и аз нямам проблеми със суровите яйца но по принцип на купените от магазина им немам доверие и по тази ми причина и ние не сме добре със тях
във видеото дадено долу има рецепта за мокър кекс, също така заради възможността от заразяване от яйцата(особенно опасно за бременни майки, деца и възрастни) не се препоръчват сурови за заливка. поради тази причина във видеото след 2:30минута се дава обяснение за друга заливка
хайде да преведа и рецептата че да не е спам поста ми
продукти:
4бр....................яйца
1 чч...................захар
1 чч...................п.мляко
3/4 чч................олио
2 чч...................брашно
1пк....................бакпулвер
1пк....................ванилия
3 сл...................какао (Препоръчвам 6сл)
за соса:
1/2 чч................олио
1 чч...................п.мляко
3/4 чч................захар
1 сл...................какао (Препоръчвам 3сл)
приготвяне:
- в стайна температура се разбиват яйцата със захарта до бухване/побеляване.
- продължава се с бъркането като се добавя олиото и млякото.
- добавят се заедно пресетите сухи продукти и се бърка до готовност/хомогенност.
- в предварително загряна на 165Ц фурна се пече до готовност(около45 мин).
- продуктите за соса се смесват във тенджера и се стопля на средна мощност докато се стопи захарта(внимава се да не кипне сместа).
- след като се извади кекса от фурната изчакват се 4-5минути и след това се залива със приготвената заливка
непосредственно преди сериране се поръсва/импровизира със шам фъстък, кокосов орех, орехи и пр.