полезната храна за бременни

  • 10 438
  • 78
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 72
благодаря за полезните съвети за мен и за много други мами

# 16
  • Мнения: 563
Момичета, защо за млечните продукти един казва, че са полезни , а друг, че са вредни.... а и тук из темите някой беше споменал за меките сирена да не се ядат по време на бременност..? Меките сирена какво ще рече? Като "Бри" и "Горгонзола" ли?

# 17
  • Мнения: 8 163
а и тук из темите някой беше споменал за меките сирена да не се ядат по време на бременност..? Меките сирена какво ще рече? Като "Бри" и "Горгонзола" ли?
Меките сирена не се препоръчват през бременността, защото е по-вероятно да са направени от непастьоризирано мляко. Това означава, че може да съдържат болестотворни организми, някои от които са смъртоносни за плода.

Към меките сирена спадат бри, камембер, горгонзола, рокфор, фета (каквото е бялото българско сирене) и някои мексикански сирена.

Провери какви са законите за млякото и млечните продукти в БГ. В САЩ, например, е забранена продажбата на сурово мляко, така че сирената, произведени тук са направени от пастьоризирано мляко.

# 18
  • Мнения: 563

[/quote]
Провери какви са законите за млякото и млечните продукти в БГ.
[/quote]

Ами аз съм в Италия и някак си съм склонна да вярвам че тук нещата са малко по-качествени,но май по-добре добре да не ям от меките  Mr. Green
Въпреки че и плодовете и зеленчуците са пълни с химикали.... дори тук  ooooh!  Имам чувството че само водата не е вредна вече,ама и тва не е сигурно ...  Rolling Eyes

Иначе от предната си бременност помня че не трябваше да пия и ям много горещи и много студени неща, както и пържено,солено и люто( много люто ям аз  Crazy ) За алкохола и цигарите е ясно ...

# 19
  • Мнения: 8 163
Ами аз съм в Италия и някак си съм склонна да вярвам че тук нещата са малко по-качествени,но май по-добре добре да не ям от меките  Mr. Green
Въпреки че и плодовете и зеленчуците са пълни с химикали.... дори тук  ooooh!  Имам чувството че само водата не е вредна вече,ама и тва не е сигурно ...  Rolling Eyes

Иначе от предната си бременност помня че не трябваше да пия и ям много горещи и много студени неща, както и пържено,солено и люто( много люто ям аз  Crazy )

Тогава виж какви са законите в Италия. Може и при вас да има подобно на Щатското ограничение.

А нямате ли органик/био магазини?

Много горещи, много студени, твърде люти, солени и пържени храни не са препоръчителни по принцип.

Едно, че при термичната обработка се унищожават повечето полезни съставки на плодовете и зеленчуците.

Второ, прекалената пикантност, висока или ниска температура са неестествени за храносмилателния тракт и предизвикват шок за глътката, хранопровода, стомаха и червата.

Трето, пърженото е изключително вредно. От една страна то повишава риска от сърдечни заболявания. Напредналото гликиране на крайните пържени продукти увеличава и опасността от развиване на диабет. Пържената храна има също така висок калориен индекс, а акриламидът в пържените храни, които са с високо съдържание на въглехидрати (както са картофите), повишава риска от образуване на злокачествени тумори и увреждане на нервите.

Четвърто, прекомерната употреба на сол води до обезводняване.

# 20
  • Мнения: 3 241
Меките сирена може и да са от пастьоризирано мляко, но често имат плесен (като Бри, Камамбер или сините сирена) и затова също не са препоръчителни.

# 21
  • Мнения: 8 163
Меките сирена може и да са от пастьоризирано мляко, но често имат плесен (като Бри, Камамбер или сините сирена) и затова също не са препоръчителни.
Това изобщо не е вярно!

Не плесента по тези сирена е опасна, а вероятността те да са направени от непастьоризирано прясно мляко, което съдържа бактерията листерия. Ако бременната се зарази с листериоза, това може да доведе до развиване на сериозни здравни проблеми у плода, както и да предизвика спонтанен аборт или загуба на бебето при раждане.

Меките сирена, със или без мухъл, могат да бъдат консумирани и от бременна жена, но само след като са преминали висока температурна обработка. Сиреч, трябва да започнат да бълбукат, а не само да се разтопят.

# 22
  • Мнения: 563

А нямате ли органик/био магазини?


Има да, има и Био щандове в хипермаркетите, но и на тях не им вярвам много защото мъжа ми работеше за един Макарон дето беше регистриран като био производител,и знам колко био ги правеше нещата....  Crossing Arms

ПП: Сетих се и че не трябва бременната да се къпе с много гореща вода

# 23
  • Мнения: 8 163
Има да, има и Био щандове в хипермаркетите, но и на тях не им вярвам много защото мъжа ми работеше за един Макарон дето беше регистриран като био производител,и знам колко био ги правеше нещата.... 
Тогава избирай продукти от по-големи ферми, които са с доказано добро реноме.

Тук имаме малки частни ферми за органик/био продукция, които продават т.нар. "фермерски дял". С него получаваш сезонни зеленчуци и плодове всяка седмица. Можеш да отидеш и да огледаш фермата, да видиш как работят, да говориш със собствениците/арендаторите... Има си изисквания, контролни органи и пр. Аз съм с такъв "фермерски дял" и съм много доволна.

# 24
  • Мнения: 3 241
Меките сирена може и да са от пастьоризирано мляко, но често имат плесен (като Бри, Камамбер или сините сирена) и затова също не са препоръчителни.
Това изобщо не е вярно!

Не плесента по тези сирена е опасна, а вероятността те да са направени от непастьоризирано прясно мляко, което съдържа бактерията листерия. Ако бременната се зарази с листериоза, това може да доведе до развиване на сериозни здравни проблеми у плода, както и да предизвика спонтанен аборт или загуба на бебето при раждане.

Меките сирена, със или без мухъл, могат да бъдат консумирани и от бременна жена, но само след като са преминали висока температурна обработка. Сиреч, трябва да започнат да бълбукат, а не само да се разтопят.

Не разбирам дали последното противоречи на това, което написах, или твърдиш, че синьо сирене може да се яде като е от пастьоризирано мляко? Thinking
Интересно ми да прочета някъде, където това го пише.

# 25
  • Мнения: 8 163
Меките сирена може и да са от пастьоризирано мляко, но често имат плесен (като Бри, Камамбер или сините сирена) и затова също не са препоръчителни.
Това изобщо не е вярно!

Не плесента по тези сирена е опасна, а вероятността те да са направени от непастьоризирано прясно мляко, което съдържа бактерията листерия. Ако бременната се зарази с листериоза, това може да доведе до развиване на сериозни здравни проблеми у плода, както и да предизвика спонтанен аборт или загуба на бебето при раждане.

Меките сирена, със или без мухъл, могат да бъдат консумирани и от бременна жена, но само след като са преминали висока температурна обработка. Сиреч, трябва да започнат да бълбукат, а не само да се разтопят.

Не разбирам дали последното противоречи на това, което написах, или твърдиш, че синьо сирене може да се яде като е от пастьоризирано мляко? Thinking
Интересно ми да прочета някъде, където това го пише.


Синьото сирене може да се яде от бременни, ако е направено от пастьоризирано мляко. Ето, чети. Отговорът е в първия параграф, второто изречение. Тук пише същото още в първото изречение на статията. За повече яснота, FDA е U.S. Food and Drug Administration.

# 26
  • Мнения: 3 241
Противно на това, което ти си цитирала и особено противно на това, което пише в коментарите - във Франция на бременните не се препоръчва да ядат сурови непастъоризирани сирена Simple Smile
И освен непастъоризирани, не бива да се ядат и сини сирена - пък ако ще млякото да е тотално стерилизирано.

Като гледам и в Обединеното кралство не ги препоръчват сурови
http://www.nhs.uk/chq/Pages/2683.aspx?CategoryID=54&SubCategoryID=216

# 27
  • Мнения: 8 163
ОК, Ивенце, пак уточнявам: според FDA бременните могат да ядат меки сирена, с плесен или не, ако са направени от пастьоризирано мляко.

Ако млякото не е било пастьоризирано, според FDA бременните пак могат да ядат меки сирена, но след високо температурна обработка.

Плесента по меките сирена не е опасна нито за бременни, нито за небременни.

Никъде не съм казвала, че на бременни се препоръчва да ядат меки сирена, с плесен или не, ако са направени от непастьоризирано мляко и не са преминали високо температурна обработка.

Също така никъде не съм квалифицирана меките сирена като полезни по време на бременност. Просто уточнявам кога са вредни. Консумацията им е въпрос на вкус, лична преценка и финансови възможности. Аз само се старая да не бъде поднасяна невярна информация.

За щастие, тук всичко е запазено във формата, в която съм го публикувала първоначално, така че който има очи и знае да чете, ще види.

# 28
  • Мнения: 931
С първата бременност гледах да ям "по учебник" - това, което е препоръчително и да избягвам това, което не е. Резултатът беше, че за да ям от всичко полезно, трябваше да ям повече от това, което ми е необходимо. Peace И понякога да пренебрегвам сигналитена организма си.

С втората бременност засега ям само това, което им се яде. След доста счетене считам, че няма универсална формула, която да сложи всички бременни под една диета. Организмите са различни, килограмите са различни, нуждите са различни. Противно на всички писания, с тази бременност не ми се ядеше НИКАКВА риба поне по до към шести месец, не съм се и насилвала. Ядеше ми се гаден пастет (който обаче е направен от червено месо и черен дроб, най-добрите източници на желязо). Засега изследванията ми са без отклонения, което ме навежда на мисълта, че стратегията е правилна  Mr. Green
За сравнение, с първата бременност по това време вече имах нисък хемоглобин и недостиг на някои минерали (а уж се хранех по учебник, пиех витамини и не знам какво още).
Има моменти, в които нуждата към дадена храна надделява и това нарушава разнообразното хранене. Примерно, прекарвала съм по 2-3 дни само или предимно на таратор Simple Smile

Много ме учуди твърдението, че трябва да се избягват да се млечните храни, това категорично НЕ е вярно. Всички те са основен източник на калций, който е много необходим на бременните. (не взимам отношение за специфични сини сирена, аз си ям българските сирене и кашкавал).

Същото се отнася и за хляба - житното зърно съдържа почти всичко необходимо за организма  Peace Не казвам, че човек трябва да се тъпче с хляб, но в никакъв случай не трябва да го ограничава, особено ако усеща, че му се яде.

Е, разбира се, мисля, че е излишно да се коментира, че не е препоръчителна храна, която е пълна с консерванти, оцветители и всякакви химии, които не носят хранителна стойност, а могат само да навредят.

Последна редакция: сб, 08 юни 2013, 12:12 от Lulu25

# 29
  • Мнения: 378
И аз знам, че краве сирене, кашкавал, кисело и прясно мляко задължително трябва да приемат. Не съм ги спирала изобщо, нито с първата, нито с тази бременност. Знам за другите видове сирене, че не могат да се консумират. На 3 дена се купува по половин килограм краве сирене, което сама изяждам. Риба също не съм спирала да ям, но тя си е разрешена. Не са разрешени окенакси видове, внос, морски дарове, като миди и стриди например.

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт