рецепти със спанак

  • 15 055
  • 103
  •   1
Отговори
  • Мнения: 114
моля дайте интересни рецепти със спанак  chef

# 1
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
вчера попаднах на едно интересни предястие, но още не съм го изпробвала...

спаначено руло със сьомга.
става за предястие или за fingerfood  Wink

# 2
  • Мнения: 6 713
Може ли рецепта за спанак на фурна с ориз? Не е много интересна рецептата, но все пак Embarassed Embarassed

Също и за супа от киселец? Hug

# 3
  • Мнения: 2 199
Аз много обичам супичка със спанак и "зелен пудинг"(по рецепта от форума)
Зелен пудинг- ориз със спанак и други зеленийки може и на фурна.Нямам пропорции
Класически ориз на фурна но добавям и спанак
2ч.ч ориз +3.ч.ч вода и спанак количество по избор сол и т.н във фурната
Обичам и баница със спанак.
Обичам всичко в което има спанак  Crazy

  bouquet

# 4
  • Мнения: 27 524
И аз съм голям фен на зеленишите  Simple Smile
Спанакът си го правя на пюре с грис и сирене или в баница.
Имам сьомга във фризера и предястието на Ася много ми се хареса. Ще, може ли, малка сладка Плъшице, и рецептата  Hug

# 5
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
И аз съм голям фен на зеленишите  Simple Smile
Спанакът си го правя на пюре с грис и сирене или в баница.
Имам сьомга във фризера и предястието на Ася много ми се хареса. Ще, може ли, малка сладка Плъшице, и рецептата  Hug

ето я Блонди, не съм я пробвала. скоро ще я правя... Party
отзивите иначе са отлични. Flutter

125 гр   cпанак (може и замразен, ако е прсен да се попари)
4    яйца
50 гр   настърган кашкавал или твърдо жълто сирене
250 гр   пушена сьомга
200 гр   топено сирене с подправки (Frischkäse)
    сол, черен пипер
    пармиджано

яйцата се разбиват добре, добавя се нарязаният на ситно спанак, солта, пиперът и настърганият кашкавал. намазнява се тава и се порасва с пармиджаното, отгоре внимателно се разлива яйчената смес. пече се 10 мин на 200°.

оставя се да изстине, обръща се, така че пармиджаното да е отгоре, маже се с топеното сирене, нареждат се парчетата сьомга и се порасват с лимонов сок.
навива се на стегната руло с помоща на домакинско фолио и се оставя 6 ч. в хладилника.
после се реже на кръгчета .

 Hug

# 6
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Че то освен ефектно е и лесно бе, ще се пробва, макар че с тези пости, незнам кога ще дам отзиви  Mr. Green

# 7
  • Мнения: 27 524
Да, не звучи трудно, мерси много  Heart Eyes , до края на седмицата ще го спретна и ще дам отчет  Simple Smile

# 8
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
аз имам 2 проблема с това предястие:
1. половинката не яде спанак
2. аз не ям сьомга

смятам да го направя обаче със спанак, ще сложа повече подправки. сьомгата ще я заместя с тарама хайвер, поне има същият цвят!

иначе е лесно  и много добре изглежда.
някои от пробвалите го споделяше, че трябва да отлежи наистина 6 часа... преди това не било толкова вкусно.

# 9
  • Мнения: 27 524
И моят не яде спанак, скърцал му бил на зъбите, но в разумни количетсва, хапва.
Може да заместиш с резени шунка или друго филе  Thinking
Аз пък имам проблем с моята сьомга - тя е сурово пушена, т.е. няма да стане така за директна консумация. Мога ли да я направя нещо преди или да си купя от топло-пушената по-добре?  newsm78

# 10
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

Може да заместиш с резени шунка или друго филе  Thinking
Аз пък имам проблем с моята сьомга - тя е сурово пушена, т.е. няма да стане така за директна консумация. Мога ли да я направя нещо преди или да си купя от топло-пушената по-добре?  newsm78

Блонди, не ям месо изобщо.
хайверът е яйца все пак... Wink

да ти кажа нямам идея каква е разликата между студено и топло пушена. мисля, че тук продават само студено-пушена, доста сурова изглежда...  newsm78

# 11
  • Мнения: 113
Аз много го харесвам като омлет на фурна- със сирене,яйца и мляко

# 12
  • Мнения: 1 679
Супа или спаначник - има в рецептурника на Червено винце.

# 13
  • Мнения: 27 524
Браво, че не ядеш, не ти и трябва. Искам и аз, ама...  Confused
Може с хайвер, но е мекичко и няма ли да изцвърка настрани, като го нагънеш и режеш?  Thinking
Дано не бъркам, но топло-пушената е някакси по-готова, като пушената скумрия например. А студено пушеното си е баш сурово и трябва да се обработи топлинно. Има и такова месо, пушено, ама дибидюс сурово  Crazy Ще си взема готови резени, да не го мисля, пък другото ще го готвя и това е  Simple Smile

# 14
  • Мнения: 5 001
Може ли рецепта за спанак на фурна с ориз? Не е много интересна рецептата, но все пак Embarassed Embarassed

Също и за супа от киселец? Hug
Спанак се измива много добре,нарязва се и се задушава с масълце и манко водичка.Отделно се запържва 1 глава лук наситно,прибавя се измития ориз и след като стане "стъклен" се изсипва в тавичката,добавя се спанака,разбърква се и се залива с гореща вода(или зеленчуков бульон),посолява се и се пече.Накрая след като стане ориза може да се поръси с настърган кашкавал(колкто да се разтопи).Сервира се с лъжица кисело мляко отстрани на чинията....

# 15
  • Мнения: 27 524
Ася, всичко купих преди малко, довечера ще го спретна и утре ще дам отзиви  Hug

# 16
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Ася, всичко купих преди малко, довечера ще го спретна и утре ще дам отзиви  Hug

супер!  Simple Smile
успех Hug

# 17
  • на брега на реката
  • Мнения: 141
Аз много го харесвам като омлет на фурна- със сирене,яйца и мляко
Как точно го правиш? Напиши рецепта ако може. Hug

# 18
  • Мнения: 872
Имаше една рецепта с пиле ,спанак,  синьо сирене и сметана...Аз само съм го яла това, някой ако се сеща рецептата? newsm78
Не ,че не може да се импровизира...

# 19
  • Мнения: 113
 Cаnu6a може,може,но слагам малко на око.Рецептата я беше пуснала една мама,но не помня коя.Спанак-аз слагам около 300 гр, се задушава с 1 глава лук.Като омекне го изсипвам в тавичка и отделно си разбивам
2-3 яица,малко прясно мляко и натрошавам сирене.Всичко разбърквам в тавичката и печа.За подправки аз слагам малко сол,чесън  на прах  chef

# 20
  • в баира
  • Мнения: 861
На децата си правя следното ястие:

Запържвам в тенджерка лук, добавям домати и кайма. Като се позадушат, слагам нарязания спанак и заливам с топла вода да поври. Добавям сол и подправки. Не оставям водата да изври на цяло, за да не им е много сухо на дечурлигата.

Последна редакция: чт, 13 мар 2008, 08:50 от Фифундрела

# 21
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
На децата си правя следното ястие:

Запържвам в тенджерка лук, добавям домети и кайма. Като се позадушат, слагам нарязания спанак и заливам с топла вода да поври. Добавям сол и подправки. Не оставям водата да изври на цяло, за да не им е много сухо на дечурлигата.
Ммм, звучи супер, дори за пораснали дечурлига  Mr. Green

# 22
  • София
  • Мнения: 435
А салата от пресен спанак? някой ял ли е прави ли???само съм чувала че била вкусна ама не знам как се прави а сега по време на постите ще е много подходяща да се хапне

# 23
  • Мнения: 13 191
Правила съм салата от пресен спанак. Става хубава, само ако ползваш по- нежните и дребни листенца, в противен случай малко нагарча. Слагам и обилно пресен лук или чесън.

# 24
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
спана4ена кремсупа със сметана!

# 25
  • Мнения: 27 524
Ася, в хладилника е предложението ти, стяга се за утре. Отчитам си като грешка, че май го направих в доста малка тавичка и при навиването едвам се припокри  Confused Стана доста дебело, дано утре като махна фолиото да не с разпадне  Sad
Вместо топено сирене (стори ми се, че стане тежко със сьомга) взех fromage frais с краставички и чесън. Снежанка по нашенски  Grinning

# 26
  • Мнения: 5 001
Сварявам талятели,сипвам разтопено масълце и прибавям задушен,пасиран спанак,1 кофичка заквасена сметана.Обърквам хубаво и отгоре настъргвам кашкавал малко да се поразтопи.Облизвате си пръстите.....

# 27
  • Мнения: 483
Салата от спанак е много вкусна, прави я както си правиш салата от маруля.
Само гледай да е млад спанака иначе не става.
Хубава салата става и със заливка от чесън, лимон и зехтин.

Аз правя едно спаначно предястие (може и да я знаят повечето от вас)

Спанак
Яйце
Брашно
Кисело мляко
Сирене
Масло
Сол

Слагам да се задуши спанака с вода. Когато е стане напълно готов гледайте да има още вода при него, ако трябва прибавете малко. Прибавям една лъжица брашно и бъркам за 1-2 мин(едно уточнение, дори с прибавеното брашно трябва да е леко воднен спанака). слагам бучка масло, слагам 1-2 яйца (в зависимост колко е спанака). Като се сготвят яйцата махам от котлона и прибавям натрошено сирене и кисело мляко.
Не ме питайте за пропорции, всичко на вкус. След като изстине го поселете ако има нужда.

Това е Hug
 

# 28
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Ася, в хладилника е предложението ти, стяга се за утре. Отчитам си като грешка, че май го направих в доста малка тавичка и при навиването едвам се припокри  Confused Стана доста дебело, дано утре като махна фолиото да не с разпадне  Sad
Вместо топено сирене (стори ми се, че стане тежко със сьомга) взех fromage frais с краставички и чесън. Снежанка по нашенски  Grinning

и аз се чудех 4 яйца в каква тавичка биха паснали  newsm78

май се прави в тавата на фурната  Thinking
а колкото до сиренето: в оригиналната рецепта е прясно сирене с подправки, което е нещо като сирене Крема с подправки. леко е... ама такова не съм яла в Бг, как да го преведа  newsm78

утре кажи на вкус как е... Peace

# 29
  • Мнения: 1 777
Аз правя ориз със спанак и яйца в тава. Simple Smile

# 30
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
А салата от пресен спанак? някой ял ли е прави ли???само съм чувала че била вкусна ама не знам как се прави а сега по време на постите ще е много подходяща да се хапне
Ами аз си правя редовно прясна спаначена салата. Измиваш спанака, почистваш корени и дръжки и го нарязваш наситно. За да не нагарча се слага подходящ винегрет - аз лично си правя меден. Иначе спанак върви с моркови, с домати, с пресен зелен лук и чесън, с цвекло, с печен стар лилав лук, синьо сирене, пармезан, прошуто и др. Имам няколко изпитани рецепти, ако се интересуваш ще ги напиша  Mr. Green

# 31
  • Мнения: 27 524
чудех 4 яйца в каква тавичка биха паснали  newsm78
май се прави в тавата на фурната  Thinking
а колкото до сиренето: в оригиналната рецепта е прясно сирене с подправки, което е нещо като сирене Крема с подправки. леко

Е, точно това е fromage frais, прясно,с вежо сирене буквално, прилича на нашенското Крема, да, но е по-гладко.
Да, определено в по-голяма тава, да стане тъничко и да се навие няколко пъти, моето стана дебело и едва се нави един път  Tired
По-късно ще постна снимки и мнения, че сега за закуска не ме подкарва на сьомга  Crazy
За гости ще е супер ефектно, аз затова обичам да не изпробвам преди идването им нови неща, че обикновено след първия път се налагат корекции  Grinning

А салата от пресен спанак? някой ял ли е прави ли???само съм чувала че била вкусна ама не знам как се прави а сега по време на постите ще е много подходяща да се хапне

Правя си я като зелената - с пресен лук, ако има репи - слагам и от тях, оцет, зехтин и сол, вкусно става, аз обичам.  Simple Smile

# 32
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
За гости ще е супер ефектно, аз затова обичам да не изпробвам преди идването им нови неща, че обикновено след първия път се налагат корекции  Grinning

коментарите бяха, че поднесено на студен бюфет предлагали и baguette.
явно си слагаш парчеTо върху хлебчето  Thinking , fingerfood - идеално просто  Flutter

# 33
  • Мнения: 198
Аз правя най често това,става бързо а и е вкусно.Запържвам гъби,зелен лук,червен пипер,сол,лапад(или спанак) гюзум,вода и ориз.След като се свари ориза,изсипвам го в тава и го запичам.Прави се заливка с яице и кисело мляко.Да ви е сладко Simple Smile

# 34
  • Ах, морето
  • Мнения: 374
Освен традиционните спанак с ориз и спаначена супа, аз правя също постна капама със спанак и спаначени картофи.

# 35
  • Мнения: 85
Аз пък най- често правя супичка
500гр. спанак
1 връзка зелен лук
1-2 стръка пресен чесън
1 кафена чашка ориз
2-3 лъжици доматено пюре
2 яйца
15- 20 маслини
малко зехтин, сол и черен пипер
Нарязания спанак, лук и чесън се запържван, прибавя се ориза и като стане прозрачен се прибавя доматеното пюре и се залива с вода. След като кипне се прибавят маслините. Когато се свари ориза се прибавят твърдо сварените и нарязани ситно яйца. Овкусява се със сол и черен пипер

И това е всичко

# 36
  • Мнения: 147
А салата от пресен спанак? някой ял ли е прави ли???само съм чувала че била вкусна ама не знам как се прави а сега по време на постите ще е много подходяща да се хапне
САЛАТА СПАНАК /по памет/
пресен и по -млад спанак - накъсан
1 червена печена чушка нарязана на тънки ивички
магданоз и други зелени подправки по желание
в тиган за палачинки запичам леко : бекон или св.филе на ивички и кубчета твърдо сирене , може и чушката
в купичка смесвам : балсамов оцет , зехтин и 1 скилитка счукан чесън
може и 1-2 стръка зелен лук
размесвам всички продукти , заливам с т.нар.винегрет поръсвам със смлени орехи , по желание кедрови ядки или др.подобни
Добър апетит !
P.S. кажете отзиви като опитате Peace

# 37
  • Мнения: 27 524
Ася, ето го, не е толкова красиво като твоята снимка, но е наистина много вкусно.



П.С. Даваш ли да го пусна в Любимите рецептиBlush

Моето не става за върху франзелка, на тоз парчок му трябва една дебела порязница хляб  Joy

Последна редакция: чт, 13 мар 2008, 16:31 от Блонди

# 38
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Ася, ето го, не е толкова красиво като твоята снимка, но е наистина много вкусно.

П.С. Даваш ли да го пусна в Любимите рецептиBlush

еее , добре си изглежда!!!  Hug

радвам се, че ти е било вкусно, разбира се, че можеш да го пуснеш в любими (е може като източник да ме запишеш, пу пу скромност  Blush)...аз ще пусна веге-варианта  Peace

# 39
  • София
  • Мнения: 435
Ами аз си правя редовно прясна спаначена салата. Измиваш спанака, почистваш корени и дръжки и го нарязваш наситно. За да не нагарча се слага подходящ винегрет - аз лично си правя меден. Иначе спанак върви с моркови, с домати, с пресен зелен лук и чесън, с цвекло, с печен стар лилав лук, синьо сирене, пармезан, прошуто и др. Имам няколко изпитани рецепти, ако се интересуваш ще ги напиша  Mr. Green
[/quote]Ами искам искам ако се сещаш и за някаква с печени чушки и царевица давай сега по време на постите ще се "осалатя"Особено тази със печения лук много ще се хареса на мъжа миSimple Smile
Nelly BgL ще пробвам разбира се и ще инфирмирам ама поради това че сега са пости това с месната част и сиренето ще трябва да го пропусна

Последна редакция: чт, 13 мар 2008, 17:36 от ronita55

# 40
  • Мнения: 27 524
радвам се, че ти е било вкусно, разбира се, че можеш да го пуснеш в любими (е може като източник да ме запишеш, пу пу скромност  Blush)...аз ще пусна веге-варианта  Peace

Разбира се, че ще те пиша, то се подразбира.  Hug Майка ми го хареса на вид и каза, че ще го пробва, но с шунка, баща ми риби не яде.

# 41
  • София
  • Мнения: 604
вчера направих спаначени рулца от една по-стара подобна тема във форума
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=91345.0
станаха чууууудни Heart Eyes

# 42
  • София
  • Мнения: 604
Сега се сещам-на гърба на кутията от картофено пюре на прах-Maggi има страхотна рецепа за суфле от спанак, много съм се надъхала следващият път като купя спанак да сготвя имено това :В момента не мога да я напиша, защото нямам кутията пред мен, ако някоя мама разполага с такава-може да даде рецептата тук Flutter

# 43
  • гр.София
  • Мнения: 362
Ето и моята рецепта, много е лесна:
спанака се измива и нарязва на ситно, няколко стръка зелен лук, нарязани + нарязания спанак се задушават в мазнина. като поомекне се залива с пилешки бульон и като заври веднага се слага ориз (според спанака преценете и ориза). като се свари ориза се добавя застройка от две яйца + кисело мляко + малко брашно. накрая се слага магданоз и копър. (става леко гъста супичка). може да си добавите и сиренце. дано ви хареса. Simple Smile

# 44
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

Разбира се, че ще те пиша, то се подразбира.  Hug Майка ми го хареса на вид и каза, че ще го пробва, но с шунка, баща ми риби не яде.

направих го с тарама хайвер. сега отлежава.
сиренцето беше доста сухо и се надявам да поеме от хайвера и утре да се реже нормално  Peace

снимки и отзиви утре вечер...
половинката вече се муси на спанака   hahaha

# 45
# 46
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
някой да е правил сармички? от лапад правя редовно, но от спанак не съм правила  newsm78

# 47
  • Мнения: 2 199
някой да е правил сармички? от лапад правя редовно, но от спанак не съм правила  newsm78
doh
Да забравих да напиша яла съм и макар че винаги искам "истински" сарми (разбирай лозови)  Mr. Green
Баба ми от село прави сарми със спаначени листа и наистина са много вкусни и зъбките после "трак- трак"  Laughing
Само, че спанака е домашен  newsm78 ама къде го гледат незнам  Blush

# 48
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

Баба ми от село прави сарми със спаначени листа и наистина са много вкусни и зъбките после "трак- трак"  Laughing


аз вчера си купих половин килограм и видях, че листата са доста големи и мога да свия сaрмички.
предполагам, че се правят като лападовите.
лападовите ги печа, а лозовитe ги варя.
как се процедира със спаначените?  newsm78

# 49
  • Мнения: 2 199
Пекат се на фурна, също съм яла и с листа от захарно цвекло  Hug

# 50
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Пекат се на фурна, също съм яла и с листа от захарно цвекло  Hug

 Hug

тук не съм виждала, но има питомно глухарче - листата са по половин метър Shocked

# 51
  • Мнения: 1 089
На децата си правя следното ястие:

Запържвам в тенджерка лук, добавям домати и кайма. Като се позадушат, слагам нарязания спанак и заливам с топла вода да поври. Добавям сол и подправки. Не оставям водата да изври на цяло, за да не им е много сухо на дечурлигата.

Вчера и аз направих нещо подобно: Запържих малко кайма, като я натроших с вилица, за да се пръсне на мн.ситно. Към почти запържената кайма прибавих зелен лук, пресен чесън, след което идва ред на ситно нарязания спанак (колкото повече, толкова по-добре). След като се задушиха малко прибавих и ориз. Почти готово го запичам и накрая заливам с яйца и кис.мляко.

# 52
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
тажин по тунизийски със спанак, рикота,яйца и пилешки дреболийки и/или пилешко месо!

 за плънката:
 400 гр рикота,
 6/8 яйца, спанак,
 сол на вкус
около 1/1 и1/2 4аша , в сварено(задушено с масло) състояние
около300-400гр.сварено в малко вода с подправки( с куркума, 4ерен пипер, розмарин или др на вкус) пилешко месо и/или дреболийки 
малсоука или оризови кори 1/2(6 бр.) пакет!
 слагат се някалко кори в/у омасленото дъно и страните на формата,като се оставят да са равни отстрани със стените на тавата! после се слага  ред плънка,ред кори ве4е само по дъното на тавата!  последният слой кори се прилепят с остатъка от най-долните долните  и се пе4е на 200 градуса до готовност!ако мога ще снимам  и ще ви я пусна!

Последна редакция: пт, 14 мар 2008, 13:08 от marsy

# 53
  • Мнения: 27 524
половинката вече се муси на спанака   hahaha

 Joy

чакам с нетърпение снимки и отзиви  Simple Smile

# 54
  • Мнения: 311
Не можах да изчета цялата тема, но в последния брой на списание Сити кулинар има много интересни рецепти със спанак. Ето една, после още.

БОБЕНА САЛАТА СЪС СПАНАК

1 глава лук, 200 г спанак, 2 скилиди чесън, 1 консерва бял боб /може да си сварите/, зехтин, лимон
Лукът се нарязва на колелца и се запържва в зехтин или олио. После се запържва наразаният на ситно чесън заедно със спанака. Всичко се смесва и се полива със лимон. Може да се сервива топло и студено.

# 55
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
тажин по тунизийски със спанак, рикота,яйца и пилешки дреболийки и/или пилешко месо!
 омесват се за плънката 400 гр рикота, 6/8 яйца, спанак, около 1/1 и1/2 4аша , в сварено състояние( сварен на пара или задуш?н в масло(според диетата))!сварено в малко вода с подправки пилешко месо и/или дреболийки около300-400гр. ( с куркума, 4ерен пипер, розмарин или др на вкус)!малсоука или оризови кори 1/2(6 бр.) пакет! слагат се някалко кори в/у омасленото дъно и страните на формата,като се оставят да са равни отстрани със стените на тавата! после се слага плънката (сол, да не забравите на вкус)ред плънка,ред кори ве4е само по дъното на тавата! докато последния слой кори се прилепят с остатъка от долните по стените и се пе4е на 200 градуса до готовност!ако мога ще снимам порцията на линда и ще ви я пусна!
Ох, нищо не разбрах от обясненията  Blush А иначе рецептата ми хареса, нещо като баница/пай става, ама как точно не разбрах  ooooh!

# 56
  • гр.София
  • Мнения: 362
На децата си правя следното ястие:

Запържвам в тенджерка лук, добавям домати и кайма. Като се позадушат, слагам нарязания спанак и заливам с топла вода да поври. Добавям сол и подправки. Не оставям водата да изври на цяло, за да не им е много сухо на дечурлигата.

Вчера и аз направих нещо подобно: Запържих малко кайма, като я натроших с вилица, за да се пръсне на мн.ситно. Към почти запържената кайма прибавих зелен лук, пресен чесън, след което идва ред на ситно нарязания спанак (колкото повече, толкова по-добре). След като се задушиха малко прибавих и ориз. Почти готово го запичам и накрая заливам с яйца и кис.мляко.
звучи вкусно ще го пробвам  Wink

# 57
  • Мнения: 3 268
Моята най любима рецепта със спанак е следната:
Почистения и нарязан спанак задушавам в мазнина до готовност,т.е да му изври водичката.Овкусявам със сол и джоджен.Разпределям в чинии да се покрие дъното и отгоре на всяка порция слагам 1 пълна супена лъжица кисело мляко.Отделно в масло и малко олио запържвам главички арпаджик и като се зачервят,чуквам отгоре колкото искам според порциите яйца.Като се запържат крайчетата им ги вадя с решетъчна лъжица заедно с арпаджика и слагам върху киселото мляко.Отделно запържвам масло с червен пипер и изсипвам отгоре за завършек.Става прекрасно,да ви е сладко!

# 58
  • Мнения: 27 524
Е, Стеф, изтрепа рибата с тази рецепта, звучи супер, още днес или уТре ще пробвам. Обаче тук няма арпаджик мисля  Sad С обикновен стар лук ли да го заместя?  Thinking

# 59
  • Мнения: 3 268
Оо,Блонди,и аз съм от тези готвачки,дето гледат да им е по-лесно,та затова използвам от онзи арпаджик,който е в бурканчета,не може да го няма при вас,щото в нашия магазин е вносен.Иначе сега на пазара има вече арпаджик,но това е за кратко време.

# 60
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
И на мен много ми хареса рецептата на stefani6, ще се пробва, идеята е  много добра   bouquet

# 61
  • Мнения: 3 268
Тази рецепта я гледах преди няколко години при Ути Бъчваров.Направи я Стефан Данаилов и каза,че му е едно от любимите ястия.Бях го правила преди,но без арпаджик,определено с арпаджика е много по-вкусно.

# 62
  • Мнения: 27 524
А, Стеф, сетих се, има, да, обаче той е в оцет и е много кисел. Твоя кисел ли е?

# 63
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Блонди, иди в някой градински център, продават арпаджик за садене в момента...  Peace

# 64
  • Мнения: 3 268
А, Стеф, сетих се, има, да, обаче той е в оцет и е много кисел. Твоя кисел ли е?
Мммм,не,не е кисел.Що не пробваш да изкиснеш във вода киселия за един ден,току виж станал не толкова кисел.Ако ще го заместваш с нещо обаче,май ще е по-добре със бялата част на пресния зелен лук.Тя най се доближава до вкус с арпаджика.А и сега му е сезона на зеления лук.

# 65
  • Мнения: 27 524
Ася, мерси за идеята, що проверя. Как ли бели тази пущина после  Crazy

Стеф, няма да стане с изкисване, ще потърся, може пък да намеря  Simple Smile

# 66
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Ася, мерси за идеята, що проверя. Как ли бели тази пущина после  Crazy


ми не питай, аз като готвя попска яхния и полудявам. Twisted Evil
ама си е вкусно де. Wink
при нас пускат арпаджика и по нормалните магазини, но само определен сезон..не помня кога. сега обаче има по градинските центрове, защото търсих друго и го видях... Peace

# 67
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
ето го моето спаначено руло с тарама хайвер.
не очаквах да е толкова вкусно, половинкатa беше учуден, че спанакът може да е вкусен!

# 68
  • ... при вятъра и вълните
  • Мнения: 207
Ами и аз да ви споделя как правя спаначена супа:
1. Задушавам 3-4 стръка пресен лук.
2. Добавяма нарязани и измит спанак /0.5 кг/ към лука и изчаквам малко докато се задушат заедно.
3. Доливам вода, слагам малко джоджен, сол, малко доматен сок и фиде.
4. След като поври 15 мин. застройвам с 1 яйце и 1 чаша кис. мляко.
5. Дърпам супата от котлона и слагам натрошено сирене или извара.
Става наистина много вкусна.

# 69
Това е интересна рецепта според мен, а и начина на правене също:http://www1.cliptricks.com/play.php?id=52 Нека някоя мама да преведе,   предварително благодаря  bouquet

# 70
  • Мнения: 27 524
Ася, браво прегледах го при теб още преди това, супер изглежда  Hug

Аз вчера си измислих това и стана супер вкусно - спанак с бамя  Simple Smile

# 71
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Аз вчера си измислих това и стана супер вкусно - спанак с бамя  Simple Smile



тук бамя няма много и когато я намеря е на космическа цена, та се въздържам. Rolling Eyes

сега обаче ядах суши със спанак за гарнитура (за потушаване на васаби-огъня  Crazy)
ако искаш рецепта, казвай, лесна е... но си е подходяща за суши, само така да се яде не става  Whistling

# 72
  • Мнения: 27 524
И тук бамята е на ужасяваща цена - 4 стръкчета (буквално, вярно, че не от ситните, де, но все пак са си 4 стръкчета), са 4 евро) , майка ми ми суши в БГ и ми я праща така. Обаче в турските агазини е пълно със стерилизирана бамя и не е скъпа. При вас няма ли турски магазини?  Thinking
Да ти кажа честно аз суши не съм яла  Embarassed

# 73
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
При вас няма ли турски магазини?  Thinking


ооо има много, няма италиански пицарии, само турци ги държат, но аз рядко пазарувам там... Crossing Arms
бамята ще си ям сама.... та по-добре без нея.
но имам успех, днес спанакът беше изяден, сложих повечко уасаби  Twisted Evil

# 74
  • Мнения: 27 524
ооо има много,но аз рядко пазарувам там... Crossing Arms
бамята ще си ям сама.... та по-добре без нея.

Е, това твоето няма угодия, - ем скъпа, ем я има, ама хем по-добре без нея  Crazy И аз си я ям сама, но след като я обичам, а мъжът ми не, това не е повод да се лишавам от нея пък  Crossing Arms
Турските магазини не са лоши. Намират се прекрасни неща като кори за баница, бамя, туршиики, лютеници, патладжани в буркан, семки... аз редовно си пазарувам каквото ми липсва от тукашния пазар  Grinning  Сега вече при нас отвориха доста чисто български магазини, но цените са ...хм... доста впечатлителни  Crazy
Да, пицарии и баничарници турски има и тук много, но не ни допадат бюреците с картофи и пиците с овчи салами  Confused

# 75
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Блонди, в най-добре снабдения турски магазин има месарница, висят цели животни.
това трудно го преживявам  Sick
за една бамя няма да ида.
отделно, че там не се говори на немски!!! само на турски... ?
има и някакви малки магазинчета, но не са добре снабдени и  честно казано азиатските са ми по-интересни  Mr. Green (поне пишат кое е генномодифицирано и кое не, при турските няма такова инфо..)

бамя хапвам, но не ми е любима Rolling Eyes

# 76
  • Мнения: 27 524
Ааа, това си е кланица и месарски, те са си коренно отделни от останалите. Поне при нас. В техните кланици и месарски и аз не стъпвам.  Stop В останалите има само плодове, зеленчуци, сирене и зърнени храни, така че са ок. Но ако при вас са заедно, тогава те разбирам  Hug

# 77
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Цитат
Спанак се измива много добре,нарязва се и се задушава с масълце и манко водичка.Отделно се запържва 1 глава лук наситно,прибавя се измития ориз и след като стане "стъклен" се изсипва в тавичката,добавя се спанака,разбърква се и се залива с гореща вода(или зеленчуков бульон),посолява се и се пече.Накрая след като стане ориза може да се поръси с настърган кашкавал(колкто да се разтопи).Сервира се с лъжица кисело мляко отстрани на чинията....

Неделния обяд за днес  bouquet

# 78
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Аз пък направих вместо традиционния спанак с ориз, спанак с булгур, стана много добра импровизация  Mr. Green

# 79
  • Мнения: 147
Може ли рецепта за спанак на фурна с ориз? Не е много интересна рецептата, но все пак Embarassed Embarassed

Също и за супа от киселец? Hug
Спанак се измива много добре,нарязва се и се задушава с масълце и манко водичка.Отделно се запържва 1 глава лук наситно,прибавя се измития ориз и след като стане "стъклен" се изсипва в тавичката,добавя се спанака,разбърква се и се залива с гореща вода(или зеленчуков бульон),посолява се и се пече.Накрая след като стане ориза може да се поръси с настърган кашкавал(колкто да се разтопи).Сервира се с лъжица кисело мляко отстрани на чинията....
И аз да споделя ; към задушения спанак , лук и ориз ,прибавих печурки нарязани на филийки , копър и магданоз , малко черен пипер и запекох във фурната .Направих заливка от 1 яйце , 2-3 лъжици сметан и 1 лъжица киц.млако.Стана вкусно   chef

# 80
  • Мнения: 3 268
У нас друга любима вкукотия със спанак е баница със спанак.Правя я като всяка друга баница,но слагам само 2 лъжици кисело мляко с малко содичка вътре,а не както правя другата баница с 1 кофичка.1 кг спанак задушен до готовност,4 яйца,300 гр.сирене,обърквам всичко и редя през 2 листа.Нарязвам я на квадрати и заливам в дупчиците с масло около 100 гр.Пека до зачервяване.Яде се изстинала с кисело мляко.
Правя и лазаня със спанак,сирене,кашкавал и сос бешамел.

# 81
  • Мнения: 1 951
Много вкусно изглежда рулото със сьомга, и аз ще го пробвам в най-скоро време  Peace

И други рецепти си харесах, но ще карам поред, че моят мъж също не е почитател на спанака  Confused

Иначе аз правя баница с кайма и спанак, мноого вкусно нещо  Grinning

# 82
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
салата от спанак с грейпфрут

Последна редакция: пн, 17 мар 2008, 19:19 от asyalein

# 83
  • гр.София
  • Мнения: 362
Здравейте,
дайте рецептата за попска яхния с арпаджик плииииис  Simple Smile

# 84
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Здравейте,
дайте рецептата за попска яхния с арпаджик плииииис  Simple Smile

Попска яхния

500 гр. арпаджик
500 гр. свинско, аз с пилешко съм го правила
доматено пюре
малко червено вино
малко брашно
чесън, дафинов лист
сол
пипер

арпаджикът се бели, запържва се.
вади се и на негово място за запържва месото на хапки.
слага се малко брашно, запържва се и то. арпаджикът се връща, добавят се подправките, доматеното пюре, виното и вода,колкото да покрие продуктите.
оставя се да къкри на тих огън.

аз слягам морков и картофи на ситно понякога.
ако искаш дафиновият лист да има по силен аромат, може да го запържиш заедно с арпаджика, така пуска повече аромат.

# 85
  • гр.София
  • Мнения: 362
Моята най любима рецепта със спанак е следната:
Почистения и нарязан спанак задушавам в мазнина до готовност,т.е да му изври водичката.Овкусявам със сол и джоджен.Разпределям в чинии да се покрие дъното и отгоре на всяка порция слагам 1 пълна супена лъжица кисело мляко.Отделно в масло и малко олио запържвам главички арпаджик и като се зачервят,чуквам отгоре колкото искам според порциите яйца.Като се запържат крайчетата им ги вадя с решетъчна лъжица заедно с арпаджика и слагам върху киселото мляко.Отделно запържвам масло с червен пипер и изсипвам отгоре за завършек.Става прекрасно,да ви е сладко!
вместо спанак може ли да сложа нещо друго, че моят мъж не го яде  Simple Smile

# 86
  • Мнения: 45
Салата от спанак (любима у дома)
Продукти:
1/2 кг задушен спанак,
стрък зелен лук,
стрък пресен чесън,
3 сварени яйца, нарязани на ситно,
1/2 ч.ч. натрошено сирене,
пресни зелени подправки - джоджен, мазданоз,
лимонов сок и зехтин на вкус
Приготовление:
Смесваш продуктите, овкусяваш с лимончето и зехтина и добър апетит!

П.С. Вместо със зехтин и лимон салатата може да се приготви и с майонеза.

# 87
  • Мнения: 3 268
Моята най любима рецепта със спанак е следната:
Почистения и нарязан спанак задушавам в мазнина до готовност,т.е да му изври водичката.Овкусявам със сол и джоджен.Разпределям в чинии да се покрие дъното и отгоре на всяка порция слагам 1 пълна супена лъжица кисело мляко.Отделно в масло и малко олио запържвам главички арпаджик и като се зачервят,чуквам отгоре колкото искам според порциите яйца.Като се запържат крайчетата им ги вадя с решетъчна лъжица заедно с арпаджика и слагам върху киселото мляко.Отделно запържвам масло с червен пипер и изсипвам отгоре за завършек.Става прекрасно,да ви е сладко!
вместо спанак може ли да сложа нещо друго, че моят мъж не го яде  Simple Smile
Ами не,просто ще е друга рецепта,която вече няма да има нищо общо с тази.

# 88
  • гр.София
  • Мнения: 362
много благодаря за яхнийката, за вечеря си записах една рецепта на Блонди но още утре сте я пробвам  Simple Smile

# 89
  • Мнения: 101
 newsm53 Здравейте,аз спанака го правя на фурна.Първо задушавам лук,морков,гъби,спанак,ориз и след това го мушкам във фурната и правя заливка от яйце и кисело мляко. Ммммммммм много е вкусничко...
Една позната ми даде една рецепта -Бутер баница със спанак  и пилешко месо.И тя е чудна.Ето я и нея:
 1 пакетче многолистно тесто
 2 бр.пил.гърди
 3 резенчета бекон
 300 гр.изчистен спанак
 300 гр.гъби
 1 кафена чашка настърган  кашкавал
 1 глава лук
 100 мл.заквасена сметана
 2 с.л. горчица
 1 жълтък
 50  гр.масло
 сол и черен пипер
Спанака  се нарязва на едро а гъбите на тънки ивички.Лукът се нарязва на ситно.В дълбок тиган се слага маслото да се разтопи и към него се прибавят гъбите,лука и спанака.Задушават се за около 15 мин.на слаб огън.Пилешките гърди се нарязват на ситно ,запържват се леко и се подправят със сол и черен пипер.Беконът  се нарязва на малки кубчета и се прибавя към зеленчуците,добавя се и сметаната,посолява се и се оставя да къкри още 10 мин.Тестото се  разстила на голяма кора и се намазва с горчицата.В средата се изсипва половината от зеленчуковата смес и се  поръсва с кашкавала.От горе се изсипва пил.месо и върху него останалата част от зеленчуковата смес.Тестото се прихлупва и краищата  му се залепват с малко вода.Пече  се около 1 час във фурна  на 180 градуса.
          ДА ВИ Е СЛАДКО!

# 90
  • Мнения: 101
някой да е правил сармички? от лапад правя редовно, но от спанак не съм правила  newsm78
     САРМИ ОТ ЛАПАД
необходими   продукти за 4-6 порции:
40  по-големи листа от лапад
2 ч.ч. ориз
4 с.л. олио
1 глава лук(нарязан на ситно)
2 с.л. нарязан  на ситно джоджен
2 с.л. лимонов сок
1/2 ч.л. настъргана лимонова кора
сол
черен пипер на вкус
       За соса:
2 ч.ч кисело мляко
2 с.л. нарязан  пресен джоджен
1 сварен морков
1 скилидка чесън
сол  на вкус

        начин на приготвяне:
Лападът се  измива добре  и  се попарва за 5  секунди във вряща подсолена  вода,за  да омекнат  листата.
В сгорещеното олио се слага лукът,задушава се леко и се прибавя оризът.
Налива се 1ч.ч.вода и се посолява.Щом оризът попие водата ,се добавят лимоновия сок,кората и джодженът.Поръсва се с черен пипер.
Листата се пълнят с по лъжица от ориза ,завиват се и се подреждат плътно в тавичка.Покриват се с вода,леко се посоляват и се слагат да се  пекът в умерена фурна.
Сосът се приготвя,като се разбъркват киселото мляко,морковът,нарязан на кубчета,джодженът  и чесънът.Посолява  се на вкус.Сармичките се сервират,полети със соса.  chef

# 91
  • София
  • Мнения: 2 381
Преписах си рецептата за спаначената супичка с маслинките, но тях няма да ги слагам.
Много съм мързелива и само по лесни рецепти си падам.  Embarassed

# 92
  • Мнения: 109
Аз правя спанак с ориз на фурна  само че не ги обърквам. Бланширам спанака и го прецеждам с гевгир.Взимам пресен зелен кромид  нарязвам малко морков и ги запържвам леко да поумекнат слагам ориза и най- отгоре разстилам спанака.Водата е според количеството ориз. Става и за основно ядене а може и за гарнитура на нещо друго.Например с наденичка на скара. newsm10
Ако обичате гъби може да добавите в ориза.

Последна редакция: чт, 27 мар 2008, 14:55 от djeli

# 93
  • гр.София
  • Мнения: 362
за 25.03. нали трябваше да се хапва зелено и вижте как импровизирах, но пък стана вкусно.
купих едно пакетче коприва (и със спанак ще стане), измих я (не съм я рязала че ми пари), нарязах 2-3 стръка пресен лук и 1-2 стръка пресен чесън, сложих ги в тенджерка и ги задуших леко (копривата+лука+чесъна) в мазнина, сложих 5 яйца, натроших сиренце, сложих малко червен пипер - и готово   chef стана много вкусно.

# 94
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Леле, колко вкусна темичка.............  Hug

# 95
  • Мнения: 11 747
обожавам спанак! И на мен половинката ми не обича спанак, ама...
Днес ще правя салата от спанак, а утре супа. Тази идея за рулцето със сьомга е страхотийска направо... Crazy и непременно ще пробвам! Peace

# 96
  • Мнения: 1 777
Аз правя баница с рикота,ориз и спанак. Simple Smile

# 97
  • Мнения: 101
Pety,дай рецептата за баничката.Изглежда много вкусна.

# 98
  • Мнения: 1 951
Пети и аз да помоля за рецептата, тъкмо имам рикота в къщи и се чудя какво да сготвя с нея.

# 99
  • гр.София
  • Мнения: 362
 newsm78 какво е рикота  newsm78 , а иначе и аз искам рецептата - изглежда вкусничко  #Crazy

# 100
  • Мнения: 286

Тутманик със спанак

Продукти за тестото:
300 гр.кисело мляко
1 кубче мая за хляб
половин чаена лъжичка сода бикарбонат
щипка сол
брашно , колкото поеме за меко тесто/600-700 гр/

Продукти за плънката
500 гр. спанак
3 яйца
3 с.л кисело мляко
200 гр. сирене
125 гр. масло
За намазване отгоре
1 яйце
Маята се натрошава поръсва се с малко захар и се изчаква да се втечни.В брашното се прави кладенче и в него се изсипва киселото мляко, разбито със содата, маята и солта.Омесва се меко тесто и се разделя на 4 топки.
Спанакът се нарязва на ситно и се попарва с вряла вода.След 10 минути се изцежда от водата  и се прибавят яйцата , кис.мляко и натрошеното сирене.Всяка топка тесто се разточва на кора с размерите на средно голяма тава и се намазва с масло.Всяка кора се поръсва с 1/3 от плънката.Последната кора се намазва отгоре с разбитото яйце.
Пече се в загрята фурна.

# 101
  • Мнения: 1 951
Направих спаначеното руло със сьомга и обрах всички точки   chef Асялайн мерси за рецептата   bouquet Мноого вкусно нещо и се приготвя бързо и лесно  Grinning
Да попитам тези които го правиха - тавичката с олио ли я мажете или с мало?

# 102
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Направих спаначеното руло със сьомга и обрах всички точки   chef Асялайн мерси за рецептата   bouquet Мноого вкусно нещо и се приготвя бързо и лесно  Grinning
Да попитам тези които го правиха - тавичката с олио ли я мажете или с мало?

моля моля bowuu

аз пеках на хартия.
не залепна. не съм я подмазвала.
ако ти е залепнало - сложи 1 с.л. олио в сместа при яйцата, така няма да ти залепне.

# 103
  • Мнения: 1 951
Позалепна малко  Embarassed  но го извадих без поражения. Следващия път ще пробвам с хартия.

Общи условия

Активация на акаунт