Хормоните, "виновни" за пълнеенето или отслабването

  • 22 154
  • 84
  •   1
Отговори
# 30
  • SA
  • Мнения: 3 196
[quote author=Mma Ramotswe l
ако няма хормонални проблеми затлъстяването е нормана реакция на организма при непрекъснат прием на въглехидрати
....
онези, които не трупат мазнини, консумирайки неограни4ено въглехидрати, се водят генети4на мутация
техните организми ве4е са се настроили на този целогодишен високовъглехидратен прием и въпреки това не трупат мазнини
[/quote]

Mma Ramotswe, пьрво да те поздравя за интересната тема!   bouquet
Няма как при затльстяване да не сьществуват хормонални проблеми в организма. Самата мастна тькан, особено тази , натрупана в коремната област не е просто инертна маса, а хормонално активна и променя сложното хормонално равновесие в организма. При затльстяване най-малкото  се открива известна инсулинова резистентност, да не говорим, че значение имат и много други хормони и активни субстанции като лептин, грелин и т. н.
Натрупване на мазнини се получава не само при повишен прием на вьглехидрати. По принцип белтьчините и по-точно някои аминокиселини сьщо стимулират инсулиновата секреция , макар и не толкова силно, както повечето вьглехидрати. А пьк колкото и оспорвана да е т.нар. енергийна теория, ако приемаш прекомерно количество мазнини и белтьци за по-продьлжителен период от време,  резултатьт пак ще бьде затльстяване.
Хората, които консумират вьглехидрати и не пьлнеят всьщност не са генетична мутация, а са хората с нормален метаболизьм. Останалите са тези с генетичната мутация, която се е утвьрдила в еволюцията, защото точно тези индивиди са оцелявали в условия на продьлжителен глад, понеже са имали натрупани резерви и са успяли да предават гените си на поколенията. Бях чела някьде, че около 25% от хората се раждат с вродена инсулинова резистентност. Това са именно тези хора, които още в ранна детска вьзраст проявяват признаци на затльстяване. Останалите по принцип са по-облагодетелствани от природата, но явно с течение на времето, ако сьщите тези хора прекаляват системно с храната и особено с вьглехидратите, то и техните инсулинови рецептори губят чувствителност и кьм 25-30 годишна вьзраст те сьщо започват да пьлнеят.
За нашите прародители- те са живяли в различни условия, не знам защо има теории,в които се говори за кратко лято, дьлга зима, плодове и т.н. Все пак зимата като сезон дори не сьществува в някои райони на земята. А от друга страна в полярните райони не ми се вярва през макар и краткото лято така да е изобилствало от диворастящи плодове, че хората чак да са затльстявали от тях.
Според мен в сьвременното общество сврьхконсумацията на рафинирани вьглехидрати е основен проблем, но той далеч не е единствения. Приема на силно преработени храни, сьдьржащи всевьзможни консерванти, подобрители, хормони, пестициди, изкуствени подсладители и т.н. са сьщо не малка пречка кьм постигането на нормално тегло.
 

# 31
  • Мнения: 871
А пьк колкото и оспорвана да е т.нар. енергийна теория, ако приемаш прекомерно количество мазнини и белтьци за по-продьлжителен период от време,  резултатьт пак ще бьде затльстяване.
Хората, които консумират вьглехидрати и не пьлнеят всьщност не са генетична мутация, а са хората с нормален метаболизьм.

Доста абсурдно твърдение - можеш ли да докажеш как хранещите се с белтъчини и мазнини ще затлъстеят в дългосрочна перспектива, пък въглехидратоприемащите са хората с нормален метаболизъм  ooooh! Някакво научно изследване или логично обяснение ? В този смисъл, ако беше вярно всички Дюкянки да са затлъстели, а Лидио-Ковачевици да се се превърнали във фиданки, което изобщо няма нищо общо с реалността. Занимаващите пък с бодибилдинг направо трябва вече да са пукнали от тлъстини.  newsm78

а аз не вярвам в енергийната теория
тя важи само за затворени системи, а 4овешкото тяло не е такава
още пове4е 4е калориите в храната се из4исляват според това каква топлина се отделя при изгарянето им в пещ
отказвам да повярвам, 4е 4овек има в корема си пещ, която гори храната

Въпреки това понятието калория е свързано с енергия и горенето й  Simple Smile

Цитат
Калория (от лат. calor - топлина) е единица за измерване на енергия, означавана с единицата cal. За пръв път единицата калория е дефинирана от професор Никола Клеман през 1824 като килокалория  (kcal - 1 kcal = 1000 cal), като една килокалория представлява количеството енергия необходимо да се загрее 1 килограм вода с 1 °C.Според системата SI единицата използвана за количество енергия е джаул (J), а калорията се използва главно за указване на енергийната стойност (калоричност) на храни.

# 32
  • Мнения: X
kameloth, знам го това за протеините, да и съм го писала неведнъж тук, в смисъл 4е протеинови храни не трябва да се приемат неограни4ено както Дюкан препоръ4ва
100 гр приет протеин води до образуване на 10 гр глюкоза в кръвта и именно затова коли4еството приет протеин в гр трябва да е равно на теглото в кг
т.е. ако тежиш 70 кг, макс прием на протеини на ден да е 70 гр
обикновено средното протеиново съдържание на месото е 20%
което озна4ава макс 350гр протеинова храна дневно

дали може да дадеш пове4е инфо какво имаш предвид с: активни субстанции като лептин, грелин
ако може и линк към инфото, мерси

това което пишеш за инсулиновата резистентност е то4но наобратно
прародителите ни са живели с този механизъм  стотици хиляди години и той им е помогнал да оцелеят
земеделието се развива едва от около 10 000 години и именно тези, които не пълнеят от зърнени и нишестени храни, са вид генети4на мутация, нагласила се към промяната в храненето
по същия на4ин се обяснява и лактозната непоносимост у възрастните
скандинавците напр се водят с генети4на мутация, която им позволява да консумират пр. мляко в големи коли4ества без проблеми със стомаха

искам да отбележа, 4е това не са мои измислици, а идват от книгата, от която преведох малка 4аст в на4алото на темата
в края на книгата има доста препратки, пове4ето на англ., за който се интересува пове4е


greendream, аз съм инженер и физик
знам много добре какво е определението за калория
все пак благодаря, 4е го припомни

дюканките са на високопротеинов и нискомазнинен режим именно за да не трупат мазнините от храната при толкова много месо

аз бях на дюкан цели 18 месеца
през този период бях ве4но гладна и изяждах огромни коли4ества храна, като непрекъснато ми се ядеше сладко
свалих 16 кг първите 8 месеца и дотам
после си върнах 5 опитвайки се да въведа плод и 4ерен хляб
именно това ме стимулира да 4ета и да се интересувам какво става в тялото
след месеци проу4вания се ориентирах към ВМ НВХ режим
след 2 месеца на него апетитът ми се регулира, порциите ми намаляха с 60%
гладът за сладко из4езна, сладкия вкус ми е някак си твърде ... силен
сега пробвам тортите, които правя в къщи за мъжете и някак си не ми харесват, твърде сладки са
засега смятам, 4е именно този режим е най-правилният за мен
но това си е ли4но мнение
ще се радвам, ако споделяте и вие вашите проу4вания и/или ли4ен опит в това отношение  Hug

целта на темата ми е да обобщим какво именно става в тялото при пълнеене и отслабване при здравите хора
ясно е, 4е тези с хормонални проблеми са друга тема

само да добавя нещо във връзка с калориите
нали мазнините се водят най-калори4ни уж
тук (шведско) има хора, свалили по 60 кг с дневен прием: мазнини 80%, протеини 15%, въгл. 5%
след постигане на нормално тегло минават на режим М 70%, П 15%, В 15%
по този на4ин успешно си поддържат постигнатото тегло
пове4ето то тях са били диагностицирани с инсулинова резистентност или Диабет 2
и голяма 4аст от тях са спрели напълно или силно са намалили приема на медикаменти

4ерпя доста инфо напр ето от този сайт (на тукашен лекар):
http://www.kostdoktorn.se/

ето тук напр също нещо интересно за слушане
http://lichentrenior.com/milko-govori-za-polzite-ot-holesterola/

4акам с нетърпение да пишете, ако може подплатено с линкове
лек ден

# 33
  • Мнения: X
сега се сетих още нещо
според 4етенето има 2 вида напълняване:
- ябълковидно
- крушовидно

при ябълковидното натрупването е предимно по корема и се води по-опасно, защото именно тази мазнина в коремната кухина била признак за инсулинова резистентност и ако не се внимава, воделодо диабет

крушовидното натрупване не било толкова опасно, защото натрупването е предимно по бедрата, среща се предимно при жените и представлява запаси за кърмене

дали натрупването на мазнини е опасно се определяло от съотношението талия:ханш
съотношение, по-високо от 80% е признак за ябълковидно натрупване със съответните негативи

# 34
  • Мнения: 2 275
  bouquetинтересна тема
Mma Ramotswe Hugсъгласна съм с голяма част от твоите виждания (и аз се лутам от години).Някъде видях,че двамата учени (не помня имената Embarassed),свързали калорията с храненето и за което получили Нобелова награда,по-късно са се опитали да кажат,че май не е съвсем така,както са мислили,но никой не искал да ги слуша Laughingмашината била в движение.
Направих си няколко опита и установи за себе си :калориите и приетите и изразходваните нямат никакво влияние върху теглото ми.Успях да кача килограми с Дюкан (мисля от млякото и подсладителите,как влияе изкуственият подсладител на инсулина newsm78 и защо аз хем дебелея,хем триглицеридите и холестерола се увеличават),с плодови дни,с житни и други( не след тях ,а по време  Cry).Знам сега от кои храни е и кои хормони,но не виждам никаква логика
Според мен трябва да се спазват традиционните начини на живот:
ескимосите да си ядат мазнина и риба,африканците банани,а ние да си припомним храните на бабите ни.

# 35
  • Мнения: X
именно
в материалите, които 4етох, се преоръ4ва да се храним така, както са се хранили хората преди 200 год, т.е. преди индустриализрането на хранителната промишленост
когато пазаруваме да се запитаме дали тази храна е съществувала преди 200 год и да я купим само ако отговорът е ДА

относно несъстоятелността на калорийната теория
аз и сестра ми сме идеален пример
отраснали сме заедно, еднакво гледани
тя поглъща винаги двойни коли4ества храна, вкл. и двойна порция десерт
тя е слаба и стройна, аз омазнена и трътлеста
въпреки 4е се движим еднакво

когато се захванах с фитнес преди години
в на4алото тренирах до припадък
според уредите горях по 1000 ккал
толкова и приемах с храната
резултат - напълнях още пове4е

относно холестерола - в подписа ми има интересен линк, който води към други още по-интересни линкове на англ.

# 36
  • Мнения: 871
това което пишеш за инсулиновата резистентност е то4но наобратно
прародителите ни са живели с този механизъм  стотици хиляди години и той им е помогнал да оцелеят
земеделието се развива едва от около 10 000 години и именно тези, които не пълнеят от зърнени и нишестени храни, са вид генети4на мутация, нагласила се към промяната в храненето
по същия на4ин се обяснява и лактозната непоносимост у възрастните
скандинавците напр се водят с генети4на мутация, която им позволява да консумират пр. мляко в големи коли4ества без проблеми със стомаха

Mma Ramotswe, да разбирам ли от твоето изказване, че ние, съвременните хора, сме мутанти, а тези живели преди 10 000 години /а.к.а. преди да се развие земеделието, както ти си мислиш/ са с нормалният истински метаболизъм, така както го отредил или Господ, или природата /оставам ти избор  Simple Smile/ ?

Също така, много интересен споделения личен опит /Дюкян срещу ВМ-НВД/, но твърдо се съмнявам, че си постигнала някакви резултати без да ограничиш калориите. Това, което твърдя е, че без калорийна рестрикция не можеш да отслабваш.  Peace

п.п. за да са ефективни тренировките трябва да се правят правилно. Никоя жена не може да поддържа тегло с 1000 приети калори на ден. Последиците се появяват много бързо, тъй като това е режим, който не може да бъде следван повече от няколко седмици.

