Отговори
# 60
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 708
А сиренето съм решила аз да му хвана цаката, ако трябва професионално оборудване ще си купя. Laughing Няма да ми избяга. Нещо взе да ми писва по 15 дол. килото да го купувам. Sick Замислям се и за кашкавали но си нямам мазета за зреене. Thinking
И за сиренето ще ти трябва същото пространство, както и за кашкавала +достатъчно място за приготвянето му. А за технологията, аз съм пробвала да правя, но само съсипвах млякото, не става и това е. Казаха ми, че вероятно съм попаднала на калпава мая. Ама аз от къде да я знам каква е, купена е от магазина.
А какво е професионалното оборудване за направата на сирене  newsm78

# 61
  • Мнения: 423
Това са пропаганди насочени към увеличаване на продажбте на боклуците им със сухо мляко и без грам живи бактерии вътре.
Не съм професионалист в тази област, казвам само какво каза професора. Той каза, че няма нищо против домашното кисело мляко, но да си се прави със специалната закваска , а не такава от готово кисело мляко.

# 62
  • Мнения: 4 380
А сиренето съм решила аз да му хвана цаката, ако трябва професионално оборудване ще си купя. Laughing Няма да ми избяга. Нещо взе да ми писва по 15 дол. килото да го купувам. Sick Замислям се и за кашкавали но си нямам мазета за зреене. Thinking
И за сиренето ще ти трябва същото пространство, както и за кашкавала +достатъчно място за приготвянето му. А за технологията, аз съм пробвала да правя, но само съсипвах млякото, не става и това е. Казаха ми, че вероятно съм попаднала на калпава мая. Ама аз от къде да я знам каква е, купена е от магазина.
А какво е професионалното оборудване за направата на сирене  newsm78

Място имам колкото щеш, това не ме плаши. Нямам условия за зреене на някои сирена- искат към 12 градуса в мазето. Е откъде такава температура да им подсигурявам? А сиренето какво? Кисне си в саламурата и нищо. Ще видим де, първо сиренето да стане, пък ще помисля и за други. На Моцарела съм навита като начало. newsm78

И аз така с маята. Два пъти ми пращат от България и 2-та пъти НИЩО. Сега ще си купя хамериканска или английска в ибей си видях, пък да видим няма ли да стане. Crossing Arms

А за сирена оборудване да искаш...Можеш и мини-сиреварна да си правиш. То са термометри, то са преси, химикали, стартери мартери...станах разногледа кое по-напред. Crazy

http://www.cheesemaking.com/cheesemakingequipment.html

# 63
  • Мнения: 1 369
За направата на сирене не се изисква кой знае колко време и място, друг е въпросът, че ние сиренето го ядем прясно - все още не можем да се нарадваме на вкуса, предполагам, че по-нататък може и да го оставяме да поузрее в хладилника Wink Най-смешното е, че докато мерихме температурата и слагахме капките както бабите ни, сиренето ставаше чудесно, а с термометъра и капкомера получихме чудесна извара  Crazy И наистина е по-лесно да намериш нещо, което не е тъпкано с химикали по селата и малките градове, а и там цените(на местно произведените стоки) са по-ниски.

# 64
  • София
  • Мнения: 1 735
За трети път си купувам моркови, които имат вкус на сапун. Tired
Като бях бременна много ми се ядяха тиквички и стоически си ги пържех.Първите нк пъти като си ги купих ранна пролет миришеха на риба.И не беше  от олиото. Naughty

# 65
  • Мнения: 4 380
За трети път си купувам моркови, които имат вкус на сапун. Tired
Като бях бременна много ми се ядяха тиквички и стоически си ги пържех.Първите нк пъти като си ги купих ранна пролет миришеха на риба.И не беше  от олиото. Naughty

Ако не бих виждала с очите си (почувствала с носа си) в България копър смърдящ на фекалии, можеше и да не ви повярвам. Confused Не знам кой и какво ги прави някои зеленчуци, но имам чувството понякога че си правят експерименти с хората.

# 66
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Ти откъде черпиш информацията си?! Д-р Елисеева е име от световна величина и автор на много книги.
Всички специалисти по здравословно хранене препоръчват да се консумира местна и сезонна храна.

# 67
  • Мнения: X
Браво, много хубаво се е развила темата, явно ви допада и е полезна, което много ме радва.
Няколко неща искам да поясня....
Незнам защо не ви се вярва че млякото е 1.20 за литър но още малко ще ме убедите че незнам какво купувам от 2 години! Свекърва ми подквасва но взимаме по-малко а и както е ясно то е без консерванти и поради тази причина издържа много по-малко, та все се налага да имаме по някоя кофичка Тонус.
Сина ми е на 4 години и винаги в къщи се е купувало прясно мляко за подквасване, той започна д аго яде след годинката. Първоначално беше 0.80 ст. После 0.90,, лев, рев и 10 и т.н. до този момент. Незнам кои са тези села с толкова евтино мляко, ние сме "град" от 8 000 души. Цялата община е 12 000.
Няма какво да обяснявам повече...
А това че от 7 литра мляко се прави 1 кг сирене ми го каза свекърва ми, която преди време се учеше от жена производител на такова сирене домашно, но на нас не ни се получаваше и понеже излиза скъпо се отказахме. Миналата седмица потърсихме същата жена за да ни направи сирене, но тя останала с малко крави които напоследък не давали много мляко и с тези 7 литра примерно си прави тя 1 кг сирене за тях и осталато за пиене и продава каквото остане.
Това е по млечния въпрос.....
Останалото - ям домати от градината ни лятото щото си сеем в двора - 2-3 реда домати, чушки, краставици и патладжан. Сега имахме и маруля, пресен лук.  Зимата - всичко е турско.Имаме ябълка, праскова, дрян, лешник дори, сливи и т.н. Тази година нямахме прасе и си купихме месото.......като дъвка беше и осве това безвкусно!
 Всички тези неща ги оценявам, ям ги и детето също , но простете това са преходни неща! Това са сезонни продукти и са максимум 2 месеца. А през останалото време не се получават нещата както ги искаме. А и се възхищавам на някои от вас наистина за менютата....аз и семейството ми неможем само на ябълки да караме примерно.....
Дететот не обича нищо друго освен банани и чат пат ябълки. Портокали, лимони , грейпфурт и зеле примерно никой от нас не обича......Въпрос на вкус.
 Благодаря на всички които се включиха, наистина се поориентирах и взех някои идеи. И най-важното ми стана ясно че аз все пак май не живея толкова нездраволсовно колкото си мислех. Именно заради района в който съм и възможността да си отглеждаме сами дори и сезонните продукти.... Peace

# 68
  • София
  • Мнения: 2 508
Абе, да ви кажа, дори когато парите стигат, е трудно да водиш здравословен живот! Simple Smile

# 69
  • Мнения: X
Абе, да ви кажа, дори когато парите стигат, е трудно да водиш здравословен живот! Simple Smile

Хехех, тогава ти се иска да опиташ от всичко а и го правиш нали:)))

# 70
  • София
  • Мнения: 2 508
Просто нямам нерви да мисля за риби, меса, плодове, зеленчуци и се тъпча с въглехидрати...

Аз водех здравословен живот преди да родя, ама то беше от страх, защото имам диабет и не исках да навредя на бебето. Сега гледай кво става - желирани бомбони, торти, шоколади... А и кърмя, и не ми се лепи... Mr. Green ooooh!

Така че, ако няма някой или нещо да те притисне, като здравословен проблем, е много трудно.

# 71
  • Мнения: 2 759
...Като стана дума за зърнени, наскоро в темата за бозата поствах полезните качества на просото. Толкова вкусно и полезно нещо, а така незаслужено забравено!
                              xenia, изповядвам напълно вашите хранителни навици. А боза просто се съсипвам да пия  Mr. Green.

# 72
  • Пловдив
  • Мнения: 2 495
Няма как да ядеш здравословно с малко пари: купуваш млечен продукт (доскоро наричан "сирене"), неузрял кашкавал, салам "Кучешка радост", кренвирши с копита, турски домати, второкачествено брашно и ориз...

# 73
  • Мнения: 423
Няма как да ядеш здравословно с малко пари: купуваш млечен продукт (доскоро наричан "сирене"), неузрял кашкавал, салам "Кучешка радост", кренвирши с копита, турски домати, второкачествено брашно и ориз...

Съгласна съм напълно, че пазарът ни е залят с боклуци, все съм си мислела, че поне млечните продутки са качествени, но явно съм се лъгала... по отношение на млякото една приятелка ми каза че наскоро са изследвали киселите млека може би не всички, които ги има на пазара, но от тези, които са успели да изследват, само в Пършевица, Елена и Елби е имало  наличие на бактериите, и то с около 50 % по - малко.... Thinking В останалите нищо, някви боклуци... и аз не знам какви newsm78

# 74
  • Мнения: 2 759
Няма как да ядеш здравословно с малко пари: купуваш млечен продукт (доскоро наричан "сирене"), неузрял кашкавал, салам "Кучешка радост", кренвирши с копита, турски домати, второкачествено брашно и ориз...
                      Ще си купиш евтино леща, ориз, боб, сега излизат копривата, спанака... Коприва и спанак може и да си набереш напълно безплатно, ако си направите един уикенд в гората (не точно сега, де  Mr. Green)... Прясното селско мляко е наистина по-евтино, пък и по-качествено. От него може и кисело да си завъртиш. Плодове може да се хапват. За безалкохолните - като си купиш пакетче шипки или невен - кеф ти топъл, кеф ти студен чай. И пестиш от антибиотици. Сребърна и минерална вода си текат напълно безплатно - само да се поразходиш да напълниш. Клеевата тинктура (особено домашна) също пести пари от лекарства. За домашните яйца гледам че нищо не споменавате, но който ходи по села със сигурност си взима пресни, често с повече от един жълтък яйца на добра цена. Хиляди и хиляди са вариантите. Само желание да има  Peace.

                     П.П. Забравих да спомена пестенето от подправки - бучнеш на балкона малко мента, босилек, розмарин, копър и магданоз - хем е кеф, хем полезно. А как само мирише  Blush... А искам да се оплача, че от 6 фирми купена от магазина чубрица само една що-годе го докарваше на вкус и аромат  Rolling Eyes.

Общи условия

Активация на акаунт