Научете ме ...

  • 21 147
  • 209
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 4 458

Браво, kiaraHug  На снимката са си добре, според мен Simple Smile

Мислех си, да не би горното ти печене да е по-силно от долното?  Ако бързо се хване коричка отгоре, то тя ще пречи на доброто надигане , защото се получава нещо като похлупак, който тестото отдолу се опитва да избута, докато се надига.


Благодаря  Grinning

Това горно печене ще рече отгоре да запича повече, така ли?  Следващия път и това ще проверя  Wink

Утре ще се пробвам с мекици  Mr. Green. Днес даже купих пудра захар с надеждата утре да хапна пухкави мекички ммм

# 31
  • Мнения: 4 458

За начало - има 2 вида набухватели на тестото (за да бухне, да се надигне) - химични и биохимични.


Този пост го четох няколко пъти и все още ми звучи много сложно за запомняне  Blush

Благодаря ти все пак и чакам продължението  Grinning

# 32
  • Мнения: 11 747
Киара, според мен тестото ти е било леко по- рядко! Искало е още малко брашно. Затова ти се е разляло малко и ти е останало 'гумено' в средата. Прекалено влажно е останало и не се е изпекло.


Момичета, не искам да досаждам, темата върви много приятно!  Peace  Но.., искам да ви кажа, че ако разчитате само на подправката 'любов' към храната, не е достатъчно.  Въпросите и отговорите са по- скоро от технически характер, а не емоционален. Емоционалната страна на нещата се намесва до толкова, че от емоции се правят технически грешки, които повлияват на резултата.

# 33
  • Мнения: 9 144
да кажа и аз - гуменото се получава ако си сложила и меко, неузряло сирене.

ето ти моята рецепта за кифлички - тестото е универсално, става за сладки и солени кифли, с всякакви пълнежи, а рецептата е стъпка по стъпка - няма какво да се обърка.

# 34
  • София
  • Мнения: 7 965
Та като си говорим за неуспехи, хайде и аз да се похваля с един пресен пресен, даже още са във фурната.

Почнах прословутите добруджанки и нали пък съм с два леви мозъка модифицирах рецептата. Та ся значи май ще си имам едни разлети добруджанско-люлински питки, а както и тръгнало и тутманик.

Та значи видехте ли, че нема проблеми всеки да си има неуспехи. Явно мекото сирене наистина ми изигра номер и се разтече. Иначе тестото си ми беше нормално (според моите разбирания) след като нямах проблеми да го разплесквам върху чинията да му туря плънката и да го направя на пакетчета, които уж после бяха кръгли ама ся станаха двойни ем нагоре ем настрани.

--------------------------

Допълнение !

Ето ви и снимки. Пълнежа или плънката е от кренвирши, кашкавал, лютеница, ким и чесън на прах. На вкус сигурно са добри след като останаха само две за снимка. При мен излязоха към 8 бройки, но имайте предвид, че аз ги правих голями с плънка, а по оригиналната технология се правят малки топки.

      
[Снимките са линкове към по-голями изображения]

Последна редакция: нд, 12 юли 2009, 13:37 от дядо хаджия

# 35
  • Мнения: 441
Аз само да поясня, че като пържа мекици не мога да ги докарам до хубави правилни формички. Взимам си от лепкавото шуплесто тесто, поразтехлям ги и го пускам в горещотото олио. Те много бързо се надигат и пържат.
Ето най-причудливи форми  Laughing




# 36
  • София
  • Мнения: 7 965
Аз само да поясня, че като пържа мекици не мога да ги докарам до хубави правилни формички. Взимам си от лепкавото шуплесто тесто, поразтехлям ги и го пускам в горещотото олио. Те много бързо се надигат и пържат.
Ето най-причудливи форми  Laughing


Ми то не знам при вас как е ама ние у нас мекици правим за да ги ядем после, а не за изложба. Така, че щом сте си ги изяли значи са станали добри.

# 37
  • Мнения: 27 524
Никъде и никога не съм виждала две еднакви мекици  Wink

# 38
  • София
  • Мнения: 7 965
Никъде и никога не съм виждала две еднакви мекици  Wink

Ан тъй. То и при мен, че са добруджанки па една с една си не приличат значи.
 newsm62 newsm62 newsm62

Сега се сетих, че и кюфтета ми и те различни. Тях пък по размер не мога ги улуча. Абе докарвам ги така приблизително, ама па си има разлика. Виж обаче баницата ми е една единствена и там не съм правил сравнения (освен да зема да направя така 3-4 наведнъж).

# 39
  • Мнения: 1 329
Дядо Хаджия, разсмя ме... rotfImbo

Да докладвам и аз....
Днес направих добруджанките...много хубави станаха, лесни и вкусни. Поздравления за чудната рецепта, не помня кой я беше пуснал...ама да е жив и здрав.

Имат само един недостатък...че от една доза илизат около 12 бройки т.е. малко са...Следващият пъщ се направя 2 дози.

# 40
  • Plovdiv->Toronto
  • Мнения: 1 361
Темата сериозен добруджанско-мекичен обрат взе Laughing, уж не влизам да се уча, то докога Rolling Eyes, но все нещо ново научавам  Heart Eyes. Та Танитините мекици Simple Smile, направо песни могат да се пишат за тях. Как см ги пропуснала, незнам. 2-3 пъти в годината пържа само, но тези си струват да се прежали човек. Невероятни  Peace!

# 41
  • София
  • Мнения: 10 858
Аз само да поясня, че като пържа мекици не мога да ги докарам до хубави правилни формички. Взимам си от лепкавото шуплесто тесто, поразтехлям ги и го пускам в горещотото олио. Те много бързо се надигат и пържат.
Ето най-причудливи форми  Laughing






Ей за такива мекици иде реч!!!
Искам да ми кажете рецепта по която да ми станат такива мекиците, демек като купешките (на вкус  Mr. Green)

# 42
  • Мнения: 441
Вивиан, тези са по рецептата на Танита.
Аз много с забавлявам докато се пържат тьй като при мене стават едни такива по - несиметрични и интересни.
Никъде и никога не съм виждала две еднакви мекици  Wink
Мамините по- си приличат една с друга, но тя меси, реже парченце, раздъпва ...
Няколко класа над моите изпълнения е.

Аз само да поясня, че като пържа мекици не мога да ги докарам до хубави правилни формички. Взимам си от лепкавото шуплесто тесто, поразтехлям ги и го пускам в горещотото олио. Те много бързо се надигат и пържат.
Ето най-причудливи форми  Laughing


Ми то не знам при вас как е ама ние у нас мекици правим за да ги ядем после, а не за изложба. Така, че щом сте си ги изяли значи са станали добри.

Да, много са добри. Много съм доволна, че се справих с тези. То при нас рядко се яде неснимана храна  Laughing

Темата сериозен добруджанско-мекичен обрат взе Laughing, уж не влизам да се уча, то докога Rolling Eyes, но все нещо ново научавам  Heart Eyes. Та Танитините мекици Simple Smile, направо песни могат да се пишат за тях. Как см ги пропуснала, незнам. 2-3 пъти в годината пържа само, но тези си струват да се прежали човек. Невероятни  Peace!



 Peace  Peace точно така

# 43
  • Мнения: 441
Присетих се за още две рецепти, които се получиха лесно.
Раираните кифлички на Марабу, стъпка по-стъпка,много момичета ги пробваха и не помня някоя да се е оплакала от провал.
кифлички

За мъфинки, те в повечето случаи изискват само да смесиш продуктите.
Някой път стават, някой път не при мен, но ето тези с портокал и джинджифил бяха първите, които ми се получиха добре и бях много щастлива от резултата:
на Петрина тук
(без стафидите при мен  Wink)

# 44
  • Мнения: 2 382
Май ще ходя и аз да правя Добруджанки по нощите Crazy.
Киара, аз също мисля, че е трябвало още съвсем малко брашно.Друго, което може да опиташ , е да започнеш да печеш на долен реотан(по-ниска температура, напр към 160градуса), докато се надигне добре и след това да вкл=чиш горния.Това го правя с теста със сода, с мая и с кексовете.Получава се много успешно.

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт