Здравословното хранене – доколко успявате?

  • 22 848
  • 217
  •   1
Отговори
# 210
  • София
  • Мнения: 2 995
А защо елдата и сусама са набедени за здравословни? Наистина питам.
Видях, че съдържат протеини, калций и са безглутенови, но много други храни отговарят на същите условия, че чак да се налага да ги ям насила.

# 211
  • Пловдив
  • Мнения: 5 027
Сусамът е полезен за костите - съдържа много калций. Консумирането му е профилактика срещу остеопороза. Лекува и язви и гастрити.

# 212
  • София
  • Мнения: 12 012
В сусама има изключително много калций. Но трябва да е белен или начупен.
В 100 грама сусам има 8 пъти повече калций в сравнение с прясно/кисело  мляко.

# 213
  • Мнения: 1 073
Сусама го комбинирам с мед и какао става, като шоколад. Елдата зависи от къде я купуваш има явно различно сортове. Прясно мляко с едлда и канела е също много добра комбинация, а ако случиш на хубава руска елда може и само с масалце и сол.

# 214
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
Асос, за мен са важни, защото съм вегетарианка. Месоядните спокойно могат да минат и без тях.

# 215
  • Мнения: X
Със сусамовия тахан правя баба гануш.Т.е., печен патладжан, обелен, намачкан, плюс тахан, сол, чесън, зехтин, магданоз, черен пипер, лимонов сок.
Също го добавям в дипове-например сушени домати, ядки някакви, тахан, подправки на вкус.
Става и чудесен "течен шоколад"-тахан, агаве, какао.Може аромати по желание-ванилия, лимон, бадем...
Понякога слагам и на хумуса по 1-2 с.л....

# 216
  • Мнения: 8 163
Внимавайте със сусама. Има полезни съставки, но над 80% от калориите са от мазнини. Не е добре да се съчетава с въглехидрати.

# 217
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 781
По принцип е така, но не винаги помага. Кажи каква подправка да сложа например на сусамовия тахан или на елдата, че да станат вкусни?  newsm78 Много са ми гадни във всякакви варианти.  Sick Ама стискам зъби и ги ям.  Joy
Sick newsm78 Ами замени ги с нещо,което хем ти харесва, хем е полезно. На мен киноата например не ми харесва и съм я заметила с просо. А сусамов тахан тук няма. Правя си го сама. Накисвам сусам за около 8 часа. После изплаквам и оставям да изпръхне. Добавям зехтин, бадемо мляко, щипка сол, малко орехи(понякога накисвам, но като забравя и ненакиснати предварително),или кашу и пасирам. Няма нещо по-вкусно. Ям по лъжичка две и то не всеки ден, така че няма страшно да трупам тлъстини. Иначе сусам с банан и малко бадемово мляко за закуска става чудесен фреш!

Общи условия

Активация на акаунт