Пребиотици, пробиотици - съвсем се обърках!

  • 20 563
  • 85
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 1 089
valeriapavlov@ ,
НАН2, както и Настле Джуниър, както и кашите Wellbeing  на Нестле ( за които междувпрочем съм писала вече тук) СА ПРОБИОТИЧНИ.  Подробности съм ти писала в темата за  Лактана Био и ХИПП
Аз лично давах HIPP HA пробиотично, а сега Лактана Био, както и пробиотичните каши на Нестле, но е добре да има различни продукти на пазара и така да имаме по-голям избор.

Последна редакция: нд, 03 фев 2008, 22:07 от Lenyto

# 46
  • Мнения: 213
Lenyto
 Абсолютно си права. Наистина НАН 2 е с живи бифидукултури. И аз днес го видях в бебешкия магазин. Всъщност това е доста радостно. Нека стават все повече бебешките храни с пробиотици и бифидобактерии в тях. Не знам дали си забелязала, че и Hipp са пуснали млечни каши с пробиотици. Не ги видях обаче в магазина. Крайно време е и България да започне да заприличва на нормална държава.  Grinning

Последна редакция: пн, 04 фев 2008, 22:27 от bomi

# 47
  • Мнения: 111
Нашето GP ми каза само едно- кърмата е стерилна. Вие си направете изводи дали мляко с пре или пробиотици. И ние избрахме.

# 48
  • Мнения: 1 089
tinky-winky,
GP-тата говорят много неща. За съжаление не винаги верни или пък точни.
Аз самата съм лекар и смятам, че доверието в лекаря е нещо много важно, но не те освобождава от задължението сам да се информираш и да си отговорен за решенията, които взимаш.
В този смисъл смятам, че твое право и задължение е да решиш, какво да дадеш на  детето си.
И все пак има научно доказани факти, които не можеш да зачеркнеш, просто защото не вярваш в тях, не си осведомена и не ги познаваш или пък защото някой, на когото имаш доверие, ти е казал друго.
P.S. Междувпрочем по-горе можеш да прочетеш от къде се появяват бифидобактериите в кърмата (тя наистина е стерилна докато е в гърдата).

Последна редакция: чт, 07 фев 2008, 12:50 от Lenyto

# 49
  • Мнения: 111

 Prava si Lenyto no i togava i mlqkoto trjabva da e sterilno predi da popadne v ustata na detence( kakto karmata). Prirodata go e izmislila, a njama ni6to po-savar6enno ot tova. Zatova karmeneto mu e majkata.

# 50
  • Мнения: 1 089
Е, аз кърмя, но в храната давам АМ, защото единствената храна, която моя син отказва, е замразена кърма.
А бифидобактериите попадат в кърмата от зърното, а не в устата на детето... но както и да е, не мисля, че нещо може да те убеди, пък и не мисля, че е нужно.

# 51
  • Мнения: 24 467
Е, аз пък не кърмя и не мисля, че кърменето му е майката на всяка цена.
Затова приветствам темата и момичетата, даващи информация по нея. Природата винаги търпи усъвършенстване от страна на човека.

# 52
  • Мнения: 814
Е, аз пък не кърмя и не мисля, че кърменето му е майката на всяка цена.
Затова приветствам темата и момичетата, даващи информация по нея. Природата винаги търпи усъвършенстване от страна на човека.
Ама разбира се! Нека не превръщаме тази хубава тема в спор за АМ/срещу кърмене. Нека всеки си кърми максимално. Тук говорим за етапа, в който сме на АМ (по една или друга причина) и за млеката, които най-се доближават до природата... и т.н.  Peace

# 53
  • Мнения: 117
Е, аз пък не кърмя и не мисля, че кърменето му е майката на всяка цена.
Затова приветствам темата и момичетата, даващи информация по нея. Природата винаги търпи усъвършенстване от страна на човека.
Ама разбира се! Нека не превръщаме тази хубава тема в спор за АМ/срещу кърмене. Нека всеки си кърми максимално. Тук говорим за етапа, в който сме на АМ (по една или друга причина) и за млеката, които най-се доближават до природата... и т.н.  Peace
Peace
Точно така. Няма нужда от спор, защото всеки има причини да прави едното или другото. Аз също не мисля, че кърменето му е "майката вна всяка цена".  Simple Smile

# 54
Здравейте момичета, нова съм но темата много ме вълнува. от това което съм попрочела из официалните сайтове на педи асоциациите - европейска и американска, стигам до извода, че прОбиотиците не се препоръчват. Та все пак в кърмата има прЕбиотични олигозахариди (Валериа ), а не Бифидобактерии. Тях организма си ги произвежда сам толкова, колкото му е необходимо, когато има "храна" за тях. Както казва и Tinky - Winky - кърмата е стерилна.

