МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 60-та ТЕМА

  • 80 140
  • 736
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 1 265
bongo_2007 ® - благодаря за бързия отговор. Аз четох че при ДВЕ бъркалки тестото което остава между двете НЕ винаги се измесва добре......това е нещото което ме притеснява.
 За това нещо търся мнения.
А иначе в машината може да се сложи и малко количество.

# 46
  • Мнения: 7 779
ако е много малко количеството на тестото е възможно да не се измесва добре.

# 47
  • София
  • Мнения: 2 923
 Важно е как се въртят бъркалките - в една или в противоположни посоки. Ако се въртят в една посока е достатъчно да се поставят на 90 градуса една спрямо друга и се получава месене като в машина с една бъркалка, при което втората само подбутва тестото, за да не слиза то от първата бъркалка. Това по спомен беше описано или от Дядо Хаджия, или от Ердинч в старите теми. Даже със смяна на посоката на 90-те градуса можеш да избираш на коя бъркалка и в коя част на казанчето съответно да се меси тестото. Ако бъркалките се въртят в противоположни посоки, единственото неизмесено брашно е в "мъртвата" зона - триъгълния участък, където бъркалките не стигат. Това се лекува с шпатула. Всичко написано от мен е тествано на три машини и гарантирано работи. Мидеа и Фърст Аустриа въртят бъркалките в една посока. Големия Мулинекс ги върти в противоположни посоки. Hug

# 48
  • Мнения: 1 265
Благодаря и на двама Ви за помоща при избора на машина.

Но....ще си купя с една бъркалка......просто е много по-лесно.

# 49
  • Sofia
  • Мнения: 1 060
Благодаря и на двама Ви за помоща при избора на машина.

Но....ще си купя с една бъркалка......просто е много по-лесно.
Ако малък хляб ви стига, достатъчна ви е с една бъркалка.

# 50
  • София
  • Мнения: 2 923
Благодаря и на двама Ви за помоща при избора на машина.

Но....ще си купя с една бъркалка......просто е много по-лесно.

Е, нали любимата ти фирма не произвежда вече с една бъркалка? Или ще смениш и фирмата?

# 51
  • Мнения: 9 122
Здравейте   bouquet
От днес съм собственик и експлоататор на хлебопекарна, първия хляб направих, вярно, че на бързата програма и пишеше, че на нея ще остане тежък, както и стана,  но имам въпрос, на който не видях отговора по линковете  (Горене, с 2 бъркалки )  Този е едва първия, ще  пробвам и другите програми, мисля най-вече на отложения старт класическия хляб да правя
 в блога за хлебопекарните виждам как трябва да изглежда нормалното тесто  и моето изглеждаше така. Сложих степен на изпичане - медиум и беше приличен на цвят, не бял. Но се пукна отгоре Simple Smile Това защо се получава? 
Рецептата която ползвах е 300мл вода с пр.мляко, 500г брашно, сол, захар, 3 с л олио и 1 пак (7 г ) суха мая) - рецепта, която две приятелки с машини ползват основно.
Маята ми беше суха и сложих най-отдолу, ако това има значение

# 52
  • София
  • Мнения: 12 554
Пепчо, първо честита придобивка.

Маята се слага най-отгоре върху брашното, не най-отдолу. Не трябва да има досег с течните продукти.
Освен това трябва да погледна за маята като грамаж. Аз с грамове не боравя. Само с мерителната лъжичка на пекарната действам.

# 53
  • Мнения: 9 122
ок, Нана, ще ти бъда благодарна   bouquet Помислих го за маята, защото дамите ползват жива мая, а моята - суха. Те по 1/2 пак. на 500г брашно (3 мерителни чаши) , аз 7 г суха (на пакета на която пише - за 500г брашно)

# 54
  • Мнения: 1 265
Благодаря и на двама Ви за помоща при избора на машина.

Но....ще си купя с една бъркалка......просто е много по-лесно.

Е, нали любимата ти фирма не произвежда вече с една бъркалка? Или ще смениш и фирмата?

Да, но ще се наложи май да я сменя!!! Продуктите на тази фирма ги ползвам вече седем години и съм доволна като качество...но какво да се прави??  newsm78

Последна редакция: пн, 14 сеп 2015, 23:38 от sem22

# 55
  • София
  • Мнения: 12 554
ок, Нана, ще ти бъда благодарна   bouquet Помислих го за маята, защото дамите ползват жива мая, а моята - суха. Те по 1/2 пак. на 500г брашно (3 мерителни чаши) , аз 7 г суха (на пакета на която пише - за 500г брашно)


Аз съм с пекарна Мулинекс от две години. Първо с една бъркалка. От една седмица съм с нова Пенка с две бъркалки. Само суха мая ползвам. Но винаги меря с мерителната лъжичка от пекарната. Както пише в рецептата.
Ето ти направо рецептите от книжката

# 56
# 57
  • Мнения: 1 265
пеп-4o - писах ти на лични за пекарната и...хляба

# 58
  • София
  • Мнения: 7 928
Здравейте   bouquet
От днес съм собственик и експлоататор на хлебопекарна, първия хляб направих, вярно, че на бързата програма и пишеше, че на нея ще остане тежък, както и стана,  но имам въпрос, на който не видях отговора по линковете  (Горене, с 2 бъркалки )  Този е едва първия, ще  пробвам и другите програми, мисля най-вече на отложения старт класическия хляб да правя
 в блога за хлебопекарните виждам как трябва да изглежда нормалното тесто  и моето изглеждаше така. Сложих степен на изпичане - медиум и беше приличен на цвят, не бял. Но се пукна отгоре Simple Smile Това защо се получава? 
Рецептата която ползвах е 300мл вода с пр.мляко, 500г брашно, сол, захар, 3 с л олио и 1 пак (7 г ) суха мая) - рецепта, която две приятелки с машини ползват основно.
Маята ми беше суха и сложих най-отдолу, ако това има значение

Натопих те в групата във фейсбука  smile3534

Сега на въпросите. Това разпукване се дължи основно на маята. Когато е започнало времето на печене и реотаните са увеличили температурата, действието на част от маята се ускорява силно и води то разпукване. Значи ... вариантите са два:

- много мая;
- недостатъчно време за втасване.

# 59
  • Мнения: 1 934
Пеп-чо, не те съветвам повече да ползваш бързата програма, определено не е добър вариант  Peace

Пробвай нормална програма и тогава мисля, че ще ти се получат нещата  Peace


Почти не съм видяла някой да е доволен от бърза програма.

Общи условия

Активация на акаунт