Чуден турски сладкиш

  • 45 773
  • 36
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 119
Здравейте!
Днес опитах един от най-вкусните десерти през живота си. Беше турски сладкиш - какаов, със какаова/шоколадова заливка и много, много сочен. Въпросът ми е - дали някой, който е по-запознат с турските десерти, знае подобна рецепта? Рецепта нямам, тъй като ми казаха, че е тайна... Та затова се обръщам към вас.
В допълнение мога да кажа, че сладкишът малко напомня на "Негърче', НО е много по-сочен и вкусен. Наистина беше страхотен.
Много ще съм благодарна, ако някой се отзове. Благодаря предварително!  smile3525

# 1
  • Мнения: 2 149
По описанието ми прилича на "Брауни".

# 2
# 3
  • Тук някъде.....
  • Мнения: 77
Много добре изглежда, може ли превод на рецептата?  Praynig

# 4
  • Мнения: 3 279
И на мен ми хареса и бих го пробвала ако някой го преведе

# 5
  • Под сянката на разлистените кактуси
  • Мнения: 1 428
Wet Cake Рецепта Лесно
Съставки 4 яйца 2 чаши захар 1 чаша мляко 2 чаши брашно 1 пакетче маргарин 1 пакетче бакпулвер 4 супени лъжици какао
Подготовка на мокър шрот, за
да се вземе малка купа, разтопеният маргарин. Çırpalım яйцата със захарта до кремообразна консистенция. След като млякото е напълно разтопено захар, добавете масло, нека продължим разбиване. Сместа добре в течна форма, когато добавите какао. Нека вземе чаша вода, за да какао topraklanmaması смес. Прибавяне на останалите брашното и бакпулвера в çırpalım отново. След това се разтоварят намазана с масло тиган торта. Средна температура на фурната за около половин час, за да се готви. Да потънат нож в средата на тортата, за да се разбере, pişmediğini печена кифла излиза чист нож е готова. Нека просто обслужващи ястие, и все пак ние прекарваме ангел храна торта в чаша горещ сос се изсипва върху тортата за известно време, за да се насладите на почивка. Cake, поднесени в сос дърпа го направя. Забележка: Аз ще излея върху тортата шоколадов сос в чаша като искам да имам много сос, добавете още малко мляко и какао. Освен това, преди да се налива сос микс. цитиране
Това рече Google translate по въпроса  Joy

# 6
  • Мнения: 27 524
По описанието ми прилича на "Брауни".

Браунис нямат заливка  Simple Smile

# 7
  • Мнения: 119
Имам чувството, че ще си остане енигма този сладкиш...
Определено не е "Браунис", защото момичето, което беше приготвило сладкиша, каза, че го е опитало в Турция, а после е взело рецептата от баба си. Така че говорим за автентична турска кухня...
Мога да кажа, че беше много сочен и просто на външен вид напомня "Негърче", но не е. Беше какаов сладкиш с какаова заливка, а не като този на снимката, който има и някаква бяла глазура...
Не мога да го разпозная, защото турските сладкиши, които съм опитвала, обикновено са сиропирани и не с какао. Докато този си беше кекс със заливка - с какао и без захарни сиропи.
Много ще се зарадвам, ако някой го разпознае... Благодаря предварително!   chef

# 8
  • Мнения: 51
 от описаното в началото нямам си представа за кой сладкиш става дума, но ето един бърз превод на рецептата във линка дадена от Невин, сори за грешките ...


Лесен Мокър Кекс
 
Продукти:
 4 бр яйца
 2 чч захар
 1 чч прясно млеко
 2 чч брашно
 1 пакетче маргарин
 1 пакетче бакпулвер
 4 сл какао
 

цък

приготовка:

Стопете маслото във подходящ съд. Разбийте яйцата със захарта до консистенция гъста крема. След като се стопи захарта добавете п.мляко и стопения маргарин като продължавате непрекъснато да бъркате. След като консистенцията стане по течна прибавете какаото и продължете да бъркате. Отделете 1чч от сместа встрани. Прибавете брашното и бакпулвера към първоначалната смес , а не към отделената, продължете да бъркате. Налейте сместа във намаслени форми за печене.  Печете половин час  на средна температура (мисля че това е нещо между 180 до 200 градуса)във фурната. Проверете за готовноста на кекса със боцкане на нож по средата и, ако ножа излезе неоцапан, начи кекса е готов. Веднага преместете готовия кекс във подходяща чиния за сервиране. Още докато е горещ кекса полейте със отделената чаша смес(разбъркайте сместа непременно преди заливката). Готов е след като попие заливката.
Бележка: Ако искате да е вповече заливката, добавете още малко мляко и какао.


пс, няма го в рецептата но според мене може да импровизирате отгоре(даже и отвътре) със дресинг от натрошени орехи/ лешници / , за отгоре също така може стопен на водна баня шоколад, встрани топка сладолед и т.н.
  
Hug


-----edit1--------

Бонго. евала за корекцията

Hug

Последна редакция: вт, 09 окт 2012, 14:54 от Ердинч

# 9
  • Мнения: 119
Благодаря много! Ще опитам по тази рецепта и ще докладвам дали има успех.  Peace

# 10
  • Бургас/Пз
  • Мнения: 8 563
Значи изпечения кекс трябва да се залее със сурово тесто ??? Много странно звучи - сурови яйца, сурово брашно.....

# 11
  • Мнения: 7 779
Значи изпечения кекс трябва да се залее със сурово тесто ??? Много странно звучи - сурови яйца, сурово брашно.....
Стопете маслото във подходящ съд. Разбийте яйцата със захарта до консистенция гъста крема. След като се стопи захарта добавете п.мляко и стопения маргарин като продължавате непрекъснато да бъркате. След като консистенцията стане по течна прибавете какаото и продължете да бъркате. Отделете 1чч от сместа встрани. точка - все още нямаме брашно.Прибавете брашното и бакпулвера към първоначалната смес , а не към отделената, продължете да бъркате. Налейте сместа във намаслени форми за печене. - вече нямаме сурово брашно.
относно суровите яйца .....нямам мнение. аз мога и така да ги ям.  Laughing

# 12
  • Бургас/Пз
  • Мнения: 8 563
Оффф, Бонго, благ Blushодаря. Чела недочела.

# 13
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
майка правеше такъв сладкиш, отделяше се част от течните продукти за заливка (нямаше сурови яйца в заливката)
сладкишът се казва шоколадов фъдж

# 14
  • Мнения: 132
Аз съм правила  сладкиш  /мокър кекс/ по тази рецепта

  http://www.uzmantv.com/islak-kek-nasil-yapilir

4 яйца
2 водни чаши брашно
2 водни чаши захар
2 водни чаши прясно мляко
3 супени лъжици какао
200 грама краве масло разтопено
80-100 мл олио 
1 пакет ванилия
1 пакет бакпулвер

За заливката:
200 мл течна/млечна сметана
80 грама черен шоколад

Смесваме разтопеното масло с млякото,захарта,олиото/ зехтинът/ , разбъркват се  добре.
 Добавя се  какото.
 От тази смес се отделя една водна чаша за заливката отгоре.
След това се добавят и разбърканите яйца, брашното, ванилията и бакпулверът.
Сместа се сипва в намазнен и набрашнен съд за печене.
Пече се в предварително загрята фурна на 160 градуса за около  35 минути или до готовност.

Сметаната се загрява , добавя се  шоколада за да се разтопи, сваляте  от огъня, добавяте и чашата със сместа , която бяхме отделили.Разбърквате и сосът е готов.
 След като кексът е изпечен , изважда  се от фурната , изчакват се няколко минути/2-3/, надупчва се с клечка и се полива със соса.
По желание  отгоре може да се украси с рендосан шоколад,кокосови стърготини, орехи , бадеми.


Децата го харесаха,но аз не съм си отбелязала ,че е нещо превъзходно за  да го направя отново, май ми дойде сухичко или аз съм по- капризната.

# 15
  • Мнения: 51
Много странно звучи - сурови яйца,

и аз нямам проблеми със суровите яйца но по принцип на купените от магазина им немам доверие и по тази ми причина и ние не сме добре със тях

във видеото дадено долу има рецепта за мокър кекс, също така заради възможността от заразяване от яйцата(особенно опасно за бременни майки, деца и възрастни) не се препоръчват сурови за заливка. поради тази причина във видеото след 2:30минута се дава обяснение за друга заливка




хайде да преведа и рецептата че да не е спам поста ми  Hug

продукти:

4бр....................яйца
1 чч...................захар
1 чч...................п.мляко
3/4 чч................олио
2 чч...................брашно
1пк....................бакпулвер
1пк....................ванилия
3 сл...................какао (Препоръчвам 6сл)

за соса:

1/2 чч................олио
1 чч...................п.мляко
3/4 чч................захар
1 сл...................какао (Препоръчвам 3сл)
  
приготвяне:

- в стайна температура се разбиват яйцата със захарта до бухване/побеляване.
- продължава се с бъркането като се добавя олиото и млякото.
- добавят се заедно пресетите сухи продукти  и се бърка до готовност/хомогенност.
- в предварително загряна на 165Ц фурна се пече до готовност(около45 мин).
- продуктите за соса се смесват във тенджера и се стопля на средна мощност докато се стопи захарта(внимава се да не кипне сместа).  

- след като се извади кекса от фурната изчакват се 4-5минути и след това се залива със приготвената заливка

непосредственно преди сериране се поръсва/импровизира със шам фъстък, кокосов орех, орехи и пр.

 Hug

Последна редакция: сб, 03 ное 2012, 08:14 от Ердинч

# 16
  • Мнения: 5
Момичета и на мене ми напомня на шоколадивия фъдж !

# 17
  • Мнения: 119
Ердинч, благодаря ти много за помощта! Не е предишната рецепта за "Лесен мокър кекс", но този сега много прилича на това, което опитах. Имам само един въпрос преди да запретна ръкави. Продуктите в рецептата са като тези, които жената използва на клипа, нали? Защото за тестото мисля, че съвпадат, но глазурата... В описанието ти ми изглеждат поне на половина като количество (в клипа май тя използва повече). Ако може само да ми отговориш на това...  smile3525

Да вмъкна и едно допълнение - сладкишът, който търся и опитах, не е фъдж/фъч!  Peace

# 18
  • Мнения: 51
Ердинч, благодаря ти много за помощта! Не е предишната рецепта за "Лесен мокър кекс", но този сега много прилича на това, което опитах. Имам само един въпрос преди да запретна ръкави. Продуктите в рецептата са като тези, които жената използва на клипа, нали? Защото за тестото мисля, че съвпадат, но глазурата... В описанието ти ми изглеждат поне на половина като количество (в клипа май тя използва повече). Ако може само да ми отговориш на това...  smile3525

Да вмъкна и едно допълнение - сладкишът, който търся и опитах, не е фъдж/фъч!  Peace






за глазурата във видеото някои количества са написани със думи, затова ти изглеждат различни, във видеото и в моя превод продуктите си съвпадат

действай смело

 Hug

Последна редакция: чт, 11 окт 2012, 17:39 от Ердинч

# 19
  • Мнения: 119
Ердинч, златна си. Благодаря за старанието и вниманието, което ми отдели. Мисля тези дни да го приготвя и се надявам най-сетне да съм разкрила загадката. Ако се получи, имаш виртуална почерпка. Лека вечер.  Simple Smile

# 20
  • варна
  • Мнения: 1 830
Ердинч, златна си. Благодаря за старанието и вниманието, което ми отдели. Мисля тези дни да го приготвя и се надявам най-сетне да съм разкрила загадката. Ако се получи, имаш виртуална почерпка. Лека вечер.  Simple Smile
Мъж е  Grinning Hug

# 21
  • Мнения: 114
А във връзка с невероятно вкусните турски сладкиши някой да има хубава рецепта за Казан диби?

# 22
  • Мнения: 51
А във връзка с невероятно вкусните турски сладкиши някой да има хубава рецепта за Казан диби?

цък


# 23
  • Варна
  • Мнения: 1 576
Гледайки снимките на това Диби тука и рецептата отатък, не ми става ясно тази форма как е постигната.Идеи?

# 24
  • Мнения: 119
Аз направих "Мокрия кекс". Следвах всичко точно и стъпка по стъпка. Получи се много вкусен сладкиш, но за мое съжаление не е издирваната рецепта... Май ще си остане в тайна.
Ердинч, благодаря за помощта все пак. Ето обещаното:
http://gigata.snimka.bg/cooking/moite-vkusotiiki.215217.28743670

П.С. Съжалявам за грешката при обръщението. Вече ще знам.

# 25
  • Мнения: 119
Изглежда няма да открия търсената рецепта. Благодаря на всички отзовали се.
Поздрави!

# 26
  • В една Дупка.
  • Мнения: 629
Pukanka аз мисля ,че е това...http://magyclub.com/kazan-dibi/.....в смисъл, горе долу как се постига формата само. Съставките  са в много рецепти из нета.

Последна редакция: сб, 20 окт 2012, 11:39 от BuBiCa

# 27
  • Варна
  • Мнения: 1 576
Pukanka аз мисля ,че е това...http://magyclub.com/kazan-dibi/.....в смисъл, горе долу как се постига формата само. Съставките  са в много рецепти из нета.

Благодаря ти. Hug

# 28
  • Мнения: 503
В сладкиша имаше ли смлени орехи?

Рецептата ,която имам е на повече от 20 години  Peace

Шоколадови петифури

Продукти:3/4 ч.ч прясно мляко, 1 1/1 ч.ч захар, 6 с.л какао, 200гр. краве масло, 4 яйца, 1ч.ч смлени орехи, 4с.л брашно.

В тенджера с дебело дъно се варят до сгъстяване млякото ,захарта какаото и маслото. Бърка се непрекъснато с тел , докато сместа заври.
Отделя се 3/4 от сместа, останалата се оставя да изстине.
В нея се прибавят един по един жълтъците, орехите, брашното и накрая с леко разбъркване белтъците разбити на сняг.
Сместа се изсипва в намазана с масло и поръсена с брашно тавичка.
Пече се 15- 20 мин.
Напълно изстиналия сладкиш се залива с отделената шоколадова смес.
Нарязва се на малки пастички.

Последна редакция: сб, 20 окт 2012, 15:30 от ива

# 29
  • Мнения: 119
Ива, благодаря за споделената рецепта. Звучи много вкусно. Правила съм преди такъв сладкиш. Но не, не е това, което търся. Издирваната рецепта води до сладкиш, който е като "Негърче", но много по-сочен (не напоен или мокър) и много крехък. Иначе не, няма орехи. Само какаова/шоколадова (предполагам е ползвано какао, не и аз не знам) основа с какаова/шоколадова заливка. Прилича на сладкиша, който е показан в клипа на Ердинч, но и той не е - изпробвах го тези дни.
Благодаря още веднъж.  Peace

# 30
  • Мнения: 503
Kakaolu Islak Kek - Сочен шоколадов сладкиш



Пуснете фурната да загрява на 175 градуса С

В дълбока купа разбъркайте с помощта на миксер:
2 яйца
1 ч.ч. захар (аз използвах 50:50 кафява и бяла  :thumbup:)
1/2 ч.ч. прясно мляко
4 с.л. неподсладено какао
1/2 ч.ч. олио
Отделете от получената смес 1/2 ч.ч. - с нея ще залеете сладкиша след изпичането му.

В друг съд размесете:
1 ч.ч. брашно
2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.ч. натрошени орехи
1/4 ч.ч. стафиди
1/2 дребна ябълка, настъргана с ренде

Добавете "мократа" към "сухата" смес и добре разбъркайте.

Пригответе тавичка с размери около 25х10 см. За целта аз ползвам елипсовидна тенджера от йенско стъкло. Намажете я с мазнина и изсипете тестото вътре.

Сложете да се пече в загрятата фурна за около 30 минути (според фурната) - толкова, че средата на сладкиша точно да е стегнала, но без да е прекалено сухо. Аз го пека, докато клечката, с която пробвам, спре да излиза навлажнена.

Веднага след изпичането, сладкишът се залива с приготвената 1/2 ч.ч. от сместа.

Може да се сервира топъл - с ванилов сладолед, или охладен, с кафе.




източник Гответе с мен

# 31
  • Мнения: 6 243
Kakaolu Islak Kek - Сочен шоколадов сладкиш



http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,868.msg80737.html#msg80737
има снимка, дано това помогне при преценката дали поне на външен вид е същото

# 32
  • Мнения: 119
Здравей, Сладка Хапка. Като го гледам на снимката, много прилича. И това ме кара да опитам и тази твоя рецепта. Може би няма да сложа ядките и стафидите, за да видим дали ще си спомня "онзи" вкус. Благодаря предварително. Приготвя ли го, ще се отчета.
Поздрави!  Peace

# 33
  • Мнения: 6 243
Sugar_geri, стискам палци да намериш "твоята" рецепта. Peace

# 34
  • Мнения: 729
Kakaolu Islak Kek - Сочен шоколадов сладкиш



Пуснете фурната да загрява на 175 градуса С

В дълбока купа разбъркайте с помощта на миксер:
2 яйца
1 ч.ч. захар (аз използвах 50:50 кафява и бяла  :thumbup:)
1/2 ч.ч. прясно мляко
4 с.л. неподсладено какао
1/2 ч.ч. олио
Отделете от получената смес 1/2 ч.ч. - с нея ще залеете сладкиша след изпичането му.

В друг съд размесете:
1 ч.ч. брашно
2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.ч. натрошени орехи
1/4 ч.ч. стафиди
1/2 дребна ябълка, настъргана с ренде

Добавете "мократа" към "сухата" смес и добре разбъркайте.

Пригответе тавичка с размери около 25х10 см. За целта аз ползвам елипсовидна тенджера от йенско стъкло. Намажете я с мазнина и изсипете тестото вътре.

Сложете да се пече в загрятата фурна за около 30 минути (според фурната) - толкова, че средата на сладкиша точно да е стегнала, но без да е прекалено сухо. Аз го пека, докато клечката, с която пробвам, спре да излиза навлажнена.

Веднага след изпичането, сладкишът се залива с приготвената 1/2 ч.ч. от сместа.

Може да се сервира топъл - с ванилов сладолед, или охладен, с кафе.




източник Гответе с мен

Направих този сладкиш.Много ми допадна.Със сигурност ще го правя често.

# 35
  • Мнения: 6 243
ilkmon, a снимка няма ли да покажеш  Grinning?

# 36
  • Мнения: 729
ilkmon, a снимка няма ли да покажеш  Grinning?
Съжалявам-не остана за снимка  Laughing
Но следващият път първо ще снимам   chef

Общи условия

Активация на акаунт