Термоигла или сонда за месо

  • 41 085
  • 310
  •   1
Отговори
  • Балчик
  • Мнения: 9 219
Поради многобройния интерес по въпроса пускам нова тема.става дума за това:




Има такива към някои фурни, но могат и да се купуват отделно.




Тези, които са към фурните, то достигайки вътрешната зададена температура на продукта, фурната автоматично се изключва и нищо не изгаря, или не остава сурово. А тези, които са купени отделно ине се включват съм самата фурна- тях просто следите и като се достигне необходимите градуси,ръчно изключвате фурмата.
Аз имам щастието моята игла да е от първия вид и така напълно автоматизирам печенето без наблюдение.

Ето таблица за вътрешната температура на продуктите:

Говеждо
    - червено отвътре  45 гр.
    - средно изпечено - 60 гр.
    - добре изпечено - 75 гр.

Свинско
   - плешка, филе, врат, котлети - 80-82 гр.
   - руло от смляно месо - 75-80 гр.
   - предварително сварено - 75-80 гр.

Телешко
   -печено - 75-80 гр
   -джолан - 85-90 гр.

Агнешко
   - бут - 80-85 гр.
   - ребра - 80-85 гр.

Дивеч
   - заешко- 70-75 гр.
   - сърна,елен - 70-75 гр.
 
Пиле, патица, пуйка - 90 гр.

Тестени изделия (хляб, питка, козунак, кекс) - 94-97 гр.

Хайде,споделете опит и вие.
 

Последна редакция: сб, 23 мар 2013, 12:14 от Джемма

# 1
  • Мнения: 23 122
OOo,това за кекс ще ми дойдеее перфектно.Аз имам проблем с моята фурна,нова е и още не се познаваме добре.Често тестени неща- кекс,питки, ми спадат след печене.С иглата ще контролирам температурата.Дойде време да я извадя от опаковката. Mr. Green

# 2
  • Мнения: 1 210
Чудесна тема! Благодаря, Джемма! И аз имам такава игла, която съответно не съм ползвала...с тази фурна съм от 3 месеца и темата ще ми е много полезна!   bouquet

# 3
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Джемма, благодаря ти за темата  Simple Smile Зарибена от теб, си  купих за кратко време термоигла и ми беше много нужна такава тема. Ако срещна трудност, ще задавам въпроси.

# 4
  • Мнения: 243
Джемма, благодаря ти за темата  Simple Smile Зарибена от теб, си  купих за кратко време термоигла и ми беше много нужна такава тема. Ако срещна трудност, ще задавам въпроси.

А от къде я купи? Предварително благодаря.

# 5
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Джемма, благодаря ти за темата  Simple Smile Зарибена от теб, си  купих за кратко време термоигла и ми беше много нужна такава тема. Ако срещна трудност, ще задавам въпроси.

А от къде я купи? Предварително благодаря.

http://iskambg.com/tehnika/113-digitalen-kuhnenski-termometyr.html - в дълбоката провинция я получих на следващия ден  Grinning

# 6
  • София
  • Мнения: 11 732
Джемма, благодаря! Ти ме запали с тази игла, купих я, ще я пробвам. Информацията за температурата, която си пуснала ми е от огромна полза. /така съжалявам, че вчера направих фъч и не я ползвах...забравих я/.   ooooh!

# 7
  • USA
  • Мнения: 5
Ех,че полезна темичка !
Благодаря Джема  bouquet

# 8
  • В една слънчева къща...
  • Мнения: 774
Благодаря на Джемма за полезната тема   bouquet. Със сигурност ще се сдобия с една такава игла.

# 9
  • Мнения: 1 807
Джемма, благодаря ти за темата  Simple Smile Зарибена от теб, си  купих за кратко време термоигла и ми беше много нужна такава тема. Ако срещна трудност, ще задавам въпроси.

А от къде я купи? Предварително благодаря.

http://iskambg.com/tehnika/113-digitalen-kuhnenski-termometyr.html - в дълбоката провинция я получих на следващия ден  Grinning

И как точно процедираш с нея - спираш печенето, когато стигне нужната температура - или да кажем следиш определено време въртрешната температура да е определени градуси - като включваш и изключваш!? newsm78

Аз гледах тази:



Джемма - благодаря ти!  bouquet

Последна редакция: чт, 14 мар 2013, 09:56 от ssiillvvyy

# 10
  • Балчик
  • Мнения: 9 219
ssiillvvyy, гледах колко градуса отчита иглата, тя мери вътрешната температура на продукта. И когато достигне желаната от теб, изключваш фурната. Температурата на фурната не я следиш,настройваш я веднъж в началото на печенето и повече не се интересуваш от това.

# 11
  • Варна - Черна гора
  • Мнения: 572
Благодаря Джемма    bouquet, услужлива както винаги!
От както прочетох в темата за козунаците за термоиглата дето се вика не мирясах, докато не си поръчах вчера тази .
Първо обиколих нашите магазини. В Карфур Варна има като показаната от Джема на първата снимка  на цена 5,90 лв. Същата (аналогова) на фирма Кела в Техномаркет е за 22 лв.
Аз първоначално си харесах тази , но докато се натуткам да я поръчам и вече беше изкупена.
Исках да е цифрова. Считам, че ще бъде по-точна.
arina първоначално се бях спряла на термоиглата , която си купила, но тя бързо отпадна. В описанието и пише, че се самоизключва 15 мин. след като е включена. А аз искам да е включена поне 50 мин.

# 12
  • София
  • Мнения: 2 521
Добре де, поправете ме ако греша, но си мисля следното:

пускам фурната с месо на 200 С но месото е готово, когато иглата отчете вътрешна

температура 75 С, това значи, че най-вътрешните части от месото  претърпяват едва

около 80 С термична обработка, така ли е?

И това не е ли опасно от гледна точка на разни паразити?

# 13
  • Мнения: 1 807
ssiillvvyy, гледах колко градуса отчита иглата, тя мери вътрешната температура на продукта. И когато достигне желаната от теб, изключваш фурната. Температурата на фурната не я следиш,настройваш я веднъж в началото на печенето и повече не се интересуваш от това.
Добре де, поправете ме ако греша, но си мисля следното:

пускам фурната с месо на 200 С но месото е готово, когато иглата отчете вътрешна

температура 75 С, това значи, че най-вътрешните части от месото  претърпяват едва

около 80 С термична обработка, така ли е?

И това не е ли опасно от гледна точка на разни паразити?

И аз исках да питам това и - гаранция ли е, че ако от вътре е толкова градуса - външния вид на месото ще е достатъчно добер!? Понякого пека с фолио и отварям най-накрая да се запече отгоре? newsm78

# 14
  • Балчик
  • Мнения: 9 219
alpha_beta, така е. Но и без термоигла температурата във вътрешността на месото е толкова. Simple Smile Ако е 200 градуса ще е въглен. Температурата на околната среда не е същата като вътрешната на продукта. Изпечи си стандартно месото и го измери с термометъра да видиш колко е. Това са си вътрешните температури. Ако обичаш по-препечено може да увеличиш вместо 70-80 градуса примерно. На тестените е 97.

Ето го моето месо, който обича по препечено си увеличава температурата. Като опитате веднъж следващият път си знаете колко градуса да нагласите. Не съм покривала с фолио нищо когато ползвам иглата:



Общи условия

Активация на акаунт