# 37
  • Мнения: X
това, което съм написала, съм го 4ела из тукашните сайтове и книги по въпроса метаболизма
то4но така пише, да
като о4акванията са тази мутация с времето да се увели4ава и все по-малко хора  да са 4увствителни към въгл.

а това, което съм споделила за мен, е истина
дали вярваш или не, няма  зна4ение
това е моят ли4ен опит
на Дюкан се хранех наистина много и свалих
тренировките бяха с инструктор и бяха правилни, да

понеже твърдиш, 4е има друга гледна то4ка, моля да я споделиш
по възможност с изто4ника на инф.

# 38
  • Мнения: 871
вече я споделих по-горе в темата - съвременните хора не сме мутанти, a еволюираме  Peace
всички четем книги и сайтове, важното е да се прави правилен подбор на мненията - в интернет и библиотеките има всичко
- oт Дюкан, дo Лидия Ковачева и Guru Dev  Laughing

ти си решила да вярваш на това, което си прочела, а моята логика ми казва, че никога няма да отслабнеш ако не ограничиш приема на калории

Каквото и да се яде, за да не си затлъстял трябва да е съобразено с енергията, която изразходваш. В обратен случай трупаш кила и то не само мазнини, ами и мускули се трупат с ядене, колкото и да звучи невероятно (обаче доста популярно при културистите). Направи си диета само на шоколад, или само на хляб - винаги ще отслабваш до момента докато приетите калории са по-малко от разхода ти за деня. Няма по-лесна аритметика. И аз не съм почитателка на "архаичната" теория за съвременното хранене, а на принципа, че всички човешки тела се подчиняват на едни и същи закони. Тъй че дали ще е Дюкан, дали ще е Лидия Ковачева, дали търсиш оправдания в лунни цикли или (билкови) лекарства, няма да има никакъв ефект ако не ядеш по-малко отколкото гориш - и така с достатъчно упорство и търпение, ден след ден, година след година, резултата ще дойде самичък  Wink

eто и eдин сайт на bg
http://www.fitbul.com/how-to-get-the-body-you-want-part-I

# 39
  • Мнения: X
еволюцията  е именно мутация с цел нагласяне към промените в околната среда

както ве4е казах, идеята на темата ми е за физиологи4ната страна на проблема, т.е. какво става в организма и защо, съвети не търся и не искам, благодаря

а за ли4ното ми мнение: то идва от опита ми до момента
нещо, твърде индивидуално, видно е

ще те помоля да подплатяваш логиката си с линкове
ина4е просто няма смисъл от празна дискусия

благодаря

п.с. линкът е интересен

Последна редакция: ср, 31 мар 2010, 17:35 от Анонимен

# 40
  • SA
  • Мнения: 3 196
А пьк колкото и оспорвана да е т.нар. енергийна теория, ако приемаш прекомерно количество мазнини и белтьци за по-продьлжителен период от време,  резултатьт пак ще бьде затльстяване.
Хората, които консумират вьглехидрати и не пьлнеят всьщност не са генетична мутация, а са хората с нормален метаболизьм.

Доста абсурдно твърдение - можеш ли да докажеш как хранещите се с белтъчини и мазнини ще затлъстеят в дългосрочна перспектива, пък въглехидратоприемащите са хората с нормален метаболизъм  ooooh! Някакво научно изследване или логично обяснение ? В този смисъл, ако беше вярно всички Дюкянки да са затлъстели, а Лидио-Ковачевици да се се превърнали във фиданки, което изобщо няма нищо общо с реалността. Занимаващите пък с бодибилдинг направо трябва вече да са пукнали от тлъстини.  newsm78


greendream, не знам какво в твьрдението ми ти се вижда абсурдно. Продьлжавам да твьрдя, че ако приемаш прекомерно количество мазнини и белтьци за по-продьлжителен период от време
. , резултатьт ще бьде затльстяване. Примерьт с дюканките не означава абсолютно нищо. Познавам такива, които от много време са на този режим и вьпреки това са си с наднормено тегло. От друга страна има много хора, които успяват да поддьржат нормално тегло като следват препорьките на Лидия Ковачева, Пол Брег, други са на ВМ-НВД, средиземноморска диета, суровоядство и каквото още щеш. Общото между тях е, че не приемат прекомерно количество храна, било то белтьчини, мазнини , или вьглехидрати.
Mma Ramotswe, абсолютно си права за смисьла на мутациите в еволюцията. Аз имах предвид, че в далечното минало, когато хранителните ресурси са били ограничени, хората, способни да натрупват резервни мазнини са имали известно предимство в периодите на глад. Те са имали по-добра преживяемост в сравнение с други, които не са притежавали тази способност и сьответно в по-голяма степен са предавали гените си на поколенията. Тогава тази генетична особеност е била от полза за нейните носители. Сега, когато храната е в достатьчни количества тя по-скоро е причина за сериозни здравословни проблеми.
За лептина , ето някои линкове, макар и да не успях да открия точно тези, които тьрсех:
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/06/20/Th … s-Irrelevant.aspx
http://www.articlesbase.com/health-articles/insulin-leptin-ghrel … mones-933564.html
А ето и линк кьм една статия, която сьщо доста ми беше допаднала
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2001/07/14/insulin2.aspx
За личния ми опит - изпробвала сьм различни диети, вкл. Аткинс, ВМ-НВД . На мнение сьм, че няма такава диета, която да препорьчва ядене "на корем" и да е ефективна в дьлгосрочен план/ за хора, които по начало имат проблеми с теглото/. ВМ-НВД , на която бях около 2 години, ми помогна да изхвьрля завинаги от храненето си различни боклучави храни, захари, теста и т.н. , които и до момента изобщо не ме привличат и дори не пораждат в сьзнанието ми асоциация с храна. Лично за мен обаче приемането на значително количество наситени мазнини не се оказа най-удачно. Започнах да получавам болезненост в областта на жльчката, а след като и няколко пьти си измерих крьвна захар на гладно на горната граница на нормата/ без никога преди това да сьм имала подобни здравословни проблеми/ , окончателно се убедих, че това не е точно моя начин на хранене. Разбира се не изключвам вьзможността някои хора да се чувстват прекрасно дьлги години на този режим.

# 41
  • Мнения: X
блгодаря за интересните линкове

весело изкарване на празника

# 42
  • Мнения: 871
kameloth, нямаме противоречия по въпроса - не съм видяла наблегната думичка "прекалено"
И аз това искам да кажа - ключът към нормалното тяло е в мярката, т.е. трябва да се съобразяваш с количеството, което изяждаш (броиш калории и съобразяваш с активността си )  Peace

# 43
  • SA
  • Мнения: 3 196
Момичета , радвам се, че пишете в темата! Следя я с голям интерес и намирам за особено ценен споделения личен опит с един, или друг режим на хранене. От години се опитвам да науча всичко за метаболитните процеси в организма при хранене, но все още не сьм успяла напьлно. А и според мен не всичко, което се случва в организма е достатьчно ясно до момента. За мен идеалният начин на хранене е този, при който човек се храни с правилните храни, когато е гладен и не му се налага да следи калории, количества, сьотношения и сьщевременно няма проблем с теглото, здравето си и се чувства енергичен и в добра кондиция. Предполагам, че начина, по който може да се постигне това е различен за различните хора, в зависимост от индивидуалните особености на метаболизма им.

# 44
  • Мнения: 2 275
  bouquet
имам въпрос,аз не намирам обяснението на този феномен!
Моя приятелка,на 51 години и със страхотно слабо и мусколесто тяло брои калориите така:днес е изяла 900 калории,следователно се мята на колелото и не слиза докато не изгори тези 900 калории(така разбира жената теорията за калориите hahaha,не е нейна вината).
Моят въпрос е:след като на тялото са нужни около 1200 калории за да функционира (с други думи само да седиш/лежиш се изразходва енергия за функцията на органите) тази жена откъде ги взима тези калории/тази енергия.Работата и е също физическа,следователно енергийния баланс е винаги отрицателен newsm78 и по мои наблюдения това е всеки ден и от  години.
Благодаря ви,ако намерите някоя аритметика или научен закон,които обясняват това  newsm78 как да кажа.... явление

Общи условия

Активация на акаунт