необходими продукти за 4-6 порции:
40 по-големи листа от лапад
2 ч.ч. ориз
4 с.л. олио
1 глава лук(нарязан на ситно)
2 с.л. нарязан на ситно джоджен
2 с.л. лимонов сок
1/2 ч.л. настъргана лимонова кора
сол
черен пипер на вкус
За соса:
2 ч.ч кисело мляко
2 с.л. нарязан пресен джоджен
1 сварен морков
1 скилидка чесън
сол на вкус
начин на приготвяне:
Лападът се измива добре и се попарва за 5 секунди във вряща подсолена вода,за да омекнат листата.
В сгорещеното олио се слага лукът,задушава се леко и се прибавя оризът.
Налива се 1ч.ч.вода и се посолява.Щом оризът попие водата ,се добавят лимоновия сок,кората и джодженът.Поръсва се с черен пипер.
Листата се пълнят с по лъжица от ориза ,завиват се и се подреждат плътно в тавичка.Покриват се с вода,леко се посоляват и се слагат да се пекът в умерена фурна.
Сосът се приготвя,като се разбъркват киселото мляко,морковът,нарязан на кубчета,джодженът и чесънът.Посолява се на вкус.Сармичките се сервират,полети със соса.