Няколко лесни салати :) Чакам идеи и от Вас

  • 19 578
  • 99
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 216
Ние обичаме фатуш и табули-може да се импровизира по български...
На дъното на голяма купа се счуква скилидка чесън,
добавя се зехтин(олио),лимон и малко оцет,сол(ако има сумак слагаме ,ако няма-може и без)
отгоре се няразват на ситно-маруля,краставица,домат,репички,настърган морков,зелен лук(може и малко зеле)-освен това зелен джоджен и магданоз-може и без морков или репички Peace
всичко това се разбърква ,а отгоре се прибавя натрошен на дребно препечен арабски хляб или крутони,или сухар-отново се разбърква и консумира
Това е фатуш-за табулито трябва булгур  bouquet

# 31
  • Мнения: 8 952
Моята любима китайска салата :

Зеле
моркови и краставици, нарязани на тънки ивички
малко домат
1-2 капки сусамово олио

# 32
  • Мнения: 65
Китайско зеле нарязано на ситно,
рулца от раци нарязани на кубчета,
царевица от консерва,
копър,
зехтин или олио
оцет и сол.
Всичко това се смесва и става много вкусна и лека салата!  chef

# 33
  • Мнения: 623

Някой сеща ли се какво може да се забърка със "замразени розови скариди"? След като ги размразя, разбира се  Laughing.

   Коктейл със скариди
1 кутия сварени скариди
твърдо сварени яйца
настърган сух кашкавал
настърган морков
настъргана ароматна кисела ябълка - Грани Смит например
майонеза и 1-2 л кисело мляко
малко сок от лимон
магданоз,черен пипер,маслини


Можеш да си направиш количествата на око и вкус Simple Smile

Последна редакция: пт, 03 апр 2009, 16:45 от didibu

# 34
  • Мнения: 44
Ето една салатка от мен
Нарязано на ситно зеле се омесва с майонеза и чесън на прах.
Реди се в чиния ред зеле ред рендосано сирене.
Аз я правех доста често и аз гости и на другият ден звънят да питат аз салатата дано ви хареса и на вас
 eat

# 35
  • Spain
  • Мнения: 3 750
една супер лесна салата и от мен

зелена салата
варени яйца
олио
кисело мляко
сол , малко 4ерен пипер

(колкото пове4е варени яица ,толкова по добре , към вси4ко това може да се прибави връзка зелен лук , олио се капва съвсем малко , а които оби4а майонезата - може да се направи микс кисело мляко  и майонеза)

# 36
  • Мнения: 310
Аз обожавам салатите, но най ми харесва зелената салата с риба тон  smile3508 Интересни рецепти сте дали, ще следя темата  Peace

# 37
  • Мнения: 97
Продукти:
2 печени червени чушки
копър
1 домат и парче сирене (около 100 г )
лук
олио/зехтин на вкус

Приготвяне:
Чушките и лукът се наситняват, добавят се изкиснатото сирене, нарязаният копър и доматът - белен и нарязан. Добяваме зехтина. Сол - по желание  Wink

# 38
  • Мнения: 804
Ето и още една любима наша салата:смесват се на ситно ролца раци,печени червени чушки,царевица,кис.краставички,парченца кашкавал и ананас.Всичко се обърква с майонеза и 1-2с.л. кис.мляко.Подправя се с малко сол и чер пипер.Става много приятна салата за всички сезони.

# 39
  • Бургас
  • Мнения: 529
Ето и моята любима от лесните:

1 опак. ролца от раци
5-6 кис. краставички
3-4 варени яйца
половин ябълка
майонеза
горчица на вкус


Продуктите се нарязват наститно и се омесват с майонезата и горчицата.

# 40
  • Мнения: 225
Ето и нашата любима салата:
Зелена салата
късчета пилешко филе( може и шунка,филе на ивички)
лук-пресен или червен
маслини
круша на кубчета
синьо сирене на кубчета
може краставица на кубчета
подправена на вкус-зехтин,балсамов оцет,а може и мъничко майонеза в тях
Опитайте и няма да съжалявате Wink

# 41
  • Мнения: 2
Ох...защо ли попаднах в този форум... Sad Simple Smile)))) Ще ви засипя с готини рецепти, дано не досадя Simple Smile Имам страхотни италиански рецепти, рецепти за известни национални ястия, бързи манджички (т.е. докато си свалиш дрехите и сложиш пеньоара - яденето е готово, съпругът - сит и гледа...с премрежен поглед Simple Smile))
Ето ви някой любими салатки! Simple Smile
Италианска салата

Сваряваш 1 пакет къдрави макарони "Златен клас". Отцеждаш.
Слагаш 1/2 от тях в йенска чиния.
Върху тях добавяш плънка от:
- 2-3 сварени яйца, нарязани на едро;
- 300 г. шунка, нарязана на къси пръчици;
- 300 г. кашкавал, нарязан на къси пръчици или топено сирене;
- 1-2 пресни домата (по желание), нарязани на дребно.
Отгоре добавяш останалата част от макароните и наръсваш обилно с 1 вр. магданоз, нарязан много ситно.
Салатата се охлажда за ок. 1 час в хладилника.
Сервира се, подправена със сос от:
- майонеза (обилно);
- малко кетчуп;
- соев сос на вкус;
- чер пипер на вкус.
Салата с картофи

Продуктите се режат на кубчета(без доматите и зелето) - като за мусака.
1 кг. сварени картофи;
2-3 сварени яйца;;
300 г. шунка;
300 г. кашкавал;
1 краставица;
няколко маслини - по желание;
2-3 пресни домати - нарязани като за салата;
1/2 прясно зеле, фино нарязано, без да се омачква със сол;

Сос:
майонеза - обилно;
соев сос на вкус;
малко горчица - 1 ч.л.;
малко кетчуп;
чер пипер и сол на вкус.
Туфарели

1 пакет сварети макарони "панделки" или "охлювчета" "Златен клас".

Запържваш леко 1 гл. лук, нарязана на дребно. Добавяш нарязани на дребно 300-400 г. пушени свински гърди или бекон и около 1/2 от бирено шише доматен сок. Оставяш соса да поизври малко. Преди да смъкнеш сместа от огъня, добавяш 1 кофичка сметана и разбъркваш.

Сервираш сварените макарони със соса, настърган кашкавал и чер пипер.
Предястие

Бялото месо от сварено пиле; 3-4 кисели краставички на дребно; 1-2 кисели морковчета - на дребно; майонеза - обилно и чер пипер. Като разбъркаш сместа, разделяш на 2 части и оцветяваш едната половина с малко кетчуп. Сервираш в чаши за сладолед , в които слагаш от двете смеси.
Американска салата

Сваряваш 1/2 пакет кус-кус. Нарязнаш на дребно кисели краставички и добавяш майонеза. Овкусяваш с чер пипер.

Предястие

Сваряваш 1 кг. картофи и ги пасираш. Добавяш сварено бяло пилешко месо, малко сирене и 1 буркан кьоополу (патладжан, печен пипер и печени домати - нарязани на дребно).
Сос: майонеза, 1-2 с. л. кисело мляко, чер пипер.
Разбъркваш всичко.

Варени яйца с майонеза

3 твърдосварени яйца, нарязани на кубчета се овкусяват с 1/2 майонеза, сол и черен пипер.

Хрупкави пилешки хапки

Овкусяваш сварено пилешко филе (ако е охладено, не се вари предварително) със соев сос, бял пипер и вегета. Късчетата се овалват в смес от галета и царевично брашно и се пържат.

Руски ордьовър

8 сварени картофа, 1 студено пушена риба, 2 майонези, 2 твърдо сварени яйца, червено цвекло или настъргани моркови, 2 глави настърган лук.
Правят се пластове (като за торта):
5 картофа - майонеза - риба на късчета - лук - майонеза - 3 картофа - цвекло или моркови - майонеза - настъргани яйца. Престоява 1 нощ в хладилника.

Палачинкова торта

Всяка палачинка се маже с майонеза.
Пластове: шунка или пушено пиле; пушено сирене или кашкавал; кисели краставички - настъргани и отцедени; 3 твърдо сварени яйца+чер пипер+ малко горчица; настърган кашкавал.
Престоява в хладилник.

Ордьовър "Пърнена палачинка"

Пълнеж: колбаси, гъби и др.(могат да се ползват идеите от палачинковата торта). Сгъва се като плик. Поръсва се с настърган кашкавал и леко се запича.

Предястие "Мозайка"

6 твърдо сварени яйца, 6 ч. л. леко запържена телешка кайма или ситно нарязана шунка, 1-2 сварени моркова, няколко маслини (почистени от костилките), печени червени пиперки, 1ч.л. краве масло или маргарин, 1/2 ч.л. горчица, майонеза, маслини, лимонов сок, сол, черен пипер.

Предястие с патладжани

Смилаш 2-3 опечени патладжана. Добавяш 1 филия хляб (накисната във вода и изстискана), 2 с.л. сварен грис, 1 майонеза, сол, черен пипер, лимонов сок и счукан чесън на вкус.

Панирани картофи

Едри картофи се варят леко. Режат се на филийки, осоляват се със сол и черен пипер, топят се в разбито, леко подсолено яйце и се пържат. Гарнират се вчинията с кръгчета варени яйца.

Торта с шунка (за 6 порции)

Тесто: 125 г. масло, 1 яйце, 1 1/2 ч.ч. брашно, сол.
Плънка: 300 г .шунка, 100 г. масло, 200 г. извара, 150 г. майонеза, 200 г. сметана, сол.
Гарнитура: 2-3 филии черен хляб, шунка, магданоз.

Месиш тестото, делиш го на три блата и ги печеш (по 10 мин. на 220 градуса). Когато изстинат, разпределяш плънката по с8ледния начин:
Режеш на ситно шунката (оставяш 6 тънки резена за украса) и добавяш разбитата на крем извара, майонезата и половината сметана. Мажеш сместа по блатовете. Отстрани ги облепваш с натрошен на ситно черен хляб. Украсяваш с резени шунка на фунийки, магданоз и розички от сметана.

Салата

Режеш 1 малка прясна зелка и слагаш на дъното на дълбока чиния. След това добавяш, нарязани на пръчици следните продукти: шунка, пушено пиле или пикантно месо, краставичи на кръгчета, домати на кръгчета, сварени яйца на кръгчета, маслини. Овкусяваш със сос от:
2-3 с.л. майонеза, 2 л. кисело мляка, 1л. кенчуп, 2 л. горчица, 5-6 капки соев сос, лимонов сок.

САЛАТА С РИБА ТОН

1 консерва риба-тон, 300 г. къдрави макарони, лимонов сок, чер пипер, сол, малко джоджен, магданоз
Вариш макароните и изцеждаш. Изсипваш отгоре рибата като я поразмачкваш с вилица. Поръсваш с джоджен, чер пипер, лимонов сок на вкус. Разбъркваш и украсяваш с магданоз.

Крем “Пирмиджано”

4 яйца, 1 жълтък, 250 мл. сметана, 100 г. сирене
пармиджано, 20 г. масло, 1 ч.л. царевично брашно, сол, чер пипер

Настъргваш сиренето. Разбиваш яйцата и жълтъка. Прибавяш царевичното брашно, разтворено предварително в 1 с.л. сметана. Добавяш сиренето и останалата сметана, сол и чер пипер. Печеш във формички за крем карамел, с вода в тавата до средата. 25 мин. при 150 градуса.

ВИДОВЕ СПАГЕТИ

тортильони - макарони -дебели прави пръчици
тортелини - като якича-поло - цветни
фузили - къдрави увити макарони - разноцветни
фарфале - къдрави джуфки
фетучини - ленти, като кадаиф
талятели - ленти като кадаиф, по-тесни от фетучините (спагети лунги)

Тежките маслени сосове изискват по-плътна паста - едри макарони, охлювчета или раковини, а зехтиновите сосове заливат тънката паста - спагети, лингуини, букатини
100 г. паста се варят в 1 л. вода и 1 ч.л. сол. Не разварявай! Не захлупвай тенджерата с капак!


ФАРФАЛЕ С ЛУК И ДОМАТИ

500 г. фарфале, 250 г. домати (пресни или консерва), 3 малки глави лук, китка пресен или шепа сушен розмарин, зехтин, сол, черен пипер, пармезан

Сос: режеш лука на четвъртинки, доматите на половинки. Запичаш ги в тава със зехтин, сол и чер пипер - до омекване на лука. При сервирането настъргваш пармезан или кашкавал.

ТАЛЯТЕЛИ С ОМАР ИЛИ РАЧЕШКИ РУЛЦА

2 опаковки рулца, 2 с.л. зехтин, лимон, китка пресен босилек, сол и черен пипер.
След сваряването на 500 г. талятели ги премиваш със студена вода. Заливаш ги със зехтин, лимон, рулца. Украса - листенца босилек.

ТОРТЕЛИНИ С ЦЕЛИНА

2 стръка целина, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. ситно стрита люта пиперка, 2 скилидки чесън, пармезан

Задушаваш в зехтина ситно нарязания чесън и стритата пиперка. Пускаш нарязаните стръкове целина и тортелините в кипяща вода. Отцеждаш, заливаш със зехтиновия сос. Настъргваш пармезан.

СПАГЕТИ С МИДИ

1 пакет спагети, 1 кутия миди в консерва, 1 кг. домати, 4 с.л. зехтин, 2 скилидки чесън, 2 с.л. соев сос, сол, чер пипер

Нарязаните на дребно и обелени домативрат с 3-4 л. зехтин+ нарязания на ситно чесън до гъста каша. Добавяш мидите. След като смесиш соса със спагетите - ксъкри още ок. 5 мин. Сервираш горещо.

СОС ЗА СПАГЕТИ

3 с.л. зехтин, 1 глава лук, 1 морков, люта чушка, 1 кг. домати, 300 г. пушени гърди, 1 вр. магданоз
Запържваш в зехтина ситно нарязания лук и ситно нарязаните пушени гърди. Добавяш настъргания морков, и обелените и нарязани домати. Сгъстяваш. След това добавяш нарязаната люта чушка и ситно нарязания магданоз. Посоляваш.

КАРБОНАРА ЕКСТРА (спагети)

500 г. спагети, 100 г. пушен бекон, 5 скилидки чесън, 1 ч.ч. сметана, 4 яйца, 75 г. настърган пармезан (или кашкавал), бял пипер, сол на вкус, пера от зелен лук

Спагетите врят в подсолена гореща вода 8-10 мин. Режеш бекона на кубчета и запържваш в тиган без мазнина. Добавяш чесъна и леко запържваш. Сваляш тигана от котлона. Разбиваш сметаната с яйцата, добавяш кашкавала и загряваш на бавен огън, докато се разтопи кашкавала. Добавяш бекона и слагаш подправките. Отцедените спагети добавяш веднага в тигана и разбъркваш. Решеш перата на лука на дребни колелца и украсяваш.

Печени картофи с плънка

4 големи или 8 средни картофа, 450 г. сирене (обикновено, синьо, топено), 2 пера пресен лук, 1 стрък целина, чер пипер
Почистваш картофите без да ги белиш и ги набождаш с вилица. Печеш в предварително загрята фурна на 200 градуса к. 1 час до омекване. Смесваш настърганото сирене с нарязаните на ситно лук и целина, подправките. Режеш картофите на 2, издълбаваш ги леко и пълниш сместта. Ястието може да се консумира самостоятелно или с риба и филе на скара.

Предястие с карфиол в бял сос

1 карфиол, 3 скилидки чесън, 30 г. брашно, 100 г. краве масло, чер пипер, сол

Вариш карфиола в подсолена вода, отцеждаш. Запържваш брашното в маслото+ отварата от карфиола до каша. Добавяш счукания чесън и подпр. и изсипваш върху карфиола. Консумира се топъл.

Предястие: домати - шмеркезе

1 кг. домати, 500 г. сирене, 1 вр. магданоз, 20 г. масло, 2-3 стръка пресен босилек. Със сместа се пълнят издълбаните домати.

# 42
  • Мнения: 7 914
страхотна тема   bouquet , побут Blush

# 43
  • Банкя
  • Мнения: 1 291
Ketss Много благодаря но товорим зоа салати.
Макарони и шунка за мен си е ядене.Ако това са ме салатите , какво ли ще ми е яденето?

# 44
  • Мнения: 46
Ketss,освен,че готвиш много,и то вкусно Simple Smileимаш нерви и да пишеш.Един съвет от мен-покажи си уменията,като публикуваш рецепти и в другите кулинарни теми.Вярвам,че има още какво да ни покажеш  Hug                                                                                                Сладка салата; настъргани ябълки и моркови,овкусени с малко мед                                                                                                               Солена салата;нарязана залена салата,пресен лук и отгоре наредени парченца пушена сьомга с лимонов сок

Общи условия

Активация на акаунт