повече за сусамовия тахан

  • 195 506
  • 203
  •   1
Отговори
# 180
  • Мнения: 139
  bouquet Малко неподготвена влизам в темата.По повод стомашните проблеми.За киселини става ли да се използва сусамовия тахан и как   bouquet  bouquet  bouquet

# 181
  • Мнения: 596
Повече от година купувам редовно на Тръндеви.



Преди експериментирах, но техният най- ми харесва. Вземам от големите стъклени буркани с натурален /първият буркан на снимката/.

Вела,би ли споделила как го поръчваш и на каква цена?Разгледах сайта,но не намерих цени.
И кой от двата е по-добрият-натуралният или белият? Peace

# 182
  • Пловдив
  • Мнения: 5 024
И вкъщи харесваме този на Тръндеви. Купувам главно тъмен, рядко бял. На вкус повече ни допада тъмният.

Защо да го поръчваш? Има си го по магазините за хранителни стоки и по здравословните магазини.
В кварталния ни магазин големият буркан е 6,30лв.

За стомашни проблеми - всяка сутрин на гладно /преди всичко друго, вкл. и кафе/ по една супена лъжица /50:50 смес пчелен мед и тахан/ Помага при язви и гастрити, но за да има полза, трябва да се взима редовно т.е. всеки ден, и продължително време - поне няколко месеца. Но пък е полезно и вкусно "лекарство" Simple Smile

# 183
  • Мнения: 1 809
Привет. Имате ли представа за ставни болки дали помага сусамовият тахан?

# 184
  • Мнения: 681
Еее, няма как да помогне при ставни болки. Ставата почне ли да се износва, работата е сериозна. Но като храна е полезен, все нещо ще извлече организма, което е в полза и за ставите. Но, само толкова  Peace

# 185
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 765
Аз вече няколко пъти пиша как си приготвям суров сусамов тахан, понеже тук не съм виждала, макар че използват много сусам в приготвяне на разни тестени изделия. Когато приготвих за първи път от накиснат сусам стана доста горчив Sick ама си го изядох. После изоставих идеята и си рекох, като си ходя у българско ще си купя. Идеята беше да отскочим и до Турция, но сега с тези размирици, вероятно ще се разминем с пътуването до там.
След около няколко месеца ми хрумна да изкисна сусама. Идеята ми дойде, докато приготвях маслини, понеже са горчиви трябва да се изкиснат. Речено сторено. Да,ама забравих сусамените семена накиснати за цял ден. Бре, ами сега, нямам време да меля. Изплакнах и пак залях с вода, но сложих в хладилника, за всеки случай. Така семената ги изкиснах за два дни. После ги измих отново, оставих да се изцедят , добавих малко морска сол, зехтин и пасирах. Иска се по-продължително пасиране, защото семенцата са мънички и не се смилат добре, така че пасирам за по-дълго време с почивка, за да не  загрея много сместта. Имах малко накиснати бадеми та добавих и тях. Стана много вкусно. Правя си често суров тахан.А, забравих, добавям и малко лимонов сок,да речем половин лимон. Отивам да ви дочета Hug

# 186
  • Добрич
  • Мнения: 5 458
...
Вела,би ли споделила как го поръчваш и на каква цена?Разгледах сайта,но не намерих цени.
И кой от двата е по-добрият-натуралният или белият? Peace

Не съм влизала скоро във форума и не зная дали въпросът е още актуален, но да отговоря.

Купувам го от диетичния магазин в Добрич и лично аз предпочитам натуралния. Големият буркан беше 6.80 лв. Последния път го взех за 7 лв. Някой по-напред в темата беше писал, че си поръчал от производителя едно кашонче.

# 187
  • Мнения: 596
Момичета,благодаря за инфото за сусамовия тахан на Тръндеви,но аз не съм открила такъв по магазините,където пазарувам и купих на Балчо от Била,сравнен в съотношение цена/грамаж с този на Тръндеви, е по-скъп и по-малко,иначе е вкусен.

# 188
  • Мнения: 5 713
Виждам, че си от София. На Балчо големи буркани има на пазара в Младост 1. Бяха по 5.90.

# 189
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 765
Да споделя още малко опит за това, как да си приготвим сусамов тахан.
В събота си накиснах сусамов тахан. Вчера, докато се криех от топлото и си четях книжка, ми дойде идеята да добавя към сусама кокосов орех. Бях настъргала и замразила, това, което ми беше в повече.
Та ето какво обнових:добавих лъжица настърган кокоорех, сокът от половин лимон и лъжичкаа мед. Пасирах и резултатът е много много приятен. Така, за закуска малко разнообразие.

# 190
  • Sofia
  • Мнения: 26 441
...как си накиснала сусамов тахан.. Thinking

# 191
  • Мнения: 45
Напоследък и аз хапвам повече тахан. Заедно с това почти съм спряла млечните /в месеца най-много веднъж да ми се случи да хапна малко жълто сирене примерно/. И сега като ви прочетох разбрах защо съм качила толкова желязото. Аз мислих, че е само от тахана, а то и защото не ям млечни. Проблемът обаче е, че съм с таласемия, при която желязото върви нагоре. Обикновено съм към средата, а сега направо минах горна граница  Sad
Можете ли да ме посъветвате как да усвоявам повече калций, отколкото желязо от тахана /но ако може без млечни, че не мога да ги ям напоследък/.
Вкусен ми е таханът. Основно на тахини го ям, в сурови кремчета или в някакъв дип с авокадо. Освен че ми е вкусен и че е полезен и заради калция ми се иска да го консумирам, но това желязо  Sad

# 192
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 765
Е, как да не се нарека Голяма бяла птица Laughing Написала съм сусамов тахан, но имах предвид сусам суров,сусамови семенца непечени, сурови. Много грижи от здравен характер. Пардон! Не се хващайте за думата. Написла съм една безмислица, ама народът не дреме! Ох,шегичка Hug
Иначе, ако не накиснете сусама е горчив!

# 193
  • Добрич
  • Мнения: 5 458
danilu, аз разбрах какво искаш да кажеш и без да се поправяш.

На мен смления сусам без накисване не ми горчи, но не се получава толкова хомогенна смес, както на купения. Предполагам, че това зависи и от уреда за смилане.

# 194
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 765
danilu, аз разбрах какво искаш да кажеш и без да се поправяш.

На мен смления сусам без накисване не ми горчи, но не се получава толкова хомогенна смес, както на купения. Предполагам, че това зависи и от уреда за смилане.
Да, вярно. Зависи от уреда, с който се смила. Аз преди време си закупих един по-мощен пасатор и мели много фино.
А на мен суровият сусам ми горчеше и затова изкисвам. Предполагам обаче, че предварително накиснат става по-лесен за мелене.
И още нещо, не добавяйте лимонов сок. Видя ми се малко киселичко, та предполагам, че без лимонов сок, ще е по-приятно.

Общи условия

Активация на акаунт