Научете ме ...

  • 21 131
  • 209
  •   1
Отговори
  • Мнения: 4 458
Гледам темите и рецептите, възхищавам се на снимките и буквално усещам вкуса....

Пробвала съм се неведнъж да пресъздада ефекта, следвала съм стъпка по стъпка описанието но....  Sad

Научете ме нещо много лесно, елементарно и вкусно  Praynig

Иска ми се да мога да направя на децата закуска, нещо от тесто...  Дори едни мекици не мога да направя  Cry Имам разни готварски книги, взимам рецепти и от нета, но явно някъде нещо ми се губи. Може би е добре да се напишат някои основни, задължителни правила при работа с тесто, на пример. Предполагам не съм единствената с този проблем.

Единственото нещо което ми се отдава са палачинките, които не са от тесто но пак стават за закуска  Grinning

# 1
  • София
  • Мнения: 7 938
Ами значи първо описваш какви проблеми имаш и тогава може да ти се отговори. То така цяла книга трябва да се напише иначе. А иначе някъде имаше май нещо като библиотека с рецепти и там пък много подробно са описали как се прави това или онова.

# 2
  • Мнения: 4 458
Ох, ми какви проблеми.... Всичко ми е проблем  Embarassed С две леви ръце съм явно и искам малка подсказка за най- най-елементаното което се иска за базисно ниво.


и да дбавя. Предполагам ако някой даде супер елементарна рецепта за начинаещи ще е добре като начало. Сигурно си има степени на сложност при тестените изделия.... Може и глупости да говоря, де да знам, пълен лаик съм в областта и предварително моля да ме извините.

# 3
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
...нещо от тесто...  Дори едни мекици не мога да направя  Cry Може би е добре да се напишат някои основни, задължителни правила при работа с тесто, на пример. Предполагам не съм единствената с този проблем.
Оф,не си.И аз имам проблем с мекичета,месеницата,тестото за пица и т.н. , и затова съм решила да си купя хлебопекарна  Party ,Добре че продават готово тесто по магазините Laughing Sunglasses
Имам един линк технология на различни видове тесто ...всичко правя по рецепта и пак нищо Crossing Arms
дядо хаджия тази библиотека не винаги помага и не винаги намираш това което ти трябва Wink
Ще следя темата с интерес  bouquet

# 4
  • Мнения: 22 867
Със сигурност ще се справиш с мекиците на комшийката,  содените бухти на Джемма и добруджанките, просто спазвай рецептите. Имам предвид, че са съвсем лесни за правене. Опитай!   bouquet

Последна редакция: сб, 11 юли 2009, 00:45 от labrex

# 5
  • Мнения: 4 458
...нещо от тесто...  Дори едни мекици не мога да направя  Cry Може би е добре да се напишат някои основни, задължителни правила при работа с тесто, на пример. Предполагам не съм единствената с този проблем.
Оф,не си.И аз имам проблем с мекичета,месеницата,тестото за пица и т.н. , и затова съм решила да си купя хлебопекарна  Party ,Добре че продават готово тесто по магазините Laughing Sunglasses
Имам един линк технология на различни видове тесто ...всичко правя по рецепта и пак нищо Crossing Arms
дядо хаджия тази библиотека не винаги помага и не винаги намираш това което ти трябва Wink
Ще следя темата с интерес  bouquet



пфу! отдъхнах си! Значи не съм само аз на това дередже. Имам чувството, че съм супер нескопосана  Confused

# 6
  • София
  • Мнения: 7 938
А да ме извинявате ама човек с две леви ръце не познавам, така че и вие не сте сред тях и тоя номер пред мен не минава. Питам какво точно не ви става на тестото например. Казвате и хоп отма отговарям (аз поне с повечето теста проблеми си нямам).

Имате да речем проблеми с приготвянето на руло стефани, казвате еми стои като на трески или пък се разпада и отма пак получавате отговор.

А то така две леви ръце па две десни уши няма да стане. Вие да не мислите, че майсторите тука от пръв път и хайде кулинарните чудесии са готови. Да ви изброявам случаите в които сума ти продукти са отишли в кофата при мен (вярно от експерименти, а не от готвене по рецепти ама пак е същото).

Последна редакция: сб, 11 юли 2009, 00:56 от дядо хаджия

# 7
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
пфу! отдъхнах си! Значи не съм само аз на това дередже. Имам чувството, че съм супер нескопосана  Confused
Незнам защо,но когато се старая и искам да стане много хубаво - то не се получава,а когато го правя "пет за четири" се получава Rolling Eyes Joy

Ето ти  мъфини със сирене и Бухтички,които няма как да не станат 

# 8
  • Мнения: 4 458


Извинен си ама... Аз дори не знам как да обясня какво се получава, или не бухва, или стават като подметки, или вкуса е кошмарен или се скашква или....  Едно към едно да сложа всичко, все не става  Sad  Разбира се опитите ми са с различни рецепти и не мога да кажа едно единствено нещо което не ми се получава. Точно за това и питам за супер елементарна рецепта за нещо хубаво която да опитам. Ако е за начинаещи и пак не стане, тогава ще знам къде ми е грешката т.е. вие ще ми я кажете.
Колкото и жалко да звучи, аз дори не знам разликата м/у сода бикарбонат и сода..... каква беше там  Embarassed Какво се прави с мая и каква е разликата м/у тази на прах и живата (май така се казваше). Както казах вече, пълен лаик съм, моля не ми се смейте  Blush


labrex  Hug запретвам ръкави този уикенд!


۰۪ ۫٭۪۫۰ Сливница ◊ , и това ще пробвам   bouquet

# 9
  • Мнения: 11 747
Искам да задам конкретен въпрос - става дума за рецепти със сода или рецепти с мая. Говорим за тестени изделия, нали?

За по- лесни се смятат тези със сода, макар че аз не виждам кое им е по- лесното. По- скоро спестяват времето за втасване, но пък с мая са много по- вкусни и като цяло по- хубави.

Наемам се да съветвам, но ще трябва и аз да задавам въпроси, за да стигнем до конкретни отговори.

За начало - има 2 вида набухватели на тестото (за да бухне, да се надигне) - химични и биохимични. Химични са - сода бикарбонат, амонячна сода, бакпулвер (бакпулвера е сода бикарбонат + лимонтузу). Често се казва само 'сода', като се подразбира, че става дума за сода бикарбонат. Амонячната не ви интересува, тя е за сладки.
Биохимичните са мая.
Основна разлика
При химичните (сода) -  не се отделя време за втасване. Те се задействат при изпичането, изделието се надига, набухва.
При биохимичните (мая) - отделя се време за втасване, при което изделието се надига.
Обща схема за тесто с мая.

Замесване тесто с мая
Втасване
Премесване/оформяне (ако са кифли, ако се точи, ако се къса на топки, ако се навива)
Нареждане в тава
Втасване
Изпичане

Основни грешки при начинаещите - недостатъчно време за втасване / прекомерно време за втасване. Изпичане при по- висока температура от необходимата.


За сега това  Simple Smile

# 10
  • На брега на реката
  • Мнения: 1 540
                     

kiara, това са "добруджанките ", които ти предложи labrex  Wink
Тук можеш да изчетеш темата за тях : http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=238285.0

Рецептата е много лесна:
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. натрошено сирене
2 ч.ч. пресята брашно
1 ч.л. равна сода бикарбонат

Първо смесваш содата с киселото мляко и ако добре се разпени, означава, че си я угасила сполучливо  Wink
След това объркваш добре всичко заедно. Тестото ще ти изглежда сухо, после пък лепкаво и рошаво - така е нормално за тази рецепта. Когато вече си размесила добре всичко, намазваш си ръцете с олио, за да можещ да късаш от тестото и да правиш малки топки. Нареждаш ги в намазана с мазнина тава, леко бодваш с пръст в центъра, да стане като кладенче, в което слагаш малко парченце кр. масло или маргарин  и печеш на предварително загрята фурна, на около 180 - 200 градуса. Това е !  Wink

Сега ще чакаме твоята снимка  Simple Smile

# 11
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
kloi на "добруджанките" аз им викам "мързеливки" Joy защото стават много лесно и бързо и с тях няма излагация Joy

# 12
  • Мнения: X
И аз съм от начинаещите в месенето и тестените изделия и ще следя темата с интерес.

# 13
  • Мнения: 441
Ето тези улични мекици на Танита няма как да сбъркаш. Стават невероятни.
тук
И аз имах няколко грандиозни првала с мекици преди да опитам тези.

# 14
  • Мнения: 4 434
И аз така си мислех,че не мога да меся,но един път запретнах ръкави бях си харесала от тук една пита Слънце,даже и снимка съм пускала в съответната тема.Та изчаках свекърва ми да изведе детето на игра,защото обичам да съм сама като пробвам нещо,че ако не стане в кофата Mr. Green Е,получи се накрая и бухнала и мека и всичкото там за една хубава питка.Но трябва да се разровя къде беше тази тема Thinking
Аз пък за разлика от тебе,палачинки не мога да правя.Защото нямам подходящ тиган Crazy Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт