Научете ме ...

  • 21 156
  • 209
  •   1
Отговори
# 15
  • София
  • Мнения: 7 972
Аз все пак да споделя, че когато готвя с настроение и желание всичко ми се е получавало. А когато съм на зор, изнервен или притеснен, че нищо няма да се получи то пък наистина нищо не излиза. То може и да си е внушение де ама да си го призная.

Някои съфорумки тука например знаят, че аз обичам да му пея на тестото (оно горкото и затова бърза и да втаса и да оди в печката, че да не ме слуша, ама него пък кой го пита). Даже и балет съм му играл (нящо подобно на умиращя ъъъъ...пардон да кажа пияния влюбен лебед нали - като Мая Плисецкая така малко в по пълен вариант).

# 16
  • Мнения: 4 434
Аз все пак да споделя, че когато готвя с настроение и желание всичко ми се е получавало. А когато съм на зор, изнервен или притеснен, че нищо няма да се получи то пък наистина нищо не излиза. То може и да си е внушение де ама да си го призная.
Не мисля,че е внушение.Аз затова гоня всички от дома,за да се концентрирам както трябва Mr. GreenАко е нещо специално де,иначе всекидневните манджички няма проблем.

# 17
  • Мнения: 589
Аз все пак да споделя, че когато готвя с настроение и желание всичко ми се е получавало.
Eто това е разковничето!Тъкмо щях да отбележа, че никой не е споменал за най-важната подправка- щипката любов, без която нито едно ястие не е съвършено!
  При тестата аз лично не съм голям специалист, но се справям добре с месенето, че и на ниво ръчно точене на кори...(че се случва извънредно рядко е отделен въпрос).Та мисълта ми е, че трябва заниманията с тесто да започнат лека-полека.Например, първо започваш с бухтички, за които не е необходимо да месиш, а е достатъчно тестото да е до консистенция "колкото е възможно да се бърка с вилица" и после пускаш в мазнината с лъжица.Когато ги направиш няколко пъти тънкостите сами си идват "на акъла".От правене на правене опознаваш консистенцията и по нея се ориентираш какъв ще е резултатът.После може да минеш на ниво "уча се да меся".За това ниво трябва да знаеш, че ако ще искаш одма да месиш като баба си, няма да се получи, затова ти е нужно много търпение и добро настроение, за да не се нервираш от полепналото по ръцете ти тесто.Както вече казах- от правене на правене тънкостите сами ще ти се разкриват, и чак когато се признаеш сама, че вече го можеш-тогава може да се заемеш с нещо по-сложно...Стъпка по стъпка, дето се вика...

# 18
  • Мнения: 3 367
ако само за тесто говорим-машината за хляб реши моите питкови-козуначени-тутманикови неволи;сама си бърка и втасва,ако не го загориш (к тоже ми се е случвало Laughing) си на 6

# 19
  • София
  • Мнения: 10 858
И аз да чета тази тема, че мечтата ми е да се науча да правя мекици. Е не мога и не мога. Рецепти, похвати, всякакви, е не става и не става. Искам вкусни, хубави мекици, обаче ...
Иначе всичко останало си меся вече в машината, и се преродих  Mr. Green Преди не правех разни тестени неща, защото не можех, обаче вече съм "Майстор" с машинката  Laughing

Танитините мекици не съм пробвала, ще ги пробвам.

# 20
  • Мнения: 147
Ето тези улични мекици на Танита няма как да сбъркаш. Стават невероятни.
тук
И аз имах няколко грандиозни првала с мекици преди да опитам тези.
   Kiara, и аз ти препоръчвам тези мекици. Разкошни са и няма нужда да се меси. Simple Smile Не се отчайвай! Опитвай и все ще се получи! Успех!  bouquet

# 21
  • Мнения: 519
  И аз да питам...Винаги ли когато се пекат тестени изделия,тавата се маже с мазнина?Имам в предвид конкретно добруджанките от предната страница?

# 22
  • Мнения: 4 458
Eййй, благодаря ви  Hug

дядо хаджия знаех си, че има нещо друго  Wink Добре че си каза за да го имаме в предвид. Едва ли ще докарам целия ти репертоар но...


Сега в нас мирише на вкусно  Grinning Още не мога да се похваля,  чакам дегустацията.
Като замириса ми се стори много познато и сърцето ми се сви защото се сетих, че вече съм пробвала тази толкова "елементарна" рецепта и всчико отиде в кофата  Sad  Сега се въртя пред фурната като куче пред касапница, а децата подскачат наоколо, щстливи че ще хапват вкусотии  Confused

Реших да започна със сиренките  Grinning

След малко ще снимам да видите какво съм сътворила  Simple Smile

# 23
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
Чакаме снимки Mr. Green

# 24
  • Мнения: 4 458
Струва ми се, че останаха малко недопечени от вътре  Thinking За втората партида понамалих малко градусите пък дано и вътре се изпекат като хората.

 Децата почнаха да ги ядат още горещи  Crazy, много им харесаха.






# 25
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
Браво, Grinning
На колко градуса печеш?

# 26
  • Мнения: 4 458
Пека на 210.
втората партида - 180, но пак нещо са скашкани
трета партида - 150, да видим какво ще стане с тях  Simple Smile

За мен е важно, че поне го докарах до ядливост  Grinning въпреки че са ми малко гумени  Rolling Eyes  Нещо някъде бъркам явно  Sad

Как трябва да са на пипане и ядене?  Меки, пухкави, бухнали? Моите отгоре са твърди, отдолу меки а вътре.... хммм  недопечени хехе.

# 27
  • Мнения: 37
                     

kiara, това са "добруджанките ", които ти предложи labrex  Wink
Тук можеш да изчетеш темата за тях : http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=238285.0

Рецептата е много лесна:
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. натрошено сирене
2 ч.ч. пресята брашно
1 ч.л. равна сода бикарбонат

Първо смесваш содата с киселото мляко и ако добре се разпени, означава, че си я угасила сполучливо  Wink
След това объркваш добре всичко заедно. Тестото ще ти изглежда сухо, после пък лепкаво и рошаво - така е нормално за тази рецепта. Когато вече си размесила добре всичко, намазваш си ръцете с олио, за да можещ да късаш от тестото и да правиш малки топки. Нареждаш ги в намазана с мазнина тава, леко бодваш с пръст в центъра, да стане като кладенче, в което слагаш малко парченце кр. масло или маргарин  и печеш на предварително загрята фурна, на около 180 - 200 градуса. Това е !  Wink

Сега ще чакаме твоята снимка  Simple Smile


Аз пък знам тази рецепта за Доброджанки по същия начин само че вътре във всяка питка се слага парче кренвирш и се обвива в питката-на това му викат Доброджанки бабите,а и става много вкусно   chef

# 28
  • Мнения: 4 434
Киара,другият път по добре мацко Laughing Важното е ,че са вкусни станали! Hug

# 29
  • На брега на реката
  • Мнения: 1 540
Струва ми се, че останаха малко недопечени от вътре  Thinking За втората партида понамалих малко градусите пък дано и вътре се изпекат като хората.

 Децата почнаха да ги ядат още горещи  Crazy, много им харесаха.






Браво, kiaraHug  На снимката са си добре, според мен Simple Smile

Мислех си, да не би горното ти печене да е по-силно от долното?  Ако бързо се хване коричка отгоре, то тя ще пречи на доброто надигане , защото се получава нещо като похлупак, който тестото отдолу се опитва да избута, докато се надига.

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт