Отговори
# 75
  • Мнения: 423
Да, наистина от спанака става много хубава супа. Аз го правя така, нарязвам го на дребно, сварявам го, след това слагам натрошено сирене и малко лимон и сол ( ако е небходимо). Може и да се застрои с едно яйце, въпрос на вкус.
Има и една мнохо вкусна салата, която съм си правила: от спанак ( суров), сирене, зехтин, лимон и сол.

# 76
  • Мнения: 2 388
...Като стана дума за зърнени, наскоро в темата за бозата поствах полезните качества на просото. Толкова вкусно и полезно нещо, а така незаслужено забравено!
                              xenia, изповядвам напълно вашите хранителни навици. А боза просто се съсипвам да пия  Mr. Green.

Боза и аз пия всеки ден, но с баничка, която както знаем е много здравословна. Mr. Green

# 77
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Аз спанак и коприва не обичам, но киселец обожавам. Отиваш на някоя полянка в планините около София и береш колкото искаш. Може да си прибереш и във фризера и по всяко време на годината да си готвиш.

Боза и аз пия всеки ден, но с баничка, която както знаем е много здравословна. Mr. Green
Баничка с хидрогенирани мазнини и боза с аспартам... внимавай.

# 78
  • Мнения: 14 654
Бозата, която се продава е с аспартам, в нея няма и помен от нещо полезно, според някои слухове се прави от развалени пасти.

# 79
  • Мнения: 2 388
Боза и аз пия всеки ден, но с баничка, която както знаем е много здравословна. Mr. Green
Баничка с хидрогенирани мазнини и боза с аспартам... внимавай.

Знам РЕНИ, че не е полезно. Изобщо не съм пример за подражание в начина си на хранене.
За мое огромно съжаление ми е изключително трудно да ям неща, които са здравословни. Tired

# 80
  • Мнения: 2 759
Бозата, която се продава е с аспартам, в нея няма и помен от нещо полезно, според някои слухове се прави от развалени пасти.
                       Тъй де, аспартам, от него не можем да избягаме почти. Но според мен авторката не говори за изключително здравословен начин на живот, а просто по-здравословен. А колкото до развалените пасти... не познавам технологията на бозата, но надали може да стане от пасти  Thinking? Лично за мен за предпочитане е боза, отколкото каквито и да било газирани продукти. А аз и не купувам 'натурални' (да бе) сокове.

# 81
  • Мнения: 4 965
Няма как да ядеш здравословно с малко пари: купуваш млечен продукт (доскоро наричан "сирене"), неузрял кашкавал, салам "Кучешка радост", кренвирши с копита, турски домати, второкачествено брашно и ориз...


Всъщност, ако няма как да си отглеждаш сам, не е трудно да намериш някоя баба в някое близко село и да си зареждаш продукти от нея. И пак не е по-скъпо.
Писах по-горе, че прясно и кисело мляко купуваме от една жена, която живее до вилата ни - гледа крави, пасе ги (т.е. не им слага изкуствени храни); ако пият антибиотици, излива млякото; носи периодично проби в ХЕИ (все пак, от същото мляко ядат и те, и внуците й). Месото - по същия начин - пак от тази жена (даваме й пари за храната отвреме-навреме) или свекърва ми (когато е в България в подходящия сезон, живее на вилата и взема да гледа няколко кокошки и зайци). Яйцата - от същата жена. Млякото ни го дава за 80 ст. литъра, яйцата по 50 ст., за месото се разбираме според пазарните цени, но ни го почиства, нарязва (остава аз само да си го измия още веднъж и да го пакетирам). Картофи и сезонни плодове и зеленчуци - пак от тази жена (срещу много по-ниски от пазарните цени). На вилата имаме кошери (разходите за тях са единствено под формата на няколко пакета захар при захранването и приспиването, не искат каквито и да е други грижи, но ядем чист натурален мед). Свекърва ми прави разкошно домашно вино - само купуваме гроздето - без консерванти, без оцветители.
И това е при положение, че никой от нас (аз или мъжът ми) нямаме нито време, нито умения да си произвеждаме сами каквото и да е. Единствено ягоди, но те са ни голямата страст - имаме си едно ягодово поле, но то не е философия - иска едно прекопаване, поливане при нужда и бране (което означава за нашето семейство пикник + ядене на ягоди до изприщване).
Иначе, "зелении" - спанак, коприва, лапад и подобни) не обичаме...

# 82
  • Мнения: 14 654

                       Тъй де, аспартам, от него не можем да избягаме почти.

Защо пък да не може? Никога не купувам неща с подсладители. Бозата в магазина е еднакво вредна с газираните напитки и соковете. Такива изобщо не трябва да се консумират. Отделно разни готови сладкиши, рула и подобни не купувам.

# 83
  • Пловдив
  • Мнения: 23 777
Боза лесно може да се приготви вкъщи. Аз не мога, ама свеки прави за децата.

# 84
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 720
Така и така ще спамя, поне да ви дам рецептата за боза Mr. Green
Източник: форума goodcook feat omda.bg

Домашна боза
5 л вода
2 чаши брашно (пшенично, овесено, ечемичено или от просо - последното е най-добро и не съдържа глутен  )
2 чаши захар
1 чаена чаша боза със захар или специално приготвена закваска

Брашното се запича в сух тиган, като се бърка през цялото време, за да не загори.
Препеченото брашно се прехвърля в голяма тенджера и се охлажда.
Към него се добавя малко хладка вода и се разбърква до хомогенна смес с дървена лъжица. Ако все пак останат бучки - за тая работа си има пасатори.
Добавят се останалата вода и захарта и сместа се слага да се вари.
След като поври 5-6 минути (през цялото време се бърка, за да не залепне за дъното на тенджерата), се оттегля от огъня.
Оставя се да се охлади и към сместа се добавя една ч.ч. боза, останала от предния път или една ч.ч. закваска за боза.
Бозата се оставя на топло, за да ферментира. Готова е след 2-3 дена. Тогава се налива в бутилки и се съхранява в хладилник.
Изпива се всичко, без 1 ч.ч., моято ще остане за следващата доза.
Закваска:
1 ч.ч. вода
1 с.л. захар
2 с.л. препечено брашно
Всичко се разбърква, пресипва се в буркан, покрива се с кърпа и се оставя да ферментира за 2-3 дена, като от време на време се разклаща.

# 85
  • Мнения: 419
Включвам се да следя темата с една много тачена у нас салата "Бомба"  Party. Много здравословна, евтина и мързелива. Приготвям я поне два пъти седмично, сервирам я или като салата, или като гарнитура, мезе за ракийката и още за каквото се сетите.
1. Моркови (4-5 големи, излизат около 70ст.)
2. Чесън (зависи от вкуса, ние много го тачим и слагам цяла глава - 20ст.)
3. Лимон (1бр. - 30ст.)
4. Щипка сол и капка олио.

Морковите и чесънът се настъргват, овкусяват се със сока от лимона, солта и олиото.
Приготвянето отнема не повече от 15 минути  Mr. Green.
Винаги я правя в купа и домашните любимци я гребат с лъжиците  hahaha.

# 86
  • Мнения: 2 759

                       Тъй де, аспартам, от него не можем да избягаме почти.
Защо пък да не може? Никога не купувам неща с подсладители. Бозата в магазина е еднакво вредна с газираните напитки и соковете. Такива изобщо не трябва да се консумират. Отделно разни готови сладкиши, рула и подобни не купувам.
                         Мда, не бива да говоря за всички. Аз лично не мога. Не мога да откажа дъвките, знам, че са с аспартам, обаче не мога и не мога. Пък и аспартам има в доооста други неща  Tired.

# 87
  • София
  • Мнения: 1 735

Хубаво сирене има и за 6-8 лв - не е 12.
Изхождайки,от това ти твърдение днес си купих сирене от 5.50лв. -меко,аз такова го обичам,но с вкус на олио. Cry

# 88
  • Мнения: 940
Не винаги скъпото е здравословно. Не винаги евтиното е вредно...
Има цяла тема в готварския...

Пък чипсове и други боклуци аз на децата си няма да дам поне докато не станат на 7 години...Поне такава идея имам сега, ама ще видим.

# 89
  • Мнения: 2 759
                         Ето, и това е помощ

Общи условия

Активация на акаунт