Най - хрупкавите тиквички!

  • 55 958
  • 94
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 4 423
Много обичам пържени тиквички на тиган, но винаги ми е било много трудно, защото от брашното мазнината след втория тиган ставаше черна, хвърлях я, миех и отново и отново....
Реших да ви споделя това, което една бабка от входа ме посъветва и наистина стават разкошни, хрупкави, 2 килограма пържа с едни тиган мазнина и не почернява.
Ако ги обичате така - пробвайте Hug
Тиквички на по  - дебели кръгчета или на дълго ( както аз ги режа), топите в студена вода и овалвате в брашно със сол, изтръсквате от излишната сол и редите така, че да не се застъпват ( аз го правя на голяма дъска), изчаквате 30 минути, през това време те ще поемат брашното и ще се образува нещо като кашичка върху тях.
Взимате и пържите, папкате както харесвате - със сос или без, божествени са! Hug  bouquet

# 1
  • Мнения: 422
Пробвай да ги изпечеш в тефлонов тиган или на скара, стават обийствени, без мазнина, без брашна и леко хрупкави и ухаещи на гъбки.

# 2
  • София
  • Мнения: 4 423
Ще пробвам, благодаря Hug
Много мразя тиквички във фритюрник, стават мазни, меки, кашкави и винаги съм ги предпочитала на тиган Peace

# 3
  • Мнения: 2 152
Буболина, страшни тиквички Hug
.Изглеждат страхотно.Мммм приядоха ми сееее Blush Blush Blush

Утре ще си направя Grinning

# 4
  • Мнения: 24
и аз онзи ден се сблъсках със черното олио направо пожари в къщи.ако не го хвърлиш на време то са едни миризми.и аз съм чувала че като попие брашното не почернява олиото.ще го пробвам макар че само аз да си ги ям тивките. Wink

# 5
  • в ябълковата градина
  • Мнения: 1 706
Изглеждат много апетитни. За съжаление много мразя да пържа.
Обичам ги иначе.
Режа ги на колелца, малко сол, олио, разбърквам и във фурната. Разбърквам от време на време.

# 6
  • София
  • Мнения: 4 423
Ами това са всичките тиквички изпържени в един тиган олио ( но така да е повече олиото, около пръст и половина ), нито една не е почерняла,  нито олиото е почерняло. Peace
Ще пробвам във фурната, дано станат хрупкави Hug

# 7
  • в ябълковата градина
  • Мнения: 1 706
Във фурната не стават хрупкави.
Аз май ще ги пробвам по начина на Буболина. Доядоха ми се хрупкави  Grinning

# 8
  • Мнения: 349
Буболина, страшни тиквички Hug
.Изглеждат страхотно.Мммм приядоха ми сееее Blush Blush Blush

Утре ще си направя Grinning

Буболина,
Тиквичките, направени по тази технология ми харесаха, жалко, че не прочетох по-рано - днес вече изпържих.  Mr. Green Обичам и на скара/ тефлон.

А има ли снимка  newsm78

# 9
  • Мнения: 271
И моите все ставаха воднисти и мека когато ги пържех във фритюрника. На мен ми казаха точно същата рецепта и ги приготвиха пред мен пак във фритюрник, станаха хрупкави и дори не бяха мазни. Явно брашното и солта си бяха свършили работата.

# 10
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
Сщият ефект се постига, ако тиквичките, след като се отцедят, се потапят не в брашно, а в кашичка от брашно и вода; друг вариант - тиквичките се отцеждат, потапят се в брашно и се оставят да престоят с брашното поне 1 час и тогава се пържат. Целта е да няма сухо брашно по тях, защото точно то пада в тигана и загаря.

# 11
  • Мнения: 27 524
Леле, слюноотделям  smile3527 На диета съм, ей, трябва да забранят готварския  Twisted Evil

# 12
  • Мнения: 6 155
И аз ги обичам хрупкави.
Задължително ще пробвам рецептата  Party

# 13
  • Мнения: 23
Благодаря и аз за рецептата!

Като знам с какво количество тиквички ме затрупват през лятото, ще ми е от голяма полза. Аз по принцип ги пържа без брашно, защото после ги влагам в млечна салата - с кисело мляко, майонеза, чесън и копър.

А дали като са с брашно стават за тази салата?? newsm78

# 14
  • София
  • Мнения: 4 423
Дид-ка , току що ги направих със соса , точно такъв - станаха жестоки Peace
ddoychinova , снимката е след поста ми, не знам дали се вижда Rolling Eyes
Валя,Тоничка  , ще пробвам и така Hug

# 15
  • област Софийска
  • Мнения: 1 719
Ще се пробва в най-скоро време. Ама, Буболина, тамън бях се разтърсила за рецептата за картофките ти, сега пък тиквички... Мммммммммммммм  bouquet

# 16
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Ако нямате време да ги чакате  може да направите като мен - отупвам парченцата в брашно, потапям ги в купичка със студена вода и пускам в горещото олио . След изпържване ги подреждам в чиния с няколко салфетки - чудно хрупкави и не много мазни.

# 17
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Буболина, ама те супер бе!   bouquet

# 18
  • Мнения: 465
Страхотни са!!!!

# 19
  • Мнения: 431
Днес ще ги пробвам и аз  Wink

# 20
  • Бургас
  • Мнения: 10 821
Аз ще пробвам утре,ама вече нямам търпение.

# 21
  • Мнения: 3 268
Още довечера ще ги пробваме.Изглеждат страхотно!Към тях ще поднеса следния сос:Счуквам 3 скилидки чесън,наситнявам половин връзка копър и смесвам с 1 кафена чашка зехтин или олио.Слагам и малко сол.С това заливам тиквичките.

# 22
  • София
  • Мнения: 256
аз не ги топя предварително във вода. Овалвам ги в брашното и ги редя върху хартия да поседят малко.

# 23
  • дълбоко,дълбоко в прованса
  • Мнения: 190
Буболина, благодаря!Тази вечер ги направих и станаха страхотни.

# 24
  • София
  • Мнения: 4 423
Е, браво, радвам се  bouquet

# 25
  • Стара Загора
  • Мнения: 1 715
Ако нямате време да ги чакате  може да направите като мен - отупвам парченцата в брашно, потапям ги в купичка със студена вода и пускам в горещото олио . След изпържване ги подреждам в чиния с няколко салфетки - чудно хрупкави и не много мазни.
Точно!Задължително в чинията в която ги вадите сложете салфетки.
А аз като ги вадя подреждам тиквичките прави една до друга(по стената на съда),така тиквичките от най-долния ред не поемат мазнината на тези които вадите в последствие.

# 26
  • София
  • Мнения: 4 423
 Peace, много добра идея, не съм се сетила - благодаря Hug

# 27
  • Мнения: 2 381
Буболина, Буболина ставам ти фен на кухнята.  Особено след картофките и тази рецепта  Laughing

# 28
  • Пловдив
  • Мнения: 260
Ммм обожавам тиквички.Нямам търпение да ги направя! Simple Smile

# 29
  • Мнения: 483
ще пробвам веднага, пържените тиквички са ми едно от най любимите неща за ядене, с кисело мляко, чесън и копър Mr. Green

# 30
  • Мнения: 3 622
Всички в къщи много обичаме тиквички, така че с удоволствие ще ги направя по твоя начин. Благодаря ти Буболина  Hug

# 31
  • Countryside
  • Мнения: 11 629
Буболина, Буболина ставам ти фен на кухнята.  Особено след картофките и тази рецепта  Laughing
И аз, и аз  smile3521
Довечера ще се пробва , ще докладвам за резултата  Mr. Green

# 32
  • Мнения: 2 152
Току що си ги изпържих, направих сос с кисело мляко,копър и чесън, но без майонеза, за да не е тежък...
Страхотни са, толкова са вкусни, хрупкави,мм...
Благодаря Буболина, за невероятната рецепта.  bouquet

П.С. Утре ще изпробвам и картофките ти Heart Eyes

# 33
  • София
  • Мнения: 1 423
Изглеждат много апетитни. За съжаление много мразя да пържа.
Обичам ги иначе.
Режа ги на колелца, малко сол, олио, разбърквам и във фурната. Разбърквам от време на време.

И аз така ги приготвям, но ще пробвам и рецептата на Буболина. Благодаря   bouquet

# 34
  • Мнения: 2 082
скоро в едно заведение ядохме тиквички и патладжан,пържени с царевично брашно.направих ги и станаха вкусни и интересни.режат се малко по-тънко,за да станат хрупкави

# 35
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 327
Онзи ден правих такива тиквички по препоръка на моя приятелка. Пържих ги във фритюрника, а маслото ми изобщо не почерня  Peace
А полети с кисело мляко с чесън стават още по- божествени   chef

# 36
  • Мнения: 634
Пробвай да ги изпечеш в тефлонов тиган или на скара, стават обийствени, без мазнина, без брашна и леко хрупкави и ухаещи на гъбки.
И аз така ще пробвам Peace

# 37
  • Мнения: 526
Благодаря на Буболина за страхотната рецепта.Утре ще направя тиквичките по този начин.Само като видях снимката и...направо трябва да си вържа лигавник.
  bouquet

# 38
  • Мнения: 2 152
Пробвай да ги изпечеш в тефлонов тиган или на скара, стават обийствени, без мазнина, без брашна и леко хрупкави и ухаещи на гъбки.
И аз така ще пробвам Peace
Да, аз ги изпържих в тефлонов тиган и станаха разкошни.Единственото кофти е, че при ваденето на тиквичките с вилица, съм надрала тигана Whistling

# 39
  • София
  • Мнения: 4 588
О, задължитено ще пробвам. Simple Smile Вкъщи много обичаме пържени тиквички.
Благодаря за съвета.  bouquet

# 40
  • Варна
  • Мнения: 10 790
Днес ги направих. Наистина олиото не почерня.

# 41
  • Мнения: 1 564
Направих ги и наистина станаха хрупкави.Буболина   bouquet

# 42
  • Мнения: 526
Да отбележа и аз,че станаха страхотни-отвън хрупкави,а вътре мекички и сочни.Досега такъв ефект не бях постигала.А толкова ги обичам...Благодаря пак на Буболина,че ни открехна на тая малка хитрина  bouquet

# 43
  • Universe
  • Мнения: 1 556
Още една идея към тези вкусни тиквички Peace. Можете да добавите към брашното  И малко червен пипер - така стават с още по-вкусна, хрупкава и златиста коричка.
Да Ви е сладко  chef!!!

# 44
  • BABYLAND
  • Мнения: 3 409
А кое е различното от досега приготвяните от вас тиквички?
   В смисъл - аз винаги ги правя така, пък олиото почернява. Аз ли не вдявам някоя тънкост?  newsm78

# 45
  • Варна
  • Мнения: 10 790
А кое е различното от досега приготвяните от вас тиквички?
   В смисъл - аз винаги ги правя така, пък олиото почернява. Аз ли не вдявам някоя тънкост?  newsm78

На мен олиото не ми почерня като ги направих - сигурно защото по рецепта като се потопят във вода и се овалят в брашно се оставят да престоят 30 мин.

# 46
  • Мнения: 2 922
След страхотните картофи на Буболина, ще пробвам и тиквичките   bouquet

# 47
  • Варна
  • Мнения: 10 790
След страхотните картофи на Буболина, ще пробвам и тиквичките   bouquet

Какви са тези картофи? Дайте линк!  Rolling Eyes

# 48
# 49
  • Мнения: 295
Днес и аз ги направих .Станаха страхотни. Peace

# 50
  • Мнения: 2 591
ох, аз пък нямам нерви да ги пържа една по една и да ги овалвам в брашно (иначе много обичам  Blush) и ги пека в тавичка или ги пържа във фритюрника  Rolling Eyes

# 51
  • Мнения: 2 152
А кое е различното от досега приготвяните от вас тиквички?
   В смисъл - аз винаги ги правя така, пък олиото почернява. Аз ли не вдявам някоя тънкост?  newsm78

На мен олиото не ми почерня като ги направих - сигурно защото по рецепта като се потопят във вода и се овалят в брашно се оставят да престоят 30 мин.
Именно и аз така смятам
Аз ги наредих в гевгир - метална купа с дупки, тук така й казваме Grinning.Нямах дълга дъска като на Буболина, за да ги сложа една до  друга без да се застъпват.За 30мин. сокът им е изтекъл през дупките и при пържене не пръскат толкова.Тъй като се овалват в брашно  и предстояват, а не при овалване директно в тигана, се образува нещо като коричка и така стават хрупкави.Брашното не се разпада и не почернява олиото.
Ух, че го обясних Simple Smile

# 52
  • Пловдив
  • Мнения: 260
Направих ги по този начин наистина стават невероятни! Peace

# 53
  • София
  • Мнения: 10 858
Тъй като  съм подготвила два кг. тиквички, ще ги пържа така, та искам да питам - задължително ли е при 30минутният престой /докато са оваляни/, да НЕ се застъпват?
Защото просто не знам къде ще разположа два кг. тиквички без да се застъпят.
Буболина - помагай Praynig

# 54
  • Мнения: 22 867
Тъй като  съм подготвила два кг. тиквички, ще ги пържа така, та искам да питам - задължително ли е при 30минутният престой /докато са оваляни/, да НЕ се застъпват?
Защото просто не знам къде ще разположа два кг. тиквички без да се застъпят.
Буболина - помагай Praynig

При мен останаха тези ! Още три по-големи дървени подставки вече  изпържих, а колко излапах междувременно/не дъски! Grinning/ - няма да си признавам. Разкошни хрупкави тиквички. Ами събрах де що имаше дървена дъска из къщи да си подредя брашнените тиквички.
Аз ги оставих да престоят около половин час и така се образува тази тестяна мокра обвивка. А ако ги застъпиш, може би ще залепнат? newsm78

Последна редакция: ср, 13 юни 2007, 19:00 от labrex

# 55
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 518
Не пречи според мен. Майка ми така ги прави, тя даже ги нарежда една върху друга. Е, малко слепват, но не е болка за умиране.
Аз днес ги направих така и ги оставих на мъжото да ги пържи. Наредих ги в тавата на печката, като ги застъпвах по малко. Предполагам, че нищо им няма.

# 56
  • Мнения: 22 867
Ето и едно уточнение на Валя:

Същият ефект се постига, ако тиквичките, след като се отцедят, се потапят не в брашно, а в кашичка от брашно и вода; друг вариант - тиквичките се отцеждат, потапят се в брашно и се оставят да престоят с брашното поне 1 час и тогава се пържат. Целта е да няма сухо брашно по тях, защото точно то пада в тигана и загаря.

# 57
  • София
  • Мнения: 4 423
Вивиан , късно се включвам май Embarassed
Не съм пробвала незастъпени, точно за да не залепне сместа върху тях, предполагам имаш табла за сервиране или голямо плато - там ги нареди, все ще се съберат  bouquet

# 58
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 518
Докладвам, няма им нищо на тиквичките. Мъж ми имал работа и не опържил нищо. Сега аз ги пържа. Не са залепнали, много лесно се отделят една от друга.

# 59
  • Мнения: 2 126
Станаха страхотни,най-вкусните които съм яла!Хрупкави,абеее....прекрасни
Буболина,  bouquet Hug

# 60
  • Мнения: 22 867
Буболина, страхотна рецепта! Както и тази с картофките.  bouquet  bouquet  bouquet Само дето нарязах тиквичките на кръгчета, а не по дължина, и пържих по-дълго време, но резултатът си заслужаваше.

Ами пусни още някоя такава рецепта, не може само две да имаш. Embarassed

# 61
  • София
  • Мнения: 4 423
Ех, много хубаво изглеждат - браво! Hug
Радвам се, че ви харесват, имам доста такива рецепти, но искам да ги публикувам със снимка, тогава ще ги пусна  bouquet

# 62
  • София
  • Мнения: 6 011
благодарности за рецептата и от мен!
За пръв път правя хубави тиквички.Много съм горда bowuu

# 63
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 518
Буболина, специални поздрави от мъжа ми за рецептата.   bouquet  bouquet  bouquet
Станаха супер.

# 64
  • BABYLAND
  • Мнения: 3 409
КИСА и КРЪЦКЕ, мерси за обяснението.    bouquet Явно това е чалъма .

# 65
  • София
  • Мнения: 4 423
 Embarassed, балгодаря, радвам се, че са ви харесали  bouquet

# 66
  • Мнения: 836
Вчера ги направих! Стават чудни! Буболина, много благодаря!  bouquet

# 67
  • София
  • Мнения: 10 858
Да, разкошни! Буболина страхотен чалъм  bouquet

Следващият път ще ги нарежа натънко и ще пробвам дали ще станат като чипс, за мезенце Mr. Green

# 68
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
И аз ги направих по този начин - наистина са много вкусни, и освен че не загаря олиото, не поемат почти никаква мазнина, за разлика от другите начини на пържене.

# 69
  • Тайна, майна
  • Мнения: 235
Всичко, което се пържи оваляно в брашно, го правя така. Използвам найлонова торбичка, в която слагам брашното, на няколко пъти (според зависи от количеството) слагам от това за пържене - тиквички, патладжани, риба, разтръсквам, за да се обрашнят хубаво и нареждам на табла. Изчаквам докато брашното "попие", т.е. да не белее по повърхността, и тогава пържа. Вярно става много бързо и олиото не почернява.

# 70
  • Мнения: 182
Точно същия чалъм ми каза и мъжа ми вчера - ама от къде го е чул не ще да казва... а пък то ...форумчето Joy...
/мъжът ми е готвач, но точно това не го е знаел преди това, призна си/

# 71
Това е откраднато от Звездев, за тези които не искат да чакат 30 мин. Тиквичките се нарязват и се поставят в студена, солена вода. Мокрите тиквички се овалват в брашно и след това се потапят oтново във студена вода (  отделна купа от тази с нарязаните) и след това се пържат.

# 72
  • София
  • Мнения: 4 423
Ами не е от Звездичко госте, от една баба е Twisted Evil
Ти пък се регистрира специално ли? Thinking

# 73
  • София
  • Мнения: 6 011
Буболина,не се пали!
Госта е написал постинга си леко неграмотно.Не иска да те напада.Има впредвид,че рецептата,която той/тя предлага е копната от Звездев,не твоята!

# 74
  • Мнения: 4 370
Вчера пържих тиквички за първи път във фритюрника и бях хваната в измама от мъжа ми.  Grinning Сега виждам тези и мисля да му се реванширам като ги направя. Изглеждат страхотно, а и като чета какви отзиви има....

# 75
  • Мнения: 356
Аз пък чух следната рецепта за тиквички, пак е същото само че брашното се смесва директно с водата, да стане като каша и така се топват тиквичките и се пържат. Обаче на мен никога не ми е ставало черно олиото, а досега съм ги пържила само с брашно без да чакам да попие.
И ще пробвам, защото обожавам тиквички!

# 76
  • Според сезона
  • Мнения: 297
Всичко, което се пържи оваляно в брашно, го правя така. Използвам найлонова торбичка, в която слагам брашното, на няколко пъти (според зависи от количеството) слагам от това за пържене - тиквички, патладжани, риба, разтръсквам, за да се обрашнят хубаво и нареждам на табла. Изчаквам докато брашното "попие", т.е. да не белее по повърхността, и тогава пържа. Вярно става много бързо и олиото не почернява.

И аз правя така от години и си ги пържа във фритюрника. Никой не познава , че са пържени така. Стават си хрупкави и не са мазни !

# 77
  • Мнения: 2 126
Снощи приложих технолгията ,но ги пържих във фритюрника.Станаха също много хубави,и доста по бързо.Освен това като сложих повече количество не залепнаха една за друга при пърженето. Реших да ползвам същата техника и за патладжани,но по идея от тук направих брашнена каша с вода - е,не ми харесаха...Станах по мазни от тиквичките,залепиха се един за друг вътре във фритюрника.
Пак казвам - радвам се че открих тази идея на Буболина Peace

# 78
  • Русе
  • Мнения: 2 354
Буболина,  Hug

# 79
  • Мнения: 11 607
Тиквички и панладжан са ми любими през лятото.....Ще пробвам и по този начин.

# 80
  • Мнения: 4 546
и аз ги пробвах  Grinning не забелязах разлика във вкуса, но определено олиото не почернява. ен се губи и кой зане колко повече време, а само за първата партида. после докато се пържи тя, втората и третата партида отлежават  Grinning

# 81
  • Мнения: 1 063
Аз също ги пробвах и мисля, че определено има разлика във вкуса...ометоха се за отрицателно време Peace
А това, че не хвърлях олио ми беше най-голямото улеснение,Буболина благодаря, че сподели Hug

# 82
  • Мнения: 349
Буболина,
както бях обещала - направих ги и така вече няколко пъти.
Това са поредните пържени тиквички с чеснов сос
Благодаря за идеята  bouquet

# 83
  • Мнения: 4 370
и аз ги пробвах  Grinning не забелязах разлика във вкуса, но определено олиото не почернява. ен се губи и кой зане колко повече време, а само за първата партида. после докато се пържи тя, втората и третата партида отлежават  Grinning
и аз днес ги правих и споделям мнението ти.
аз си ги предпочитам тънко нарязани следващия път ще си ги нарежа на тънко, не мисля че ще е проблем

# 84
  • Мнения: 4 546
и аз ги пробвах  Grinning не забелязах разлика във вкуса, но определено олиото не почернява. ен се губи и кой зане колко повече време, а само за първата партида. после докато се пържи тя, втората и третата партида отлежават  Grinning
и аз днес ги правих и споделям мнението ти.
аз си ги предпочитам тънко нарязани следващия път ще си ги нарежа на тънко, не мисля че ще е проблем
аз ги рязах както обикновено - на тънко  Peace

# 85
  • Мнения: 11 607
Вчера правих тиквички уж по описаният начин, ама нещо...не станаха хрупкави...Защо ли така? Къде може да ми е грешката????

# 86
  • София
  • Мнения: 4 423
Изчака ли да поемат брашното? newsm78

# 87
  • Мнения: 11 607
Изчака ли да поемат брашното? newsm78

25-30 мин...Но пак ще пробвам......Няма да се откажа.......По принцип нали казват,че всяко ядене трябва да се прави и с любов......Може нещо да не съм била в настроение вчера и да съм претупала тиквичките.......

# 88
  • София
  • Мнения: 4 423
 Wink, пробвай пак, няма начин да не станат, със студена вода първо топиш, после в брашно и чакаш 30 мин., пържиш в повече олио Peace

# 89
  • Пловдив
  • Мнения: 260
Вчера правих тиквички уж по описаният начин, ама нещо...не станаха хрупкави...Защо ли така? Къде може да ми е грешката????
Като вадиш изпържените вече тиквички не ги слагай всичките в една чиния защото като се натрупват една върху друга и омекват може заради това да не са станали.

# 90
  • Мнения: 11 607
Вчера правих тиквички уж по описаният начин, ама нещо...не станаха хрупкави...Защо ли така? Къде може да ми е грешката????
Като вадиш изпържените вече тиквички не ги слагай всичките в една чиния защото като се натрупват една върху друга и омекват може заради това да не са станали.

 newsm78 newsm78 newsm78може и тук да е истината.....  bouquet

# 91
  • Мнения: 784
............овалвате в брашно със сол, изтръсквате от излишната сол ..............

Брашното смесва ли се със солта или първо се потапя в едното, после - в другото ?

# 92
  • София
  • Мнения: 4 423
брашното го размесваш със сол Peace

# 93
  • Мнения: 290
Тиквичките са СТРАХОТНИ!Благодаря за рецептата   bouquet .
След като ги овалях с брашното, ги сложих върху хартия.Хич ме няма в кухнята  Embarassed,но с това се справих отлично.Само мъжо искаше да са по-тънки.Няма как другия път ще са по-тънки,че нали знаете откъде "минава" любовта на мъжете  newsm53

# 94
  • BABYLAND
  • Мнения: 3 409
Като вляза в тази тема и ми текват лигите...ма как да пържа в тази жега бе хорааааа?

Общи условия

Активация на акаунт