Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 10
искам да отворя пекарна или магазин за хляб и др.тестени храни (да ми доставят) в софия. Обаче има море от производители, доставчици. ...

някои ако има опит с това(бил или е в този бранш)  нека ме посъветва .

ще съм благодарна да чуя мнението ви и вашите съвети!

  bouquet

Последна редакция: вт, 12 юни 2012, 20:07 от zvezdichka_86

# 1
  • София
  • Мнения: 3 293
Нямам опит, но мога да помогна с мнение:

От логистична гледна точка не бих се разходила до магазин само за хляб, ако там ще се продава същия като в магазина за хранителни стоки.

Бих се зарадвала на магазин с прясно изпечен хляб на място.

# 2
  • София
  • Мнения: 16 100
Не мога да помогна със опит.
Но според мене трябва първо да започнеш работа в подобна пекарна. Поработи, виж как стават нещата - производство, продажба, отношение с доставчици и клиенти. Ще сметнеш също какви са разходите и приходите и ще решиш дали си струва реализация на мечтата.
За мене най-доброто училище е практиката.

# 3
  • София
  • Мнения: 2 437
Има една верига пекарни - имат на бул. Пушкин и в Иван Вазов, не съм сто процента сигурна дали се казваха De Paris или нещо в този дух. Те пекат някъде и доставят до магазините си.
Забелязвам, че цените там да значително по-високи и това отказва много хора да бъдат техни клиенти. Зарази високите цени има малък оборот, което пък ги кара да поддържат твърде малък асортимент...

Трудно нещо би бил билансът между цена/качество/асортимент така, че да се поддържат наем, заплати, някакви усилия за реклама на местно ниво.

За себе си лично - бих дори спирала или разхождала се специално до такъв магазин, но трябва да има достатъчно голям асортимент от солени и сладки неща, както и налини бройки от тях. Трудно е да се съгласиш на висока цена за кроасани с масло, например, да отидеш до магазина и да има един! Или да няма изобщо.

Не зная дали съм ти полезна, но това е моят опит като клиент
  chef

# 4
  • Мнения: 419
На мен понякога ми се дояжда страшно много милинка или баничка или някакъв вид закуска, обаче аз не консумирам бяло брашно. Веднъж се заинатих и обикалях по пекарни и баничарници да търся да ми направят по поръчка баница с алтернативно брашно, няма и няма. Ако имаше в моя град и на другия край на града да е, бих ходила понякога. А има достатъчно много хора още като мен, които поради една или друга причина не консумират бяло брашно. Вече има хлябове от какви ли не брашна, но закуски не съм намирала.

# 5
  • На земята, която е всъщност звезда.
  • Мнения: 2 540
От месеци купувам хляб /живея в Лозенец/ само от Ма Бейкър на Раковска. Струва си да се направи подобна пекарна, отиди и разгледай. На ъгъла няколко номера по- горе има и една друга френска пекарна.

# 6
  • Мнения: 10 547
С какви пари започваш за да те посъветвам и с какво тесто мислиш да работиш, т.е. бутер ще правиш ли?
Също така в какви ценови клас ще се движиш, т.е. каква продукция ще произвеждаш-  стандартната или нещо по-иновативно Simple Smile. Ако е второто, то ти трябва и добър майстор, а такива не се намират лесно.

# 7
  • София
  • Мнения: 4 272
От месеци купувам хляб /живея в Лозенец/ само от Ма Бейкър на Раковска. Струва си да се направи подобна пекарна, отиди и разгледай. На ъгъла няколко номера по- горе има и една друга френска пекарна.
Софи е съседната пекарна, но не ме впечатлиха особено.
Ма Бейкър и на нас ни е фаворит /хлябът със семена ...мммм Heart Eyes/, понякога редуваме с холанската пекарна на Ангел Кънчев.

# 8
  • София
  • Мнения: 5 658
искам да отворя пекарна или магазин за хляб и др.тестени храни (да ми доставят) в софия. Обаче има море от производители, доставчици. ...

някои ако има опит с това(бил или е в този бранш)  нека ме посъветва .

ще съм благодарна да чуя мнението ви и вашите съвети!

  bouquet
Аз останах с впечатление, че ще се продава готова продукция  newsm78 Греша ли?

# 9
  • Мнения: 10 547
Аз разбрах, че иска да пече хляб, а други видове тестени да й бъдат доставяни.
Второто е къде, къде по-лесно осъществимо от първото.

# 10
  • Мнения: 419
А ако същите неща ги предлагат и по много други места, защо хората да предпочетат новото място? Особено ако ще се конкурира с продукти, които се предлагат и по веригите, как ще предложи конкурентна цена? Изобщо на какво залага за да привлече клиенти?
Може да се инвестира в добро отношение. Лично при мен, ако в няколко магазина се продават сходни продукти, посещавам този, в който хората комуникират най-адекватно. В някои малки магазинчета ходя най-вече заради хората, които обикновено са собственици и са зад щанда, личи си отношението към магазина, работата и клиента и на мен ми е приятно.

# 11
  • Мнения: 12 674
В София има доста такива.  При нас в квартала има едно малко, правят всичко на място и много върви.

# 12
  • на брега на морето
  • Мнения: 6 254
Постът на Зелен дух е много добра идея. А ако заложиш и на носталгичните кифли с мармалад, милинки, ямболки, понички, осморки и снежно бели виенски кифли - ставам твой вечен клиент.

# 13
  • Мнения: 12 674
Постът на Зелен дух е много добра идея. А ако заложиш и на носталгичните кифли с мармалад, милинки, ямболки, понички, осморки и снежно бели виенски кифли - ставам твой вечен клиент.

Това при нас е точно такова - нищо общо с модните тенденции.

# 14
  • Мнения: 10 547
То, добрите намерения вървят с пари. Но авторката така и не казва, освен с мечтите си с какво друго разполага.

С горния асортимент, изброен от Котьо, фалираха не един и двама.

# 15
  • Мнения: 2 152
Постът на Зелен дух е много добра идея. А ако заложиш и на носталгичните кифли с мармалад, милинки, ямболки, понички, осморки и снежно бели виенски кифли - ставам твой вечен клиент.
+1 Пиши къде да те намерим !
Местоположението е много важно ,както и подържането на постоянен асортимент.

# 16
  • София, център
  • Мнения: 3 455
Холандския пекар ни беше наемател за втора фурна на Оборище.
Не можа обаче да я разработи и я закри.
Иначе тази на Ангел Кънчев си му върви.

Много е важно мястото!

Успех и да кажеш къде си!

# 17
  • На земята, която е всъщност звезда.
  • Мнения: 2 540
То, добрите намерения вървят с пари. Но авторката така и не казва, освен с мечтите си с какво друго разполага.

С горния асортимент, изброен от Котьо, фалираха не един и двама.

Имаше една такава пекарна на Журналист, беше много известна от десетилетия, затвори преди 2-3 години. Сега на мястото й са "100 грама сладки".

По мои наблюдения с кифли- мифли и евтини тестени закуски може да се печели само ако наблизо няма баничарници и е в помещение с малък наем.  Затова, първо и най- важно, е да се определи към какви клиенти ще бъде насочен магазинът, а това ще определи асортимента и мястото.

# 18
  • Мнения: 348
Разгледай също сайта на ресторант Слънце Луна в София. Те визират друга група клиенти, но последно видях и доста чужденци да ги посещават.

# 19
  • Мнения: 10
Да, и аз така мисля- отношение, добро качество нормални цени...А защо да е именно в центъра? а ако е в някой квартал наблизо няма подобни) и таргета са лоялни клиенти  с отношение о малки подаръчета? Laughing
мислители че центъра и повечето хора(повече наем) = повече приходи? newsm78

# 20
  • Мнения: 10
Холандския пекар ни беше наемател за втора фурна на Оборище.
Не можа обаче да я разработи и я закри.
Иначе тази на Ангел Кънчев си му върви.

Много е важно мястото!

Успех и да кажеш къде си!

писах на ЛС

# 21
  • На земята, която е всъщност звезда.
  • Мнения: 2 540
Холандския пекар ни беше наемател за втора фурна на Оборище.
Не можа обаче да я разработи и я закри.
Иначе тази на Ангел Кънчев си му върви.

Много е важно мястото!

Успех и да кажеш къде си!

писах на ЛС

Направи ли я? Пиши в кой квартал си /без точен адрес няма да е реклама според мен/ и какво предлагаш. Така който има интерес ще потърси.

# 22
  • Мнения: 6 214
Значи по учебник, най-важното е да предложиш нещо различно или ново, а в нашата действителност, според мен, най-важното е да имаш клиенти.  Peace

# 23
  • Мнения: 10
не съм още , малко се страхувам  Embarassed  да рискувам още проучвам

# 24
  • Мнения: 10 547
не съм още , малко се страхувам  Embarassed  да рискувам още проучвам

Колко ще рискуваш? Ти ли ще си майсторът или ще плащаш?

# 25
  • Мнения: 81
Започни с нещо просто, пържи мекички. Предлагай ги освен с пудра захар, със сирене, с няколко вида сладка или конфитюри - 2-3 лъжици в пластмасова купичка. Ще ядат и ще им плющат ушите. Мястото, както са отбелязали, е критично.

# 26
  • на брега на морето
  • Мнения: 6 254
Разгледай също сайта на ресторант Слънце Луна в София.

Те държат неприятно високи цени.

# 27
  • Мнения: 86
Много почтен занаят е това да печеш хляб! Успех от мен и се нареждам при желаещите за адреса на новата пекарна! Дано да има от любимия ми 100% ръж!

 Peace

# 28
  • Boston, MA
  • Мнения: 3 105
Първо бих си изяснила визията за пекарната си (какво точно ще предлагам, какви видове хлябове/тестени изделия, на място ли ще се приготвят всичките), второ, ще съм проучила пазара за това из основи (къде ще я сложа пекарна, кой очаквам да ми купува изделията, ако ще имам сандвичи и други неща за обяд примерно, има ли поток от хора, които да ми ги купуват), после ще определя цените и предполагаемия оборот (супер консервативно) и ще търся майстор-пекар. Бих заложила на качество. Пекарна е убийствен труд, хляба сутрин се меси към 4-5 сутринта. И това бих си сложила в сметките.
Ако нещо се прави на място, оборудването е доста скъпо.
Сега видях, че искаш да ти доставят, за мен няма смисъл, ако не се приготвя на място.

# 29
  • София
  • Мнения: 15 483
   При толкова много хора, ползващи и домашни хлебопекарни(и се увеличава броят им) и можещи да си направят какъвто хляб пожелаят, да продаваш само доставен готов хляб, малко трудно ще ти бъде.Ако се пече на място и нещо различно, ще е друго, но и много по-скъпо, и за теб, и за клиентите.

# 30
  • Мнения: 169
Започни с нещо просто, пържи мекички. Предлагай ги освен с пудра захар, със сирене, с няколко вида сладка или конфитюри - 2-3 лъжици в пластмасова купичка. Ще ядат и ще им плющат ушите. Мястото, както са отбелязали, е критично.
Аз бих добавила и палачинки! Успех в начинанието!  bouquet

# 31
  • Мнения: 10 547
Започни с нещо просто, пържи мекички. Предлагай ги освен с пудра захар, със сирене, с няколко вида сладка или конфитюри - 2-3 лъжици в пластмасова купичка. Ще ядат и ще им плющат ушите. Мястото, както са отбелязали, е критично.
Аз бих добавила и палачинки! Успех в начинанието!  bouquet

Тази продукция задължава и да се осигурят поне няколко места за консумация, защото преносът на мекици с поливка и палачинки е по-затруднен от този на една баница или милинка, например.

Колкото и хора да използват домашни хлебопекарни, да са добри сладкари и пр., има и майстори, и техните рецепти, които трудно се постигат в домашни условия.
Понеже гледам този вид бизнес, така да се каже отвътре, та отново да спомена на авторката- много е трудно и рисковано. И нито е да залагаш на труднопроизносими, чуждестранни тестени храни, нито на баница с извара /защото със сирене ще скочи като цена, а оттам ще намали и евентуалните клиенти/.
Бутер-тестото е харесвано, но трудно се работи с него, добрите майстори са малко и вземат прилични надници, а самото оборудване  е скъпо. Ако се взема готов, замразен бутер и само се пече, цената на единица готова продукция ще е в рамките на поне 1,60-1,80 за класически кроасан.

# 32
  • Мнения: 8 912
Относно МаБейкър - познавам собствениците и знам, колко време, но и средства им отне отварянето на първата фурна, а после и на втората. От една страна ключова локация, от друга добър персонал, който е подготвен и мотивиран да работи.
Та, към авторката - добре е да си направиш много внимателно бюджета и да го съобразиш с нивото, което искаш да постигнеш.

Иначе аз също имам подобна идея, а и разполагам с нужните помещения, но на този етап ангажиментът ми се струва една идея повече, от колкото мога да поема, защото да се разработи нещо трябва почти постоянно присъствие.

Иначе лично аз бих заложила на визия стил Прованс - съчетания от цветове, естествени материали за интериора и екстериора, а относно печивата - тарти, кексове, кукис, солени пайове, цитронади и т.н.

успех  Peace

# 33
  • Мнения: X
Разгледай също сайта на ресторант Слънце Луна в София.

Те държат неприятно високи цени.
аз, въпреки че насърчавам предприятия като техните, никога не съм яла там вкусен хляб...
(имам пред вид - странно мек е, безсолен често, семенцата без миризми и тн., понеже пека хляб често, виждам разликата)

zvezdichka_86 като се решиш пиши къде, да дойдем да си купим от тебе   bouquet

# 34
  • Мнения: 12 674
Ти дорде отвориш магазинче, аз се научих да правя милинки. А за мен това е нещо като ядрена физика.

# 35
  • Мнения: 76
Документацията, изискванията за подобен цех са ужасни. Загубваш цял ден в попълване на документи и тъпи изисквания, които никой не спазва, но така е по закон.  Naughty
Хипер неблагодарна работа е това да печеш хляб и закуски в малка пекарна. Трябва да поддържаш ниски цени, заради цените в големите вериги, брашното е скъпо, тока, газта, а един добър майстор няма да работа за без пари. Казвам го от собствен опит. Трудно е, хората искат да ядат вкусни неща за без пари. Би спасило само упорството и отличното място на подобна пекарна. Инвестицията - голяма, трябва ти тестомесачка/и, печка/и, втасални, друго оборудване... маса пари.
На тоя хал дето ни е държавата не бих се хванала, особено сега. Wink

# 36
  • Мнения: 6 214
Документацията, изискванията за подобен цех са ужасни. Загубваш цял ден в попълване на документи и тъпи изисквания, които никой не спазва, но така е по закон.  Naughty
Хипер неблагодарна работа е това да печеш хляб и закуски в малка пекарна. Трябва да поддържаш ниски цени, заради цените в големите вериги, брашното е скъпо, тока, газта, а един добър майстор няма да работа за без пари. Казвам го от собствен опит. Трудно е, хората искат да ядат вкусни неща за без пари. Би спасило само упорството и отличното място на подобна пекарна. Инвестицията - голяма, трябва ти тестомесачка/и, печка/и, втасални, друго оборудване... маса пари.
На тоя хал дето ни е държавата не бих се хванала, особено сега. Wink
Сигурно си права. Като сметнеш един качествен домашен хляб колко ти струва... Ясно е, че при пекарната ще има икономии от мащаба, но ще има и други разходи пък.

# 37
  • Мнения: 169
Знам,че всички казвате истината,но си представям и авторката какво мисли.Те си говорят така,защото  работят същото.Вярвам,че  са искрени за трудностите.
Доста усилия ми костваше да убедя съпруга си да се откаже от бизнес, при който в един момент започнахме да се самоизяждаме т.е това,което влагахме по никакъв начин не можеше в края на месеца да се получи,не да се печели от него./става въпрос за бързооборотни стоки,машини и съоръжения имахме закупени/.
Конкуренцията огромна,подмолните игрички също.Данъчни как да е,но ХЕИ,ДВСК,Инспекция на труда все хора,които гледат на теб като дойна крава./имали хората лимит,колко глоби да направят на месец,защото иначе ги режат/.
ДВСК вземат за проби с кг,за нещо,купено с документ и сертификат.-на моя забележка защо толкова много г-жата ми казва,че ми давала документ.Ок,ама ако работиш на някой и да му кажеш,къде е липсващото.На мен този док за нищо не ми служи.Е,друг се изпусна,че там работели еди колко си и като го разпределят да не мисля,че кой знае колко им оставало !?

# 38
  • Мнения: 5 622
.... там работели еди колко си и като го разпределят да не мисля,че кой знае колко им оставало !?

Пффф...ужас  Tired

Всичко е порочно в тази държава, подяволите  Tired


Откога в българския език съществува подобна дума?! Нашата не беше ли курабийки?
 Tired

# 39
  • Мнения: 76
Izvinqvam se za latinicata..
Da se zanimava6 s instituciite, ozna4ava da se s4upi6 ot nervi i da si oskubi6 kosite s mislite za6to si se zahvanal da proizvejda6 nqkakuv vid hrana Laughing
Neka avtorkata razbere,4e da si ima6 pekarna, ne e kato romanti4nite filmi,kudeto izka4a madamata zad plota s prestilkata i ti podnasq kafe s kaimak i biskvitki. Iluziqta e golqma, za sujalenie.
Bra6noto tazi godina 6te poskupne o6te,konsumativite -olio,margarin,palmovo ...., miksovete sus razni semena ne sa evtini.
Predlagam da pomislqt za proizvodstvo na pitki za hamburgeri,djobove i eventualnoto im raznasqne do drugi pome6teniq za burzo hranene. Ot tam se vadqt dobri pari,stiga da ima6 dostatu4no klienti. A i,imai predvid,4e ministura ni, g-n Naidenov mu hrumvat strahotni idei, kato tazi- da zamrazi cenite na hlqba, kato tozi na4in zakopa za nula vreme to4no podonbi malki kvartalni pekarni.
Mqstoto spored men e nai,nai-vajno. Trqbva golqm potok ot hora.
Uspeh v na4inanieto.

# 40
  • Мнения: 81
Отново казвам, мекици - т.е. принципа KISS...  Grinning

# 41
  • Мнения: 4 358
Чакам и аз за локацията.Успех Peace

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт