Вашите най-сполучливи творения в кухнята-моля споделете

  • 30 187
  • 79
  •   1
Отговори
  • Мнения: 373
Моля споделете с какво ястие най сте блесвали в кухнята, най-фино и вкусно и представително? Аз довечера ще ви напиша моите спирали от сьомга, но то е предястие

# 1
  • Мнения: 254
Моята рецепта не е нищо спецялно, но всеки който я опита много я харесва:

Пилешко бяло месо(филе) се начуква с сол и черен пипер(1/2 бяло месо zа порция). Нареждат се в тавичка(тефлон, титан) беz да се добавя маzнина или вода. Върху всяко филе се поставят няколко парчета моцарела(кашкавал) и най-отгоре по едно парче пушена шунка или бекон. Пече се 25мин. на 180 градуса.
 
Гарнитурата е по желание.

Добър Апетит!!!

# 2
  • Мнения: 128
запържвате малко бекон на парченца, изваждате, в същата мазнина малко пресни гъби на парченца, изваждате, накрая бейби кремвирши едно пакетче, изваждате, в същата мазнина запържвате бялата част на няколко струка лук, прибавяте 3 нарязани колелца от пушено, топено сирене, 1 чаша прясно мляко и около 2--г. предварително сварен кус кус. Като се сгъсти сместа се прибавят бекона,губите и бейби кренвиршите, отгоре се поръсва с зеленото на лука и пресен копър. Много апетитно и представително, пие се бира или вино.

# 3
  • Мнения: 373
СПИРАЛИ ОТ ПУШЕНА СЬОМГА

Продукти:
1/2 lb. (225 g) тунки филии пушена сьомга
2 с лъж(10 ml) желатин
1/4 ч чаша (65 ml) бяло вино или пилешки бульон
1/2 lbs. (225 g) сирене крема или Маскарпоне
около 200 g месо от раци или скариди
2 зелени лука финно нарязани
1/4 ч ч (65 ml) майонеза

За 8 порции

Приготовление: Разтворете желатина в бялото вино. Смесете сиренето, раците, лукът и майонезата. Прибавете виното с желатина. РАзстелете филииките сьомга едно да друго в/У дом фолио (найлоново) или хартия за печене (паус) така че да се получи правоъгълник. Намажете отгоре гарнитурата. Завийте на руло (малко е трудно , но само първия пут Stuck Out Tongue ) Завийте с найлоновото фолио и оставете в хладилника най-малко 4 часа. Преди сервиране разрежете на фини филийки.


Адски е представително, а колко е вкусно... Stuck Out Tongue Опитайте!

# 4
  • Мнения: 871
Ето и един страхотен десерт от мен - Баница с локум - 500гр. кори, 2- кут. локум, 4- яйца, 1ч.ч.- захар, 1ч.ч.- брашно, 1- масло.За сиропа- 2ч.ч.- захар, 3ч.ч- вода, 3- ванилии. Яйцата се разбиват със захарта, брашното, и разропеното масло, за да се получи кексово тесто. Вземат се по два пласта от корите които са нарязани на ленти и се мажат с тесто , след като се намажат се слагат и резенчета нарязан локум. Навива се на руло и, се пече в намаслена тава. Напълно изтинали се заливат със сироп. Това е наистина невероятен десерт. Добър апетит! Grinning

# 5
  • Мнения: 373
Как на ленти корите? Rolling Eyes

# 6
  • Мнения: 3 251
Laughing това е една рецепта на сестра ми ,при която пилето става по-вкусно и от печеното на грил.Дано ви хареса! Grinning
"пияно пиле'
Едно средно по големина пиле се измива добре и цяло се осолява отвън и отвътре.В  бутилка с вместимост -.330 или 0.500 л. се пълни 1/2 с бира и 1/2 с вода и се слага в  пилето ,така ,че като се изправи пилето,тя да му служи като допълнителна упора.В тавичка се сипва 1-2 чаши вода ,така че да се покрие с 1 пръст дъното на съда и се слага пилето право,пече се при 180*-200*С.Сервира се топло с гарнитура по-желание и с бира или с бяло вино.

# 7
Млечна баница

един пакет фини кори

4 яйца
1 л. прясно мляко
едно пакетче ванилия

корите се натрошават и се слагатж тавичка и във фурната . пекат се до зачервяване, когато са готови се заливат със разбитите яйца и прясното мляко и ванилията и отново се слагат в печката.
пече се до сгустяване на сместа.
като изстине се нарязва на ромбове и така се сервира.

# 8
  • Мнения: 871
Като развиеш корите от найлона ги разделяш на три и режеш.

# 9
  • Мнения: 373
За да се получат по-малки рула ли? Извинявай, не разбирам, а много искам да пробвам! Embarassed

# 10
  • Мнения: 344
Цитат на: dani75
Като развиеш корите от найлона ги разделяш на три и режеш.

Завиваш дългата или късата страна?
Благодаря

# 11
  • Мнения: 254
DolceVita, теzи  "СПИРАЛИ ОТ ПУШЕНА СЬОМГА " zвучат стахотно. Ще ги пробвам непременно  Grinning

# 12
  • Мнения: 871
Взимаш по два листа и мажеш по дължина слагаш локум и завиваш . Рулото изглежда като саралиите които продават. Ако имаш още въпроси питай без притеснения. Simple Smile

# 13
  • Мнения: 871
Завиваш от дългата страна.

# 14
  • Мнения: 4 176
Цитат на: dani75
Взимаш по два листа и мажеш по дължина слагаш локум и завиваш . Рулото изглежда като саралиите които продават. Ако имаш още въпроси питай без притеснения. Simple Smile

Аз не разбрах:(
като ги намажеш със сместта по цялата кора ли се ръси нарязан локум или се слага на едно място?
И също не ми стана ясно като се навие как се слега в тавата - полегнали или изправени рулата?
Изгарям от желание да пробвам рецептата.

# 15
Локум се слага само в единия край, едно кубче се реже на тънки ленти , и от тези лентички се слага още в началото на кората. Представи си един правоъгълник това представлява нарязаната кора. Като се навие на руло се слага легнало . Добре , представи си тогава баклава , не триъгълна а на руло, вместо орехи се слага локум. Абе вземи си корите , отвори ги както са разгънати пред теб и ги разрежиш на три и всичко ще ти стане ясно. Ако още не е ясно питайте. Confused:  Confused:  Confused:

# 16
# 17
  • Мнения: 4 176
Още нещо да питам.
А ако направя дали , ще дойдеш да кажеш дали съм разбрала,че не съм 100% сигурна tooth

# 18
  • Мнения: 871
Щом трябва ще дойда , кво толкова, даже ще ти я направя.Тъкмо ще се запозная с това сладко бебе! Grinning

# 19
  • Мнения: 4 176
Ot Sofiq си нали? )

# 20
  • Мнения: 871
От Стара Загора съм Grinning

# 21
  • Мнения: 2 567
Цитат на: hubavden
запържвате малко бекон на парченца, изваждате, в същата мазнина малко пресни гъби на парченца, изваждате, накрая бейби кремвирши едно пакетче, изваждате, в същата мазнина запържвате бялата част на няколко струка лук, прибавяте 3 нарязани колелца от пушено, топено сирене, 1 чаша прясно мляко и около 2--г. предварително сварен кус кус. Като се сгъсти сместа се прибавят бекона,губите и бейби кренвиршите, отгоре се поръсва с зеленото на лука и пресен копър. Много апетитно и представително, пие се бира или вино.



Много ми харесва рецептата и мисля да я направя днес или утре
Колко точно е кускуса, не разбрах  Embarassed
Мерси и лек ден!

# 22
  • Мнения: 4 176
Цитат на: dani75
От Стара Загора съм Grinning

Emi da. Te svestnite ne sa ot sOFIA:)

# 23
  • Мнения: 871
10x- за комплимента , като направиш баницата пиши как е станала!  Nature Sunny

# 24
  • Мнения: 4 176
Цитат на: dani75
10x- за комплимента , като направиш баницата пиши как е станала!  Nature Sunny

С риск да стана досадна, но още нещо се сетих
Сиропа студен или топъл се залива?

Купих продуктите. Сега остава врабчо да меостави да напеаря десерта.
Очаквай включване с отзивите:)

# 25
  • Мнения: 871
Не си досадна, значи едно от двете неща трябва да е студено. Аз заливам студена баница със топъл сироп. Grinning   chef

# 26
  • Мнения: 4 176
Цитат на: dani75
Ето и един страхотен десерт от мен - Баница с локум - 500гр. кори, 2- кут. локум, 4- яйца, 1ч.ч.- захар, 1ч.ч.- брашно, 1- масло.За сиропа- 2ч.ч.- захар, 3ч.ч- вода, 3- ванилии. Яйцата се разбиват със захарта, брашното, и разропеното масло, за да се получи кексово тесто. Вземат се по два пласта от корите които са нарязани на ленти и се мажат с тесто , след като се намажат се слагат и резенчета нарязан локум. Навива се на руло и, се пече в намаслена тава. Напълно изтинали се заливат със сироп. Това е наистина невероятен десерт. Добър апетит! Grinning

Поздравления за страхотната баница.
  chef
Страхотна е. Изядох половината тава сама. Сега дупето е напред с материала пак  food002
Благодаря ти.

# 27
  • Мнения: 373
Аз пак не разбирам защо да се режат на ленти корите, та те не стават ли много тесни...и как се завиват , още повече с тестото вътре??? Не може ли да си се оставят цели и после...като вита баница??? Embarassed
Простете за досадата...глупаво , но упорито Stuck Out Tongue

# 28
  • Мнения: 4 176
Цитат на: DolceVita
Аз пак не разбирам защо да се режат на ленти корите, та те не стават ли много тесни...и как се завиват , още повече с тестото вътре??? Не може ли да си се оставят цели и после...като вита баница??? Embarassed
Простете за досадата...глупаво , но упорито Stuck Out Tongue

Мисля,че ще е трудно самото навиване- ще стане тежка.
Аз дори обмислям следващич път да ги режа на 4 корите, че да са като малки пурички.
И според мен няма да е лощо да се сложи настъргана лимонова кора в сиропа.

# 29
  • Мнения: 871
Направи я както ти харесва. Важен е резултата Grinning . Щом така ти е удобно така я завивай!

# 30
  • out of space
  • Мнения: 8 573
От мен едно лесно и вкусно мезе:
400 г черни маслини без костилките
1 малка глава лук
1 твърдо сварено яйце
1,5 накиснати във вода и изстискани филии хляб
1 майонеза
сока от половин лимон
малко магданоз
Всичко това се пасира. Става и за мезе, и за наяждане.

# 31
  • Мнения: 3 153
Ето и от мен нещо бързо за хапване:

4-5 глави лук се нарязват на дребно, но не съвсем и заедно с една разфасовка зеленчуци микс се задушават в тенджерка или тиган. Като поомекнат се изсипват в тавичка за печене. В същия тиган се слага чаена чаша ориз и се запържва с малко олио докато побелеят зрънцата, след което и той се изсипва в тавичката. През това време или след като махнем ориза правим едно бульонче от 3 ч.ч. вода с подправки-сол, ч. пипер, къри, няква универсална подправка (вегета или нещо от сорта) и един бульон(пилешки примерно). Като кипне се залива всичко онова в тавичката и се слага във вече загрятата фурна, докато стане готов ориза и водата почти се изпари. След като се извади от фурната се изсипва в една тенджера и се захлупва да изстива така.
Това е;) Ние лично вкъщи го хапваме успешно....при желание можете да задушите и пилешки парченца и да ги пеибавите преди да сложите във фурната;)

# 32
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Цитат на: Нина
Laughing това е една рецепта на сестра ми ,при която пилето става по-вкусно и от печеното на грил.Дано ви хареса! Grinning
"пияно пиле'
Едно средно по големина пиле се измива добре и цяло се осолява отвън и отвътре.В  бутилка с вместимост -.330 или 0.500 л. се пълни 1/2 с бира и 1/2 с вода и се слага в  пилето ,така ,че като се изправи пилето,тя да му служи като допълнителна упора.В тавичка се сипва 1-2 чаши вода ,така че да се покрие с 1 пръст дъното на съда и се слага пилето право,пече се при 180*-200*С.Сервира се топло с гарнитура по-желание и с бира или с бяло вино.


Миличка, в момента приготвям пиленцето като спазвам инструкциите ти стриктно! Simple Smile Обещавам да опиша резултата!

# 33
  • Варна, морето и сините вълни!
  • Мнения: 2 618
Пилето как се слага право ? И бутилкиата с коя част е към пилето ?
Ще пробвам тая вкусотиика !

# 34
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Вчера го сготвих туй вкусно пиленце!!! Стана бомбастично направо! Толкова лесна рецепта, а толкова ефектна! Пилето го бях осолила от предишния ден, не нарочно, нямах време да го сготвя тогава, но явно така стана още по- вкусно. Мими, пилето се яхва върху бутилката (330 милилитра) с дупето надолу, а гърлото на шишето ми се показваше около 1 см над шийката. Това, което промених беше, че го намазах цялото с масло, защото ми се видя прекалено суха кожичката заради солта от предишния ден. Единственото кофти беше, че ми отне 3 часа и нещо печене на 190 градуса.

# 35
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
Една много лесна и бърза рецепта с пиле в микровълнова печка.
Понеже съм зле с мерките, грамажите са "на око". Rolling Eyes  Laughing

Обезскостява се 1 сварено пиле.
В йенска теджера се слага накъсаното пиле,
залива се с заквасена сметана - 250гр.,
топено сирене с пиле - 100гр.,
сладка царевица - около 100гр.,
бяло вино - 100гр.,
сол, черен пипер и кукума.
Слага се в микровълновата за 10 мин. разбърква се и после още 10мин.
Много е вкусно и калорично. chef

# 36
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
Пилешки ноазети

Пак да си кажа, че съм скарана с мярките, но за 4 порции продуктите са около:

800гр. пил.филе
500гр. заквасена сметана
150-200гр. топено сирене
брашно, яйце, галета
олио, сол

Пилешко филе се нарязва на ленти. Овалват се в брашно. След като се овалят в брашно, всяка лентичка поотделно се взима между дланите и се завърта, така че да се заобли /все едно оформяте кебапче/..........ох, само как го обясних Rolling Eyes дано ме разбрахте. После лентичките се подапят последователно, първо в яйце, после в галета. Пържат се в тиган.
След като се изпържи филето, изважда се от тигана и се слага в широка плоска чиния.
Отново в тигана се запържва малко олио, заквасена сметана и топено сирене. Като се разтопи сиренето, соса е готов и с него се заливат вече готовите пилешки ноазети.
Опитайте, много са вкусни.  Hands Thumbsup

# 37
  • Мнения: 426
ТОРТА "ТИРАМИСУ"
4 ЯИЦА
150ГР.ЗАХАР
2ПАКЕТЧЕТА ЖЕЛАТИН(2 ПО 30 ГР.)
ЕСЕНЦИЯ РОМ
60МЛ.КАФЕ
200МЛ.СЛ.СМЕТАНА
МОГАТ ДА СЕ ДОБАВЯТ БИСКВИТИ,СТАФИДИ,ЯДКИ,СУШЕНИ ПЛОДОВЕ И ДР.
ЯИЦАТА СЕ РАЗДЕЛЯТ НА БЕЛТЪЦИ И ЖЕЛТЪЦИ.БЕЛТЪЦИТЕ СЕ РАЗБИВАТ НА СНЯГ,А ЖЕЛТЪЦИТЕ СЪС ЗАХАРТА.ПРАВИ СЕ КАФЕТО И СЕ ОСТАВЯ ДА ИЗСТИНЕ .ЖЕЛАТИНА СЕ РАЗТВАРЯ НА ВОДНА БАНЯ И СЪЩО СЕ ОСТАВЯ ДА ИЗСТИНЕ.КЪМ ЖЕЛТЪЦИТЕ СЕ  ПРИБАВЯТ БЕЛТЪЦИТЕ НА СНЯГ,КАФЕТО, ЕСЕНЦИЯТА, ЖЕЛАТИНА-РАЗБЪРКВА СЕ ВНИМАТЕЛНО И СЕ ПРИБАВЯ  РАЗБИТАТА  СМЕТАНА.ТОВА СЕ ИЗСИПВА В КУПА ПЪРВО 1/3 ОТ СМЕСТА СЛЕД ТОВА СЕ ТОПЯТ БИСКВИТИТЕ В ГОТОВО КАФЕ И СЕ РЕДЯТ НА ПЛАСТОВЕ  ПОСЛЕ ДРУГАТА 1/3 И ТАКА ДО КРАЯ НА СМЕСТА.КУПАТА ТРЯБВА ДА Е " ОБЛЕЧЕНА " ВЪВ ФОЛИО АЛУМИНИЕВОСЛАГА СЕ В КАМЕРАТА ДА СЕ СТЕГНЕ 2 ЧАСА.КУПАТА СЕ ОБРУЩА В ТОРТЕНА ЧИНИЯ СНЕМА СЕ ФОЛИОТО И МОЖЕ ДА СЕ НАРЪСИ С НЕС КАФЕ  ДА СЕ УКРАСИ С ЯГОДИ И ДЖОДЖЕН.
ТАЗИ РЕЦЕПТА ИЗИСКВА ЯЙЦАТА ДА БЪДАТ  С ПРОВЕРЕН  ПРОИЗХОД.ДОБЪР АПЕТИТ   cook

# 38
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Моето най- любимо основно ястие.

ТЕЛЕШКО ЗАДУШЕНО

700- 800 гр. телешко (по възможност без или с по- малко жилки)
500- 600 гр. по- дребни картофи
чесън, морков, черен пипер, дафинов лист
1 чаша бира или челвено вино
3-4 лъжици соев сос

месото се шпикова с чесъна, морковчетата, черния пипер и дафиновия лист и се осолява (шпиковане- с остър нож се правят дупки в месото и се завират там зеленчуците)

В херметическа тенджера се слага олио и шпикованото месо се изпържва от двете страни като се внимава да не загори (задължително се слага капака, че много пръска)
Прибавя се 1 литър хладка вода, затваря се с капака и след като заври огъня се намалява и се засичат 20 мин. След това се чака до като малко се охлади тенджерата, за да може да се отвори капака. Прибавят се обелените картофи, големите нарязани на две, малките цели, слага се бирата/виното и соевия сос. Затваря се и след като заври пак се намаля огъня и се засичат 8 мин.

# 39
  • Монреал
  • Мнения: 631
Вчера прочетох рецептата за баницата с локум и мненията за нея и реших днес да я направя. Не знам какво ми стана обаче, и в магазина без да искам взех бутер тесто, вместо фини точени кори. Shocked  Не че не мога да се върна и да купя такива, ама съм си експериментаторка и много ми се ще да видя какъв ще излезе резултата. Може би ще трябва да ги режа на квадрати, защото много се надуват, а и няма да ги заливам със сироп.
То май ще излезе съвсем нова рецепта, ама здраве да е! Grinning
Ще ви кажа после какво съм измайсторила Stuck Out Tongue .

# 40
  • Мнения: 4 176
Цитат на: dima
Вчера прочетох рецептата за баницата с локум и мненията за нея и реших днес да я направя. Не знам какво ми стана обаче, и в магазина без да искам взех бутер тесто, вместо фини точени кори. Shocked  Не че не мога да се върна и да купя такива, ама съм си експериментаторка и много ми се ще да видя какъв ще излезе резултата. Може би ще трябва да ги режа на квадрати, защото много се надуват, а и няма да ги заливам със сироп.
То май ще излезе съвсем нова рецепта, ама здраве да е! Grinning
Ще ви кажа после какво съм измайсторила Stuck Out Tongue .

Само да кажа,че аз съм правила обикновенна баница с бутер тесто, като рязах тестото на 9 т.е. на 3 и пак на 3 , така,че да се получат 9 квадратчета. Оставям го да се отпусне добре( после режа) и после с МНОГО ама МНОГО брашно и точилка го разточвам на много тунко.
Поставям листа в намазана тава и отгоре плънката за баница и пак така. на последния лист не поставям плънка,а  съвсем малко режа краве масло. Пече се и е супер.
Хайдеееее това стана и то нова рецепта, а само исках да ти дам идея да разточиш тестото.

# 41
  • Мнения: 344
Цитат на: dima
Вчера прочетох рецептата за баницата с локум и мненията за нея и реших днес да я направя. Не знам какво ми стана обаче, и в магазина без да искам взех бутер тесто, вместо фини точени кори. Shocked  Не че не мога да се върна и да купя такива, ама съм си експериментаторка и много ми се ще да видя какъв ще излезе резултата. Може би ще трябва да ги режа на квадрати, защото много се надуват, а и няма да ги заливам със сироп.
То май ще излезе съвсем нова рецепта, ама здраве да е! Grinning
Ще ви кажа после какво съм измайсторила Stuck Out Tongue .

Може да ги сиропираш.
Аз съм правила от бутер тесто нарязано на малки квадратчета и после сгънати на триъгълници. Пече се и се залива със сироп.
Ама не знам с кексовото тесто как ще стане май нищо няма да стане. Най-добре го разточи както ти е казала Мамица и аз съм точила бутер тесто макар вътре да пише, че не трябва да се точи.
Забравих да кажа че аз направих оригиналната рецепта и стана превъзходна.
Пиши какъв е резултатът с бутер тестото.

# 42
  • Монреал
  • Мнения: 631
Момичета! Стана много хубава! Леко се надуха корите, също като при точените. Още малко да изтинат и започвам със сиропа. Те и така стават за ядене, но определено ще са по-хубави, ако са напоени.
Обаче много време ми отне разточването, ooooh!
/и заради това си е струвало да отскоча до магазина за фини точени/, но иначе съм доволна от творението dance  
Половинката и тя ще се кефи Heart Eyes

# 43
  • Мнения: 871
Момичета, радвам се че сте харесали рецептата за баницата. Да ви е сладко!!! thumbsup  thumbsup

# 44
Erika, телешкото беше супер

Да кажа и моята рецепта.

Тортила...
400 гр. картофи се режат на колелца и с
1 глава лук се 3адушват 5 или 10 мин.

200 гр. тиквички и те на колелца и
1 червен пипер се добавят и се zадушава до пълно омекване.

3абравих сол, четен пипер и босилек (или чубрица).
След това се ра3биват 4 яйца с малко подправки и цялото това нещо се пресипва от тигана с тавичка 3алива се с яйцата и се пече 10 или 15 мин.

Да ви е вкусно Grinning  Icecream

# 45
  • Мнения: 3 205
Пържени тиквички/патладжани , нарязани на кръгчета, панирани в брашно и яйце (смесени заедно, не отделно да се потапя) в майонезен сос - майонеза, кисело мляко, краве сирене, горчица, смлян черен пипер,сол и сух магданоз. Подчертавам сух, защото с пресен не е същото. Залива се със соса, може да се яде топло или студено. Брат ми така прояде пържени патладжани, да ви се похваля.

# 46
  • Мнения: 148
Аз правя една солена палачинкова торта - става страшно вкусна и винаги се изяжда първа!

10 палачинки (както си ги правите), пресен колбас, кашкавал, лютеница, стерилизирани краставички, майонеза.
Колбаса, кашкавала и краставичките се настъргват или се накълцват с блендер. Първата палачинка мажа с майонеза и поръсвам с настърган кашкавал, отгоре слагам друга палачинка и този път мажа с лютеница и поръсвам с настърган колбас, третата палачинка мажа пак с майонеза и слагам краставички. Всичко това повтарям 3 пъти, а последната палачинка мажа с майонеза и поръсвам с кашкавал. Отгоре винаги украсявам с варено яйце и маслини + каквото друго се сетя в момента. Моят съвет е да се маже по-обилно с майонеза и лютеница и да се остави тортата да престои в хладилник половин ден за да се смесят вкусовете - става страхотна. Опитайте!

# 47
  • София
  • Мнения: 3 679
Цитат на: Echo
Аз правя една солена палачинкова торта - става страшно вкусна и винаги се изяжда първа!

10 палачинки (както си ги правите), пресен колбас, кашкавал, лютеница, стерилизирани краставички, майонеза.
Колбаса, кашкавала и краставичките се настъргват или се накълцват с блендер. Първата палачинка мажа с майонеза и поръсвам с настърган кашкавал, отгоре слагам друга палачинка и този път мажа с лютеница и поръсвам с настърган колбас, третата палачинка мажа пак с майонеза и слагам краставички. Всичко това повтарям 3 пъти, а последната палачинка мажа с майонеза и поръсвам с кашкавал. Отгоре винаги украсявам с варено яйце и маслини + каквото друго се сетя в момента. Моят съвет е да се маже по-обилно с майонеза и лютеница и да се остави тортата да престои в хладилник половин ден за да се смесят вкусовете - става страхотна. Опитайте!

И аз много я уважавам палачинковата торта, само че слагам и риба тон или риба Перла  Simple Smile

# 48
  • Sofia
  • Мнения: 6 935
Предлагам една моя рецепта, много се харесва на гостите.

Kokтейл от морски дарове
равни количества:
сьомга или друга пушена риба
раци
скариди;
синьо сирене
кисели краставички
ябълка
маслини (малко)
стар лук

за соса:

кофичка заквасена сметана
майонеза (млечна или пушена)
3 лъжици кисело мляко
черен пипер
магданоз
лимон

Скаридите се слагат цели, останалите неща се нарязват, сиренето, ябълката (обелена, не от най-сладките) и краставичките на малки кубчета. Отделно се приготвя соса, киселото мляко е по желание, така става по-лек соса и по-малко калоричен. Сервира се във високи чаши, украсен със стръкче магданоз, снопче нарязано на лентички рулце от раци, парче лимон закачено на ръба на чашата.
Дано ви хареса! Simple Smile

Върви с бяло вино.

# 49
  • София
  • Мнения: 10 309
Най-сетне и аз да се включа с любимата на всичките ми приятели салата с риба и ябълки... любопитното е, че не се намери и един човек който след като я опита да не я хареса и ме карат да я правя всеки път като се събираме!
Продукти:
8твърдо сварени яйца (аз ги варя 10-15мин)
2кутии скумрия в растително олио или 2 малки топло пушени(ако искате вкуса на рибата да се усеща по силно)
1средна до голяма глава лук(голяма ако обичате повече лук!)
2 сочни средно големи (аз предбочитам от зелено-жълтите) ябълки
1/2 до пакетче(125гр) масло
1 и 1/2 кутийка(250гр) майонеза

Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци, лука се нарязва на много дребно, ябълките се обелват и почистват а маслото се оставя  предварително в камерата за да може да се рендосва.

Избирате си стъклена купа, за да изглежда салатата по-красива и почвате да редите:
започвате да редите на слоеве 1/4 от белтъците(рендосани на най-едрото ренде), накъсвате на дребно1/4 от рибата, поръсвате  1/4 от нарязания лук, рендосвате малко масло и 1/4 от ябълките и леко подравнявате с ръка да стане плоско и замазвате с майонеза. Повтаряте реденето още 3 пъти и отгоре рендосвате на най-дребното ренде жълтъците. Оставяте да престои на стайна температура 1ч. и след това една нощ в хладилника.Моя съвет, за да не стане безсолно да посоляватв леко редовете с белтъците и жълтъчния горен слой!
Салатата може да се яде и така, но аз я предпочитам на препечена филийка или просто на франзелка.... божествено е...

# 50
  • София
  • Мнения: 10 309
Цитат на: Echo
Аз правя една солена палачинкова торта - става страшно вкусна и винаги се изяжда първа!

10 палачинки (както си ги правите), пресен колбас, кашкавал, лютеница, стерилизирани краставички, майонеза.
Колбаса, кашкавала и краставичките се настъргват или се накълцват с блендер. Първата палачинка мажа с майонеза и поръсвам с настърган кашкавал, отгоре слагам друга палачинка и този път мажа с лютеница и поръсвам с настърган колбас, третата палачинка мажа пак с майонеза и слагам краставички. Всичко това повтарям 3 пъти, а последната палачинка мажа с майонеза и поръсвам с кашкавал. Отгоре винаги украсявам с варено яйце и маслини + каквото друго се сетя в момента. Моят съвет е да се маже по-обилно с майонеза и лютеница и да се остави тортата да престои в хладилник половин ден за да се смесят вкусовете - става страхотна. Опитайте!


И аз съм фен на палачинковата торта, става много ефектна, но слагам и консервирна царевица!

# 51
  • Мнения: 645
една много вкусна салата


1 зелена салата
1 кутия риба тон
1/2 малка кутия царевица
1 домат
1 краставица
пресен лук
зехтин( олио )
сол

зелената салата се нарязва със лука домата и краставицата . Накусвате рибата на малки парченца и добавяте. Царевицата също.
Подравяте със зехтин и сол на вкус

добър апетит

същата салата може да залеете с млечно майонезен сос , който обича.

# 52
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Цитат на: Biju1
една много вкусна салата


1 зелена салата
1 кутия риба тон
1/2 малка кутия царевица
1 домат
1 краставица
пресен лук
зехтин( олио )
сол

зелената салата се нарязва със лука домата и краставицата . Накусвате рибата на малки парченца и добавяте. Царевицата също.
Подравяте със зехтин и сол на вкус

добър апетит

същата салата може да залеете с млечно майонезен сос , който обича.


Вкусотия е, често я правя, но бухам вътре и доволно количество лимон.

# 53
  • София
  • Мнения: 10 309
Цитат на: Biju1
една много вкусна салата


1 зелена салата
1 кутия риба тон
1/2 малка кутия царевица
1 домат
1 краставица
пресен лук
зехтин( олио )
сол

зелената салата се нарязва със лука домата и краставицата . Накусвате рибата на малки парченца и добавяте. Царевицата също.
Подравяте със зехтин и сол на вкус

добър апетит

същата салата може да залеете с млечно майонезен сос , който обича.


Наистина е много вкусна, през зимата когато продават китайско зеле, заменям салатата с него, става супер  Wink

# 54
  • Мнения: 3 154
Дроб с лук и бира


Продукти (за 4 души)
ок. 1 кг. черен дроб
3-4 глави лук
1 ч.ч. вода
2-3 суп. лъжици брашно
бира
олио
сол
черен пипер


Дробът се нарязва на кубчета и се слага в малка тефлонова тавичка или тиган (приготвя се на котлона). Прибавят се малко олио и чаша вода. Бърка се докато водата се изпари и дроба започне да се пържи.
Слага се лукът, нарязан на филийки. След като и той се запържи се прибавят брашното и бирата, за да се получи сос. (бирата е ок. 1 каф. чашка, аз "на око" слагам)
Накрая се слагат солта и чения пипер.

Надявам се да ви хареса!

# 55
  • Мнения: 444
Ето няколко рецепти и от мен.
               
         КЬОПОЛУ
      ----------------------
   3 средно големи патладжана
   7-8 скилидки чесън
   6 лъжици кисело мляко
   4 лъжици течен тахан
    магданоз,сол,зехтин

 Патладжните се изпичат и се обелват.Смилат се или се нарязват на много ситно.Магданозът също се нарязва на ситно,чесънът се счуква.Добавят се към патладжаните,след което се заливат със зехтин.Прибавят се и киселото мляко и таханът.Сместа се разбърква и се осолява на вкус.Оставя се да изстине и се сервира.

       САЛАТА "ТАБУЛЕ"
    -------------------------------
     4 връзки магданоз       1 лимон
     2 домата                      1 к.чашка булгур
     зехтин                           сол
   
   Магданозът се нарязва на много ситно,доматите също на малки кубчета.Булгурът се накисва във вода предварително около половин час,след което се изцежда и се прибавя към доматите и магданоза.Добавят се изстисканият лимон,зехтина и сол и се разбърква.

# 56
  • Мнения: 444
ПАНИРАНО БЯЛО МЕСО
      -----------------------------------------
     Бялото месо на две пилета
     6 парчета шунка
     6 парчета кашкавал
     галета
     2 яйца,сол,черен пипер
 
 Месото се разделя на 6 части,които се начукват (може и да се свари предварително),поръсват се с черен пипер.Върху първото парче поставяме кашкавал и отгоре шунка.Панираме с яйцата и галетата.Същото се повтаря и с останалите 5 парчета.Сервира се със салата и гарнитура.Мога да предложа една от картофи.

             ПЪРЖЕНИ КАРТОФИ С ЯЙЦА
       ---------------------------------------------

       1кг картофи
       6  яйца
       черен пипер,сол,магданоз
 
    Картофите се нарязват на много малки кубчета и се изпържват.Посоляват се със сол и черен пипер и към тях се добавят едно по едно и яйцата разбърква се и продължава да се пържи докато станат и яйцата.Поръсва се с магданоза.

          Приятен апетит и от мен!

# 57
V4era re6ih da se pravja na glaven gotva4   chef i sgotvih eto tova na genata:
zna4i receptata e za tezi koito imat prusten guve4
1.svinsko meso-800 gr.+ 2 glavi luk+krave maslo -polov.4aena 4a6a
2.4erveni domati-2-3 br.
3.kartofi-4,5 br.
4.presni gubki-500 gr.
5.4erven piper,sol i 4ubrica-spored vkusa vi
6.jaica-5 br.
7.ka6kaval-250 gr.
8.magdanos
Mesceto se narjazva i se zapurgva v mazninata.Pribavja se edro narjazaniat luk i se zadu6ava.Sled tova se slaga 4erveniat piper,malko sol i 4ubricata.
V prustenia guve4 purvo se slagat narjazanite na edro domati,kartofi i gubi,kato se pribavjat i ome6vat s zadu6enite meso i luk.Jstieto se zaliva s malko topla voda(moge da mu pribavite o6te malko sol) i se zapi4a vuv furnata.Kogato po4ti e gotovo,se zaliva sus smesta ot jaica i ka6kaval,zapi4a se otnovo do polu4avane na zlatista kori4ka i se porusva s predv.narjazaniat magdanos.
Jastieto vurvi mnogo s 1,2,3...biri4ki Grinning  beer3
Genata kaza ,4e po-vkusno ne6to ne bila jala... Wink
Ha nazdrave na si4ki cheers

# 58
  • Мнения: 4 358
Пиле по аржентински (за 4 порции)

- пилешки пържоли (овкусени с черен пипер и сол)
- голяма глава лук
- малко горчица
- 1 обикновена майонеза
- кашкавал

Пържолите се слагат на дъното на йенски съд с капак. Върху тях се нарежда лукът, нарязан на тънки колелца. Тук-там се мацва по малко горчица (по желание е).
Отгоре се разпределя майонезата и се поръсва с настърган кашкавал.
Слага се капакът и съдът се поставя в студена фурна. Пече се около 30-40 минути (зависи от фурната).

# 59
Цитат на: Biju1
една много вкусна салата


1 зелена салата
1 кутия риба тон
1/2 малка кутия царевица
1 домат
1 краставица
пресен лук
зехтин( олио )
сол

зелената салата се нарязва със лука домата и краставицата . Накусвате рибата на малки парченца и добавяте. Царевицата също.  
Подравяте със зехтин и сол на вкус

добър апетит

същата салата може да залеете с млечно майонезен сос , който обича.
     ТАЗИ САЛАТА Е СТРАХОТНА. ОСВЕН ВСИЧКО ТОВА АЗ СЛАГАМ ЧЕРВЕН БОБ ОТ КОНСЕРВА И РУЛЦА ОТ РАЦИ.  ВЪРВИ ЧУДЕСНО С УЗО.  МММММММ  НАЗДРАВЕ!!!

# 60
Цитат на: jutoo
Цитат на: Echo
Аз правя една солена палачинкова торта - става страшно вкусна и винаги се изяжда първа!

10 палачинки (както си ги правите), пресен колбас, кашкавал, лютеница, стерилизирани краставички, майонеза.
Колбаса, кашкавала и краставичките се настъргват или се накълцват с блендер. Първата палачинка мажа с майонеза и поръсвам с настърган кашкавал, отгоре слагам друга палачинка и този път мажа с лютеница и поръсвам с настърган колбас, третата палачинка мажа пак с майонеза и слагам краставички. Всичко това повтарям 3 пъти, а последната палачинка мажа с майонеза и поръсвам с кашкавал. Отгоре винаги украсявам с варено яйце и маслини + каквото друго се сетя в момента. Моят съвет е да се маже по-обилно с майонеза и лютеница и да се остави тортата да престои в хладилник половин ден за да се смесят вкусовете - става страхотна. Опитайте!

И аз много я уважавам палачинковата торта, само че слагам и риба тон или риба Перла  Simple Smile


Az slegam i pe4eni 4u6ki na lenti4ki,a sa6to i s kemwi6 stava

# 61
  • Мнения: 5 877
Амииии аз си падам по по-екзотична кухня

пилешки филенца, пълнени с шам фъстък, лук и сини сливи и печени в гювече (като няма тажин).

Провансалски котлети (върху канапе от запечен с масло хляб, залети със сос от цели гъбки, домати и босилек)

Рататуй (пак провансалско ястие, патладжан, пипер, лук и домати на фурна с мащерка)

Индийски самоси (това е предястие, триъгълни тестени джобове със зеленчуци, кашу и месо)

Патица с кестени и портокалов сок

Пиле с тарос, гъби и сирене на гювече

Предястие от желирана риба тон и сирене крема

филе от бяла риба, мариновано в мащерка и тарос и печено на скара

Торта от моркови (всъщност моркови има сравнително малко, повече има ананас и кокос), но върху глазурата има розички от варени в гъст сироп морковени ленти - много ефектно става

Пълнени ябълки с орехи и стафиди, запечени в тесто и сервирани с ванилов сос

пресни ягоди в шоколад

# 62
  • Мнения: 523
това е най-любимата ми торта, научих я от моята майка, като бях още 10 годишна, до ден днешен я правя Grinning

Продукти:
6 яйца
200 гр. масло (2/3 от голяма опаковка масло)
300 гр. смляни орехи (аз ги смилям по-на едро, въпрос на вкус:)
1 и 1/2 чаша захар (чаена чаша)
6 супени лъжици какао (аз слагам винаги малко повече)
2 или 3 ванилии
1 супена лъжица ром или коняк, може и уиски (който не иска да слага алкохол, може да замести с есенция от ром или коняк, но да внимава есенцията на рома е доста силна)

Приготовление:
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Приготвят се 2 части:
1 част - разбиват се с миксер, като се добавят продуктите последователно: 6 жълтъка, 1 ч. захар, маслото, какаото, ванилията и коняка. Разбива се докато стане гладък  шоколадов крем.  (Ако маслото е размекнато и го нарежете на пърчета става по-бързо). Като крема е готов извадете 1 кафеена чаша (ама не от най-малките чашки) от него, който ще се позлва за глазура.
2 част: разбиват се с миксер, като се добавят продуктите последователно: 6 белтъка, 1/2 ч. захар, орехите.

Разбитата смес се добавя към първата и се разбърква всичко докато стане еднородна смес.
След това се изсипва в добре намазана с масло форма за торта (средната големина) и се пече на загрята фурна на 200 градуса.
Бързо се изпича, но аз проверявам дали е готова с клечка за зъби. Когато клечката е суха, тортата е изпечена.

Вади се от формата (без дъното) и още до като е топла се намазва от всички страни с крема, който сме запазили за глазура. Оставя се в хладилник да изстине.
Ако искате може да поръсите кокосови стърготини по краищата, да прилича на купешката торта.Simple Smile

Най-готиното е, че няма как да не стане, ако я прегорите, става като ореховка, малко по-глетава, пак е страшно вкусна.
Хъм сега като я написах дори изглежда, че се прави дълго, но не е така, цялата торта с печенето я правя за по-малко от час:)

# 63
  • Мнения: 523
няма брашно:) никакво - грам няма - аз за това толкова я обичам тази рецепта и за това я пуснах, въпеки че открих още една рецепта за гараш, пусната преди мен - ама моята е по-лесна, по-ефтина и по-бързо се прави хехе
леле каква самореклама си направих:)

# 64
  • Мнения: 523
кила:) пробвай, после сподели за резултата:)
а да може и само бети:)

# 65
  • sofia
  • Мнения: 1 606
Цитат на: Anda
Амииии аз си падам по по-екзотична кухня

пилешки филенца, пълнени с шам фъстък, лук и сини сливи и печени в гювече (като няма тажин).

Провансалски котлети (върху канапе от запечен с масло хляб, залети със сос от цели гъбки, домати и босилек)

Рататуй (пак провансалско ястие, патладжан, пипер, лук и домати на фурна с мащерка)

Индийски самоси (това е предястие, триъгълни тестени джобове със зеленчуци, кашу и месо)

Патица с кестени и портокалов сок

Пиле с тарос, гъби и сирене на гювече

Предястие от желирана риба тон и сирене крема

филе от бяла риба, мариновано в мащерка и тарос и печено на скара

Торта от моркови (всъщност моркови има сравнително малко, повече има ананас и кокос), но върху глазурата има розички от варени в гъст сироп морковени ленти - много ефектно става

Пълнени ябълки с орехи и стафиди, запечени в тесто и сервирани с ванилов сос

пресни ягоди в шоколад


Хайде ако не ти представлява трудност да пуснеш малко рецепти -

# 66
  • sofia
  • Мнения: 1 606
Пропуснах факта да спомена любимите си ..абе нещо като банички от бутер тесто - режеш си ги както си щеш, слагаш по малко сос песто (зелен по възможност, малко парченце домат. Печеш и става страхотно мезе

# 67
  • Мнения: 5 877
Цитат на: bomboto

Хайде ако не ти представлява трудност да пуснеш малко рецепти -


За пилето с шам-фъстък:
купувам филета според броя на гостите. цепвам леко филето по средата, така че да се образува джоб.
За плънката: около два лука се нарязват на лентички и се запържват в малко олио (ползвам тефлонов тиган), така че леко да се карамелизира (да се зачерви). Прибавям нарязани на лентички сушени сливи, слагала съм и сушени кайсии или фурми, все пак общото количество да не надвишава много количеството на лука. Добавям стотина грама шам-фъстък (счукан), може вместо него орехи или бадеми, просто става различно. Мъничко канела, мъничко кориандър, лека лютивина може да се прибави. Опитваш го на вкус и добавяш според предпочитанията си - за по-традиционни гости съм слагала и малко извара в плънката, да не сладни много. Дафинов лист също може да се сложи за малко. Когато ти хареса на вкус, пълниш във джобовете на филенцата и затваряш с клечки за зъби. Като се опече, вадиш клечките, то месото си остава в същата форма. Слагаш в гювечетата, намазваш с мед и чесън и поръсваш със счукан шам-фъстък. Малко мазнина и водичка може, но не повече от една супена лъжица на гювече.


Пилето с тарос е много лесно, просто мариновам филетата в тарос, малко лук и чесън евентуално, босилек и мащерка също се съчетават добре с тароса, но може и без тях. Слагам в гювечето, покривам с ивици по-безсолно сирене (може кашкавал), наръсвам с още от подправките, слагам мазнина и пека. Може да му се сложат и гъби.

За предястието от риба тон - купуваш равни количества риба тон и сирене крема. Аз вземам по две опаковки. Един или два желатина. към рибата се прибавя целина, чер пипер малко, лимонов сок и и половината от разтворения до 60 градуса желатин. Слага се във формичка (аз ползвам голяма кутия от сладолед, като за по-сигурно я застилам с фолио, за да знам, че ще ми се отлепи както трябва. Слага се в хладилника и се чака да се стегне.
Сиренето крема (може да се замести със смес от извара и сметана) се смесва с мащерка, настърган лук, чер пипер, лимонов сок и другата половина от желатина. Излива се върху стегналата се рибена смес и също се желира. После се обръща върху плоска чиния и се гарнира по желание. Изглежда ефектно, защото половината е бяло, половината - тъмно. По средата съм пробвала да слагам зелени подправки, разбъркани с малко от сместа със сиренето.

DUCK A L'ORANGE

една нарязана патица
половин чаша червено вино (абе според мен е малко)
една чаена лъжичка портокалови кори
една скилидка чесън, смачкана
3 с.л. олио
1с.л. брашно или бяло нишесте (неовкусено)
1 1/4 чаша портокалов сок
1 ч.л. мед
1/4 с.л. джинджифил (по-добре пресен)
1 чаша парченца портокал

Надупчете обилно патицата с вилица; сложете на скара или в тава. Изсипете повечето от сладкото вино върху парчетата патешко. Опечете на 300 градуса, като от време на време заливате със соса. Пече се около час на кило от патешкото (тоест ако е едно кило, един час).

В средно голям тиган се задушава в олио портокаловата кора и чесънът. Прибавете 2 лъжици брашно или нишесте до гладка консистенция. Бавно прибавете портокаловия сок, меда и останалото вино. Задушете една минута. Прибавете джинджифила, черния пипер и парченцата портокал; оставете на огъня пет минути. Сервирайте патешкото с горещия сос. Рецептата е предвидена за шестима души.

Тортата с моркови е малко дълга за обяснение, пък и трябва да си ми остане нещо тайно Simple Smile

# 68
  • Мнения: 871
Anda,мислиш ли, че ако на пилето не сложа кориандър, ще разваля рецептата? Отвратителен ми е , как мислиш?

# 69
  • Мнения: 5 877
Ами, няма да я развалиш, давай спокойно без него. Правила съм я няколко пъти с различни вариации, все си става. Джинджифил може, ако ти харесва, внимавай само да не сложиш много, че е със силен вкус. Чер пипер може да се сложи.

# 70
  • Мнения: 871
Цитат на: Anda
Ами, няма да я развалиш, давай спокойно без него. Правила съм я няколко пъти с различни вариации, все си става. Джинджифил може, ако ти харесва, внимавай само да не сложиш много, че е със силен вкус. Чер пипер може да се сложи.

Добре, много ти благодаря, ще пробвам задължително eat

# 71
  • Мнения: 871
Ето още една рецепта за пиле от мен -
       ПИЛЕ ПО ИНДИЙСКИ

ПРОДУКТИ:
800 гр. пилешко месо
сока на 1 лимон
200 гр.кисело мляко
1 ч.л. кимион
2-3 скилидки чесън
2 ч.л. черен пипер
1ч. л. куркума
сол
лют пипер
2 с. л. масло

Пилешкото месо се нарязва на парчета и се накисва със сока от лимона около 30 мин. Киселото мляко се разбърква с обеления и пресован чесън. Добавят се подправките. Така получената марината от киселото мляко се разпределя върху пилето. Съдът се покрива и се оставя за 1 час в хладилника. Фурната предварително се загрява на 250 градуса. Огнеупорен съд се намазва с маслото. Месото с маринатата се поставят вътре и се пекат на умерена топлина между 25 и 30 минути. Сервира се след като поистине.

# 72
  • Мнения: 652
Eдна от моите най-любими, става много бързо:

Ориз за китайци-любители  (щото не е много китайски, ама нейсе)
1 ч ориз, най-добре бланширан
1 ч сварено и накъсано месо (най-добре пилешко)
2 гл лук
3 яица
къри,
черен пипер,
лимон

Ориза го сварявате в 1,5 пъти повече вода, докато я изпие до капка.
В най-големия тиган, който може да докопате, слагате малко олио и го нагорещявате до много силно. Слагате ориза. Пържите около 10-тина мин. Слагате месото, разбърквате, след 2 мин лука, след още 3-5 мин изсипвате яйцата, които сте разбили предварително. Преди да разбъркате слагате ч. пипер и кърито, ама много бързо. Продължете, докато яйцата станат готови. Върху вече готовия ориз, изстисквате лимона.
Приятен апетит.

# 73
  • Мнения: 5 877
Провансалските котлети:

пържоли без кост с големината на филия хляб се изпържват или изпичат, със сол и чер пипер.
приготвят се канапета от филии хляб, на които е махната кората и са намазани с масло.
Прави се заливка от доматен сос, гъби и босилек (вари се до сгъстяване)
Нарежда се пържола върху филията и се полива със соса. Гледайте да има цели малки гъбки, по-ефектно стои.

# 74
  • sofia
  • Мнения: 1 606
Мноого благодаря , Anda!

# 75
  • Мнения: 5 877
Моля Simple Smile
Ето и за печените ябълки - обелват се сладки и не много големи ябълки, отрязва се отдолу парченце колкото да могат да се задържат, отгоре капаче. издълбават се.
ПРиготвя се пълнеж от орехи и стафиди, задушени с масло и захар. Добавя се канела, може и мъничко карамфил. Ако е суперспециален случаят, сложете лъжица коняк. разбърква се до изпаряване на течността.
Ябълките се пълнят, слагат им се капачетата и се увиват в тесто. Пробвала съм с това многолистното на Бела, става доста дебело обаче. Също съм пробвала с квадратче, изрязано от две кори за баница и слепено с малко вода. Става хубаво, като се овъргаля в кристална захар. Запича се, малко преди да се извади от тавата се намазва с жълтък. Може да се оформи листенце от тестото. Да ви е сладко!
Поднася се полято с ванилов сос.

# 76
  • Мнения: 652
Вече направих Дроб с лук и бира на Sunshine.
Стана чудесен.
Открадох и другите рецепти и почвам да куфея у дома. Само се молете да не ми сложат вето, щото в къщи никакво въображение нямат. Но ще превъзпитавам! :lol:

# 77
  • Мнения: 151
А пък аз направих твоя ориз Shedi и много ни хареса. Пак ще го правя. Днес ще си избера пак някоя рецепта от тук. Много интересно звучат всичките.

# 78
  • Мнения: 344
Цитат на: Anda
Моля Simple Smile
Ето и за печените ябълки - обелват се сладки и не много големи ябълки, отрязва се отдолу парченце колкото да могат да се задържат, отгоре капаче. издълбават се.
ПРиготвя се пълнеж от орехи и стафиди, задушени с масло и захар. Добавя се канела, може и мъничко карамфил. Ако е суперспециален случаят, сложете лъжица коняк. разбърква се до изпаряване на течността.
Ябълките се пълнят, слагат им се капачетата и се увиват в тесто. Пробвала съм с това многолистното на Бела, става доста дебело обаче. Също съм пробвала с квадратче, изрязано от две кори за баница и слепено с малко вода. Става хубаво, като се овъргаля в кристална захар. Запича се, малко преди да се извади от тавата се намазва с жълтък. Може да се оформи листенце от тестото. Да ви е сладко!
Поднася се полято с ванилов сос.

Anda, като изключим бутер тестото и корите за баница, с какво тесто се правят ябалките? И как се завиват, трябва ли да има отвори на тестото или плътно се завива?

# 79
  • Мнения: 5 877
Ами правила съм го и с тесто от брашно, вода, масло и пудра захар. Разстила се тънко и се реже на квадратчета. Само че е повече играчка. Може да се сложи и канела.
Завива се плътно.

Общи условия

Активация на акаунт