Отговори
# 30
  • Мнения: 660
Kато човек,който се занимава с ресторантьорски бизнес до някаква степен,мога да Ви кажа,че е изключително скъпо да се храниш истински здравословно.Истинските еко неща са уажсно скъпи,почти всичко друго е синтетика до някаква степен.
Много ме учудиха краставици за 1 лев по-това време на сезона,сигурно ли е,че е краставица Shocked
Детето ми яде горе долу в моя режим,обичам всякакви скромни манджички като леща,фасул,зеленчукова супа,тиквички с ориз и зеленчуци,пилешка супя,рибна супа,телешко варено,които са изключително полезни и достъпни за всеки....Детето ми яде и такива ястия,но и също така понякога получава зрънчовци,шоколад и кроасан,в малки количества изобщо не са вредни,организма си има нужа от всичко.И не съм съгласна за картофите,че са вредни,напротив като изключим пържените поради мазнината ,са си доста хранителна и хубава храна.
Разбира се най много тача пълнозърнестите храни,типовия хляб,овесените ядки и морските дарове,последните са най голямото богатство за организма..... Peace

# 31
  • Мнения: X
Да ти кажа оплакваш се от безпаричие, а купуваш на детето си чипсове, снаксове и боклуци, щото ги видяло в магазина. Аз това не го разбира честно казано. Проблем с парите нямам, но дъщеря ми не е яла досега снакс, чипс, кроасан, да не говорин за шоколад. Просто не познава тези храни-всеки ден сме с нея в Билата и тя вижда вафла, но тъй като не знае какво е аз й казвам, че това не е полезно за малки дечица и че аз не ям такова. ...
... без домат и сирене на масата не сяда. Баници не правя-приготвям палачинки на тефлонов тиган като алтернатива. Те или са с мед или със сирене например. Сокове правя натурални от цитрус или друг плод. Купени рядко давам. Гледам супа да има всеки ден. ...

Това категорично е и моетомнение.
Моите деца са почти на 5 г., но също не ядат "джънкове" - единствено понякога кроасан и шоколад (след 3-тата годинка започнаха да ядат шоколад в чист вид, но и той не им се услажда особено - няколко блокчета максимум). Вафли, снаксове и други не хапват.
Ние с половинката обичаме чипс и бира, но децата най-много да си вземат да опитат от чипса.
Баници, мекици и подобни вкъщи не се купуват и правят.
Наблягаме на зеленчуци, плодове, млечни произведения и чисто месо и не мисля, че излиза по-скъпо, отколкото ако се храним с "боклуци"...

# 32
  • Мнения: 2 388
Разбира се най много тача пълнозърнестите храни,типовия хляб,овесените ядки и морските дарове,последните са най голямото богатство за организма..... Peace

Така е, но няма начин да хапна нито едно от изброените.

Да споделя нещо за зеленчуците. От месец някъде се опитвам да ям. По принцип консумирам само плодове.
За трети път си купувам моркови, които имат вкус на сапун. Tired

# 33
  • Мнения: 2 175
 niama_me,

не се дразни, никой не се зяжда..
От екологични до био-продукти има голяма разлика.
И двете са по-скъпи разбира се - заради "модата" най-вече..
Затова не им се връзвай чак толкована "етикетите"..
Оставам с впечатление,чене си от Сф ,както и от друг по-голям град..
Тогава защо наистина не потърсиш пресни продукти и из близките села?
Сигурна съм, че никоя баба няма да ти откаже да и изкупуваш градинката..Със  сигурност ще е по-био и еко от повечето в магазина..

# 34
  • Мнения: 4 380
Аз пък изобщо не съм съгласна че е скъпо да се храниш здравословно и го казвам от опит, в България много години съм се хранила точно така. Само си помислете каква част от бюджета ви за храна отива за колбаси, хляб, газирани напитки. Колко харчите за кисело мляко, което можете да подквасвате и сами. Колко боклучета като вафлички, бисквитки и закусчици се купуват. Ако освен тези боклуци пазарувате в достатъчна степен и зеленчуци особено извън сезона, може и да излиза скъпо, но който иска да се храни здравословно забравя за луканки. Като се сетя колко е евтина изварата в България и направо ви завиждам.

пс. А морските дарове не са така безобидни. Попиват цялата мръсотия на водата- трябва да са с изключително добре контролиран произход, а в България нямаш никога гаранция за такива неща.

# 35
  • Мнения: 14 654
Ако искаш да се храниш здравословно, изобщо не трябва да пазаруваш от пазара и магазините, а да си намериш производители. Специално млечните продукти можеш да си ги правиш и сама, стига да намериш сигурен източник на мляко. Хляб можеш да месиш от типово и пълнозърнесто брашно, или пък ръжен - това ще ти спести неясните съставки в купения.
Аз си пазарувам от магазина, затова не претендирам, че се храня особено здравословно, но гледам да готвя повече зеленчуци според сезона (никога не купувам домати, краставици и ягоди през зимата) - това са хем евтини, хем полезни неща. Бамя, зелен фасул, спанак, зеле, карфиол, броколи, тиквички, патладжани - това също са зеленчуци, не само краставиците и доматите. От една глава карфиол излиза цяла тава запеканка. Отделно трябва да се ядат и грах, боб, леща - евтини неща все, а полезни.

# 36
  • Мнения: 4 380
Подсетих се за една вкусна и полезна лимонада. Лимон с кората смилате в блендер или на месомелачка (без семките), смесвате с малко настърган КОРЕН джинджифил и мед на вкус и разреждате с вода. Wink
Джинджифилът задължително във вид на корен.

В къщи от много години не се купуват газирани напитки, а от няколко и натурални купешки сокове.

Зелен чай, прясно изцедени сокове и подобни освежаващи и полезни напитки. Wink

пс. Никога не лишавам семейството от плодове и зеленчуци които не са си в сезона. Това е някаква глупост измислена явно от държавна политика поради сезонен внос или липса на такъв.
Като стана дума за зърнени, наскоро в темата за бозата поствах полезните качества на просото. Толкова вкусно и полезно нещо, а така незаслужено забравено!

# 37
  • Мнения: X
Абе момичета.....направо се чудя на някои от вас , с каква лекота казват да си правим мляко, сирене и т.н......
 За млякото - не съм правила и немога, но има кой да ми покаже и вероятно ще се възползвам.
За сиренето нека да вметна нещо, за някои може би любопитно.
 Аз купувам сирене от 4 лева за килограм.
За 1 килограм екологично чисто, демек истинско сирене са нужни 7 килограма прясно мляко. Един литър прясно мляко е 1.20. За да получа едно дрънчче сирене е нужно да дам 8,40 лв. за мляко. Сами си правете извода....

П.С. Не се заяждам, смятам че темата би била полезна за много домакинства.

# 38
  • Мнения: 1 425
Идеите на различните хора за здравословна храна понякога доста сериозно се разминават ама не е като да няма избор на сравнително "естествени", ако и не винаги са еко храни:

Плодове: ябълки, круши, грозде, сливи, праскови, кайсии, череши, дюли, ягоди, смокини, портокали, грейпфрути, банани, киви, дини, пъпеши
Зеленчуци: чушки, домати, краставици, зеле, тикви, тиквички
Кореноплоди: Моркови, ряпа, картофи, целина, цвекло
Ядки и семки: фъстъци, орехи, бадеми, лешници, слънчоглед, тиквени
Варива: боб, леща, нахут
Зърнени храни: царевица, жито, овесени ядки, елда, ориз (кълнове също)
Други: Месо, риба, мляко, масло, яйца
Честно казано мен като кулинар хич ме няма, та списъка може да е малко кратък, но по едно или друго време съм ял или приготвял по различни начини тези неща.

# 39
  • Linz
  • Мнения: 11 619
пс. Никога не лишавам семейството от плодове и зеленчуци които не са си в сезона. Това е някаква глупост измислена явно от държавна политика поради сезонен внос или липса на такъв.
Като стана дума за зърнени, наскоро в темата за бозата поствах полезните качества на просото. Толкова вкусно и полезно нещо, а така незаслужено забравено!
Първо, че е непривично за организма- имаме си биологичен цикъл, който трябва да се следва. Второ, ако са местни съдържат повече нитрати, ако са карани от далече значи, че са брани зелени и са зряли насила, т.е. нито на вкус, нито на съдържание на витимани и минерали си заслужават надутата цена. Освен това допълнително се обработват с химикали за да се запазят при транспортирането. Ако пък са консервирани или замразени- пак са обработвани по нездравословни начини (особено замразените).
Просото- да, но не и бозата.

За 1 килограм екологично чисто, демек истинско сирене... 
Екологично чисто не значи истинско.

# 40
  • Linz
  • Мнения: 11 619
От екологични до био-продукти има голяма разлика.
Каква?

# 41
  • Мнения: 4 380
Абе момичета.....направо се чудя на някои от вас , с каква лекота казват да си правим мляко, сирене и т.н......
 За млякото - не съм правила и немога, но има кой да ми покаже и вероятно ще се възползвам.
За сиренето нека да вметна нещо, за някои може би любопитно.
 Аз купувам сирене от 4 лева за килограм.
За 1 килограм екологично чисто, демек истинско сирене са нужни 7 килограма прясно мляко. Един литър прясно мляко е 1.20. За да получа едно дрънчче сирене е нужно да дам 8,40 лв. за мляко. Сами си правете извода....

П.С. Не се заяждам, смятам че темата би била полезна за много домакинства.

Сиренето на мен нещо не ми се получава по неизвестни причини. Сигурно българската мая си действа само на българска територия. Laughing Но нещо ми се струват сметките ти с прекалено голям разход на мляко. newsm78
А също ме съмнява домашното мляко да купуваш на 1.20. По селата се чудят къде и на кой да си продадат млякото за жълти стотинки.

Кисело мляко купувам 2-3 пъти годишно, но в хладилника ми винаги има 3-литрова тенджера с домашно.

Като споменах горе за просо, някой знае ли рецепта за просеник, но не от царевично брашно, а именно от просо? newsm78

Рени, бозата от просо, истинската боза и без изкуствени подсладители е много полезна поради факта, че полезните вещества на просото са в почти неизменен вид + млечно-киселата ферментация която от своя страна също е полезна.

http://www.health.bg/lang_bg/newspaper.php?id=41&p=21

Няма такива истории като биологични цикли на организма и зависимост за продукти които се поемат. Бабини деветини, разпространявани по неизвестни причини. Не, те причините са много даже известни, така е угодно на нечия промишленост, която сезонно недодава хранителни продукти на населението.
Караните от далеч продукти се карат по въздушен път и срокът на доставка до щандовете често е по-кратък от този на местните. Химикали, нитрати и прочая химия си е отделен въпрос- всичко това може да си го има и при собствените, просто трябва да се избират продуктите.

# 42
  • Linz
  • Мнения: 11 619
xenia, истинска боза отдавна не се намира. Колкото до ферментацията- има изследвания, показващи, че е вредна. По тази причина д-р Олга Елисеева препоръчва да не се консумира и кисело мляко.
Но явно ти разбираш повече от специалистите по здравословно хранене Whistling
Караните от далеч продукти се карат по въздушен път и срокът на доставка до щандовете често е по-кратък от този на местните.
ooooh!

# 43
  • Мнения: 2 641
с колко пари разполагаш месечно за храна? ние купуваме сирене от 16 лева, както и всички био продукти - млека, яйца...
за сметка на това никога не купуваме чипсове, бисквити /освен обикновени/, безалкохолни, алкохол, кафе, цигари, оцветени млека, зрънчо и всякакви гадости , за които се сетиш. храним се малко, но с по здравословна храна. хората около мен обратно - пият кафета, подсладители, безалкохолни с аспартам и цикламати, които са доказано токсични, пушат кат комини и после нямали пари. ако и ние купуваме всички тези неща и ние няма да имаме пари за други. а това че децата искали нещо си, не ме трогва. с времето се научават да не го искат и да не го ядат дори да им се предлага от някой. ако питаш дъщеря ми каква иска да стане като порасне тя казва "голяма и силна балерина". защото я научих да пие портокалов сок и и казах че той дава сили. така яде и сирене вместо чипс, защото знае че е полезно, а чипса не е. вече е свикнала на режима в къщи и се надявам и за в бъдеще да е така.

# 44
  • Мнения: 1 369
Първо да кажа - нямам деца и не знам как да се справям с мрънкащо за чипс такова. Но у дома чипсове, вафли, зрънчовци, бонбони, различни от шоколадови, не се купуват. Почти винаги има шоколад, а ако няма и ни се яде сладко си правим мляко с мед, сметана с какао, сладко и от този род. Безалкохолно и натурални сокове също не купуваме. Ябълки си купуваме от производител от селата, орехи и бадеми също, сезонни зеленчуци също. Други плодове и зеленчуци - от пазара, ама се оглеждам за някоя баба или дядо с 2-3 кила зарзават. Вносните - портокали, грйпфурти, лимони, киви, ананас, няма как. Отдавна не купуваме пресни колбаси, а месо. Имаме хлебопекарна - хляб не купуваме, преди да я имаме съм месила една година - нищо ми няма, но с машината все пак си е друго Wink. Купуваме прясно мляко пак от селата и квасим, и подсирваме. И тук не съм съгласна:
Абе момичета.....направо се чудя на някои от вас , с каква лекота казват да си правим мляко, сирене и т.н......
 За млякото - не съм правила и немога, но има кой да ми покаже и вероятно ще се възползвам.
За сиренето нека да вметна нещо, за някои може би любопитно.
 Аз купувам сирене от 4 лева за килограм.
За 1 килограм екологично чисто, демек истинско сирене са нужни 7 килограма прясно мляко. Един литър прясно мляко е 1.20. За да получа едно дрънчче сирене е нужно да дам 8,40 лв. за мляко. Сами си правете извода....

П.С. Не се заяждам, смятам че темата би била полезна за много домакинства.
И за подквасването и за подсирването има теми в Готварския. Освен това обикновено подсирваме 4 литра мляко - излиза около 850 гр сирене след като се изцеди, предполагам, че кило ще стане от около 5 литра, ама нямам толкова голяма тенджера  Laughing. Ядем го прясно, няма кой да го чака  Mr. Green Имаме желание и засега така процедираме.
niama me, това че нямаш Билла наблизо не е голяма загуба Wink
Надявам се да съм била полезна   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт