Момичета, добре, че не водите спор кое е първичното: яйцето или кокошката, ами сте се ограничили в дискусия само за яйцето!
Едва ли има по-добре проучен и стандартизиран продукт от яйцето! Вярно е, че някои спортисти нагъват само жълтък с цел повече energy и другите му полезности на жълтъка. Вярно е, че дори само жълтък има и около 20-25% белтъчини в него си. Вярно е, че яйцето донася доста холестерол на човека (1 яйце = почти цялата дневна норма за холестерол), но и също така е вярно че яйцето (и холестерола) бе почти напълно реабилитирано в последно време (поне от 1 год. насам). Вярно е, че яйцето (най-вече жълтъка, ако се разделят) носи и доста витамин Д на човека и е мн.добър източник на и без това проблемния за набавяне витамин Д. В тоси смисъл яйцето е чудесен заместител на рибата (друг добър източник на Вит. Д), ако не искате да ядете всеки ден 100-120 гр. риба, а искате да си доставяте важния вит. Д всеки ден поне на 80-90% от нормата.
Аз лично не чувствам никаква нужда (префърцуненост) да деля жълтък от белтък - ям си цялото яйце или две, редувам с риба, както споменах - за набавяне на вит. Д.
Мога да посъбера данни за великото яйце..... Т.е. вече съм ги събрал и мога да ги постна синтезирани.
Струва ми се, че е добре да се пусне нова тема, да не заключат тази и да "увиснеме" без темичка. Би могло и аз да свърша това полезно дело, гледам че Мерито не се появява 1-2 дни, баш у времето за смяна на темата, не знам защо - дано да е добре тя!
EDIT: Ах, появи се Мерито....