Вашите най-сполучливи творения в кухнята-моля споделете

  • 30 215
  • 79
  •   1
Отговори
# 60
Цитат на: jutoo
Цитат на: Echo
Аз правя една солена палачинкова торта - става страшно вкусна и винаги се изяжда първа!

10 палачинки (както си ги правите), пресен колбас, кашкавал, лютеница, стерилизирани краставички, майонеза.
Колбаса, кашкавала и краставичките се настъргват или се накълцват с блендер. Първата палачинка мажа с майонеза и поръсвам с настърган кашкавал, отгоре слагам друга палачинка и този път мажа с лютеница и поръсвам с настърган колбас, третата палачинка мажа пак с майонеза и слагам краставички. Всичко това повтарям 3 пъти, а последната палачинка мажа с майонеза и поръсвам с кашкавал. Отгоре винаги украсявам с варено яйце и маслини + каквото друго се сетя в момента. Моят съвет е да се маже по-обилно с майонеза и лютеница и да се остави тортата да престои в хладилник половин ден за да се смесят вкусовете - става страхотна. Опитайте!

И аз много я уважавам палачинковата торта, само че слагам и риба тон или риба Перла  Simple Smile


Az slegam i pe4eni 4u6ki na lenti4ki,a sa6to i s kemwi6 stava

# 61
  • Мнения: 5 877
Амииии аз си падам по по-екзотична кухня

пилешки филенца, пълнени с шам фъстък, лук и сини сливи и печени в гювече (като няма тажин).

Провансалски котлети (върху канапе от запечен с масло хляб, залети със сос от цели гъбки, домати и босилек)

Рататуй (пак провансалско ястие, патладжан, пипер, лук и домати на фурна с мащерка)

Индийски самоси (това е предястие, триъгълни тестени джобове със зеленчуци, кашу и месо)

Патица с кестени и портокалов сок

Пиле с тарос, гъби и сирене на гювече

Предястие от желирана риба тон и сирене крема

филе от бяла риба, мариновано в мащерка и тарос и печено на скара

Торта от моркови (всъщност моркови има сравнително малко, повече има ананас и кокос), но върху глазурата има розички от варени в гъст сироп морковени ленти - много ефектно става

Пълнени ябълки с орехи и стафиди, запечени в тесто и сервирани с ванилов сос

пресни ягоди в шоколад

# 62
  • Мнения: 523
това е най-любимата ми торта, научих я от моята майка, като бях още 10 годишна, до ден днешен я правя Grinning

Продукти:
6 яйца
200 гр. масло (2/3 от голяма опаковка масло)
300 гр. смляни орехи (аз ги смилям по-на едро, въпрос на вкус:)
1 и 1/2 чаша захар (чаена чаша)
6 супени лъжици какао (аз слагам винаги малко повече)
2 или 3 ванилии
1 супена лъжица ром или коняк, може и уиски (който не иска да слага алкохол, може да замести с есенция от ром или коняк, но да внимава есенцията на рома е доста силна)

Приготовление:
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Приготвят се 2 части:
1 част - разбиват се с миксер, като се добавят продуктите последователно: 6 жълтъка, 1 ч. захар, маслото, какаото, ванилията и коняка. Разбива се докато стане гладък  шоколадов крем.  (Ако маслото е размекнато и го нарежете на пърчета става по-бързо). Като крема е готов извадете 1 кафеена чаша (ама не от най-малките чашки) от него, който ще се позлва за глазура.
2 част: разбиват се с миксер, като се добавят продуктите последователно: 6 белтъка, 1/2 ч. захар, орехите.

Разбитата смес се добавя към първата и се разбърква всичко докато стане еднородна смес.
След това се изсипва в добре намазана с масло форма за торта (средната големина) и се пече на загрята фурна на 200 градуса.
Бързо се изпича, но аз проверявам дали е готова с клечка за зъби. Когато клечката е суха, тортата е изпечена.

