Няколко лесни салати :) Чакам идеи и от Вас

  • 19 575
  • 99
  •   1
Отговори
  • Мнения: 59
Искам да ви предложа няколко лесни и изпитани рецепти за салатки
 
Салата с риба тон
 
3 твърдо сварени яйца
1 кутийка с риба тон
2-3 кисели краставички
1 връзка пресен лук или ако няма може и стар
1 кутийка майонеза
1/2 лимон
черен пипер

Продуктите се нарязват на ситно и се смесват в голяма купа Simple Smile Охлажда се добре и е готова за консумация

# 1
  • Бургас
  • Мнения: 3 077
къде са?  newsm78

# 2
  • Мнения: 59
Яйчна салата

4-5 твърдо сварени яйца
300 г сирене
2-3 скилидки чесън
1 връзка копър
1 и 1/2 -2 майонези (колкото поеме)

Яйцата и сиренето се настъргват , прибавя се смачкания чесън, нарязания копър  и майонезата . Разбърква се добре и се оставя за няколко часа на студено Simple Smile

Приятен апетит   food002

# 3
  • Бургас
  • Мнения: 3 077
а нещо лесно и по-пролетно? Вече съм на вълна "зелено" сякаш...  newsm78

# 4
  • Мнения: 59
ами пробвай тази :

1 зелена салата
1 домат
1 краставица
1-2 яйца
пресен лук
кисело мляко
сирене
черен пипер

Зелената салата, домата, краставицата , яйцата и лука се нарязват и омешват . Към киселото мляко се прибавя малко настъргано сирене и черен пипер . Салатата се залива с получената смес Simple Smile

LaDiDa  дай и ти някоя идея Simple Smile ще се радвам да сподели всеки какви са любимите му "лесни " салатки

# 5
  • Мнения: 100
Yaya, Яйчната салата ни е любима вкъщи, но досега не съм се сещала да сложа чесън и копър.Сигурно се получава още по- вкусно.Следващия път ще опитам така.
А ето една идея за лесна салата и от мен.
Салата с печени чушки и сирене:
Печените чушки(около 500гр.), аз използвам домашни предварително опечени и замразени във фризера, но може и от буркан, само да не са мариновани с оцет.Обелвам ги, нарязвам ги на ситничко, добавям натрошено сирене(грамаж според вкуса), добавям малко майонеза(2-3 супени лъжици) или зехтин, може да се добави и някаква зелена подправка(магданоз примерно).Избърквам хубаво и "Добър апетит"
Става много вкусно.

# 6
  • Бургас
  • Мнения: 3 077
yaya86, този последен вариант ще се пробва непременно! Обичам кисело мляко, за разлика от майонезата!  Party

Аз съм леко начинаещ кулинар, но желание имам иначе. Ето и една лесна пролетна салатка и от мен:

Нарязвам  салата айсберг и краставица. Малко зехтин и отгоре настъргвам синьо сирене! Много лека и приятна!  Peace

# 7
  • Мнения: 5 001
* Нарязани Айсберг,краставица,копър,2 скилидки пресован чесън.Залята с дресинг от сол олио,оцет с билки
*Нарязани: зелена салата,малко нежни листа от пресен спанак,зелен лук,репички,краставица,сварено яйце.Заляти с кисело мляко олио,оцет,сол.
* Настъргано сурово червено цвекло,морков,зелен чесън,полята с олио и оцет.сол на вкус.Отгоре се поръсва със запечени на сух тиган сусамови зърна.



П.П. Билков оцет съм си направила сама....В стъклено шишенце си сипвам оцет(ябълков) и добавям едно стръкче босилек,мащерка,2 скилидки чесън,розмарин няколко листенца,здравец и едно индрише.Оставяте и само досипвате оцет  Laughing

# 8
  • Мнения: 22 867
Vanche ме подсети:   bouquet   още една вкусна и лесна салатка - печени чушки нарязани, изцедено кисело мляко, натрошено сиренце, чесън, орехови ядки. Много е вкусно! Heart Eyes

# 9
  • ...до морето..
  • Мнения: 74
Моята любима салата е тази:
зелена салата(накъсана на парчета),нарязани прясна краставичка и чери доматчета,царевица и черни маслини на кръгчета.Подправена със сол,зехтин,балсамов оцет.Отстрани украсявам с парченца моцарела.

# 10
  • Варна
  • Мнения: 2 576
...
П.П. Билков оцет съм си направила сама....В стъклено шишенце си сипвам оцет(ябълков) и добавям едно стръкче босилек,мащерка,2 скилидки чесън,розмарин няколко листенца,здравец и едно индрише.Оставяте и само досипвате оцет  Laughing
Дали ще се получи добре ако се направи с винен оцет?
Извинявам се за спама  Blush!

# 11
  • Мнения: 27 524
Aз съм голям фен на авокадото, всеки ден го ям  Crazy
Смесвам си го с всичко; най го харесвам с пресен или червен лук, настъргани орехи и репички или намачкано с чесън, вегета, черен пипер, много лимон и копър.  Simple Smile

# 12
  • в резерват
  • Мнения: 3 722
И аз харесвам авокадо.  Peace
В блендера слагам балсамов оцет, зехтин и една скилидка чесън и го разбивам до кремообразен вид - става страхотно за всякакви зелени салати, печени червени чушки, сварени картофи и сирене...

# 13
  • Пловдив
  • Мнения: 2 202
Най-лесната  салата, която правя е айсберг с царевица,  задължително с балсамов оцет! Естествено ако имам авокадо и пармезан ги прибавям Peace

Другата салата, която много уважавам този сезон е спанак, репички, кашкавал, лимонов сок и бекон  Crazy

# 14
  • София
  • Мнения: 12 554
Ето и от мен - Вегетариански хайвер

Кашкавалена извара се разбива с чесън, олио и червен пипер. Оставя се в хладилника и преди поднасяне се добавя черен пипер и маслини.

# 15
  • София
  • Мнения: 1 341







Нашата любима пролетна салата:
маруля + краставица + домати + репички + шунка + сирене - отгоре настърган кашкавал и настъргани сварени яйца (така си уползотворявам великденските яйца).

- зимни салати:
-домати консерва (или дом.пюре) + лук + олио + магданоз
- червено цвекло + моркови
- зеле + моркови
- ряпа + моркови

# 16
  • Мнения: 447
Ето една рецепта и от мен  Grinning

Зелена салата ,настърган морков /или няколко, зависи от количеството/ царевица на вкус ,една консерва риба тон ,сол ,зехтин .

Бон апетито   chef

# 17
  • Мнения: 1 983
Аз се намърдвам тук, за да питам нещо, дано знаете.
В Уго много обичам една салата с топли пилешки филенца, в нея има зелена салата, някакъв дресинг и пилешки филенца, приготвени по някакъв начин.
Много ще се радвам, ако някой сподели рецепта.  bouquet

# 18
  • София
  • Мнения: 887
Пинтишпунта, тази салата в Уго и аз много я харесвам. Даже е два вида - с пилешки филенца и с пил. филенца със синьо сирена.
Не знам точната рецепта но предполагам, че дресинга е от сос песто и горчица, защото е доста солен. Иначе другите съставки се виждат - зелена салата, тортила чипс и пилешки филенца.
Може да пробваш различни овкусявания, докато улучиш. Simple Smile

# 19
  • Мнения: 46
И аз съм на вълна салати отскоро,засега се записвам,а по-късно ще пиша

# 20
  • София
  • Мнения: 1 324
Тези ги мааме целогодишно:

1. 1 чаша бланширан, сварен, измит със студена вода и отцеден ориз, 10-12 нарязани на кръгчета зелени маслини, една краставица нарязана на кубчета /по изключение може и с кисели краставички, но не е същото/, една връзка копър, 4-5 скилидки чесън, зехтин, оцет и сол. Понякога режа и рулца от раци на кръгчета.

2. Сварен, измит и отцеден едър бял боб, 1-2 глави стар лук, 1 връзка магданоз, 2 домата на кубчета, 100-150 гр. бекон нарязан на ивички, олио, оцет, сол. Правила съм я и с нарязани на тънки ивички пържоли, останали от предишния ден и стана страхотна.

3. 1 пакет размразена царевица, 2-3 червени печени чушки на ивички, 4-5 кисели краставички на кубчета, 3-4 скилидки чесън, 1 връзка копър, една обезкостена пушена риба на малки късчета /и с риба тон става/, зехтин, оцет /не обичам в салати лимон, но сигурно става/, сол.

и още няколко, но друг път ще ги напиша.

Някой сеща ли се какво може да се забърка със "замразени розови скариди"? След като ги размразя, разбира се  Laughing.

Последна редакция: вт, 31 мар 2009, 16:32 от кльомба

# 21
  • Мнения: 59
 за салтката от уго и на мен ми е любима , ама кто незнам дресинга и май само там си я ям Simple Smile

сетих се за още една салатка :

зелена салата и домат се нарязват, добавя се царевица от консерва, нарязано на ситно пилешко роле и се настъргва синъо сирене . залива се със смес от 1 с. л майонеза и кисело мляко ( да стане лек сос) и малко черен пипер .
много е вкусна Simple Smile аз попринцип обичам салати със сосове така че такива рецепти давам Simple Smile

много се радвам че има отзиви по темата , защото понякога зациклям и незнам какво ми се яде , а все пак сега идва сезона на зеленилките  Hug

# 22
  • Мнения: 144
Зимна салатка: сварени картофи , кисели краставички, кренвирши и майонеза/ катофите може да се пасират на пюре или да се нарежат, краставичките и кренвиршите също  се нарязват овкусяват се със сол и майонезата.

Пролетна : краставици настъргани на ренде "Вьорнер" пилешко филе печено може и пушено - овкусявате по вас избор/ аз слагам зехтин ,сол и оцет/ и отгоре настъргвате синьо сирене.

# 23
  • Мнения: 434
Ето и нашите любими салатки:

1 опаковка рулца от раци нарязани на дребно, 1 майонеза и 1 консерва царевица се смесват и се подправят с много лимонов сок.

1 консерва риба тон в растително масло, 3-4 кисели краставички нарязани на ситно и една консерва царевица се смесват, не подправям с нищо допълнително.

# 24
  • Мнения: 6 390
обичам салатаи... ще видя какво предлагате  Mr. Green

# 25
  • Мнения: 5 001
...
П.П. Билков оцет съм си направила сама....В стъклено шишенце си сипвам оцет(ябълков) и добавям едно стръкче босилек,мащерка,2 скилидки чесън,розмарин няколко листенца,здравец и едно индрише.Оставяте и само досипвате оцет  Laughing
Дали ще се получи добре ако се направи с винен оцет?
Извинявам се за спама  Blush!
Къде спам?Не видях спам... newsm78

Разбира се,че може и с винен оцет.Аз слагам ябълков,защото листенцата на зеленийките си остават зеленички,а от винения оцет се променя цвета....Затова е цялата работа...  bouquet


Някой сеща ли се какво може да се забърка със "замразени розови скариди"? След като ги размразя, разбира се  Laughing.

Коктейл - скариди

Скаридите се разбъркват с майонеза,черен пипер,сол на вкус,лимонов сок.Сервират се в коктейлни чаши и се украсява с листенце магданоз.Поднася се с препечена филийка.

# 26
  • София
  • Мнения: 1 324
Благодаря. Аз ги забърках с хайвер и не останах очарована. Не бях сигурна дали трябва да минат през някаква топлинна обработка след размразяването.

# 27
  • Мнения: 5 001
Аз винаги ги слагам в кипяща подсолена вода за 1-2 минутки така както са си замразени....

# 28
  • Мнения: 804
И ние сме много по салатите, ще ви следя какво предлагате.Най-често правя майонезена салата с кус-кус и ролца раци,краставички,царевица и печен пипер.Сега сме на зелени салати и зеле с моркови.

# 29
  • Мнения: 452
Ето една супер лесна и от мен: в дълбока купа се смесват печен пипер на ситно, една консерва риба тон "филе в собствен сос", няколко кисели краставички на кубчета, една консерва червен боб (аз ползвам Бондюел) и се подправя на вкус със сол, олио и малко лимонов сок.   

# 30
  • Мнения: 216
Ние обичаме фатуш и табули-може да се импровизира по български...
На дъното на голяма купа се счуква скилидка чесън,
добавя се зехтин(олио),лимон и малко оцет,сол(ако има сумак слагаме ,ако няма-може и без)
отгоре се няразват на ситно-маруля,краставица,домат,репички,настърган морков,зелен лук(може и малко зеле)-освен това зелен джоджен и магданоз-може и без морков или репички Peace
всичко това се разбърква ,а отгоре се прибавя натрошен на дребно препечен арабски хляб или крутони,или сухар-отново се разбърква и консумира
Това е фатуш-за табулито трябва булгур  bouquet

# 31
  • Мнения: 8 952
Моята любима китайска салата :

Зеле
моркови и краставици, нарязани на тънки ивички
малко домат
1-2 капки сусамово олио

# 32
  • Мнения: 65
Китайско зеле нарязано на ситно,
рулца от раци нарязани на кубчета,
царевица от консерва,
копър,
зехтин или олио
оцет и сол.
Всичко това се смесва и става много вкусна и лека салата!  chef

# 33
  • Мнения: 623

Някой сеща ли се какво може да се забърка със "замразени розови скариди"? След като ги размразя, разбира се  Laughing.

   Коктейл със скариди
1 кутия сварени скариди
твърдо сварени яйца
настърган сух кашкавал
настърган морков
настъргана ароматна кисела ябълка - Грани Смит например
майонеза и 1-2 л кисело мляко
малко сок от лимон
магданоз,черен пипер,маслини


Можеш да си направиш количествата на око и вкус Simple Smile

Последна редакция: пт, 03 апр 2009, 16:45 от didibu

# 34
  • Мнения: 44
Ето една салатка от мен
Нарязано на ситно зеле се омесва с майонеза и чесън на прах.
Реди се в чиния ред зеле ред рендосано сирене.
Аз я правех доста често и аз гости и на другият ден звънят да питат аз салатата дано ви хареса и на вас
 eat

# 35
  • Spain
  • Мнения: 3 750
една супер лесна салата и от мен

зелена салата
варени яйца
олио
кисело мляко
сол , малко 4ерен пипер

(колкото пове4е варени яица ,толкова по добре , към вси4ко това може да се прибави връзка зелен лук , олио се капва съвсем малко , а които оби4а майонезата - може да се направи микс кисело мляко  и майонеза)

# 36
  • Мнения: 310
Аз обожавам салатите, но най ми харесва зелената салата с риба тон  smile3508 Интересни рецепти сте дали, ще следя темата  Peace

# 37
  • Мнения: 97
Продукти:
2 печени червени чушки
копър
1 домат и парче сирене (около 100 г )
лук
олио/зехтин на вкус

Приготвяне:
Чушките и лукът се наситняват, добавят се изкиснатото сирене, нарязаният копър и доматът - белен и нарязан. Добяваме зехтина. Сол - по желание  Wink

# 38
  • Мнения: 804
Ето и още една любима наша салата:смесват се на ситно ролца раци,печени червени чушки,царевица,кис.краставички,парченца кашкавал и ананас.Всичко се обърква с майонеза и 1-2с.л. кис.мляко.Подправя се с малко сол и чер пипер.Става много приятна салата за всички сезони.

# 39
  • Бургас
  • Мнения: 529
Ето и моята любима от лесните:

1 опак. ролца от раци
5-6 кис. краставички
3-4 варени яйца
половин ябълка
майонеза
горчица на вкус


Продуктите се нарязват наститно и се омесват с майонезата и горчицата.

# 40
  • Мнения: 225
Ето и нашата любима салата:
Зелена салата
късчета пилешко филе( може и шунка,филе на ивички)
лук-пресен или червен
маслини
круша на кубчета
синьо сирене на кубчета
може краставица на кубчета
подправена на вкус-зехтин,балсамов оцет,а може и мъничко майонеза в тях
Опитайте и няма да съжалявате Wink

# 41
  • Мнения: 2
Ох...защо ли попаднах в този форум... Sad Simple Smile)))) Ще ви засипя с готини рецепти, дано не досадя Simple Smile Имам страхотни италиански рецепти, рецепти за известни национални ястия, бързи манджички (т.е. докато си свалиш дрехите и сложиш пеньоара - яденето е готово, съпругът - сит и гледа...с премрежен поглед Simple Smile))
Ето ви някой любими салатки! Simple Smile
Италианска салата

Сваряваш 1 пакет къдрави макарони "Златен клас". Отцеждаш.
Слагаш 1/2 от тях в йенска чиния.
Върху тях добавяш плънка от:
- 2-3 сварени яйца, нарязани на едро;
- 300 г. шунка, нарязана на къси пръчици;
- 300 г. кашкавал, нарязан на къси пръчици или топено сирене;
- 1-2 пресни домата (по желание), нарязани на дребно.
Отгоре добавяш останалата част от макароните и наръсваш обилно с 1 вр. магданоз, нарязан много ситно.
Салатата се охлажда за ок. 1 час в хладилника.
Сервира се, подправена със сос от:
- майонеза (обилно);
- малко кетчуп;
- соев сос на вкус;
- чер пипер на вкус.
Салата с картофи

Продуктите се режат на кубчета(без доматите и зелето) - като за мусака.
1 кг. сварени картофи;
2-3 сварени яйца;;
300 г. шунка;
300 г. кашкавал;
1 краставица;
няколко маслини - по желание;
2-3 пресни домати - нарязани като за салата;
1/2 прясно зеле, фино нарязано, без да се омачква със сол;

Сос:
майонеза - обилно;
соев сос на вкус;
малко горчица - 1 ч.л.;
малко кетчуп;
чер пипер и сол на вкус.
Туфарели

1 пакет сварети макарони "панделки" или "охлювчета" "Златен клас".

Запържваш леко 1 гл. лук, нарязана на дребно. Добавяш нарязани на дребно 300-400 г. пушени свински гърди или бекон и около 1/2 от бирено шише доматен сок. Оставяш соса да поизври малко. Преди да смъкнеш сместа от огъня, добавяш 1 кофичка сметана и разбъркваш.

Сервираш сварените макарони със соса, настърган кашкавал и чер пипер.
Предястие

Бялото месо от сварено пиле; 3-4 кисели краставички на дребно; 1-2 кисели морковчета - на дребно; майонеза - обилно и чер пипер. Като разбъркаш сместа, разделяш на 2 части и оцветяваш едната половина с малко кетчуп. Сервираш в чаши за сладолед , в които слагаш от двете смеси.
Американска салата

Сваряваш 1/2 пакет кус-кус. Нарязнаш на дребно кисели краставички и добавяш майонеза. Овкусяваш с чер пипер.

Предястие

Сваряваш 1 кг. картофи и ги пасираш. Добавяш сварено бяло пилешко месо, малко сирене и 1 буркан кьоополу (патладжан, печен пипер и печени домати - нарязани на дребно).
Сос: майонеза, 1-2 с. л. кисело мляко, чер пипер.
Разбъркваш всичко.

Варени яйца с майонеза

3 твърдосварени яйца, нарязани на кубчета се овкусяват с 1/2 майонеза, сол и черен пипер.

Хрупкави пилешки хапки

Овкусяваш сварено пилешко филе (ако е охладено, не се вари предварително) със соев сос, бял пипер и вегета. Късчетата се овалват в смес от галета и царевично брашно и се пържат.

Руски ордьовър

8 сварени картофа, 1 студено пушена риба, 2 майонези, 2 твърдо сварени яйца, червено цвекло или настъргани моркови, 2 глави настърган лук.
Правят се пластове (като за торта):
5 картофа - майонеза - риба на късчета - лук - майонеза - 3 картофа - цвекло или моркови - майонеза - настъргани яйца. Престоява 1 нощ в хладилника.

Палачинкова торта

Всяка палачинка се маже с майонеза.
Пластове: шунка или пушено пиле; пушено сирене или кашкавал; кисели краставички - настъргани и отцедени; 3 твърдо сварени яйца+чер пипер+ малко горчица; настърган кашкавал.
Престоява в хладилник.

Ордьовър "Пърнена палачинка"

Пълнеж: колбаси, гъби и др.(могат да се ползват идеите от палачинковата торта). Сгъва се като плик. Поръсва се с настърган кашкавал и леко се запича.

Предястие "Мозайка"

6 твърдо сварени яйца, 6 ч. л. леко запържена телешка кайма или ситно нарязана шунка, 1-2 сварени моркова, няколко маслини (почистени от костилките), печени червени пиперки, 1ч.л. краве масло или маргарин, 1/2 ч.л. горчица, майонеза, маслини, лимонов сок, сол, черен пипер.

Предястие с патладжани

Смилаш 2-3 опечени патладжана. Добавяш 1 филия хляб (накисната във вода и изстискана), 2 с.л. сварен грис, 1 майонеза, сол, черен пипер, лимонов сок и счукан чесън на вкус.

Панирани картофи

Едри картофи се варят леко. Режат се на филийки, осоляват се със сол и черен пипер, топят се в разбито, леко подсолено яйце и се пържат. Гарнират се вчинията с кръгчета варени яйца.

Торта с шунка (за 6 порции)

Тесто: 125 г. масло, 1 яйце, 1 1/2 ч.ч. брашно, сол.
Плънка: 300 г .шунка, 100 г. масло, 200 г. извара, 150 г. майонеза, 200 г. сметана, сол.
Гарнитура: 2-3 филии черен хляб, шунка, магданоз.

Месиш тестото, делиш го на три блата и ги печеш (по 10 мин. на 220 градуса). Когато изстинат, разпределяш плънката по с8ледния начин:
Режеш на ситно шунката (оставяш 6 тънки резена за украса) и добавяш разбитата на крем извара, майонезата и половината сметана. Мажеш сместа по блатовете. Отстрани ги облепваш с натрошен на ситно черен хляб. Украсяваш с резени шунка на фунийки, магданоз и розички от сметана.

Салата

Режеш 1 малка прясна зелка и слагаш на дъното на дълбока чиния. След това добавяш, нарязани на пръчици следните продукти: шунка, пушено пиле или пикантно месо, краставичи на кръгчета, домати на кръгчета, сварени яйца на кръгчета, маслини. Овкусяваш със сос от:
2-3 с.л. майонеза, 2 л. кисело мляка, 1л. кенчуп, 2 л. горчица, 5-6 капки соев сос, лимонов сок.

САЛАТА С РИБА ТОН

1 консерва риба-тон, 300 г. къдрави макарони, лимонов сок, чер пипер, сол, малко джоджен, магданоз
Вариш макароните и изцеждаш. Изсипваш отгоре рибата като я поразмачкваш с вилица. Поръсваш с джоджен, чер пипер, лимонов сок на вкус. Разбъркваш и украсяваш с магданоз.

Крем “Пирмиджано”

4 яйца, 1 жълтък, 250 мл. сметана, 100 г. сирене
пармиджано, 20 г. масло, 1 ч.л. царевично брашно, сол, чер пипер

Настъргваш сиренето. Разбиваш яйцата и жълтъка. Прибавяш царевичното брашно, разтворено предварително в 1 с.л. сметана. Добавяш сиренето и останалата сметана, сол и чер пипер. Печеш във формички за крем карамел, с вода в тавата до средата. 25 мин. при 150 градуса.

ВИДОВЕ СПАГЕТИ

тортильони - макарони -дебели прави пръчици
тортелини - като якича-поло - цветни
фузили - къдрави увити макарони - разноцветни
фарфале - къдрави джуфки
фетучини - ленти, като кадаиф
талятели - ленти като кадаиф, по-тесни от фетучините (спагети лунги)

Тежките маслени сосове изискват по-плътна паста - едри макарони, охлювчета или раковини, а зехтиновите сосове заливат тънката паста - спагети, лингуини, букатини
100 г. паста се варят в 1 л. вода и 1 ч.л. сол. Не разварявай! Не захлупвай тенджерата с капак!


ФАРФАЛЕ С ЛУК И ДОМАТИ

500 г. фарфале, 250 г. домати (пресни или консерва), 3 малки глави лук, китка пресен или шепа сушен розмарин, зехтин, сол, черен пипер, пармезан

Сос: режеш лука на четвъртинки, доматите на половинки. Запичаш ги в тава със зехтин, сол и чер пипер - до омекване на лука. При сервирането настъргваш пармезан или кашкавал.

