повече за сусамовия тахан

  • 195 500
  • 203
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: 3 869
Сусамът се води силен алерген, както и меда. Може би ти имаш изразена чувствителност към него...

# 121
  • Мнения: 7 420
Или точно от кимбинацията с мед?!?!
За мен тази комбинация така или иначе е спорна за ежедневна употреба, точно както мед с орехи... За цяр - да, иначе не бих...
  Защото меда е алерген ли?
  Или самата комбинация нещо не е сполучлива ?

# 122
  • Мнения: 3 869
Комбинацията самата - бързи въглехидрати (мед) с бавни такива (мазнини) и белтъчини - не се усвоява добре от организма, може да има отпадни продукти, които да причиняват реакция. 

# 123
  • Мнения: 7 420
  Аха....
  Много благодаря за отговора!  Simple Smile

# 124
  • Мнения: 1 232
Днес си направих кускус с тахан. Много ми хареса. Утре ще пробвам попара.
Благодаря на Meq за информацията. Тъкмо мислех да го бъркам с мед и нещо се омотах. Обаче няма да правя такива грешки!
За деца на нашата възраст препоръчва ли се?

# 125
  • Мнения: 3 869
Ябълка, ако детето ти е дало някаква алергия към ядки, може да пробваш.
Моят няма алергии, ядки прояде около първата си годинка, тогава и сусамово мляко съм му давала редовно. С тахана се запозна преди година някъде, т.е. на година и половина или малко отгоре. Сега много го харесва. Най-редовно иска филия с тахан и лютеница Simple Smile

# 126
  • Мнения: 2
Здравейте!Аз съм Силвия.Имам проблем със едната става избягал ми е калция. Започнах да приемам сусамово семе и ленено семе смлени по 2-3 на ден,като сусама леко го препека да може да се меле по лесно.Добър резултат.

# 127
  • Мнения: 2
Силвия . по 2-3 чл. от дваете семена.Аз си смилам за 1 седмица да не изветрява.Купувам сама от сортови семена .Не от магазини готов или в буркан защото не се знае от кога е.Пресно,натурално

# 128
  • Добрич
  • Мнения: 5 458
Силвия, лененото семе е добре да се смила непосредствено преди консумация. За една седмица престой ще се окисли. Също не виждам смисъл да печеш сусама - и суров се смила  много добре.

# 129
  • Мнения: 5 713
И защо от сортови семена? Доколкото ми е известно там се обработват семената...по обикновените магазини също може да се намери лен и сусам цели зърна.

# 130
  • Мнения: 3 869
Семена за хранителни цели в никакав случай не се купуват от магазини за посадъчен матариал! Именно заради обработките.
Сусам се продава и био, и белен, и небелен, в диетичните магазани, както и ленено семе. Предвид скромните количества, в които се ползват, е разумно да се предпочетат биоваринтите.

# 131
  • Мнения: 45
Не успях да прочета цялата тема, затова ме извинете, ако въпросът ми вече е отговарян, но колко гр тахан има в 1 суп лъжица?

# 132
  • София
  • Мнения: 2 044
Само не знам дали като е подлаган на топлинна обработка е полезен или вече е само вкусен  Wink.
Всичко съдържащо повече мазнини (включая маслини и авокадо) не трябва да се обработва топлинно, защото мазнините с разпадат на разни непоносими за телата ни съставни. Сусамът, ядките, желтъците на яйзата,...
Ужас Mr. GreenТрябва да се откажа значи от печеният сусам  ConfusedМного често запичам сусам и слънчогледово белено семе и поръсвам салатите,става убийствено вкусно  и ароматно Crazy

# 133
  • Мнения: 289
Комбинацията самата - бързи въглехидрати (мед) с бавни такива (мазнини) и белтъчини - не се усвоява добре от организма, може да има отпадни продукти, които да причиняват реакция.  
Признавам си, че откакто прочетох това малко съм в чуденка за комбинацията от тахан с мед, която синът ми обожава сутрин. Че и аз, че и съпругът ми.
Наскоро ми попадна в-к Санитас на д-р Гайдурков, в който прочетох следното:
"Обобщено можем да кажем:
1. Не съчетавай животински белтъчини с въглехидрати.
2. Съчетавай повсеместно растителни белтъчини и въглехидрати."

Някакви коментари? Аз си признавам, че не съм въобще наясно с тази материя.

# 134
  • Мнения: 3 869
Гайдурков говори за бавните въглехидрати от пълнозърнестите храни и растителните белтъчини. В книгите си и в консултации съветва да се порзва минимално мед и ако може да се избягва. Вкъщи се ползва само за лекарство.

Общи условия

Активация на акаунт