Супер лесният Хляб тип италиански на pina!

  • 21 348
  • 130
  •   1
Отговори
  • Мнения: 11 607
Хляб тип ит … 89;ки

съжалявам, лоша фотографка съм, а и фотоапарата ми не е ниво.....

Още една сн … 84;ка
Голяма сни … 84;ка

Момичета, престраших се да направя италианския хляб на Пина......

Стана разкошен. Продукти - повече от елементарни. Единственото, което аз направих различно е......достраша ме това - Бъркам с вилица, но е гъсто и ме затруднява, натискам и ме заболява ръката от бъркане. - и затова използвах допълнението към пасатора - електрическа тел. А и по незнайни за мен причини тестото стана първоначално на бучки и за да не си играя - включих телта.  После стана по-твърдо от обясненията на Пина и добавих още малко вода, но този път бърках с лъжица и се получи смес като тази от снимките на Пина. Другата разлика - като върл противник на маста, сложих в тенджерката олио.

Втаса 1ч., отделих го сравнително лесно и не ми бе никакъв проблем от съда за да го оваля малко в брашно. Пак втаса, и после на 150 градуса без вентилатор.

На външен вид е страхотен,беличък, беличък(снимката може да подведе!). Личи,че коричката е хрупката, пробвах да видя дали ще стане като гъба - стана! Чакам да изстине за да разрежа. Но предполагам,че и на вкус ще е страхотно както и Пина описва.

Препоръчвам от сърце! Препоръчвам и тестото за пица от Верди - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=290371.msg7396999#msg7396999 - благодаря Julie за линка!  bouquet

По-късно ще споделя вкуса!

Последна редакция: чт, 08 май 2008, 19:58 от Мама Цоцоланка

# 1
  • Мнения: 6 029
Ох, аз още не мога да се престраша да го направя тоя хляб  Embarassed Ще чакам някой да ме ориентира в количеството брашно.

Маме, чуден е хляба! Пак тия лиги, сто кила ще стана, замина ми диетата.

А тестото за пица е страхотно, но то и няма как да не е с това мляко и тези яйца  Laughing

# 2
  • Мнения: 11 747
Хе-хе, Маме, много се радвам, че си пробвала и най-вече че си доволна!  Grinning  Дано и като хапнете положението да е пак такова...  Blush
Трогната съм и от вниманието - цяла тема... Но вярно хлябът си струва - много е лесно, бързо и дори евтино!

От същото тесто днес направих пърленка - вълшебна!!! След първото втасване - удължих го на час и 10 мин, овалях в брашно и пекох в загрята тава, а фурната загрята на 220 градуса с вентилатор.

Ето снимка

http://images25.snimka.bg/005801013.jpg

# 3
  • Мнения: 11 607
А тестото за пица е страхотно, но то и няма как да не е с това мляко и тези яйца  Laughing

В интерес на истината...впечатлена от забележката ти,че не се слага царевично брашно...аз сложих 2-3 лъжици и малко мерудии в тестото...Това ми е от мен добавката, но стана невероятно и за първи път може би без проблем успях да сложа тесто за пица в тава.

Брашното за хляба на Пина...може би....не повече от 500гр. Но...усетих,че ми става твърдо, добавих вода и ...се получи.....

Но вярно хлябът си струва - много е лесно, бързо и дори евтино!

Точно заради това е отделната тема. Така из твоите рецепти и за машинката за хляб...по-незабележима е! А не е питка за да я пусна в някоя такава тема.....

Искам да кажа... - подготвям се утре за гости и имах работа.....Но хляба точно защото е лесен, го направих измежду другото.....Едно трябва - време.....Бързо се смесва, после втасва, не лепне много при отделянето и пак втасва...Спокойно човек може да свърши и нещо друго...Аз едно,че се подготвям за гости и 2 тави пица направих!

# 4
  • Мнения: 6 029
Ми, аз не видях да пише че се слага царевично брашно и за това не сложих  Laughing

А с тестото за пица много лесно се борави, не лепне грам (то има си и хас да лепне, 8 лъжици олио са това). Нито съм разточвала, нито съм чакала да втасва. Щом го омеси машината, откъснах парченце и го разстелих в тавата. Не лепне, не се къса.

Консистенцията на тестото за хляба горе долу като на бебешка каша? Или? Уф, много ми е трудно ей Simple Smile

# 5
  • Мнения: 1 117
прилича много на едно нещо, което аз правя. Бях го пускала преди време, гледам 130пъти прочетено, ама нито един коментар, я пак да го пусна, може пък сега да има  Joy италианск& … 72;ча

супер вкусно е! по подобен начин правя и чабата, но нямам снимки... трява пак да забъркам

# 6
  • Мнения: 11 747
Аз затова го кръстих ' тип италиански'! Не е по оригинална италианска рецепта. Исках да направя такъв хляб и четох доста рецепти и на български и на английски из нета за фокача, чабата, багети. В крайна сметка не можах да направя с точност нито едната, тъй като нямам везна и не можех да измеря количествата, които пишеше. Също нямам форма за багети, а без форма би се разляло. И така, направих и напаснах, тъй че на мен да ми е удобно и лесно и ми се получи.

# 7
  • Мнения: 4 111
Сега видях рецептата и снимката на тестото. Абсолютно същото правя за мекици и пица, а то италиански хляб можело да направя. Благодаря!

# 8
  • тук
  • Мнения: 510
Хе-хе, Маме, много се радвам, че си пробвала и най-вече че си доволна!  Grinning  Дано и като хапнете положението да е пак такова...  Blush
Трогната съм и от вниманието - цяла тема... Но вярно хлябът си струва - много е лесно, бързо и дори евтино!

От същото тесто днес направих пърленка - вълшебна!!! След първото втасване - удължих го на час и 10 мин, овалях в брашно и пекох в загрята тава, а фурната загрята на 220 градуса с вентилатор.

Ето снимка

http://images25.snimka.bg/005801013.jpg
Пина, това последното е нечовешко вкусно, нали? Браво!

# 9
  • Мнения: 11 747
Да, нечовешки вкусно е!  newsm10  Средата е много мека и пухкава, а коричкатаааа....., ах коричката!  Crazy

Аз загрявам фурната на 220градуса. Слагам празната тава вътре да се загрее поне за 10мин. После слагам набрашненото тесто в горещата тава, само наръсвам брашно, без да мажа с нищо! Натискам с пръсти,разстилам, даже дупчици да станат в мекото тесто, то после бухва. Става като печенто в пеш! Пека 15 минути с вентилатор.

# 10
  • София
  • Мнения: 1 312
Браво за рецептата!!! Отдавна търся рецепта за такава пърленка и хляб   bouquet  bouquet  bouquet

# 11
  • Мнения: 5 001
Айдеееее,навихте ме  Hug Hug Hug
Утре го почвам !

# 12
  • Мнения: 5 026
И аз ще го спретна, още днес! Мерси  Peace

# 13
  • Мнения: 11 747
Хайде, който прави да дава снимки, да се радваме!  Crazy

# 14
  • Мнения: 5 026
Позволете и простете един леко тъп въпрос  Crazy - защо в тенджерка, по-скоро там ли го печеш, Пина? Заради формата или някакъв трик  Wink

# 15
  • Мнения: 11 747
Ами тестото е много меко, както съм писала то е като каша, кажи-речи и като се оваля в брашно го слагам в тенджера, да втасва и да се пече, за да си запази формата. Да стане високо, иначе ще се разлее.  На снимката в тенджерката малко лъже, изглежда стабилно, но нищо подобно. Лекично се пипа, защото е много мекичко.

# 16
  • Мнения: 5 026
На снимката в тенджерката малко лъже, изглежда стабилно, но нищо подобно.
аз по това се подлъгах Simple Smile Мерси   bouquet

# 17
  • Мнения: 11 747
Да, понеже е покрито с брашно и е току що заоблено и пуснато в тенджерата и изглежда като обичайно тесто, но не е. За съжаление снимките помагат много, дават представа, но и подвеждат!

Дано някой не се подведе, след първото втасване да го доомеси с брашно до нормална гъстота и да го направи на топка, няма да се получи ефекта! За съжаление на снимката точно така изглежда, а не е!

# 18
  • София
  • Мнения: 2 658
аз нещо не можах да се ориентирам  Embarassed, къде е рецептата за този хляб?

# 19
  • Мнения: 5 001
аз нещо не можах да се ориентирам  Embarassed, къде е рецептата за този хляб?
Най-отгоре в първия пост на Мама Цоцоланка.....Пише хляб тип италиански.Клипваш там и ти се отваря рецептата...

# 20
  • София
  • Мнения: 2 658
 Laughing кой да гледа най-отгоре. А дали, ако сложа същото количество съха мая ще стане пак добре? Тука по нашите магазинчета пресна мая не съм виждала.

Последна редакция: пт, 09 май 2008, 14:50 от petia_tag

# 21
  • Мнения: 11 747
Ох, Тандури беше писала на няколко пъти в темата за Козунак колко суха мая, на колко жива съответства, но аз не помня. Аз все с жива правя.
Може би около 5-6 гр. Ще потърся и ще пиша!

да, 1супена лъжица суха мая е равна на 20гр жива мая.
Ако се меси с 250мл вода - по-малко. Ако се меси с 300мл вода - 1с.л., което май е горе долу 7гр.  Според мен е по-добре да е една идея по-малко от с.л. маята.

Последна редакция: пт, 09 май 2008, 15:01 от pina

# 22
  • София :(
  • Мнения: 215
Голямо благодаря за тази рецепта  bouquet Днес го пробвах малко на шега, със суха мая го правих - стана ... нямам думи - направо приказка, със зор скътах едно крайче да видя какъв ще е ефекта като престои.

# 23
  • Мнения: 11 747
Радвам се, че ви е харесал!  Peace  Като е напълно изстинал е най-хубав! На другия ден все още е чудесен!

# 24
  • Мнения: 369
 Praynig
Дайте рецептата - не я виждам. Praynig

# 25
  • Мнения: 6 029
Praynig
Дайте рецептата - не я виждам. Praynig

Пак прочети първия постинг.

Аз днес ще го направя. Да видим какво ще сътворя  Grinning

# 26
  • Мнения: 22 867
Praynig
Дайте рецептата - не я виждам. Praynig

В първия пост има линк над снимката- Хляб тип италиански.

# 27
  • Мнения: 2 708
Джули и аз съм го замислила за довечера, пък да видим какво ще сътворя и аз.
После ще се отчета  Laughing

# 28
  • Мнения: 1 485
Заглавието на темата обаче мене май ме затрудни. newsm78
Днес решх и аз да го пробвам,уж всичко вървеше по план,спазвах указанията
и накрая след като уж го изпекох-вътре си остана  малко глетав -на шупли,ама...дали пък не превтаса?
То май така трябва да бъде,но пък и да е изпечен Thinking
ето го,но не можах го снимам разчупен
Хайде,който го е правил да споделя и Пина да разяснява Peace

# 29
  • Стара Загора
  • Мнения: 184
Вчера следобед го правих. Много е вкусен. Пекох го 50-55 мин. на 150 С. Стана на шупли,  не е глетав. Чудесно се реже на филии. Сутринта го мазах с масло. Детето ми каза : "същия, като снощи".
А пък колко е лесен за приготвяне, няма да коментирам.

Следващият път, по предложение на мъжа ми, ще го направя в тава и ще сложа нарязни маслинки и подправки някакви. Искал като хляба с маслини на Била. Да видим какво ще стане.

# 30
  • Мнения: 11 747
Да, ще стане с маслини, италианската фокача е точно от такова тесто и често се гарнира с маслини отгоре. Нямаме Била и не им знам хлябовете, но големите вериги точно тип италиански хлябове продават. В тава ще се разлее, ще е по-тънко, много ще наподоби фокача.


Фиор, на снимката ми изглежда добре. Не мога да преценя по снимката, но за да не ти е добре изпечен отвътре причините може да са 3 - ако си го пекла много кратко време, но ако си го пекла 50мин не е това причината. Щом е бил на шупли, значи е втасал добре, но може малко да е превтасал, знам ли?  Thinking  Трудно ми е да преценя така.  Thinking

# 31
  • Мнения: 2 708
Ами да се отчета за снощния опит. Направих го аз, ама май ваште са по надигнати. Имам чувството, че може би трябваше да сложа малко повече мая. Аз сложих 300 мл вода и 1 пак суха - тя е 7гр.
Но си е с шупли и си е вкусен. На мен ми е малко безсолен така и следващия път ще сложа малко повече сол Laughing иначе си го изядохме за нула време с чубричка и сиренце Laughing Laughing Laughing
Ето го и моя хляб

# 32
  • Мнения: 11 747
Крисче, пекла си го в широк съд, затова ти е по-нисък! Това тесто е много меко и не може да задържи формата си, разлива се. Ако сложиш в по-тесен съд, ще върви нагоре като втасва, а иначе се разлива. Добре ти е маята, не ти трябва повече.

Много добре изглежда! Simple Smile

# 33
  • Мнения: 2 708
Благодаря ти Пина. Аз и това си го помислих, ама следващия път ще пробвам както ти казваш в по тясна тенджерка и няма да променям количеството на маята. Wink
Това ми е първия хляб все пак, макар че погачи досега вече 4 направих и те са по сложни, ама що не ми беше идвало на ум, че и хляб мога да си опека,  newsm78 не знам??? #Crazy newsm78 #Crazy Може би защото по навик минавам през магазина и просто си купувам. Важното е, че този е наистина много лесен, вкусен и най-важното, вече ме зарибихте за правене на хляб в къщи Laughing Ох, само време да има. Crossing Arms
А ако си купя някой ден и миксера на Ксения, съвсем ще се побъркам на тема месене и готвене.  Laughing Laughing Laughing

Още веднъж, благодаря ти Пина, че ми даде кураж да правя хляб в къщи  Hug Hug Hug

# 34
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Айде да го покажа и тук:
 

Много е вкусен, само че както писах и в другата тема, другия път ще ръсна още солчица, че ни е безсолен.
 