Вади се от формата (без дъното) и още до като е топла се намазва от всички страни с крема, който сме запазили за глазура. Оставя се в хладилник да изстине.
Ако искате може да поръсите кокосови стърготини по краищата, да прилича на купешката торта.Simple Smile

Най-готиното е, че няма как да не стане, ако я прегорите, става като ореховка, малко по-глетава, пак е страшно вкусна.
Хъм сега като я написах дори изглежда, че се прави дълго, но не е така, цялата торта с печенето я правя за по-малко от час:)

# 63
  • Мнения: 523
няма брашно:) никакво - грам няма - аз за това толкова я обичам тази рецепта и за това я пуснах, въпеки че открих още една рецепта за гараш, пусната преди мен - ама моята е по-лесна, по-ефтина и по-бързо се прави хехе
леле каква самореклама си направих:)

# 64
  • Мнения: 523
кила:) пробвай, после сподели за резултата:)
а да може и само бети:)

# 65
  • sofia
  • Мнения: 1 606
Цитат на: Anda
Амииии аз си падам по по-екзотична кухня

пилешки филенца, пълнени с шам фъстък, лук и сини сливи и печени в гювече (като няма тажин).

Провансалски котлети (върху канапе от запечен с масло хляб, залети със сос от цели гъбки, домати и босилек)

Рататуй (пак провансалско ястие, патладжан, пипер, лук и домати на фурна с мащерка)

Индийски самоси (това е предястие, триъгълни тестени джобове със зеленчуци, кашу и месо)

Патица с кестени и портокалов сок

Пиле с тарос, гъби и сирене на гювече

Предястие от желирана риба тон и сирене крема

филе от бяла риба, мариновано в мащерка и тарос и печено на скара

Торта от моркови (всъщност моркови има сравнително малко, повече има ананас и кокос), но върху глазурата има розички от варени в гъст сироп морковени ленти - много ефектно става

Пълнени ябълки с орехи и стафиди, запечени в тесто и сервирани с ванилов сос

пресни ягоди в шоколад


Хайде ако не ти представлява трудност да пуснеш малко рецепти -

# 66
  • sofia
  • Мнения: 1 606
Пропуснах факта да спомена любимите си ..абе нещо като банички от бутер тесто - режеш си ги както си щеш, слагаш по малко сос песто (зелен по възможност, малко парченце домат. Печеш и става страхотно мезе

# 67
  • Мнения: 5 877
Цитат на: bomboto

Хайде ако не ти представлява трудност да пуснеш малко рецепти -


За пилето с шам-фъстък:
купувам филета според броя на гостите. цепвам леко филето по средата, така че да се образува джоб.
За плънката: около два лука се нарязват на лентички и се запържват в малко олио (ползвам тефлонов тиган), така че леко да се карамелизира (да се зачерви). Прибавям нарязани на лентички сушени сливи, слагала съм и сушени кайсии или фурми, все пак общото количество да не надвишава много количеството на лука. Добавям стотина грама шам-фъстък (счукан), може вместо него орехи или бадеми, просто става различно. Мъничко канела, мъничко кориандър, лека лютивина може да се прибави. Опитваш го на вкус и добавяш според предпочитанията си - за по-традиционни гости съм слагала и малко извара в плънката, да не сладни много. Дафинов лист също може да се сложи за малко. Когато ти хареса на вкус, пълниш във джобовете на филенцата и затваряш с клечки за зъби. Като се опече, вадиш клечките, то месото си остава в същата форма. Слагаш в гювечетата, намазваш с мед и чесън и поръсваш със счукан шам-фъстък. Малко мазнина и водичка може, но не повече от една супена лъжица на гювече.


Пилето с тарос е много лесно, просто мариновам филетата в тарос, малко лук и чесън евентуално, босилек и мащерка също се съчетават добре с тароса, но може и без тях. Слагам в гювечето, покривам с ивици по-безсолно сирене (може кашкавал), наръсвам с още от подправките, слагам мазнина и пека. Може да му се сложат и гъби.

За предястието от риба тон - купуваш равни количества риба тон и сирене крема. Аз вземам по две опаковки. Един или два желатина. към рибата се прибавя целина, чер пипер малко, лимонов сок и и половината от разтворения до 60 градуса желатин. Слага се във формичка (аз ползвам голяма кутия от сладолед, като за по-сигурно я застилам с фолио, за да знам, че ще ми се отлепи както трябва. Слага се в хладилника и се чака да се стегне.
Сиренето крема (може да се замести със смес от извара и сметана) се смесва с мащерка, настърган лук, чер пипер, лимонов сок и другата половина от желатина. Излива се върху стегналата се рибена смес и също се желира. После се обръща върху плоска чиния и се гарнира по желание. Изглежда ефектно, защото половината е бяло, половината - тъмно. По средата съм пробвала да слагам зелени подправки, разбъркани с малко от сместа със сиренето.

DUCK A L'ORANGE

една нарязана патица
половин чаша червено вино (абе според мен е малко)
една чаена лъжичка портокалови кори
една скилидка чесън, смачкана
3 с.л. олио
1с.л. брашно или бяло нишесте (неовкусено)
1 1/4 чаша портокалов сок
1 ч.л. мед
1/4 с.л. джинджифил (по-добре пресен)
1 чаша парченца портокал

Надупчете обилно патицата с вилица; сложете на скара или в тава. Изсипете повечето от сладкото вино върху парчетата патешко. Опечете на 300 градуса, като от време на време заливате със соса. Пече се около час на кило от патешкото (тоест ако е едно кило, един час).

В средно голям тиган се задушава в олио портокаловата кора и чесънът. Прибавете 2 лъжици брашно или нишесте до гладка консистенция. Бавно прибавете портокаловия сок, меда и останалото вино. Задушете една минута. Прибавете джинджифила, черния пипер и парченцата портокал; оставете на огъня пет минути. Сервирайте патешкото с горещия сос. Рецептата е предвидена за шестима души.

Тортата с моркови е малко дълга за обяснение, пък и трябва да си ми остане нещо тайно Simple Smile

# 68
  • Мнения: 871
Anda,мислиш ли, че ако на пилето не сложа кориандър, ще разваля рецептата? Отвратителен ми е , как мислиш?

# 69
  • Мнения: 5 877
Ами, няма да я развалиш, давай спокойно без него. Правила съм я няколко пъти с различни вариации, все си става. Джинджифил може, ако ти харесва, внимавай само да не сложиш много, че е със силен вкус. Чер пипер може да се сложи.

# 70
  • Мнения: 871
Цитат на: Anda
Ами, няма да я развалиш, давай спокойно без него. Правила съм я няколко пъти с различни вариации, все си става. Джинджифил може, ако ти харесва, внимавай само да не сложиш много, че е със силен вкус. Чер пипер може да се сложи.

Добре, много ти благодаря, ще пробвам задължително eat

# 71
  • Мнения: 871
Ето още една рецепта за пиле от мен -
       ПИЛЕ ПО ИНДИЙСКИ

ПРОДУКТИ:
800 гр. пилешко месо
сока на 1 лимон
200 гр.кисело мляко
1 ч.л. кимион
2-3 скилидки чесън
2 ч.л. черен пипер
1ч. л. куркума
сол
лют пипер
2 с. л. масло

Пилешкото месо се нарязва на парчета и се накисва със сока от лимона около 30 мин. Киселото мляко се разбърква с обеления и пресован чесън. Добавят се подправките. Така получената марината от киселото мляко се разпределя върху пилето. Съдът се покрива и се оставя за 1 час в хладилника. Фурната предварително се загрява на 250 градуса. Огнеупорен съд се намазва с маслото. Месото с маринатата се поставят вътре и се пекат на умерена топлина между 25 и 30 минути. Сервира се след като поистине.

# 72
  • Мнения: 652
Eдна от моите най-любими, става много бързо:

Ориз за китайци-любители  (щото не е много китайски, ама нейсе)
1 ч ориз, най-добре бланширан
1 ч сварено и накъсано месо (най-добре пилешко)
2 гл лук
3 яица
къри,
черен пипер,
лимон

Ориза го сварявате в 1,5 пъти повече вода, докато я изпие до капка.
В най-големия тиган, който може да докопате, слагате малко олио и го нагорещявате до много силно. Слагате ориза. Пържите около 10-тина мин. Слагате месото, разбърквате, след 2 мин лука, след още 3-5 мин изсипвате яйцата, които сте разбили предварително. Преди да разбъркате слагате ч. пипер и кърито, ама много бързо. Продължете, докато яйцата станат готови. Върху вече готовия ориз, изстисквате лимона.
Приятен апетит.

# 73
  • Мнения: 5 877
Провансалските котлети:

пържоли без кост с големината на филия хляб се изпържват или изпичат, със сол и чер пипер.
приготвят се канапета от филии хляб, на които е махната кората и са намазани с масло.
Прави се заливка от доматен сос, гъби и босилек (вари се до сгъстяване)
Нарежда се пържола върху филията и се полива със соса. Гледайте да има цели малки гъбки, по-ефектно стои.

# 74
  • sofia
  • Мнения: 1 606
Мноого благодаря , Anda!

Общи условия

Активация на акаунт