Бирени рецепти или Евро 2008!!!

  • 16 383
  • 154
  •   1
Отговори
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
С наближаването на европейското по футбол  ми хрумна да споделяме тук лесни и бързи рецепти за бирени мезета. То се е видяло, че волю-неволю всички мачове у нас ще се гледат, поне да има повод за кулинарна радост ( най-вече за не чак такивата футболни фенове като мен  Whistling ). Разбира се може и салатени мезета за ракия.  Mr. Green
На първо време ми хрумват (за бира):
панирани сиренца - тук включвам всякакви видове сиренца, не само бяло саламурено
панирани кашкавалчета
пържени/печени картофи със сирене, картофени кюфтета, картофено руло
сиренца/кашкавалчета, увити в бекон и запечени на скарата или грил тигана
пържен/печен патладжан/тиквички с доматен сос
огретен от каквото има със сиренца

п.п. може и мезета за узо/мастика у дома много уважаваме узото лятно време с доматки и айрян  Mr. Green

# 1
  • Мнения: 5 001
Ами Камамберче,ти си изредила всичко което и аз правя  hahaha hahaha hahaha hahaha
При нас върви и домашния чипс(щом е за мезе) подправен по различни начини....
А узото с айрянче си е класика  Peace
Също и панирани кренвирши(добро мезе за бира)

# 2
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Аз написах примерни рецепти на неща, които правя често, иначе и вурстове на скара ми влизат в репертоара  Mr. Green
Ами хората може да имат различни идеи и вкусове, да обменяме опит. Милото тръпне във възторг за нови рецепти, все пак е откривателска зодия, трябва да му се поддържа интереса  Mr. Green

п.п. Аааа и паниран камамбер с боровинково сладко, учудващо добре си подхожда с мътна вайс-бира

# 3
  • Мнения: 307
Много навреме ми е тази темичка. Точно се чудих за довечера,освен картофки,какво още да направя.
TheNMaster  , моля те ,дай рецептата за панирани кремвирши.

# 4
  • Мнения: 5 001
.
TheNMaster  , моля те ,дай рецептата за панирани кремвирши.
Ами кремвиршите се нарязват.Всеки на 3 парченца.
Панировката е брашно,3 яйца,сол,черен пипер и бира(може вместо бира да е газирана вода) до консиситенция по гъста от боза( за да не се стича от кренвирша).Понякога ,когато искам да е по - пухкава панировката слагам и по една щипка сода и лимонтозу.
 Топиш кренвирш и пържиш в силно сгорещено олио до златист цвят....Сервираш с горчица и гарнитура според вкуса....  Hug

# 5
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

п.п. Аааа и паниран камамбер с боровинково сладко, учудващо добре си подхожда с мътна вайс-бира

айде отиде ми апетитът за цял ден  Sick нито вайс-биер, нито хефе-биер мога да пия Sick

при нас се пие без мезе, след яденето Mr. Green

ако пропусна вечерята и правя само мезенца, то правя:

прясна севрия на 2 надълго и пълна със шприцована млечна салата или родопска закуска
хапки от жълто сирене и зърно грозде (хляб, сиренето, гроздето)
тарама хайвер с препечени филийки от франзела
гуакамоле с тортиля-чипс
разни дипчета  (доматено, с меко сирене...) за тортиля-чипс
мини-пицички (рецептата съм я давала...)
шунка на рулце, пълнена със салата....

абе зависи какво имам в хладилника Crazy



# 6
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
asyalein, не те е срам, да живееш в страната на бирата и да не се възползваш  Mr. Green Обожавам хефе-биер и вайс-биер, с вурстове или картофки и разни панирани сиренца, мммм.  Mr. Green Пръв фен съм на Пауланер-а и Хофершофер-а  Crazy А наливната вайс-биер е още по-добра, ама тука в бг си нямаме, само у немско съм пила  Confused

# 7
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
asyalein, не те е срам, да живееш в страната на бирата и да не се възползваш  Mr. Green Обожавам хефе-биер и вайс-биер, с вурстове или картофки и разни панирани сиренца, мммм.  Mr. Green Пръв фен съм на Пауланер-а и Хофершофер-а  Crazy А наливната вайс-биер е още по-добра, ама тука в бг си нямаме, само у немско съм пила  Confused

Schöfferhofer , ужасен език, а  Wink

мда, имат хубава бира, но онези мътилки и хефета не ги близвам Naughty
милото си е купил специална чаша за вайцена ooooh!
а като си поръча някъде навън хефе с бананов вкус и вече припадам smile3544
аз пия пиво или черна. има една алт, тя също ми харесва Peace

но тук се пие без мезе или поне не се сещам какво могат да мезят newsm78
те тук не мезят, те изяждат количества Rolling Eyes
аз май най-обичам брецел с обазда (рецептата я има в любимите)

# 8
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Уф, да не Шьоферхофер беше  Mr. Green
Ооо, и аз се сдобих със специални чаши за вайс биер, моята гордост са ми те. Мразя халби с дръжки, много са груби. Харесвам чашите за вайс биер-а и бирени чаши със столче  Flutter
Ще прегледам твоите рецепти за бирени мезенца  Mr. Green

# 9
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Сamamber,  за всеки вид бира си има и съответната чаша

за altbier

за weizenbier

за Pilsner Bier

за Kölsch 200 мл Mr. Green

универсални се водят халбите, кругът, "лалето", пинтата , и Willybecher

аз пия от бутилката Joy

 

# 10
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Знам аз, колко зор видях, докато намеря такива чаши:

Накрая си изпросих рекламни Пауланер от "Халбите" 2 броя Mr. Green
После милото ходи до Германия и домъкна цял комплект 6 чаши за вайс биер и 6 такива
, голямо щастие беше.  Mr. Green

# 11
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Божеее, мен ме карат бира да нося, ти чаши искаш  Joy

# 12
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Хрумна ми хрумка  Mr. Green така и така се раздрънкахме за различните видове бира, може да направим селекция за каква бира, какво мезе е най-подходящо. И кой каква бира харесва и пие най-често. Аз съм фен на немската бира (Пауланер, Шьоферхофер, Ердингер и т.н.), белгийската (Лефе и Хоогарден), както и английската Гинес. От бг бирите най ми  харесва Астика лукс и Шуменско червено (и светлото е добро).

Според мен най-подходящотот мезе за мътната бира (въпросната вайс биер) е това   Mr. Green :

Последна редакция: ср, 21 май 2008, 12:16 от Камамбер

# 13
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
както и англиската Гинес.


штттт, тихичко се поправи бързо, преди ирландците да прочетата горното нещо Mr. Green
Гинеs не е английски бира, ирландска е. Wink
и аз я харесвам, заедно с Kilkenny

обаче незнам на коя какво мезе пасва.... newsm78

# 14
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
както и английската Гинес.


штттт, тихичко се поправи бързо, преди ирландците да прочетата горното нещо Mr. Green
Гинеs не е английски бира, ирландска е. Wink
и аз я харесвам, заедно с Kilkenny

обаче незнам на коя какво мезе пасва.... newsm78
Сериозно ли  hahaha Объркала съм се, иначе Мърфис не я харесвам. Килкени в бг няма и не съм я опитвала  Confused
Как незнаеш на коя бира какво мезе, накарай половинката да снесе инфо по въпроса  Mr. Green

# 15
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

Как незнаеш на коя бира какво мезе, накарай половинката да снесе инфо по въпроса  Mr. Green

ма той не мези Thinking, той яде, после пие бира...
или си взима онези вурстчета дето показа с горчица Simple Smile

а иначе предлагат и багет, това е къса франзелка, срязана надълго и с най-различни сирена или шунка или де да знам какво покрита и за кратко запечена

# 16
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
То ясно биричка с вурстове и горчица си е класика. Немците пият и бира с лимон  Shocked и с безалкохолно  Rolling Eyes все странни за мен неща. Толкова хубава бира имат, защо й развалят вкуса  ooooh!
Обаче темата не се харчи нещо, само с Асето си говорим  Rolling Eyes

# 17
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Немците пият и бира с лимон  Shocked и с безалкохолно  Rolling Eyes все странни за мен неща.

Камамбер, с лимон става, обаче идея си нямаш какви гадости пият Sick
сега видях на Schöfferhofer с грейпфрут newsm78...
 да не говорим за скапания радлер, което е 50:50 бира и лимонада Sick

а за мезенцата - явно хората не мезят или ен пият бира Joy

# 18
  • Countryside
  • Мнения: 11 628

а за мезенцата - явно хората не мезят или ен пият бира Joy

Или и двете  Whistling

По темата - вайс биер има технология на сипване в чашата както трябва, тове ме светна един приятел, който и ме подкукороса с немските бири по принцип  Mr. Green , сипва се без пяна с наклонена чаша и бутилка, докато се напълни 3/4 от чашата. После остатъка от бирата в бутилката се разклаща добре и се сипва в чашата, бирата се размътва и прави страхотна гъба от пяна. Вкусът е невероятен. 

Последна редакция: ср, 21 май 2008, 16:54 от Камамбер

# 19
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
сетих се какво друго пасва на бирата за мезе - хавай тост

рецептата пак съм  я давала

# 20
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
О, аз пък се сетих за твоята рецепа за панирани тофу топчета, станаха много вкусни наистина  Mr. Green Както  и филийки с парченца бекон, запечени на скарата с маслинова паста и перца зелен чесън.
Друго подходящо е паниран карфиол както и панирани гъби (сърнела, пачи крак). Чушки/тиквички бюрек също подхождат много добре.

# 21
  • Мнения: 143
То ясно биричка с вурстове и горчица си е класика. Немците пият и бира с лимон  Shocked и с безалкохолно  Rolling Eyes все странни за мен неща. Толкова хубава бира имат, защо й развалят вкуса  ooooh!
Обаче темата не се харчи нещо, само с Асето си говорим  Rolling Eyes
Аз ви следя темата  Laughing ,но на мен ми е по- интересно за бирата като си пишете,отколкото за мезетата  Joy ,че съм и голям почитател .Много обичам биричка и въпреки,че съм била в Германия само обикновена бира съм пила.

# 22
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Еййй, имало интерес супер  Mr. Green
В Германия най-ценното нещо е наливната бира, а най-доброто е наливната вайс бира (жива, мътна). Между другото ми препоръчаха като ходя дотам (дай боже скоро) да отида в някаква пивоварна във Франкфурт на Майн, дето бирата се вари на място и цялата бирария е "опасана" с казан за бира или там каквото е, т.е. бирата се приготвя супер фреш, така да се каже на място ти я варят и сипват по халбите.  Mr. Green Само незнам как стоят нещата с изстудяването  Thinking

# 23
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Камамбер, тук почти всяка пивоварна може да бъде посетена и да се опита прясна бира...организират турове из пивоварни и винарски изби.

в ДЕ има така наречения Reinheitsgebot, най-стария закон в ДЕ, според който в бирата не могат да се слагат оцвететители или консерванти.
затова и бирата има малка трайност (не колкото в БГ).

за наливната не мога да се изкажа - аз не правя разлика между наливна и от шише, то все е бира, все е прясна Wink
ако идваш към Франкфурт драсни на лични, аз съм наблизо Simple Smile

сега попитах милото за мезе и той каза: grillhaxe или eisbein, но според него първо се яде, после се пие, че ако почнеш с бирата и в корема не оставало място за яденето  hahaha

# 24
  • Мнения: 5 001
Сетих се,че хубаво мезенце ще е и панирани пилешки дробчета....(нали темата беше за мезенца за бирата та затова....)

# 25
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Еййй, Мастърчо, вЕрно, беее, съвсем забравих карантията  Mr. Green И позък пане е супер мезе за бира, както и език в масло или паниран.
Асе, ще идвам в ДЕ това лято, ще ти драсна, да ме водиш на такава фреш бирария, голям мерак имам  Mr. Green А за мазето, добре се е ориентирал твоят човек и моя каза ММммм и това беше целия коментар (е беше последван от "Кога ще ми сготвиш това?")  Mr. Green

# 26
  • Мнения: 3 314
и на мен ми е интересно  Crazy

# 27
  • Мнения: 3 034
и аз идвам, идваааам  Laughing гласим се и ние, взехме кабел да изкараме телевизора на двора, мъжът ми и отпуска си пусна  hahaha на мен ми е най-лесно барбекюто, защото и то е на патиото и мога само да се надигам да обърна печеното  Grinning та печем разни месца, също пека дробчета увити в бекон, праз пълнен с кайма, тиквички, патладжани, чушки, лук, домати, шишчета с разни зеленчуци, гъби правя пълнени със сирена. или във фритюрни картофки, чушки, тиквички, патладжани, лучени кръгчета или панирани зеленчуци. гледам да са неща, които да мога да правя навън, че да не изпусна мача  Mr. Green

ха, намерих си нещо, което ми допада! рецепта на Дес http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=131762.0

Последна редакция: чт, 22 май 2008, 02:25 от simplyaven

# 28
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
simplyaven, моята мечта си сбъднала ти - ееех, барбекю на двора с биричка и мач (е може и без мач  Mr. Green ). Рецетите за барбекю са ми любими - киснеш мръвката и зарзавата в марината и мяташ на жарта  Mr. Green

# 29
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
simplyaven, може ли да обясниш как пълниш праза с кайма? на барбекюто ли го печеш после?

аз вчера спретнах шишчета с тофу и 2 дипа: авокадо крем (лют) и фъстъчен дип с джинджифил.
добре се получи. салатата беше малко екзотична: ананас и папая Laughing

# 30
  • Мнения: 5 001
Друго мезе...
*Пълнени гъбки(пълнежа е според желанието)
*Пълнени домати(може сурови,може и запеченки)-пълнежа пак според фантазията(със сирена или с кайма,шунка,пармезан....Варианти хиляди...

Последна редакция: чт, 22 май 2008, 12:45 от TheNMaster

# 31
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Всякакви зеленчукови шницели на фурна също....

# 32
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Всякакви зеленчукови шницели на фурна също....
Рецепта? Примерна поне, ние ще направим вариации по избор  Mr. Green

# 33
  • Мнения: 3 314
 Rolling Eyes  абе цацата забравихте  Thinking  никои не я споменава  Laughing

# 34
  • Мнения: 5 001
Rolling Eyes  абе цацата забравихте  Thinking  никои не я споменава  Laughing
Ами ние на час по лъжичка се сещаме за тия мезенца... hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha


И всякакви морски вкусотии(панирани рибки,коктейли раци,скариди....)

