Хормоните, "виновни" за пълнеенето или отслабването

  • 22 156
  • 84
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 673
Тялото й е свиканло с намаления прием на храна и гори доста по-малко енергия за всичко. Т.е. то няма вече какви мазнини да гори, няма нищо излишно по себе си. И ако се качи на велоергометъра, той ще показва, че тя е изгорила 900 калории, но нейното тяло в никакъв случай не се е разделило с толкова. Тези уреди не са създадени, че да могат да кажат всеки един човек колко изгаря. Дали един 150 кг човек, или 40 кг човек са въртяли 15 км на колелото, велото показва едни и същи изгорени калории. Но няма как 2 различни души да изгорят едни и същи калории за 15 км, както няма как една опел корса и един джип гранд чероки да изгорят еднакво количество бензин за 15 км.
А това, което прави тази жена е неефективно, но щом така е преценила, нека си кара с този забаен метаболизъм  Whistling

# 46
  • Мнения: 2 275
буболечка  bouquet
да,възможно е това да е обяснението,но не вярвам!
В такъв случай най-слабите (и най-здрави) хора от остров Окинава са със забавен метаболизъм newsm78.А къде отиват съветите за здравословно хранене,защото основната храна на тези хора (и на моята приятелка) са зеленчуци,риба,семена,ориз, соя,плодове,ядки.Имат среден IMC 20,за сравнение на французите е 24,4,а на американците 26.
Според мен калориите трябва да си останат във физиката,химията.
Просто човешкото тяло не е пещ,казан или подобно
  bouquet

# 47
  • Мнения: X
tania6, именно
калорийната теория е твърде опростена
а метаболизмът се оказва нещо сложно
по+напред дадох и ли4ен пример за това

а и нискокалорийните режими обикновено са високовъглехидратни
това озна4ава топене на мускулна тъкан освен на мазнини
и понеже никой не може да изкара дълго време на такъв режим, после си връща сваленото, но само като мазнини
по пътя загубва  мускулна маса, която има важно зна4ение за метаболизма
и се завърта в едно йойо, от което трудно се излиза и контролът се налага да е до живот

напр 4етох, 4е азиатските народи отдавна са си изградили метаболизъм, основан на прием на ориз
докато африканците тепърва го правят
ненапразно именно африканците и афроамериканците са с най+много метаболни проблеми
ве4е в тази група се нареждат и азиатците поради навлизането на junk-food
http://www.kostdoktorn.se/diabetes

аз съм се заровила в линковете на камелот
разпе4атвам и 4ета
интересни са

интересен линк:
http://www.second-opinions.co.uk/fat-not-protein.html

Последна редакция: ср, 07 апр 2010, 10:00 от Анонимен

# 48
  • Мнения: 2 275
  bouquetмерси
отивам и аз да се просвещавам Laughing
мисля от голямо влияние са и  newsm78 хм ...природните наследствени фактори:
един африканец ще надебелее,ако се храни като ескимос и обратното!
  bouquet Hug

# 49
  • Мнения: X
масаите (и доста други афр. племена) се хранят то4но като ескимосите
и изглеждат 4удесно, докато не минат на европ. диета:
http://www.kostdoktorn.se/de-vasterlandska-sjukdomarnas-ankomst

на европейците са били нужни хиляди години да им се препрограмира метаболизма поради развитието на земеделието
същото важи и за азиатците и техния ориз

факт са ве4е ескимосите и африканци с диабет, вкусили от продобивките на западноевроп. земеделия и диета

в Африка до преди 100 год не са се консумирали житни продукти, картофи или ориз
за захар да не говорим
обикновено изплолзват тиква така, както ние използваме картофите


Последна редакция: ср, 07 апр 2010, 10:23 от Анонимен

# 50
  • Мнения: 2 275
  bouquet
лошо се изразих!
и аз си мислех,че по-скоро трябва да се придържаме към храни,естествени за нашите условия и за нашите прадеди!Далеч съм от мисълта да се откажем от прогреса и цивилизацията,но с малко акъл...
Баба ми веднъж опита банан,изплю го и каза ,че това л...но не може да го яде Joy
Интересно е това,което намираш   bouquet
аз сега съм си наумила,че съвременното жито има твърде много глутен и той прави също големи поражения и повече в тази насока smile3529

# 51
  • Мнения: 673
Така е, енергията трябва да е равна на изразходеното. Но никога не можем да знаем с точност колко сме изразходили  Thinking
В тази връзка, а и доста по-подробно е обяснено в новата статия на бб-тийм за калорийния баланс, броенето на калориите и защо не можем да сметнем дали днес сме изразходили 1800 или 2000 калории: ЦЪК.

# 52
  • Мнения: X
аз така се зарових в линка на камелот, 4е ...
но е много интересен, да
изобщо не бях 4увала  за този хормон липтин


а калорийният баланс ...
доколкото разбрах от проу4ванията ми, може да се следи само при режим с висок прием на въгл., т.е. глюкозен метаболизъм (на захар)
който мине към кетонен метаболизъм (на мазнини), няма нужда от такова следене, само трябва да слуша тялото си и неговите сигнали за глад/ситост

аз не вярвах, 4е апетитът се регулира и 4е при спорт може да се кара само на вода, но ето 4е след 6 месеца се убедих в това

ли4ен пример
от тази зима съм скиор
сутрин закусвам кафе с малко сметана, 2 варени яйца с малко масло и много вода
после карам ски едно 4 4аса, като карам само на вода през това време и евентуално едно кафе
нито се изморявам, нито огладнявам
като затворят лифта в 16 хапвам 100 гр надени4ки (само месо и сланина са) и толкова
после ве4ерята е нещо леко и малко, напр маслини и 50 гр сирене с малко зехтин

като калории не е много, знам
но ако вместо тези храни изгълтам хляб, картофи и вафли в същото коли4ество калории, 4е трупна и то много яко
знам, защото ве4е се е слу4вало
да не говорим за ве4ното 4увство за глад, ако го направя

гледам по моите мъже
те закусват стабилно въгл+протеин+мазнини
по време на ските ядат едно поне 2 пъти
след ските пак стабилно хапват още 2 пъти
но техният метаболизъм е друг, не пълнеят



тази зима на зимните олимп. игри Швеция  има златен медалист по биатлон, който отдавна е на ВМ НВХ режим
преди състезание закусва бъркани яйца със сметана
по време на ски бягането пие само вода
няма нужда от въгл. добавки
http://www.bjornferry.com/

# 53
  • Мнения: 1 269


при ябълковидното натрупването е предимно по корема и се води по-опасно, защото именно тази мазнина в коремната кухина била признак за инсулинова резистентност и ако не се внимава, воделодо диабет



дали натрупването на мазнини е опасно се определяло от съотношението талия:ханш
съотношение, по-високо от 80% е признак за ябълковидно натрупване със съответните негативи

Точно на това ми обърна внимание ендокринолога. Аз от 3 години съм напълняла с 20 кг и то повече в коремната област и талията. От една година съм на елтероксин, заради повишено ТСХ. През декември лежах в ендокринология и ми правиха засищане с глюкоза. Още тогава ми обърнаха внимание, че не е нормално  на гладно да имам най-висока стойност на захар.
Аз си мислех, че само Хашимотото е причина за пълнеенето ми, но сега се оказа, че и инсулина имало значение. Най-лошото е, че аз винаги съм им ала много ниска кръвна захар и това ме е подвеждало да съм спокойна, а според ендокринолога точно това е било сигнал за предстояща опасност.
Много ми е полезна тази тема, благодаря ви за информацията, момичета!   bouquet

# 54
  • Мнения: X
pazzza, отдели време за линковете, дадени от камелот
там има обяснение то4но на твоя проблем и препоръки какво да се прави

# 55
  • Мнения: 1 269
pazzza, отдели време за линковете, дадени от камелот
там има обяснение то4но на твоя проблем и препоръки какво да се прави
Благодаря!   bouquet

# 56
# 57
  • Мнения: 2 999
по същия на4ин се обяснява и лактозната непоносимост у възрастните
скандинавците напр се водят с генети4на мутация, която им позволява да консумират пр. мляко в големи коли4ества без проблеми със стомаха

искам да отбележа, 4е това не са мои измислици, а идват от книгата, от която преведох малка 4аст в на4алото на темата
в края на книгата има доста препратки, пове4ето на англ., за който се интересува пове4е

И аз да се включа в интересната тема, но тук виждам допусната огромна грешка за лактозната нетолерантност, което трябва веднага да поправя, защото рискуваш да подведеш с инфо всички посещаващи темата  Peace А именно в Скандинавието е огромен процента на хора с лактозна нетолерантност, а другото място с такива хора е в Япония. Peace Тук в скандинавието има специална политика именно за хората страдащи от лактозна нетолерантност и мога смело да заявя, че само тук има такава политика за създаване на млечни продукти без лактоза, които в другите страни не можеш да откриеш и като питаш за тях те гледат като голям камък и ти посочват соево мляко или оризово мляко  hahaha Тук във Финландия и Швеция има цели отдели в хранителните стоки, където можеш да намериш който си искаш млечен продук  bouquetт от крава, който е без лактоза  Peace Мляко кисело, прясно, пълномаслено или нискомаслено, извара, сладки неща, шоколади, масла колбаси и всичко което ти хрумне. А това е социална политика. Peace Не само това, но и като отидеш на ресторант менютата са реално 4 на брой. Първото е с  нормалните продукти. Второто е за хората, които имат лактозна нетолератност, третото за глутен нетолерантни и четвъртото за диабетици. И не само това но храната, която се приготвя в ресторанта е една и съща, но ие приготвена и съобразена със заболяванията на населението. В случай, че не ми вярваш ще ти дам линк на една от компаниите които произвежда млечни безлактозни продукти. www.valio.fi  ili www.valio.se

# 58
  • Мнения: X
Dundy , благодаря за вклю4ването
живея в Швеция и знам, 4е се продават продукти без лактоза

... но тук виждам допусната огромна грешка за лактозната нетолерантност, което трябва веднага да поправя, защото рискуваш да подведеш с инфо всички посещаващи темата ...
А именно в Скандинавието е огромен процента на хора с лактозна нетолерантност, а другото място с такива хора е в Япония. Peace ...

аз 4етох то4но обратното, 4е именно поради огромните коли4ества консумирано мляко възрастните тук нямат проблем да го преработват и 4е именно това се води като генна мутация
а тези с лактозна нетолерантност не са успели с тази мутация, засега
но старателно се опитват (справка: седми4ното им пазаруване, мин 10л мляко имат в коли4ка  Mr. Green)

и искам да напомня, 4е това не е мой текст, а превеждам от книгата, посе4ена в на4алото на темата

както и да е
няма голямо зна4ение в слу4ая

продуктите на valio ги познаваме и ползваме понякога, благодаря

edit:
ето тази карта намерих по въпроса и тя подкрепя това, което съм написала
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9a/LacIntol-World2.png

Последна редакция: вт, 13 апр 2010, 15:59 от Анонимен

# 59
  • Мнения: 2 999
 Blush Знам че живееш там  Blush Пишеш и в темата на мамите в Швеция  Hug Надявам се да не съм те засегнала с коментара, но като видя неточност не мога да кажа как е в действителност. Затова и си позволих лукса да ти пратя линка на шведската страница, защото говориш шведски  Blush
Сигурна съм че си го прочела някъде, но в интерес на истината аз говоря за статистика, която знам от лекари и медицински работници.
Разбира се, може и двете да сме прави, така че не го приемай лично  Hug Аз смятам темата за интересна и също така смятам че съм права.
Благодаря ти за бързия отговор  Hug

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт