манджичка която ме връща в детството

  • 33 531
  • 96
  •   1
Отговори
# 45
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Чушки с доматен сос, приготвянето им е цял ритуал. Пекат се чушките, задушават се, белят се, солят се, овалват се в брашно и се пържат. В същата мазнина се изсипва една голяма купа домати, обелени и ситно нарязани, които се сгъстяват. 5-10 минути преди края се прибавя една глава чесън на ситно нарязана и тя. Застройва се с малко брашънце за подходяща гъстота на соса и магданоз.
Не че не знаете как се прави тази манджичка, но ми стана едно носталгично на душата и се увлякох  Embarassed

# 46
  • Мнения: 651
Чушки с доматен сос
  newsm44 бабината лятна манджа...,
а чушките изпечени в жарта от огъня, където са се варили буркани с някаква зимнина.

# 47
  • София
  • Мнения: 1 341
Ах, каква хубава тема! Да се върнеш в детството е най- прекрасното нещо!Най-хубавият период от живота!Е-е-е-е-е , всеки период си е хубав по своему, но този е най-безгрижен Peace
Толкова много рецепти имам от баба, но не мога да ви ги пусна наведнъж!
Баница с мас.Баба ми беше научила и баща ми да я прави.Той ме е учил и мене.Когато я правя под негово наблюдение - става супер!Когато я правя  сама - нищо не става!Аз нямам усет за месенето на тесто.При мене все лепне."брашно-колкото поеме" - при мене поема много и става после тухличка.
 
  ето рецептата на  дърпана баница:

300г. топла вода,щипка сол,2с.л. олио - замесва се меко тесто.Разделя се на 16 малки топки- колкото яйце.Завиват се с кърпа и се оставят да втасат 30 мин.Стопява се 1ч.ч. мас - трябва да е топличка и в нея се слагат  по 2-3 топки.Всяка се разтегля в самата тава( или по-точно - дърпа),като краищата се издигат нагоре по тавата и се залепва за нея.Всяка кора се ръси със мас от това което падне от самото топче.На всяка кора се слага сирене и с вилица се поъсва малко разбито яйце.Така всичките питки.Най-отгоре се залива с 2 разбити с малко вода яйца.Пече се в загрята фурна.Когато се извади се покрива с кърпа.
 По-късно ще ви пусна и други.

# 48
  • София
  • Мнения: 1 341
Сега се освободих и ще напиша още рецепти!
                                                 
                                                         мъстакулки

3 яйца се разбиват с 1ч.ч. мъст (шира).Прибавя се 1ч.ч. олиои 1/2 ч.ч. к.мляко в което сме разтворили 1ч.л. сода.Слагат се 20 смлени карамфила и на върха на ножа черен пипер.,1ч.ч. нарязани орехи.В брашното се слага 1 бакпулвер.Омесва се тесто.Разточва се и с чаша  се изрязват кръгчвета.Отгоре всяко се маже с мъст и се пече.
Още усещам вкусът им!!!!

                                            градинарска супа

Задушава се лук - 1-2 глави.Налива се вода и когато заври се слага от жълтия зелен боб.КОгато е готов се слгат 2-3 нарязани на кубчета картофа ,1 шепа фиде и 2-3 домата нарязани на  ситно.Щом омекнат доматите се слага много магданоз. При сервиране по желание може да се сложи натрошено сирене.



# 49
  • Мнения: 3 034

                                            градинарска супа

Задушава се лук - 1-2 глави.Налива се вода и когато заври се слага от жълтия зелен боб.КОгато е готов се слгат 2-3 нарязани на кубчета картофа ,1 шепа фиде и 2-3 домата нарязани на  ситно.Щом омекнат доматите се слага много магданоз. При сервиране по желание може да се сложи натрошено сирене.


тази супа и аз я знам от баба, че и от прабаба. само че слагаме и морков. има я и във вариант с чесън, тиквичка и пресни картофи. а на края се сервира с разбито и посолено кисело мляко на дъното на купичката, супата отгоре. даже и тук съм пускала рецептата, и двете супи са страхотни, стват и за отслабване - изпробвано  Peace

# 50
  • Вече на село
  • Мнения: 569
 cry Как можах да забравя - ами да, дърпаната баница на баба. Благодаря ти рени55, че ми напомни. Ти да нямаш връзка с Велико Търновския край, защото моята баба беше оттам.

Мммда... "Тамммм, преди сто летааа..."

# 51
  • Мнения: 5 713
Пак за  Нова година приготвяше и една торта с маслен крем с 6 блата и цялата посипана с орехи. Спомням си в детството ми, когато нямахме миксер, как баща ми бъркаше маслото с пудрата захар за тоя прословут маслен крем.
Тази торта и моята баба я правеше. Другият вариант беше руло с пълнеж от сладко от череши или лимонови кори, нейно производство и двете. Друго, което правеше с маслен крем бяха едни шарени топчета: натрошени обикновени бисквити, маслен крем; вътре пак слагаше черешка и ги овалвахме в шарени или шоколадови пръчици, смлени орехи, кокосови стърготини. Масленият крем задължително се разбиваше на ръка, макар че имаше миксер. А честта се падаше на мен.  Heart Eyes Ех, и на мен ми стана мъчно за баба. Голяма част от детството ми премина в нейната къща.

# 52
здравейте,
от дълго време Ви чета и тази тема така ме върна в детството, че не се стърпях да напиша и аз нещо:
- винаги баба ни питаше какво искаме за закуска от вечерта и правяше за вески каквото иска - пържени филии от бял селски хляб с много домашни яйца и филиите ставаха пухкави и жълти и божественим тутманик с много сирене и яйце - все домашни и с друг вкус не като тези в магазина сега; мекици с пълнеж или без пълнеж, но ной-често ги правеше със сирене и яйца т.е. с пълнеж , питки с пресен мед ...когато вадехме меда и правеше специално за този случай проста питка с мая и после топла-топла си я хапвахме с медец още с вкус на восъка в него; иначе само ми разказваше за нещата от нейното детство...за мастакулките например помня и знам рецептата но само веднъж я правихме с баба защото нямаше това нещо което се нарича мъст (петмез)...
- другото което обожавах е лучника на баба - умирах за него
- и нейния кекс на който казваше Подбъркано - печеше го в тавичка кръгла и още топъл го изяждахме - всичко сипваше в една купа разбъркваше и готово в печката и много се навдигаше и беше вкусно...
- помня и кифлите с мармалад (домашен заедно го варяхме от сливи) и козунака на баба и рулата с мармалад и орехи за великден и палачинките за закуска ...едни дебели и мазнички такива но с ягодовото сладко бяха Божествени ...на баба...
- помня и манджичката пиленце с картофки което си е най-проста яхния ама с домашни продукти и както я прави баба;
- помня и постните чушки - това ми е най-любимото и в момента за хапване;
- печените ярета за празниците с плънка вътре...или варена кокошка поръсена с червен пипер ама цяла варена и пак домашна ...
и нещо адски любимо ...сетих се за меденките на баба с нашия си мед ...та любимото ми от детските години е яйце на книжка - така се казва ...може и на ел. печка да се прави но баба ми го правеше на тази с дървата върху лист от тетрадка и се чуква яйце и после като се запече от долу с шарена солчица която пак баба си правеше ...ех...
и лятно време най-обичах тази манжда която баба наричаше пържено (лук, чушки и домати) - ей това го обожавах и да си топя с топъл селски хляб ....ех ...а сега ...съм вегетарианка от години и дори хляб гледам да не ям от 7-8 месеца ...трагедия ...баба ми отдаван вече на готви, а и носят храна по домовете ...и на баба съседките правеха разни вкусни неща като локумени топчета със свинска мас оваляни с пудра захара ама вече са измрели  съседките де опустяло било селото и аз не съм ходила скоро ...а баба правеше и едни пурички с вино - бяло вино - бялото вино служеше за завмесване на тестото а селото където са ме гледали и където все още живее тази Златна Баба на Не-златната си днес Внучка се казва Горни Дъбник, Плевенско и там сега и сезона на пъпешите и дините и на всичко правихме дори конфютюр от пъпеш щото имаше адски много пъпеши и хранехме кокшките с тях а на козата давахме ябълки - аз сега такива ябълки като тези които ядеше козата и прасетата мога само да сънувам ...скитайки се из женския пазар...ех, било е хубаво ...срам ме хвана как баба ми ни е гледала жената като се сетих а аз сега не правя кой знае какво за нея...

# 53
  • Мнения: 4 447
Манджата, която ме връща в детството е домати с ориз, печени червени чушки в доматен сос, тиквички с чесън и кисело мляко.  Peace
А десертите са: домашните прасковки на баба, юфка ...

# 54
  • Мнения: 206
Печени червени чушки в доматен сос -класика  Hug и с натрочено сиренце в нея...
Моето детство мирише на прясно изпечен  тутманик , домашна лютеница и торта с ячйен крем с много орехи.
Ах , да и домашно приготвени суджуци  eat

# 55
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
на баба детето, как сладко си го обяснила!

във връзка с дините се сетих баба какво правеше, на всеки внук буквата я остъргваше на кората.
така всеки от нас си имаше диня Simple Smile

# 56
  • Горна Оряховица
  • Мнения: 238
Такава хубава темичка  bouquetНа пръв поглед се сещам за бухтичките и палачинките на баба.На палачинките им викаше сачи пити Joy /може би има връзка със сач,незнам или някакъв местен диалект (с.Баниска,Русенско) Heart Eyes
Каквото и да направеше беше вкусно и истинско,сега всичко по магазините ми е "пластмасово" и в последно време ми се иска по-рядко да купувам готови и полуготови храни. #Cussing out
Като се сетя ще напиша и още newsm78

# 57
  • Мнения: 4 447
Оо, сетих се за тиганиците на баба. Оооох.. преяждахме докато ги топяхме в захар  Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes

# 58
  • Мнения: 3 268
Триената каша на мама.В масло се запържва малко ситно нарязан лук.Добавя се 1 чаена лъжичка червен пипер.После 2 супени лъжици брашно и като се пазачерви се добавя вода около 1 литър.В купичка сипваме брашно и много малко вода.Става твърдо тесто.С ръце се трие върху врящата вода. Оставя се да ври до готовност.Става много вкусна каша.Майка ми е знае от нейната майка.

Последна редакция: пт, 01 авг 2008, 13:45 от stefani6

# 59
  • Мнения: 265
компот от къпини , баба го правеше -беше страхотен , и сладко от зелени домати

Общи условия

Активация на акаунт