манджичка която ме връща в детството

  • 33 535
  • 96
  •   1
Отговори
  • Край ''синьосиньото синьо море''
  • Мнения: 413
  Има такива гозби-спомени.Ето една от тях от баба: 15-20 лозови листа,1 глава лук,1ч.ч.ориз,1,5 вода,5с.л. олио,1 яице,1 кофичка кис. мляко,магданоз,джоджен,1 щипка канела,, сол.Запържвам леко лука,прибавям ситно нарязаните лозови листа,след това ориза докато се "оцъкли''Заливам с водата и оставям да ври докато омекне оризът.Ако е нужно добавям още вода.Дърпам от огъня и застроивам по познатия на всички начин с яицето и киселото мляко.Поръсвам с магданоз,джоджен и канела          .Толкова просто,че чак гениално и много,много вкусно                                                                                     

# 1
  • Мнения: 407
мойта пра-баба прави страшен боб.нз как обаче като бяхме по малки със сестра ми и братовчед ми и тя си готвеше боб,ние го изяждахме целия...беше страшен.може би защото вс път слагаше каквото има под ръка.а пък баба прави мн яки пълнени чушки.обаче аз не мога да ги догодя Crossing Arms

# 2
  • Мнения: 5 713
Крем питата и козунаците на баба бяха несравними. Рецептата за крем питата я имам, но никога не съм се опитвала да я направя. Майка ми веднъж пробва, но не беше същото.

# 3
  • varna
  • Мнения: 676
Манджа със сливи.Тази яхнийка беше страхотна,както и бухтите на баба ми(Бог да я прости).Изобщо каквото и да приготвеше,всичко беше изпипано от всякъде.....

# 4
  • Мнения: 1 176
Не е манджичка,но първото,което ми идва на ум е "циганска баница" с парче сирене и прясно откъснат домат от градината.Ммм,вкусни спомени. Heart EyesА да,и меки,пухкави милинки със солена заливка,или тутманик,или пък баница с ръчно точени кори.И прекрасната домашна торта с кексово тесто,слепена с крем и поръсена с орехи.Непретенциозно,но много,много вкусно.
Мисля,че имаше подобна тема скоро.

# 5
  • Мнения: 4 496
Мекиците на баба, яйчена каша, картофена яхния/несравнима, не мога да я направя като нея/...Всичко ми беше страшно вкусно. Може заради печката на дърва да е, или заради ръцете на баба, ... Laughing

# 6
  • Край ''синьосиньото синьо море''
  • Мнения: 413
Давайте рецептите,момичета!Разпитвайте майки,баби,лели и записвайте.Аз записах доста,но и доста не успях и сега много съжалявам.Иначе внуците ни ще ядат само хамбургери и пици.

# 7
  • Мнения: 4 496
Яйчена каша / за 1 порция/:
Карам по спомени от преди 20 години... Rolling Eyes

Запържва се 1 с.л. брашно до златисто. Залива се с около 1 ч.ч. прясно мляко. Посолява се на вкус. Когато се сгъсти  се добавя едно яйце и се бърка до готовност.
Баба натрошаваше вътре и сиренце... Heart Eyes

# 8
  • Мнения: 407
когато валеше дъжд баба правеше едни мн хубави сладки.......

# 9
  • Мнения: 580
В детството ми ме връщат всякакви тестени неща - от тутманиците до палачинките и бухтичките .....Мама ми ни ги приготвяше всякя неделя сутрин и къщата ухаеше на доашно сготвено  Heart Eyes 
ПП тя и сега от време на време прави ,но ние със сестра ми вече не живеем там ,така че не е същото ......може би  традицията ще се възобнови за внучето  Heart Eyes

# 10
  • Мнения: 1 428
Всички си имаме ястия от миналото ни,които ни внасят приятни спомени.Никога няма да забравя вкусната ръчно точена висяща баница на баба-лека й пръст.

# 11
  • Мнения: 1 949
Чушки с млечен сос  Heart Eyes

Печени чушчици се слагат с малко мазнина в тенджера. Запържват се леко с червен пипер. Отгоре се заливат с пр.мляко и се продължава на много слаб огън, като се бърка постоянно. Добавя се сол. Сгъстява се с брашно. Става много вкусно и ми мирише на детството ми  Heart Eyes

Също и питата "Слънце". Баба я прави уникална. Да е жива и здрава жената, но вече не може да меси  Sad

# 12
  • Край ''синьосиньото синьо море''
  • Мнения: 413
Всички си имаме ястия от миналото ни,които ни внасят приятни спомени.Никога няма да забравя вкусната ръчно точена висяща баница на баба-лека й пръст.
Заинтригува ме с тази висяща баница newsm78.Дай повече инфо ако можеш newsm22

# 13
  • Край ''синьосиньото синьо море''
  • Мнения: 413
Чушки с млечен сос  Heart Eyes

Печени чушчици се слагат с малко мазнина в тенджера. Запържват се леко с червен пипер. Отгоре се заливат с пр.мляко и се продължава на много слаб огън, като се бърка постоянно. Добавя се сол. Сгъстява се с брашно. Става много вкусно и ми мирише на детството ми  Heart Eyes

Също и питата "Слънце". Баба я прави уникална. Да е жива и здрава жената, но вече не може да меси  Sad
Такава манджа ядохме във варненското село Вълчи дол.Бяхме умерели от глад след дълъг път и една страхотна жена ни я сготви посред нощ.Винаги ще ги помня и гозбата и жената,моята леля.

# 14
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
зрял фасул, най- великия
печени чушки с олио, оцет и магданоз
чорба от зелени джанки
зелник
катми
филия с масло и сладко от сливи
нишестено кремче с вода
тархана
пържена туршия
пиле с ориз
ооох, бабче Confused Heart Eyes

# 15
  • Мнения: 867
мекици със сирене, тутманик, пържени филийки със сладко от вишни , катми  Heart Eyes /
имамбаялдъ, пълнен заек-все бабини вкусотии

# 16
  • Мнения: 1 428
Всички си имаме ястия от миналото ни,които ни внасят приятни спомени.Никога няма да забравя вкусната ръчно точена висяща баница на баба-лека й пръст.
Заинтригува ме с тази висяща баница newsm78.Дай повече инфо ако можеш newsm22

Правеше си баницата с ръчно точени кори,масло ,много сирене и много яйца.После след като се опече я обръщаше както си е с тавата да виси надолу -да дръпне както казваше тя/лека и пръст/До ден днешен никъде и никога не съм яла по-вкусна баница  и за съжаление аз не се научих да я правя.Не мога да точа кори.Правя си я с купени,но вкуса хич не е същия.

# 17
  • Мнения: 2 825
Бухти, месеница, бъркани яйца със сирене, миш маш, лятна манджа, хляб 'Душичка' ....

# 18
  • Мнения: 1 447
Винаги съм харесвала на баба катмите,месеницата,пиле с ориз и чушките с млечен сос.Ей този сос не се научих да го правя,винаги се провалям на него.

# 19
  • Countryside
  • Мнения: 11 632
Моята баба по майчина линия, бог да я прости , беше страхотен човек. С каквото се хванеше го изпиваше от-до и винаги се справяше перфектно. Надявам се да съм наследила поне малко от нейните качества и душа. Найните гозби нямаха равни - козунаци, пити, питки, торти, баници с точени от нея кори, манджички всякакви, зимнина (лютеницатаааа) и т.н. Изполваше малко подправки, но така комбинирани и в точната доза, че да си оближеш оръстите. Майка ми готви добре, даже отлично, но я няма тази дарба. Сестра ми и аз донякъде имаме усет, но месенето и точенето не са ни силни страни  Blush Само ме е яд, че много от рецептите са безвъзрватно изгубени, понеже си отиде много бързо и почти нямаме записана рецепта, всичко си беше в главата й. Мама понякога пробва разни неща по спомен, но не е същото  Confused
И все пак най-ярък ми е споменът за козунаците и курабийките й, а правеше и страхотни ореховки и целувки(оттогава целувки и ореховки купешки не ям, нямат никакъв вкус за мен).

# 20
  • Мнения: 4 496
Тиква с мляко и ориз, опечена във фурната на печката с дърва... Laughing

# 21
  • Мнения: 1 949
Тиква с мляко и ориз, опечена във фурната на печката с дърва... Laughing

Ох, това е такава вкусотия. Аз го правя зимата, но в електрическата печка.

Сетих се нещо друго - печен картоф в печката на дървени въглища. Няма такъв аромат ....

# 22
  • Мнения: 234
Към какви мили спомени ме върнахте момичета!Много ви благодаря! Hug   Моята баба ни  правеше едни страхотни петмезени/с боров мед/ питки.Дори не зная как стават,но бяха вълшебни.Незабравими ще останат за мен и зелевите коледни сърмички.

# 23
  • Мнения: 402
Манджа със сливи.Тази яхнийка беше страхотна,както и бухтите на баба ми(Бог да я прости).Изобщо каквото и да приготвеше,всичко беше изпипано от всякъде.....

Знаеш ли рецептата за манждичката със сливи?

# 24
  • Sofia
  • Мнения: 8 221
Моята прави много вкусно пиле с ориз и гювеч със свинско. Да е жива и здрава още дълги години да ни посреща с тези вкусотии.

# 25
  • Мнения: 3 034
всяка година като идва есента, докато е още топло, си спомням за баба  Heart Eyes ароматът на печени чушки, лютеницата с едро нарязани парченца, зрял боб (мисля че тайната беше в запръжката и в сухата люта чушка), зелева чорба с праз, всякакви яхнийки с праз или арпаджик, кьопоо;у, люти чушлета, които печахме на котлона и слагахме в буркани за зимата... е, и циганската баница, разбира се. понякога следобяд ни мажеше филии с мармалад от шипки или сладко от сини сливи. друг път просто ни сваряваше картофи и ги мажеше с масло и шарена сол, или ги печеше. слагаше ни и царевица да се напука на котлона... ех, мъчно ми е  Tired

# 26
  • Мнения: 205
Ммм яхния с домашно пиле,мекици,варена царевица ,ама такава с ронени зрънца,баба я вареше цяла нощ на печката с дърва.

# 27
  • В центъра на моретата
  • Мнения: 1 608
Баба ми на село правеше страхотна пилешка яхния с несравним вкус от току що заклано пиле, няма да забрави бухтите и  добруджанската банища от ръчно точени кори.

# 28
  • Мнения: 2 641
едната ми баба правеше най вкусната пилешка супа с истинско пиле, която съм яла. пити, мекици с сирене и яйца и липов чай зимата. живях доста време при нея в едно страхотно село и това са най красивите ми спокойни спомени от детството. сутрин се събуждах и в стаята беше 8 градуса, но никога не се разболях. баба ми ставаше и запалваше печката на дърва и се почваха страхотните гозби, пити, печена тиква........ех  какви аромати бяха и как щастливо изяждахме всичко.
другата ми баба беше зле с готвеното, но в сладките неща, пасти, торти, дребни сладки и т.н. беше истински майстор. помня сладките- прасковите с някакъв страхотен крем. абе хората са си гледали истинси дома и семейството, не са киснали в някъв офис и така. като чета на всяка бабата е правела най вкусните неща Simple Smile
рецептит ене ги знам за жалост

# 29
  • Мнения: 1 949
Баба ми на село правеше страхотна пилешка яхния с несравним вкус от току що заклано пиле, няма да забрави бухтите и  добруджанската банища от ръчно точени кори.

Моята прабаба правеше такава яхния - с много лук, домат и запръжка с червен пипер (ако става дума за същото). Аз съм го правила с купено пиле и става хуаво, но не е същото като на бабаааа  Naughty

# 30
  • Мнения: 884
На баба ми киселите динки от зимната туршия в буре...

# 31
  • София
  • Мнения: 1 529
 Врачанският тутманик със сухи чушки и зелени подправки и лапад,пълнените сухи чушки с праз,картофената чорба на другата ми баба и доматеното и пюре за топене и прясното масло увито в лист от тиква и айрана от буталката....  chef

# 32
  • Мнения: 3 537
Постна картофена яхния и яхния с пилешко месо...баба ми ги правеше , правила съм, но не е същото на вкус. Simple Smile
Правеше и една закуска на която казваше "мачкан"-нарязва хляб на малки кубчета и го запържва в малко масло докато леко хване розова коричка, накрая го избъркваше със натрошено сирене и се скъсвахме да ядем....простичко ,но много вкусно Grinning

# 33
  • Шумен
  • Мнения: 403
Баба вече не готви-но никога няма да забравя мажджата, която още като се сетя, усещам аромата и вкуса й - бакла с ориз и много сметана на фурна.А какви пити,баници и мекици правеше, и баклави...всичко сготвено то нея ми беше вкусно.Вече не готви, но винаги опитва на сол манджите на майка и мойте  Hug

# 34
И от двете си баби има любими манджи! Едната правеше страхотни пълнени чушки с боб (изсушени червени чушки, попарват се и се пълнят с предварително сварен и овкусен зрял боб). А от другата най-много обичам т. н. "гюзлеми" или нещо подобно, забравила съм вече как ги наричаше, тя сама си точеше корите и от тях правеше едни квадратни банички, които после пържеше в мазнина - невероятна всусотия!

# 35
  • Мнения: 1 726
Каква е тази "ПЪРЖЕНА ТУРШИЯ" newsm78

# 36
  • Мнения: 105
 Flutter На баба коричките със сирене, ..  Blush тиквеник, баница с точени кори, содени курабийки, пилешка каша, постни лозови сърмички, пържено месце (което затваряше в буркани), сърмички с пуешко  Hug .. и др. вкусотии

# 37
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Яхнийките на баба.......Мммм!  Peace

# 38
  • Край ''синьосиньото синьо море''
  • Мнения: 413
Eто на баба цацата:1кг.цаца,1/2ч.ч.олио,1/2ч.ч.оцет,2дафинови листа,15 зърна черен пипер,5 зърна бахар,4-5шайби лимон,5 маслини.Рибата се изчиства (глави и вътрешности),слага се в тенджера,добавят се олиото,оцета,подправките,лимона и маслините. най-отгоре.Вари се на много тих огън поне 2 часа,докато остане на масло.Сервира се топла като основно с картофки или изстудена, като мезе за всичко с градус.

# 39
  • Мнения: 2 070
тутманика на баба ми ,беше несравним.
и правеше някаква 'лятна 'манджа,домати ,чушки,патладжан,кромид,
чесън и магданоз.всичкото това запържено,после сгъстяваше с брашно,и ни го мажеше на филийки ,като лютеница.разкош

# 40
  • Мнения: 1 949
Сетих се един специален СОС на едната ми баба (лека й пръст), правя го често за всякакво месо. Тя го правеше най-често със заешко  Heart Eyes Значи варят се заедно: картофи, моркови, лук, чесън, целина, зрънца бахар. След това всичко се пасира и отделно се прави запръжка с червен пипер и доматен сос, към която се добавя соса. Залива се свареното (или печено) месо с този сос и още мъничко се дозапича. Става разкошно.

Бабиният тиквеник също ставаше невероятен - с точени кори, канела и орехи   chef

# 41
  • Мнения: 2 804
Лютика от сухи червени чушки , варени картофи и лук .
А също така и сухи червени чушки попарени и напълнени с гъст селски боб запечени във фурната .

# 42
  • София
  • Мнения: 12 554
Тиквеникът, т.наречената спорна манджа - свинско с доматен сос - невероятна е, така и не мога да я направя като нея. Пълненото й пиле с кисело зеле, картофите с ориз на фурна - знам, че никога никога няма да имат същия вкус.
Полятите биди, баклата с листа от алабаш и още много.

# 43
  • Мнения: 2 804
Забравих да спомена лучник и саламура от пиле с люто пиронче .

# 44
  • Мнения: 774
Момичета, страшни сте! Толкова много неща ми припомнихте!

Едната ми баба правеше страхотна ръчно точена баница и домашна юфка. Още си сопомням корите, които съхнеха върху снежнобели чаршафи из цялата къща на баба.

Тя приготвяше и най- вкусния борш с набран зелен и зрял фасул от градината.

При прабаба ми опитах най- вкусната картофена яхния и най- вкусните катми.

Другата ми баба правеше страхотни постни супи (супа от бамя ми беше любима), паниран карфиол, пържена риба с бял сос, бухти, пухкав кекс. За Нова година задължително се приготвяха сладки розички и локумки, които тя нареждаше в огромни купи из цялата къща и ние - внуците, ядяхме, ядяхме - до насита. Пак за  Нова година приготвяше и една торта с маслен крем с 6 блата и цялата посипана с орехи. Спомням си в детството ми, когато нямахме миксер, как баща ми бъркаше маслото с пудрата захар за тоя прословут маслен крем.

Тази ми баба си записваше повечето рецепти в едно малко тефтерче и когато почина, то остана за мен - избеляло и с мазни петна – но най- скъп спомен от нея! Heart Eyes

# 45
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Чушки с доматен сос, приготвянето им е цял ритуал. Пекат се чушките, задушават се, белят се, солят се, овалват се в брашно и се пържат. В същата мазнина се изсипва една голяма купа домати, обелени и ситно нарязани, които се сгъстяват. 5-10 минути преди края се прибавя една глава чесън на ситно нарязана и тя. Застройва се с малко брашънце за подходяща гъстота на соса и магданоз.
Не че не знаете как се прави тази манджичка, но ми стана едно носталгично на душата и се увлякох  Embarassed

# 46
  • Мнения: 651
Чушки с доматен сос
  newsm44 бабината лятна манджа...,
а чушките изпечени в жарта от огъня, където са се варили буркани с някаква зимнина.

# 47
  • София
  • Мнения: 1 341
Ах, каква хубава тема! Да се върнеш в детството е най- прекрасното нещо!Най-хубавият период от живота!Е-е-е-е-е , всеки период си е хубав по своему, но този е най-безгрижен Peace
Толкова много рецепти имам от баба, но не мога да ви ги пусна наведнъж!
Баница с мас.Баба ми беше научила и баща ми да я прави.Той ме е учил и мене.Когато я правя под негово наблюдение - става супер!Когато я правя  сама - нищо не става!Аз нямам усет за месенето на тесто.При мене все лепне."брашно-колкото поеме" - при мене поема много и става после тухличка.
 
  ето рецептата на  дърпана баница:

300г. топла вода,щипка сол,2с.л. олио - замесва се меко тесто.Разделя се на 16 малки топки- колкото яйце.Завиват се с кърпа и се оставят да втасат 30 мин.Стопява се 1ч.ч. мас - трябва да е топличка и в нея се слагат  по 2-3 топки.Всяка се разтегля в самата тава( или по-точно - дърпа),като краищата се издигат нагоре по тавата и се залепва за нея.Всяка кора се ръси със мас от това което падне от самото топче.На всяка кора се слага сирене и с вилица се поъсва малко разбито яйце.Така всичките питки.Най-отгоре се залива с 2 разбити с малко вода яйца.Пече се в загрята фурна.Когато се извади се покрива с кърпа.
 По-късно ще ви пусна и други.

# 48
  • София
  • Мнения: 1 341
Сега се освободих и ще напиша още рецепти!
                                                 
                                                         мъстакулки

3 яйца се разбиват с 1ч.ч. мъст (шира).Прибавя се 1ч.ч. олиои 1/2 ч.ч. к.мляко в което сме разтворили 1ч.л. сода.Слагат се 20 смлени карамфила и на върха на ножа черен пипер.,1ч.ч. нарязани орехи.В брашното се слага 1 бакпулвер.Омесва се тесто.Разточва се и с чаша  се изрязват кръгчвета.Отгоре всяко се маже с мъст и се пече.
Още усещам вкусът им!!!!

                                            градинарска супа

Задушава се лук - 1-2 глави.Налива се вода и когато заври се слага от жълтия зелен боб.КОгато е готов се слгат 2-3 нарязани на кубчета картофа ,1 шепа фиде и 2-3 домата нарязани на  ситно.Щом омекнат доматите се слага много магданоз. При сервиране по желание може да се сложи натрошено сирене.



# 49
  • Мнения: 3 034

                                            градинарска супа

Задушава се лук - 1-2 глави.Налива се вода и когато заври се слага от жълтия зелен боб.КОгато е готов се слгат 2-3 нарязани на кубчета картофа ,1 шепа фиде и 2-3 домата нарязани на  ситно.Щом омекнат доматите се слага много магданоз. При сервиране по желание може да се сложи натрошено сирене.


тази супа и аз я знам от баба, че и от прабаба. само че слагаме и морков. има я и във вариант с чесън, тиквичка и пресни картофи. а на края се сервира с разбито и посолено кисело мляко на дъното на купичката, супата отгоре. даже и тук съм пускала рецептата, и двете супи са страхотни, стват и за отслабване - изпробвано  Peace

# 50
  • Вече на село
  • Мнения: 569
 cry Как можах да забравя - ами да, дърпаната баница на баба. Благодаря ти рени55, че ми напомни. Ти да нямаш връзка с Велико Търновския край, защото моята баба беше оттам.

Мммда... "Тамммм, преди сто летааа..."

# 51
  • Мнения: 5 713
Пак за  Нова година приготвяше и една торта с маслен крем с 6 блата и цялата посипана с орехи. Спомням си в детството ми, когато нямахме миксер, как баща ми бъркаше маслото с пудрата захар за тоя прословут маслен крем.
Тази торта и моята баба я правеше. Другият вариант беше руло с пълнеж от сладко от череши или лимонови кори, нейно производство и двете. Друго, което правеше с маслен крем бяха едни шарени топчета: натрошени обикновени бисквити, маслен крем; вътре пак слагаше черешка и ги овалвахме в шарени или шоколадови пръчици, смлени орехи, кокосови стърготини. Масленият крем задължително се разбиваше на ръка, макар че имаше миксер. А честта се падаше на мен.  Heart Eyes Ех, и на мен ми стана мъчно за баба. Голяма част от детството ми премина в нейната къща.

# 52
здравейте,
от дълго време Ви чета и тази тема така ме върна в детството, че не се стърпях да напиша и аз нещо:
- винаги баба ни питаше какво искаме за закуска от вечерта и правяше за вески каквото иска - пържени филии от бял селски хляб с много домашни яйца и филиите ставаха пухкави и жълти и божественим тутманик с много сирене и яйце - все домашни и с друг вкус не като тези в магазина сега; мекици с пълнеж или без пълнеж, но ной-често ги правеше със сирене и яйца т.е. с пълнеж , питки с пресен мед ...когато вадехме меда и правеше специално за този случай проста питка с мая и после топла-топла си я хапвахме с медец още с вкус на восъка в него; иначе само ми разказваше за нещата от нейното детство...за мастакулките например помня и знам рецептата но само веднъж я правихме с баба защото нямаше това нещо което се нарича мъст (петмез)...
- другото което обожавах е лучника на баба - умирах за него
- и нейния кекс на който казваше Подбъркано - печеше го в тавичка кръгла и още топъл го изяждахме - всичко сипваше в една купа разбъркваше и готово в печката и много се навдигаше и беше вкусно...
- помня и кифлите с мармалад (домашен заедно го варяхме от сливи) и козунака на баба и рулата с мармалад и орехи за великден и палачинките за закуска ...едни дебели и мазнички такива но с ягодовото сладко бяха Божествени ...на баба...
- помня и манджичката пиленце с картофки което си е най-проста яхния ама с домашни продукти и както я прави баба;
- помня и постните чушки - това ми е най-любимото и в момента за хапване;
- печените ярета за празниците с плънка вътре...или варена кокошка поръсена с червен пипер ама цяла варена и пак домашна ...
и нещо адски любимо ...сетих се за меденките на баба с нашия си мед ...та любимото ми от детските години е яйце на книжка - така се казва ...може и на ел. печка да се прави но баба ми го правеше на тази с дървата върху лист от тетрадка и се чуква яйце и после като се запече от долу с шарена солчица която пак баба си правеше ...ех...
и лятно време най-обичах тази манжда която баба наричаше пържено (лук, чушки и домати) - ей това го обожавах и да си топя с топъл селски хляб ....ех ...а сега ...съм вегетарианка от години и дори хляб гледам да не ям от 7-8 месеца ...трагедия ...баба ми отдаван вече на готви, а и носят храна по домовете ...и на баба съседките правеха разни вкусни неща като локумени топчета със свинска мас оваляни с пудра захара ама вече са измрели  съседките де опустяло било селото и аз не съм ходила скоро ...а баба правеше и едни пурички с вино - бяло вино - бялото вино служеше за завмесване на тестото а селото където са ме гледали и където все още живее тази Златна Баба на Не-златната си днес Внучка се казва Горни Дъбник, Плевенско и там сега и сезона на пъпешите и дините и на всичко правихме дори конфютюр от пъпеш щото имаше адски много пъпеши и хранехме кокшките с тях а на козата давахме ябълки - аз сега такива ябълки като тези които ядеше козата и прасетата мога само да сънувам ...скитайки се из женския пазар...ех, било е хубаво ...срам ме хвана как баба ми ни е гледала жената като се сетих а аз сега не правя кой знае какво за нея...

# 53
  • Мнения: 4 447
Манджата, която ме връща в детството е домати с ориз, печени червени чушки в доматен сос, тиквички с чесън и кисело мляко.  Peace
А десертите са: домашните прасковки на баба, юфка ...

# 54
  • Мнения: 206
Печени червени чушки в доматен сос -класика  Hug и с натрочено сиренце в нея...
Моето детство мирише на прясно изпечен  тутманик , домашна лютеница и торта с ячйен крем с много орехи.
Ах , да и домашно приготвени суджуци  eat

# 55
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
на баба детето, как сладко си го обяснила!

във връзка с дините се сетих баба какво правеше, на всеки внук буквата я остъргваше на кората.
така всеки от нас си имаше диня Simple Smile

# 56
  • Горна Оряховица
  • Мнения: 238
Такава хубава темичка  bouquetНа пръв поглед се сещам за бухтичките и палачинките на баба.На палачинките им викаше сачи пити Joy /може би има връзка със сач,незнам или някакъв местен диалект (с.Баниска,Русенско) Heart Eyes
Каквото и да направеше беше вкусно и истинско,сега всичко по магазините ми е "пластмасово" и в последно време ми се иска по-рядко да купувам готови и полуготови храни. #Cussing out
Като се сетя ще напиша и още newsm78

# 57
  • Мнения: 4 447
Оо, сетих се за тиганиците на баба. Оооох.. преяждахме докато ги топяхме в захар  Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes

# 58
  • Мнения: 3 268
Триената каша на мама.В масло се запържва малко ситно нарязан лук.Добавя се 1 чаена лъжичка червен пипер.После 2 супени лъжици брашно и като се пазачерви се добавя вода около 1 литър.В купичка сипваме брашно и много малко вода.Става твърдо тесто.С ръце се трие върху врящата вода. Оставя се да ври до готовност.Става много вкусна каша.Майка ми е знае от нейната майка.

Последна редакция: пт, 01 авг 2008, 13:45 от stefani6

# 59
  • Мнения: 265
компот от къпини , баба го правеше -беше страхотен , и сладко от зелени домати

# 60
  • Бургас
  • Мнения: 1 270
От баба помня попската яхния-с дребния лук,арпаджик и чесън,правеше я със свинско,друго не помня.Дори не искам да я търся рецептата по готварските книги,знам,че като нейната никога няма да направя.
Козунаците й-правеше ги до последно.Веднъж ме повика при нея на село,да ми предаде занаята,че снахите й не се научиха.Помня,че беше много топло в стаята,месих,мачках,но стана козунака.Сега правя по Великден повече в нейна памет,отколкото заради нас самите.
Тази тема ме разстрои,милата ми баба,винаги ще ми липсва.

# 61
  • София
  • Мнения: 276
Страхотна тема, дано се умножат рецептите тук!

Аз също се сещам за на баба"гюзлемите"- точени кори, които се свиват на правоъгълни банички и се пържат. Нямам рецептата, но и кори за баница не мога да точа Embarassed

Имам много спомени, но не искам да изброявам, защото ми става мн. тъжно за баба Cry.

И една рецепта,за "Чушчена манджа" която тя готвеше( сега я готви и майка и аз, тъка че няма да се загуби)

-Чушки( печени и белени, ако са стари или съвсем младички- непечени)
-домати
-2-3 яйца( зависи от количеството)
-сиренце

Чушките се режат на парчета и се запържват в олио....Добавя се червен пипер и като омекнат се добавя и доматен сос (стърани домати, или на малки парчета) ....Долива се с 3-4 пръста над чушките с вода и къкри 10-15 мин- докато се сварят доматите.  Накрая за сгъстяване се чукват няколко яйца, директно в тенджерата, като се бъркат лекичко, за да станат " на конци".

По желание, накрая като се дръпне от котлона се слага стрък сушен копър.

Поднася се топло с натрошено сиренце във всяка порция.

Лесна и бърза лятна манджа ! Да ви е вкусно !  

# 62
  • София
  • Мнения: 276
О, сега се сетих и за тази ПЪРЖЕНА ТУРШИЯ...беше мн. лесна. От отдавна не съм я правила, че моите хора няма да искат да я ooooh! ядат.

Запържва се нраязана туршия( домати, чушки и др. по-меки , но БЕЗ Моркови) до омекване. Досипва се сосче от туршията, след което, като заври се добавя брашно...до сгъстяване.

 Става като каша( киселичко и мн. вкусно)...Не се слага сол или др. подправка, защото в сока от туршията има и сол и оцет.

# 63
и аз се разстроих и развълнувах като се сетих за миналото...може би не трябваше да пиша въобще ама...
та помня как правехме сирене ...овче сирене ...варяхме и сапун с баба ...апепитка (така я наричахме) ...правехме и суджуци и бабе (пак така се казва - нещо от главата на прасето, която се вари, обезкостява и после се слага чубрица и чесън и се слага в нещо като черво май и се затиска да се стегне и изстине)...иначе по това лятно време правехме и юфка (аз помагах де и се учех да точа тънко сега сигурно съм забравила)...преди това събирахме яйца ...помня че баба месеше с по 2 кори тази юфка, рядко пъти с 45 яйца и малко мляко слагаше в тестото, което след разточване съхнеше върху чаршафи на слънце...помня и розичките на баба - вид сладка баница много популярна в северния край вътре с орехи и канела и после се сиропира...но най-обичах яйцето на книжка и пърженото с топъл хляб...

# 64
  • Горна Оряховица
  • Мнения: 238
ГЮЗЛЕМИЧКИТЕ ги знам от бабата на мъжа ми.Ако не можеш да точиш кори може да си ги направиш и с готови ,купени,трябва само да си избереш да са по-дебелички,но и с тънки става.Разбърква се яйчице и сиренце и се сгъват по същия начин като с точените (домашните).Пека в тефлонен тиган с много малко мазнина,само няколко капки.Еееее,като на баба няма да са,ама пак са много хубави.  chef
Кокошата супа на баба нямаше равна а и редовно присъстваше на масата Heart Eyes
И аз сега като се върна назад във времето се разстройвам и ми е толкова мило ,а само в спомените си съм на село с баба и дядо,но това е за друга тема Heart Eyes

# 65
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Добре си пишем тук в темичката, спомняме си за бабите си с любов и носталгия, но това ме навежда на следната мисъл: моята баба се пенсионира на 50 години, майка ми - на 55, а аз, ако е рекъл Господ, ще се пенсионирам на 60, когато внучките ми ще са отхвръкнали и ще са на вълна здравословно хранене, диети newsm39 Та мисълта ми е какво ще запомнят от мен и дали ще имам хъс за готвене  cook или ще копам с последни сили и космодиск на кръста градинката, за да им предложа нещо еко в днешното време   33uu

# 66
  • Горна Оряховица
  • Мнения: 238
През моето детство,не съм и чувала за разделно и здравословно хранене,но съм убедена ,че съм се хранила много по добре на баба със манджите (пържени Mr. Green) и тестени закуски всякакви,от колкото сега ядат моите деца.
Един домат току що откъснат с една филийка от топлия селски хляб ми е някак по здравословно за душата, от това , което децата ми ядат,пълно с консерванти и годно до две хиляди и трийста година Mr. Green
Дано когато аз стана баба внуците ми не са с болното съзнание кое с кое може или неможе да се яде,аз съм на принципа че може от всичко по малко.За мен няма забранени комбинации.Та като стана бабка и внучетата поискат нещо,ще им го направя,тъй както моята баба ме е гледала - All inclusive Blush
За да не е извън темата ще спомена сушените плодове на баба (сушенки) цяла зима си ги хапвахме или ди вареше на компот (ошав) и той имаше различен вкус от обикновените компоти.
А за липовия чай.........ммммммммм, аромата е вълшебен . Heart Eyes

# 67
  • Бургас
  • Мнения: 1 270
Защо все за бабините гозби се сещаме?Моята майка работеше на смени,дори внуци не гледа,млада беше.Сега се готви за правнуците вече.Тя е майсторка на баницата с правени кори,ова не се научих-да меся.Освен пита за Бъдни вечер,май едни козунаци меся.
Но се надявам моите внуци да ми помнят кексовете,че дъщерите са големи и не позволяват да ги правя,да не надебелеят.И пицата ми е за запомняне. EmbarassedИзвинявам се,май се поонесох!

# 68
  • София
  • Мнения: 1 341
cry Как можах да забравя - ами да, дърпаната баница на баба. Благодаря ти рени55, че ми напомни. Ти да нямаш връзка с Велико Търновския край, защото моята баба беше оттам.

Мммда... "Тамммм, преди сто летааа..."

Да!Баба ми беше от Сухиндол(лека й пръст).В този край - Велокотърновският готвят мн. вкусно!Спомням си че правеше рачел - голяма вкусотийка  chef
Правеше ПРАСЕШКА СУПА.Аз редовно я правя зимата.
ето и рецептата:
Свинско (не замразено) месо се реже на хапки и се запържва в мн.малко мазнина.Сипва се зелев сок и вода  и един лист от зелката,нарязан на ситно  и 1 гл.лук - докато се свари месото.Прибавя се фиде - 1 шепа и естрагон (тарус)Като омекне фидето се прибавя 1 с.л. брашно,размито с малко водичка - за плътност.Тази супичка е идеална за махмурлук, защото е киселичка.
Зимата баба правеще и куркудак - пак със зелев сок:
В тенджерата се слага вода и зелев сок.Като заври се слага праз или кромид лук и 1к.ч. ориз.Препичаше люти сухи чушки на печката.Надробяваше хляб в големи купички,знатрошаваше лютата чушка и  заливаше със зелевата супа и покрива с чинии всяка купичка- да се задуши.Падаше голямо лапане и пухтене ( от лютото).


В зелев сок и вода се слага  лук или праз лук и 1к.ч. ориз

# 69
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Леле, срам, срам  Embarassed Рени55, ами тази чорбичка я правеше майка ми, беше я научила от баба. Наистина много вкусна и пикантна. Благодаря ти, че ме подсети.
Чудесна темичка. Припомних си любими манджи, които отдавна не съм готвила.

# 70
  • Мнения: 5 713
Сетих се за боб чорбата на дядо. Милият, толкова се беше ошашкал какво да ми готви, нали му бях любимата внучка, имахме силна връзка. Много държеше нещо да направи. И какво какво, само боб знаел. Въпреки че майка ми беше му казала да не се притеснява за яденето, тя ще готви и ще ни носи.  Баба ми, кулинарката, беше влезнала в болница и ние двамата трябваше да се гледаме. Още го помня този боб, а минаха толкова години откакто той почина, над 20. За жалост и баба и дядо много рано си отидоха.

# 71
  • Край ''синьосиньото синьо море''
  • Мнения: 413
Рени55 ,с мъстакулките направо ме разплака.Баба ми е от Лясковец,Вел,Търновско.Спомням си правеше един сладкиш от сгъстена с захар шира в която потапяше конец.Ширата е гореща.Като изстине конеца пак се потапя и така докато стане с дебелина на суджук.Май не го обясних много добре... newsm78.После се оставя да съхне и може да издържи 1-2 месеца,Реже се на парченца и напомня малко на локум.Имаше си и име което не помня.Благодаря за спомена smile3525

# 72
  • София
  • Мнения: 1 341
Да,Сузи!
 Да ти ме подсети!
И моята баба го правеше ама аз това съм го забравила!!!
Но щом не го помня значи не ми е било любимо - май защото беше твърдичко!

# 73
  • Край ''синьосиньото синьо море''
  • Мнения: 413
Колко му трябва на човек...Една дума и спомените хукват...Ето и крема от шира(на баба,разбира се),1л.шира,3-4с.л. нишесте,1/2ч.ч.захар.Смесват се и подгряват,бърка се непрекъснато да не стане на бучки.Пуска се вътре 1 листо индрише.Трябва да е като крем.Като поизстине се разлива в купички.Отгоре смлени орехи и канела.Мммммм.......!!!!!

# 74
  • Край ''синьосиньото синьо море''
  • Мнения: 413
Колко му трябва на човек...Една дума и спомените хукват...Ето и крема от шира(на баба,разбира се),1л.шира,3-4с.л. нишесте,1/2ч.ч.захар.Смесват се и подгряват,бърка се непрекъснато да не стане на бучки.Пуска се вътре 1 лист индрише.Трябва да е като крем.Като поизстине се разлива в купички.Отгоре смлени орехи и канела.Мммммм.......!!!!!

# 75
  • Горна Оряховица
  • Мнения: 238
Рени55 ,с мъстакулките направо ме разплака.Баба ми е от Лясковец,Вел,Търновско.Спомням си правеше един сладкиш от сгъстена с захар шира в която потапяше конец.Ширата е гореща.Като изстине конеца пак се потапя и така докато стане с дебелина на суджук.Май не го обясних много добре... newsm78.После се оставя да съхне и може да издържи 1-2 месеца,Реже се на парченца и напомня малко на локум.Имаше си и име което не помня.Благодаря за спомена smile3525
Да не става дума за пестил? newsm78

# 76
  • Мнения: 4 358
Всички говорите за гозбите на баба.
Така ми липсват и двете ми мили баби Sad - Лека им пръст и на двете.
Като ви чета и се върнах в спомените си от детството. Топлата стая на село, любящата ръка на баба (и на двете ми мили баби).
Още сънени улавяме мириса на точени пържени банички с домашно сиренце, качамак с печена луканка домашно производство разбирасе на жар Peace - качамака приготвен от баба а мръвчицата от дядо.
Разкошните месеници на баба - тя така им казваше.Това е месена на ръка питка с много масло и сиренце завита като охлювчета и втасала до небето Heart Eyes, Виеничките на баба - това всъшност е сладка баница - намерих подобна рецепта на Пепчо и съм много щастлива Peace.
Пепчо Hugза теб  bouquet
Пълнената пуйка за коледа - цяла година отглеждана на слънце от баба, екологична, специално за този празник.
Гергьовското агне печено в пещ.
Еххххх вкусни мили спомени.
А другата ми баба - най невероятните мекици на света - още издирвам такава рецепта, пържен патладжан с доматен сос - правя го ама все не става така като нейния, яхнийката от домашно пиленце с картофки, най вкусните пържени картофки на колелца.
Спирам, че за мен темата нещо тъжна ми стана Sad

# 77
  • София
  • Мнения: 1 341
Рени55 ,с мъстакулките направо ме разплака.Баба ми е от Лясковец,Вел,Търновско.Спомням си правеше един сладкиш от сгъстена с захар шира в която потапяше конец.Ширата е гореща.Като изстине конеца пак се потапя и така докато стане с дебелина на суджук.Май не го обясних много добре... newsm78.После се оставя да съхне и може да издържи 1-2 месеца,Реже се на парченца и напомня малко на локум.Имаше си и име което не помня.Благодаря за спомена smile3525
Да не става дума за пестил? newsm78
Фиеста,
пестил е това за което каза Сузи - което се прави с конец!

# 78
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
а да не би да става дума за мъстеница? аз тази зима ядох сефте такова нещо, много вкусно
прави се от шира, орехи и е на канап

# 79
  • Мнения: 1 726
Пестил се прави от сливи Naughty

# 80
  • Мнения: 651
ПЪРЖЕНА ТУРШИЯ
Запържва се нраязана туршия( домати, чушки и др. по-меки , но БЕЗ Моркови) до омекване. Досипва се сосче от туршията, след което, като заври се добавя брашно...до сгъстяване.
Докато да дочета рецептата и получих киселини  Confused
Иначе се присетих за киселите динчета и зимните круши в бабината туршия  Grinning

# 81
  • Мнения: 3 641
НАю-любимото ми от моята баба. Печени чушки с домати. И едни такива  "плакети" им вика тя. Замесва тесто, разточа го, опича тънък блат върху печка на дърва и въглища , после го топи във вода и завива със сирене. Лелеее колко спомени Confused

# 82
  • Горна Оряховица
  • Мнения: 238
Сега се сещам за варена тиква и в нея се слагат сушени плодове или плодове от компот,баба му викаше "кумбастЪ" ,а бабата на мъжа ми "комбастия". Heart Eyes
А пестила наистина беше от сливи newsm78

# 83
  • Пловдив
  • Мнения: 481
В детството ме връщат картофената чорбичка с риган на баба и доматената и манджа с яйца.Също така и циганската баница с чаша айрян.

# 84
  • Мнения: 4 358
О вярно - циганската баница я забравих.
Колко такива филийки съм изяла.Дядо ни ги правеше.
Баба беше по висшия пилотаж.

# 85
  • Мнения: 407
пра баба ми правеше страшни мекици.и ги правеше огромни.една мекица беше колкото цялата тава. Heart Eyes

# 86
  • Мнения: 52
При мен е супата от спанак с кисело мляко  Simple Smile, сутляш и плодовите млекца в найлонови пликчета.

# 87
  • Горна Оряховица
  • Мнения: 238
Абе,момичета, каква е тази циганска баница,звучи ми познато, но не се сещам. newsm78

# 88
  • Мнения: 4 496
Филия хляб, намазана с олио и поръсена с шарена сол и червен пипер. Поне това е Циганската баница за мен... Все още си правя. И на децата правя. Crazy

# 89
  • Мнения: 2 266
Моята баба правеше страхотна коприва.Майка ми също я прави,но не така както баба я правеше.Другата баба готвеше страшно вкусен боб.

# 90
  • Мнения: 2 266
Да,това е циганска баница,само,че аз понякога мажех филията с мас вместо с олио.Също толкова вкусно.

# 91
  • Мнения: 1 176
Ей,как ми напомни за тези филийки с мас.Много вкусни,особено,ако са запечени.Върна ме в студентските ми години.Колко такива филии сме изяли...

# 92
  • Мнения: 2 266
Ей,как ми напомни за тези филийки с мас.Много вкусни,особено,ако са запечени.Върна ме в студентските ми години.Колко такива филии сме изяли...
И ние хапвахме доста от тях през студентските години.

# 93
  • Мнения: 3 830
Брех, то имало такава тема вече... Rolling Eyes

# 94
  • Мнения: 1 176
Брех, то имало такава тема вече... Rolling Eyes
Важното е,че има интерес и към двете теми. Grinning

# 95
  • Мнения: 3 830
Брех, то имало такава тема вече... Rolling Eyes
Важното е,че има интерес и към двете теми. Grinning

 Peace

Сетих се сега за една лятна манджа, която приготвяше баба ми и после затваряше в буркани за зимнина.
Не знам точно рецептата, но имаше домати, чушки, лук и разни други. Беше много вкусна.
Като дойдеше зимата си отваряхме един буркан и в тигана с малко сол, сирене и яйце ставаше чудна манджичка само за 10 минути. Heart Eyes

# 96
  • Мнения: 364
ПЪРЖЕНА ТУРШИЯ
Запържва се нраязана туршия( домати, чушки и др. по-меки , но БЕЗ Моркови) до омекване. Досипва се сосче от туршията, след което, като заври се добавя брашно...до сгъстяване.
Докато да дочета рецептата и получих киселини  Confused
Иначе се присетих за киселите динчета и зимните круши в бабината туршия  Grinning
  Ние пържената туршия я правим по следния начин нарязваме зелените домати,и чушки запържваме догато омекнат слагаме сиренце и яйчица става раскошна. Joy Joy Joy

Общи условия

Активация на акаунт