Чуден турски сладкиш

  • 45 757
  • 36
  •   1
Отговори
  • Мнения: 119
Здравейте!
Днес опитах един от най-вкусните десерти през живота си. Беше турски сладкиш - какаов, със какаова/шоколадова заливка и много, много сочен. Въпросът ми е - дали някой, който е по-запознат с турските десерти, знае подобна рецепта? Рецепта нямам, тъй като ми казаха, че е тайна... Та затова се обръщам към вас.
В допълнение мога да кажа, че сладкишът малко напомня на "Негърче', НО е много по-сочен и вкусен. Наистина беше страхотен.
Много ще съм благодарна, ако някой се отзове. Благодаря предварително!  smile3525

# 1
  • Мнения: 2 134
По описанието ми прилича на "Брауни".

# 2
# 3
  • Тук някъде.....
  • Мнения: 77
Много добре изглежда, може ли превод на рецептата?  Praynig

# 4
  • Мнения: 3 271
И на мен ми хареса и бих го пробвала ако някой го преведе

# 5
  • Под сянката на разлистените кактуси
  • Мнения: 1 420
Wet Cake Рецепта Лесно
Съставки 4 яйца 2 чаши захар 1 чаша мляко 2 чаши брашно 1 пакетче маргарин 1 пакетче бакпулвер 4 супени лъжици какао
Подготовка на мокър шрот, за
да се вземе малка купа, разтопеният маргарин. Çırpalım яйцата със захарта до кремообразна консистенция. След като млякото е напълно разтопено захар, добавете масло, нека продължим разбиване. Сместа добре в течна форма, когато добавите какао. Нека вземе чаша вода, за да какао topraklanmaması смес. Прибавяне на останалите брашното и бакпулвера в çırpalım отново. След това се разтоварят намазана с масло тиган торта. Средна температура на фурната за около половин час, за да се готви. Да потънат нож в средата на тортата, за да се разбере, pişmediğini печена кифла излиза чист нож е готова. Нека просто обслужващи ястие, и все пак ние прекарваме ангел храна торта в чаша горещ сос се изсипва върху тортата за известно време, за да се насладите на почивка. Cake, поднесени в сос дърпа го направя. Забележка: Аз ще излея върху тортата шоколадов сос в чаша като искам да имам много сос, добавете още малко мляко и какао. Освен това, преди да се налива сос микс. цитиране
Това рече Google translate по въпроса  Joy

# 6
  • Мнения: 27 524
По описанието ми прилича на "Брауни".

Браунис нямат заливка  Simple Smile

# 7
  • Мнения: 119
Имам чувството, че ще си остане енигма този сладкиш...
Определено не е "Браунис", защото момичето, което беше приготвило сладкиша, каза, че го е опитало в Турция, а после е взело рецептата от баба си. Така че говорим за автентична турска кухня...
Мога да кажа, че беше много сочен и просто на външен вид напомня "Негърче", но не е. Беше какаов сладкиш с какаова заливка, а не като този на снимката, който има и някаква бяла глазура...
Не мога да го разпозная, защото турските сладкиши, които съм опитвала, обикновено са сиропирани и не с какао. Докато този си беше кекс със заливка - с какао и без захарни сиропи.
Много ще се зарадвам, ако някой го разпознае... Благодаря предварително!   chef

# 8
  • Мнения: 51
 от описаното в началото нямам си представа за кой сладкиш става дума, но ето един бърз превод на рецептата във линка дадена от Невин, сори за грешките ...


Лесен Мокър Кекс
 
Продукти:
 4 бр яйца
 2 чч захар
 1 чч прясно млеко
 2 чч брашно
 1 пакетче маргарин
 1 пакетче бакпулвер
 4 сл какао
 

цък

приготовка:

Стопете маслото във подходящ съд. Разбийте яйцата със захарта до консистенция гъста крема. След като се стопи захарта добавете п.мляко и стопения маргарин като продължавате непрекъснато да бъркате. След като консистенцията стане по течна прибавете какаото и продължете да бъркате. Отделете 1чч от сместа встрани. Прибавете брашното и бакпулвера към първоначалната смес , а не към отделената, продължете да бъркате. Налейте сместа във намаслени форми за печене.  Печете половин час  на средна температура (мисля че това е нещо между 180 до 200 градуса)във фурната. Проверете за готовноста на кекса със боцкане на нож по средата и, ако ножа излезе неоцапан, начи кекса е готов. Веднага преместете готовия кекс във подходяща чиния за сервиране. Още докато е горещ кекса полейте със отделената чаша смес(разбъркайте сместа непременно преди заливката). Готов е след като попие заливката.
Бележка: Ако искате да е вповече заливката, добавете още малко мляко и какао.


пс, няма го в рецептата но според мене може да импровизирате отгоре(даже и отвътре) със дресинг от натрошени орехи/ лешници / , за отгоре също така може стопен на водна баня шоколад, встрани топка сладолед и т.н.
  
Hug


-----edit1--------

Бонго. евала за корекцията

Hug

Последна редакция: вт, 09 окт 2012, 14:54 от Ердинч

# 9
  • Мнения: 119
Благодаря много! Ще опитам по тази рецепта и ще докладвам дали има успех.  Peace

# 10
  • Бургас/Пз
  • Мнения: 8 459
Значи изпечения кекс трябва да се залее със сурово тесто ??? Много странно звучи - сурови яйца, сурово брашно.....

# 11
  • Мнения: 7 779
Значи изпечения кекс трябва да се залее със сурово тесто ??? Много странно звучи - сурови яйца, сурово брашно.....
Стопете маслото във подходящ съд. Разбийте яйцата със захарта до консистенция гъста крема. След като се стопи захарта добавете п.мляко и стопения маргарин като продължавате непрекъснато да бъркате. След като консистенцията стане по течна прибавете какаото и продължете да бъркате. Отделете 1чч от сместа встрани. точка - все още нямаме брашно.Прибавете брашното и бакпулвера към първоначалната смес , а не към отделената, продължете да бъркате. Налейте сместа във намаслени форми за печене. - вече нямаме сурово брашно.
относно суровите яйца .....нямам мнение. аз мога и така да ги ям.  Laughing

# 12
  • Бургас/Пз
  • Мнения: 8 459
Оффф, Бонго, благ Blushодаря. Чела недочела.

# 13
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
майка правеше такъв сладкиш, отделяше се част от течните продукти за заливка (нямаше сурови яйца в заливката)
сладкишът се казва шоколадов фъдж

# 14
  • Мнения: 132
Аз съм правила  сладкиш  /мокър кекс/ по тази рецепта

  http://www.uzmantv.com/islak-kek-nasil-yapilir

4 яйца
2 водни чаши брашно
2 водни чаши захар
2 водни чаши прясно мляко
3 супени лъжици какао
200 грама краве масло разтопено
80-100 мл олио 
1 пакет ванилия
1 пакет бакпулвер

За заливката:
200 мл течна/млечна сметана
80 грама черен шоколад

Смесваме разтопеното масло с млякото,захарта,олиото/ зехтинът/ , разбъркват се  добре.
 Добавя се  какото.
 От тази смес се отделя една водна чаша за заливката отгоре.
След това се добавят и разбърканите яйца, брашното, ванилията и бакпулверът.
Сместа се сипва в намазнен и набрашнен съд за печене.
Пече се в предварително загрята фурна на 160 градуса за около  35 минути или до готовност.

Сметаната се загрява , добавя се  шоколада за да се разтопи, сваляте  от огъня, добавяте и чашата със сместа , която бяхме отделили.Разбърквате и сосът е готов.
 След като кексът е изпечен , изважда  се от фурната , изчакват се няколко минути/2-3/, надупчва се с клечка и се полива със соса.
По желание  отгоре може да се украси с рендосан шоколад,кокосови стърготини, орехи , бадеми.


Децата го харесаха,но аз не съм си отбелязала ,че е нещо превъзходно за  да го направя отново, май ми дойде сухичко или аз съм по- капризната.

Общи условия

Активация на акаунт