ТАЛЯТЕЛИ С ОМАР ИЛИ РАЧЕШКИ РУЛЦА

2 опаковки рулца, 2 с.л. зехтин, лимон, китка пресен босилек, сол и черен пипер.
След сваряването на 500 г. талятели ги премиваш със студена вода. Заливаш ги със зехтин, лимон, рулца. Украса - листенца босилек.

ТОРТЕЛИНИ С ЦЕЛИНА

2 стръка целина, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. ситно стрита люта пиперка, 2 скилидки чесън, пармезан

Задушаваш в зехтина ситно нарязания чесън и стритата пиперка. Пускаш нарязаните стръкове целина и тортелините в кипяща вода. Отцеждаш, заливаш със зехтиновия сос. Настъргваш пармезан.

СПАГЕТИ С МИДИ

1 пакет спагети, 1 кутия миди в консерва, 1 кг. домати, 4 с.л. зехтин, 2 скилидки чесън, 2 с.л. соев сос, сол, чер пипер

Нарязаните на дребно и обелени домативрат с 3-4 л. зехтин+ нарязания на ситно чесън до гъста каша. Добавяш мидите. След като смесиш соса със спагетите - ксъкри още ок. 5 мин. Сервираш горещо.

СОС ЗА СПАГЕТИ

3 с.л. зехтин, 1 глава лук, 1 морков, люта чушка, 1 кг. домати, 300 г. пушени гърди, 1 вр. магданоз
Запържваш в зехтина ситно нарязания лук и ситно нарязаните пушени гърди. Добавяш настъргания морков, и обелените и нарязани домати. Сгъстяваш. След това добавяш нарязаната люта чушка и ситно нарязания магданоз. Посоляваш.

КАРБОНАРА ЕКСТРА (спагети)

500 г. спагети, 100 г. пушен бекон, 5 скилидки чесън, 1 ч.ч. сметана, 4 яйца, 75 г. настърган пармезан (или кашкавал), бял пипер, сол на вкус, пера от зелен лук

Спагетите врят в подсолена гореща вода 8-10 мин. Режеш бекона на кубчета и запържваш в тиган без мазнина. Добавяш чесъна и леко запържваш. Сваляш тигана от котлона. Разбиваш сметаната с яйцата, добавяш кашкавала и загряваш на бавен огън, докато се разтопи кашкавала. Добавяш бекона и слагаш подправките. Отцедените спагети добавяш веднага в тигана и разбъркваш. Решеш перата на лука на дребни колелца и украсяваш.

Печени картофи с плънка

4 големи или 8 средни картофа, 450 г. сирене (обикновено, синьо, топено), 2 пера пресен лук, 1 стрък целина, чер пипер
Почистваш картофите без да ги белиш и ги набождаш с вилица. Печеш в предварително загрята фурна на 200 градуса к. 1 час до омекване. Смесваш настърганото сирене с нарязаните на ситно лук и целина, подправките. Режеш картофите на 2, издълбаваш ги леко и пълниш сместта. Ястието може да се консумира самостоятелно или с риба и филе на скара.

Предястие с карфиол в бял сос

1 карфиол, 3 скилидки чесън, 30 г. брашно, 100 г. краве масло, чер пипер, сол

Вариш карфиола в подсолена вода, отцеждаш. Запържваш брашното в маслото+ отварата от карфиола до каша. Добавяш счукания чесън и подпр. и изсипваш върху карфиола. Консумира се топъл.

Предястие: домати - шмеркезе

1 кг. домати, 500 г. сирене, 1 вр. магданоз, 20 г. масло, 2-3 стръка пресен босилек. Със сместа се пълнят издълбаните домати.

# 42
  • Мнения: 7 914
страхотна тема   bouquet , побут Blush

# 43
  • Банкя
  • Мнения: 1 291
Ketss Много благодаря но товорим зоа салати.
Макарони и шунка за мен си е ядене.Ако това са ме салатите , какво ли ще ми е яденето?

# 44
  • Мнения: 46
Ketss,освен,че готвиш много,и то вкусно Simple Smileимаш нерви и да пишеш.Един съвет от мен-покажи си уменията,като публикуваш рецепти и в другите кулинарни теми.Вярвам,че има още какво да ни покажеш  Hug                                                                                                Сладка салата; настъргани ябълки и моркови,овкусени с малко мед                                                                                                               Солена салата;нарязана залена салата,пресен лук и отгоре наредени парченца пушена сьомга с лимонов сок

# 45
  • Мнения: 44
На моето семейство сега ни е любимо ето това
1 пакет брускети Марети с гъби и сиренце
слагат се брускетите в чиния слага се олио после се настъргва сиренето и се подправя с червен пипер и шарена сол убийствено е за мезе.
А аз си го хапвам и вместо вечеря когато съм на диетка

# 46
  • София
  • Мнения: 570
В къщи си правим тази салата:
Зелена салата, домат, краставица, царевица, кълнове, овкусени със зехтин, лимонов сок и сол. Понякога добавям и пресен лук или пресен чесън.

# 47
  • Мнения: 10
1. Вариант на картофената салата - сварени и нарязани на кубчета картофи, чесън, може и лук, копър и кисело мляко, гъсто и по-благо. По рецепта май е с майонеза, но на мен ми са тежки салатите с майонеза по принцип. Страшно е вкусна!

2. Също печени червени чушки, чесън, гъсто кисело мляко и сиренце  Hug

3. Марули, краставица, репички, оцет, олио и сол + сос от разредено кисело мляко

# 48
  • Мнения: 830
Настъргани моркови, царевица от консерва, маслини, подправки на вкус. Става и за в офиса да се прави, ние редовно си я хапваме.

# 49
  • София
  • Мнения: 169
Ето и нещо от мен:
 
-3 сварени яйца - рендосани
-връзка пресен лук, нарязан на дребничко.
-1 майонеза
-2 ч.л. горчица
-По рецепта е с бял пипер, но аз слагам щипка черен
-сол на вкус
-наситнен магданоз
Всички неща се смесват и се готовата салата се оставя за час в хладилника.
Да ви е сладко!

# 50
  • Мнения: 804
Предлагам ви много вкусна разядка за сегашния сезон-разбива се кисело мляко с малко сол,нарязва се в него на ситно пресен чесън,отделно в малко олио се запържва 1ч.л.червен пипер и се изсипва горещо в млякото.Разбърква се добре и е готово за консумиране.Наричаме я подлучено мляко.

# 51
# 52
  • Мнения: 483
Ето една салата, която в последно време ми замества обедите:
домати
стар лук
краставица
авокадо
маслини
нахут
кренвирш (може би бих пропуснала БГ кренвирши, и бих заменила с пилешки хапки)
чушка
сирене
олио, оцет и сол.

# 53
  • Мнения: 59
Ето още една салатка Simple Smile
зелена салата. краставица, домат, 2 яйца, пил. роле или шунка се нарязват и се заливат с 1/2 ч,чаша кисело мляко разбито с 1с.л. майонеза и черен пипер Simple Smile
 става мнооооого вкусна и лично аз доста често си я правя

# 54
  • Мнения: 711
Нашата любима салата е:

1ч.ч. кус-кус
300гр. пушен колбас (или шунка)
2 малки кутийки царевица
кис.краставички на вкус
2-3 майонези (колкото поеме)

Сварява се кус-куса, другото се нарязва на ситно. Всичко се омесва и се консумира най-добре след като се е охладила добре в хладилник.    chef

# 55
  • Мнения: 711
Още една се сетих, което майка ми скоро направи вкъщи и е много лесна и страшно вкусна.

За количествата не съм сигурна понеже тя на око я прави.

Магданозена салата
2 домата
3-4 връзки магданоз
оцет
олио
сол

Доматите се нарязват много ситно, а магданоза най-добре да се мине през блендер за малко или и той много на стино се нарязва. Овкусява се със солта, оцета и олиото.

Аз не съм фен на магданоза, но наистина много ми хареса.  Peace

# 56
  • Мнения: 144
Още едно предложение и от мен: домати, краставици,царевица от консерва,пресен лук,магданоз, олио, сол и сирене.Доматите и краставиците се нарязват на по ситничко слага се царевицата подправките и се овкусява ,сиренето се реже на плочки ,които се запичат в тефлонов тиган/ без мазнина/ от двете страни и се поставят върху другите продукти.

# 57
  • София
  • Мнения: 3 789
От мен едно преложение за лесна и засищаща салатка, подходяща за настъпващите топли дни и чудесно подхождаща на биричка. Peace
Количеството на продуктите при мен винаги е "на око", така че всеки си преценява пропорциите.
Ориз Тай или Басмати (аз предпочитам дългозърнест)
Връзка пресен лук (става и със стар, лилав, ешалот)
3-5 сварени яйца
3-5 средни домата (по-твърдички)
1-2 консерви риба тон (в раст. масло или собствен сос- според предпочитанията)
лимонов сок
сол

Оризът се сварява според указанията или предпочитанията ви. Измива се със студена вода. Слагате го в подходящ по-голям съд и към него добавяте нарязаните на четвъртинки или кубчета сварени яйца, нарязаните на кубчета домати, лимоновия сок и солта, консервата риба тон и обърквате хубаво всичко. Аз добавям и царевица от консерва, но може и без нея.
Да ви е вкусно!  chef

# 58
  • Мнения: 1 777
Мишле интересна салата ,ще се пробва. Simple SmileМалкото мишле е много сладко. Heart Eyes

С този ориз ме подсети за една салата ,която не съм правила с години.
Сварен ориз се разбърква с едно пакетче нарязани на парченца рулца от раци,майонеза и една кутийка царевица(изцедена).Подправя се със сол и черен пипер.

# 59
  • София
  • Мнения: 3 789
Пети,  Heart Eyes Hug

Забравих да добавя, че към салатката може да се добави майонеза или соев сос, кой както предпочита. Но и с много пресен лимонов сок е чудесна Peace

# 60
  • Мнения: 59
Мишле, може ли с кус-кус вместо с ориз ?

Тъкмо се сетих и за салата с кус-кус. Сварява се и се облива със студена вода, прибавя се шунка, майонеза, варено яйце , (може и варени моркови и грах ) сол, черен пипер и малко лимон и се обърква. Сервира се охладена Simple Smile

# 61
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
И у нас си приготвяме подобна салата от варен ориз, в която слагам консервирани зеленчуци, нарязани кренвирш и шунка, 2 консерви риба тон, майонеза и зехтин. Сервира се охладена.

# 62
  • Мнения: 655
мале,колко салата не мога да ги прочета бре Laughing
ето и нашите любими салати:

1.нарязваме на ситно зеле,домати и малко шунка.слага се в купа и отгоре се настъргва синьо сирене.залива се със сос от майонеза и кетчуп  chef

2.една кутия сладка царевица,една консерва риба тон
,наситнен копър и сок от един лимон.подправя се с олио и сол-навероятно вкусна е  chef

3.нарязана на кубчета краставица,зaпечени паренца пилешко филе,крутони,сок от лимон и копър-апоследък това ни е любимата салатка


# 63
  • Мнения: 7 914
авокадо, спанак, копър, зелен лук, маслини, зехтин, сирене, семки, черен пипер  chef
 
 импровизирах и стана.. разкошна Heart Eyes

# 64
  • в резерват
  • Мнения: 3 722
И аз съм на вълна спанак  Peace. Ще пробвам и с авокадо, ако намеря евентуално по нашите пазари.
На едно място ядох много хубава салата от пресен спанак, рукола, настърган на люспи пармезан, крутони и сушени домати.
Сушените домати обаче предварително се накисвали 24 часа в бурканче със зехтин. Много ми хареса и мисля да си я направя и у дома.

# 65
  • Мнения: 59
а да ви питам за спанака трябва ли му някаква обработка преди това ( честно казано досега съм го яла само на манджи)

# 66
  • Plovdiv
  • Мнения: 303
Една много елементарна салатка - катък със ситни разрязани кисели краставички

И едно наше любимо мезенце:
Прясно сирене (може и моцарела) нарязано на не много ситни кубчета, нарязани зелени маслинки с чушка, риган и зехтин. Всичко се обърква добре, в един буркан и минимум 12 часа в хладилника (колкото повече - толкова по-добре). Правя по-голямо количество, че с това чакане, поне да има за няколко пъти  Mr. Green

# 67
  • Мнения: 7 914
а да ви питам за спанака трябва ли му някаква обработка преди това ( честно казано досега съм го яла само на манджи)
не както си е пресен -  много е вкусен

даже снощи го сложих пресен на пица и беше страхотен Peace

# 68
  • Мнения: 649
Белослава, много ми хареса рецептата за сиренето и непременно ще я пробвам. Колко зехтин слагаш в буркана?

# 69
  • Plovdiv
  • Мнения: 303
Elle Woods, като на салатка - да има колкото за вкус, но не много, та да плуват, защото и сиренцето не е сухо. http://www.bnaneva.snimka.bg/album.php?album_id=355389&pid=11179771

Пропуснах да кажа, че като е в буркана е хубаво от време на време да се пообърква, защото захтина се утаява на дъното.

# 70
  • Мнения: 649
  bouquet, изглежда страхотно на снимката. Още утре ще го направя - в  къщи сме любители на сирената (и на червеното вино също)

# 71
  • Plovdiv
  • Мнения: 303
Надявам се да ви хареса  Hug

# 72
  • Мнения: 10
Снощи спретнах една много вкусна и полезна салатка:
- чери домати
- краставици на четвъртинки
- лук на полумесеци
- нахут от консерва
- черен боб от консерва
+ олио, сол и доста оцет, защото нахутът и бобът на мен ми вървят много с оцет  Crazy

# 73
  • София
  • Мнения: 461
Да предложа и аз една наша любима напоследък салата. Рецептата е от интернет, но не съм сигурна в кой сайт я намерих, че беше отдавна Embarassed.
Продуктите са малко "на око".

Китайска салата:
1 голяма краставица,
1-2 моркова,
1 връзка пресен чесън,
копър по желание, аз често го забравям,
оризово фиде горе-долу колкото останалите продукти или малко по-малко, че става като манджа иначе.

Заленчуците се нарязват на пръчици, объркват се с фидето и се заливат с дресинг от соев сос, лимонов сок, малко сол и зехтин.
Аз лично когато имам време я оставям за малко в хладилника, за да си пообщуват продуктите.
Мен ако ме питате, става и за основно ястие, това ни беше вечерята снощи. Също така си мисля, че ще й подхожда сусам, но не съм пробвала още.
Добър апетит!


Последна редакция: вт, 12 май 2009, 11:34 от electra

# 74
  • Мнения: 1 798
Ето една много любима наша салата
Рукола, салата айсберг, чери домати, прясно настърган пармезан,  с дресинг от зехтин и балсамов оцет.

# 75
  • Мнения: 2 110
Любимата ми салата :
1 червено цвекло се настъргва на ренде
2-3 настъргани моркова
зеле нарязано на дребно
копър

Приятен апетит !

# 76
  • Мнения: 1 269
Цели печени чушки , напълнени със много магданоз, пресен чесън, соев сос. На голяма чиния постилам листа от марулки, нареждам чушките във формата на слънце и поливам със зехтин и оцет.
Опитайте, много е вкусно, лесно и ефектно!

# 77
  • Мнения: 1 798
Цели печени чушки , напълнени със много магданоз, пресен чесън, соев сос. На голяма чиния постилам листа от марулки, нареждам чушките във формата на слънце и поливам със зехтин и оцет.
Опитайте, много е вкусно, лесно и ефектно!
много вкусно става и ако чушките са пълни с катък Heart Eyes

# 78
  • Мнения: 1 269
Цели печени чушки , напълнени със много магданоз, пресен чесън, соев сос. На голяма чиния постилам листа от марулки, нареждам чушките във формата на слънце и поливам със зехтин и оцет.
Опитайте, много е вкусно, лесно и ефектно!
много вкусно става и ако чушките са пълни с катък Heart Eyes
Катъка към магданоза и чесъна ли? Ще опитам, благодаря за идеята!

# 79
  • Мнения: 1 798
Не,но може да се сложи малко чесън към катъка/за тези които го обичат/.
Аз слагам орехи и копър.

Последна редакция: вт, 12 май 2009, 13:30 от delicate

# 80
  • Мнения: X
Пълнени домати.
Мисля,че по кръчмите се среща като шмеркезе(или нещо такова Embarassed)
Но аз я правя с извара и сирене-объркани.
Слагам и чесън Wink

Последна редакция: вт, 12 май 2009, 19:11 от Анонимен

# 81
  • Мнения: X
Ето още една..
зеле,моркови,домати ,
краставици и чесън,объркани с зехтин ,
сол и пикантина.Ако няма домати ,
може и оцет или сок от лимон. Peace

# 82
  • Мнения: 2 803
От снощи:зелена салата, ролца от раци, риба тон, краставица и царевица.
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=287314&pid=12231051

# 83
  • София
  • Мнения: 4 141
Ето и от мен:
  - Печени червени чушки (може и от буркан) се режат на едро, добавя се лук нарязан на полумесеци, чесън, магданоз, половин лъжица чаена захар , сол, оцет и зехтин.
 

  - Към две чаени чаши сварен кус кус се прибавя едно пакетче рулца от раци (нарязани на ситно), 7 - 8 кисели краставички и сол на вкус.

 - Китайско зеле, два домата, една краставица, една глава средна лук, 2 - 3 моркова, сол, олио, оцет на вкус

# 84
  • Мнения: 490
моята салата е :

домати, краставици, лук,чушки ( пресни или печени )  до тук  е типична шопска салата , но  аз добавям и  царевица и много копър  и най-накрая след като я подправя с олио и сол  отгоре истисквам един лимон, става много свежа и бърза  салата

# 85
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
И аз  да споделя една салата с кус - кус/ много хубави подобни салати сте написали, моята е малко по- различна/.Много е лесна , става бързо и се харесва на всички.

Сварява се кус-кус/ аз слагам около половин пакет/ в подсолена вода, измива се, слага се в съд и към него се прибавя една консерва сладка царевица.Прави се сос от равни части кисело мляко и майонеза, разбърква се , аз слагам и малко черен пипер.Моя приятелка добавя и шунка, но на мен тежичка ми става и си предпочитам моя вариант.

Благодаря ви за чудесните идеи, тези дни ще пробвам някои от тях  bouquet.

