рецепти със спанак

  • 15 051
  • 103
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 101
някой да е правил сармички? от лапад правя редовно, но от спанак не съм правила  newsm78
     САРМИ ОТ ЛАПАД
необходими   продукти за 4-6 порции:
40  по-големи листа от лапад
2 ч.ч. ориз
4 с.л. олио
1 глава лук(нарязан на ситно)
2 с.л. нарязан  на ситно джоджен
2 с.л. лимонов сок
1/2 ч.л. настъргана лимонова кора
сол
черен пипер на вкус
       За соса:
2 ч.ч кисело мляко
2 с.л. нарязан  пресен джоджен
1 сварен морков
1 скилидка чесън
сол  на вкус

        начин на приготвяне:
Лападът се  измива добре  и  се попарва за 5  секунди във вряща подсолена  вода,за  да омекнат  листата.
В сгорещеното олио се слага лукът,задушава се леко и се прибавя оризът.
Налива се 1ч.ч.вода и се посолява.Щом оризът попие водата ,се добавят лимоновия сок,кората и джодженът.Поръсва се с черен пипер.
Листата се пълнят с по лъжица от ориза ,завиват се и се подреждат плътно в тавичка.Покриват се с вода,леко се посоляват и се слагат да се  пекът в умерена фурна.
Сосът се приготвя,като се разбъркват киселото мляко,морковът,нарязан на кубчета,джодженът  и чесънът.Посолява  се на вкус.Сармичките се сервират,полети със соса.  chef

# 91
  • София
  • Мнения: 2 381
Преписах си рецептата за спаначената супичка с маслинките, но тях няма да ги слагам.
Много съм мързелива и само по лесни рецепти си падам.  Embarassed

# 92
  • Мнения: 109
Аз правя спанак с ориз на фурна  само че не ги обърквам. Бланширам спанака и го прецеждам с гевгир.Взимам пресен зелен кромид  нарязвам малко морков и ги запържвам леко да поумекнат слагам ориза и най- отгоре разстилам спанака.Водата е според количеството ориз. Става и за основно ядене а може и за гарнитура на нещо друго.Например с наденичка на скара. newsm10
Ако обичате гъби може да добавите в ориза.

Последна редакция: чт, 27 мар 2008, 14:55 от djeli

# 93
  • гр.София
  • Мнения: 362
за 25.03. нали трябваше да се хапва зелено и вижте как импровизирах, но пък стана вкусно.
купих едно пакетче коприва (и със спанак ще стане), измих я (не съм я рязала че ми пари), нарязах 2-3 стръка пресен лук и 1-2 стръка пресен чесън, сложих ги в тенджерка и ги задуших леко (копривата+лука+чесъна) в мазнина, сложих 5 яйца, натроших сиренце, сложих малко червен пипер - и готово   chef стана много вкусно.

# 94
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Леле, колко вкусна темичка.............  Hug

# 95
  • Мнения: 11 747
обожавам спанак! И на мен половинката ми не обича спанак, ама...
Днес ще правя салата от спанак, а утре супа. Тази идея за рулцето със сьомга е страхотийска направо... Crazy и непременно ще пробвам! Peace

# 96
  • Мнения: 1 777
Аз правя баница с рикота,ориз и спанак. Simple Smile

# 97
  • Мнения: 101
Pety,дай рецептата за баничката.Изглежда много вкусна.

# 98
  • Мнения: 1 951
Пети и аз да помоля за рецептата, тъкмо имам рикота в къщи и се чудя какво да сготвя с нея.

# 99
  • гр.София
  • Мнения: 362
 newsm78 какво е рикота  newsm78 , а иначе и аз искам рецептата - изглежда вкусничко  #Crazy

# 100
  • Мнения: 286

Тутманик със спанак

Продукти за тестото:
300 гр.кисело мляко
1 кубче мая за хляб
половин чаена лъжичка сода бикарбонат
щипка сол
брашно , колкото поеме за меко тесто/600-700 гр/

Продукти за плънката
500 гр. спанак
3 яйца
3 с.л кисело мляко
200 гр. сирене
125 гр. масло
За намазване отгоре
1 яйце
Маята се натрошава поръсва се с малко захар и се изчаква да се втечни.В брашното се прави кладенче и в него се изсипва киселото мляко, разбито със содата, маята и солта.Омесва се меко тесто и се разделя на 4 топки.
Спанакът се нарязва на ситно и се попарва с вряла вода.След 10 минути се изцежда от водата  и се прибавят яйцата , кис.мляко и натрошеното сирене.Всяка топка тесто се разточва на кора с размерите на средно голяма тава и се намазва с масло.Всяка кора се поръсва с 1/3 от плънката.Последната кора се намазва отгоре с разбитото яйце.
Пече се в загрята фурна.

# 101
  • Мнения: 1 951
Направих спаначеното руло със сьомга и обрах всички точки   chef Асялайн мерси за рецептата   bouquet Мноого вкусно нещо и се приготвя бързо и лесно  Grinning
Да попитам тези които го правиха - тавичката с олио ли я мажете или с мало?

# 102
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Направих спаначеното руло със сьомга и обрах всички точки   chef Асялайн мерси за рецептата   bouquet Мноого вкусно нещо и се приготвя бързо и лесно  Grinning
Да попитам тези които го правиха - тавичката с олио ли я мажете или с мало?

моля моля bowuu

аз пеках на хартия.
не залепна. не съм я подмазвала.
ако ти е залепнало - сложи 1 с.л. олио в сместа при яйцата, така няма да ти залепне.

# 103
  • Мнения: 1 951
Позалепна малко  Embarassed  но го извадих без поражения. Следващия път ще пробвам с хартия.

Общи условия

Активация на акаунт