# 35
  • Мнения: 3 314
и панирани рулца от раци  Party  те са ми любими  Crazy

# 36
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Rolling Eyes  абе цацата забравихте  Thinking  никои не я споменава  Laughing
ooooh!
Лелеее, срам  Blush

# 37
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Всякакви зеленчукови шницели на фурна също....
Рецепта? Примерна поне, ние ще направим вариации по избор  Mr. Green
Ами омесваш намачкани варени картофи със задушени грах, царевица, моркови. Добавяш печени чушки, намачкано сирене и едно-две яйца, кимион, черен пипер и чубрица. Печеш 20 мин. на 250 градуса и готово!  Peace

Ето ги в различни вариации:

# 38
  • Мнения: 5 001
Rolling Eyes  абе цацата забравихте  Thinking  никои не я споменава  Laughing
ooooh!
Лелеее, срам  Blush
Срам,я! Я бързо де се срамуваме заедно в ъгъла.... hahaha hahaha hahaha hahaha


Сетих се,че панирани картофки са ужасно вкусно мезе(сварени картофи с обелките.Като изтинат се обелват и нарязват на колелца и после брашно,яйце,галета и се пържи)

# 39
  • Мнения: 3 034
simplyaven, може ли да обясниш как пълниш праза с кайма? на барбекюто ли го печеш после?


празът трябва да е бялата част, махаш вътрешните листенца, да стане като тръба (съответно по-добре да е по-дебеличък). хубаво е  поне да се попари, за да омекне малко, но това зависи и от барбекюто - моето е на дърва и ако не е предварително омекнал не става много добре. обаче на газово става и без да е попарван. издълбаното го нарязвам на много ситно и с кайма го задушавам + подправки, каквито обичате за кайма. то става доста и даже остава за пълнени чушки примерно. може да си го напълниш праза и с задушеното от него +сиренца, също става супер. после намазнявам плочата на барбекюто и пека под капак обаче. може и във фолио първо да се задуши, а после само да се запече. варианти има, както смяташ че ще е най-подходящо за твоите условия и твоето барбекю  Peace

Камамбер , само верни другари да викаме на мачовете липсват, малко са задръстенки тука  Laughing

момичета, с тая цаца ме убихте, моля ви се не говорете, че от миналото лято я сънуваме  Laughing Cry

# 40
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

 както смяташ че ще е най-подходящо за твоите условия и твоето барбекю  Peace

значи аз месо не ям, за мен ще си го пълня със сирена, ще трябва да измисля как да не изтечат  newsm78

нашият грил също е на дърва, плоча нямаме Rolling Eyes
ако го сложа във фолио няма ли да стане мек и лигав newsm78

освен да оставям само по 2-3 пласта праз и бързо да го грилвам, така, че да омекне празът и сирената да не текнат Thinking
ще трябва да екпериментирам, че ми писна от пълнени гъби Crossing Arms

# 41
  • Мнения: 3 034
ами не изтичат обикновено , малко само Rolling Eyes но може би по-твърди, зрели сирена, аз взимам зрял чедър понякога  newsm78 можеш и да го затапиш със зеленчук някакъв. във фолио за задушаване само, а после грилване. на мен ми е по-лесно да го попаря в кухнята, а на барбекюто само грилвам, да  Peace

п.п. а може просто да сложиш други неща на барбекюто откъм дупките на праза  Peace

# 42
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
мога да ползвам кръгче от самия праз... хем ще пасва точно, хем ще е изненада какво има вътре  Party

мерси за идеята... Hug

# 43
  • Countryside
  • Мнения: 11 628

ще трябва да екпериментирам, че ми писна от пълнени гъби Crossing Arms
Пълнени тиквички> пак на BBQ, само че избираш по-тънички и мънички и пълниш подобно на праза със сирена  Thinking

# 44
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

Пълнени тиквички> пак на BBQ, само че избираш по-тънички и мънички и пълниш подобно на праза със сирена  Thinking

много работа да ги дълбая, тях ги правя мариновани и на лентички Peace

с празът става по-бързо  Peace

# 45
  • Мнения: 3 034
да, и чушки  Hug ех, тоз футбол какви последствия води  Laughing

# 46
  • Варна
  • Мнения: 1 576
Панирани рапани, пържени кралски скариди, миди на салата или панирани.

# 47
  • Мнения: 3 034
 Cry Cry Cry тръгвам си аз от таз тема, то не бе цаца, не бяха рапани, ай стига толкоз!  Laughing виж за скариди отдавна не се бях сещала, а е супер! аз ги пържа в зехтин с чесънче... мммм , мерси че ми напомни   bouquet

# 48
  • София
  • Мнения: 3 816
Пилешки сърчица в масло с много чубрица, а също така на шишчета на грила също е много добро мезе.  Peace

Потекоха ми лигите докато изчета темата. Crazy

# 49
  • Мнения: 74
Само аз ли обичам бира с нещо сладко? Да мезиш меденки с бира е уникално. Или изостанали локумени вафли Нина! От ния с ягодката или малинката.  В краен случай може и с домашен кекс. Превъзходно!

# 50
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Само аз ли обичам бира с нещо сладко? Да мезиш меденки с бира е уникално. Или изостанали локумени вафли Нина! От ния с ягодката или малинката.  В краен случай може и с домашен кекс. Превъзходно!

опитай с тулумбички Peace

аз не ям много сладко и пия горчиви бири Sunglasses
т.е. предпочитам горчивия вкус пред сладкия Flutter

# 51
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Само аз ли обичам бира с нещо сладко? Да мезиш меденки с бира е уникално. Или изостанали локумени вафли Нина! От ния с ягодката или малинката.  В краен случай може и с домашен кекс. Превъзходно!
Не си сама, половинката така мези, мен не ме влече особено. Предпочитам млечни/месни продукти за мезе, църнати на скара примерно, в краен случай подходящо приготвени зеленчуци, или в комбинация с предните две  Sunglasses

# 52
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Камамбер, последния ти пост все едно аз съм го писала - същата съм!  Hug

# 53
  • Мнения: 139
Вчера за бирено мезе спретнах панирани пилешки воденички.Станаха страхотни!
Препоръчвам ги!

# 54
  • варна
  • Мнения: 1 830
Само аз ли обичам бира с нещо сладко? Да мезиш меденки с бира е уникално. Или изостанали локумени вафли Нина! От ния с ягодката или малинката.  В краен случай може и с домашен кекс. Превъзходно!
О, не си сама Laughing.Редовно пийвам биричка с шоколад Crazy - мъжо отначало ме гледаше странно, ама вече свикна Wink

# 55
  • Мнения: 3 034
и ние предпочитаме горчива бира и соленки мезета  Grinning

# 56
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
днес при нас имаше празник, 100 г. от създаването на Колонията на творците Laughing, познати с Аrt Nouveau-влиянието си.
бира, хапване и музика на живо. Laughing

най-якото е, че градската пивоварна по случай празника е пуснала специална бира  Laughing
етикетът е в стил Аrt Nouveau Flutter

ето я биричката

и за да съм по темата давам и какво имаше за хапване:
фламкухен, картофи с грюне зосе (зелен сос от 7 подправки и сметана), вурстчета, райбекухен с мус от ябълки, пържоли с гъби и лук Crazy

Последна редакция: сб, 24 май 2008, 21:07 от asyalein

# 57
  • Мнения: 3 034
asyalein , днес пекох пълнен праз и по твоя идея тои път го напълних със сирене - не се разтече, затапих го пак с праз. трябва тапичките да са по-дебелички, иначе изпадат. а пълнежа направих от българско сирене (но от кутията, да е по-твърдо, без да съм го киснала), пресен магданоз, червен и черен пипер. стана много апетитно, защото сладникавия вкус на праза и соленото сирене са добра комбинация  Peace

Вчера за бирено мезе спретнах панирани пилешки воденички.Станаха страхотни!
Препоръчвам ги!

можеш ли да ми кажеш как точно се правят? винаги правя дробчета, воденички никога не съм правила  Rolling Eyes благодаря  Hug

# 58
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
simplyaven, мерси за споделеното  Peace

заредили сме се с бира, чакаме да почва футбола.
до тогава ще събирам идеи  Laughing

Последна редакция: нд, 25 май 2008, 10:25 от asyalein

# 59
  • София
  • Мнения: 3 816
Сега се сетих за мариновано сиренце, много подходящо мезе за бира/както и за друг вид алкохол/. Преди време една мама беше дала рецепта за такова сирене, направих го с подръчни средства. Laughing

сирене-около 400 гр.
чесън- 2-3 скилидки нарязани на ивички
маслини- 5-6 бр.
черен пипер, дафинов лист, чубрица, мащерка,червен пипер лют, олио/зехтин/

Сиренето /хубаво е да е по- твърдо/ се нарязва на кубчета. Реди се в буркан, като между редовете се ръси от подправките и тук таме се слага по маслинка. Като се напълни буркана се залива с олиото/зехтина/. Престоява 2 седмици в хладилник и после е готово за хапване. Peace

# 60
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
заредили сме се с бира, чакаме да почва футбола.
до тогава ще събирам идеи  Laughing
МДа, то не остана, идеите трябва да са налице  Mr. Green
Асе, пробвай панирано синьо сирене, ако не ти хареса можеш да дойдеш да ми набиеш канчето в БГ  Mr. Green
Ако се навиеш давам и рецепта  Flutter

# 61
  • Мнения: 3 034
вярно не остана, но май ще пробвам аз на geleva маринованото сиренце, че много апетитно ми звучи  Party иначе не успявам да разнообразя особено менюто за барбекюто  Rolling Eyes не че и така няма да се освиним, де  Mr. Green

хрумна ми обаче да пробвам зеленчукови кюфтета на барбекюто, с яйце и бяло или чълто сирене да ги стабилизирам, мислите ли че ще стане  Thinking

пълнени картофи, запечени във фолио в жарта се сетих също, аз често правя, за да избегна пържените  Peace

# 62
  • Countryside
  • Мнения: 11 628

хрумна ми обаче да пробвам зеленчукови кюфтета на барбекюто, с яйце и бяло или чълто сирене да ги стабилизирам, мислите ли че ще стане  Thinking

Ще стане, аз съм правила - настъргана тиквичка или картоф със сирене, яйце и брашно/галета. Може и кашкавал (жълто сирене - гауда, ементал, мимолет, каквото харесваш). Само че за барбекюто не знам дали няма да е добре във фолио, че да не се разпаднат  Thinking

Последна редакция: пн, 26 май 2008, 23:24 от Камамбер

# 63
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
 аз  се сетих друго.

бях гледала тук на един средновековен базар как правят хляб.
на една пръчка навиваха ивица тесто до половината. после го оставяха за няколко минути над жарта.
не намирам снимка да покажа, но тестото се усукваше около пръчката, така, че да е само тесто.

ако на всяка ивица сложа и парче кашкавал или бекон и ще стане муцка Party

# 64
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
аз  се сетих друго.

бях гледала тук на един средновековен базар как правят хляб.
на една пръчка навиваха ивица тесто до половината. после го оставяха за няколко минути над жарта.
не намирам снимка да покажа, но тестото се усукваше около пръчката, така, че да е само тесто.

ако на всяка ивица сложа и парче кашкавал или бекон и ще стане муцка Party
А тестото дали ще се опече, то кашкавала иска само "цър" преди да се разтече, а бекона "пър" преди да изчезне  Mr. Green

# 65
  • Мнения: 3 034
Камамбер, и аз това се чудя за кюфтетата, дали няма да се разтекат, дори и на плоча  newsm78 ще пробвам с фолио  Grinning

asyalein , да не е някакво по-специално това тесто, и аз си мисля че кашкавалът ще се разтече... или е някаква друга технология...  newsm78

# 66
  • Мнения: 791
За съжеление аз мога да се вклуча в темичка само с четене и ахкане (и засилено слюнкоотделяне  Mr. Green )

Мъжо действа по ? с барбекюто, че да мога да спретвам вкусотии, така че съм ви много благодарна за идеите,рецептите и ограмотяването относно видовете бира, необходимите чашите (впрочем кой вид чаша е подходящ за Бг бира?) и подходящите мезета   bouquet

# 67
  • Мнения: 5 001
Има едно страхотно мезе за бира и за бяло вино,но е само за лятото и то около морето....

Черните миди(черноморските) се остъргват и както са с черупките се слагат върху фолио.Добавят се 2-3 скилидки пресован чесън,малко чили(или люти чушлета нарязани ситно),1 парченце масло,малко черен пипер(млян) и се наръсва обилно с бяло вино.Това цялото обяснение се завива във фолиото на пакет и се мята върху барбекюто....След около 10-ина минути е готово.....А като с развие фолиото се разнася един аромаааааат.....

# 68
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Аууу, Мастърчооооо, не те е срам. Обожавам миди на тенекия  Heart Eyes Трудно се намират миди с черупки по пазарите, особено в София. Във Варна по се намират на рибната борса или на колхозния продават понякога. По заведенията има ама не винаги са пресни (с черупките имам предвид)  Confused

В този дух се сетих за калмари пане, задушени калмари с вино и подправки, октоподи и всякакви безгръбначни морски дарове. А как върви пържен калкан топъл-топъл с биричкаааа  Mr. Green

# 69
  • Мнения: 5 001
Аз си ги вадя сама мидите лятото  Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Ама тези дето съм дала рецептата стават много ароматни и по-различно от тези "на тенекия".....

# 70
  • Мнения: 2 439
Тъкмо мислех да обърна на морска тематика, гледам изпреварили сте ме. Пържен морски език, задушени миди, сом на плоча /или амур, може и толстолоб/.

# 71
  • Мнения: 5 001
От морската тематика - скариди по всякакви начини....Камамберче,между другото онова с мидите дето съм описала прекрасно става и със скариди(особено ония кралските...огромните)



За вегетарианците ....страхотно мезе е панирани доматени резени...Опитвали ли сте?Страхотна вкусотия....

# 72
  • Мнения: 2 439
Също панирани лучени кръгчета, но не от готовите.

# 73
  • Мнения: 5 001
Също панирани лучени кръгчета, но не от готовите.
Направо ми взе буквите от клавиатурата  hahaha hahaha hahaha hahaha
 Hug Hug Hug Hug

Последна редакция: вт, 27 май 2008, 10:50 от TheNMaster

# 74
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Също панирани лучени кръгчета, но не от готовите.
Рецаптичка може ли? Как стават пухкави като купешките?  Thinking Аз веднъж се пробвах, после ядохме нещо като омлет с лук  hahaha

# 75
  • Мнения: 5 001
Камамберче  Hug Hug Hug за тебе винаги
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=234254.0

# 76
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Мерсиииии  Heart Eyes
Ето какво ще папкаме довечера  smile3508

# 77
  • Мнения: 5 001
[Мерсиииии  Heart Eyes
Ето какво ще папкаме довечера  smile3508
Ма то е само за мезе бе...А друго?  Whistling Whistling Whistling

# 78
  • Мнения: 3 034
много обичам панирани домати, но освен с биволско сърце в България, с други нищо не се е получавало, много са воднисти  Confused дайте някакви подсказки как да станат, панировката може би да е по-специфична Rolling Eyes

contesa , ти си избери мезе от предишните споменати, пък ние ще дадем и рецептата  Peace

# 79
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Едни туби от калмари съм взела, ще ги задуша с малко бяло винце, чесън и розмарин. Панираните лучени кръгчета и биричка, да живее биреното шкембе  Mr. Green

simplyaven, пробвай панировката за лучените кръгчета от линка на Мастъра . Панирани домати не ми е и хрумвало да правя.   newsm78

# 80
  • Мнения: 791
simplyaven  bouquet ще се възползвам веднага.
 Да ти благодаря за рецептата за пълнения праз - аз много обичам пълнени зеленчуци,но виж за праза не съм се сещала. Да ли ще стане и с обикновен лук  newsm78

Ще помоля за разяснение по следните рецепти

- дробчета увити в бекон
- калмари пане
- задушени калмари с вино и подправки
- панирани доматени резени


# 81
  • Countryside
  • Мнения: 11 628

Ще помоля за разяснение по следните рецепти

- дробчета увити в бекон
- калмари пане
- задушени калмари с вино и подправки
- панирани доматени резени

-дробчетата се сваряват (пилешки нали), след като изстинат се увиват в лента бекон и се нанизват на шишчета и се пекат на BBQ/скара
-купуваш туби калмари, изчистени, махаш ципите, нарязваш на колелца, бланшираш за кратко и после ги панираш в паста патафри
-купуваш туби калмари, изчистени, махаш ципите, нарязваш на колелца. В силно сгорещен зехтин слагаш скълцания чесън, калмарите и наситнен копър и магданоз, черен пипер, гасиш с бяло вино. Калмарите искат само да ги "близне" огъня и са готови.
-за панираните домати нямам идея, може би се избират по-сочни и се панират в паста патафри  Thinking Ще чакаме включване за тях

# 82
  • Мнения: 3 034
дробчетата и аз така ги правя, след като се сварят си ги подправям с малко сол, черен пипер и увивам в бекона  Peace

с обикновен лук става страхотно, поне според моя вкус за пикантно  Mr. Green само че пак е добре да го попариш преди това, после режеш отгоре капаче, махаш вътрешност, пълниш, захлупваш и печеш  Peace

п.п. сега ми хрумна, че дробче увито в праз и запечено също би трябвало да стане хубаво, че и по-лекичко  Thinking

# 83
  • Мнения: 3 034
Едни туби от калмари съм взела, ще ги задуша с малко бяло винце, чесън и розмарин. Панираните лучени кръгчета и биричка, да живее биреното шкембе  Mr. Green

simplyaven, пробвай панировката за лучените кръгчета от линка на Мастъра . Панирани домати не ми е и хрумвало да правя.   newsm78

същата е панировката, в доматите е разковничето, търся по-месести, ама няма  Rolling Eyes пробвай, страхотна вкусотия е!  Hug

# 84
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
пиша набързо за тестото на клечка Mr. Green

най-обикновено хлебно тесто, но разточено на тънко и нарязано на 3-4 см ленти.
всяка лента се върти на пръчката. изпича се за няколко минутки, защото е тънко.

все някак си ще се измисли да се сложи сиренце вътре.
нямам време да пробвам, тази седмица ми е кошмарно натоварена Tired

тук не бих пробвала да панирам домати, ще ядем супа hahaha
доматите са толкова воднисти, дори и собственото производство.

# 85
  • Мнения: 3 034

тук не бих пробвала да панирам домати, ще ядем супа hahaha
доматите са толкова воднисти, дори и собственото производство.

и тук, но още тая надежда, че ще намеря нещо по-доматесто  Rolling Eyes

# 86
  • Мнения: 1 224
Страхотна темичка, пълна със страхотни идеи!
Аз давам няколко източни предложения:

за любителите на сладникавия вкус с бира : пилешки пържолки с Терияки сос или шишчета (заливат се със соса след като се изпекат)



за почитателите на лютото една салатка вдъхновена от корейското кимчи ( http://www.youtube.com/watch?v=9L22ZoKnEwg ) , самото то -трепач мезе за бира! Прясно зеле се нарязва и претрива със сол като засалата, като се добавя и доволно количество лют червен пипер.Слага се краставичка нарязана на пръчици, сварени пилешки гърди накъсани на ивички, оризов или ябълков) оцет, сусамово олио, обърква се добре и се поръсва със сус сусам.При желание и наличие - попарени соеви кълнове.

лесна рецепта за пиле Тандури - пилешки пържолки се накисват в марината от - кисело мляко, кетчуп, цоев сос, счукан чесън и подправки - може готово къри, може масала, може и самоприготвена смес от куркума, кориандър, кимьон, карамфил, канела, лют червен пипер, млян дафинов лист...и т.н.След около час се добавят зеленчуци - гъби, морков, карфиол - да са лесно увиращи и вкусни дори и полусурови.След още половин час пилето се отцежда (остъргва) от марината и се пече на скара или плоча, а маринатата със зеленчуците се сварява на котлона за няколко минути и се ползва за сос.

китайската кухня изобилства от "мезета", на мен са ми любими пролетни рулца (незнам дали се намират оризовите кори за тях и дали ще станат с други - за баница примерно, ако да - давам рецепта веднага!)

 китайските пелмени (гьоза или както и там да се транскрибира) - може да се приготвят на плочата на барбекюто, но са малко играчка ...

Ето това намерих за лучените кръгчета : http://www.videojug.com/film/how-to-make-crispy-onion-rings

Последна редакция: ср, 28 май 2008, 06:44 от samuraika

# 87
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Оооо, пиле терияки е много добро наистина, леко сладни, аз обичам и по-сладникава бира, перфектно си подхождат  Flutter Пролетни рулца аз правих, намерих оризови кори, станаха супер, сега се сещам да направя пак, то вече ще са летни рулца, ама нищо  Mr. Green Пиле Тандури не съм правила само съм хапвала на заведение, лично на мен ми идва сухичко, може би трябва да се маринова повечко  Thinking

# 88
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Пиле Тандури не съм правила само съм хапвала на заведение, лично на мен ми идва сухичко, може би трябва да се маринова повечко  Thinking

щом е било сухо, значи не е било приготвено както трябва.
половинката яде с огромно удоволствие пиле Тандоори и аз често правя. Peace

сега видях темата за брускетата и се сетих,че пасва и за биричка.
става супер. Peace

свеки прави един хляб, овкусен със суха супа.
мисля, че преди съм виждала тук рецептата, ама не помня как се казваше.
за барбекю е много подходящ.

# 89
  • Мнения: 154
След толкова много идеи реших да се включа и аз с нещо много простичко. Традиционно литовско мезе за бира: черен хляб се нарязва на пръчици, изпържва се в олио, парченцата с епосоляват и се намазват с чесън и.. ами това е! Много вървят с биричката!

# 90
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
ама пръчиците една по една ли ги мажеш?  newsm78

не мога ли да го пресовам чесъна и да го сложа в тигана и да го объркам с пръчиците?
иначе много пипкаво ми се вижда newsm78

# 91
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Това нещо като брускети се получава, по принцип бирата носи на мазничко мезе и ще е вкусно предполагам, ама много постно, ще измисля с какво да го гарнирам  Mr. Green

# 92
  • Мнения: 5 001
Ей ма на.....Тука съм !
За панираните домати,някой правилно каза,че трябва да са по-месести и да се нарежат на по-дебелички кръгчета....Иначе панировката е стандартна брашно,яйце,галета.Само може в брашното да се сложи стрит сух босилек става много приятен вкус.....

# 93
  • Мнения: 154
ама пръчиците една по една ли ги мажеш?  newsm78

не мога ли да го пресовам чесъна и да го сложа в тигана и да го объркам с пръчиците?
иначе много пипкаво ми се вижда newsm78

Може да се изпържат цели филии, да се намажат с чесъна и тогава да се нарежат, предполагам. Аз, в студентски години, една по една съм ги мазал... тогава не ми е идвало на ум да се улесня някак ...  newsm78

# 94
  • Мнения: 3 034
да чукнем една среща в Диети след европейското, м?  Mr. Green правих дробчета в праз, много добре станаха   chef

# 95
  • Мнения: 5 001
да чукнем една среща в Диети след европейското, м? 
hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha
Напълно разумно предложение.....

# 96
  • Мнения: 1 224
Някъде напред в темата бяха споменати пилешки сърца? Може ли малко напътствия както как бих могла да ги приготвя, че дробчетата тук ги продават заедно със сърцата?
Може ли и технолигията на дробчетата в праз  Praynig моля?
А като мине европейското ще изредим репертоара на салатената тема  Peace
Камамбер наистина може би не е било добре приготвено Тандури пилето, аз където и да съм яла ми е идвало само лютко (бая) но не и сухичко  newsm78. И се подсетих за едни шиш-кебап дето ги правят в един индийски ресторант, страхотни са, като питах за рецептата и ме изгледаха все едно съм наела ресторанта зад ъгъла и им ставам конкуренция  ooooh! По вкус и вид се състоят от : пилешка кайма, хляб (галета) в мляко и обилно количество чесън, магданоз, доволна доза индийски подправки, кълцани зелени люти чушлета, за яйце дали има не мога да преценя...Оформят се като кебапчета и се пекат (те ги нанизват на шиш и ги пекат в кладенеца с жарта при нана, но предполагам че и на скара като класическо кебапче ще стане). Доста са сочни, пикантни и изпиват доооооста бира.Някой сеща ли се и може ли да ме насочи към рецепта?

# 97
  • Мнения: 3 034
ами технология!  Laughing сварявам дробчетата да им изтекат горчивините. празът го попарвам (бланширам на съвременен кулинарен жаргон  Wink ) да омекне, говорим само за бялата част - тукашния имайте предвид, че е доста едричък и жилав, българския може и само на барбекюто да стане. омекнал вече му правя една резка по дължина и го разтварям, така че да станат широки ленти от всеки пласт праз и ги посолявам. след това и дробчетата ги посолявам слагам и черен пипер, може да се добави и магданоз и/или червен пипер. чили за любителите на пикантното. слагам дробчето в лентата праз, една идея масло/маргарин, навивам и мятам на барбекюто, което е предварително омазнено   chef

днес пробвах да направя панирани чушки, нищо не стана, лигави са  Cry кажете как ги правите, много обичаме, но все на ресторант ги ядем  Confused трябва ли да са печени преди това? каква панировка и изобщо ако знаете хитринки някакви? аз ги пържих във фритюрника, да не е това проблемът?

# 98
  • Мнения: 5 001
simplyaven ,За чушките.....Първо трябва да са печени и обелени и тогава панираш....Може само в брашно и мяташ в тигана или брашно,яйце,галета(така стават по-дебелички и хрупкави от галетата).....Ако пък в печената,изчистена от семето и обелена чушка сложиш малко сиренце и после я панираш(брашно,яйце,галета) ще получиш чушки бюрек....

# 99
  • Мнения: 3 034
благодаря ти   bouquet явно грешката е в панировката, сложих само брашно и яйца, другия път слагам и галета  Crossing Arms  Mr. Green а в този ред ли: брашно, яйце, галета? иначе си бяха печени, ама не станаха нешо... виж за бюрека не се смятам подготвена все още, много сложно ми изглежда  Laughing

# 100
  • София
  • Мнения: 3 816
 samuraika, сърчицата аз ги правя така: сварявам ги в подсолена вода/около 15 минути след като е кипнала водата/. След това ги отцеждам и ги слагам в тиганче с масло и подправки/чубрица, черен пипер, червен пипер/лют/, соев сос/. Другият вариант е да се нанижат на шишче с парченца лук и чушки, поръсени с подправки, също стават вкусни.
Има вариант и без варене, направо в тиганче с масло и подправки и около 100-150 мл бяло вино или бира.
  bouquet

# 101
  • Мнения: 5 001
благодаря ти   bouquet явно грешката е в панировката, сложих само брашно и яйца, другия път слагам и галета  Crossing Arms  Mr. Green а в този ред ли: брашно, яйце, галета? иначе си бяха печени, ама не станаха нешо... виж за бюрека не се смятам подготвена все още, много сложно ми изглежда  Laughing
Точно така....Брашно,после потапяш в яйцето(разбито) и после в галетата(не поема мазнина и става хрупкава коричка) и слагаш в добре загрята мазнина.
 А за бюрека хич не се и замисляй...Пробвай с една чушка да видиш,че не е сложно( а е много вкусно да се хапва....с изстудени доматчета на резенчета...ммммм)

# 102
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Аууу, чушчици бюрек, мммм  Mr. Green Абе, Мастърчо, недей лъга хората бая играчка си е бюрека, ама си струва де  Mr. Green

# 103
  • Мнения: 5 001
Аууу, чушчици бюрек, мммм  Mr. Green Абе, Мастърчо, недей лъга хората бая играчка си е бюрека, ама си струва де  Mr. Green
Що бе Камамберче... newsm78  Какво му е играчката?Аз не му робувам много много....Бутам едно парченце сиренце в чушката и после я панирам....Кво толкова.... Hug

# 104
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Моите парченца сирене явно са гиганти, щото понякога ми се разпада чушката  hahaha Най-хубави чушки бюрек стават с капии (дебелите тъмнозелени чушки капии бяха нали  Blush ) онези тънките зелените (златен медал ли бяха) се разпадат.

# 105
  • Мнения: 5 001
Моите парченца сирене явно са гиганти, щото понякога ми се разпада чушката 
Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy
Голям майтап......
Да най-хубави стават с онези големите,дето са по-дебелички и по-месести...

# 106
  • Мнения: 1 224
simplyaven благодря за разясненията, звучи страхотно!
гелева много ти благодаря! Купила съм един пакет дробчета и ме е страх да се захвана да ги готвя, защото пак ще имам 200-300 грама сърчица и ще се чудя какво да ги правя.Правих супа, кълцах и слагах в пилешката дробсърма на Лео и...се изчерпах откъм идеи  Crazy
Като говорим за барбекю, бира, мезета...някой може ли да сподели лесни чудесийки от сръбската кухня?

# 107
  • Мнения: 791
 Hug    bouquet
Благодаря

# 108
  • Мнения: 3 034
TheNMaster и Камамбер, благодаря, но кажете за бюрека - плочка сирене бутам в чушката, така ли  Thinking а как не изтича при пърженето, да затапвам ли с нещо  Rolling Eyes

samuraika , няма за какво  Simple Smile

от сръбскат кухня само плескавица знам аз, обаче има едни вешалици мисля се казват, дълги парчета месо с подправки, супер са, но нямам идея как се правят  Thinking

# 109
  • Мнения: 1 224

от сръбскат кухня само плескавица знам аз, обаче има едни вешалици мисля се казват, дълги парчета месо с подправки, супер са, но нямам идея как се правят  Thinking
Ох има всякакви изкушения на скара, едни кебапчета с лют червен пипер, с кашкавалче (не знам дали просто се добавя кашкавал към стандартната кайма за кебапчета или има някаква "врътка"), разни чудесийки в було завити, едни страхотни гарнитури с боб и мариновани зеленчуци...абе личи си че съм бременна, нали  Mr. Green

# 110
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
TheNMaster и Камамбер, благодаря, но кажете за бюрека - плочка сирене бутам в чушката, така ли  Thinking а как не изтича при пърженето, да затапвам ли с нещо  Rolling Eyes