Въпросче - в каква форма го печете Rolling Eyes? Диаметър Rolling Eyes? Че моята излезе голяма и хлябът заприлича на пърленка...

Забравих - не бърках с вилица, а с онази кухненска джаджа, телената, дето си бъркам кремовете - става супер бързо и лесно, без бучици Peace.

Последна редакция: нд, 11 май 2008, 11:54 от mari_eta

# 35
  • Мнения: 11 747
Аз пека в тенджерка с диаметър 19см.  Аз също слагам повечко солчица напоследък, по-вкусно ми става.


Крисче,     bouquet

# 36
  • Мнения: 2 708
Ами да, ходих преди малко и аз да меря с една рулетка мойта тенджера дето пекох в нея. ooooh!Малеееее съвсем съм се побъркала вече, с ролетка тенджери и тави почнах да меря, тук ми се смеят в къщи hahaha

Мойта е 21 см, което в диаметър става многооооооооооо повече. Вече добавих във файла с рецептата освен повечко сол и тенджерата да е макс 19 см
Joy Joy Joyкуквица неееее, ами кукувица Joy (аз де) Laughing

# 37
  • Мнения: 11 747
Да и 18см да е, още по-добре, по-височко ще стане!  Peace

А иначе и аз меря с рулетка тенджери и тави и този форум ме доката до тези отклонения от нормалното поведение!  Laughing Mr. Green

# 38
  • Мнения: 1 798
Бе то ролетки, ролетки, ама като за мен трябва по подробно да кажете кое точно мерите - вътрешната част на тенджерата или от ръбче до ръбче.

ПП: И аз си записвам най-големи подробности по рецептите Laughing

# 39
  • София
  • Мнения: 7 876
Да и 18см да е, още по-добре, по-височко ще стане!  Peace

А иначе и аз меря с рулетка тенджери и тави и този форум ме доката до тези отклонения от нормалното поведение!  Laughing Mr. Green
Пина набрашняването на края е за оформяне на тестото ли е или е необходимо за подобряване на консистенцията на тестото. Питам защото съм намислил да експериментирам един друг начин на изпичане и затова, ако това набрашняване не е необходимо за консистенцията смятам, че имам вариант да го избегна.

Малко се съмнявам, че е необходимо за консистенцията след като пак втасва ама да видя все пак и твоето мнение.

А да и колко ти е висока тенджерата и при нея два пъти ли се увеличава обема на тестото или повече, че да си преценя аз тука съдовете.

Благодаря предварително за съветите ти.

Последна редакция: нд, 11 май 2008, 15:17 от дядо хаджия

# 40
  • Мнения: 6 029
Направих го днес, но не ми се получи много добре, защото нямах време да го чакам да втасва дълго. Но пак е вкусен, мек и с шупли. Не го снимах, че замина половината още топъл  Blush

# 41
  • Мнения: 163
и тук да питам - мога ли да направя този хляб в машинката за хляб? по лесно се мие..  Rolling Eyes

# 42
  • Мнения: 6 029
Аз не бих, защото усещаш кога трябва да престанеш да добавяш брашно/вода при бъркането, а в машината на хляб няма как да усетиш  Rolling Eyes

# 43
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
и тук да питам - мога ли да направя този хляб в машинката за хляб? по лесно се мие..  Rolling Eyes
Е какво толкова има да се мие - една купа, нали  и на машината купата трябва да се мие...
А и става толкова бързо - в машината програмата Тесто е 1,30 ч.

# 44
  • Мнения: X
Направих го хляба, но го разделих на 2 и го опекох като пърленки. В едната сложих чубрица и маслини.
Стана страхотно и в двата варианта.
Обожавам питка пърленка, вече ще си правя всеки ден. Благодаря за лесната рецепта!

# 45
  • София
  • Мнения: 2 658
и аз да попитам, колко висока да е тенджерката, че тия които са ми с малък диаметър са и по-ниски newsm78.
pina,благодаря за разяснението за сухата мая. Аз вчера бях на голям пазар и купих и пресна. Тези дни ще го спретна и ще го представя.

# 46
  • Мнения: 19
Да се отчета и аз. Сутринта го правих като използвах за тавичка една електрическа тенджера от едно време и ми стана така както гледам на картинката точно като на Крисче. Мислех си че не е втасал достатъчно, а то сигурно съдът ми е бил по- широк. На 300 г вода сложих 2 2/3 ч.ч. /от 250 г/ брашно. Нали съм си блейка  newsm78, забравих да сложа сол, обаче пак се омете. Язък, отиде ми цяла седмица глад /на ябълки/ на вятъра.
Замислям се дали не може да го объркам вечерта и на другата сутрин вместо да втасва втори път да го свожа в студена фурна и тогава да включа. Така си правя лесните милинки дето не се месят и си втасват екстра. Какво ще кажете.

# 47
  • Мнения: 11 747
Тенджерата ми е висока 10см и дори не се изпълва докрай, така че няма нужда да е много висока!  Peace

дядо хаджия, тъй като тестото е една шупнала почти каша, изсипва се върху брашно и се овалва, за да се оформи да прилича на нещо. Не се омесва и не е необходимо брашното, за да се промени консистенцията на тестото. Би могъл да го печеш без набрашняване, ако ще го мяташ я на сач, я в някоя зидана гореща каменна фурна! Ако имаш такава, искрено ти завидях!  Laughing

атинянка, не съм месила от вечерта и не знам, но няма ли да превтаса до сутринта  Thinking или мислиш в хладилника... Ако искаш пробвай и кажи какво е станало, но съвет не мога да ти дам, защото не съм правила така и не знам.

на пърленка и мен много ме изкефи и май по-често така ще го правя, става страхотно!  Peace

В машината за хляб смятам, че може да стане. Трябва тестото да остане доста меко. После при втасването понеже подгрява има опасност да превтаса, понеже е меко тесто, пък висока температура  Thinking Ще трябва да се намали времето. Може би някоя кратка програма  Thinking Не съм пробвала и не мога конкретен съвет да дам, но на ръка действително става много лесно и бързо!  Peace

# 48
  • София
  • Мнения: 7 876
....
дядо хаджия, тъй като тестото е една шупнала почти каша, изсипва се върху брашно и се овалва, за да се оформи да прилича на нещо. Не се омесва и не е необходимо брашното, за да се промени консистенцията на тестото. Би могъл да го печеш без набрашняване, ако ще го мяташ я на сач, я в някоя зидана гореща каменна фурна! Ако имаш такава, искрено ти завидях!  Laughing
...

Сач си купих вчера, ама нямам намерение да го използвам за този хляб а за един друг на една индийка (тука по форумите четох за нея). Зазидани каменни фурни в панелните блокове на София не са предвиждани навремето и не са направени. Друго ми дойде на идея ама нека да го изпробвам па ще се фукам. А да ... тоя път няма да е и в машината за хляб.

Значи да си повторя урока, първо замесване, първо втасване, оформяне, второ втасване и печене в нагорещена фурна.

# 49
  • Мнения: 11 747
Eйй, нямам търпение да разбера какво си намислил.

Да, тъй е урока! Не се изкушавай да правиш тестото като за нормално хлебно, остави го меко и рядко. Като оформяш, само овалвай с брашно, ръси, но не меси!  Peace  Grinning

# 50
  • София
  • Мнения: 7 876

Днес дядо ви хаджия беше ерген. Значи бабата, барбар с внучката и щерката отидоа на гости при тъстовете. На тръгване бабата естествено ме изгледа страховито и така някак си с един предупредителен поглед нали и рече та отсече “И да седиш мирно, утре да не заваря кухнята пак цялата в брашно като мелница, че тоя път не отговарям.” Аз от своя страна естествено направих най-милата и усмихната физиономия и отговорих нещо от сорта “Аааа зайче, няма бе – днес ще мързелувам цял ден” (ама още дока ги редях тия бисери съпружески вече замислях поредния експеримент).

Та предвидливо изчаках така да мине индикиено време, па после ракиеното време, сетне уискиното време и по некое време посред нощите още преди да са пропели първи петли запретнах ръкави и си рекох “Я да видим тая италианската ще ли ми се опъне или нема.” И се започна …

Първо  аз понеже се едно вчера съм доведен в къщи и никога не знам кое къде се намира (баба хаджийка твърди, че това се отнасяло за повечето мъже) се разтършувах да си намеря подходящите там продукти, съдове и тем ми ти подобни. Хванах къде половин пакетче жива мая, натроших я в една порцеланова паница, турих и малко захар и брашно залях я с топла вода и я забъркахя на каша та я оставих настрани за около 10-15 минути да си се разберат помежду си продуктите какво ще правят.

После намерих една голяма пластмасова купа и сипах вътре една част от брашното, за да покрия дъното  поръсих  го с една чаена лъжичка сол и ги разбърках. Хвърлих един поглед на купата с маята и като видях, че ония там вътре са се разбунтували та чак са се надигнали, хванах и я изсипах при брашното в купата. Долях си останалата топла вода (общо една кофичка от кисело мляко) и като хванах миксера, та а на лево а на десно, а у средата и забърках една каша.

След като забърках кашата (щото мен ме бива само каши да забърквам) хванах плика с брашно и почвах да добавям още към кашата за да я направя нещо средно между каша и тесто (по гъсто от кексовото). И така бъркам (с миксера де на най слабите обороти) и добавям, добавям и бъркам и за да му придам весело настроение на тестото му припявам  една стара макенодска песен:

Залюбил дедо хаджия варненска мома Пина,
не било мома Пина ми най –било нейните хлябове
Нейнте хлябове бабо льо, нейните рецепти,
Нейните рецепти бабо льо, нейните йощ майстории.

Припев:

Де гиди дедо хаджия,
де гиди луди гидия,
какви на стари години ги правиш,
какви ги правиш йощ майсториш

Припева да знаете се пее по два пъти. А мома Пина е една мома форумджийка от един световно известен вече форум, дето е написала най-различни рецепти за много работи, включително и за тоя хляб, за който ви разправям сега. Между другото аз тая песен не смея много да я пея пред бабата (впрочем аз май много не смея да пея пред нея, ама то това си е друга тема).

Сега дали от граченето ( ъъъ … пардон от припяването) или от работата миксера, тестото стана с една страхотна консистенция (ето го тук преди втасване) нищо, че беше едно такова соникакво ни тесто ни каша. Като почна нали да ми се навива на бъркалките викам айде стига толкова и взех едно домакинско полиетиленово фолио, хубаво опаковах отгоре купата, метнах и една хавлия за всеки случай и оставих “тестото” да поспи така около час, че да порасне повече.

По оригиналната рецепта като втаса първия път тестото се изсипва върху масата, която предварително е посипана с много брашно. Това се прави само с цел да се оформи хляба, после той се слага в тясна и висока форма пак да втаса и след това да се изпече в нея.

Аз обаче съм типичен мързел, пък и се сетих за приказките на жена ми за мелницата и кухнята и реших да изпробвам друг начин. Намерих формата за кекс на жена ми, “опаковах” я отвътре с хартия за печене, намазах хартията с олио (ето така) и изсипах тестото във формата (ето така). После според височайшите указания на мома Пина отново покрих формата с фолио, увих я в една хавлиена кърпа и оставих тестото да втаса още малко време, колкото да изпия една фанта портокал и да изпуша къде 4 -5 цигари (демек 30 - 40 минути). Когато изсипах тестото във формата, то заемаше някъде около една четвърт от височината, след като втаса втори път беше стигнало малко под ръба.

Фурната беше предварително загратя на 150 градуса и кексовата форма пренесена много внимателно в нея. Много е важно значи как се отнасяте с тестото нали. Аз например го пренесох с типична балетка стъпка (нарича се хипопотам ходи на пръсти) като даже балансирах с въртеливи движения на задника нали за да елиминирам сътресенията от възедричкото ми тяло и баейки му между другото нещо от сорта “Пу пу пу какво си ми пухкавичко” – нали да не го изплаша демек. Та така с тия ефирни движения тип ала Мая Плисецкая га играе умиращия лебед успях тоя път да пренеса тестото без да го уплаша и без то да разбере какво става. Много внимателно затворих фурната и го оставих там да се пече около 40 – 50 минути.

А да … по спомени от семейни влюбени разговори с жена ми се сетих, че фурната ми е включена само отдолу, оти ако е и отгоре нали оная хала (фурната де) нещо си нали го грабвала и не ставало. Та затова против уроки първо включвайте фурната отначало само отдолу, след това погледнете назад през лявото рамо дигнете си десния крак и изречете следното заклинание “Върви си хало у вас, че да ми се изпече хляба” (това последното предписание не е задължително  - щото аз като си дигна нали единия крак трудно пазя равновесие, а даже един път обърках заклинанието та рекох “Върви си жено у вас, че да ми се изпече хляба” та после ме гледаха малко по особенно цял ден – ама това пак е друга тема).

Някъде около пет – десет минути преди да извадя хляба пускам фурната и отгоре (пак на същата температура) че да му придаде малко тен отгоре. Обаче тен не хвана и го извадих от фурната та да го не мъча повече. Ето тук виждате как изглежда готовия хляб.

Снимките, които ви предоставям са правени с GSM апарат и затова не са много качествени. На външен вид хляба ми е по различен от представените от други форумджии защото моят не е овалян в брашно при оформянето. На вкус е нещо страхотно, ама нямам представа с какво да го сравнявам. Не знам само дали да не го припичам повече независимо че си е добре изпечен, но няма кой знае каква дебела коричка (може би защото не е овалян с брашно).

Ами това е от мен. До следващите приключения, ако жена ми вече ме остави сам в къщи де.
 

# 51
  • Мнения: 6 029
Ох, дядо хаджия, усмихна ми утрото  Grinning Ми и на хляб ми замириса. И удивително ми напомняш на един мой познат, който не съм виждала отдавна, въпреки, че не може да си именно този познат  Grinning Носталгично ми става едно такова, като те чета  Simple Smile

# 52
  • Мнения: 5 001
Малеееееей дядо ни хаджия направо ме умори от смях с това страхотно описание на хляба на Пина  Joy Joy Joy Joy Joy Joy Особено песента дето си е припявал  Joy Joy Joy Joy


Ми аз влязох да се похваля,че хляба стана страхотен и много вкусен.Стана точно както пина е показала на картинката.Аз нямам фотоапарат за да ви покажа резултата,но вече ще се прави редовно!

 Пина,благодаря ти за вкусната и лесна рецепта   bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

# 53
  • София
  • Мнения: 3 816
дядо хаджия, истински ме развесели с твоите премеждия! Joy

# 54
  • Мнения: 11 747
дядо хаджияLaughing  какво мога да кажа, без думи съм!      bouquet    Joy Joy


Много се радвам, че всички ( или повечето) имате добри резултати с рецептата и че най-вече сте доволни!  Hug

аа и дядо хаджия, според мен можеш да пуснеш и горните реотани. Температурата е ниска и няма да го грабне чак толкова яко, та да не свари да се надигне. Да има коричка и цвят и отгоре!  Peace

# 55
  • Мнения: 2 708
Е няма друг такъв форум. Дядо Хаджия - жив да си и по-често да те оставят да готвиш и после да разказваш. Изпълни ми и на мен душата и съм препратила линк на де що имам дружки, които се вълнуват от простите, но хубави неща в живота,  да видят как се готви и пише.

 Laughing Laughing Laughing

Между другото, остави ли малко от хляба за бабата да го опита, или си го омете целия и замаза всички следи от нощното готвене? Joy Joy Joy

# 56
  • София
  • Мнения: 7 876
аа и дядо хаджия, според мен можеш да пуснеш и горните реотани. Температурата е ниска и няма да го грабне чак толкова яко, та да не свари да се надигне. Да има коричка и цвят и отгоре!  Peace
Не мислиш ли все пак, че трябва да е малко на по-висока температура все пак да се по препече малко или такъв си е хляба без кора.

Между другото, остави ли малко от хляба за бабата да го опита, или си го омете целия и замаза всички следи от нощното готвене? Joy Joy Joy

Разбира се, че съм и оставил - все пак това е доста интересен хляб, който не сме правили до сега. Аз умишлено му увеличих солта и на мен на вкус страхотно ми допада.

А вие не се подмотвайте ми запрягайте ръкави и пробвайте и експериментирайте и ... нали живота ще е направо песен.

# 57
  • Мнения: 11 747
Ами при мен се получава идеална кора на 150градуса. Ако решиш, експериментирай с по-висока температура, особено ако си фен на по-дебелите кори.  Peace

# 58
  • Мнения: 2 708
При мен трябваше да увелича температурата и времетраенето, за да се получи цвета. Иначе и мойто печиво, по твоите градуси и времетраене си седеше бяло, и щото не ми се хареса как изглежда докато се дзверих да го гледам през стъклото, увеличих до към 180, май беше 175, включих и вентилатора и още 13-15 мин седя. Иначе ако го бях извадила по-рано щеше да си е почти суров.

То от фурна до фурна...... Ама то пък и затова всеки си познава своята. В интерес на истината, на нито една рецепта от форума не ми се е изпичало за посоченото време и ми се е налаголо да увеличавам времето, а в много случаи и градусите. И сега вече си знам - просто при мен се пече по-дълго за радост на електрическата компания Joy Joy Joy

# 59
  • Мнения: 5 001
И на мен ми стана страхотна коричка на 150 градуса....Аз пекох в една йенска тенджера,че нямам таъв тип дето Пина е показала и стана превъзходно....

# 60
  • Мнения: 11 747
Да, то че има разлика от фурна до фурна има, ама аз не съм ли писала, че 150градуса със вентилатор пека? Голяма е разликата със и без вентилатор. Освен това слагам в добре загрята фурна, а нали доста хора слагат в студена и от там също се губи и време и топлина, та може резултата да е различен затова.

# 61
  • Мнения: 5 001
Моята печка е добър стар  "Раховец" (все още)......Тоест няма никакви екстри като вентилатор и такова ми ти неща....Ама го следях постоянно и внимавах. Стана !

# 62
  • Мнения: 22 867
Зарибихте ме и мен, а Дядо хаджи ме довърши с разказа  за нощните си кулинарни творения!  Grinning Ето какво се получи, но коричката не успях да я опазя бяла - позачерви се. Но ми харесва така.

# 63
  • Мнения: 11 747
Ооо, чуден изглежда!  Peace

# 64
  • Мнения: 11 607
Беше ми удоволствие да те чета, Дядо Хаджи.......  bouquet

Лабрекс, страхотен хляб.......

# 65
  • Мнения: 22 867
Ооо, чуден изглежда!  Peace
Беше ми удоволствие да те чета, Дядо Хаджи.......  bouquet

Лабрекс, страхотен хляб.......

Благодаря! Половината вече го няма! Grinning Кой да го чака да изстива. Пак разглеждах другите снимки, моят май е с доста големи шуплички, може би още малко брашно е трябвало да сложа, но е на душичка, на качеството му не се е отразило. Вероятно и затова не се надигна в средата като вашите.  newsm78  Сложих си рецептата в бележника, но ще трябва да се правят две дози - много малко хлебче, че и бързо върви. Те това му е кусурът. Embarassed



# 66
  • Мнения: 11 747
А, супер са ти шуплите, аз точно така ги харесвам!  Peace

# 67
  • Мнения: 22 867
А, супер са ти шуплите, аз точно така ги харесвам!  Peace
Успокои ме!   bouquet Много подходящо хлебче, за когато човек има време и не бърза. Докато свършиш това-онова и то станало готово. Grinning

# 68
  • Мнения: X
Направих го в машината за хляб, ползвах бърза програма - час и половина. Стана супер хлебчето, вкусно, коричката хрупкава. Мням.
Пак благодаря за рецептата Пина, ставам ти върл фен.

# 69
  • Мнения: 5 026
Хайде и аз да се включа със снимков материал 1  ; 2; 3; 4; 5  и много благодарности за рецептата  Hug

# 70
  • Мнения: 11 747

Пак благодаря за рецептата Пина, ставам ти върл фен.

Ооо, радвам се!  Grinning

# 71
  • Мнения: 1 224
И аз го направих!  newsm44
Бяхме канени на гости и затова нямам снимки - стана, завих го в кърпа и айде на гостито!Тестото забърках в машината за хляб, там и втаса, после го прехвърлих в дълбока тавичка, изчаках второто втасване и го опекох.Стана супер!На домаконите много им хареса, те бяха приготвили печено пиле с някакъв страхотен сос и хлебчето беше идеално за топкане в сосчето ммммм newsm22 .Ама и аз като Лабрекс да кажа - много бързо изчезва туй хлебче бе, по две дози си трябват (хем бяхме четири човека и едно петгодишно...).
Благодаря Пина!  bouquet

# 72
  • Мнения: 11 747
Атракция, аз вчера как не съм ти видяла снимките?  Thinking  Много добре ти се е получило!  Peace

Самурайка, да малко е хлебчето, но аз такава доза направих, защото ние пък сме двама в къщи и го ядем 2 дни. Ако е по-голямо ще го прехвърляме цяла седмица...  За по-големи семейства, трябва повече, вярно е!  Peace

# 73
  • Мнения: 812
Забърках го ръжено, чакам да втаса   Crossing Arms
............................................................................
Втаса първи път, пльоснах го в тенджерата, чакам  Crossing Arms

Последна редакция: вт, 13 май 2008, 12:59 от Lebeduna

# 74
  • Стара Загора
  • Мнения: 184
И аз пак го забърках, ще имаме гости довечера. Но този път посипах тенджерата с малко сусам, а след като го метнах в нея го навлажних съвсем леко и пак поръсих сусам и малко брашно. Да видим какво ще стане. Дано не обърках нещо с импровизацията. Ако ми остане време от всичките приготовления, ще го снимам.

# 75
  • Мнения: 11 747
Да, аз ще чакам снимки!
Лебедуна и от теб ще чакам снимки, защото ръжен вариант не съм виждала, интересно ми е!

# 76
  • Мнения: 812
 smile3508 Пече се...

# 77
  • Стара Загора
  • Мнения: 184
Това е. Доволна съм. Само от снимките не съм, но вече спирам да се извинявам. Благодаря, Пина!

http://images25.snimka.bg/005845138-big.jpg

http://images25.snimka.bg/005845139-big.jpg

# 78
  • Мнения: 11 747
Хе-хе, той много симпатично отвсякъде със сусам!  Simple Smile

Лебедуна, какво стана с ръжената версия?

# 79
  • Мнения: 812
Ами току що ръжената версия я изпратих на боклука. Не ми се обяснява, яд ме е ooooh!

# 80
  • Мнения: 6 029
Ами току що ръжената версия я изпратих на боклука. Не ми се обяснява, яд ме е ooooh!

Стига бе? Що така?

# 81
  • Мнения: 11 747
Ами току що ръжената версия я изпратих на боклука. Не ми се обяснява, яд ме е ooooh!

е не се ядосвай!  Hug Случва се на всеки! Може би с ръженото брашно да не се получава, не знам и аз.  Thinking Но щом до печене си го докарала  Thinking

# 82
  • София
  • Мнения: 2 658
днес и аз го спретнах това хлебче, чудно е  Grinning Благодаря за рецептата. Стана на големи шупли и адски вкусно. Исках по принцип да го снимам, но мъжа ми беше зверски огладнял и не можеше да чака и адски му се услади. Следващия път ще го снимам, защото определено смятам да го правя по-честичко. Не изисква никакви усилия, а само време за втасването. Аз така и така съм си в къщи с детето. Хареса ми и рецептата за рогчета и скоро и нея ще спретна.  chef

# 83
  • Мнения: 11 747
Радвам се Петя, че опита и бил успешен и най- вече че ви е харесало!  Peace

# 84
  • тук
  • Мнения: 510
Струва ми се, че съм първата, която не успя да направи този супер лесен хляб Sad Май не го изпекох добре, но стоеше отвътре тестен. Иначе безспорно има много вкусна коричка Simple Smile

# 85
  • Мнения: 6 029
Може да съм втората, portman . Нещо не ме кефи, в момента втасва втори път. Ама ще видим.

# 86
  • Мнения: 1 798
Айде, и аз в клуба  Laughing
Реших, запретнах ръкави и го омесих. Ама нещо не ми се надува чак толкова. За пръв път шупвам мая само във вода. И не ми се надигна изобщо. Преди малко го оформих и сложих в тенджерката. Моята доза е по-малка, че ме достраша да не би да не ми стигне, малко ми се видя в пакета. После ще се включа пак. Дано да не съм третият карък днес. Даже погледнах календара, еми не е 13-ти  Laughing

# 87
  • Стара Загора
  • Мнения: 184
Сю, аз слагам брашно, за да стане каша. Иначе няма как да шупне мая с вода. Ама все пак Пина да си каже.

# 88
  • Мнения: 1 798
Ми то и аз така, ама спазвах инструкциите. Маята си ми е добре обаче, та очаквам след около час-два да бъда очарована  Laughing

# 89
  • Мнения: 22 867
Айде, и аз в клуба  Laughing
......... За пръв път шупвам мая само във вода. И не ми се надигна изобщо.........

Нали и малко захар се слага, моята също не шупна кой знае колко, в смисъл да се надигне, но направи калпаче и аз реших, че и е достатъчно.

# 90
  • Мнения: 1 798
Е как калпаче. На 200мл вода, 15гр. мая и щипка захар не ми изглеждаше възможно да шупне. Но като си сложих маяната смес към брашното, веднага почнаха мехурчетата  Peace, а и бях сигурна в маята си, мирише си хубаво, светличка. Сега чакам да ми втаса в тенджерката и после във фурната.

# 91
  • Мнения: 5 001
Сю, аз слагам брашно, за да стане каша. Иначе няма как да шупне мая с вода. Ама все пак Пина да си каже.
Момичета,аз когато правих хлебчето го направих точно както е казала Пина.А маята с водата естествено не се надига,защото няма брашно,но започват да излизат балончета.Все едно сте сипали газирана вода.Тогава прибавих маята към брашното.Надигна ми се без проблем и двата пъти......

# 92
  • Мнения: 1 798
Аа, и на мен ми се надигна. Именно с водата само не ми се.
Между другото на гъстота това тесто ми прилича на уличните мекици на Танита.

# 93
  • Мнения: 11 747
Еее, как няма да ви се получава? То няма къде да се сбърка!

Значи мая +вода +захар = да се разработи маята. Да, стават балончета, може отгоре да стане пяна, а може и нищо да не стане. Дори само 5мин да стои, разработва се и после си втасва добре.  Няма нужда да се добавя брашно, така се затруднява разработката на маята, става маяно тесто, а в случая не е необходимо маяно тесто, а само да се разтвори маята.  Идеята е дрождите да похапнат малко захари от захарта, да се активират и в момента, в който се замеси тестото вече да са активни.

Забърква се, втасва веднъж, после се овалва в брашно, втасва втори път в тенджерката и се пече. Много е лесно, няма къде да стане фал. Аз вече 20 пъти поне съм правила, всеки ден си правя, но напоследък оформям като пърленка - чудно става!  Peace

# 94
  • Мнения: 1 798
Е, чакай първо италианката да докарам, пък после и на пърленката няма да простя. Засега владея положението  Laughing
Значи нарочно не се слагало брашно. Тъкмо си мислех, че не си го описала така, защото се подразбира  Wink

# 95
  • София
  • Мнения: 7 876
Еее, как няма да ви се получава? То няма къде да се сбърка!

Значи мая +вода +захар = да се разработи маята. Да, стават балончета, може отгоре да стане пяна, а може и нищо да не стане. Дори само 5мин да стои, разработва се и после си втасва добре.  Няма нужда да се добавя брашно, така се затруднява разработката на маята, става маяно тесто, а в случая не е необходимо маяно тесто, а само да се разтвори маята.  Идеята е дрождите да похапнат малко захари от захарта, да се активират и в момента, в който се замеси тестото вече да са активни.

Забърква се, втасва веднъж, после се овалва в брашно, втасва втори път в тенджерката и се пече. Много е лесно, няма къде да стане фал. Аз вече 20 пъти поне съм правила, всеки ден си правя, но напоследък оформям като пърленка - чудно става!  Peace
Другия вариант е да правите като мен - играете му балет или пък му баете  newsm17 smile3532
Това е шега разбира се. Иначе пробвайте предварителното втасване на маята правилно и няма да имате никакви проблеми.

Последна редакция: пт, 16 май 2008, 19:55 от дядо хаджия

# 96
  • Мнения: 11 747
То и да сложиш брашно, не е болка за умиране. Това не са съществени подробности. Още повече такова количество мая на толкова брашно - рядко тесто, и да я натрошиш в брашното - пак ще стане. Аз съм описала един лесен и удачен вариант.

Кати, такива чудесии си правила, това ли няма да направиш?  Апропо, не е ли готово вече?  Simple Smile

# 97
  • Мнения: 1 798
Ееее, чакай де, тъкмо го пъхнах във фурната.
Ама тестенцето е едно мекичкооооо. Като го замесвах, голям кеф! И за бъркането с вилицата, ми то толкова бързо става, че не виждам защо използвате миксери, пасатори и т.н. Аз, дето съм кекава в ръцете, не видях никакъв зор. Точно 2-3, до 5 минути беше всичко.
Пу-пу, да не взема да го уручасам.

# 98
  • Мнения: 5 001
Извинете за спама,но ако на някой не му се получава хлебчето,то е защото не му е пял песента на дядо хаджия за Пина......

Залюбил дедо хаджия варненска мома Пина,
не било мома Пина ми най –било нейните хлябове
Нейнте хлябове бабо льо, нейните рецепти,
Нейните рецепти бабо льо, нейните йощ майстории.

Припев:

Де гиди дедо хаджия,
де гиди луди гидия,
какви на стари години ги правиш,
какви ги правиш йощ майсториш

# 99
  • Мнения: 11 747
Извинете за спама,но ако на някой не му се получава то е защото не е пял песента на дядо хаджия за Пина......

Залюбил дедо хаджия варненска мома Пина,
не било мома Пина ми най –било нейните хлябове
Нейнте хлябове бабо льо, нейните рецепти,
Нейните рецепти бабо льо, нейните йощ майстории.

Припев:

Де гиди дедо хаджия,
де гиди луди гидия,
какви на стари години ги правиш,
какви ги правиш йощ майсториш



така си е!!   Joy Joy Joy

# 100
  • Мнения: 1 798
Ако не е много късно, дали ще мога да се поправя - пред фурната  Mr. Green

# 101
  • Мнения: 5 001
Ако не е много късно, дали ще мога да се поправя - пред фурната  Mr. Green
Давай,че като те чуе и ще се опече по-добре...  smile3503

# 102
  • Мнения: 22 867
Извинете за спама,но ако на някой не му се получава хлебчето,то е защото не му е пял песента на дядо хаджия за Пина......

Залюбил дедо хаджия варненска мома Пина............

Е, сега дядо хаджия да даде и мелодията, нема да го рецитирам................ Grinning

# 103
  • Мнения: 1 798
Май ми е превтасало  newsm78 Не се надига в тавата, не се зачервява. Ще видим. Ако не стане, утре пак  Twisted Evil

едит: Мдааа, превтасало е. Нищо, и утре е ден.

Последна редакция: пт, 16 май 2008, 20:50 от curly sue

# 104
  • Мнения: 11 747
ейй, що така?
значи то ако е широка тавата, няма да се надигне, а ще се разлее. Не се и зачервява много. Колко време втасва? То последните 2 дни при нас е много топло, да не е от това. Аз го оставям 1 час първото втасване и 40-50мин второто. Зависи и колко е маята, ти нали каза по-малка доза, макар че тя си е доста малка със 250мл вода.  Thinking

Това за уличните мекици на таннита и по-рано го писа някой. Аз не съм ги правила тях, дори не съм чела рецептата, виждала съм я само като заглавие. Ще трябва да я видя какво представлява.


За пърленка, замесвам и оставям да втаса 1 час и 10 мин, овалвам в брашно, разстилам в тава и пека директно.

# 105
  • Мнения: 1 798
Обърках се, пекох го в тенджерка. Вкусен стана, но не мръдна и милиметърче от втасването, даже като че ли спадна. И пак е вкусен. Чупнах си парченце. Грешката ми е била сигурно в по-малкото количество.  С 200мл някъде го правих. Страх лозе пази.

# 106
  • Мнения: 1 117
Ей ще взема да го направя този хляб най-накрая.  LaughingСреднощно не ми се меси ,но утре -рано пиле ,рано пее Wink

# 107
  • Мнения: 6 029
И моя грам не се надига при печенето. Иначе си е вкусен:)

# 108
  • Мнения: 3 804
запис, ще се пробва,но няма да пея-4е ще се смали от страх Mr. Green

# 109
  • Мнения: 1 352
И мен ме зарибихте с този хляб. В момента се пече, за сега всичко върви като по книга, после ще видим. Бая се чудех дали да го правя в тенджерка или в продълговата форма за кекс (искаше ми се после да прилича на истински хляб, не на питка),но в крайна сметка го сложих в тенджерка, да видим какво ще се получи.

