полезната храна за бременни

  • 10 440
  • 78
  •   1
Отговори
  • Мнения: 72
ще отворя и още една тема,понеже съм нова и не знам със сигурност ги има тези теми,извинявам се предварително,но ако може да споделите с какво сте се хранили през бременността и какво е полезно за да родим здраво бебе! благодаря ви

# 1
  • Мнения: 2 052
Аз се храних така както съм се хранила и преди бременността. Не съм много по здравословното хранене  Blush Хубаво е да ядеш повече пресни плодове и зеленчуци, зърнени храни, месо.

# 2
  • Мнения: 506
Храната трябва да е разнообразна и пълноценна, да присъстват повече плодове и зеленчуци  Peace

# 3
  • Мнения: 9 487
И повечко риба Wink (добре е да се приема и риб. масло, от мазнината на рибата)

# 4
  • Мнения: 5 393
Не си променям диетата заради бременността. Храня се доста разнообразно по принцип, така че всички хранителни групи присъстват в менюто ми.

Избягват се сините и меки сирена, суровата риба и такава от консерва.

# 5
  • Мнения: 506
И повечко риба Wink (добре е да се приема и риб. масло, от мазнината на рибата)
Бях чела, че рибата съдържа желязо и трябва да се внимава много с нея, особенно в начална бременност (което ме учуди, защото рибата е полезна!).

# 6
  • Мнения: 5 393
Това се отнася за хищните морски и океански риби- съдържанието на тежки метали при тях е по-високо.
http://www.-spam112-/portal/statii/zdravoslovnite-ribni-produkti-161.html

"
Успоредно с многото си полезни за организма свойства, някои видове риба ОБАЧЕ имат склонност да натрупват токсини и тежки метали в организма си, поради факта, че промишленото замърсяване с тези вещества е почти повсеместно и прониква дори до океанското дъно. За съжаление именно в мазната риба се натрупват вещества като диоксини или полихлорирани бифенили (ПХБ), поради което не се препоръчва на жени планиращи бременност да консумират повече от две порции мазна риба седмично (една порция се равнява на около 140гр), докато за жени които не планират да имат дете, както и за мъжете се препоръчват до 4 порции мазна риба седмично. Важно е да се знае също и че океанските хищни риби като акула, риба меч и риба тон имат по-голяма склонност да натрупват тежки метали като живак и олово, поради което тяхната консумация също трябва да се ограничава. От гледна точка на безопасна консумация най-препоръчително е да се консумират риби като дивата океанска сьомга, сардината, скумрията, херингата и пъстървата, които съдържат относително високо количество ценни вещества, но имат ниска склонност към натрупване на токсини и тежки метали."

# 7
# 8
  • Мнения: 506
Мечо Пух, благодаря за уточнението   bouquet

# 9
  • Мнения: 2
Скъпи момичета,лекарката ми ме посъветва да пия по  6-7 чаши вода дневно през бременността ми.
Между  храненията предпочитайте полезни закуски ,като бисквитки,плод, ядки, мюсли.
Вечеряйте с храна богата на бавни въглехидрати като паста, картофи, ориз. Simple Smile))

# 10
  • Мнения: 3 241
Между яденетата е по-добре да не ядеш. Най-много някой плод.
Не виждам каква е ползата от бисквитите Simple Smile

Изобщо принципно е добре да внимаваш с какво се храниш, да избягваш "забранените" храни - сурови меса, риби, млечни продукти.

# 11
  • Мнения: 378
И аз съм на режим от 3 месеца, откакто разбрах за бебето.
Спрях да ям: пържено, мазно, сладко, тестени изделия (бялото брашно е изключително вредно http://bodytime.bg/%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0 … ion_ref_map=[] )
Замених белия хляб с пълнозърнест(до 2 филийки на ден), олиото със зехтин. Хапвам много зеленчуци, плодове, варени яйца, сирене, кисело мляко.  Печени меса (пилешко, рибка, свинско). Всъщност наблягам на супи повече, но аз много обичам. Пека си тиква, тя е много полезна. Хапвам много моркови, зеле сега. От бавните въглехидрати: картофи, ориз и спагети. Тях хапвам през деня, вечер избягвам, но се случва. Не пропускам и любимите ми боб, леща, грах (макар че кавзат, че граха е гмо).
Пия много вода на ден, около 1,5-2.0.
Ако ми се яде сладко, хапвам лъжичка мед или плодове.   bouquet

# 12
  • Най-красивата страна
  • Мнения: 12 308
Млечни продукти, тестени ,плодове ,зеленчуци, ядки,
Избягвах колбаси и консерви ,а също и морски дарове.

# 13
  • Мнения: 8 163
лекарката ми ме посъветва да пия по  6-7 чаши вода дневно през бременността ми.
Между  храненията предпочитайте полезни закуски ,като бисквитки,плод, ядки, мюсли.
Вечеряйте с храна богата на бавни въглехидрати като паста, картофи, ориз. Simple Smile))

Наистина ли това ти го е казала лекарка?!  ooooh!

1. Трябва да се изпива по една чаша вода всеки час, за да си добре хидратирана. Дали приемаш оптимално количество вода, се проверява по цвета на урината. Той трябва да е бледо жълт. Ако е с цвят на бира, си на път към главоболие от дехидратация.
2. Полезните закуски включват плод, зеленчук, кисело или прясно мляко, ядки (не повече от шепа), мюсли (но не инстантно!). Бисквитите са предимно въглехидрат и ползата от тях е никаква.
3. Вечерята трябва да е лека, богата на чист протеин, полезни мазнини (зехтин, омега 3-6-9), натурални витамини и фибри. Сиреч, никакви паста, картофи или ориз.

# 14
  • Мнения: 687
Съгласна съм със съветите на Фея Кръстница Simple Smile

Според мен, преди да се стигне до гледане на въглехидрати, протеини, съотношения и т.н., най-важното е да се изчистят всякакви (или повечето) "нехрани". Под "нехрани" имам предвид всякакви неща, които са пълни с изкуствени съставки. Като се започне от вафли, бисквити и въобще сладки неща, и най-вече такива съдържащи хидрогенирани растителни мазнини и/или глюкозо-фруктозен сироп (това са над 95% от сладките неща в супермаркетите). Ако много ви се дояде сладко, направете домашно, с полезни продукти... Така хем по-рядко ще ядете сладко, хем ще е по-малко вредно. Отделно избягвайте всички псевдомлечни продукти, пълни с растителни мазнини, повечето колбаси, които са също с откровено неясни продукти и т.н... Важно е да се изключат всякакви сокчета и безалкохолни също.

Какво остава да се яде тогава ли? Плодове, зеленчуци, месо, яйца, млечни, варива... Разнообразието е доста голямо всъщност Simple Smile

# 15
  • Мнения: 72
благодаря за полезните съвети за мен и за много други мами

# 16
  • Мнения: 563
Момичета, защо за млечните продукти един казва, че са полезни , а друг, че са вредни.... а и тук из темите някой беше споменал за меките сирена да не се ядат по време на бременност..? Меките сирена какво ще рече? Като "Бри" и "Горгонзола" ли?

# 17
  • Мнения: 8 163
а и тук из темите някой беше споменал за меките сирена да не се ядат по време на бременност..? Меките сирена какво ще рече? Като "Бри" и "Горгонзола" ли?
Меките сирена не се препоръчват през бременността, защото е по-вероятно да са направени от непастьоризирано мляко. Това означава, че може да съдържат болестотворни организми, някои от които са смъртоносни за плода.

Към меките сирена спадат бри, камембер, горгонзола, рокфор, фета (каквото е бялото българско сирене) и някои мексикански сирена.

Провери какви са законите за млякото и млечните продукти в БГ. В САЩ, например, е забранена продажбата на сурово мляко, така че сирената, произведени тук са направени от пастьоризирано мляко.

# 18
  • Мнения: 563

[/quote]
Провери какви са законите за млякото и млечните продукти в БГ.
[/quote]

Ами аз съм в Италия и някак си съм склонна да вярвам че тук нещата са малко по-качествени,но май по-добре добре да не ям от меките  Mr. Green
Въпреки че и плодовете и зеленчуците са пълни с химикали.... дори тук  ooooh!  Имам чувството че само водата не е вредна вече,ама и тва не е сигурно ...  Rolling Eyes

Иначе от предната си бременност помня че не трябваше да пия и ям много горещи и много студени неща, както и пържено,солено и люто( много люто ям аз  Crazy ) За алкохола и цигарите е ясно ...

# 19
  • Мнения: 8 163
Ами аз съм в Италия и някак си съм склонна да вярвам че тук нещата са малко по-качествени,но май по-добре добре да не ям от меките  Mr. Green
Въпреки че и плодовете и зеленчуците са пълни с химикали.... дори тук  ooooh!  Имам чувството че само водата не е вредна вече,ама и тва не е сигурно ...  Rolling Eyes

Иначе от предната си бременност помня че не трябваше да пия и ям много горещи и много студени неща, както и пържено,солено и люто( много люто ям аз  Crazy )

Тогава виж какви са законите в Италия. Може и при вас да има подобно на Щатското ограничение.

А нямате ли органик/био магазини?

Много горещи, много студени, твърде люти, солени и пържени храни не са препоръчителни по принцип.

Едно, че при термичната обработка се унищожават повечето полезни съставки на плодовете и зеленчуците.

Второ, прекалената пикантност, висока или ниска температура са неестествени за храносмилателния тракт и предизвикват шок за глътката, хранопровода, стомаха и червата.

Трето, пърженото е изключително вредно. От една страна то повишава риска от сърдечни заболявания. Напредналото гликиране на крайните пържени продукти увеличава и опасността от развиване на диабет. Пържената храна има също така висок калориен индекс, а акриламидът в пържените храни, които са с високо съдържание на въглехидрати (както са картофите), повишава риска от образуване на злокачествени тумори и увреждане на нервите.

Четвърто, прекомерната употреба на сол води до обезводняване.

# 20
  • Мнения: 3 241
Меките сирена може и да са от пастьоризирано мляко, но често имат плесен (като Бри, Камамбер или сините сирена) и затова също не са препоръчителни.

# 21
  • Мнения: 8 163
Меките сирена може и да са от пастьоризирано мляко, но често имат плесен (като Бри, Камамбер или сините сирена) и затова също не са препоръчителни.
Това изобщо не е вярно!

Не плесента по тези сирена е опасна, а вероятността те да са направени от непастьоризирано прясно мляко, което съдържа бактерията листерия. Ако бременната се зарази с листериоза, това може да доведе до развиване на сериозни здравни проблеми у плода, както и да предизвика спонтанен аборт или загуба на бебето при раждане.

Меките сирена, със или без мухъл, могат да бъдат консумирани и от бременна жена, но само след като са преминали висока температурна обработка. Сиреч, трябва да започнат да бълбукат, а не само да се разтопят.

# 22
  • Мнения: 563

А нямате ли органик/био магазини?


Има да, има и Био щандове в хипермаркетите, но и на тях не им вярвам много защото мъжа ми работеше за един Макарон дето беше регистриран като био производител,и знам колко био ги правеше нещата....  Crossing Arms

ПП: Сетих се и че не трябва бременната да се къпе с много гореща вода

# 23
  • Мнения: 8 163
Има да, има и Био щандове в хипермаркетите, но и на тях не им вярвам много защото мъжа ми работеше за един Макарон дето беше регистриран като био производител,и знам колко био ги правеше нещата.... 
Тогава избирай продукти от по-големи ферми, които са с доказано добро реноме.

Тук имаме малки частни ферми за органик/био продукция, които продават т.нар. "фермерски дял". С него получаваш сезонни зеленчуци и плодове всяка седмица. Можеш да отидеш и да огледаш фермата, да видиш как работят, да говориш със собствениците/арендаторите... Има си изисквания, контролни органи и пр. Аз съм с такъв "фермерски дял" и съм много доволна.

# 24
  • Мнения: 3 241
Меките сирена може и да са от пастьоризирано мляко, но често имат плесен (като Бри, Камамбер или сините сирена) и затова също не са препоръчителни.
Това изобщо не е вярно!

Не плесента по тези сирена е опасна, а вероятността те да са направени от непастьоризирано прясно мляко, което съдържа бактерията листерия. Ако бременната се зарази с листериоза, това може да доведе до развиване на сериозни здравни проблеми у плода, както и да предизвика спонтанен аборт или загуба на бебето при раждане.

Меките сирена, със или без мухъл, могат да бъдат консумирани и от бременна жена, но само след като са преминали висока температурна обработка. Сиреч, трябва да започнат да бълбукат, а не само да се разтопят.

Не разбирам дали последното противоречи на това, което написах, или твърдиш, че синьо сирене може да се яде като е от пастьоризирано мляко? Thinking
Интересно ми да прочета някъде, където това го пише.

# 25
  • Мнения: 8 163
Меките сирена може и да са от пастьоризирано мляко, но често имат плесен (като Бри, Камамбер или сините сирена) и затова също не са препоръчителни.
Това изобщо не е вярно!

Не плесента по тези сирена е опасна, а вероятността те да са направени от непастьоризирано прясно мляко, което съдържа бактерията листерия. Ако бременната се зарази с листериоза, това може да доведе до развиване на сериозни здравни проблеми у плода, както и да предизвика спонтанен аборт или загуба на бебето при раждане.

Меките сирена, със или без мухъл, могат да бъдат консумирани и от бременна жена, но само след като са преминали висока температурна обработка. Сиреч, трябва да започнат да бълбукат, а не само да се разтопят.

Не разбирам дали последното противоречи на това, което написах, или твърдиш, че синьо сирене може да се яде като е от пастьоризирано мляко? Thinking
Интересно ми да прочета някъде, където това го пише.


Синьото сирене може да се яде от бременни, ако е направено от пастьоризирано мляко. Ето, чети. Отговорът е в първия параграф, второто изречение. Тук пише същото още в първото изречение на статията. За повече яснота, FDA е U.S. Food and Drug Administration.

# 26
  • Мнения: 3 241
Противно на това, което ти си цитирала и особено противно на това, което пише в коментарите - във Франция на бременните не се препоръчва да ядат сурови непастъоризирани сирена Simple Smile
И освен непастъоризирани, не бива да се ядат и сини сирена - пък ако ще млякото да е тотално стерилизирано.

Като гледам и в Обединеното кралство не ги препоръчват сурови
http://www.nhs.uk/chq/Pages/2683.aspx?CategoryID=54&SubCategoryID=216

# 27
  • Мнения: 8 163
ОК, Ивенце, пак уточнявам: според FDA бременните могат да ядат меки сирена, с плесен или не, ако са направени от пастьоризирано мляко.

Ако млякото не е било пастьоризирано, според FDA бременните пак могат да ядат меки сирена, но след високо температурна обработка.

Плесента по меките сирена не е опасна нито за бременни, нито за небременни.

Никъде не съм казвала, че на бременни се препоръчва да ядат меки сирена, с плесен или не, ако са направени от непастьоризирано мляко и не са преминали високо температурна обработка.

Също така никъде не съм квалифицирана меките сирена като полезни по време на бременност. Просто уточнявам кога са вредни. Консумацията им е въпрос на вкус, лична преценка и финансови възможности. Аз само се старая да не бъде поднасяна невярна информация.

За щастие, тук всичко е запазено във формата, в която съм го публикувала първоначално, така че който има очи и знае да чете, ще види.

# 28
  • Мнения: 931
С първата бременност гледах да ям "по учебник" - това, което е препоръчително и да избягвам това, което не е. Резултатът беше, че за да ям от всичко полезно, трябваше да ям повече от това, което ми е необходимо. Peace И понякога да пренебрегвам сигналитена организма си.

С втората бременност засега ям само това, което им се яде. След доста счетене считам, че няма универсална формула, която да сложи всички бременни под една диета. Организмите са различни, килограмите са различни, нуждите са различни. Противно на всички писания, с тази бременност не ми се ядеше НИКАКВА риба поне по до към шести месец, не съм се и насилвала. Ядеше ми се гаден пастет (който обаче е направен от червено месо и черен дроб, най-добрите източници на желязо). Засега изследванията ми са без отклонения, което ме навежда на мисълта, че стратегията е правилна  Mr. Green
За сравнение, с първата бременност по това време вече имах нисък хемоглобин и недостиг на някои минерали (а уж се хранех по учебник, пиех витамини и не знам какво още).
Има моменти, в които нуждата към дадена храна надделява и това нарушава разнообразното хранене. Примерно, прекарвала съм по 2-3 дни само или предимно на таратор Simple Smile

Много ме учуди твърдението, че трябва да се избягват да се млечните храни, това категорично НЕ е вярно. Всички те са основен източник на калций, който е много необходим на бременните. (не взимам отношение за специфични сини сирена, аз си ям българските сирене и кашкавал).

Същото се отнася и за хляба - житното зърно съдържа почти всичко необходимо за организма  Peace Не казвам, че човек трябва да се тъпче с хляб, но в никакъв случай не трябва да го ограничава, особено ако усеща, че му се яде.

Е, разбира се, мисля, че е излишно да се коментира, че не е препоръчителна храна, която е пълна с консерванти, оцветители и всякакви химии, които не носят хранителна стойност, а могат само да навредят.

Последна редакция: сб, 08 юни 2013, 12:12 от Lulu25

# 29
  • Мнения: 378
И аз знам, че краве сирене, кашкавал, кисело и прясно мляко задължително трябва да приемат. Не съм ги спирала изобщо, нито с първата, нито с тази бременност. Знам за другите видове сирене, че не могат да се консумират. На 3 дена се купува по половин килограм краве сирене, което сама изяждам. Риба също не съм спирала да ям, но тя си е разрешена. Не са разрешени окенакси видове, внос, морски дарове, като миди и стриди например.

# 30
  • Мнения: 8 163
Същото се отнася и за хляба - житното зърно съдържа почти всичко необходимо за организма  Peace Не казвам, че човек трябва да се тъпче с хляб, но в никакъв случай не трябва да го ограничава, особено ако усеща, че му се яде.
Житното зърно, когато е покълнало - да. Но смеленото житно зърно, особено когато е бяло брашно, е рафинирани въглехидрати. Вместо да допринася за здравето, хлябът води до затлъстяване.

Т.нар. "пълнозърнесто брашно" не е кой знае колко по-добро. Калорийният му индекс е съвсем малко по-нисък от този на бялото брашно.

А когато брашното премине високата температурна обработка на печене/варене/пържене, тогава не остава нищичко полезно в крайния продукт. Само пълни стомаха, качва кръвната захар и води до бързо огладняване.

С други думи, хлябът и другите тестени изделия изобщо не са полезна храна.

Виж, ако оставиш цели църна на житни култури да покълнат и ги ядеш така, сурови... Е, тогава тялото ти получава всички полезни вещества, които зърното може да даде на човешкия организъм.

# 31
  • Мнения: 378
Същото се отнася и за хляба - житното зърно съдържа почти всичко необходимо за организма  Peace Не казвам, че човек трябва да се тъпче с хляб, но в никакъв случай не трябва да го ограничава, особено ако усеща, че му се яде.
Житното зърно, когато е покълнало - да. Но смеленото житно зърно, особено когато е бяло брашно, е рафинирани въглехидрати. Вместо да допринася за здравето, хлябът води до затлъстяване.

Т.нар. "пълнозърнесто брашно" не е кой знае колко по-добро. Калорийният му индекс е съвсем малко по-нисък от този на бялото брашно.

А когато брашното премине високата температурна обработка на печене/варене/пържене, тогава не остава нищичко полезно в крайния продукт. Само пълни стомаха, качва кръвната захар и води до бързо огладняване.

С други думи, хлябът и другите тестени изделия изобщо не са полезна храна.

Виж, ако оставиш цели църна на житни култури да покълнат и ги ядеш така, сурови... Е, тогава тялото ти получава всички полезни вещества, които зърното може да даде на човешкия организъм.
Подкрепям!

# 32
  • Мнения: 38
По време на бременност не трябва да се консумират сурови кълнове, поради риск от заразяване с бактерии като ешерихия коли. Ако са термично обработени - може  Peace

# 33
  • Мнения: 8 163
По време на бременност не трябва да се консумират сурови кълнове, поради риск от заразяване с бактерии като ешерихия коли. Ако са термично обработени - може  Peace
Допълнението ти е правилно и точно на място, благодаря ти. Трябваше да се сетя аз самата да го включа в предишния си пост, но бях твърде силно концентрирана върху тезата за "полезността" на хляба...

# 34
  • София
  • Мнения: 1 289
Аз като цяло се храня здравословно. Ям плодове, салати, кисело мляко и сирене, сурови ядки... Хляб така или иначе ям рядко, но в началото на бременността наблягах доста на тестените закуски - просто не ми се ядеше нищо друго. Добре че сега се нормализираха нещата. Странното е, че не ми се яде месо, но и него го ям. Изхвърлила съм всички бульони, вредни подправки, фиксове. Освен това не ям вече от любимите ми сушени меса, суши и сирене с плесени. По принцип обичам здравословната храна, затова не мисля, че правя жертва, като не си позволявам вредни неща.

# 35
  • Мнения: 8 163
Аз като цяло се храня здравословно. ... не мисля, че правя жертва, като не си позволявам вредни неща.
Браво на теб! Всъщност би правила жертва, ако се храниш с вредни неща  Peace

# 36
  • София
  • Мнения: 1 289
Аз като цяло се храня здравословно. ... не мисля, че правя жертва, като не си позволявам вредни неща.
Браво на теб! Всъщност би правила жертва, ако се храниш с вредни неща  Peace
Нали знаеш, че има хора, които не могат да живеят без джънк. Познавам такива мами и знам какво им е да се въздържат докато си родят и откърмят бебето.

# 37
  • София
  • Мнения: 758
И аз поначало се храня здравословно, нямам увеличен апетит и не ми се налага да се ограничавам. Мисля, че при изобилието на плодове и зеленчуци на пазара не би трябвало да имаме притеснения как да се храним. Пия огромни количества вода, 80% от менюто ми е сурова храна. От време на време (и във връзка с предишните постове) и на мен ми се прияждат вредности. Но важното е да не се прекалява и да преобладават плодове, заленчуци и чисто месо в храната ни. Също смятам, че човек трябва да се всушва и в организма си - ако нещо му се яде, по- добре да си го позволи в умерени количества, от колкото да се лишава напълно.
Проблемът при мен е, че съм вегетарианка от години, през бременностите си поддържам нисък хемоглобин и ниско кръвно и ми е доста отпаднало на моменти. С храна явно не успявам да компенсирам липсите.

# 38
  • Мнения: 563
Аз пък имам проблем с водата  Confused не мога да пия вода, едва изпивам 1чаша за деня,а има дни в които не пия и капка, а това никак не е добре. Сега се напъвам да изпия поне една бутилка от 1.5л от сутринта до вечерта. Знам колко много проблеми идват от непиенето на вода и ми се иска да свикна да пия. Зимата и по една седмица не съм пила...  ooooh!

