веднъж в една кутия бях прибрала пиле с грах.Но като се размрази го изяде кучето.Беше си гадно Sick
тиквичките след размразяване ги правя на запеканки, мусака, с ориз. За пържене са много меки.
доматения сок точно със сокоизтисквачка го правих и замразих в бутилки от мин. вода.

# 11
  • Русе
  • Мнения: 11 922
доматения сок точно със сокоизтисквачка го правих и замразих в бутилки от мин. вода.
   Каква е тази сокоизтисквачка.

# 12
  • Мнения: 1 252
Всичко замразям , всичко! Даже понягога и полуготова храна - много често плънка за пълнени чушки или сърми , като се случи да не си преценя количеството. Сварен , недоварен боб... Пресните зеленчуци понакога не ги бланширам...

# 13
  • Мнения: 6
Моята сокоизтисквачна е на Кенууд и съм много доволна от нея.Определено ще пробвам да напрявя сок така.И аз така си мислих че ще са меки тиквичките.Опитах се да изпека във фурната но залепнаха и не ми се получи нищо.Режа ги и ги прибирам сурови че каквото стане.Не ми се стои в тези жеги да ги пържа Laughing

# 14
  • Пловдив
  • Мнения: 77
доматения сок точно със сокоизтисквачка го правих и замразих в бутилки от мин. вода.
   Каква е тази сокоизтисквачка.
На филипс - могат да се слагат цели плодове

# 15
  • Мнения: 43
Аз държа във фризера бланширан зелен боб, торбички с нарязани моркови+карфиол+броколи, грах, ронена царевица, зелени подправки, лимон на резенки (замразявам ги поединично, за да не слепнат - и после в торбичка с цип), прясна мая за хляб (няма промяна в качеството и), масло, каймак от прясно мляко, различни меса. Понякога слагам малини и къпини, но ги употребявам за отрицателно време за торти  Simple Smile

# 16
  • Мнения: 0
Ние зимата слагаме полуготов гювеч, тоест нарязваме всички продукти за гювча, разпределяме ги в пликове, като един плик е за едно ядене, обезвъздушаваме пликовете и ги слагаме във фризера и когато някоя вечер се приберем късно и няма време да се готви те първа изваждаме един замразен гювеч и всички са доволни  Grinning Grinning Grinning

# 17
  • Мнения: 534
нарязани чушки за супа,за пица(на кръгчета),за китайско(на жулиени),настъргани и нарязани  моркуви,магданос,копър,цветовете на копъра(за кисели краставички,че по това време няма да има),брокули,тесто,мая,пържени тиквички,пържени чушки(размръзявам после и с доматен сос..),пукани люти чуски,спанак(бланширан),пъщарнак.Общо взето всичко може да се замръзява.Чушки за пълнене(слагаш голени,вадиш да се размръзят сплескваш и връщаш,така няма да заемат място).

# 18
  • Мнения: 22
Здравейте, аз замразявам и нарязана краставица с копър за таратор, като в пликчето слагам количество достатъчно за 3-4 таратора. Замръзналите краставици директно заливам с млякото без да ги размразявам предварително, за да не омекнат много.

# 19
  • Добрич
  • Мнения: 795
Аз за първи път замразявам това лято,тя и камерата е една малка  ooooh! ,сложила съм само тиквички на шайби засега,но ще ползвам вашите идеи докато има място.

# 20
  • Мнения: 66
Освен всичко, което изброиха момичетата по-горе, ще добавя:
 нарязано кисело зеле в кутии за една манджа,
бакла (бланширана),
прясно мляко с пликовете направо,
кашкавал(ако съм купила по-голям пакет предарително го разрязвам на по 250-300 гр и в отделни пликове, а ако не бързам много правя и един плик настърган, да е под ръка за пици и спагети).
Правя тесто за мекици, разделям на пликове и пак там.После е много удобно вадя от вечер и оставям в хладилника-на сутринта ме чака вече бухнало.
Там държа и бял боб( несварен насипан в буркани),така няма никаква опасност да хване мушички.Баба от село ми дава голямо количество и по този начин го съхранявам без да се налага да обработвам по друг начин срещу гъгрици.

# 21
  • София
  • Мнения: 6 096
Освен изброените неща, слагам обелени и почистени домати. След това само отрязвам от замразения блок необходимото количество.

# 22
  • Мнения: X
Освен изброените неща, слагам обелени и почистени домати. След това само отрязвам от замразения блок необходимото количество.
Peace Друга година със свекито приговяхме домати в буркани, но тази година на мен честно казано не ми се занимаваше и реших да пробвам по този начин да ги замразя-обелих ги, нарязах ги на половинките без зеленкото и ги напълних в торбички. След това споделих с една колежка и тя ми каза, че от години така правела. Ще видим зимата дали става нещо от доматите Simple Smile
Иначе замразявам зелен фасул, тиквички, моркови, грах, месо, чушки-печени и бланширани, всякакви зелени подправки. Когато захранвах малката, замразявах и пюретата, които й притогвях домашно.

Сега съм в чуденка, тъй като имам едни круши, които не са много добре узрели и не стават за язене, тъй като са доста твърди, ако ги замразя дали ще се получи нещо и как точно да ги замразя-захаросани или по друг начин? Някой ако знае моля да сподели Praynig

# 23
  • Мнения: 43
Освен изброените неща, слагам обелени и почистени домати. След това само отрязвам от замразения блок необходимото количество.
Peace Друга година със свекито приговяхме домати в буркани, но тази година на мен честно казано не ми се занимаваше и реших да пробвам по този начин да ги замразя-обелих ги, нарязах ги на половинките без зеленкото и ги напълних в торбички. След това споделих с една колежка и тя ми каза, че от години така правела. Ще видим зимата дали става нещо от доматите Simple Smile
Иначе замразявам зелен фасул, тиквички, моркови, грах, месо, чушки-печени и бланширани, всякакви зелени подправки. Когато захранвах малката, замразявах и пюретата, които й притогвях домашно.

Сега съм в чуденка, тъй като имам едни круши, които не са много добре узрели и не стават за язене, тъй като са доста твърди, ако ги замразя дали ще се получи нещо и как точно да ги замразя-захаросани или по друг начин? Някой ако знае моля да сподели Praynig
Според мен първо трябва да оставите крушите да озреят (на проветриво място) и тогава да правите с тях каквото решите -сладко, компот, забразяване и т.н.

# 24
  • София
  • Мнения: 6 096
Xриска, не размразявай доматите преди да ги сложиш в яденето. Остави ги да отпуснат само колкото да си отрежеш необходимото количество.

# 25
  • Мнения: 1 037
Като става въпрос за домати, имам чуденка...Искам да замразя домати, но нарязани на колелца за пица newsm78 някой правил ли е така? или може би предварително да ги бланширам Thinking

# 26
  • Някъде в облаците
  • Мнения: 431
 HugВсички видове зелени подправки  Peace Тиквички (на кубчета, на шайби, на дълги парчета), пресен лук (докато има), чушки за готвене, нарязани на парчета, печени небелени чушки - и червени и зелени, цели чушки - избушени за пълнене, грах, зелен боб, бамя, моркови, карфиол  ....... Печен патладжан, след като достатъчно се е изцедил - перфектно кьопоолу става ............ Печени люти чушки и рибки, заедно с копър и магданоз - зимата вадя, бъркам с чесън, зехтин и оцет и ......... са като сега правени. Царевица .........
 HugВече трето лято - малини, боровинки, къпини и арония - в кутии, вадя и правя ..... каквото трябва.........
  bouquetТова за краставиците за таратор ми хареса, ще опитам за тази зима - с домашни от село  Laughing

# 27
  • Мнения: 43
Ама вие отделни фризери ли имате? Толкова много неща събирате.. Аз имам три отделения под хладилника и все не ми стигат!
Заслужава ли си да си вземе човек отделен голям фризер? Не харчи ли много ток?

# 28
  • София
  • Мнения: 6 096
Като става въпрос за домати, имам чуденка...Искам да замразя домати, но нарязани на колелца за пица newsm78 някой правил ли е така? или може би предварително да ги бланширам Thinking
Ами опитай с една доза и ако се получи - действай. Тъкмо ще зарадваш семейството с пица заради експеримента.
Аз имам малка камера с хладилника + отделен фризер с 5 чекмеджета. Всичко пълня. Не съм засичала с колко се увеличава сметката за тока, когато го включа, но и зимните цени на зеленчуците не са ниски. Не зная кое е по-изгодно, но предпочитам да ограничавам извънсезонните зеленчуци.

Последна редакция: вт, 30 авг 2011, 11:07 от Спунк

# 29
  • под тепетата
  • Мнения: 9 332
Laurel, аз също съм с такъв фризер под хладилника с 3 рафта. Имахме отделен, но се развали и повече не сме го поправяли, беше си доста стар. Водим война с половинката за фризера- и той е на мнение , че много харчи. На мен пък времето ми е скъпо и не мога все да препускам по магазините.
 Та слагам - рязани чушки - 3,4 пакета; бланширани за пълнене 6,7 пакета, магданоз 3-4 пакета, нарязана целина 3 пакета ; малини,боровинки насипани с малко захар в 3-4 кутии от маргарин , полуизпържен патладжан за гръцка мусака 4-5 пакета, винаги гледам да се намират 2-3 кубчета мая, пакет замразено бутер тесто, месце 2-3 пакета, малки пакетчета нарязан бланширан зелен фасул за градинарска мусака или супа; няколко пакета омесени заленчуци за гювеч;царевица за пици. По -рано правих и една манджа с домати и патладжани и затварях в 4-5 кутии и замразявах.  Доскоро имах и настъргана тиква за баница, гъби - все остават като купя и ги задушавам леко в олио, та си имам за пици.
 Все допълвам, ама ЕГН -то... Embarassed  като излезе спанак се жертвам и купувам по-голямо количество, та пак си го задушавам и на порции- за супа, баница, пролетна капама...

Последна редакция: вт, 30 авг 2011, 13:49 от bilqna_69

# 30
  • Мнения: X
Xриска, не размразявай доматите преди да ги сложиш в яденето. Остави ги да отпуснат само колкото да си отрежеш необходимото количество.
Благодаря за съвета-ще го имам предвид Peace

# 31
  • Талант на 2012,2013 г.
  • Мнения: 3 001
Чушки печени и обелени, непечени чушки, нарязани само за готвене, киселец, магданоз, копър, тиквички... каквото се сетя. Бутам и замразявам. Да има. Grinning

# 32
  • Мнения: 3 830
В момента имам замразено пилешко месо, свинско, риби, както и изчистени от семките и дръжките червени пиперки. Сладолед от любимия също се намира - Rio Stracciatella, който го намирам само във веригата Пени.

Замразявала съм боровинки, ягоди, малини, домати, магданоз, зелен фасул, сурово прясно мляко, грах, кисело зеле и др. Замразявала съм и всякакви супи и манджи.

# 33
  • Пловдив
  • Мнения: 77
Някой замразявал ли е царевица ??? и как я обработвате преди това newsm78, че детето много я обича.

# 34
  • Мнения: 2 126
Аз яслагм обелена и изчистена без друго да правя,но не ми е изобщо вкусна след това като я сваря.

Днес си нарязах копър,че много обичам тази подправка.Магданоз не слагам,замразен няма никакъв вкус после Peace

# 35
  • Мнения: 11
Аз слагам почти всичко от изброеното, да добавя-пържени тиквички,сини домати и чушки.

# 36
  • София
  • Мнения: 3 271
Зеленчуци и месо.

# 37
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
Някой замразявал ли е царевица ??? и как я обработвате преди това newsm78, че детето много я обича.

Докато е сурова с нож изрязвам зърната. Сварявам ги до готовност, отцеждам, изчаквам да изстине, слагам в торбички и замразявам. След размразяване няма разлика от току-що сварена.
По принцип всички зеленчуци трябва да се сварят леко (бланшират) преди замразяване. Ако се замразят сурови, после имат странен вкус и са много жилави.
Единствено доматите се замразяват сурови. Не е необходимо да се белят, защото след размразяване кожите се махат много лесно - сами си падат. И като се понатиснат, изтича сока и остава обезводнен домат. Нарязва се на дребно и става за готвене и за пица. Доматите преди замразяване само се нарязват на половинки, за да заемат по-малко място във фризера.

# 38
  • Някъде в облаците
  • Мнения: 431
 Hug В неделя замразих за първи път печени домати - когато изстинаха ги обелих, оставих ги в гевгир до другия ден да се изцедят и ги замразих. Готова съм за кьопоолу за зимата.  Hug

# 39
  • Пловдив
  • Мнения: 77
Някой замразявал ли е царевица ??? и как я обработвате преди това newsm78, че детето много я обича.
Докато е сурова с нож изрязвам зърната. Сварявам ги до готовност, отцеждам, изчаквам да изстине, слагам в торбички и замразявам. След размразяване няма разлика от току-що сварена.
По принцип всички зеленчуци трябва да се сварят леко (бланшират) преди замразяване. Ако се замразят сурови, после имат странен вкус и са много жилави.
Единствено доматите се замразяват сурови. Не е необходимо да се белят, защото след размразяване кожите се махат много лесно - сами си падат. И като се понатиснат, изтича сока и остава обезводнен домат. Нарязва се на дребно и става за готвене и за пица. Доматите преди замразяване само се нарязват на половинки, за да заемат по-малко място във фризера.

адашке мерси  Hug

# 40
  • Мнения: 234
Печен пипер, домати, пипер с моркови- ситно нарязани .
Зелени подправки, зелен боб,гъби за супа, бамя,грах,тиквички,патладжан.
Настъргана лимонова и портокалова кора.

# 41
  • София
  • Мнения: 6 096
А лимоновата и портокаловата кора защо ги замразяваш като ги има целогодишно?

# 42
  • София
  • Мнения: 16 075
А лимоновата и портокаловата кора защо ги замразяваш като ги има целогодишно?
То и копър и магданоз има целогодишно, но хората си замразяват.
А цитрусовите кори нали уж ги обработваха с нещо за трайност и не се препоръчваха за ядене.

# 43
  • Талант на 2012,2013 г.
  • Мнения: 3 001
Лично аз замразявам подправки, за да имам винаги под ръка, а не за всяко нещо да тичам до магазина точно когато ми трябва. Peace

За корите не знам. Не замразявам.

# 44
  • Има много детски смях.
  • Мнения: 3 152
Обикновено есента зареждам камерата с печени чушки, както и с пресни камби.
Тази година замразих и царевица.

Общи условия

Активация на акаунт