Активиа - полезна или вредна?

  • 27 898
  • 88
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 723
Данон продават качествени продукти, но не са мляко, не бих ги нарекла и млечни десерти. Някои от тях ми допадат на вкус, но наистина не приличат на мляко и не бих ги дала на децата си.

# 46
  • Мнения: 341
Какви съчинения, говоря ти за информация от баба и дядо в затънтено село. Чунким преди 200 години с купешки данончета са си квасели прясното мляко... или пък последното са го пастьоризирали Wink

# 47
  • Мнения: 24 467
Бабини девитини и аз знам доста.
Киселото мляко, обаче, съм си го правила сама.  Laughing Прави се от.... мляко. И със закваска от натурално такова. Става си съвсем добре. И не му се бае, нито му се добавя нещо друго.
С магазинска закваска никога не ми се е получавало. И не само на мен. Споделям съвсем личен опит, не на някоя далечна баба на някоя комшийка. Форумски пък- хептен.

# 48
  • Мнения: X
Ах, колко неприятно! Пак сбиха темите у лево.

# 49
  • Мнения: 341
Бабини девитини и аз знам доста.
Киселото мляко, обаче, съм си го правила сама.  Laughing Прави се от.... мляко. И със закваска от натурално такова. Става си съвсем добре. И не му се бае, нито му се добавя нещо друго.
С магазинска закваска никога не ми се е получавало. И не само на мен. Споделям съвсем личен опит, не на някоя далечна баба на някоя комшийка. Форумски пък- хептен.
Може би наистина имаш информация от първо лице за заквасване на мляко през 1850-та например. Какво си видяла, разкажи? Откъде да дойде бактерия при млякото, че да го направи кисело? Все отнякъде трябва да са почнали.

# 50
  • Мнения: 6 214
Бабини девитини и аз знам доста.
Киселото мляко, обаче, съм си го правила сама.  Laughing Прави се от.... мляко. И със закваска от натурално такова. Става си съвсем добре. И не му се бае, нито му се добавя нещо друго.
С магазинска закваска никога не ми се е получавало. И не само на мен. Споделям съвсем личен опит, не на някоя далечна баба на някоя комшийка. Форумски пък- хептен.
Може би наистина имаш информация от първо лице за заквасване на мляко през 1850-та например. Какво си видяла, разкажи? Откъде да дойде бактерия при млякото, че да го направи кисело? Все отнякъде трябва да са почнали.
Бактерията може да дойде от всякъде. Дори от въздуха.  Peace

Някой чувал ли е за сирище?

# 51
  • Мнения: 341
Да, аз. А на тестисите на козела им казват сирищник, чудно защо ли.

# 52
  • Мнения: 6 214
Да, аз. А на тестисите на козела им казват сирищник, чудно защо ли.
Лесен източник на бактерийки за домашно кисело мляко.

# 53
  • София - Рим и обратно
  • Мнения: 11 239
Да, аз. А на тестисите на козела им казват сирищник, чудно защо ли.
Лесен източник на бактерийки за домашно кисело мляко.
Хм... а не е ли защото едно време са закачали мехове с мляко под корема на домашните животни, за да го кламбичкат по цял ден и да става на сирене? Нещо такова помня, че са ми разказвали.

# 54
  • Мнения: 6 214
Да, аз. А на тестисите на козела им казват сирищник, чудно защо ли.
Лесен източник на бактерийки за домашно кисело мляко.
Хм... а не е ли защото едно време са закачали мехове с мляко под корема на домашните животни, за да го кламбичкат по цял ден и да става на сирене? Нещо такова помня, че са ми разказвали.
Обясненията са различни, идеята е една и съща. Бактерии + телесна температура. Мисълта ми е, че ако нямаш консерванти в млякото, бактерии можеш да си намериш от всякъде.

# 55
  • София
  • Мнения: 5 883
Ама който иска, да си го яде данона, просто да не си мисли, че яде кисело мляко.
Млеката им не са с Лактобацилус булгарикус, който всъщност е доказано полезен за отделителната система и за чревната флора и с чийто вкус сме свикнали.
Че те отмениха БДС за киселото мляко, като приватизираха завод Сердика, специално, за да могат да си произвеждат данон по френските им технологии.

# 56
  • Мнения: 3 826
Бактерии + телесна температура. Мисълта ми е, че ако нямаш консерванти в млякото, бактерии можеш да си намериш от всякъде.

консерванти няма , млякото се загрява , за да се спре размножаването на бактериите ,
така е по закон , Активиа никъде не пишат , че използват Лактобацилус булгарикус , така че с нищо не лъжат все пак

# 57
  • Мнения: 341
Да, защото българинът не прави разлика между кисело мляко и йогурт. Това не е едно и също нещо. Съответно йогуртът, вместо да се продава като обикновен вкусен десерт наред със сладоледа и бисквитите, се опитват да го пробутат като полезно кисело мляко.

# 58
  • Мнения: 24 467
Бабини девитини и аз знам доста.
Киселото мляко, обаче, съм си го правила сама.  Laughing Прави се от.... мляко. И със закваска от натурално такова. Става си съвсем добре. И не му се бае, нито му се добавя нещо друго.
С магазинска закваска никога не ми се е получавало. И не само на мен. Споделям съвсем личен опит, не на някоя далечна баба на някоя комшийка. Форумски пък- хептен.
Може би наистина имаш информация от първо лице за заквасване на мляко през 1850-та например.

Точно толкова информация имам от "първо лице" за въпросната година, колкото и ти.
Обаче имам точно такава от настоящите 20 години и това е доста повече от една баба на комшийката на тананайката разправя, че преди нам колко си години у нам кое си село нам какво си правели и ставало нам що си.  Wink
Та да се върнем на ползите от Данона, понеже и вашата информация от преди толкоз години е никаква. Те какви са? Захарта в повечето им артикули за мен е очевидна вреда.  Консервантите, вкл. и нишестето, каквото продължавам да смятам, че се ползва, определено нямат полезности, нито търсения ефект на отслабването от авторката. За полезни бактерии не е установено да са налични. Доколко продуктът съдържа мляко е спорно, а че е "кисело мляко"- не е, даже в единия линк и специалистката си го нарича "кисело- млечен десерт, но не и кисело мляко".
Та какви са ползите?
То, иначе, вредно отслабване и "хранене" може да си докарате и с по два големи шоколада дневно- нищо друго не ядете, на обяд и на вечеря хапвате по един и гарантирано ще отслабнете. Може би ще ви бъде и вкусно, поне първия ден. Но ще се сподобиете гарантирано и с доста вредности.  Laughing

Бактерии + телесна температура. Мисълта ми е, че ако нямаш консерванти в млякото, бактерии можеш да си намериш от всякъде.

консерванти няма , ...

Не ти вярвам. Как ще няма и кое държи продукта "неповластен на времето", както вече много хора писаха? Истинското натурално кисело мляко се разваля за дни.

Кофти рекламна кампания се започна. Жива антиреклама дотук.

# 59
  • Мнения: 341
Последните 20 години ли?
Олеле Боже  Laughing
Последните 10 години квасим мляко с "Елена" 3,6%. Това е единственият начин, съществувал от векове, за квасене на мляко, да знаеш  Laughing
Няма информация откъде е дошло киселото мляко, но може преспокойно да се намери информация КАК са го приготвяли преди 150 години - определено не е било с купешки бактерии. Както и хляба, както и сиренето.
Домашното кисело мляко много рядко става гъсто като купешкото и определено не е като "онова отпреди 30 години", което все се чудя как му помнят някои вкуса, а не помнят вчера какво са яли. Има съвсем лека разлика във вкуса на домашното и на купешкото, но то и от купешко до купешко се различават.
Домашно правим, защото излиза малко по-евтино. Не че е някаква безумна вкуснотия с традиции.

П.П. Относно нишестето, според моята информация това е продукт за сгъстяване. Това не значи непременно вреден.

Общи условия

Активация на акаунт