# 55
  • Мнения: 117
Здравейте момичета, нова съм но темата много ме вълнува. от това което съм попрочела из официалните сайтове на педи асоциациите - европейска и американска, стигам до извода, че прОбиотиците не се препоръчват. Та все пак в кърмата има прЕбиотични олигозахариди (Валериа ), а не Бифидобактерии. Тях организма си ги произвежда сам толкова, колкото му е необходимо, когато има "храна" за тях. Както казва и Tinky - Winky - кърмата е стерилна.

colombina
хубаво е че тази тема те вълнува, но трябваше внимателно да прочетеш  цялата тема. В нея има и самият доклад на СЗО в който не се говори нищо лошо против пробиотиците. напротив само положителни неща. Аз също се интерисувам много по темата, но не съм срещала подобни твърдения от "европейски и американски асоциации". АМ с пробиотици се продават в цял свят и са изцяло под контрола на всички европейски и световни изисквания. Така, че тревогите ти са напразни. Аз лично съм започнала с АМ с пробиотици в Италия - също с четири бифидобактерии, Лактана БИО-немско, Hipp, сега вече и НАН правят млека с бифидогенен ефект. Това са световни марки.
Никъде в темата не се казва, че пробиотиците се предават чрез кърмата.
Специално си правя труда да ти препиша няколко откъса от специализирана статия в списание за педиатри (не я намерих в електронен вариант-имам я от списанието). Дано да ти е от полза.

"Майчината кърма сама по себе си не съдържа бифидобактерии. Те се съдържат в зърната на женските гърди и оттам преминават в червата на бебето по време на кърмене. Главно поради тази причина, в чревната флора на кърмените бебета, бифидобактериите доминират в много по-голяма степен от бифидобактериалната среда при кърмачетата, хранени с обикновена адаптирана формула. В микрофлората на кърмените деца бифидобактериите съставляват между 95-99%, докато червата на изкуствено хранените деца съдържат: 67.8% бифидобактерии, 16.6% ентеробактерии, 11.2% бактероиди и 0.1% други микроорганизми (Фиг.1,2). Бифидобактериалната среда укрепва съпротивителните сили на организма на кърмените бебета се счита за една от основните причини за по-високата им резистентност към широк кръг инфекции и заболявания."
   
"Доказано е, че използването на бифидобактерии, както и на lactobacilli в производството на храни за кърмачета и малки деца е напълно безопасно (GRAS-status; generally regarded as safe).   
Съвременните изследвания показват също така, че естествено родените деца получават B.infantis още при преминаването си през родовия канал, в случаите когато майката е здрава и не страда от вагинални инфекции. Направено е проучване, че в чревната флора на 60% от вагинално родените и износени деца на възраст между 4-6 дни се открива наличие на B.infantis и само в 9% от тези родени чрез цезарово сечение.
През последните години, обаче се наблюдава тенденция на намаляване на броя на B. infantis и B. bifidum в червата на кърмачетата, дори и на тези, които се хранят с майчина кърма. В същото време значително се повишават нивата на нежеланите патогенни микроорганизми, особено на Klebsiella и E. Coli, които за момента проявяват резистентност към антибиотици. Причините за този факт не са напълно изяснени, но се свързват най-често с повишеното съдържание на токсични замърсители не само в околната среда, но и  в майчината кърма. Това поражда необходимост от ежедневно добавяне на бифидобактерии (особено B.infantis) към храната дори на децата, които се хранят с майчина кърма.
Някои от по-важните ефекти на пробиотиците, известни днес са, че те: подпомагат храносмилателната система и усвояването на хранителни вещества; стимулират укрепването на имунната система; подобряват метаболизма на лактозата в случай на лактозна  непоносимост; предпазват и оказват терапевтичен ефект при диария; синтезират витамини от група В и витамин К; поддържат организма в устойчиво състояние при прием на антибиотици; ограничават развитието на вагинални инфекции, инфекции на пикочния канал и цистити; редуцират канцерогенните ензими. Също така те имат и някои спомагателни ефекти: намаляват вероятността от запек; подпомагат организма в борбата с алергии; оказват терапевтичен ефект при атопични дерматити."

Има много литература по въпроса. В темата майчетата са дали препратки към някой от тях. Ако искаш ще ти изпратя и други (вкл. и на англ. и на италиански). Надявам се да съм ти помогнала.

# 56
Благодаря ти Shturolna, но това не ме успокоява. Всъщност препоръката е на американска и педиатрична асоциация по гастроентерология, хепатология и хранене и касае заместителита на майчина кърма до 6 месечна възраст, а не храните за кърмачета и малки деца. Като се замисля Nestle, които са на едно от водещите места като производители на адаптирани млека имат  NAN1 c "бифидугенен ефект, който спомага за развитието на пробиотиците", а не самите пробиотици. Незнам, но след като кърмата съдържа пребиотици, а не про, може би е по добре организма да си ги изработва сам - природата е най мъдра. А и дали тези пробиотици като се подложат на високата Т, с която се приготвя млякото и преминат през киселината на стомаха остава нещо от тях, което да помогне на детето. все пак си мисля, че пребиотиците са по естествени. А и като че ли количеството на пробиотика не зависи от начина на раждането( норм/секцио), а от това кога детето е сложено на гърда и давано ли е мляко. струва ми се естествено, че при секцио B. bacterium ще е по-малко. Всички знаем какво се случва на новородените със секцио - кога се дават на майките да ги кърмят.Ще се поровя, за да ти изпратя становището на европ. педиатрична асоциация....надявам се да го намеря в нета. все пак е специализирана информация. Иначе съм съгласна за ефектите на пробиотиците като добавка към храните, особено при болните дечица. Все пак много ти благодаря. Чао за сега

# 57
  • Мнения: 814
Май още има да се пише по тази тема  Simple Smile

colombina,
shturolina е дала доста обобщена информация по темата  Peace, само че от нея май не става много ясно едно нещо:
Кърмата наистина съдържа пребиотици, които имат за цел избирателно да стимулират възпроизводството на пробиотиците в коремчето на бебето. Самите пробиотици (бифидобактериите), чието възпроизводство трябва да бъде стимулирано, се набавят от гръдните зърна по време на сучене. Така че ситуацията при кърмените бебета е следната: Те получават известно количество пробиотици от зърната, а после пребиотиците от кърмата избирателно увеличават техния брой до необходимия (така че те наистина да имат благоприятно въздействие върху организма на бебето). Този естествен процес е още една причина, поради която кърмата наистина е най-полезна...

Обаче ситуацията при некърмените бебета (т.е. тези които са на АМ) е друга: Те напрактика няма откъде да си набавят пробиотици. Дори и да има малко количество такива в червата им, то обикновено е недостатъчно и с течение на времето намалява още повече (при новороденото - с всеки изминал ден). Тогава напрактика пребиотиците няма какво да стимулират (нещо което го няма или е в изключително малко количество не може да бъде стимулирано)! Пребиотиците не създават, те могат само избирателно да възпроизвеждат съществуващите вече пробиотици. Затова ефектът на пребиотиците е доста неясен и най-вече несигурен. Ако пък бебето има и някакви храмосмилателни смущения, общо взето вероятността пребиотиците да му въздействат намалява още повече .

Затова е много по-добре ако бебе, което се храни с АМ, приема направо полезните пробиотици, а не пребиотици. Защото (май досега не е коментирано тук), но за да оказват полезен ефект пробиотиците, тях не просто трябва да ги има, а да бъдат в достатъчно количество. Затова се акцентира, че в червата на кърмените бебета са до 99%. Има западни статии в нета именно за достатъчното количество пробиотици в организма (както за бебетата, така и за по-възрастните хора).

Моят личен опит: синът ми е приемал АМ с пребиотици, а след това премина на АМ с пробиотици. Не мога да ти опиша колко очевидна е разликата - от гл.т. на изхождането, на обривите му (той е с атопична кожа), на по-лесния прием на нови храни и изобщо проблеми с коремчето. Всички тези неща се повлияха старохотно когато започна да приема АМ с пробиотици!

Ти говориш за бифидогенния ефект (аз съм писала преди за него) - той може да се получи от пребиотици, но мисля (не съм абсолютно сигурна), че специално на NAN1 не пише да съдържа такива. Което означава най-вероятно, че те разчитат на бифидогенен ефект от лактозата. Лактозата също може да има такъв ефект, но той е доста слаб и не може да бъде сравнен с ефекта от бифидобактериите (пробиотиците) или дори на олигозахаридите (пребиотиците). В нета има инфо.

Според мен, честно казано пробиотиците вече не са някаква голяма новост и скоро повечето АМ ще ги съдържат (така както е било с пребиотиците преди). Просто науката се развива и все по-качествени и полезни АМ излизат на пазара (и слава богу  Grinning
   


                 

# 58
  • Мнения: 111

 Съжалявам, че не мога да пиша по-често. Понякога имам чувството, че някои в чата са повече рекламни агенти на млека отколкото интересуващи се майки. Хора! В цяла Европа е модерно КЪРМЕНЕТО, а скандинавките го правят до 3 год. възраст на детето. Едва ли са по-глупави от нас. Аз също не съм ЗА кърменето-на всяка цена, но не съм и ЗА еуфоричната подкрепа за НОВОТО. Истината е, че все още няма достатъчно доказателства за позитивния ефект на внесените отвън пробиотици и тяхната БЕЗОПАСНОСТ. Това иска време, като всяко ново нещо. Всичко  останало е рекламен блъф. Надявам се да бъда разбрана правилно.
 Чао засега!

# 59
  • Мнения: 24 467
Човеци, не ме интересува модата. Laughing
Този, който я следва не е по презумпция "по- умен".
Ако имаш конкретна информация- сподели я, както правят останалите по темата.

Общи условия

Активация на акаунт