Разкажете ми как е зад граница.......

  • 30 379
  • 238
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 1 116
Абе момичета, как е възможно в тази Хамерика 1 кг коприва да струва $30.00 ooooh!?
Направо паднах Thinking А тук расте като в България, не е нещо нечувано.
И ако искаш да ти я изпратят още $20.
Бясна съм! А ми се е дояла, не е истина Twisted Evilз

Mama E в този парк-ферма има страшно много коприва, всяка пролет ходим там да си берем. На вас ви е доста близо...
Добре че ме подсети, ето къде ще идем да се разкараме този уикенд, пък и коприва да си наберем Simple Smile
Farrel-McWhirter Park

# 91
  • Мнения: 492
Северна Испания

Тук са особени ценители на храната и хубавото вино. Когато канят някой на обяд или вечеря, то това е в някой бар или ресторант, вкъщи се събират със семействата по принцип на семейни празници, като коледа, великден, деня на царете и т.н. Много от семействата имат традиция да ходят в неделя на обяд в къщата на родителите  или на мъжа или на жената. Независимо дали се хранят на ресторант или вкъщи менюто им се състои: от 1 (салата, зелнчуци, паста, зелнчуково пюре, ориз, бобени култури )  2 (месо, като знаят всяко месо от коя част на животното е, риба и всички морски дарове, лазаня, паейя и т.н.) 3 десерт (крем, торта, сладолед, кисело мляко, плод и т.н) и накрая завършват с кафе и чаша алкохол, ако е вечеря или обяд през уикенда. Дори в болничните заведения, ако се наложи да останеш там, храната е на същия принцип, без кафето и алокохола. Носят ти лист, на който са написани две първи яденета, две втори и два десерта, както за обяд, така и за вечеря и ти си определяш кое от тях да ти донесът. За закуска винаги е хлябче с масло, конфитюр и чаша прясно мляко, а за следобедна закуска - чаша прясно мляко, бисквити и пакетче нескафе без кофеин.  Всичко в болницата  е много вкусно, все едно си го приготвил вкъщи. Испанците ходят страшно много на почивки, навсякъде по света. Първото нещо, което се казва когато някой е бил някъде е дали храната е била на ниво Simple Smile Младите и хората на средна възраст, обичат като отидат на непознато място да пробват нови и непознати за тях храни, а докато бабите и дядовците задължително трябва да ядът това, което цял живот са яли. Когато се хранят вкъщи, по- възрастното поколение си приготвят всичко сами и рядко използват полуфабикати. А по-младото поколение, използват повече полуфабрикати и по-малко готвят. За готвене и салати предимно използват зехтин.  В училище всяко дете си носи кутийка със сандвич. Всички испанци ценят домашната храна и десерти. Обожават крокети и всички подобни пържени храни, гордеят се с тортията във всичките и разновидности и традиционната им шунка , харесват сирената и по хранителните вериги имат богата разновидност.  В отношенията между хората, имат страшен респект към човека. Не е необходимо винаги да са на мнението на другия, но имат респект към мисленето на човека отсреща.
Маме, поздравления за невероятната тема  bouquet

П.С. закуската е или зърнена, или мляко с какао и бисквити, или препечена филия с масло и конфитюр, придружена с чаша  кафе и портокалов сок, или кроасан или сандвич.

Последна редакция: сб, 28 фев 2009, 15:48 от svetlane

# 92
  • T"A
  • Мнения: 2 515
И аз да допълня за Израел... Тук изобщо не знаят, че копривата може да се яде и никъде не съм виждала да се продава коприва; иначе расте като бурен, но аз все още не съм се навила да търся да бера...

Пастата е универсална храна за деца - в много от заведенията, като пише "Детска порция", имат предвид макарони и шницел, което е по-добрият вариант от пържени картофи със шницел  Peace И мен ме научиха, ако каня семейство с деца, да съм готова с паста, защото не се знае дали малките ядат нещо друго освен това...

Друго нещо, което опитах за първи път тук, е шницел от царевица. По принцип има полуготови, замразени шницели от какво ли не - спанак, тиквички, но те някак ми бяха по-познати (нали и в България си правим кюфтета от различни зеленчуци). Също са обичани от децата и често съдържание във фризерите на домакините.

   Салатите - ядат се много салати, по мои впечатления, но не подправят салатите с оцет и им е много чудно да се полива оцет върху салатата (но може да сложат винен оцет в дресинг за салата). Ползват лимонов сок и зехтин или дресинг. Към зехтина имат много специално отношение и е много, много употребяван в кухнята им, вкл. за готвене.

# 93
  • София
  • Мнения: 15 486
Аз  нищо не мога да споделя, но пък темата я чета с огромен интерес. Продължавайте да разказвате. Peace

# 94
  • Мнения: 940

Трът - пръц и газове от устата не е неприлично, следва едно "сори" и всичко е о.к. Party

Joyмда,така си е,и в щатско са същите...





Хаха, това направо съм го забравила, но е вярно.

# 95
  • Мнения: 1 777
Mama E , аз се опитах да сготвя суха коприва от БГ и стана супа миришеща на чай. За Чикаго знам само един парк, където расте коприва, не е навсякъде.
Аталанта в кой парк има коприва? Simple Smile

Последна редакция: сб, 28 фев 2009, 18:04 от Pety

# 96
  • Мнения: 5 462
Аз  нищо не мога да споделя, но пък темата я чета с огромен интерес. Продължавайте да разказвате. Peace
Аз имам лични наблюдения как е в Италия и някой други европейски държави , но момичетата са споделили .Ако се сетя нещо ново и специфично неспоменавано ще допълня.

# 97
  • Sofia
  • Мнения: 4 070
Аз не мога да споделя много, но от личните ми наблюдения мога да кажа:

Англия - както някой вече беше споменал - пържени картофи с много оцет и много сол - когато видях как слагат оцета и гледах така   Shocked Shocked Shocked Sick също кафевия сос е типичен и го слагат на месо, но още повече се учудех, че го слагат и на салати (англичани в България). така и не се научих да пия чяй  с мляко, но типичните английски чайове много ми харесват. Англичаните забелязвам че не харесват айрян. Англичанка ни покани преди време на личен празник, поканата беше за заведение и искаше да потвърдим дали ще присъстваме. След като всички и потвърдиха ни уведоми, че ние ще си плащаме алкохола.

Гърция - като цяло Гърция ми харесва, за гърците съм с противоречиви мнения. Независимо обаче как се държат в семейна среда, с туристите се държат перфектно. Минус е, че много малко хора желаят да разговарят на език, различен от гръцки. Кафето винаги се сервира с вода, независимо дали ще е от чешмата, минерална или трапезна. При последното ми посещение на Серес имаше празници на града където ядох страхотен сладкиш - нещо като баница с крем и моля ако някой знае как се прави нека сподели. Гръцко кафе се поднася винаги със сладки и локум също и вода,  фрапето с вода и сладки.  Винаги са много любезни в заведенията. 
Тайничко завиждам на гърците за хубавите зехтин и маслини  Wink

Франция - ходила съм в Южна Франция, французите тав ми изглеждаха не много любезна, храната беше предимно полуфабрикати, не желаят да говорят на английски.


Италия - гостоприемни и любезни. Сервитьорите искаха да се снимат с нас Wink
Усмихнати и ведри. Не ми хареса това, че ми изглеждаше много мръсно на много места в Италия.

# 98
  • Мнения: 48
Аз също съм ходил в Англия - Лондон. Изключително красива столица, има хиляди забележителности, на които трябва да се обърне голямо внимание Simple Smile.Примерно двореца "Уиндзор", "Tower of London" и други. Пожелавам на всеки да отиде там Simple Smile

# 99
  • У дома
  • Мнения: 1 741
Mama E , аз се опитах да сготвя суха коприва от БГ и стана супа миришеща на чай. За Чикаго знам само един парк, където расте коприва, не е навсякъде.
Аталанта в кой парк има коприва? Simple Smile

Ървинг парк, където се събират за БГ събор. А ти си ми съседка, покрай нас няма... преровила съм парковете Cry

# 100
  • ENGLAND
  • Мнения: 4 111
Аз също съм ходил в Англия - Лондон. Изключително красива столица, има хиляди забележителности, на които трябва да се обърне голямо внимание Simple Smile.Примерно двореца "Уиндзор", "Tower of London" и други. Пожелавам на всеки да отиде там Simple Smile
Е, ние тук си говорим за манджи.

# 101
  • Мнения: 9 905
не видях някой от арабските държави да е писал, пък ще ми е интересно, на гости не съм ходила.
не съм намерила чубрица вече 5 месеца. какви ли не омайни подправки, всеки път като мина край чувалите, ми текат лиги до земята, а чубрица няма. В най-добрия случай мащерка, или боба само с джоджен.
А чай от джоджен ми хареса, добро нещо. И кафето с кардамон. Но тук няма много типични неща, мултинационална държава. И доста американизирана, струва ми се. Дори във food courts най-голямата опашка е пред макдоналдс и КФС. Добре че има един гръцки щанд/персоналът разбира се са филипинки или нещо такова/, и много ливански, където хапваме вкусна и приятно позната храна.

дразни ме ужасно липсата на прясно месо - телешко и говеждо. Поне пилешко се намира, недооскубано,  и прясна риба/на пазара, в магазина само замразена/. Местно производство има само на пилета, мляко и фурми..... останалото гледаме да го купим внос от по-близка държава, даже яйцата са от Саудитска Арабия.
Но пък страшно харесвам бейби зеленчуците. Почти всичко предлагат и като бейби - тиквички, патладжани бели и сини, морковчета, бамя, фасулец, и арпаджик винаги се намира.....само картофите са огромни. тези картофи с размер като българските тук се водят бейби Simple Smile
Има едни супермаркети, в които има зала с надпис "no for muslims". Влизаш смело и попадаш в свински рай  Mr. Green отвсякъде висят шунки, салами, бутове, пастети и каквото се сетиш. За съжаление месото е замразено.

# 102
  • Мнения: 126
Тити - може ли да опишеш малко хората и нравите им? За ходенето на гости, за посрещането, за готвенето - някакви типични неща! Ще ми е интересно да разбера малко повече за арабския свят - а мисля, че и на останалите!

# 103
  • Мнения: 9 905
ами както казах, на гости не съм ходила, а държавата е мултинационална, местните са по-малко от чужденците, така че е много мешана работата. Индийска, пакистанска кухня, продукти - колкото щеш. В супермаркетите има един куп индийски зеленчуци, разни тиквокраставици, пъпчиви, дълги, незнайни такива, питки самоса, пилета биряни, люто, та дрънка. Първоначално едва не ни убедиха, че няма такова нещо като сладък червен пипер. после го намерихме като паприка, разбира се. Виж, за свещения месец Рамадан мъжът ми е разправял как по залез слънце стават страшни задръствания ,всеки бърза да ходи да яде   chef

# 104
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
ядох страхотен сладкиш - нещо като баница с крем и моля ако някой знае как се прави нека сподели.

казва се галактобурико Peace
във форума има пускани рецепти
успех

Общи условия

Активация на акаунт