Без лактоза - продукти и рецепти

  • 24 939
  • 72
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 2 018
В Полша има прясно мляко,кисело мляко, сирене, кашкавал без лактоза. Бях толкова щастлива като  открих най-вече прясното мляко, но за жалост такова в България не съм виждала.. И аз имам непоносимост, но ако мнооого ми се допие (рядко) пия най-нискомасленото и после си страдам 2-3 дни..
Но пуста лакомия..

Има прясно мляко в Кауфланд без лактоза. Не е българско.. попитай там - ще ти го покажат. Леко сладни, но пак е приемливо.

Палачинки правя само с вода и пак стават хубави.

Лактозата не се разгражда при термична обработка. Така, че на който му понася след термична обработка - не е с непоносимост към лактоза.

Тези, които имате непоносимост към лактоза - как се изследвахте? Доказана ли ви е непоносимостта?

# 16
  • Мнения: 3 799
В Полша има прясно мляко,кисело мляко, сирене, кашкавал без лактоза. Бях толкова щастлива като  открих най-вече прясното мляко, но за жалост такова в България не съм виждала.. И аз имам непоносимост, но ако мнооого ми се допие (рядко) пия най-нискомасленото и после си страдам 2-3 дни..
Но пуста лакомия..

Има прясно мляко в Кауфланд без лактоза. Не е българско.. попитай там - ще ти го покажат. Леко сладни, но пак е приемливо.
Тези, които имате непоносимост към лактоза - как се изследвахте? Доказана ли ви е непоносимостта?

Oooo благодаря ти, при първа възможност отивам там  Heart Eyes

А за теста-чаша прясно мляко на гладен стомах, ако не направиш реакция до 2 часа, нищо ти няма. При мен има газове, болка в стомаха, подуване, повръщане понякога, диария..

Не съм ходила на лекар, защото и без това лечение няма, има диета, която те ограничава от лактозни продукти, което си правя и сама без някой да ми го каже. Другият вариант е като хранителна добавка да се пие лактаза, заради чийто дефицит всъщност се случва всичко, и да си се пие прясно мляко, да се хапват сирене, кашкавал ( въпреки че лактазата в тях е наполовина в сравнение с прясното мляко).

Аз лично ям сирене в определени количества, кисело мляко не обичам и го пия само на айрян много рядко, кашкавал не ям, за прясното мляко си казах-рядко и от лакомия най-вече.

# 17
  • Мнения: 2 018
Бих искала да се изследвам, защото непоносимостта може да е към казеина в млякото и така и да не се разбере точно към какво е.
При мен симптомите са същите, но се учудвам, че не мога и краве масло да приема. В него не би трябвало да има лактоза.
Не съм и сигурна в това мляко в Кауфланд до колко е с добавена лактаза...
За това искам да се изследвам за по-сигурно.

# 18
  • Мнения: 2 018
А баница правя с маслини, гъби, спанак, олио и я заливам с яйца смесени с бира.
Някой, ако има друг начин да сподели, моля Grinning

# 19
  • Sredets/Burgas
  • Мнения: 1 466
За който е в София има няколко вида безлактозно мляко и в магазин Хит...
Аз оттам си купувам и редовно имам по няколко бутилки вкъщи,
че и на дъщеря ми и правя млякото с бисквити с него...
Наистина е доста сладичко, на мен ми харесва...
За човек със сериозна нетолерантност, мога да кажа, че дори и безлактозно,
пак си имам подуване/газове, ако е чисто...
Но му открих цаката...
Приготвено по аюрведически начин с канела, кардамон, карамфил,
джинджифил, черен пипер и индийско орехче...
Т. нар. масала чай.
Е, сварено с тези подправки млякото е напълно обезвредено. Peace

Сиренето също изцяло заместих със суроватъчна извара и ми е по-добре.

# 20
  • Мнения: 2 018
Butterfly_Lovehunter, може ли малко повече инфо за суроватъчната извара? Тя няма ли лактоза?

Може да пробвам този масала чай? Благодаря за споделеното.

# 21
  • Мнения: 4 871
Иначе съм   чела,че сирене което зрее 40дни и тогава се пуска в продажба,почти няма лактоза - т.е. няма да ти е проблем..Сложното е да се намери такова сирене /скоро бях чула по новините,че щели да вкарват такъв закон за сирената,защото дефакто те трябва точно толкова да зреят, а не днес ги правят - утре ги продават/,аз не съм намерила до сега, е не съм и търсила усърдно...
Защо да е сложно? Сирената на Лакрима са точно такива-зреят и тогава чак ги пускат в продажба. Аз нямам лактозна непоносимост, но от некачествените млечни продукти, т.е. тези, които са пълни с палмови масла и не знам си още какви примеси,  цялата се изривам, но от това на Лакрима и на още няколко марки нищо не ми става.
Даже днес купих овче сирене на Лакрима и на опаковката си пише "зряло минимум 60 дни".

# 22
  • Мнения: 6 243
Не живея в БГ и не мога да съм полезна с конкретни препоръки за магазини. 

В Холандия, където сме, има доста богат избор на подобни продукти, така че всичко може да се купи. Голяма част от продуктите са на APRO (гледам, че част от нещата се внасят в БГ на безумни цени), но има още една марка - Minus L, които не съм виждала в БГ.

У нас приготвям десертите, изискващи прясно мляко, с ядкови млека. За рецептите, където искам да избегна аромат на бадем (или кокос), слагам безлактозно мляко. Аз си имам някакви мои резерви към соевото и го ползвам много рядко.

На този етап гледам да правя неща, които са безмлечни, за да огранича приема максимално. С търсене и пробване се намират доста рецепти. За някои от традиционните БГ рецепти не става - отказвам да ям таратор от ядково кисело мляко  Grinning, не че няма рецепти и за това: http://eva.bg/article/29462-Postno-dzadziki

Но примерно, ето рецепта (безлактозна и безглутенова даже), за чудесни шоколадови кексчета. Пробвана е, стават идеални: http://www.beachbody.com/beachbodyblog/nutrition/flourless-brownie-muffins

Ако нещо такова ще ти свърши работа, имам някъде и рецепта за брауни.

# 23
  • Мнения: 2 018
...
Но примерно, ето рецепта (безлактозна и безглутенова даже), за чудесни шоколадови кексчета. Пробвана е, стават идеални: http://www.beachbody.com/beachbodyblog/nutrition/flourless-brownie-muffins

Ако нещо такова ще ти свърши работа, имам някъде и рецепта за брауни.


Благодаря, Сладка хапка! Можеш ли да ми кажеш само  - този нахут сварен предварително ли е? И кленовия сироп с какво мога да го заменя?

И може да ми пуснеш и рецептата за брауни? 

Поздрави!

# 24
  • Мнения: 13
Здравей аз също имам непоносимост към лактоза и в началото и аз бях доста объркана. Има прясно мляко без лактоза в Кауфланд на тяхната марка. Може да се правят кремове и сладкиши с него. Има на Своге черен шоколад с 65% какао в който няма лактоза. В момента се опитвам да накарам Кауфланд да вкарат още неща без лактоза каквито съм купувала на тяхната марка в Чехия. Живота без лактоза е малко сложен но се борим да го опростим. Дано съм била полезна.

# 25
  • Мнения: 2 018
Sexileidi, много благодаря, че се включи!
За шоколада  Heart Eyes Непременно ще го потърся. Много ми липсва!

Междувременно открих рецепти за безлактозни сладкиши http://dairyfreecooking.about.com/od/occasionscollections/ig/Dai … e-Cakes/index.htm

# 26
  • Мнения: 13
На мен в началото ми беше доста трудно докато свикна да чета етикетите и докато намеря подходящи рецепти затова ако те интересува нещо как да го заместиш пиши аз ще ти помагам ако мога

# 27
  • Мнения: 2 018
Междувременно ми донесоха безлактозни кашкавал и сирене от Гърция и бях на седмото небе. Grinning Вече се бях отчаяла, че ще вкуся отново млечни!
Сега се снабдявам от там, но писах писмо на Кауфланд с молба да увеличат избора на такива продукти и ми отговориха, че всъщност имат и ми изредиха 10тина продукти - сирене, кашкавал и т.н. В Гърция има цели щандове с подобни.. дано и тук да се снабдят с по-голям избор!

Последна редакция: ср, 14 дек 2016, 16:10 от Бо_

# 28
  • София
  • Мнения: 6 999
Процентът на българите с лактозна непоносимост е над 30%, но просто хората не го знаят или не му обръщат внимание.
В киселото мляко лактоза няма, защото е разградена в процеса на превръщането на прясно в кисело.
В твърдите сирена има лактоза.
Не съм пила прясно мляко от близо 15 години, а преди ми беше любимо. Сиренето го спрях преди 4 години. Не мога да спра маслото, но там лактоза почти няма.

В аптеките има много хранителни добавки с лактаза, но не е като да си я "правиш сам".

Бо_, това което мога да те посъветвам е да видиш коя е допустимата за теб доза лактоза, защото ензимите не изчезват за една нощ напълно. Просто намаляват. Едно парче сирене веднъж седмично или пък през ден... може да не е проблем.
Аз ям през лятото сладолед през ден, през два... Като прекаля ми става лошо, но обичам сладолед и не съм готова да се откажа от него.
Имай предвид, че лактозната непоносимост е признак на цьолиакиа за това е добре да се изследваш и за нея. Хубавото е, че при лактозната непоносимост нямаш тежки последици за организма.

# 29
  • Мнения: 2 018
Благодаря за включването, Isa. Явно при мен допустимата доза е доста ниска защото и при 1 хапка от магазинските суджук, наденици, кайма (в тях има млечни добавки - суроватка, мл. протеин и други производни от млякото) да не говорим за кашкавал - веднага ми се отразяват.
За киселото мляко си права, но само, ако е с нашата българска закваска... поне това съм чела. Но, аз дори и от него не мога да ям.
Дори вече си мислех, че имам проблем с млечния протеин казеин, но след като ми донесоха безлактозни продукти от Гърция разбрах, че само лактозата ми е проблем.
Наскоро гледах филм по телевизията и там майката купуваше лактаза за детето си. Колко по-лесно би било, ако я имаше и по нашите аптеки. Или пък да правят продукти с лактаза - това също е решение.
Цьолиакиа нямам... изследвах се, но за лактозната непоносимост - само в София можело да се разбере със сигурност.
А на теб - браво щом можеш да ядеш сладолед без последствия. За мен е абсурд!

Публикувам продуктите в Кауфланд, дано увеличат асортимента си:
SalzburgMilch BIO Гауда без лактоза, 100г
SalzburgMilch BIO Ементалер безлактоза, 100г
SalzburgMilch Сирене BIO без лактоза, 100г
K-Classic краве мляко без лактоза УХТ.3,8%, 1л
K-Classic краве мляко без лактоза УХТ.1,5%, 1л
Exquisa Сирeне за мазане без лактоза, 175г
Exquisa Сирeне котидж без лактоза, 175г

Кой знае и сиренето дали им е наистина сирене или просто продукт без мляко, но ще проверя. Simple Smile

РР Сега видях, че в предния си пост не съм уточнила, че става въпрос за безлактозни кашкавал и сирене от Гърция и го поправих. Там има цели щандове с подобни продукти.

Общи условия

Активация на акаунт