Какво да направим с останалите яйца?

  • 71 296
  • 224
  •   1
Отговори
  • Мнения: 7 474
Дайте идеи какво да направим с останалите яйца от празника!  chef
Аз правя салата-
яйца
кашкавал или сирене
майонеза
чесън

Салата от зелен лук с яйца и сметана Crazy

Яйца с пастет


Вие сте!!!!  chef  chef  chef

Последна редакция: пн, 09 апр 2007, 19:49 от L е о

# 1
  • Мнения: 271
аз правя салата от яйца с олио и червен пипер или слагам яйца в руската салата  chef

# 2
  • в шоки-land
  • Мнения: 3 765
филийки с настьргано яйце и кашкавал на фурна Peace....

# 3
  • Мнения: 2 657
Аз ги забърквам с майонеза,сварени картофи и лук Grinning

# 4
  • София
  • Мнения: 39 788
Салата Simple Smile с домати, краставици, печени чушки, сирене.

# 5
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 393
Запичам нарязаните яйца с кашкавал на грила на микровълновата.

# 6
  • Мнения: 5 140
Може и руло Стефани, вярно две три яйца са, но пак влизат в употреба.

# 7
  • Мнения: 901
Шотландки яйца.. руло Стефани... Яйца с бекон и със сос от горчица... Зелена салата.. Пълнен хляб със сварени яйца..

# 8
  • Мнения: 7 640
Шотландки яйца.. руло Стефани... Яйца с бекон и със сос от горчица... Зелена салата.. Пълнен хляб със сварени яйца..
обясни, моля те, повече за тези работки Grinning

# 9
  • Мнения: 1 925
marabu, какви са тези шотландски яйца ?

# 10
  • Мнения: 356
Аз правя салата с яйца, сирене, печени чушки, майонеза , малко кисело мляко и черен пипер.Всичко слафгам на око и на вкус.
И една салатка идеална за ракийка: яйца, пресен червен лук, сол, олио и оцет пак на вкус.
Довечера ще спретна една да пийнем по една ракийка с мъжлето. smile3503

# 11
  • Мнения: 377
Мисля да направя една диетка - тази с яйцата. Толкова много ядене тези дни, че сега имам нужда от малко диета.

# 12
  • Мнения: 6 155
Салата - яйца, майонеза, кисело мляко, лимонов сок, сол, черен пипер, може и чесън на прах  Peace

# 13
  • Мнения: 5 873
Ако става дума за Шотландските яйца на Honda- ето:
1 кг.кайма
5 св.яйца(обелени)
1 сурово яйце
галета
сол,черен пипер,брашно
Яйцето се овалва в брашно.Обвива се хубаво в каймата.Суровото яйце се разбива с малко вода,потапя се топчето,после в галета и се пържи 5-6 мин.Отцежда се върху кухненска хартия и се поднася със салата.

# 14
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
Сещам се за 2 неща които не са писани по-горе, но са доста калорични:

Шопски хайвер
- Настъргани или накълцани наситно яйца
- Натрошено сирене
- Меко масло
Обърква се добре, съхранява се в хладилника. Много е вкусно като се намажат филийки с него

Азербайджанки
- франзела
- майонеза
- чесън (2-3 скилидки)
- яйца
Франзелата се нарязва на филийки, които се пържат в много добре загрято олио. Докато са топлички се натриват с чесън. Намазват се с тънък слой майонеза, а отгоре се поръсват с настъргани яйца (пласта е около 3-5мм)

# 15
  • Мнения: 5 306
Салатка от спанак, яйца, лимонов сок, зехтин, сол.
Салатка с рулца от раци, яйца, кутия царевица, майонеза    chef.

# 16
  • Мнения: 1 283
Имаше едни сладки с варени яйца! Rolling Eyes Някой сеща ли се? Confused Не мога да ги открия с търсачката! ooooh!

# 17
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
Имаше едни сладки с варени яйца! Rolling Eyes Някой сеща ли се? Confused Не мога да ги открия с търсачката! ooooh!
сладки с яйца Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

# 18
  • София
  • Мнения: 2 530
Аз разрязвам яйцата на две, вадя жълтъка и го слагам в купичка, прибавям майонеза, чесън,кисели краставички, черен пипер, кашкавал и каквото се сетите,. Получава се гъста каша, с която се пълнят белтъците. Получава се страхотно мезе или салатка, кой както го нарече.

# 19
  • Мнения: 1 283
Имаше едни сладки с варени яйца! Rolling Eyes Някой сеща ли се? Confused Не мога да ги открия с търсачката! ooooh!
сладки с яйца Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

Благодарско! Hug

# 20
  • Мнения: 901
Мързеливи яйца по шотландски

Да подобен на Honda рецептата(все пак това е класическата рецепта)..но печени във фурна, затова са по мързеливи  Simple Smile

# 21
  • Мнения: 901
Пълнен Великденски хляб

300 г брашно
150 мл вода
1 ч л сол
1 щипка захар
1 с л зехтин/олио
3,5 г суха мая

1 жълтък

Пълнеж

1 гл лук
2 тиквички
150 гр шунка
120 г кашкавал
1 сварено яйце
сол
смлян черен пипер

. Маята се разтваря в топла вода заедно със захарта и се оставя встрани, докато не се образува шапка.
. Добавя се пресятото брашно, зехтина и солта.
. Омесва се еластично тесто.
. Втасва за около 1 час или докато не увеличи обема си .
. В това време се задушава ситно нарязан лук, настъргани на едро тиквичките за около 10 минути.
. Към охладената смес се добавя шунката и свареното яйце, които са нарязани на кубчета.
. Подправете сместа по желание.
. Втасалото тесто се разточва на лента с дължина 1 метър и ширина 20 см...
. В началото на лента се поставя пълнежа и се навива на руло.
. Лентата се разделя на 2 . Като едната част трябва да е по дълга от втората.
. Изплита се тип козунак .
. Края на козунака е добре да се подгъне отдолу.
. Отгоре се намазва с разбит жълтък с вода(1 жълтък с 2 с л вода)  и се поръсва със сусам и/или мак и т.н по желание.
.  В предварително загрята фурна на 200 С за около 30 -35 минути.

** може пълнежа да варира .. повече сварени яйца и лук само .. и т.н

Източник : kuking.net / Guilia

# 22
  • Мнения: 901
Пастет със сирене, яйца и кисело мляко

500 г кисело мляко
200 г сирене
3 сварени твърдо яйца
6 стръка магданоз
сол

. Яйцата се настъргват на ренде, сиренето се натрошава на дребно и се прибавят към киселото мляко..
. Сместа се разбърква добре.
. Прибавя се ситно нарязан магданоз и се посолява.
. Сервира се самостоятелно или намазан на филийка хляб.

# 23
  • Мнения: 1 708
Ние ги обожаваме пълнени с лук!


Разделяте ги наполовина и изваждате жълтъците.Към тях прибавяте запържения лук отцеден от мазнината!Сол на вкус.

Пълните половинките белтъци и намазвате отгоре с майонеза!  chef

# 24
  • Мнения: 3 537
Снощи направих маного вкусна салатка,днес ще я направя пак,щото много ни хареса Grinning
Значи:
5 яйца
300 гр сладка царевица консерва
1/2 кутийка лека майонеза
2-3 суп.лъж. кисело мляко
Сол,лимонов сок и черен пипер за овкусяване.
Яйцата ги нарязах на парченца,обърках с всичко останало и стана бижу Blush Crazy

# 25
  • София
  • Мнения: 974
Ето и моето предложение  Hug

КАРТОФИ ПО ЧЕШКИ

Малко съм променила оригиналната рецепта, но става по-вкусно

картофи (нарязани на филийки и сварени) около 1 кг. (зависи от тавичката в която ще печете)
4 суп.л сметана (заквасена)
3-4 твърдо сварени яйца
100 г. шунка (или каквото имате в хладилника)
150-200 г. гъби (задушени в масло)
150 г. кашкавал
1-2 суп. л прясно мляко
1-2 скилидки чесън

В тавичка редите в следната последователност:
1. Картофи
2. Сметана (2 суп.л) + малко водичка, за да стане по-течна + пасираният чесън и мажете картофите
3. Сварените яйза нарязани на кръгчета
4. шунката
5. гъбите
И накрая отново картофи със сметана
Най отгоре настъргвате кашкавала и запичате докато хубаво се зачерви.
Ако обичате да ви е по-сочно прибавете и млякото преди да запечете.

Това е една много лека и приятна вечеря   bouquet

# 26
  • Мнения: 1 881
Моята любима салатка с яйца е следната:

6 сварени яйца
4-5 кисели краставички
200-250 гр. сирене
1 майонеза
2 суп. лъж. кисело мляко
копър
чесън

Всичко се настъргва на едро ренде. Смесва се добре и се охлажда.

# 27
  • Мнения: 5 622
Ау...темата е страхотна! Браво!И мерси за страхотните идеи!  Heart Eyes

Ето и какво правя аз:(не е моя рецепта, заимствана е, но е страхотно вкусна!)

Задушавам нарязан на много дребно една голяма глава лук в краве маслко. Задушения лук се разбърква с натрошените жълтъци. С тази смес се пълнят белтъците(които са нарязани на половина. Тоест яйцето се срязва на половина и белтъците стават като лодки). Отгоре се слага малко майонеза.  bowuu   chef

# 28
  • Варна
  • Мнения: 10 796
Ау...темата е страхотна! Браво!И мерси за страхотните идеи!  Heart Eyes

Ето и какво правя аз:(не е моя рецепта, заимствана е, но е страхотно вкусна!)

Задушавам нарязан на много дребно една голяма глава лук в краве маслко. Задушения лук се разбърква с натрошените жълтъци. С тази смес се пълнят белтъците(които са нарязани на половина. Тоест яйцето се срязва на половина и белтъците стават като лодки). Отгоре се слага малко майонеза.  bowuu   chef

Хихи, пак четеш по диагонал - по-нагоре снежи е дала абсолютно същата рецепта.  Laughing

# 29
  • София
  • Мнения: 2 210
Аз правя следният сос:
1 пак.майонеза
1/2 коф. кис.мляко
1 ч.л. горчица
ситно нарязан магданоз
вегета, подправка за яйца, зелена пикантина, 4ерен пипер  и др. подправки на вкус
(може да се добавят ситно нарязани кис.краставички)
Нарязвам яйцата на резен4ета и заливам със соса. Пикантно е.

# 30
  • Мнения: 5 228
Старософийска салата:
4 печени червени чушки, нарязани на дребно
2 домата, нарязани на дребно
3 сварени яйда, настъргани
100 гр. сирене, настъргано
1/2 кофичка кисело мляко, изцедено
олио
магданоз
сол
Всичко се обърква одбре и се охлажда. Върви и като предястие върху препечени филийки. Ако не ви се реже и стърже, всичко може да се сложи в чопър, но така става по-добре.
 
 

# 31
  • Мнения: 146
Салата

яйца+майонеза
може и с варени картофи и рулца от раци...

# 32
  • София
  • Мнения: 2 210
В4ера направих мързеливите яйца по шотландски, станаха много вкусни с мааалко модификация Simple Smile
Ето ги:

# 33
  • Мнения: 5 228
Пастет със сирене, яйца и кисело мляко


Днес направих твоя пастет, страхотен е! Мерси за рецептата!   bouquet

# 34
  • Мнения: 804
Небесна, току що спретнах твоята саладка, много ми хареса. Благодаря за рецептата!
Страхотна тема момичета, много полезна. Аз обикновенно приготвям с яйцата салата с пресен лук и олио . Но скоро я правих, с пукнатите  яйца , които варих за Велик Ден и исках нещо по-различно. Харесаха ми и шотландските яйца, ще ги изпробвам непременно Peace

# 35
  • Мнения: 2 257
Или пък едно скромно сандвичЕ с майонеза, тънко нарязано сварено яйце на кръгчета, резен маслина и една идея домат, нейде загатнат в картината....
А колко дъго могат да стоят сварените яйца в хладилника?

# 36
  • Мнения: 901
Emi Браво Simple Smile това кашкавал отгоре ли е?
Фукла Няма защо Simple Smile

# 37
  • Мнения: 7 474
Чудя се дали не може да ковнат някъде темата и тази за козунаците(като Великденска) , че и догодина ще е актуална и полезна! newsm78 Какво ще кажете?

# 38
  • София
  • Мнения: 2 210
Emi Браво Simple Smile това кашкавал отгоре ли е?
Да, а поради липсата на галета ги бях оваляла в цареви4ната смес за готов ка4амак  Grinning. Каймата замесих като за кюфтета с едно яйце и мааалко намокрена среда от хляб и подправки, но беше от шол и станаха малко сухи, въпреки, 4е преди да сложа кашкавала им сложих по бу4ка масълце. Мисля, 4е с по - "шаренка" кайма биха станали по-со4ни. Grinning

# 39
  • Мнения: 1 427
Аз направих изварено-яйчна салата(моя измишльотина).Забърках извара,ситно нарязани варени яйца,пресен чесън-също на ситно,кисело мляко-за да поразреди изварата,че беше много гъста,черен и червен пипер,самардала и олио!Страхотна стана!

# 40
  • Sofia
  • Мнения: 576
Едно време майка ми ги правеше като таралежи. Като ги завие с каймата им изтегляше муцунки, слага 2 черни пиперчета за очи, а с фиде или спагети прави бодли. Много красиво и ефектно става.

# 41
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
Аз правих скоро нещо по рецепта,която ми даде една мама от друг форум - лесна е и става вкусно:

500гр зеления (лапад,спанак,каквото искате)
по желание по една връзка зелен лук и чесън,джоджен
яйцата
3-4с.л. брашно
малко олио или масло
500мл мляко (може и с кисело който обича, само трябва да се разреди малко)
кашкавал за поръсване

Зелените работи се нарязват и се задушават до омекване в малко олио и вода в тавичката,в която ще печете нещото. Разстилат се на равномерен пласт. Отгоре се нареждат яйцата, разполовени по дължина, с жълтъка надолу. От останалите продукти се прави гъст бешамелов сос, подправя се със сол и подправки (аз само чер пипер и сух джоджен му сложих), излива се върху яйцата. Може да се наръси с настърган кашкавал отгоре и се запича във фурната 20-тина мин да стане коричка Grinning

# 42
  • Мнения: 7 474
Сега се сетих и за още една страхотна салата-
 2-3 връзки зел. лук
4-5 яйця
закв.сметана

Всичко се реже на ситно и обърква, по желание може да се добави и краставица и марули- божествено е!

# 43
  • София
  • Мнения: 974
Още едно предложение за салатка..

1/2 връзка пресен лук
2 домата
1 яйце
50-100 г. сирене
 олио и сол на вкус

Това е единствената салата, с която не импровизирам в пропорциите и продуктите...просто вкусът не е същият. Важно е съотношението домати яйца 2:1

През лятото я правя в тройно количество ....че никога не стига Joy

# 44
  • Мнения: 4 370
Супер рецепти предлагате, няма да ми стигнат яйцата да направя всичко което ми хареса, ще трябва да си купя още!  Wink

# 45
  • Мнения: 2 255
Аз правя "огретен" с яйца :

яйцата се нарязват на шайби и се нареждат в намаслена тавичка
правя  сос от :
задушен пресен лук, доматен сос, малко рендосан кашкавал и сирене, подправки, понякога добавям 1 лъж. заквасена сметана
заливат се яйцата и се пече, малко преди да го извадя от фурната добавям отгоре настърган кашкавал да се запече

в къщи много го харесват и му викат СледВеликденски яйца  Joy

# 46
  • Мнения: 1 526
Супер идеики! Ние си ги правим на салатка с царевица от консерва, киели краставички, ролца от раци, майонеза, копър, разбира  се яйцата  Joy черен пипер...

# 47
  • Мнения: 7 474
И любимите на мъжа ми са пълнени с пастет. Режете на две , жълтъците обърквате с пастет и пълните. Може отгоре да се намажат с майонеза  chef

# 48
  • Мнения: 4 668
Аз правя една такава салата :
4-5 яйца се натрошават с вилица
около 200 гр. сирене , може да се обезсоли по желание се натрошава и също се намачква заедно с яйцата
слага се нарязан на ситно магданоз и малко зехтин
Всичко трябва да се обърка много добре .
Идеално е да се намаже върху препечени филийки .
Също може и да се напълнят печени чушки със тази смес - става супер мезе .

# 49
  • Мнения: 93
Аз правя зелена салатка от марула,млад лук(кромид) и рендисвам от яйцата.Става супер. Heart Eyes

# 50
  • Мнения: 130
Направо страхотно ,аз бях приготвила яйцата за хвърляне но сега ще ги опулзотворя!Моята салата е следната:7-8 яйца, пресн лук, царевица, и консерва риба тон, става страхотно!
Още веднъж благодаря за хубавите рецепти!  bouquet

# 51
  • Мнения: 5 577
Мойте заминаха в боклука преди  малко.

Не рискувайте за натравяне.

# 52
  • Мнения: 4 370
Аз имам още 5 яйца и мисля да ги направя за днес на салата. Харесах си една от по горе изброените.

# 53
  • Мнения: 5 577
Аз имам още 5 яйца и мисля да ги направя за днес на салата. Харесах си една от по горе изброените.

Недей, недей, че си и бременна - яйца на 12 дена!  Praynig

# 54
  • Мнения: 6 155
Аз имам още 5 яйца и мисля да ги направя за днес на салата. Харесах си една от по горе изброените.

Недей, недей, че си и бременна - яйца на 12 дена!  Praynig

Е, те като стоят в хладилника нищо им няма...май Thinking

# 55
  • Мнения: 5 577
Ами, толкова е опасно хранително натравяне.  Confused

Не не, не бива. Много е опасно.

# 56
  • Мнения: 4 370
Аз имам още 5 яйца и мисля да ги направя за днес на салата. Харесах си една от по горе изброените.

Недей, недей, че си и бременна - яйца на 12 дена!  Praynig
И аз мислех да ги хвърля, но вчера ми подадоха половин яйце и то беше от великден. И нали подадено няма как да не се изяде, изядох го и нищо ми няма. Затова реших че и моите 5 дето са в хладилника ще ги направя на салата. Хич не обичам да хвърлям, но много често хвърляме храна. Добре че имаме кучета на село.

# 57
  • София
  • Мнения: 974

И аз мислех да ги хвърля, но вчера ми подадоха половин яйце и то беше от великден. И нали подадено няма как да не се изяде, изядох го и нищо ми няма. Затова реших че и моите 5 дето са в хладилника ще ги направя на салата. Хич не обичам да хвърлям, но много често хвърляме храна. Добре че имаме кучета на село.

Не рискувай ....5 яйца не са толкова много, за хвърляне пред риска да навредиш на себе си и бебето
Ти пак си направи салата, която си си харесала, но с прясно сварени яйца Hug

# 58
  • Мнения: 4 370
Те великденските издържат повече!

# 59
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 393
И аз мисля, че нищо им няма, все пак са в хладилника.
Вчера и ние подавахме яйца, останали от Великден. Ядохме от тях, всичко е ок

# 60
  • Мнения: 8 917
Дайте идеи какво да направим с останалите яйца от празника!  chef
Аз правя салата-
яйца
кашкавал или сирене
майонеза
чесън

Вие сте!!!!  chef  chef  chef
Пасирам яйцата+маьонеза+гъсто кисело мляко+чесън на прах+сол+чер пипер Peace

# 61
  • Мнения: 1 341
Баща мие намерил рецептата в нета.
мезе  за всякакво питие
Сварените белтъци и жалтъци се рендосват поотделно.
Настъргва се кашкавал, шунка (с  робот го правиме).
Реди се на редове в купа. Ред белтък, ред  кашкавал, ред жалтък, ред шунка и т.н.
Най-накрая се залива със сос от майонеза, кисело мляко и горчица.

Става уникално. Влюбена съм в тази салата. ЖЕСТОКА Е!!!...

# 62
  • Варна
  • Мнения: 10 796
Още ли имате останали яйца?  #Crazy

# 63
  • Мнения: 2 821
Още ли имате останали яйца?  #Crazy

имамеее...и незнам докога могат да си стоят в хладилника...според вас  newsm78...идеите са чудесни, но малко късно ги виждам Tired

# 64
  • Мнения: 2 825
Аз ги нарязвам на тънки филийки, подреждам ги в една купа. Отделно забърквам кисело мляко с чесън и 2-3 лъжици майонеза, заливам яйцата и оставям да престои в хладилника около 2-3 часа. Страхотно предястие става  Simple Smile

# 65
  • Пловдив
  • Мнения: 4 385
Христос Воскресе!
Равносметката след днешния ден е много счупени яйца в хладилника, предполагам какво ще е след утрешния. За това искам да ви помоля за някоя вкусна рецепта със сварени яйца. Предварително благодаря на всички.

# 66
  • Мнения: 5 228
Салата от яйца: основните продукти са яйца, майонеза, кисело мляко, малко горчица, сол и черен пипер. Яйцата се нарязват и се заливат със соса от останалите продукти. По желание може да се добавят печени червени чушки, киеи краставици, или кой каквото обича.

# 67
  • Мнения: 7 474
Време е и за тази тема  Laughing

# 68
  • под тепетата
  • Мнения: 9 332
Гнезда с яйца
 Омесена като за кюфтета кайма, взима се топка с големина на юмрук,прави се вдлъбнатина,слага се яйцето вътре(може и половин яйце).Поставят се в намазана с мазнина тавичка,отстрани се залива с полуготов доматен сос (защото гнездата се опичат бързо) и се пече до готовност.Може да се гарнират с картофена слама (пържени или задушени картофи на пръчици).

# 69
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 393
Аз тази година смятам да оползотворя останалите яйца за една японска диета  Mr. Green

# 70
  • Габрово ,сега Испания
  • Мнения: 74
Аз знам от моята прабаба ,че великденските яйца се развалят по-трудно ,неделята след Великден заставаме седнали в кръг и   търкаляме яйцата по земята,по този начин си разменяме яйцата Grinning

# 71
  • Мнения: 375
Нарязани ги прибавям към зелена салата (марули, лук, чесън, репички, краставица).

# 72
  • Мнения: 1 691
Ама вие по колко яйца боядисвате, че да ви останат? Аз съм такава ламя, че ако няма кой да ме спре, по 5-6 на ден ще ям и на четвъртия ден ще съм ги опукала, особено и ако някой друг вкъщи успее да се вреди от мен с някое яйчице.

# 73
  • Мнения: 6 958
яйца със зелена салата...

яйца с кисело мляко и зелен чесън...

яйца, на които им се отделя жълтъка и се смесва със сирене или извара и малко кетчуп и после се поставя обратно върхи белтъка (яйчани лодки)

поканете си гости и ги излапайте...

раздайте ги на съседи...

Ние боядисахме 15'на яйца, аз изядох 1, раздадох половината и съответно нямам останали яйца...  Party Party

# 74
  • Мнения: 4 370
Ама вие по колко яйца боядисвате, че да ви останат? Аз съм такава ламя, че ако няма кой да ме спре, по 5-6 на ден ще ям и на четвъртия ден ще съм ги опукала, особено и ако някой друг вкъщи успее да се вреди от мен с някое яйчице.

Аз боядисах около 30, раздавах даваха ми и пак са си толкова. По празниците ям из хората и моите остават, и сега ще правя яко салати. Харесала съм си една от тази тема.

# 75
# 76
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Диета с варени яйца, как какво!

# 77
  • Въпрос на гледна точка...
  • Мнения: 877
Ами правете салатки, оползотворете ги, но в случай че има излишък, ми раздайте ги .

# 78
  • варна
  • Мнения: 263
На пасатора се накълцват на ситно шунка и кисели краставички ,смесват се с майонеза и 1-2 с,л,кисео мляко,с тази смес се поливат разрязаните на 2 яйца

# 79
  • Мнения: 1 364
Слагам ги на зеланата салата
Салата от яйца /намачкони/ , сирене и майонеза.

# 80
  • Мнения: 4 546
яйца, кисели краставички, кисело мляко, майонеза, сол. всичко е на око. омешвам и хапвам  Grinning върви и с черен пипер да се поръси

# 81
  • Мнения: 6 958
яйца, кисели краставички, кисело мляко, майонеза, сол. всичко е на око. омешвам и хапвам  Grinning върви и с черен пипер да се поръси

Това изглежда доста добро... Не съм се сещала за кисели краставички... Някой ден ще се пробва, най-вероятно следващия Великден  Rolling Eyes

# 82
  • Мнения: 1 120
Салата - яйца, майонеза, кисело мляко, лимонов сок, сол, черен пипер, може и чесън на прах  Peace

слагам малко мляко,защото много ми киселее,но прибавям кашкавалена извара.става страхотно   chef

# 83
  • Мнения: 1 341
Още една страхотна салата.
Откраднах я от нашия стол, но който я е опитал много я е харесал. Кръстена е на името на готвача ни
САЛАТА ИХТИАНДЪР
Всичко се нарязва на кубчета
Белтъците
шунка
царевица
сирене
печени чушки
разбива се с майонеза смесена с кисело мляко и хубаво размит вътре жълтък. овкусява се с черен пипер

Направете я, няма да съжалявате. Който я е опитал после ми е искал рецептата

# 84
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
Картофени крокети с яйчен пълнеж

750 гр картофи, сварени и намачкани
2/3 ч.ч. галета (или брашно)
1 сурово яйце
сол, червен пипер по желание

Пълнеж
4 твърдо сварени яйца, нарязани дребно
1 връзка зелен лук, нарязан
2-3 с.л. кисело мляко
сол, черен пипер

Продуктите за крокетите се омесват и полученото тесто (лепкаво е) се приплесква на кора, дебела около 1-1,5см. Реже се на квадрати (моите бяха 6, доста големи - но няма проблем да се нареже на малки, просто е повече играчка). Продуктите за плънката се объркват, слага се плънка във всеки квадрат и се загъват като крокети (дебелички кебапчета). Може да се овалят в галета и да се изпържат - но на мен не ми се занимаваше, така че просто ги сложих в намаслена тавичка и ги запекох до зачервяване във фурната на 200 градуса (около 20-25мин).

