Най-оригиналната традиционна българска рецепта?

  • 20 841
  • 89
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 25 724
Юфката и изобщо макаронените изделия не са ли от Китай?  Laughing
Марко Поло ги пренася насам май.

# 46
  • Варна
  • Мнения: 1 553
Юфката и изобщо макаронените изделия не са ли от Китай?  Laughing
Марко Поло ги пренася насам май.
Макароните ги е донесъл Марко Поло от Китай.Китайците ги правели от оризово брашно , което впечатлило пътешественика и той ги донесъл в родината си, т.е. в Италия. От тогава пастата става любима храна на италианците.
Виж юфката според мен си е арабско изпълнение. Peace

# 47
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Чубрица и сминдух има в Гърция, а пък за девесила се казва, че се използвал още от древните гърци Wink.

# 48
  • Мнения: 310
Не знам дали точно от България е юфката, но още прабългърите са я произвеждали.
Честно казано, когато имах урок точно на тема "Българска национална кухня" се озадачих, че толкова много ястия са взаимствани от другите държави, а г-жата ми по дадения предмет не можа да каже нито едно типично българско ястие (е може да е казала едно, две)  Shocked

# 49
  • София
  • Мнения: 3 064
Пататник. Не съм чувала да го има в съседните държави, швейцарците правят нещо подобно - рьости, но са достатъчно далече, така че може да мине за оригинално  Grinning

Щях да го напиша! Любим ми е!

# 50
  • Plovdiv->Toronto
  • Мнения: 1 361
Ами клин, родопско е пак. Призлява ми като си помисля направо колко е вкусно  Simple Smile. Две кори ръчно точени - не много тънки  Thinking - една отгоре и една отдолу, по средата варен ориз смесен с яйца и сирене и много, много масло  ooooh! ... Пече се на печка или огнище като се обръща, първо едната после другата страна, няма фурна  Twisted Evil ...
Ох, искам пак  Sad .... Трябва да опитам да го направя, кой знае какво ще излезе  Simple Smile.

# 51
  • Мнения: 115
Интересна тема за хранителната антропология  Simple Smile Мисля, че ако ограничим това, което да наричаме типично българско, само ако е приготвено от ендемични растения характерни за България, едва ли нещо ще остане...
В този ред на мисли, пицата не може да се нарече типично италианска, защото се прави с домати, които даже не са европейски. Оригиналната пица е била просто питка с малко зелени тревици отгоре.

Струва ми се, че под типично български трябва да се разбират ястията, които отдавна са популярни и традиционно наложени (дори и като побългарени варианти на нещо съседско).
Какво е българската кухня без боб, чушки, домати, картофи и тиква (всичките южноамерикански)? Нима тиквеникът не е българско нещо, само защото и съседите имат подобни творения? 

Май никой не е споменал лютиката и подлучените тиквички.  Simple Smile

# 52
  • Мнения: 11 747
Ами, то се получи така заради заглавието - оригинално традиционно.  Thinking Авторката май нямаше предвид това, което се разбра от повечето писали, ама така тръгна.
Оригинално, аз го разбирам, че оригинала, първоизточника е излязъл от тук, а такова няма. Тя имаше предвид най- атрактивно традиционно бг ястие, тогава е друго.

# 53
  • Мнения: 958
Все нещо българско има.
Аз залагам на ушаф (без претенции за изписването) и на лютеница.
Никой не може да ме убеди, че древната лютеница, в огромна тава на огъня, не е БГ  Twisted Evil
И също за пататника и клина съм съгласна, макар че в някои държави правят нещо подобно на пататника, ама не си спомням как се казва.
Има си традиционни рецепти, които съществуват и в другите държави, но според мен се различават по начин на приготвяне или вида на някоя съставка.
Например киселото мляко, навремето в България, се е заквасвало в стомаха на козата, в смисъл бацилус булгарикус има само при нас, затова си е уникално.

# 54
  • Мнения: 929
Както ние сме заимствали от другите национални кухни така и те са заимствали от нас. Това че една ястие се прави и в околните ни държави не означава че не е българско - кисело мляко се прави и в Япония, ама те поне си знаят, че е българско. Лютеницата определено си е наша.

От мен като предложение "Горнооряховско гърне" прави се от жилите от телешко и свинско месо, който едно време са се варяли 24 часа в глинен съд.Ето и рецепта

Последна редакция: ср, 11 мар 2009, 10:02 от Ilistavreva

# 55
  • Мнения: 11 607
Темата ме провокира да отворя зелената книга - Българска национална кухня.....Да, много сме взаимствали от другите кухни, напр. тук пише,че тестото с мая е внесено от Чехия......

Но...на стр. 83 пише за Капама. Но не тази капама, която аз знам, ...преписвам:

" Капамата е гозба от най-старите видове, считана като специалитет на българската кухня. Приготвя се само напролет с агнешко месо, пресни зеленчуци(лук, чесън) и масло, като се вари с малко вода в затворен съд на слаб огън(къкрене). Ако месото е тлъсто, допълнителна мазинна не се слага, а се използва собствената му мазнина. Така ястието става много вкусно.
Месото трябва да бъде много добре сварено - една да се задържа на костите. За да се запазят вкусът и ароматът на вложените пордукти, подправки не се слагат. По същите съображения не се прибавят брашно и домати. В някои райони на страната към капамата се прибавят ароматни пролетни треви, предварително претрити между дланите на ръцете"

Ще чета още, защото ми стана интересно!

Залагам на шопска салата + агнешко. Оказа се,че това са типични български ястия, май....

Славче, да споделиш по-късно какво си сътворила. Успех!

# 56
  • София
  • Мнения: 1 341






Знам, че чужденците примират да гледат как се прави ЧЕВЕРМЕ и за тях това е атракция.

# 57
  • Мнения: 37
може би  според мен е квасеното домашно кисело мляко  Rolling Eyes

# 58
  • Мнения: 4 435
Темата върви, аз продължавам да научавам още интересни неща, което е чудесно.
Да кажа,м темата съм я написала така оригинална, традиционна, като оригинална е синоним на интересна, а съм го написала така, защото така ми е поставена и на мен задачата.

Аз вече си направих задачата, и още на 8-ми март я изпратих. Това за което писах беше за
агнешко с нахут, и Банска капама. Трудно ми беше, не само заради малкото по-интересни рецепти, но и затова че трябваше да се постарая да избегна повторение на рецепта, която е писал някой от колегите. То май това направи нещата най-сложни. Ето и защо аз писах по две рецепти, понеже очаквах някой друг да е писал за Банската капама. Слава Богу, оказала съм се само аз. Mr. Green Тука имаше и много други интересни рецепти, но просто бяха заети вече. Очаквам си оценката до 2-3 дни, и ще се похваля, а междувременно за мен лично ще е приятно темата да си продължи.

Благодаря на всички които се включиха.  bouquet

# 59
  • Мнения: 3 268
Кисело мляко се прави също в Гърция, Турция, Сирия, Ливан.  Боба е от Латинска Америка, Юфката си е пак от Балканите и Ориента.
Кисело мляко няма никъде във вида,в който е тук.А и където и да го правят ,няма как да стане без бактерикум булгарикум.Моя приятелка работи на аерогарата и всеки ден по цял свят тръгва закваската.

Общи условия

Активация на акаунт