Знаете ли рецепти за гювечета?

  • 105 862
  • 33
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Бу-у-урга-а-ас
  • Мнения: 2 708
Моля кажете как да направя гювечета. На любимия са му се дояли, но като пожелах да му направя,ми охлади ентусиазма с препоръката да попрочета все пак как се правят. Май пази спомени от преди години като се пробвах за сефте в кухнята.  chef

# 1
  • Мнения: 6 029
няма рецепта - прави ги както искаш. по принцип трябва да има мръвка, сирене и яйце отгоре
аз слагам и картоф малко, и некой зеленчук - абе квот има в хладилника туй слагам.

# 2
  • София
  • Мнения: 767
На мен лично това ми е любимото..

СИРЕНЕ ПО ШОПСКИ
500г обезсолено овче сирене
2 глави лук
4 обелени домата
4 яйца
4 люти чушки
100г масло
червен пипер, сол

Нарязваш лука на кубчета и запържваш леко в част от маслото. Разпределяш го в 4 гювечета, слагаш отгоре по 1 парче сирене, 1 разрязан наполовина домат и 1 люта чушка,поливаш с малко разстопено масло. Запичаш с капачетата на силна фурна около.15мин.
 Отгоре чукваш по 1 яйце, поръсваш с накълцан магданоз, сол и пипер и печеш още малко докато се стегне яйцето.
(за месоядния ми съпруг добавям и парче шунка...)

Освен класическите с печена чушка,домат,колбас,салам ,сирене и яйце(за мен поне са класически,защото майка ми само такива правеше),правя и едни с кюфте
правят се така
отдолу малко лук,после картофи на кубчета,и накрая кайма ,подправена на вкус както пожелаеш, оформена като кюфте, така че да покрива добре гювечето..накря поливам с малко доматен сок..забравих към края на печенето се добавя яйце..
Скоро правих и с карфиол , сметана и кашкавал...
Както вече ти е казала julie, с каквото имаш под ръка с това ги направи !Невъзможно е да сбъркаш!
 

 Wink  Simple Smile

# 3
  • София
  • Мнения: 2 100
Моята рецепта:
на дъното малко масло
- плочка сирене
- лъжица лютеница
- нарязан на кубчета сурово пушен суджук
- нарязана на лентички чушка/ печена или сурова според сезона/
- настъеган кащкавал
Печеш и малко преди да ги извадиш плюкващ по едно яйце отгоре!

по желание лук и мариновани гъбки!

Последователноста на продуктите е отдолу нагоре.

# 4
  • Мнения: 5 877
Всичко става - има си цяла готварска книга все за гювечета. Ти си го знаеш де - дали е традиционалист (тоест ще му хареса кавърма или нещо задължително с месо, сирене и яйце), дали си пада по по-екзотичните неща (на гювече стават страхотно мароканските рецепти за тажин). Обикновени зеленчуци с масло, кашкавал или синьо сирене също стават върха, да знаеш.
Пилешко бяло месо, намазано с мед и чесън, или с чесън и синьо сирене.
Лозарският кебап става много хубав, при него гювечето се застила с лозов лист и вътре месо, картофи, моркови, подправки, маслини май слагаше майка ми.
Абе много вкусни работи стават в гювече, ама пусто си изпопарвам ръцете, докато го извадя от фурната, а после колко търкане има, не е истина. Гледай търкането да го свърши любимият, ако иска скоро пак гювече Simple Smile

# 5
  • Бу-у-урга-а-ас
  • Мнения: 2 708
Малей, амбицирах се. Утре ще пробвам някоя импровизация, пък после ще му кажа, че е по рецепта Laughing
Мерси момичета.

# 6
  • Мнения: 373
Цитат на: Anda
Всичко става - има си цяла готварска книга все за гювечета. Ти си го знаеш де - дали е традиционалист (тоест ще му хареса кавърма или нещо задължително с месо, сирене и яйце), дали си пада по по-екзотичните неща (на гювече стават страхотно мароканските рецепти за тажин). Обикновени зеленчуци с масло, кашкавал или синьо сирене също стават върха, да знаеш.
Пилешко бяло месо, намазано с мед и чесън, или с чесън и синьо сирене.
Лозарският кебап става много хубав, при него гювечето се застила с лозов лист и вътре месо, картофи, моркови, подправки, маслини май слагаше майка ми.
Абе много вкусни работи стават в гювече, ама пусто си изпопарвам ръцете, докато го извадя от фурната, а после колко търкане има, не е истина. Гледай търкането да го свърши любимият, ако иска скоро пак гювече Simple Smile
Ами как се прави кавърма в гювече. И Лазаровия гювеч? Ще имам гости чужденци и се чудя как да ги изненадам  Rolling Eyes

# 7
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
На мен ми дадоха хубави идеи ето тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=1422&highlight=%E3%F … E2%E5%F7%E5%F2%E0

# 8
  • Мнения: 2 006
Е това е едно от малкото неща ,които умея Grinning Телешки подлу4ен гюве4-1кг.телешко,4 гл. лук,около 50-60гр.масло,4,5 моркова,целина,4,5 едри домата,джоджен,олио,2,3ск.4есън,1/2 4аша 4ервено вино,1,2 з.бахар,1,2 лют.4ушки,няколко лозови листа ,4ер.пипер,сол,4убрица,малко вегета.Морковите,целината доматите,лютите 4ушки,магданоза и джоджена се нарязват на ситно,посоляват се,поръсват се със смляния бахар,с4укания 4есън,4ер.пипер и се заливат с олио,разбъркват се и ги оставяш да престоят 30/40 мин.Ситно нарязаният лук се запържва с маслото и се изсипва на дъното на гюве4а.Месото, нарязано на малки куб4ета  се запържва също в масло.Върху лука се изсипва половината от зелен4уковата смес,отгоре се нарежда месото и се покрива с останалите зелен4уци.Ястието се салива с виното и се покрива с лоз.листа,захлупва се с капак ,който се замазва с тесто и се пе4е около 4ас на ъмерена фурна.Става фантазия Grinning

# 9
  • Мнения: 1 517
Ето аз как ги правя:
На дъното на гювечето - лук, отгоре картофи. Върху тях нареждам някой колбас, сирене, кашкавал. Поръсвам с чубрица и червен пипер и пека. Когато реша, че са почти готови, чуквам отгоре по едно яйце и допичам с отворен капак. Мъжът ми страшно ги харесва!  Simple Smile

# 10
  • Мнения: 645
около 400 г. кайма
3-4 картофа
една глава лук
половин доматено пюре


главата лук се запържва в малко мазнина, настъргват се картофите на ренде и се добавят кум лука да се пържат.
когато картофите омекнат добавяте каймата и продължавате да пържите като за мусака.
накрая се добавя доматеното пюре.
такаприготвената смес изсипвате в гюведжета и пеечете на умерена фурна.
когато са готови едно или две яйца, разбърквате с малко предварително настърган кашкавал и заливате готовите гюведжета.
трябва им още 2 или три минути отново във фурната само да се стопи кашкавала.


добър апетит

# 11
  • Мнения: 6 155
Аз слагам картофи /нарязани на едро/, гъби/стерилизирани/, кренвирши /може да сложиш какъвто искаш колбас или няколко/, сирене, кашкавал, маслини, домат, масло, чубрица, сол, може и топено сирене, малко вода, а най-отгоре чуквам 2 яйца/защото е голяма съдинката Laughing /.  Пропорциите са както ти харесат на теб. Аз наблягам на картофите Wink

# 12
  • Мнения: 6 155
Ето още една рецепта - Гювеч по гушански:

ПРОДУКТИ:
свинско месо 750 г
краве масло 100 г (1/2 чаена чаша)
кромид лук 100 г (2 глави)
червени домати 150 г (2-3 бр.)
картофи 300 г (4-5 бр.)
червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка)
яйца 5 бр.
кашкавал 250 г
магданоз и сол на вкус

 
ПРИГОТВЯНЕ:
Месото се нарязва на парчета и се запържва леко в мазнината. Прибавя се едро нарязаният лук и се задушава до омекване, а след това се слага червеният пипер. В пръстен гювеч се поставя месото заедно с картофите и доматите, нарязани на кръгчета. Ястието се залива с малко топла вода, посолява се и се пече във фурната. Когато е почти готово, се залива със смес от разбитите яйце и настъргания кашкавал. Допича се, поръсва се със ситно нарязания магданоз и се поднася.

Упс, тва май не е за тука  Rolling Eyes  Embarassed

# 13
Ето и една рецепта и от мен

Картофи с гъби в гювече

Прави се картофено пюре. Някалко скилидки чесън зе запържват в згорещено масло. Като покафенеят се махат от тигана и в същата мазнина гъбите се запържват съвсем леко.
Подправките са по желание. Аз лично слагам черен пипер, сол и индийско орехче.

На дъното се слага картофеното пюре, върху него гъбите, малко от маслото в което са пържени и пак от картофеното пюре.
Пече се двайсетина минути, като малко преди това им се добавя кашкавл и се допича докато кашкавалът покафенее.

Дано да ви хареса!

# 14
  • Мнения: 1 464
Намерих едни рецепти за гювечета,ако някой го интересува пишете,това е съдържанието:
гювече със сирене
гювече със сирене по шопски
гювече с кашкавал
гювече с кашкавал по украински
гювече с пресни домати
гювече по украински
гювече по ориенталски
гювече с кайма 1ви вид
гювече с кайма 2ри вид
гювече с парченца месо и лук
гювече с месо и картофи 1ви вид
гювече с месо и картофи 2ри вид
гювече с месо и сметана
гювече с месо и гъби
гювече с месо и гъбена супа
гювече с гъби и ориз
гювече с месо
кебап в гювечета
гювече с пиле
гювече с агнешко месо

# 15
  • Мнения: 180
Цитат на: Anda
Всичко става - има си цяла готварска книга все за гювечета. Ти си го знаеш де - дали е традиционалист (тоест ще му хареса кавърма или нещо задължително с месо, сирене и яйце), дали си пада по по-екзотичните неща (на гювече стават страхотно мароканските рецепти за тажин). Обикновени зеленчуци с масло, кашкавал или синьо сирене също стават върха, да знаеш.
Пилешко бяло месо, намазано с мед и чесън, или с чесън и синьо сирене.
Лозарският кебап става много хубав, при него гювечето се застила с лозов лист и вътре месо, картофи, моркови, подправки, маслини май слагаше майка ми.
Абе много вкусни работи стават в гювече, ама пусто си изпопарвам ръцете, докато го извадя от фурната, а после колко търкане има, не е истина. Гледай търкането да го свърши любимият, ако иска скоро пак гювече Simple Smile


Може ли по-подробнички рецепти за вкусотийките за които споменаваш  Rolling Eyes

# 16
  • Мнения: 180
Цитат на: petiu6ka
Намерих едни рецепти за гювечета,ако някой го интересува пишете,това е съдържанието:
гювече със сирене
гювече със сирене по шопски
гювече с кашкавал
гювече с кашкавал по украински
гювече с пресни домати
гювече по украински
гювече по ориенталски
гювече с кайма 1ви вид
гювече с кайма 2ри вид
гювече с парченца месо и лук
гювече с месо и картофи 1ви вид
гювече с месо и картофи 2ри вид
гювече с месо и сметана
гювече с месо и гъби
гювече с месо и гъбена супа
гювече с гъби и ориз
гювече с месо
кебап в гювечета
гювече с пиле
гювече с агнешко месо



всичко звучи вкусно  Embarassed пускай ни на порции когато ти се пише  People Angel  Wink

# 17
  • Мнения: 773
каква рецепта слагаш каквото има малко сирене едно яйце и готово. мама ме е учила че това се прави след някой празник като има поизостанало това онова.

# 18
  • Мнения: 4 176
АЗ ги правя малко урбулешката, но стават супер вкусно.
Принципа ми е да редувам продуктите ( на етажи)
1.натрошавам  и слагам сирене
2. шунка или филе някакво ...
3. шайби лук
3. чушка
4. домат на ситно.
5 чуквам 2 яйца
6.заливам с малко зехтин

Пече се докато прецените .в Силна фурна.

# 19
  • Sofia
  • Мнения: 3 566
petiu6ka, може ли да пуснеш няколко рецепти на гювечета с месо Confused:

# 20
  • The new Earth
  • Мнения: 1 941
ГЮВЕЧЕ НА ФУРНА
Продукти:
равни количеста едро нарязани гъби (печурки)
лук (едро нарязан)
картофи (едро нарязани)

Гъбите, лукът и картофите (общо около 1-1,2 кг) се поставят в голям гювеч или отделни гювечета и се заливат със следната смес: 2 с. л. брашно се разбъркват с 200 г вода и 200 г несладко (по-добре червено) вино, 1 ч. л. с връх сол, 10-15 зърна черен пипер, 2 половинки дафинов лист (за да се постави на две места) - всичко се разбърква и се сипва върху зеленчуците, като се добавя накрая и малко    олио. Пече се около 20 минути на фурна 250 градуса.
  Yum

# 21
  • Мнения: 1 464
Гювече с месо и картофи

Продукти за 4 порций:
800гр.крехко свинско месо
125 гр. масло
2глави лук
4-6 пиперки
4 люти чушки
4 картофа
4 домата
4 яйца
1 лъж. олио
магданоз,черен пипер,червен пипер
сол

Месото се нарязва на парченца като за кебап,лосолява се ,поръсва се с червен пипер и се намаслява с олио.Във
всяко гювече се поставя по парче от разделеното на 4 части масло и по две лъжици ситно нарязан лук,по 1 или 2 нарязни пиперки,по 1 люта чушка,и се разпределят нарязаните на кръгчета картофи.Отгоре се подрежда месото и се покрива с резенчета домати.Пече се в умерена фурна.Малко преди да стане готово ,всяко гювече се залива с по 1 яйце и се допича.Преди поднасяне се поръсва с черен пипер.



Гювече с месо и сметана

Продукти:
500гр месо
1/2 кофичка сметана
200гр пушено сирене1/2 връзка копър
черен пипер,сол


Месото се нарязва на дребни хапки.Омесва се със сметаната и нарязаното на кубчета пушено сирене.Прибавят се подправките и сместа се разпределя в гювечетата.Пече се в умерена фурна и преди поднасяне се поръсва с копър.


Гювече с месо и гъби

Продукти:
400гр свинско месо
300гр гъби
2 глави лук 1/2 пакетче масло
200гр настърган кашкавал
черен пипер,сол


Нарязаните гъби се задушават с маслото в тиган.Добавят се нарязаният лук и месото,нарязано на хапки.Омесва се добре,прибавят се подпрвките и сместа се разпрдля в гювечетата.Пекат се в умерена фурна и преди поднасяне се поръсват с кашкавала.

Рецептите са много лесни,приготвят се бързо и са много вкусни.Просто всичко ,приготвено в гювечета е много вкуно Grinning

# 22
  • Мнения: 1 464
Гювече с гъби и ориз

Продукти:
500гр печурки
1 кафена чашка ориз
1/2 пакетче масло
1 връзка пресен лук
1 връзка нарязан магданоз
1 голям домат
черен пипер,сол

Измитите гъби се нарязват и задушават в маслото.Прибавя се оризът,нарязаният лук,настърганият домат и подправките.Омесва се добре и сместа се разпределя в гювечетата.Добавя се малко вода .Пече се на 200 градусаи преди сервиране се поръсва с магданоз.


Гювече с месо

Продукти:
800гр крехко свинско месо
125гр масло
настърган кашкавал
8 неголеми глави лук
4 пиперки
4 яйца
8 лъжички горчица
1/2 лъжичка кимион
червен и черен пипер,сол
магданоз


Месото се нарязва като за кебап,поръсва се със сол,черен пипер,ситно нарязаният магданоз и лук.Прибавят се ситно нарязаните пиперки,горчицата,счуканит кимион
и всичко се разбърква много добре.Оставя се в хладилник 5-6 часа.Разпределя се месото и маслото в гювечетата,поствт се капачетата или се покриват с фолио и се запичат.Преди да се извадят от фурната,всяко гювече се залива с едно яйце,червен пипер и кашкавал.Допича се окончателно.

# 23
  • Sofia
  • Мнения: 3 566
petiu6ka, благодаря ти много Heart Eyes
Утре мисля да пробвам това със сметаната, че и без това имам такива продукти.

# 24
  • Мнения: 1 464
Цитат на: Valeria
petiu6ka, благодаря ти много Heart Eyes
Утре мисля да пробвам това със сметаната, че и без това имам такива продукти.
Моля,моля ще пусна още като не ме мързи знам над 100 рецепти/то всяка манджа за фурна става и в гювече де/ Laughing

# 25
  • Sofia
  • Мнения: 3 566
Е да ама в гювечето, особено ако е глинено стават някак по-вкусни нещата Wink

# 26
# 27
  • Мнения: 180
златни сте момичета.страхотни идейки ми давате  Stuck Out Tongue

# 28
  • Мнения: 1 413
Ето и една рецепта от Банско,която много харесваме:
в намасленото гюведже се слага задушен лук, парченца печени чушки,колбас, домати,сирене,настърган кашкавал и 2-3 парченца суджук,отгоре се троши едно яйце и се украсява с парченца суджук. Всичко е на око. Запича се...много е приятно.

# 29
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Здравейте!

Няма да пиша рецепта, но само като идея, когато искате да стане по-бързо гювечето, можете да го направите и в микровълнова печка - ако не е със сурово месо - за около 10 мин. на най-висока степен. Аз подлагам с чинийка, защото леко изкипява. Също не забравяйте, че ако слагате на върха яйце, трябва да се бодне жълтъка с вилица, за да не пукне. Дано да съм била полезна:)

P.С А и така се мият гювечетата много по-лесно, защото на загорява:)

# 30
  • Мнения: 2 028
искам само да кажа, че в гюведжето манджата става наистина по-различно от тази, приготвена в който и да е друг съд. Снощи например направих свинско месце (шол) със сметана в гюведже-е, такова крехко свинско не бях яла Laughing

# 31
  • Мнения: 7 111
Изчистваш хладилника и по едно яйце отгоре за украса.

# 32
Аз правя Овчарски пай в гювечета. Приготвя се картофено пюре. Пилешко бяло месо се нарязва на парченца като за кебап. Запържват се лук, гъби и пилешкото месо. Слагат се подправките - сол, бял пипер, чесън, шарена сол и някаква листна подправка по желание/ магданоз, джоджан, чубрица или целина/. Слагат се и домати, нарязани на дребно или доматен сок. Всичко се задушава до омекване на месото и до извиране на течността. Трябва да остане на мазнина. Гювечетата се намазват с олио или масло. Слага се картофено пюре, след това от сместа с пилето и гъбите и отгоре отново картофено пюре да покрие изцяло месото. Настъргва се кашкавал и се запича във силно загрята фурна. Ястието е много вкусно, атрактивно, лесно се приготвя и не изисква някакви особенни умения.

# 33
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Цитат на: natalyna
Здравейте!

Няма да пиша рецепта, но само като идея, когато искате да стане по-бързо гювечето, можете да го направите и в микровълнова печка - ако не е със сурово месо - за около 10 мин. на най-висока степен. Аз подлагам с чинийка, защото леко изкипява. Също не забравяйте, че ако слагате на върха яйце, трябва да се бодне жълтъка с вилица, за да не пукне. Дано да съм била полезна:)

P.С А и така се мият гювечетата много по-лесно, защото на загорява:)


 Arrow и аз "готвя" гювечета на тоз принцип!  Sunglasses
 Еее, чинийка не подлагам, но после си мия фурната, пък и ремонтите са ми безплатни  Stuck Out Tongue !

Общи условия

Активация на акаунт