# 85
  • Sofia
  • Мнения: 45
Панирани яйца
10яйца,120гр.шунка;1 стрък кромид лук;1ч.л.ситно нарязан магданоз;ч.пипер;сол на вкус;олио за пържене.
Приготвяне:Срязват се яйцата на две по дължина.вадят се жълтъците.4 от тях се смесват със ситно нарязаните шунка,лук и магданоз и подправките,плюс един суров жълтък .Пълнят се белтъците и се и ако е по -рядка сместа се забожда по една клечка за зъби през средата,за да не изпадне плънката при панирането.яйцата се панират първо в едро смлян сухар,после в разбито яйце и пак в галетата.Пържат се в гореща мазнина.
След това се приготвя сос:Разбиват се 4 с.л.олио/зехтин/с щипка сол и сок от един лимон,докато сместа побелее и се сгъсти.Към нея се прибавя половин ч.л.горчица и половин ч.л. смлян черен пипер.Отделно се разбижат4 много пълни с.л.кисело мляко с останалите стрити жълтъци,сол,попловин връзка ситно нарязан магданоз.Смесват се двете смеси и готовия сос се поднася с панираните яйца.
Рецептата е малко занимавка,но са много вкусни.Приятен апетит

# 86
  • Мнения: 1 679
Със зелена салата, лук, чесън, маслини, зехтин, магданоз и джоджен - вкусно и засищащо

# 87
  • Мнения: 1 116
Ето едно предложение и от мен

Пълнени яйца

# 88
  • Мнения: 1 120
Ето едно предложение и от мен

изглежда приятно и много вкусно.ще пробвам(поне стават бързо)

# 89
  • в мечтите си
  • Мнения: 123
Аз намачквам с вилица яйцата и ги обърквам с натрошено сирене,малко кисело мляко и копър.Който иска добавя чесънче...много вкусно е става за салатка за пълнежи а и за мазване върху филийка..  Simple Smile

# 90
  • Мнения: 6 958
Аз намачквам с вилица яйцата и ги обърквам с натрошено сирене,малко кисело мляко и копър.Който иска добавя чесънче...много вкусно е става за салатка за пълнежи а и за мазване върху филийка..  Simple Smile

И аз го правя така, но без сирене  Peace

# 91
  • Мнения: 398
Аз намачквам с вилица яйцата и ги обърквам с натрошено сирене,малко кисело мляко и копър.Който иска добавя чесънче...много вкусно е става за салатка за пълнежи а и за мазване върху филийка..  Simple Smile
а пък колко ракия се изпива с нея......... Joy

# 92
  • Мнения: 6 958
Аз намачквам с вилица яйцата и ги обърквам с натрошено сирене,малко кисело мляко и копър.Който иска добавя чесънче...много вкусно е става за салатка за пълнежи а и за мазване върху филийка..  Simple Smile
а пък колко ракия се изпива с нея......... Joy

това най вече  bowuu може направо от дамаджаната  Joy hahaha Joy

# 93
  • Мнения: 4 370
Тази салата ихтиандър ще си я направя задължително!

# 94
  • Мнения: 1 427
Аз правя една салатка от картофи, ролца от раци, царевица, варените яйца и майонеза.Много  вкусно става! Peace

# 95
  • СОФИЯ
  • Мнения: 4 144
яйца, кисели краставички, кисело мляко, майонеза, сол. всичко е на око. омешвам и хапвам  Grinning върви и с черен пипер да се поръси


Това ми харесва - още утре ще се изява като  cook Благодаря   bouquet

# 96
  • Мнения: 649
Запичам нарязаните яйца с кашкавал на грила на микровълновата.
непремено ще пробвам, страхотна идея

Аз правя тази яйчена салата:
яйцата се нарязват на 4
приготвя се сос от майонеза или квасена сметана по избор + чесън и лук на прах, черен пипер, горчица на вкус. Заливам яйцата със соса и добавям каперси, а ако нямам ги заменям с кисели краставички, нарязани на дребно. Може да добавите и кашкавал, нарязан на кубчета или настърган.

# 97
  • Мнения: 224
Аз правя така;- нарязвам ги на по едро ,зелен лук ,олио,сол,оцет много хубава става Peace

# 98
  • Мнения: 337
Аз правя така;- нарязвам ги на по едро ,зелен лук ,олио,сол,оцет много хубава става Peace

Това е и моята салата, обожавам я !

# 99
  • Мнения: 125
Аз правя така;- нарязвам ги на по едро ,зелен лук ,олио,сол,оцет много хубава става Peace

Това е и моята салата, обожавам я !
И МОЯТА  Hug
Ето едно предложение и от мен

Пълнени яйца


Това изглежда страхотно.Непремено ще се пробва.  bouquet

# 100
  • Мнения: 5 001
Най - често ги оползотворяваме на салатка....

Яйцата се настъргват,добавя се зелен лук на вкус,сол,майонеза+заквасена сметана,черен млян пипер.Обърква се и се консумира с ракийка или водка..........   bouquet

# 101
  • Мнения: 9 973
яйчен пастет-яйца,маргарин,сирене,сол.Омесва се на пастет-може за гарнитура,но повече за мезе

# 102
  • СОФИЯ
  • Мнения: 4 144
яйчен пастет-яйца,маргарин,сирене,сол.Омесва се на пастет-може за гарнитура,но повече за мезе

Сиренето обезсолено ли и колко маргарин  Simple Smile

# 103
  • София :(
  • Мнения: 215
На лютика - 2-3 сварени картофа, според размера, намачкани или настъргани; за това време от годината замразени или консервирани печени червени чушки, през лятото - прясно опечени, ситно накълцани или още по-добре счукани в хаване, към 500-750 гр, според колкото ги обичате; 3-4 намачкани или настъргани сварени яйца; 200-300 гр ситно натрошено сирене, за тези на диета - извара и една голяма кофичка заквасена сметана, въпреки че отива по-малко, може и с цедено мляко; сол,чесън, магданоз, оцет, зехтин на вкус, аз му ръсвам и малко черен пипер. Цялата галимация може да се метне и в блендер и се получава едно чудооо- мезе за ракийка , върху препечена филийка , пълнеж за нещо си, изобщо - както ви се иска. Може да си променяте пропорциите по вкус, както и да го правите по-гъсто или по-рядичко.По врачонско си знаят да си хапват с табайет  Wink

# 104
  • СОФИЯ
  • Мнения: 4 144
На лютика - 2-3 сварени картофа, според размера, намачкани или настъргани; за това време от годината замразени или консервирани печени червени чушки, през лятото - прясно опечени, ситно накълцани или още по-добре счукани в хаване, към 500-750 гр, според колкото ги обичате; 3-4 намачкани или настъргани сварени яйца; 200-300 гр ситно натрошено сирене, за тези на диета - извара и една голяма кофичка заквасена сметана, въпреки че отива по-малко, може и с цедено мляко; сол,чесън, магданоз, оцет, зехтин на вкус, аз му ръсвам и малко черен пипер. Цялата галимация може да се метне и в блендер и се получава едно чудооо- мезе за ракийка , върху препечена филийка , пълнеж за нещо си, изобщо - както ви се иска. Може да си променяте пропорциите по вкус, както и да го правите по-гъсто или по-рядичко.По врачонско си знаят да си хапват с табайет  Wink

Ухаааа страхотна рецепта   bouquet

# 105
  • Мнения: 483
На лютика - 2-3 сварени картофа, според размера, намачкани или настъргани; за това време от годината замразени или консервирани печени червени чушки, през лятото - прясно опечени, ситно накълцани или още по-добре счукани в хаване, към 500-750 гр, според колкото ги обичате; 3-4 намачкани или настъргани сварени яйца; 200-300 гр ситно натрошено сирене, за тези на диета - извара и една голяма кофичка заквасена сметана, въпреки че отива по-малко, може и с цедено мляко; сол,чесън, магданоз, оцет, зехтин на вкус, аз му ръсвам и малко черен пипер. Цялата галимация може да се метне и в блендер и се получава едно чудооо- мезе за ракийка , върху препечена филийка , пълнеж за нещо си, изобщо - както ви се иска. Може да си променяте пропорциите по вкус, както и да го правите по-гъсто или по-рядичко.По врачонско си знаят да си хапват с табайет  Wink
[/quote

Ах, това е точно по наш вкус Heart Eyes

# 106
  • Бургас
  • Мнения: 10 350
На лютика - 2-3 сварени картофа, според размера, намачкани или настъргани; за това време от годината замразени или консервирани печени червени чушки, през лятото - прясно опечени, ситно накълцани или още по-добре счукани в хаване, към 500-750 гр, според колкото ги обичате; 3-4 намачкани или настъргани сварени яйца; 200-300 гр ситно натрошено сирене, за тези на диета - извара и една голяма кофичка заквасена сметана, въпреки че отива по-малко, може и с цедено мляко; сол,чесън, магданоз, оцет, зехтин на вкус, аз му ръсвам и малко черен пипер. Цялата галимация може да се метне и в блендер и се получава едно чудооо- мезе за ракийка , върху препечена филийка , пълнеж за нещо си, изобщо - както ви се иска. Може да си променяте пропорциите по вкус, както и да го правите по-гъсто или по-рядичко.По врачонско си знаят да си хапват с табайет  Wink

Ухаааа страхотна рецепта   bouquet

Да върха е.Във вторник ще се събираме с приятели и смятам да я пробвам, сигурна съм че ще направи впечатление  Simple Smile

# 107
  • Мнения: 199
1/   яйца+зелен лук+консервиран зелен грах+майонеза=лесна и много вкусна салата
2/   яйца + зелен лук =много хубава плънка за ,например, банички от бутер тесто!  bouquet

# 108
  • Мнения: 3 830
Слагам ги на марулена салата или друг вид салата. Примерно правя овчарска салата и слагам и яйца Peace

# 109
  • Мнения: 679
Аз вчера направих следното от 4 спукани варени яйца:   /като част от ордьовър/

Разрязват се по дължина яйцата, изваждат се внимателно жълтъците и се мачкат с вилица. Слага се извара - няколко чаени лъжички /според желанието/, малко настърган кашкавал на ситното ренде, 1-2 ч. л. майонеза, 1 ч. л. горчица, щипка смлян черен пипер, ако е необходимо и малко сол. Сместа се разбърква до еднородна маса и се гребва с чаена лъжичка или шприц и с нея се пълнят белтъците. Подреждат се в чиния и по желание може да се поръсвт със съвсем малко червен пипер за цвят.

Аз подредих яйцата в чиния върху листа от къдрава салата, направих в средата розичка от домат, подредих кръгчета краставици и рози от репички, тук-там по малко луканка и се получи чудесно мезе за ракийка  Heart Eyes

Последна редакция: пн, 28 апр 2008, 03:31 от dixi

# 110
  • Мнения: 1 224
Това с лютиката ще се пробва!!!
Аз винаги правя едно предястие, тук видях няколко подобни варизации, моето е:
яйцата се режат на половинки, вадят се жълтъците в купичка и се размачкват с вилица и една лъжица майонеза, добавя се сол и ч.пипер, пресен лук и магданоз.Напълват се половинките белтъци с жълтъчената смес и в същата купичка се забърква заливка от майонеза и две лъжици кисело мляко (хубаво се обира полепналия жълтък по купичката).Заливат се яцата със така приготвения сос.

Другото което правя е яйчена салата за сандвичи :
яйцата се намачкват добре с вилица (или направо в блендера) и се добавя малко майонеза и малко течна сметана (може и квасена, става леко киселко).Консистенцията да не е много течна.Сол на вкус.Намазва се дебело филийка и се слага отгоре друга - любим сандвич на сина ми.

# 111
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
яйчен пастет-яйца,маргарин,сирене,сол.Омесва се на пастет-може за гарнитура,но повече за мезе
Този маргарин има ли начин да се избегне, че в къщи такова нещо не консумираме?

# 112
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
яйчен пастет-яйца,маргарин,сирене,сол.Омесва се на пастет-може за гарнитура,но повече за мезе
Този маргарин има ли начин да се избегне, че в къщи такова нещо не консумираме?

Това се нарича "Шопски хайвер" и се прави с масло. Още на 1-ва страница съм писала за него Wink

# 113
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
яйчен пастет-яйца,маргарин,сирене,сол.Омесва се на пастет-може за гарнитура,но повече за мезе
Този маргарин има ли начин да се избегне, че в къщи такова нещо не консумираме?

Това се нарича "Шопски хайвер" и се прави с масло. Още на 1-ва страница съм писала за него Wink
Добре де, маслото може ли да го няма или да се замени с нещо друго?

# 114
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
пробвай с майонеза  Sunglasses
ако и майонеза не ядете, тогава с цедено кисело мляко

# 115
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
t_ilieva, така вече се променя вкуса.

# 116
  • Мнения: 679
Другото което правя е яйчена салата за сандвичи

Това не е лошо като идея. Аз като правих онзи ден пълнените яйца, забърках малко повече смес и понеже ми остана, я намазах на препечена филийка и ми хареса. Получи се сандвич с яйчен пастет. Мъжът ми, обаче, не се впечатли особено. Той повече обича от ония зеленчуци дето растат на кокал... Laughing  Аз мисля, че може отгоре на сандвича да се сложи кръгче домат и магданоз. Поне за моята рецепта:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=94677.msg7329023#msg7329023

Жалко, че тогава не се сетих и си го ядох така.

# 117
  • Мнения: 679
Сега се сетих, че може да се направи някаква солена торта с останалите яйца.

Тук някъде във форума срещах рецепта с варени картофи, пасирани с малко масло и малко мляко. Пюрето да не става рядко. Половината картофи се слагат в тортена форма със свалящо се дъно, отгоре се слага обилно майонеза, нарязани на дребно кисели краставички и колбас по желание - шунка, кренвирши, някакъв салам... - кой каквото обича. След това се слага другата половина картофи, пак майонеза и отгоре се настъргват варените яйца. Може белтъците и жълтъците да се настържат отделно върху тортата. Украсата е по избор. Не посочвам пропорции, защото всеки предпочита вкусът на някой от продуктите да се усеща повече. Аз предпочитам повече краставици.

Може да се направи и някаква палачинкова торта.

Палачинките се подреждат една върху друга в тортена форма, като върху всяка се поставят различни продукти, например:
- майонеза + настърган кашкавал;
- лютеница + колбас;
- майонеза+ кисели краставички+ печени червени чушки...

 и т.н. докато се получи торта и отгоре се намазва с майонеза и се настъргват яйцата.

# 118
  • Мнения: 1 195
В4ера направих мързеливите яйца по шотландски, станаха много вкусни с мааалко модификация Simple Smile
Ето ги:

мнооого вкусни изглеждат smile3501 smile3501 smile3501 чудех се дали да ги пробвам, но след тази апетитна снимка е решено newsm74

# 119
  • Мнения: 506
лястовиче гнездо-като шотл.яйца,но свареното яйце се мушка половината в каймяното кюфте и се пекат в тавичка с доматен сос.Някъде из форума е и оригинала./ако неясно съм преразказала Embarassed/

# 120
  • Мнения: 1 447
аз правя салата от яйца с олио и червен пипер
И аз така,но мъжът ми каза,че и така вече му омръзнали

# 121
  • Мнения: 1 447
На лютика - 2-3 сварени картофа, според размера, намачкани или настъргани; за това време от годината замразени или консервирани печени червени чушки, през лятото - прясно опечени, ситно накълцани или още по-добре счукани в хаване, към 500-750 гр, според колкото ги обичате; 3-4 намачкани или настъргани сварени яйца; 200-300 гр ситно натрошено сирене, за тези на диета - извара и една голяма кофичка заквасена сметана, въпреки че отива по-малко, може и с цедено мляко; сол,чесън, магданоз, оцет, зехтин на вкус, аз му ръсвам и малко черен пипер. Цялата галимация може да се метне и в блендер и се получава едно чудооо- мезе за ракийка , върху препечена филийка , пълнеж за нещо си, изобщо - както ви се иска. Може да си променяте пропорциите по вкус, както и да го правите по-гъсто или по-рядичко.По врачонско си знаят да си хапват с табайет  Wink
Това е страхотна идея задължително мисля да я пробвам

# 122
  • Мнения: 308
Незнам дали няма да повторя някого, но ние ядем яйцата на салата със сухи чушки. В купа се намачкват варените яйца е сирене. Добавя се нарязан пресен лук и начупени на ситно печени сухи чушки. Няма особено привлекателен вид но печените чушки й придават страхотен вкус.

# 123
  • Мнения: 1 195
Ето и творението ми
Simple Smile



Много вкусно се получи  Mr. Green

# 124
  • Мнения: 679
Mpulle, и аз съм правила нещо подобно, само че с форма на таралежковци. Слагам спагети за бодли и издължавам муцунката, черни пиперчета за очички и морковче за уста. /Идеята за таралежите е от Блонди. Преди това бях пуснала нейна снимка, /доскоро се чудех чия беше/, защото нямах цифров апарат тогава, а и нямах още навика да си записвам авторите на рецептите  newsm78./

Редакция (26.04.2009): Това е моя снимка - бодлите са от макарони /по идея от Гелева./



Смятам утре да правя руло Стефани с яйцата, което е същата рецепта за каймата като на таралежите: кайма + лук + ким + черен пипер + сол + галета + сурово яйце. Плънка: варено яйце, кисела карставичка, варен морков.

Снощи правих пиленца от яйцата, които са останали - като част от ордьовър. Сместа ми е същата като за пълнените яйца от предишната ми рецепта: жълтъци + майонеза + горчица + извара + черен пипер + сол /ако е необходимо/. Пиленцата се получават като се изреже горната част на яйцето зигзагообразно като капаче - получават се две части от яйцето като счупени яйчени черупки. Не знам добре ли обясних. По-голямата ще е тялото. Жълтъкът се издълбава колкото може и с него се прави горепосочената смес. Пълни се тялото на пиленцето, но повече - сместа да излиза доста, след което се захлупва с капачето. Показалата се от пилето смес оформя косичката. На тялото се забождат очички от черен пипер и клюн от червена чушка и пилето е готово. Може да се направят няколко пиленца и да се пуснат в тревичка от къдрава салата с розички от репички и др. вид украса по желание. Снощи малката им се зарадва. Simple Smile Ето снимка:


Снимката е от "Кулинарен журнал", но рецептата там за плънката е по-различна.

Редакция от 11.10.2008 г: Ето снимка, която аз съм правила - това са Мишлета от кайма със същите продукти като за руло "Стефани" и за таралежите, само че вътре в мишлето има само яйце, без краставичка и морков:



Последна редакция: нд, 26 апр 2009, 16:07 от dixi

# 125
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
Аз сега направих пълнения великденски хляб по рецептата на Марабу от първите страници на темата - плънката при мен е от сварени яйца, праз и кашкавал - много вкусно стана Grinning

# 126
  • Мнения: 679
Редактирах си поста, вече имаме и снимки  Simple Smile Ако някой си познае снимката за таралежите, нека не се сърди. Посочила съм, че не съм я правила аз. Просто нямам навика да си записвам авторите на снимките и рецептите.  Peace

# 127
  • Мнения: 6 243


Баница с варени яйца

5 варени яйца
около 300 г. краве сирене
1/2 пакетче (100 г.) майонеза
1 кофичка (400 г.) кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
1 пакет (300 г.) фини точени кори за баница

Фурната се пуска да загрее на 180*С.

Яйцата се обелват и настъргват на ренде. Към тях се добавят натрошеното сирене, майонезата и киселото мляко, в което е "угасена" содата. Разбърква се добре.

С тази плънка се намазват корите за баница - аз ги нареждам по три и ги навивам на руло, което поставям в намаслена правоъгълна тавичка.

След изпичането, баницата се напръсква с вода и се покрива с кърпа.

# 128
  • Мнения: 3 621
Ето и една салата с яйца
Яйца нарязани на малки кубчета
Краставица също нарязана на малки кубчета
3-5 с.л. горчица /зависи от количеството на яйцата и краставиците/
1 -2 кофички заквасена сметана /пак зависи от количеството на другите продукти/
черен пипер, магданоз и копър

# 129
  • у дома
  • Мнения: 1 581
вчера спретнах това мезенце:

няколкото сварени яйца, почти пълна кофичка с кисело мляко, 1 майонеза, няколко кисели краставички, няколко скилидки чесън и парче кашкавал


в подходяща купа изсипах киселото мляко и майонезата, сложих сол, смлях с пресичката малко чесън, добавих обелените и нарязани сварени яйца. накрая прибавих нарязаните на ситно кисели краставички и нарязания на кубчета кашкавал. разбърках добре и готово Simple Smile


# 130
  • София
  • Мнения: 1 946
А някой знае ли колко дни издържат сварените яйца в хладилник?

# 131
  • Мнения: 5 001
А някой знае ли колко дни издържат сварените яйца в хладилник?
Ами като го обелиш то си показва само...Ако няма променен аромат си го ползвам,ако обаче усетя и най-малка промяна-хвърлям!

# 132
  • Мнения: 195
                      Яйца-гъбки 


В средата на подходяща чиния сложете и оформете добре руска или картофена салата с майонеза. Украсете я с маслини и ивички от кисели краставички. Наоколо наредете 6-7 твърдо сварени яйца, отрязани малко отдолу, за да стоят изправени. Похлупете върху тях малки издълбани червени домати. Върху доматите нанесете с кибритена клечица точки от гъста майонеза или прясно масло. Между яйцата наредете колбаси.

# 133
  • СОФИЯ
  • Мнения: 4 144
                      Яйца-гъбки 


В средата на подходяща чиния сложете и оформете добре руска или картофена салата с майонеза. Украсете я с маслини и ивички от кисели краставички. Наоколо наредете 6-7 твърдо сварени яйца, отрязани малко отдолу, за да стоят изправени. Похлупете върху тях малки издълбани червени домати. Върху доматите нанесете с кибритена клечица точки от гъста майонеза или прясно масло. Между яйцата наредете колбаси.

То това е цяло изкуство   bouquet

# 134
  • София
  • Мнения: 1 946
                      Яйца-гъбки 
В средата на подходяща чиния ....

То това е цяло изкуство   bouquet

Искам го на снимка! Simple Smile

# 135
  • Мнения: 195
                      Яйца-гъбки 
В средата на подходяща чиния ....

То това е цяло изкуство   bouquet

Искам го на снимка! Simple Smile

Днес съм поканена на гости и няма да се завъртя в кухнята, но утре със сигурност. Обещавам като ги приготвя да ви покажа снимките.   Simple Smile

# 136
  • Мнения: 679

Ето:

Гъбки от яйца (рецепта на Мими)



Аз сутринта правих охлювчета от бутер тесто /пускам снимката на Лео/ , защото няма как да снимам, като ползвах идеята на Sladka hapka и сложих настъргани варени яйца + сирене и кашкавал. Бих казала, че станаха добре.  Simple Smile

Последна редакция: нд, 26 апр 2009, 18:41 от dixi

# 137
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
Вчера направих бутерки с яйца и лук.

За 1/2 пакет бутер тесто (от големите)
3-4 стръка пресен лук
2-3 варени яйца

Лука се задушава в масло до леко порозовяване и се прибавя към ситно накълцаните яйца. Добавя се малко сол на вкус. С тази плънка се правят банички. Аз ги правя триъгълни Wink За жалост не ги снимах, че мъжо умираше от глад   Simple Smile

# 138
  • София
  • Мнения: 3 789
Аз правя яйчен пастет- настъргвам сварените яйца, добавям пасиран чесън, малко кисело мялко и майонеза, черен пипер.....става чудесно мезе, а може да се намаже и върху филийка хляб или още по-добре - върху сухар.
Внимавайте- уханно е, заради чесъна  Mr. Green

# 139
  • СОФИЯ
  • Мнения: 4 144
Аз правя яйчен пастет- настъргвам сварените яйца, добавям пасиран чесън, малко кисело мялко и майонеза, черен пипер.....става чудесно мезе, а може да се намаже и върху филийка хляб или още по-добре - върху сухар.
Внимавайте- уханно е, заради чесъна  Mr. Green

Това , ще го направя още днес  Hug

# 140
  • Мнения: 7 095
Направих салатката на mimensita снощи, беше приета с овации!  Simple Smile

# 141
  • София
  • Мнения: 3 789
Шуши, пиши после какво е станало, но не се съмнявам, защото винаги е много вкусно.
Сещам се за друг вариант, който приготвям, когато им трябва мезе на мъжете. Наши приятели са ги кръстили "Яйца по марокански"
Сварени и обелени яйца разрязвам на половинки по дължина, изронвам жълтъка и го смесвам с меко сирене, малко майонеза + кис. мляко, чесънче, пасирани маслинка, месце или каквото се сетите и с получения крем-пастет пълня дупките от жълтъците. Отгоре поръсвам с червен пипер и смачкан жълтък.
Ще си оближете пръстите, обещавам Peace

# 142
  • София
  • Мнения: 3 789
А някой знае ли колко дни издържат сварените яйца в хладилник?
Доколкото знам 5-6 дни

# 143
  • ул. "Мечтание"
  • Мнения: 6 147
запис

# 144
  • Варна
  • Мнения: 1 576
Не мога да изчета цялата тема и може да се повтарям, но Торта за Водка е добър вариант за изразходване на 10 яйца.
Редите последователно:
1 палачинка
настъргани белтъци от 5 или повече  яйца
майонеза
кашкавал-много малко че иначе много се усеща
1 консерва с риба тон и малко настърган лук
пак малко кашкавал
още белтъци настъргани
майонеза отново с която добре покривате
най-отгоре настъргвате жълтъците
украсявате с маслинки ,краставички, морковчета и там каквото имате и ви харесва
Не забравяйте да осолите леко продуктите вътре

Реже се като торта и върви много за мезе на водка или ракийка

# 145
  • СОФИЯ
  • Мнения: 4 144
Шуши, пиши после какво е станало, но не се съмнявам, защото винаги е много вкусно.
Сещам се за друг вариант, който приготвям, когато им трябва мезе на мъжете. Наши приятели са ги кръстили "Яйца по марокански"
Сварени и обелени яйца разрязвам на половинки по дължина, изронвам жълтъка и го смесвам с меко сирене, малко майонеза + кис. мляко, чесънче, пасирани маслинка, месце или каквото се сетите и с получения крем-пастет пълня дупките от жълтъците. Отгоре поръсвам с червен пипер и смачкан жълтък.
Ще си оближете пръстите, обещавам Peace

И това си го взимам в колекцията , а от яйчния пастет по вкусен няма - направих го вече   chef   bouquet

# 146
  • Мнения: 195
Ето снимките на обещаните яйца-гъбки. Вместо кисели краставички съм сложила пресни.



# 147
  • СОФИЯ
  • Мнения: 4 144
Голяма красота  Peace

# 148
# 149
  • UK
  • Мнения: 727
  Момичета, яйцата дори сурови по БДС се съхраняват 28дни от датата на снасянето при12 градуса. Това, че в магазина са на 5-6 градуса го правят за всеки случай. Така, че твърдо сварени, дори и не в хладилник издържат поне 2 седм.  Peace

# 150
  • варна
  • Мнения: 1 830
Аз си мисля, че вече е време да хвърлим останалите яйца Wink

# 151
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Аз си мисля, че вече е време да хвърлим останалите яйца Wink
Е, рано е още, могат да потраят още 2-3 дни.  Peace

# 152
  • Мнения: 7 474
Да напомним Party

# 153
  • Мнения: 804
С останалите яйца правя яйчено-майонезена салата,слагам и в салата с кус-кус и рулца раци.Видях рецепта и за таралежчета с кайма-може и това да пробвам.Чакам и още предложения.

# 154
  • Мнения: 905
Аз пък направих салатата на  Небесна /има я на 2 страница/ . Хареса се. Така че :
Небесна, благодаря ти.   bouquet

# 155
  • Мнения: 1 176
Аз си мисля, че вече е време да хвърлим останалите яйца Wink
Моите от четвъртък си стоят само в хладилника и са домашни,затова засега не мисля да ги хвърлям! Naughty

# 156
  • Мнения: 905
katka72, този пост е от май месец миналата година. Laughing

# 157
  • Мнения: 952
еее що миналата година не попаднах на тази тема хем яйца имах бол, а сега и да чета файда няма щото и яйца няма Mr. Green

# 158
  • Мнения: 61
  Има доста рецепти със сварени яйца,но като се има предвид топлото време,съмнителното качество на купените яйца и боите си е рисковано да се правят експерименти.В новините даваха репортаж за зачестили случаи на отравяния с яйца ooooh!

# 159
  • Мнения: 2 803
Имат още трайност според мене, но ще си запиша някой идеи.  bouquet

# 160
  • Мнения: 572
с моите останали яйца мисля да направя някаква салата, може би ...

# 161
  • все тук
  • Мнения: 1 716
Дано не повтарям някого, но любимата вкъщи салата е от ред сварени картофи, ред настъргани сварени яйца, ред настъргано сирене и ред настърган кашкавал. Между редовете слагам майонеза и кисело мляко в сътоношение едно към едно.

# 162
  • Мнения: 2 110
Ще ги задържа още известно време в хладилника, но ако останат със сигурност няма да се "напъвам" да ги дояждам ,за да не си докарам някоя хранителна алергия !

# 163
  • Мнения: 4 434
Запичам нарязаните яйца с кашкавал на грила на микровълновата.
Това правя и аз,но не в микровълновата.
Също и салата от яйца,черв.пипер,олио.
И спагети правих вчера,вътре нарязах някое друго яйце.

# 164
  • Мнения: 1 306
Ето я и моята салата с яйца:
Един пакет готова нарязана салата айсберг /купувам я от Била/.
Една краставица.
Около 200гр кашкавал, нарязан на малки кубчета.
3 или 4 настъргани яйца.
Подправя се със сол, зехтин и ачето балсамико.
Това е.   chef

# 165
  • Мнения: 2 005
А , аз правя салата с олио , червен пипер , оцет и лук  Wink

# 166
  • Мнения: 36
Леле, обожавам варени яйца, всички видове пастети с тях са ми любими  Joy

# 167
  • Мнения: 4 370
Аз имам още 30 яйца за доизяждане.
Вчера правих яйчена салата: настъргват се 6 яйца, 4-5 кисели краставички, 200-250г сирене, една майонеза,2-3с.л. кисело мляко; копър, чесън. Всичко се обърква.
Ето го резултата: http://www.snimka.bg/album.php?album_id=42925&pid=11735091

# 168
  • Мнения: 1 054
Ами.. нещо като огретен... Редиш яйцата нарязани на филийки между тях сиренце или кашкавал и заливаш със заливка за мусака. Подправка.. черен пипер. Хич не е зле  Peace

# 169
  • Мнения: 930
страхотни идей

# 170
  • Мнения: 364
Аз правя пастет.
Настъргвам яйцата,сирене, и обърквам с маргарин и подправки пожелание.
С тази смес мажа филийки. Peace

# 171
  • Мнения: 679
Тази година не боядисах много яйца и повечето раздадох. Остана ми само едно, което не ми се ядеше и реших да го оползотворя, като за целта сварих още 2  Laughing , за да направя тази

Картофена тарта със спанак на NordinaHeart Eyes

- и парче...

Промених рецептата съвсем малко - махнах ригана и сложих копър. Също така пресният лук включваше и пресен чесън, освен червен лук.

Иначе миналата година имах повече останали яйца, които основно пълних с различни плънки и поднасях като мезе, (мисля, че съм писала назад), също така правих бутер-охлювчетата на Leo, като вместо сурови яйца рендосвах сварени... Но тогава нямах цифров апарат и не съм правила снимки.  Confused

И какво от това, че е късно да има останали яйца /знам, че става въпрос за пост от миналата година/? Идеите са много хубави и полезни, понякога идеите от тази тема /както и за козунаците/ влизат в употреба и за по-нататък...

Последна редакция: вт, 26 май 2009, 22:37 от dixi

# 172
  • Мнения: 234
аз им сложих кисело мляко, майонеза, чесан и копър.И с една чашка 50гр домошарска и свършиха Laughing

# 173
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Още ли имате останали яйца?  #Crazy

Аз още....половин кора  Whistling ooooh!
Чудя се дали да рискувам...
Инче как ги обичам аз: накълцвам ги както дойде и ги заливам с лимон, сол, зехтин, червен пипер и течен чили сос. С ракия е идеално  Simple Smile

# 174
  • Мнения: 2 803
Аз направих ето такива канапета с яйцата. Изпържих филийки и сложих вареното яйце, разбих една майонеза с горчица, подправки и лимоно сок и полях . Стана чудно!  chef

http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=8512455

# 175
  • Мнения: 800
запис, мама ми набута няколко яйца, но се чудя дали да не ги хвърля вече   Rolling Eyes

# 176
  • Мнения: 4 370
Ами.. нещо като огретен... Редиш яйцата нарязани на филийки между тях сиренце или кашкавал и заливаш със заливка за мусака. Подправка.. черен пипер. Хич не е зле  Peace

Аз направих нещо подобно, но не ми се получи със заливка, а със сосче: http://www.snimka.bg/album.php?album_id=42925&pid=11779743
Това естествено го правих миналата седмица. Имам още 7 яйца, но не мисля да рискувам!

# 177
  • Варна
  • Мнения: 1 179
Ето една моя любима рецепта:
Кошнички
Сварените яйца се разрязват наполовина, жълтъците се събират в купа, а белтъците се нареждат в чиния върху листа от салата. Ако се търкалят срежете ги малко от долната страна. Жълтъците се намачкват с вилица, добавям  сол, зехтин (олио), черен пипер и лимонов сок. Трябва да се получи гъста паста. След това се слага обратно в половинките от яйцата, най-добре със шприц. Аз нямам и си ги пълня с лъжичка. Оформям плънката като пълнеж на кошничката. Отрязвам около на около 5-6 см. пера от лук -закрепят се отстрани между белтъка и плунката като дръжка на кошничката. По желание може да се направят цветя за украса в/у кошничките от моркови или червени пиперки.

# 178
  • Мнения: 623
великденските яйца вече свършиха  Simple Smile,но ето нещо и от мен яйца със спанак

# 179
  • Мнения: 10
Моя мъж обожава таза салата
САЛАТА СЪС ЗЕЛЕН ЛУК
сварени яйца
зелен лук (перата)
майонеза
пушено месо (свинско, пуешко)
лук

# 180
  • Мнения: 759
Да напомня за темата Wink Wink

# 181
  • Пловдив
  • Мнения: 2 565
И аз чакам още идеи, че имам да оползотворявам доста яйца! Peace

# 182
  • Мнения: 1 054
Аз направих предварително /не с останали, а със спукани при варенето/ една салата. Нарязах яйцата, кисели краставички, пушено филе, царевица, една лъжичка горчица, 1с.л. майонеза и кофичка цедено кисело мляко, черен пипер. Изяде се доста бързо.  Peace

# 183
  • Мнения: 7 419
  МОже да се направят различни видове пирожки с плънка от варено яйце + пържен( или пресен) лук.

Пирожки с кисело мляко.
Кифлички с пълнеж.
Пирожки с плънка.

   Може да се направи и супа "Харчо",като вместо суровото яйце да се сложат 2 нарязани на кубчета сварени яйца.

   Може да се направят и пълнени яйца.

   Разядка с кашкавал,яйца и чесън.
   Салата от краставици и яйца.
   Салата Мимоза.

# 184
  • София
  • Мнения: 6 096
Преди малко импровизирах и останах доволна от резултата.
Пасирах:
100 - 150гр. сирене
3 - 4 с.л. кисело мляко
скилидка чесън
връзка копър
сол и подправки на вкус /аз сложих само черен пипер/
Намачках жълтъците на 8 яйца с вилица, добавих млечния сос и напълних белтъците. С останалата смес напълних рулца от шунка и намазах по една филия.

# 185
  • Мнения: 5 001
Най-обикновена яйчена салата правя аз.

Настъргвам обелените яйца или ги смилам в робота.Добавям сол,черен пипер,1 малк а главичка лук нарязан много ситно,майонеза+кисело мляко(за да не е много тежко),малко лимонов сок и една две щипки настъргана лимонова кора.Разбърквам и толкоз! Laughing

# 186
  • Мнения: 4 370
Вчера направих салатата на Бубичка и останахме много доволни. Сега си извадих някои от идеите на Селма, че имаме още около 30 яйца за доизяждане.

# 187
  • Мнения: 3 268
Вчера направих така наречената Яйчна салата на Била.Нарязах яйцата на кубчета,добавих към тях 1 пакет майонеза,1 ч.л. горчица,1 суп.л. кисело мляко,черен пипер на вкус и ситно нарязан магданоз.Стана супер.Забравих шунката,нарязана на ивички.Всичко е на око,аз ползвах 8 яйца и около 100 гр. шунка.

# 188
  • Мнения: 4 370
Спунк, и твоята идея осъществих. А супата на Селма е разкошна.

# 189
  • Мнения: 7 419
А супата на Селма е разкошна.
  О!Направи ли я? Simple Smile

# 190
  • София
  • Мнения: 436
Страхотни рецепти! Браво за хубавата тема!   bouquet
Връщам се да чета назад и после   chef

# 191
  • Мнения: 211
Здравейте, момичета!

Искам да благодаря на Анелиз за чудесната идея! 
Вчера направих кошничките от яйца:



Много ефектно се получиха! Анелиз, благодаря!   bouquet

Това бяха последните яйца вкъщи, ние хапваме яйца в доволни количества. Най-много се изразходват в майонезени салата. Имам една любима, продуктите варират според случая, но основните са: макарони, майонеза, яйца, царевица, кашкавал, шунка. Може да се добавят печени чушки, кисели краставички или грах. С малко сол и босилек става страхотно. Майонезата се олекотява малко с една-две лъжици кисело мляко.

Приятен ден на всички!

# 192
  • Мнения: 4 370
А супата на Селма е разкошна.
  О!Направи ли я? Simple Smile

Да! Вече и нас ни става любима, изядохме цялата тенджера.  Peace

# 193
  • Мнения: 7 419
А супата на Селма е разкошна.
  О!Направи ли я? Simple Smile

Да! Вече и нас ни става любима, изядохме цялата тенджера.  Peace
  Страхотно!  Hug Много се радвам!  newsm44

# 194
  • Мнения: 1 054
Ани, радвам се, че ви е харесала салатата. Мен сега ме врънкат пак да правя, ама скоро яйце няма да сваря!  Crossing Arms

# 195
  • Мнения: 359
Салата - яйцата се режат на половинки и се нареждат в съд с равната част надолу. Заливат се със сос от майонеза, кисело мляко, горчица и подправки на вкус. Стават като хълмчета, покрити със сняг  Simple Smile

# 196
  • Мнения: 4 370
Ани, радвам се, че ви е харесала салатата. Мен сега ме врънкат пак да правя, ама скоро яйце няма да сваря!  Crossing Arms

Да ти пратя от моите  Wink , че имам още доста. Но днес май за последно ще ядем и вече няма.
Според вас до колко дни след сваряването им могат да се консумират, ако са стояли в хладилник?

# 197
  • Мнения: 123
Здравейте!
За пръв път влизам тук,досега само"крадна" идейки...
Не успях да изчета всичко,но имам и аз една рецепта,даже довечера ще я спретна с последните яйца:
Режете ги на половинки по дължина и ги нареждате с жълтъка надолу в намаслена тава.
Задушавате 4-5 стръка праз с малко пикантина,червен пипер и 1 супена лъжица горчица.
Заливате яйцата,поръсвате със натрошено сирене и запичате за 20 мин.
Много е лесно и много вкусно!

# 198
  • Мнения: 1 054
Ани, радвам се, че ви е харесала салатата. Мен сега ме врънкат пак да правя, ама скоро яйце няма да сваря!  Crossing Arms

Да ти пратя от моите  Wink , че имам още доста. Но днес май за последно ще ядем и вече няма.
Според вас до колко дни след сваряването им могат да се консумират, ако са стояли в хладилник?
Идея нямам... аз изхвърлих в четвъртък само 2 останали... Ааааааа, от твоите не искам пък, ако знаеш как не обичам варени яйцаааа  Joy

# 199
  • Мнения: 91
Ето нещо непретенциозно и супер лесно:
Яйцата се нарязват на четвъртинки, разбива се една кутийка маойнеза с 1 с.л. кисело млясо и черен пипер. Намазвате яйцата с тази смес, отгоре правите решетка с кетчуп, какъвто ви се намира под ръка. Ужасно вкусно е!

# 200
  • Sofia
  • Мнения: 603
С риска да се повторя, тъй като не мога да изчета всички рецепти - останалите яйца се режат на ситно/може на машинките за кръгчета първо напреко и после надлъжно/, нарязан на ситно праз, нарязани на ситно маслини/лично аз нарязах зелени/, повечко черен пипер, оцет и олио/зехтин. Цаката е в ситното нарязване и след разбъркването сместа да остане за малко, за да поеме праза.  Peace Опитайте

# 201
  • Мнения: 634
И аз с риск да се повторя, но ще използвам вместо запис:
намачквам яйцата със сирене, олио и шарена сол, разбърквам хубаво и готов бърз обяд

# 202
  • Мнения: 4 370
Аз нали само черпих идеи, да си кажа, че направих в петък и салата Мимоза. Препоръчвам я. Вече изхвърлих останалите яйца! Другия Великден пак!

# 203
  • Мнения: 143
Хич не обичам варени яйца, но в тази форма мога да хапна.
Ето и още една идея - сладка:

# 204
  • Мнения: 0
Ние у дома си ги изяждаме на яйца.
Ако някое оцелее се прави на лютика или в краен случай на пиленца.

# 205
  • Мнения: 30
А ние у нас си сваряваме и няколко картофчета,и си редим стъргани яйца,олекотена майонезка с няколко лъжички кисело мляко и картофките и те настъргани.Може и чесънче за любителите на специфичният му аромат-настъргано в сосчето. Flutter

# 206
  • Мнения: 307
А не може ли да се мариноват великденските яйца? Аз днес пробвах да мариновам, ама се чудя дали ще ми се получи.

# 207
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 393
Дойде й времето на тая тема  Laughing

По филмите съм виждала по разни ирландски барове( вероятно, ако не бъркам) в едни големи буркани точно мариновани яйца. Ама хич не мисля, че би ми харесало такова нещо  Sick

# 208
  • Мнения: 9 114
маринованите яйца са вкусно нещо  Peace а предполагам те сменят ежедневно запъръците вътре  Laughing
тези мариновани също възнамерявам да ги пробвам
Следпразничното ядене на останали яйца мина, но тъй като у нас целегодишно се ядат, давам  моите идеи, може да има и други любители най варени яйца

ето мариновани яйца в сос от цвекло  
и на сандвичи с риба  и на салата морови с варени яйца и настъргани на предястие ли, салата, както дойде
а снощи с последните направих мусака с лапад и варени яйца.  Но тъй като ни хареса, ще се прави още; безмесните ястия у нас без друго са мало на брой  Laughing

# 209
# 210
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 393
Пепчо, като гледам гарнитурата към мусаката, верно са ви малко безмесните ястия  Laughing

# 211
  • Мнения: 9 114
сакън, вълчото мезе е за девойчето  Laughing тя по-канибал от баща си стана.

# 212
  • Мнения: 16
здравейте аз правя следното:
3 сварени яица
1 не варено яйце
зелен лук
1 глава настарган лук
чесън
1 червена чушка настъргана или нарязана на много малки кубчета
1 настърган морков
400 гр кайма
чубрица,сол,черен пипер,кимион
малко брашно
от това правя смес за кюфтета и ги пържа.
надявам се да ви харесат

# 213
# 214
  • София
  • Мнения: 6 010
Колко време е годността на сварените яйца ако се държат в хладилник? Имам едни на десетина дни и се чудя дали още стават.

# 215
  • Мнения: 9 114
там някъде. Великденските долу горе за толкова се изяждат. Обели ги, подуши и ако малко се съмняваш в тях - изхвърли ги.

# 216
  • София
  • Мнения: 10 896
Обикновено яйцата ги ползвам в различни салати. Ето няколко примера:

Салата с пушено месо и ананас

Рибена салата с майонеза

Салата "Есенна целувка"

Правя и руло "Стефани", и не на последно място прекрасния Пилешки пирог.



# 217
  • Мнения: 114
По принцип вкъщи често след Великден се минава на Японската диета, онази с многото яйца и така проблемът със сварените яйца е напълно решен. Иначе ги влагам главно в салати и предястия, като например картофена салата с варени яйца и краставица и пълнени яйца с крем сирене

# 218
  • sofia
  • Мнения: 32
Фалшива дробсърма- лесно и много вкусно

10 сварени яйца

1 чаена голяма чаша ориз

пресен лук 1 връзка

1 връзка пресен джоджен, 1 връзка пресен магданоз

черен, червен пипер- по 1 ч. лъж.

1 кисело мляко, 2 яйца сурови за заливката

сол

 Задушава се пресния лук, после леко ориза да стане ,,стъклен", подправки и  3 чаши топла вода и се вари на 
бавен огън до готовност. Към края се прибавя обилно магданоза, джоджена и внимателно нарязаните на кубчета яйца. Бърка се много внимателно.Залива се със смес от яйца и кис. мляко и се пече до златисто като дробсърма. Много ароматно и вкусно, и най- вече бързо! Яйцата приличат на парчета дроб. От години го правя  и всички го обожават!!

# 219
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 39 089
някой опитвал ли е мариновани яйца? според наличната шотландка, това било най-върховното нещо, което може да се направи с едно яйце  Crazy

аз направих опит преди месец с шест яйца по две рецепти от нета, но моичкият преценил, че вече пет дена са в буркана и ги изхвърли без да ги опитаме  Confused поне да видим на какво приличат  Confused

# 220
  • Мнения: 9 114
да, там си пише. преди повече от година започнах да ги мариновам, преди малко пак напълних един буркан. Правя само червени, мариновани с цвекло

# 221
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 39 089
 Blush чак сега разбирам, че можели и пресносолни да се направят  ooooh!
 Hug Благодаря за идеята.

аз опитвах по ингилизките рецепти - с дълго стоене в буркана с маринатата  Peace

 Laughing не успях и да ги опитам от помощници Laughing

# 222
  • Мнения: 1 726
В едни приятели поляци съм яла една много вкусна салата от сварен карфиол, сварени яйца, майонеза, черен пипер и сол. Карфиолът и яйцата с 50/50 ( предполагам, че с броколи също ще стане).

# 223
  • Мнения: 112
Яйца по френски

Много ни харесаха!

# 224
  • ул. "Мечтание"
  • Мнения: 6 147
Днес установих, че има останало едно яйце (беше се скрило в дъното на хладилника). Simple Smile Направих маслинова паста. Чудесно мазилце за филийка.   chef

Общи условия

Активация на акаунт