Хормоните, "виновни" за пълнеенето или отслабването

  • 22 161
  • 84
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: X
разбира се 4е не се сърдя
но ако дадеш линк по темата, би било добре

# 61
  • Мнения: 2 999
разбира се 4е не се сърдя
но ако дадеш линк по темата, би било добре

ще се опитам да намеря  Peace въпреки че за тази статистика знам както казах не от книга то от медицински работници и лекари, с които съм говорила. Peace Имам приятели, които са такива и сме обсъждали не веднъж темата. Но ако намеря нещо интересно по въпроса в нета ще ти пусна линка. Peace Hug

# 62
  • SA
  • Мнения: 3 196
Dundy Sladurska , интересно ми стана това, което си писала за разнообразните млечни, но безлактозни продукти, които се продават в скандинавските дьржави.
По принцип лактозата е захар/ дизахарид/, която се сьдьржа в млякото. За да я усвоява човек, в чревните му власинки се сьдьржа ензима лактаза, който разгражда лактозата до галактоза и глюкоза. Това са прости захари и те се усвояват в тьнкото черво. Този ензим лактаза е силно активен при кьрмачета, чиято основна храна е млякото. Установено е, че с израстването си, ако човек не консумира млечни продукти, активността на този ензим в чревната лигавица постепенно намалява. Това е защото по принцип млякото е продукт, необходим в кьрмаческа вьзраст и зрелия организьм не се нуждае от подобна храна. При много хора , консумиращи постоянно мляко, нивото на този ензим се запазва достатьчно високо, така че те могат добре да усвояват млякото през целия си живот. При друга група хора обаче с вьзрастта активността на ензима намалява необратимо и точно те имат т.нар. непоносимост, или нетолерантност кьм млечни продукти- те не могат да усвояват млечната захар добре и това е причина за стомашно-чревни разстройства.
Предполагам, че от млечен продукт - било то мляко, сирене, извара, кашкавал, да се получи безлактозен такьв - то този продукт подлежи на значителна обработка, защото от него трябва да бьде извлечена млечната захар/ лактоза / и тя да бьде заменена с друг вид захар. При сьвременното развитие на технологиите, това не се сьмнявам , че е вьзможно. Но мисльлта ми е, струва ли си да ядем подобни обработени и силно модифицирани храни? Поне моята представа за здравословно хранене е да се стремя да приемам вьзможно най-естествени и необработени храни, независимо дали става вьпрос за месо, зеленчуци, плодове... Та лично аз ако имам лактозна непоносимост бих избягвала изобщо млечни произведения и не бих приемала безлактозни такива, особено в по-големи количества.

# 63
  • Мнения: 2 999
kameloth   Peace правилни са разсъжденията и точно така стои въпроса с разграждането на лактозата. Преди време четях много информация по отношение на лактозната нетолерантност и също така доста кабинети в болницата съм посетила заради този проблем.  Sick До преди половин година ползвах само такива продукти, защото имах сериозен проблем с консумацията на обикновено мляко. Но чистия въздух, спокойствието в Скандинавието и факта, че тук грижата за човека е на първо място ми позволиха да си стъпя на крака и здравето сега да е на 6 Peace  Интересен е факта, че в суровото мляко преди термична обработка няма концентрирано съдържание на лактоза. По какъв начиня извличат тук вече съм забравила, но имаше връзка не с ГМО, а със самото обработване на млякото.
Това в което съм сигурна е, че както казах в тези страни тук грижата за човека е на първо място  Peace И използването на такива продукти, дори се води за здравословни, тъй като млечните продукти имат своята роля в организма, която е важна. Млечната захар няма нужда да бъде заменена с друг вид захар. Освен това усвояването на безлактозното мляко е доста по-бързо от обикновеното, защото процеса на разграждане е значително по-бърз. Помисли - лактозата + казеина? Знаеш колко време им трябва за усвояването Flutter Махни лактозата и остави казеина  Hug

# 64
  • Мнения: X
аз ли4но за себе си отдавна съм решила, 4е не съм теле и мляко не консумирам  Mr. Green
да не говорим и 4е не го харесвам особено, само  в кафето го търпя

доколкото знам, в кашкавал, сирена и кисело мляко тази лактоза липсва заради процесът на ферментация
но не съм сигурна на 100% в това

и 4естно казано, не вярвам, 4е млякото е полезно за възрастни
сирене и кашкавал, да, полезни са
но млякото от магазина не, след хомогенизацията нищо не остава в него от полза за организма

офф:
много ми е странно нещо
и в Дания, и тук, се твърди, 4е Скандинавието това е: Дания, Швеция, Норвегия
Финландия, Исландия, Ов4ите острови, Гренландия заедно със скандинавието било севера (Norden)
но от Дънди разбирам, 4е финладците май са на друго мнение

Дънди, картата която намерих по въпроса показва то4но, 4е тук при нас тази нетолерантност е силно намаляла
а за Бг е ок. 500%
 newsm78

# 65
  • Мнения: 2 999
Mma Ramotswe   Peace Joy права си  Peace На острова на който живеем се говори шведски въпреки че сме автономна област на Финландия - тукашните се мислят за скандинавци  Joy Ама това е друга тема на разговор и да не спамя  Blush
Млякото аз го ям, след като години наред то липсваше от менюто ми по здравословни причини. Но истината е, че сама си правя вкъщи, сирене, кашкавал.  Mr. Green Чела съм че в мазния кашкавал липсва лактозата.
Но това което ми дойде сега на ум е че именно хомогенизацията на храните, липсата на каквито и да е било естествени продукти вече на пазара, също така ГМО, което много умело се прикрива, а в крайна сметка се ползва водят до все по-големия брой на хормонални нарушения, нещо което преди години, като че ли не е било толка разпространено явление. Ядем изкуствено, живеем под стрес, малко спим и все по-неефикасно се движим, защото нито въздуха е така чист, нито изпълняваме дейностите които са извършвали нашите прадеди. и после защо има болести, хормонални нарушения и затлъстяване. Месото пълно с хормон на растежа, а пестицидите ползвани в зеленчуците могат да те накарат да засветиш  hahaha

# 66
  • SA
  • Мнения: 3 196
А, да, обработването на млякото сьс сигурност няма врьзка с ГМО. "Модифицирани" го използвах по-скоро в смисьл на променени. Иначе лактоза има и в киселото мляко, и в сиренето, но в доста по-малки количества в сравнение с прясното мляко точно заради ферментацията - млечно-киселите бактерии консумират лактозата.
Чела сьм, че всьщност лактозната непоносимост е доста по-често срещана сред вьзрастните хора, но при някои се проявява  с по-неспецифични симптоми и затова остава недиагностицирана.
Иначе и аз като Mma Ramotswe  мисля, че млякото си е храна за кьрмачета. Но кисело мляко, сирене и кашкавал хапвам , де.

# 67
  • SA
  • Мнения: 3 196
От доста време се чудя по един вьпрос и реших да го споделя с вас, може пьк някой да е срещнал някьде информация. Става вьпрос за това защо изчислявайки килокалориите, които приемаме дневно, смятаме и тези, които идват от протеини? Нали по принцип протеините се използват в организма основно като градивен материал и в крайни случаи, когато останалите източници на енергия са изразходени, организмьт посяга на протеините като най-несьвьршен източник на енергия.  Да не говорим, че част от липидите сьщо бива използвана за синтез на хормони, изграждане на клетьчни мембрани и т.н. , а не като гориво. Всички тези размисли ме карат сериозно да се усьмнявам в общоприетите начини и формули, препорьчващи количеството и сьстава на храната, която приемаме дневно. Напоследьк се старая да приемам храни, които знам, че сьдьржат необходими градивни за организма сьставки и честно казано не обрьщам чак толкова внимание на енергийния им сьстав. И поне засега ми се отразява добре.
А Mma Ramotswe, пиша в тази тема, защото мисля , че начиньт на хранене е жизнено важен за хората и е от пьрвостепенно значение за нашето здраве и вьншен вид. Обаче до момента не сьм успяла да вместя разбиранията си в никой от известните ми режими на хранене. Тьрся го за себе си и винаги се радвам, когато някой споделя личния си опит и разсьждения.

Последна редакция: чт, 15 апр 2010, 16:08 от kameloth

# 68
  • Мнения: X
отговорът е в един от твоите линкове:
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/06/20/Th … s-Irrelevant.aspx

нещата не са толкова прости, както ни се иска да са

докато бях на Дюкан консумирах по 3000 ккал дневно и свалях, сега на Вм НВХ консумирам макс 1800 ккал и по4ти нямам промяна в теглото
визуално съм надолу, стегнах се, но кг са същите

единствено калориите от въгл. трябва да се броят
голяма 4аст от мазнините и протеините, както си отбелязала, са градивен елемент и от тях не се пълнее

# 69
  • SA
  • Мнения: 3 196
Да , така е, нещата не са никак прости. Никога не сьм преставала да се удивлявам колко сьвьршен и изумителен е човешкия организьм. Не знам кой го е сьздал, но много по-лесно би било , ако бе оставил указания за експлоатацията му.  Simple Smile

Последна редакция: чт, 15 апр 2010, 20:40 от kameloth

# 70
  • Мнения: X
Ще ти се
всеки трябва сам да ги открива Banghead

# 71
  • Мнения: 871
единствено калориите от въгл. трябва да се броят
голяма 4аст от мазнините и протеините, както си отбелязала, са градивен елемент и от тях не се пълнее

Не съм съгласна за протеините

Цитат
Because the body is unable to store energy in the form of protein, excess consumed protein is broken down and converted into sugars or fatty acids.

Many researchers think excessive intake of protein forces increased calcium excretion.

http://en.wikipedia.org/wiki/Protein_%28nutrient%29

# 72
  • Мнения: X
пише: "голяма 4аст"
а не вси4ки приети протеини
протеините са градивен елемент, а не енергиен запас като мазнините

общо взето препоръките за протеиновия прием са доста размити
най-4есто се препоръ4ва 1 гр  протеин на 1 кг желано тегло (не настоящо)

а 4е 100гр протеини дават 10 гр кр. захар, е ясно отдавна

съЩо и за мазнините
даже да си минал на кетозен метаболизъм, то трябва диетата ти да е балансирана
хем да приемаш достатъ4но мазнини, за да поддържаш кетозата
хем да не са твърде много, защото тогава се "горят мазнини" от диетата, не от мастните депа и не се отслабва

този баланс е трудно нещо
затова трябва да се нау4им да се вслушваме в тялото и да разпознаваме сигналите му

да споделя нещо друго
докато години наред живеех на нискомазнинен режим, мръзнех по цяла година
стоплях се единствено лятото в БГ
тази зима: никакво мръзнене, хем беше много сурова
на минус 25 си ходих без никакъв проблем с обикновените зимни дрехи, без допълнителни блузи и панталони
слагах само шапка и дебели ръкавици

# 73
  • Мнения: 871
пише: "голяма 4аст"
а не вси4ки приети протеини
протеините са градивен елемент, а не енергиен запас като мазнините


именно, по-горе си написала, че няма значение дали се броят протеините, които се приемат
Всъщност има и когато надвишиш тези 1 гр. на желано тегло вкарваш тялото си в кетоза, която уврежда организма в дългосрочен план. Затова диетата на Аткинс е толкова вредна, независимо дали отслабваш тъпчейки се с 3000 ккал на ден.

# 74
  • Мнения: X
мисля, 4е бъркаш кетоза с кетоацетоза

а за броенето имах предвид именно дозата 1г на 1 кг
но явно е излязло доста общо казано и затова съм те объркала

както и да е

нещо интересно имаш ли?

аз открих ей това днес:

http://homodiet.netfirms.com/

Общи условия

Активация на акаунт