# 86
  • Мнения: 452
И аз споделям новата ми любима салата която научих в Италия: зелена салата, белен домат без семето, царевица от консерва, рукола, овкусени с оцет балсамико, зехтин и сол и поръсена с прясно настърган пармезан. Да ви е сладко!     bouquet

# 87
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Зелена салата, риба тон от консерва, яйца, настъргани моркови, царевица от консерва.
Зелена салата, доматчета, маслини, моцарела.
Кус кус, червен боб от консерва, зеленчуци.

# 88
  • Мнения: 59
Ето и мойте,аз в последно време съм се спряла само на 2 това лято които правя често .

Едната е прочутата арабска Табуле с много магданоз,няма да и пиша рецептата защото е преизвестна.Все пак ако някой не знае ще напиша как я правя аз.

Другата я намерих в една книга за разделно хранене но я посъкратих малко .

Царевична салата: 

взимам една консерва сладка царевица ,изсипвам я в по дълбока чиния ,нарязвам 1-2 домата на дребни кубчета ,пресен лук само зелените пера ,и маслини ,аз слагам повече че ги обожавам ,и накрая 1-2 лъжици майонеза,сол и риган на вкус .
Така я правя аз ,много бързо ,лесно и вкусно  Heart Eyes

А по принцип в оригиналната рецепта се запържва в малко зехтин лук ,една зелена и една червена чушка нарязани на колелца и се добавят но не съм пробвала така,направо го съкратих това и ми хареса .Хем по-бързо,хем няма пържено.

Дано да ви хареса  Heart Eyes




# 89
  • Бургас
  • Мнения: 3 077
Аз искам рецепта на табуле-то!  Praynig

# 90
  • Мнения: 59
Значи взимам 1 кафена чаша булгур ,може и 1 и 1/2 ,заливам го със студена вода и го оставям да престои и кисне около 1 час.

В една малка купичка смесвам сока от един по-голям лимон ,3-4 с.л. зехтинче,сол и пипер на вкус.
След това изцеждам булгура , изсипвам го в маринатата,обърква се добре и пак го оставям да престои за да поеме ,около 1 час пак.

В друга купа нарязвам 3-4 връзки магданоз/зависи колко са големи/,1 връзка пресен лук и 2-3с.л мента ако намеря на пазара,някой път и без нея минава.

След това добавям към булгура и добавям 2-3 доматчета ,нарязани на малки кубчета и се размесва добре .

Най-накрая обикновено ,добавям още малко лимон че аз съм от любителите на по-киселкото.

Това е моя начин,дано да ви хареса   bouquet

# 91
  • Бургас
  • Мнения: 3 077
  bouquet

# 92
  • Мнения: 59
LaDiDa ,сорри за офф-а ,но не мога да се въздържа да те питам ,ника ти има ли нещо общо с арабския език ,защото ладида ,означава вкусна на арабски ,по точно се признася между д и з , нещо като з през зъби .Случаен ли е че си е баш за готварския подфорум  Simple Smile

# 93
  • Бургас
  • Мнения: 3 077
ООоо, не знам!  Party
Принципно е на една DJ-ka сценичното име, но нямам идея има ли нещо общо с арабския!  Thinking
http://www.youtube.com/watch?v=pJ_IRZtc7QE&hl=bg

# 94
  • Мнения: 59
Ясно ,не мисля че има ,аз помислих ти да нямаш   bouquet

Та като съм влезнала ,да напиша още една лесничка салатка от патладжани.

Moже с пресни или стерилизирани-1 буркан ,аз го меля на машинката за месо да стане на каша ,може и с миксер ,изсипвам после върху смлените патладжани една кофичка майонеза ,разбърквам ги добре,1-2 скилидки чесън ,сол на вкус .

# 95
  • Мнения: 9
Плодова салата с канела и бадеми:

Продукти:
•    3 купички нарязани ягоди
•    2 купички боровинки
•    2 нарязани банана
•    2 купички зърна от червено или зелено грозде без семки
•    220 гр. кисело мляко ванилия
•    1/2 ч.л. канела на прах
•    1/2 ч.л. ванилия
•    1/2 купичка печени и натрошени бадеми

Начин на приготвяне:
1. В голям съд разбъркайте ягодите, боровинките, бананите и гроздето. Разпределете плодовия микс в 8 купички за салата.
2. В друг съд смесете киселото мляко, канелата и ванилията. С получения сос залейте плодовата салата и посипете с бадеми.

Още интересни екзотични салати има на: http://medical.bg/recipes/salads.html

# 96
  • Мнения: 1 777
Ясно ,не мисля че има ,аз помислих ти да нямаш   bouquet

Та като съм влезнала ,да напиша още една лесничка салатка от патладжани.

Moже с пресни или стерилизирани-1 буркан ,аз го меля на машинката за месо да стане на каша ,може и с миксер ,изсипвам после върху смлените патладжани една кофичка майонеза ,разбърквам ги добре,1-2 скилидки чесън ,сол на вкус .
Белла патладжаните ли мелиш ?A ако са пресни ,след като ги смелиш не ги ли обработваш по някакъв начин?

# 97
  • Мнения: X
Снощи направих салата от домати нарязани на полукръгове,наредени на един ред,посолих ги,овкусих с малко зехтин,върху всяко доматче сложих по една малка маринована рибка перла/улучих страхотна в Пикадили/,а околовръст украсих с парченца краве сирене и цели черни маслини.Освен това напълних пресен пипер със сирене и малко краве масълце.

# 98
  • Мнения: 59
Pety ,аз избягвам да взимам пресни да не губя време,една приятелка ги прави с пресни и казва че  по-вкусна ставала ,значи нарязва ги по дължина ,слага сол да се отцеди горчилката и после ги запича на фурната с малко олио и след това ги мели.

# 99
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Снощи направих салата от домати нарязани на полукръгове,наредени на един ред,посолих ги,овкусих с малко зехтин,върху всяко доматче сложих по една малка маринована рибка перла/улучих страхотна в Пикадили/,а околовръст украсих с парченца краве сирене и цели черни маслини.Освен това напълних пресен пипер със сирене и малко краве масълце.

Ммммм любима комбинация! Обичам перла  Simple Smile

Сетих се за една подобна, която много обичаме: на ветрило се редят едно през друго полумесеци домат и резени луканка. Отгоре небрежно се слагат кръгове стар лук, поръсва се с магданоз и дресинг от лимон, зехтин и сол.

Общи условия

Активация на акаунт