от сръбскат кухня само плескавица знам аз, обаче има едни вешалици мисля се казват, дълги парчета месо с подправки, супер са, но нямам идея как се правят  Thinking
Печена, обелена чушка, по-дебеличка се пълни с тънка плочка сирене или натрошено сирене. После се панира. Някои слагат яйце при сиренето в плънката, но на мен ми харесва повече само със сирене и съответно не слагам. Панировката е брашно, яйце, галета, в този ред  Hug
За сръбската скара - голям съм фен(то има ли не-фенове, освен вегетарианците)  Mr. Green. Освен плескавица (гурманска и пълнена) и вешалица има и едно ущипци, както и едно като геврече от кайма (забравих му името) и мини пиротски кебапчета. В Охрид ядохме мешана македонска скара, която си беше сръбска де  hahaha

# 111
  • Мнения: 5 001
simplyaven,Камамберчето вече е обяснила подробно  bouquet..... (Блонди и вика на тая панировка...."бодлива и хрупкава"  Joy Joy Joy)

# 112
  • София
  • Мнения: 38 515
Да не отварям нова тема, а да ви питам тук - Как се правят картофи по селски?
Обяснявам - нещо като пържени са, нарязани на едро, с кората.
От пресни картофи ли?
Пържат ли се?
Слагат им се и подправки, но как?

# 113
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
За картофките по селски се сещам за 2 варианта:
Първо се сваряват, после се овалват в смес от брашно, червен пипер и черен пипер и се пържат (ама е играчка).
Другия вариант е след като се сварят, да се сотират с чесън и копър.

# 114
  • София
  • Мнения: 38 515
За картофките по селски се сещам за 2 варианта:
Първо се сваряват, после се овалват в смес от брашно, червен пипер и черен пипер и се пържат (ама е играчка).
Другия вариант е след като се сварят, да се сотират с чесън и копър.

Май за първия вариант става въпрос. Ама само с пресни картофи ли?

# 115
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Ако искаш с кората само пресни, че им е тъничка кората, иначе може и със стари картофи, ама без кора, т.е. обелени. Пак стават хубави.

# 116
  • София
  • Мнения: 38 515
Ако искаш с кората само пресни, че им е тъничка кората, иначе може и със стари картофи, ама без кора, т.е. обелени. Пак стават хубави.

Ето какво намерих ако някой му се играе:
Сварени и изстудени картофите се нарязват и се пържат в масло. Подправяте със сол и пипер или други подправки.
Картинка:

# 117
  • Глоджево/близо до Русе/
  • Мнения: 186
у нас към биричката много вървят и кубетите,но домашно приготвени-в микровълновата стават мнооого бързо,а и се изразходва останалия сух хляб Peace

# 118
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Привет банда , какви вкуснотийски разговорчета... аааа открих ви ....

Ася - тук съм пиле , да те светна за тоя засукан хляб - аз съм по всякаквия хляб , мене питай ....
Значи , гледах кулинарна поредица с  руса мацка от Южна Африка , която готви сред природата - суперско . В една от сериите приготви мармалад от лук и навит на клечка хляб , изпечен но открит огън - заааабележително в простотата си . За мармалада , сори не мога да дам указания , но за хляба ....запомних - замесва се тесто като за най-обикновен хляб с мая . Като втаса се къса топка , която с ръце се оформя на дълго , тънко въженце , което се навива спираловидно на намокрена с вода пръчка . Обезателно да се намокри иначе ще се запали и да е дълга за да се върти по - лесно.

Мисля си , че сиренцето , като държиш да присъства , можеш да го турнеш в средата на топката и при размачкването и издърпването на въженцето  ще се разпредели равномерно като плънка. Посоли го с шарена солчица  и бучка масълце сложи - ще е невероятно си мисля....с миризма на пушек ...мммм  . Не помня как беше , но според мен изпечи на позатихнали въглени , иначе рискуваш от вън да е черно , а от вътре сурово .

И аз ще взема да пробвам - а я кажи за този хлебец със суха супичка ....

п.п. Сетих се нещо - когато оформяте въженцето не намазнявайте ръцете ! Не ! Пречи да прилепне тестото към пръчката . А тя нека да е дабела колкото палец , да не е някоя вейка . Навитото тесто да е около педя , че по-дълго няма как да се опече добре .

Последна редакция: пт, 30 май 2008, 22:48 от Другарче

# 119
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
Печени пикантни картофени пръчици

6 картофа, измити с четка и НЕОБЕЛЕНИ
3 с.л. нишесте (аз слагам брашно)
1 ч.л. сух чесън
2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. лют пипер
1 ч.л. сол
1 ч.л. риган

Загрейте фурната на 180 градуса. Картофите се нарязват на пръчици както са си с кората и се изсипват в голям здрав плик. Брашното с подправките се смесват в купичка и се изсипват в плика при картофените пръчици. Раздрусва се хубаво, за да се покрият всички картофи с подправките.
Голямата тава от печката се намазва с олио (може и да я подгреете предварително). Овкусените картофи се изсипват и се разстилат добре, по възможност да не са едни върху други. Пече се около 20 мин (аз пека на вентилатор, така че става бързо), после се обръщат и се запичат още 15-20 мин от другата страна.
Ужасно вкусни са и пият много бира (аз не пия, де, ама мъжа ми Mr. Green). Децата също са върли фенове на тези картофки и често ги правим.

# 120
  • Мнения: 3 034
благодаря, момичета   bouquet ще взема да се престраша с бюрека  Mr. Green

# 121
  • Мнения: 6
Супер си, Камамбер,
много ми харесва темата и нещата! Simple Smile))

# 122
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Аууу, темата се възроди в разгара на европейското, радвам се  Mr. Green

# 123
  • Мнения: 1 054
Не изчетох цялата тема, но ще си напиша моята любима Бирена салата! Тук в Стара Загора съм я хапвала в едно заведение и понеже имам една приятелка в кухнята там, та ми даде рецептата и съм много доволна. Та става дума за нещо като картофена салатка, НО...
Сварява се картофите, обелват се и се намачкват. Към картофите се прибавя запържен бекон или пушено месце, но добре препържено - да хрупка.Може да се ползва и сварено пилешко филе, което да се запържи. Мазнината, в която е пържено месото се ползва за салатата, така че се преценява горе-долу колкото отива за количествтото варени картофки. Солта е на вкус. Слагат се и нарязани на ситно кисели краставички (аз ги режа по-едро, защото обичам да ги усещам). Аз лично я харесвам хубаво намачката, мека затова слагам и малко топено сирене, за да стане кремообразна. Не гарантирам, че това е оригиналната рецепта от заведението, но никога не спазвам една рецепта 2 пъти.. обичам да експериментирам и все променям нещо Whistling
  hahaha ... Е т'ва е .. дояде ми се!!!
Дано на някой му хареса.

# 124
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
между двата мача да напиша какво направих:

картофи сварени и намачкани
1/3 от количеството им извара
сол
розмарин
яйце
овесени ядки

трябва да стане меко, да не може да се оформя с ръце, но и да не тече.
в загрята мазнина се слага едно топче с помощта на лъжица и се разплесква да стане плоско...
пържи се до златисто  Peace

# 125
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Аууу, Асе, потече ми лигичката, тъкмо половинката се размрънка че свършиха бирените мезета и сега ще панира доброволно и самостоятелно сиренца и кашкавалчета, аз отивам до магазина за бира  Mr. Green

# 126
  • Мнения: 1 352
Ароматни кралски скариди с уиски сос:

Скаридите се киснат в марината от:
зехтин
сока на един лимон
пресован чесън
пресен копър
морска сол

След това се пекат на скара или на тефлонов тиган. Наздраве и дано Холандия да е шампионът този път
 beer2!




# 127
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Аз пък мислех, че ще има уиски в соса  hahaha
Моите хора вече се класираха, днес ще гледам само за кеф  Sunglasses

# 128
  • Мнения: 1 352
В соса наистина има уиски, купешки е.

# 129
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
В соса наистина има уиски, купешки е.
Този от картинката ли  ooooh! Аз си мислех, че ще има уиски в маринатата или ще се фламбират нещо  Blush

# 130
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
 аз минах на течни мезета  Blush

нямам време за угаждане  ooooh!


аааа вчера ядахме пържен алабаш, нарязан като запържени картофи,
вкусен беше и е разнообразие за бирата, ама в Бг незнам дали го продават newsm78

# 131
  • Countryside
  • Мнения: 11 628

аааа вчера ядахме пържен алабаш, нарязан като запържени картофи,
вкусен беше и е разнообразие за бирата, ама в Бг незнам дали го продават newsm78

Да, продават разбира се, даже като зелето целогодишно го има. Ние го коснумираме на салати, не ми е идвало на ум да го пържа  newsm78 Как точно процедираш?

# 132
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Хм, Камамбер сега ме хвърли в размисъл...

свеки каза, че не се яде сурово  newsm78

нали за това говорим

иначе го обелвам и нарязвам като за пържени картофи.
после пържа в тигана като пържени картофи...

ти как правиш салата?
знам, че малките листенца са много полезни и се ползват за салата.

иначе и пълнено съм го правила с къри сос, много е вкусно, ама ме мързи да ги дълбая Blush

# 133
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Да, за едно и също говорим, ама аз и целината (грудката) консумирам сурова, както и сурово червено цвекло, хрян, пащърнак и други грудкови  Mr. Green Настъргва се на ренде и се папка, супер си е. Ще пробвам печен на фурна с артишок и целина, че ми се мотат из фризера разни зимни запаси  Mr. Green

# 134
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
ахааа, сега схванах Peace
аз нямам време за стъргане. Confused

свеки каза, че се готви като картофи и аз така процедирам.
кефи ме, че е воднисто и не поема мазнина като картофа Peace

# 135
  • Мнения: 5 001
От алабаша става страхотен чипс....Мммм

# 136
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Добре, зарибихте ме. Хубаво е , че не гълта мазнина, целината например е като попивателна  Whistling .Днес ще потърся алабаш и ако намеря ще го запържа/запека, аз чипс не обичам по принцип така че ще импровизирам  Mr. Green

# 137
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Камамбер,

аз като го пържа и слагам подправки - сол, къри, лют червен пипер... зависи какво ми се яде
пържа го в добре загрята мазнина, зачервява се бързо, а вътре си остава сочно и хрупкаво  Crazy
после като го извадя и ненузната мазнина си се отцежда сама  Peace

виж чипс не съм пробвала Thinking

# 138
  • Мнения: 6 017
http://www.bonapeti.tv/recipe_view.php?t=date&id=4052
Тази салатка е от предаването "Бон апети"....от днес. Направих я още на ябяд и стана много вкусна...

# 139
  • Мнения: 884
Едно предложение и от мен-вчера го опитах при една по-готвачка от мен. Лучени кръгчета, т.е. лек нарязан на кръгчета, на шайби, и паниран в обикновена панировка от яйце, царевично брашно и бира-мезе точно като за мач...

# 140
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Едно предложение и от мен-вчера го опитах при една по-готвачка от мен. Лучени кръгчета, т.е. лек нарязан на кръгчета, на шайби, и паниран в обикновена панировка от яйце, царевично брашно и бира-мезе точно като за мач...
Аз го пробвах това, ама нещо не докарах панировката и малко като омлет с лук стана  Blush Ако може точни пропорции на съставките на панировката, а и лука трябва да е на по-дебели шайби май  Thinking

# 141
  • Мнения: 1 679
Шницелите на Тина - чудесно мезе за биричка  Laughing

# 142
  • Мнения: 3 034
аз от всичките рецепти и приготовления до момента само пържоли, шишчета, гъби, чушки и праз съм правила  Crazy и ние наблегнахме на течните мезета  Laughing

# 143
  • Мнения: 884
Едно предложение и от мен-вчера го опитах при една по-готвачка от мен. Лучени кръгчета, т.е. лек нарязан на кръгчета, на шайби, и паниран в обикновена панировка от яйце, царевично брашно и бира-мезе точно като за мач...
Аз го пробвах това, ама нещо не докарах панировката и малко като омлет с лук стана  Blush Ако може точни пропорции на съставките на панировката, а и лука трябва да е на по-дебели шайби май  Thinking
Само хапвах Embarassed, не попитах, че ми се видя лесно, ама щом ти казваш, че не е , значи не е. Ще ги направя тези дни и ще споделя Peace.

# 144
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
ето последното ми мезе.
става бързо и вкусно,но е добре да се приготви предния ден.

спаначена палачинка с различен пълнеж.
палачинката се прави по принцип във фурната, но аз ги направих в голям тефлоно втиган на котлона.
пълни се кой с каквото иска.
аз правих с пастет от риба тон, със сирене крема и със горчица и бри

извинявам се за лошия фокус, ама от толкоз бира не мога да фокусирам вече  Blush

оригиналната рецепта е тук

# 145
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Асе, снощи правих пържения алабаш, наистина е страхотно мезе за бира, а и напълно тематично съвпадна с мача на германците  Mr. Green Нарязах го на тънки филийки, овалях в пушен червен пипер и запържих, чак половинката одобри, като през цялото време докато го приготвях мрънкаше, че нямало да става за ядене  hahaha

# 146
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
хахаххаа, аз не съобщавам какво съдържа менюто, за да няма мрънканици...

радвам се, че ви е харесало.
какъв е този пушен червен пипер? newsm78

вчера при нас мезето беше задраскано и минахме на тъмна бира, че е по-хранителна  Joy
днес умирам от глад цял предиобед ooooh!

# 147
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Пушеният пипер се нарича още пименто, използва се в испанската кухня. Ето картинка на моя:

# 148
  • Мнения: 759
Сетих се, че тия дни има мачове - за купата на България, Шампионска лига и тн. та реших да изровя темата, с риск някой да ме линчува Wink Пък и лято иде, биричка се пие  newsm58

# 149
  • Мнения: 952
Зарадвах се, че някой е изровил темичката.  Hug Тук наистина има много хубави рецепти.

xtna- благодаря ти   bouquet

Снощи ми трябваше мезенце за биричката, но реших набързо да спретна пресни картофчета с чесън и копър.

# 150
  • Мнения: 503
Хапки /ОТ ХЛЯБ/на фурна с краве масълце и шарена сол.  Peace Party

# 151
  • Мнения: 759
Ммда Simple Smile и аз направих едни мн крехки панирани пилешки хапки с галета и мноого сусам отгоре! Жалко, че няма да изкарат до мача довечера...

# 152
  • Мнения: 1 352

Пак ли има мач, бе  Sick? Нямат ли край тия ритнитопковци вече, пак да се чудя накъде да хвана  ooooh!.

# 153
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Довечера е финала на Шампионската Лига  Mr. Green

# 154
  • Мнения: 1 352
 Close Close Close

Дано да гърми и да трещи, като онази нощ!!! Гледам, че се е смръщило навън, чул ме Господ  Praynig.
И да изчезне сигнала, ама и холандската Тв да спрат, че гадовете и там ги дават сигурно  Twisted Evil!

Общи условия

Активация на акаунт