МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 60-та ТЕМА

  • 80 134
  • 736
  •   1
Отговори
# 30
  • София
  • Мнения: 7 927
въпросът беше за конденз , а не за неизпечен хляб.
отделянето на влага при втасване на тестото за мен е нормално. за недопечен хляб проблема е другаде.


Затова питам, защото за мен проблемите са свързани.

Конденза идва от втасването хляба, а недоизпичането може да е проблем в самата машина. Например да не работят реотаните. Освен това вижте обема на тестото. Когато то е прекалено близо до капака не се изпича отгоре и остава сурово.

# 31
  • София
  • Мнения: 12 554
въпросът беше за конденз , а не за неизпечен хляб.
отделянето на влага при втасване на тестото за мен е нормално. за недопечен хляб проблема е другаде.


Затова питам, защото за мен проблемите са свързани.

Конденза идва от втасването хляба, а недоизпичането може да е проблем в самата машина. Например да не работят реотаните. Освен това вижте обема на тестото. Когато то е прекалено близо до капака не се изпича отгоре и остава сурово.

Дядо хаджи, Горението е с един реотан. Обемът на тестото е бил около килограм, тоест далеч от капака. По изпеченото отстрани на хляба пък е видно, че реотанът си работи. Ама защо отгоре е така, нямам идея.

Исках да сравним, ако някой тук има Горение, тъй като всяка машина от различна марка си е башка, дето се вика.

# 32
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
А рецептата как е?

# 33
  • Мнения: 1 932
Моята е Краун и е с един реотан. Аз имам същия проблем с изпичането на хляба отгоре. При мен проблемът идва от капака на самата хлебопекарна. Аз слагам алуминиево фолио под капака като гледам да не запушвам отворите. Така хлябът ми се изпича перфектно. Не знам Горение как работят, но може да пробвате с фолио.

# 34
  • Мнения: 1 355
Да попитам по-опитните, с брашно тип 1050 на коя програма на Мулинекса печете хляба? От прочетеното по диагонал разбрах само, че иска повече мая. Пуснах аз един хляб по рецепта от опаковката на програма 1, да видим какво ще стане накрая.

# 35
  • София
  • Мнения: 12 554
Да попитам по-опитните, с брашно тип 1050 на коя програма на Мулинекса печете хляба? От прочетеното по диагонал разбрах само, че иска повече мая. Пуснах аз един хляб по рецепта от опаковката на програма 1, да видим какво ще стане накрая.

Брашно 1050 е пълнозърнесто, така че ти трябва програмата за пълнозърнест хляб. Програма №1 е за бял хляб.

# 36
  • Мнения: X
Програма едно е -базова демек основна и няма как пък да не се изпече хляба добре . Просто е важно съотношението - брашно -течност и мая. / сол и захар тоже./
  Не знам за каква машина иде реч - но аз на моята / Силвъркрест / ползвам само 8 за млечен хляб или как беше и се получава идеален и бял и типов и пълнозърнест.

# 37
  • Мнения: 1 355
Аз го сложих на първа, че нямах време да чакам, а сега имам време пък чета  Laughing. С други думи впрегнах каруцата пред коня, ще видим накрая резултата.
Съгласна съм, че трябва да се спазват отделните програми - време за втасване, време за печене и други там. Някой дори беше споделил, че една и съща рецепта на различни програми води до различни резултати.

# 38
  • Стара Загора
  • Мнения: 494
Някой с опит с готовата смес за пълнозърнест хляб на София мел? Ако спазя пропорциите на опаковката, ще се получи ли добра консистенция или да намаля/увелича водата/брашното? Имам един пакет купен погрешка, досега не съм ползвала готови смеси, имам спомен, че на Лидълските водата идваше вповече... А самото тесто трябва ли да е по-влажно? Благодаря предварително Simple Smile Hug

# 39
  • Мнения: 1 355
Аз сега се сетих, че си купих един пакет смеска с няколко вида зърна. Не съм го пробвала още. Рецептата е 320 ml вода и 500 g брашно. Пише да не се ползва програма за пълнозърнест хляб.

# 40
  • Мнения: 5 635
Пълнозърнестото брашно "пие" повече течност и самото тесто не е толкова стегнато, а леко маже под бъркалките. Аз слагам малко повече течност и когато е студено, малко повече мая от тази с бяло. Програмата за пълнозърнест хляб май е с по-дълго време на втасване, но и на програма за бял хляб ми се получава добре. А и винаги може да се изключи за малко програмата да довтаса, ако не се е вдигнал добре, даже снощи така направих, защото не се усетих, че не е толкова топло вече и бях намалила маята.
Интересното е, че тестото за козунак ми се получава добре на програма за пълнозърнест хляб.

# 41
  • Мнения: 7 779
Ако спазя пропорциите на опаковката, ще се получи ли добра консистенция или да намаля/увелича водата/брашното?
възможно е да не се получи.
за това си следи тестото в началото. то ще ти подскаже какво му е необходимо. трябва да знаеш  ,че пълнозърнестото тесто трябва да е по-влажно от бялото. вече са ти го казали - пие повечко вода.

# 42
  • Мнения: 322
Моята хлебопекарна е Горение. Като втасва и при мен се образува конденз, но това по никакъв начин не влияе на качеството на изпечения хляб. Напоследък ползвам рецептата на labrex за хляб с кефир. Перфектен хляб си става  Simple Smile

# 43
  • Мнения: 1 265
Здравейте, незная дали въпросът ми е за тук...но се надявам на отговор.

Въпрос: може ли да имам мнението Ви за машина с една бъркалка и със две - коя според Вас е по-добре.
Изчетох доста в интернет, но не мога да взема решение.
Машина за хляб ползвам от 2007 година и до сега...винаги с ЕДНА бъркалка. Но модела "Wilfa" - няма вече производство с една, а само с две бъркалки. А аз искам от тази марка машина. Вече три месеца се мъча с хляб от супера.

Благодаря за оказаната помощ.

# 44
  • Мнения: 7 779
с 2 бъркалки  меси по-голямо количество тесто.

Общи условия

Активация на акаунт