# 110
  • тук
  • Мнения: 510
Ние тъкмо го доядохме нашия.
Пина, няма къде да се сбърка, права си - моя изглеждаше супер през цялото време. Печенето сгреших, затова исках да те питам - мислиш ли, че мога да го сложа в студена фурна? Така винаги ми се получават печивата по принцип. Защото на вкус наистина е много приятен и даже мъжът ми се изкуши, което е рядкост.

# 111
  • Мнения: 11 747
Ами то в студена фурна може, но това е че като е студена фурната и докато се загрее, в това време тестото продължава да втасва и то по-интензивно, понеже е меко и фурната го топли, та да не превтаса! Опасно ми се струва...
Аз го слагам в загрята фурна, но на 150градуса, което си е ниска температура и добре се изпича. Ако искаш пробвай, може пък да ти се получи, зависи колко ти е силна фурната.

# 112
  • Мнения: 19
Аз правя хляба за втори път. Снощи го обърках по рецептата и го оставих в хладилника за през нощта. Тази сутрин изсипах брашно на масата, изсипах тестото, 2-3 пъти с брашно го пообърнах, както пише Пина и го изсипах в намаслена продълговата форма за кекс. Сложих го в студена фурна и включих на  150 градуса да си втасва втори път и да се пече. Стана си много хубав хляб и ми беше по песно и бързо.

# 113
  • София
  • Мнения: 7 876
Аз правя хляба за втори път. Снощи го обърках по рецептата и го оставих в хладилника за през нощта. Тази сутрин изсипах брашно на масата, изсипах тестото, 2-3 пъти с брашно го пообърнах, както пише Пина и го изсипах в намаслена продълговата форма за кекс. Сложих го в студена фурна и включих на  150 градуса да си втасва втори път и да се пече. Стана си много хубав хляб и ми беше по песно и бързо.
Ми като го печете в кексова форма, защо направо не изсипете в нея тестото а го дооформяте преди това на масата ?

# 114
  • Мнения: 19
"...Оставя се да втаса 1 час на стайна температура. Много се надига, става на огромни шупли, дупки, страхотия е. Изсипвам върху масата, която е обилно поръсена (даже покрита) с брашно. То си е една шупнала каша. Леко сгъвам на 2 на 3 с брашнени ръце - събирам от края към средата кашата, всичко с доста брашно наоколо. Оформям топка - много е мека и бързо я слагам в тенджерка, намазана с мас при мен. Ръся отгоре брашно. Втасва на стайна температура 45-50мин. Пека в загрята на 140-150 градуса фурна за 45-50 мин. Не оставям много да се зачервява."

В рецептата така пише преди второто втасване.

# 115
  • Мнения: 11 747
дядо хаджия, като се оваля в брашното, по-става коричката ще знаеш  Thinking

# 116
  • Мнения: 1 117
Благодаря за рецептата на този вкусен хляб Simple Smile Сложих само ,че повечко солчица. Превъзходен е !Ето как се получи при мен.


това е резрез



# 117
  • Мнения: 11 747
да, изпечено във форма за кекс, наистина се получава добре! 

# 118
  • Мнения: 11 607
Днес направих 2 хляба, от които в момента има само половинка.......и то трябваше да остане пове малко,че утре да нося на една колежка, на която разправях за този хляб.....

Двойна доза, Само единия

Да си кажа без бой...тези хлябове ми станаха по-сполучливи от първия път....Но аз първия път забравих да шупна маята(но си примълчах!)...И днес се замислих...специално за този хляб дали да не си купя една висока и тясна тенджера.....Любопитно ми е дали височината ще помогне за по-голямо бухване.......Шуплите бяха по-големи от първия път......Не ми се отдава да снимам разрези...Получават ми се едни бели и не мога да ви ги покажа.....

# 119
  • Мнения: 6 029
Не ми се отдава да снимам разрези...Получават ми се едни бели и не мога да ви ги покажа.....

Ами не ги снимай със светкавица.

# 120
  • Мнения: 11 747
Добре изглеждат! Ако е по-тясна тенджерата, ще стане по-висок хляба.

Не снимай със светкавица, и избери режим за портретна снимка или снимка отблизо, зависи как ти е на фотоапарата. Също може да имаш режим 'макроснимка' с него става идеално.

# 121
  • София
  • Мнения: 2 658
първото хлебче не остана за снимка, но ето и второто. Малко го препекох повече, но така много ми хареса коричката. Исках и снимка отвитре как е станал, но толкова бързо се омете, че нямаше кога да снимам  Laughing

# 122
  • Мнения: 11 747
ох, разкошно изглежда! Така ми се дояде...

# 123
  • Мнения: 1 352
Някой може ли да ми каже, ако реша да правя пърленка как става номера с пренасянето до тавата? Имам чувството, че ще ми се разлее по ръцете newsm78.

# 124
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Някой може ли да ми каже, ако реша да правя пърленка как става номера с пренасянето до тавата? Имам чувството, че ще ми се разлее по ръцете newsm78.

На пекарска хартия...или фолио.

# 125
  • Мнения: 11 747
Да става на хартия или фолио, да кажа аз какво правя.

Слагам във фурната една празна тава да се загрее хубаво, поне 15 мин да стои в работещата фурна или я слагам в момента когато включа фурната, до момента до който да се достигне желаната температура - в случая 180-200градуса с вентилатор.

Изсипвам тестото(каша) върху брашно, овалвам. Вадя горещата тава, наръсвам я с малко брашно (бързо да става) и с ръце разплесквам, развъртам, както ми дойде тестото. То става тънко, неравно, но това му е чара. Нещо като мекица го оформям, не го точа!
Мятам върху горещата тава и слагам във фурната. Изпича се доста бързо.
Така се получава ефект, все едно е печено в зидана пещ! Peace

# 126
  • Мнения: 1 352
Искам да кажа, че правих този хляб и като питка, и като пърленка. Еми пърленката става мноооого по-вкусна от питката Crazy, няма такава вкусотия, не може да се спреш Blush!!! Още топла, извадена току що от фурната я ометохме за секунди, с крема сирене, божкеееййй... една такава мекичка и с коричка.......

# 127
  • Мнения: 11 747
о, да! Пърленката става забележителна!  Peace

# 128
  • Мнения: 1 485
petia_tag,хляба ти изглежда страхотно!
Със сигурност е вече спомен Joy

# 129
  • Варна
  • Мнения: 1 841
Много ви моля, някой да ме спре защото вече почти цялата пърленка изядох сама. Да се връща по-бързо мъжа щото ............ отиде цялата  Whistling

# 130
  • Мнения: 11 747
ох, аз веднъж правих една през деня, изядох я сама и после втора за вечерта!  Embarassed Embarassed  Няма да ям до края на живота си...  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт