Най-оригиналната традиционна българска рецепта?

  • 20 837
  • 89
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 2 441
Барабойник.

# 31
  • Гърция
  • Мнения: 2 348

Това не беше ли пататник?

# 32
  • София
  • Мнения: 1 341



Сетих се за зелев сок с праз, супа със свинско и зелев сок,куркудак
(зелев сок с лук , ориз,печена суха люта чушка и залци хляб);яхния от бакла;плетени агнешки чревца;рецепти приготвени от сух хляб.
Сетих се,че правя шницели от охлюви ( рецепта от баща ми).

# 33
  • Мнения: 2 441
Да това е баница с картофи, но името се среща по-рядко, характерно е за средния Балкан.
Някак си за мен си противоречи оригиналното с традиционното обаче в заглавието на темата. newsm78

# 34
  • Мнения: 4 435
Да това е баница с картофи, но името се среща по-рядко, характерно е за средния Балкан.
Някак си за мен си противоречи оригиналното с традиционното обаче в заглавието на темата. newsm78

Оригинална съм използвала като синоним на интересна.

# 35
  • Plovdiv->Toronto
  • Мнения: 1 361
Едва ли има нещо "оригинално" и невидяно другаде вече останало. От съфорумничката кюбит разбрах че и в Манхатън има кумис по магазините вече - ферментирала напитка от кобилешко мляко, дето си мислех че след хан Аспарух никой не я е опитвал вече  Shocked  Simple Smile ... 
Мисля че трабва да заложиш на оригиналното представяне на ястието и да стискаш палци никой да няма доказателства че не е българско  Mr. Green.
Сещам се за кътък - сиренето киснало в мляко, супер вкусен солен сиреняв крем Heart Eyes, поднесен в оригинална глинена халба или стомничка ... Ще прилагате ли снимки  Simple Smile ?
Или пък, не знам още дали съществува ресторант "Ловен Парк" в Пловдив, потърси им телефона и ги питай, там преди години ядохме заек по ловджийски, за който си имаха специален глинен съд, нещо като стомна, но половинката се отхлупва като капак, много еФектно  Grinning! Мъжа ми даже ги помоли и си купи от тях едно такова съдче, още е из шкафовете на майка в Пловдив  сигурно Laughing ...
Успех, интересна задача  Simple Smile!

# 36
  • Мнения: 2 441
Да това е баница с картофи, но името се среща по-рядко, характерно е за средния Балкан.
Някак си за мен си противоречи оригиналното с традиционното обаче в заглавието на темата. newsm78

Оригинална съм използвала като синоним на интересна.

Тогава - кротмач и кайги.

# 37
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
percepolis, кротмач, не беше ли кътък? Кайги, обаче нищо не ми говори, би споделила какво е и как се приготвя?

# 38
  • София
  • Мнения: 1 341







Кайги да не е кайгана?

# 39
  • Мнения: 3 268
Класическата баница с масло,сирене и яйца,а също и бобът по манастирски за мен са най-най-българските ястия.

# 40
  • Мнения: 958
За мен шопската салата е класика, и много се харесва, от всички чужденци.
българското сирене и българското кисело мляко, според мен са си традиционни.
Мкар че както видяхме не е ясно какво продават по магазините.
Не знам за свинските ушички и кожички, какви са по народност, но много ме изненадаха едни американци, които водихме на кръчма, и се спряха точно на това от менюто  Sick
Иначе от баба знам че житото с орехи си е стар, църковен, бг обичай, но тук ми разбихте доста представи за бг манджи, така че може и това да опровергаете.

# 41
  • Countryside
  • Мнения: 11 637
Много интересна тема. Съгласна съм, че сърмите, мусаката, таратора, млечната салата и баницата са популярни и в околните Балкански държави. За Шопската салата не съм съгласна че е българска, гърците имат Гръцка салата, която е същата, само че с плочка сирене, маслини за добавка и поръсена с риган. Мисля, че единственото изконно българско е киселото мляко, сиренето (не Фета, нашенското си), боб, зеле и варено месо( курбан), чушките (вкл. сушените), юфката, лютеницата иииии за сега толкова се сещам.  Thinking
Може би е добре да се направи проучване(доколкото е възможно разбира се) кои култури кога са навлезли в бита на българина. Например всички знаем, че доматите, картофите и царевицата са от Америка, следователно са се появили след 16в(ако не и по-късно). Също така кога е започнало отглеждането на домашни животни и какви.
То иначе прабългарите са жулили здраво кобилешко мляко(вкл. и вкиснато такова) и конска луканка  Mr. Green

# 42
  • Мнения: 958
Момичета а киселото зеле, не е ли баш БГ

# 43
  • Мнения: 1 726
Струва ми се, че няма нещо което да се среща изключително само в България. Всичко изброено до тук, го има на целия балкански полуостров, това за което се сещам аз е комбинацията от подправки. Така и не съм срещала чубрица, сминдух, девисил никъде другаде, така че всичко с тези подправки ми се струва само нашенско. По същата причина и вкусът на суджуците и другите подобни "сушеници" е уникален.

Кисело зеле има и нагоре, чак до скандинавските страни.

# 44
  • Мнения: 11 747
Кисело мляко се прави също в Гърция, Турция, Сирия, Ливан.  Боба е от Латинска Америка, Юфката си е пак от Балканите и Ориента.

Общи условия

Активация на акаунт