Пълноценно хранене и здравословни техники да готвене

  • 17 264
  • 66
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 2 242
ето и за мазнини

Препоръчително е маслата да се съхраняват на тъмно и хладно. При контакт с кислорода, мазнините се окисляват с отделяне на токсични вещества ("вгорчават се"). Този процес се ускорява под въздействието на топлината, но може да протича и при сравнително ниски температури. Това особено се отнася до маслата, богати на полиненаситени киселини, такива като соевото, сусамовото, слънчогледовото и царевичното масла. Затова растителните масла трябва да се съхраняват в съдове, защитени от въздействието на кислорода и светлината — в бутилки от тъмно стъкло - в прохладно, тъмно помещение (не в хладилник). За кравето масло са най-подходящи херметично затворени съдове, които трябва да стоят в хладилника.

За пържене се препоръчват мазнини, които освобождават летливи вещества при по-високи температури. Температурата, при която това става, не бива да се превишава, за да не се допусне образуването на вредни съединения. За всеки продукт тази температура е различна:
за мас е 192°,
за царевичното олио 185° е,
за соевото 178°,
за зехтина - 175°,
за фъстъченото 162°,
за кравето масло - 161°.
Затова например маслото не се ползва за пържене.
Освен тези параметри има още един — лесна окисляемост на продукта при нагряване. Растителните масла съдържат полиненаситени мастни киселини, които лесно се развалят под влияние на температурата. Царевичното например, макар да допуска висока температура, не става за топлинна обработка, тъй като лесно се окислява при ниски температури. Затова всякакви масла, освен зехтин и фъстъчено масло е по-добре да се използват в суров вид. И във всички случаи не следва да се пържи при прекалено висока температура.

Киселинноста се определя от съдържанието на олеинова киселина на 100 г продукт (отбелязва се в етикета). Колкото по-малък е % толкова по-малка е киселинноста на маслото

Нивото на усвояемост на зехтина е равно на 100%,; слънчогледовото олио се усвоява до 83% , фъстъченото масло — до 81%, сусамовото — до 57% и царевичното — до 36%.

Всички растителни масла имат еднаква калоричност (900 ккал в 100 г)

Масла в състава им които влизат синапово и рапично масло, съдържат вещества  предизвикващи заболявания на сърцето и спъващи развитието на детския организъм.

Последна редакция: пт, 30 мар 2007, 14:34 от Slavi

# 16
  • Мнения: 6 958
Доста неща ги чувам за първи път, страхотна и изчерпателна информация си дала. Благодаря ти, че си я споделила с нас   bouquet

# 17
  • Мнения: 4 700
Супер теми4ка. И аz 6те я следя.   chef

# 18
  • Мнения: 3 810
айде на влакчето... Peace

# 19
  • Мнения: 7 091
Благодаря за полезната тема, непременно ще си запиша някои неща! Peace

# 20
  • Мнения: 2 386
Уникално полезна тема,браво!  Party

# 21
  • в сбъднатите мечти
  • Мнения: 278
Много полезна тема! Ще я следя с интерес!

# 22
  • Мнения: 431
Много полезна тема! Ще я следя с интерес!
smile3501  bouquet

# 23
  • Мнения: 484
Май повечето само хвалят темата, по-малко са тези, които дават своя принос Simple Smile

# 24
  • под шипковия храст
  • Мнения: 858
Май повечето само хвалят темата, по-малко са тези, които дават своя принос Simple Smile
първо се записваме за да не я изгубим, а кото имаме полезно инфо ще споделим! Peace

# 25
  • Мнения: 3 810
моят принос:
http://georgievi.atspace.com/eta.htm
информацията съм събирала от форума

# 26
  • София
  • Мнения: 6 258
моят принос:
http://georgievi.atspace.com/eta.htm
информацията съм събирала от форума
Специални благодарности, че го сподели с нас!  bouquet  bouquet

# 27
  • под шипковия храст
  • Мнения: 858
Моля Ви, прочетете това и ако можем малко да помогнем... Praynig
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=222629.0


мимиту с кирилизация Hug

# 28
  • Добрич/Етрополе
  • Мнения: 252
 Hug страхотна тема и полезни неща в нея  Peace  bouquet

# 29
  • Мнения: 7 418
  Страхотна тема!  bouquet
  Да добавя нещо и от мен.
  Не е хубаво да се ползват за готвене алуминиеви съдове,защото окисляват храната.
  Всеки емайлиран съд,в който е наранен емайла,трябва да се изхвърли,защото насища храната с опасни съединения.Същото важи и за тефлоновите съдове.
  Прясно изтиканите фрешове нямат никакъв смисъл!След като плодовия сок е преминал през метала на сокоизтисквачката ,той е окислен и няма никаква полза от него. Peace

Общи условия

Активация на акаунт