# 39
  • София
  • Мнения: 758
И аз бях така преди години, сега пия по 4 - 5 л. Постави си го като задачка, с бутилчицата пред теб и ще ти се получи. Макар че ако стигаш до 1,5 л. е добро постижение. Знаеш, предполагам, че не само за бременността, а и като цяло е здравословно да се приема много вода.

# 40
  • Мнения: 563
И аз бях така преди години, сега пия по 4 - 5 л. Постави си го като задачка, с бутилчицата пред теб и ще ти се получи. Макар че ако стигаш до 1,5 л. е добро постижение. Знаеш, предполагам, че не само за бременността, а и като цяло е здравословно да се приема много вода.

Да,аз искам да свикна да пия по принцип. Не ми се получава много, просто не съм свикнала и усешам как водата ми идва до горе  Sick ама пийвам по малки глътки и на често,дори сега шишето е до мен  Mr. Green

# 41
  • Мнения: 8 163
Мегислава, то и аз не казвам човек хич да не хапва джънк. Аз също от време на време хапвам по нещо вредно, но това се случва наистина рядко.

Крисчънс Мъм, какви течности пиеш тогава? Ако водата ти е толкова неприятна, пий разнообразни билкови чайове или слагай по резен лимон и няколко листа прясна мента във водата си.

# 42
  • София
  • Мнения: 39 817
Christians Mum, и аз съм на мнението на Фея Кръстница. Пробвайте други течности.

# 43
  • Мнения: 563

Крисчънс Мъм, какви течности пиеш тогава? Ако водата ти е толкова неприятна, пий разнообразни билкови чайове или слагай по резен лимон и няколко листа прясна мента във водата си.

Не че ми е неприятна,напротив, просто не изпитвам жажда,разбираш ли? Единственото течно нещо което пия е 1кафе сутрин  Shocked и не съм жадна по цял ден. Е ако ми стане жега ожаднявам, ама пак пия малко.Трябва да стигна поне до 2-3 литра на ден, никога не съм изпивала по толкова... Каквито и други течности да пия,сокове,безалкохолни и др. знам че си трябва и чиста вода,ама..
Ще се насилвам някак си..  Grinning

# 44
  • Мнения: 8 163
Не че ми е неприятна,напротив, просто не изпитвам жажда,разбираш ли? Единственото течно нещо което пия е 1кафе сутрин  Shocked и не съм жадна по цял ден. Е ако ми стане жега ожаднявам, ама пак пия малко.Трябва да стигна поне до 2-3 литра на ден, никога не съм изпивала по толкова... Каквито и други течности да пия,сокове,безалкохолни и др. знам че си трябва и чиста вода,ама..
Не изпитваш жажда за вода или не изпитваш жажда по принцип?

# 45
  • Мнения: 563
Не че ми е неприятна,напротив, просто не изпитвам жажда,разбираш ли? Единственото течно нещо което пия е 1кафе сутрин  Shocked и не съм жадна по цял ден. Е ако ми стане жега ожаднявам, ама пак пия малко.Трябва да стигна поне до 2-3 литра на ден, никога не съм изпивала по толкова... Каквито и други течности да пия,сокове,безалкохолни и др. знам че си трябва и чиста вода,ама..
Не изпитваш жажда за вода или не изпитваш жажда по принцип?

Не изпитвам жажда за нищо. Просто не съм жадна и не ми се пие нито вода, нито сок нито чай... нищо. Не знам дали е защото ям много плодове и то все сочни,портокали особено,тези които са за фреш имат много сок в тях. Изяждам има-няма 1 кг на ден. Мина-замина взема си едно портокалче,след час пак така  Grinning

# 46
  • Мнения: 8 163
Не изпитвам жажда за нищо. Просто не съм жадна и не ми се пие нито вода, нито сок нито чай... нищо. Не знам дали е защото ям много плодове и то все сочни,портокали особено,тези които са за фреш имат много сок в тях. Изяждам има-няма 1 кг на ден. Мина-замина взема си едно портокалче,след час пак така  Grinning
А усещаш ли глад, че посягаш към портокала?

# 47
  • Мнения: 563

А усещаш ли глад, че посягаш към портокала?


Ми не,те просто са си на масата портокалчетата и като ги погледна ...  Grinning дали от скука или от нещо друго, все дъвчам нещо, а и цигарите отказвам  ooooh!

(под секрет да кажа че бутилката вече ми е наполовина, може и да успея да я пиййна до довечера)

# 48
  • Мнения: 8 163

А усещаш ли глад, че посягаш към портокала?


Ми не,те просто са си на масата портокалчетата и като ги погледна ...  Grinning дали от скука или от нещо друго, все дъвчам нещо, а и цигарите отказвам  ooooh!

(под секрет да кажа че бутилката вече ми е наполовина, може и да успея да я пиййна до довечера)


Питах, защото много хора бъркат жаждата с глад.

Следи тогава цвета на урината си. Ако е почти безцветна, като прясно изстискана лимонада, значи си ОК. Ако урината ти е тъмна, като бира, значи ти липсва вода.

# 49
  • Varna
  • Мнения: 115
Този проблем с водата го имах и аз до преди няколко години - просто не изпитвах никаква жажда, ама никаква.... Не толкова мислейки за здравето си, а по-скоро от суета, започнах да се насилвам да пия по 1.5л, за да намаля целулита Simple Smile В началото ми беше много неприятно, но след 2-3 месеца насилствено наливане, започнах да ожаднявам. В момента пия около 2л на ден, чувствам се добре, а за бебето, според мен също е мново важно, като се има предвид честотата на смяна на околоплодните води.
За храненето - избягвам сладки неща тип торти и пасти, пакетирани продукти (чипсове, снаксове, вафли и т.н.), меки сирена, колбаси, сурови меса, бял хляб, морски дарове и всичко, което е очебийно пълно с консерванти, оцветители и какви ли още не химии.
И тук ми идва голямото притеснение - дали уж полезните по правило продукти, които се стремя да ям (чисто месо, плодове, зеленчуци), са ми наистина полезни, или само добрият им външен вид прикрива колко химикали има наблъскани в тях.....
А иначе, моята гинеколожка ме посъветва да не прекалявам с млечните продукти (както правех), защото пренатрупвнето на клаций може да има негативно въздействие (нещо във връзка с вкостяването при бебчето, фонатнелата и плацентата).

Последна редакция: вт, 11 юни 2013, 11:47 от zarrry

# 50
  • Мнения: 378
Аз съм на същия режим от 8 месеца. Откакто разбрах, че съм бременна изключих напълно бялото тесто, пърженото, мазното и вредното сладко. Всеки ден си имам режим на хранене и пия по 2-3 литра вода. Вечерям рано към 6. В началото ми се хапваха пици, хамбургери, дюнери и тн, но вече не ми се хапват. Много плодове, зеленчуци, кисело мляко, сирене, месо, задължително сурови ядки и всичко, което ми се струва полезно.
Относно, дали тези неща са полезни в сегашното ежедневие на човека, навярно не са напълно, но другите неща пък са пълна отрова за съжаление  Flutter

# 51
  • Мнения: 39
През бременността пиехте ли от натуралните сокове или се съмнявахте дали наистина са натурални?

# 52
  • Мнения: 3 241
АЗ лично сок в кутия избягвам да пия по принцип.
Предпочитам да ям пресни плодове или да си правя сок от тях.

# 53
  • Varna
  • Мнения: 115
Аз не пия отдавна. Пълни са с добавена захар, каквото и да пише на кутията. Най-вече заради това. А и предполагам, че минават някаква пастьоризация или знам ли и аз какво, при която заради високата температура се унищожават повечето полезни съставки от плодовете.

# 54
  • Мнения: 39
А може ли да се яде шоколад и по колко?

# 55
  • Мнения: 8 163
Емилия, сокът, независимо дали е от кутия или прясно изцеден, е въглехидрати. От тези, които се разграждат бързо и водят до резки пик и спад на кръвната захар. Това са шокове за организма. Най-осезаемите резултати от тях са превъзбуденост (по време на пик) и умора, сънливост (по време на спад). Най-видимият резултат пък е натрупването на излишни подкожни мазнини.

Същото важи и за шоколада, но той има и мазнина, която води до още по-бързо напълняване.

Не, че не може да се пие плодов сок и да се яде шоколад. Въпросът е дали това е полезно. И колко време после ще трябва да живееш подтисната заради целулит и тлъстини. Или на диета, за да се бориш с тях.

Прави като Zarrry: яж пресни плодове и зеленчуци. Те ще ти дават и витамините, и антиоксидантите, и целулозата, които са ти нужни. Можеш да си правиш и нектар (в блендер), но избягвай соковете. 

Ако неистово ти се яде шоколад, не посягай към млечния, а си вземи две-три парченца черен. Или най-добре хапни две сурови какаови бобчета, било то цели (raw cacao beans) или натрошени (raw cacao nibs). Знам, че ги има и на българския пазар, в магазините за здравословни храни.

# 56
  • Мнения: 4
да си кажа честно не сам яла никаква специялна храна нито сам се пазила и от някоя вредна яла сам когато и каквото поискам бременноста ми мина много леко и си имам здраво бебче което и до сега да чукна на дърво все още не се е разболявало.

# 57
  • Varna
  • Мнения: 115
Надявам се не съм прозвучала крайна в коментара си, то за моженето - може.Simple Smile Малко са нещата, които са забранени при бременност, заради рисковете от заразяване с бактерии. Тук въпросът е по-скоро да не се тъпчем с празни храни, пълни с калории и по-лошо - с химия, но неносещи нищо полезно за нашия организъм и този на бебчето. Пък като ти се е дояло - хапни си малко Simple Smile))))) Лошото според мен е в случаите, когато някои жени цял ден ядат шоколад, бисквитки, сладолед, шеговито разказвайки, че на бебето това му се яде (имам такива познати) Simple Smile

# 58
  • Мнения: 8 163
Надявам се не съм прозвучала крайна в коментара си, то за моженето - може.Simple Smile Малко са нещата, които са забранени при бременност, заради рисковете от заразяване с бактерии.
Не, коментарът ти не беше никак краен. Разбира се, че може. Няма как да спреш бременна, която е решила да пуши, да пие алкохол или да яде каквото й падне и в каквито си поиска количества.

Не се опитвам да кажа, че йок, не бива да се яде нищичко, което не е полезно. И аз самата хапвам по някоя филия хляб или порция спагети. Даже във фаст фууд ресторанти ходя, макар и да е само веднъж на три-четири месеца.

Опитвам се, също като теб, да отговоря на поставени въпроси и да поднеса информация, която може би повечето пишещи в темата нямат.

# 59
  • Мнения: 13
Здравейте !! Бъдещи и настоящи майки .. искам да ви попитам дали  много ядене на плодове вредно ли е за бебето  .. понеже много ям мандарини .. Благодаря предварително  smile3503 smile3503

# 60
  • Мнения: 8 163
Здравейте !! Бъдещи и настоящи майки .. искам да ви попитам дали  много ядене на плодове вредно ли е за бебето  .. понеже много ям мандарини .. Благодаря предварително  smile3503 smile3503
Плодовете и зеленчуците (добре измити) не са вредни за бебето.

# 61
  • Мнения: 410
А може ли да се яде шоколад и по колко?

Яденето на шоколад направо ми е болна тема - аз ям много шоколад и не мога да се спра. Издържам най-много 1 ден без и пак отивам и си купувам. Не мога да се задоволя с 1 парченце, трябва да изям целия, а ако имам два - докато не ги изям нямам покой. Просто съм станала като "наркоман" за шоколад.  Embarassed . И това не е откакто съм бременна, а от много преди това, та явно не на бебето му се яде, а на майка му  Sad

# 62
  • Мнения: 8 163
Милица, и аз бях така. С години. Да, това си беше откровено пристрастяване. За да го овладееш, трябва да издържиш първите 5-7 дни. После няма да ти се яде.

Виж ми подписа: от над три месеца не съм близвала шоколад. Намалила съм и всички останали бързи захари до минимум.

За тези три месеца се чувствам и изглеждам по-добре от всякога: стабилен, равномерен сърдечен ритъм, почти постоянно ниво на енергия и настроение, спокоен сън, три размера дрехи надолу.

# 63
  • Мнения: 378
Аз със сладко проблем нямам, рядко хапвам, последните години по-често, но разумно.
Сега карам само на мед(2ч. лъжици сутрин, уж истински) и плодове всеки ден. В итернет пише много хубави неща за истински черния шоколад, купиха ми такъв преди седмица, 74% какао пише на него и преди съм го опитвала, наистина горчи, но моя още не съм го отворила. Навсякъде пише, колко е полезен, че усилва метаболизма, не се пълнеело от него. Разбира се, че не трябва да се яде целия, а 1 блокче от него. Някакви коментари за него?  Rolling Eyes

# 64
  • Мнения: 8 163
Мириана, аз предпочитам сурово какао, сурови какаови бобчета и рожков. Както казах, не ям шоколад и преработено какао.

Причината е, че при преработката на какаото за производството на шоколад, бобчетата се пекат при висока температура, след което се смилат. Това унищожава по-голямата част от полезните вещества, характерни за какаовите бобчета. Ето пример с ORAC (Oxygen Radical Absorbencе Capacity) стойностите, които показват доколко дадена храна е в състояние да унищожава свободните радикали:



Другият недостатък е, че флавенолите, които са изключително полезни за сърдечно-съдовата система, имат горчив вкус. Повечето производители намаляват флавенолите в какаото по химичен път, за да може хем да не увеличават количеството захар в крайния продукт и да го продадат като "здравословен и полезен", хем да угодят на вкусовите рецептори на клиентите.

# 65
  • Мнения: 378
Благодаря за отговора  Hug
В магазините има ли ги, не съм забелязала  newsm78

# 66
  • Мнения: 8 163
Благодаря за отговора  Hug
В магазините има ли ги, не съм забелязала  newsm78
Знам, че се продават и в БГ, защото някои момичета от "Тренировки в домашни условия" си купуват рожков и сурови какао нибс.

# 67
  • Мнения: 38
Преди да забременея всяка сутрин изяждах по 50г. черен шоколад, 75-80%. Не ми пречеше и не ми се отразяваше на килограмите. Сега обаче въобще не ми се яде сладко, а черния шоколад даже ми опротивя. Наблягам на плодовете.

# 68
  • Мнения: 687
Благодаря за отговора  Hug
В магазините има ли ги, не съм забелязала  newsm78
Има ги в био магазините със сигурност - Био Балев, Зоя, Зелена земя и т.н. Също могат да се поръчат и от онлайн био магазините или от чужбина, в случай, че във вашия град няма био магазин.
По конвенционалните магазини не съм ги засичала, но ако ги има ще са на Био щандовете пак.
Не са много разпространени, но се намират при добро желание Simple Smile
А може ли да се яде шоколад и по колко?

Яденето на шоколад направо ми е болна тема - аз ям много шоколад и не мога да се спра. Издържам най-много 1 ден без и пак отивам и си купувам. Не мога да се задоволя с 1 парченце, трябва да изям целия, а ако имам два - докато не ги изям нямам покой. Просто съм станала като "наркоман" за шоколад.  Embarassed . И това не е откакто съм бременна, а от много преди това, та явно не на бебето му се яде, а на майка му  Sad
Една от причините за яденето на сладко е недостатъчното хранене и постоянният глад на организма. Това състояние може да се постигне и със сравнително големи количества храна, ако са празни калории, джънк и въобще като цяло храни, с които организмът нищо смислено не може да направи. Тогава той преминава в нещо като режим на оцеляване и търси бърза енергия.

Аз лично преди няколко години се храних основно с джънк (глупаво решение, ама толкова ми е бил акълът). Смятах, че щом не напълнявам, не ми вреди, но после се оказа, че проблемите ми с имунната система и честите разболявания и проблеми са се дължали точно на това. По онова време, можех да изям 300 грамова Милка от раз (и съм го правила много пъти, често следвано от пакетче вафли примерно  Sick). Откакто почнах да се храня основно с храна, а не с боклуци, 1 парченце шоколад ми е съвсем достатъчно да се насладя на вкуса. Не изпитвам желание за още, няма нужда даже воля да демонстрирам... Да не говорим, че шоколадът у дома залежава в хладилника - нещо, което преди никога не можеше да се случи.

# 69
  • Мнения: 410
Милица, и аз бях така. С години. Да, това си беше откровено пристрастяване. За да го овладееш, трябва да издържиш първите 5-7 дни. После няма да ти се яде.

Виж ми подписа: от над три месеца не съм близвала шоколад. Намалила съм и всички останали бързи захари до минимум.

За тези три месеца се чувствам и изглеждам по-добре от всякога: стабилен, равномерен сърдечен ритъм, почти постоянно ниво на енергия и настроение, спокоен сън, три размера дрехи надолу.

Да, забелязах подписа ти Фея и ти се възхищавам. Трябва си силна воля, а аз май на този етап нямам такава  Sad

А може ли да се яде шоколад и по колко?

Яденето на шоколад направо ми е болна тема - аз ям много шоколад и не мога да се спра. Издържам най-много 1 ден без и пак отивам и си купувам. Не мога да се задоволя с 1 парченце, трябва да изям целия, а ако имам два - докато не ги изям нямам покой. Просто съм станала като "наркоман" за шоколад.  Embarassed . И това не е откакто съм бременна, а от много преди това, та явно не на бебето му се яде, а на майка му  Sad
Една от причините за яденето на сладко е недостатъчното хранене и постоянният глад на организма. Това състояние може да се постигне и със сравнително големи количества храна, ако са празни калории, джънк и въобще като цяло храни, с които организмът нищо смислено не може да направи. Тогава той преминава в нещо като режим на оцеляване и търси бърза енергия.


При мен яденето на шоколад не идва от недостатъчно хранене, а от мисълта, че след хранене трябва да си подсладя. Колкото и да съм се наяла все имам място за шоколад.

Последна редакция: нд, 16 юни 2013, 12:13 от Botten Mary

# 70
  • Мнения: 8 163
Само да кажа, че омега 9 не спада към т.нар. есенциални или основни масни киселини, защото тялото може да я произвежда само. Уловката е, че за целта в тялото ни трябва да има достатъчно омега 3 и 6. Ако една от тези две масни киселини (омега 3 и 6) е в недостиг, тялото не може да произведе достатъчно омега 9.

Най-добрият външен източник на омега 9 е зехтинът.

# 71
  • Мнения: 2 280
Ако ям примерно ленено семе сутрин на закуска (или 2-3 пъти седично риба) , всеки ден ядки и маслини/зехтин ще си набавям ли достатъчно сама тези омеги 3-6-9?

# 72
  • Мнения: 8 163
По време на бременността се препоръчва увеличен прием на омега. Изследвания са показали, че това води до повишено IQ на детето.

# 73
  • Мнения: 378
Само да вметна, че ядките задъжително сурови!  Flutter
Чакайте да се отчета, че вече родих и мога да направя сравнение с двете бременности
1БРЕМЕННОСТ:Храна-всякаква и по всяко време
                         Вода- почти не
                         Спорт -никакъв
                         Лежане - доста (да не кажа през цялото време от мързел, не от друго)
                         Начални килграми 50 на височина 172- качени за цяла бременност 10-11кг.
                         Родено бебе - 3,570гр.
                         Пълно възстановяване - около 1 година с плочките по корема и останалите мускули (аз пак си бях слаба през месеците, но имах да стягам коремм и малко сланинки виждах, макар че хората не виждаха, а и имах да свалям 5-6кг. до 50кг.) Като цяло бързо се вталих
2БРЕМЕННОСТ: Храна - всичко без тестени изделия от всякакъв тип, мазно, сладки изделия, пържено. На 2 часа хапване, разнообразна храна без да се повтаря за деня, вечеря в 6 и тн....
                        Вода- задължително по 3 литра на ден, моята беше преварена
                        Спорт- при мен беше доста движение вкъщи, чистене, разходки.
                        Лежане- почти никакво
                        Начални килограми- 52, височина 172- качени за цялата бременност 6кг.
                        Родено бебе- 3, 550гр. 52см.
                        Възстановяване на тялото- 20 дена след раждане (т.е. преди дни). Прибрах се вкъщи и кантара посочи, че съм 50кг, нямам мазнини, а корема се прибра на 20 ден. Като щека съм, само чакам да спре кървенето и почвам тренировки
С втората бременност, определно се чувствах много жизнена и енергична, а корема до последно не го усещах. С тази бременност си водих и дневник от снимки за спомен и за сравнение.   bouquet
                     
               

# 74
  • Мнения: 140
За полезните храни, аз наблягам на плодовете, зеленчуците, рибка, пилешко, ядките в сурово състояние. Ограничих пържените храни до минимум, макар че понякога ми се прияжда и си угаждам.   
Олиото замених със зехтин. От сладкото най-обичам по едно блокче черен шоколад след хапване, не знам колко е полезен, но се чувствам добре.Пия по близо 2 литра вода на ден.

# 75
  • Мнения: 8 163
Само да вметна, че ядките задъжително сурови!   

Чудесно сравнение между двете бременности и хубаво уточнение си направила. Ще допълня, че с изключение на макадамията, ензимите на всички ядки са по-лесно усвоими, ако ядките са предварително накиснати (между 4 и 12 часа, в зависимост от вида).

# 76
  • Мнения: 28
Интересна тема, записвам се да следя. Честно казано при първата ми бременност не съм се ограничавала от нищо, хапвах си от всичко, което ми се набиеше пред очите. Затова и качих 22 кг, бях като бъчвичка, но като изключим това се чувствах много добре  Laughing

# 77
  • Мнения: 931
В много голям степен е въпрос на организъм. Моят опит:

първа бременност - четях за всяка храна полезна или не; съответно като ми се върна апетита към четвърти месец, се засилих да ям полезни храни, наред с това, което ми се хапваше. Двжих се много, спортувах до ден преди да родя (доколкото бременна може да спортува). Качих 17 кг. Оставих в болницата 5. Останалите 12 ги свалях около година, без диети. Имунитетът ми първите месеци беше доста зле.

втора бременност - хранех се все едно не съм бременна, каквото и когато ми се прияде, без допълнителни храни, даже един месец изкарах почти изключително на плодове в жегите. Не съм спортувала, но се движих активно. Качих 17 кг. Оставих в болницата 5. За първия месец съм свалила още 2 (същото темпо, с което свалях и след първата бременност). Само имунитетът ми е доста по-добре.

Моят извод - организмът е генетично предразположен, важното е бебе и мама да се чувстват добре, а организмът си показва сам от какво има нужда.

# 78
  • софия
  • Мнения: 53
Интересно ми е да ви прочета, момичета! Сега почти не си проминих храненено, но избягвам ввсякаква фаст фууд, ограничавам кафето и шоколада. Ям много, много риба и ядки. Мисля, че бременната не трябва драстично да смени начина си на живот, защото това ще е допълнителен стрес.

Общи условия

Активация на акаунт