манджичка която ме връща в детството

  • 33 530
  • 96
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 867
мекици със сирене, тутманик, пържени филийки със сладко от вишни , катми  Heart Eyes /
имамбаялдъ, пълнен заек-все бабини вкусотии

# 16
  • Мнения: 1 428
Всички си имаме ястия от миналото ни,които ни внасят приятни спомени.Никога няма да забравя вкусната ръчно точена висяща баница на баба-лека й пръст.
Заинтригува ме с тази висяща баница newsm78.Дай повече инфо ако можеш newsm22

Правеше си баницата с ръчно точени кори,масло ,много сирене и много яйца.После след като се опече я обръщаше както си е с тавата да виси надолу -да дръпне както казваше тя/лека и пръст/До ден днешен никъде и никога не съм яла по-вкусна баница  и за съжаление аз не се научих да я правя.Не мога да точа кори.Правя си я с купени,но вкуса хич не е същия.

# 17
  • Мнения: 2 825
Бухти, месеница, бъркани яйца със сирене, миш маш, лятна манджа, хляб 'Душичка' ....

# 18
  • Мнения: 1 447
Винаги съм харесвала на баба катмите,месеницата,пиле с ориз и чушките с млечен сос.Ей този сос не се научих да го правя,винаги се провалям на него.

# 19
  • Countryside
  • Мнения: 11 632
Моята баба по майчина линия, бог да я прости , беше страхотен човек. С каквото се хванеше го изпиваше от-до и винаги се справяше перфектно. Надявам се да съм наследила поне малко от нейните качества и душа. Найните гозби нямаха равни - козунаци, пити, питки, торти, баници с точени от нея кори, манджички всякакви, зимнина (лютеницатаааа) и т.н. Изполваше малко подправки, но така комбинирани и в точната доза, че да си оближеш оръстите. Майка ми готви добре, даже отлично, но я няма тази дарба. Сестра ми и аз донякъде имаме усет, но месенето и точенето не са ни силни страни  Blush Само ме е яд, че много от рецептите са безвъзрватно изгубени, понеже си отиде много бързо и почти нямаме записана рецепта, всичко си беше в главата й. Мама понякога пробва разни неща по спомен, но не е същото  Confused
И все пак най-ярък ми е споменът за козунаците и курабийките й, а правеше и страхотни ореховки и целувки(оттогава целувки и ореховки купешки не ям, нямат никакъв вкус за мен).

# 20
  • Мнения: 4 496
Тиква с мляко и ориз, опечена във фурната на печката с дърва... Laughing

# 21
  • Мнения: 1 949
Тиква с мляко и ориз, опечена във фурната на печката с дърва... Laughing

Ох, това е такава вкусотия. Аз го правя зимата, но в електрическата печка.

Сетих се нещо друго - печен картоф в печката на дървени въглища. Няма такъв аромат ....

# 22
  • Мнения: 234
Към какви мили спомени ме върнахте момичета!Много ви благодаря! Hug   Моята баба ни  правеше едни страхотни петмезени/с боров мед/ питки.Дори не зная как стават,но бяха вълшебни.Незабравими ще останат за мен и зелевите коледни сърмички.

# 23
  • Мнения: 402
Манджа със сливи.Тази яхнийка беше страхотна,както и бухтите на баба ми(Бог да я прости).Изобщо каквото и да приготвеше,всичко беше изпипано от всякъде.....

Знаеш ли рецептата за манждичката със сливи?

# 24
  • Sofia
  • Мнения: 8 221
Моята прави много вкусно пиле с ориз и гювеч със свинско. Да е жива и здрава още дълги години да ни посреща с тези вкусотии.

# 25
  • Мнения: 3 034
всяка година като идва есента, докато е още топло, си спомням за баба  Heart Eyes ароматът на печени чушки, лютеницата с едро нарязани парченца, зрял боб (мисля че тайната беше в запръжката и в сухата люта чушка), зелева чорба с праз, всякакви яхнийки с праз или арпаджик, кьопоо;у, люти чушлета, които печахме на котлона и слагахме в буркани за зимата... е, и циганската баница, разбира се. понякога следобяд ни мажеше филии с мармалад от шипки или сладко от сини сливи. друг път просто ни сваряваше картофи и ги мажеше с масло и шарена сол, или ги печеше. слагаше ни и царевица да се напука на котлона... ех, мъчно ми е  Tired

# 26
  • Мнения: 205
Ммм яхния с домашно пиле,мекици,варена царевица ,ама такава с ронени зрънца,баба я вареше цяла нощ на печката с дърва.

# 27
  • В центъра на моретата
  • Мнения: 1 608
Баба ми на село правеше страхотна пилешка яхния с несравним вкус от току що заклано пиле, няма да забрави бухтите и  добруджанската банища от ръчно точени кори.

# 28
  • Мнения: 2 641
едната ми баба правеше най вкусната пилешка супа с истинско пиле, която съм яла. пити, мекици с сирене и яйца и липов чай зимата. живях доста време при нея в едно страхотно село и това са най красивите ми спокойни спомени от детството. сутрин се събуждах и в стаята беше 8 градуса, но никога не се разболях. баба ми ставаше и запалваше печката на дърва и се почваха страхотните гозби, пити, печена тиква........ех  какви аромати бяха и как щастливо изяждахме всичко.
другата ми баба беше зле с готвеното, но в сладките неща, пасти, торти, дребни сладки и т.н. беше истински майстор. помня сладките- прасковите с някакъв страхотен крем. абе хората са си гледали истинси дома и семейството, не са киснали в някъв офис и така. като чета на всяка бабата е правела най вкусните неща Simple Smile
рецептит ене ги знам за жалост

# 29
  • Мнения: 1 949
Баба ми на село правеше страхотна пилешка яхния с несравним вкус от току що заклано пиле, няма да забрави бухтите и  добруджанската банища от ръчно точени кори.

Моята прабаба правеше такава яхния - с много лук, домат и запръжка с червен пипер (ако става дума за същото). Аз съм го правила с купено пиле и става хуаво, но не е същото като на бабаааа  Naughty

Общи условия

Активация на акаунт