повече за сусамовия тахан

  • 195 471
  • 203
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 3 869
Само от сусам се прави тахана, няма зехтин. Възможно е да се добавя сусамово масло...

# 91
  • Мнения: 289
Хм, добре. Успокои ме...Благодаря!
...Ама той много течен,бе...смятай колко полезно нещо се съдържа в тез семенца. Тц,тц,тц... newsm78

# 92
  • Мнения: 5 713
Може и да няма мазнина. При тях (големите производители) машините са съвсем други, много по-мощни. Плюс това, когато е печен, много по-лесно се превръща в тахан, но полезността му се намалява.
Ние го правим с малко мазнина, в блендер и не мелим предварително семената. В действителност, най-добре е мазнината да бъде сусамово олио. Слагали сме и зехтин, за да се улесни работата на блендера. 

# 93
  • Португалия
  • Мнения: 4 084
аз го правя на око,и за ползване на момента-в малки количества
пасатора ми върши чудесна работа-слагам100тина гр. суров сусам+1л зехтин+2-3 л.вода,колкото да не пръскат семената,сокато се раздробят  Peace

# 94
  • Мнения: 289
На мен с пасатора не ми ставаше толкова фин и хомогенен. Винаги имаше частички от семето. Освен това сметнах, че разликата с готовия не е много голяма,особено ако ще изгарям пасатори (е, последния път наистина попрекалих с 600гр. май бяха сусам и 200мл зехтин Confused). А вчера се натъкнах в една рецепта, че се слагал сусама в хладилника преди да се пасира. И ако загрее, докато пасатора се охлади, пак сусама в хладилника. Може би така по-лесно ще се пасира?! newsm78

# 95
  • Мнения: 3 869
г-жя Претенция, смели сусама първо в кафемелачка, става много фин и буквално на крем, ако се мели по-дълго време  Peace

# 96
  • Мнения: 289
Хм, и казвате, че няма да изгори тази кафемелачка(нямам все още) с 100-200г сусам?!

# 97
  • Мнения: 3 869
Аз ежедневно меля вякакви ядки - за мялко и за сосове. Мелила съм и големи грамажи накуп - примерно 200-300 грама за торта. Сусамът не е твърда ядка, просто е дребен, затова не се получава добре само с пасатор. С чопър за ядки от кухненски робот също става много добре.

# 98
  • Мнения: 289
Разбрах, благодаря за помощта,Мег!  bouquet  bouquet  bouquet

# 99
  • Мнения: 2 805
Една приятелка ми сподели, че давала на детенцето си сусамов тахан на сина й, който е почти колкото дъщеря ми. За подсилване на имунитета.

Та питанката ми е- давали ли сте на децата си на тази възраст тахан?

# 100
  • Мнения: 5 713
Да, давала съм и давам. Ама не за подсилване. Сусамът и таханът са част от менюто ни.
Теб какво те притеснява, Самсара?

# 101
  • Мнения: 2 642
И аз давам сусамов тахан.

# 102
  • Мнения: 2 805
Да, давала съм и давам. Ама не за подсилване. Сусамът и таханът са част от менюто ни.
Теб какво те притеснява, Самсара?

Благодаря Вери.

Ми притеснява ме, че е алерген. Силен.
Замислям се и  дали е подходяща храна за нейната възраст и дали има нужда от нея и съответно полза.

Моята приятелка го дава с мед. Аз и мед не съм и давала още.





Последна редакция: пн, 13 сеп 2010, 10:33 от Самсара

# 103
  • Мнения: 5 713
Аз сякаш спрях да гледам на храните като евентуален алерген, когато синът ми се самозахрани (около 9-я месец). Мед също е ял около/след годинката.
Сусамът е полезен заради калция и не само.

Самсара, ти ако искаш, смели сусам в кафемелачката и дай малко количество за пробата, около 1/2 ч.л.

# 104
  • Мнения: 3 869
Тъкмо щях да пиша, че човек (особено малко дете) трудно може да прекали със сума заради специфичния му вкус. С тахана е същото, ако не е размесен с нещо, т.е. количеството на сусама пак е малко.
Наскоро ми споделиха, че тахан с петмез от захарно цвеко било по-вкусно от варианта с мед, но в захарното цвекло има и много желязо, а комбинацията с калция от тахана убива усвояването и на двете. Засега нямам особен успех с тахана при детето, ползвам го на мнооого тънък слой под нещо друго на филийка. Иначе се усеща и не го иска. Но много обича сусомово мляко.
Апропо, Самсара, сусамовото мляко също е вариант за внимателно въвеждане. Така въведох първите ядки на 11 м., а след годинката вече съм давала в естественото им състояние.

Общи условия

Активация на акаунт