повече за сусамовия тахан

  • 195 473
  • 203
  •   1
Отговори
# 165
  • Sofia
  • Мнения: 26 438
на ден по 2-3 с.л.чист/малко задавя/ или разбъркан с мед,прави се и дресинг за салати,може да се пасира с плодове или мляко,варианти много....и все е много вкусен,като халва

# 166
  • BG
  • Мнения: 390
Току що приготвих на мъжа ми следното: 1 ч.л. сусамов тахан, 1 ч.л. мед, 1 к.л. пектин на прах, 1 ч.л. ленено брашно разбъркано в 1 к.ч. кефир.
 Grinning я кажете дали се грижа за здравословното хранене на мъжо.

# 167
  • Бургас
  • Мнения: 10 827
Сусамов тахан използвам само като съставка, когато приготвям хумус.
Не знаех, че може да се хапва чист сусамов тахан просто ей така- изглежда ми малко гнусен. Но щом казвате, че с мед е ОК ще взема да пробвам. И без това съм все с храносмилателни проблеми.
Тази вечер ще правя хумус, а на сутринта ще изям една лъжица тахан с мед.

# 168
  • Мнения: 0
Знам че малко излизам от темата, но по въпроса с желязо-дефицитната анемия мога да споделя аз какво правя. Преди 7г.  се оказа, че хич го нема желязото в депата т.е. 1,1 при хемоглобин 83/ да поясня, изследванията ми ги направиха в ЦЕНТЪР ПО ХЕМАТОЛОГИЯ- СОФИЯ, иначе тук в бургас, месец преди това желязото го бяха изкарали 14- демек в нормата, сестра ми не миряса докато не си отнесох дупето до софето за изследвания/, та както и да е - първоначално желязото и хемоглобина го дигнах медикаментозно, а после започна захранването т.е. да си го доставям с храната и така минах на рибоци и месо, но сурови еееее не съвсем, обработени все пак но не и термично. С две думи /е повечко са / ето рецептата: рибата/ да е дива от моретата и океаните, а не от ферми/ се изчиства , махат се главите и опашката и се слага в съд с морска сол/бг/ и се слага малко вода до нивото на солта, престоява мин. 6часа, изважда се от солта и се слага в съд на течаща вода  30мин., отцежда се , отделят се всички кости, и се отваря като книга за слагане на подправките, които сте приготвили предварително- сладък червен пипер, лют едро смлян червен пипер, натрошен бахар, копър, чесън сушен на люспи. полагат се подправките и рибата се затваря и увива в домакинско фолио, като хубаво се пристяга и се мята във фризера, след три дни е готова за консумация. По същият начин се приготвя и месото само че след 3дни се изважда в хладилника за 2дни и после пак се връща във фризера/прави се за да може да се поемат подправките от месото/ и след това се слага да се суши в хладилника, а там където имате студена суха зима може да се суши навън, после пак във фризера и когато решите вадите размразявате и консумирате. иначе за месото трябва да е без мазнини контра-филе, бон-филе  и подправките са по вкус без бахар и копър, а чесъна на гранули, може и с чубрица, но на мен ми дразни стомаха и я избягвам. Така поддържам много добри нива на желязото и хемоглобина, никакъв проблем /за тези дето си патят от анемия си ги знаят какви са отраженията за косата, ноктите, кожата и концентрацията и и какво ли още не/. И мляко, млечни изделия и яйца не се консумират с рибата и месото защото пречат на усвояването на желязото, пише го и в листовката на медикаментите, когато се взимат такива/в по-преден пост  също беше споменато относно Fe в сусама/.

# 169
  • Мнения: 2 071
Какво означава проблеми със стомаха?
Дали комбинацията от тахан с мед ще помогне при запек, подуване, лош дъх?

Пила съм прополис, пробиотици, ям в момента лимон, мед и орехи всяка сутрин.
Понеже не закусвам ми се иска сутрин да вземам нещо полезно за стомаха си, хем да е вкусно, хем да действа благоприятно  Peace

# 170
  • Бургас
  • Мнения: 10 827
Какво означава проблеми със стомаха?
Дали комбинацията от тахан с мед ще помогне при запек, подуване, лош дъх?

Пила съм прополис, пробиотици, ям в момента лимон, мед и орехи всяка сутрин.
Понеже не закусвам ми се иска сутрин да вземам нещо полезно за стомаха си, хем да е вкусно, хем да действа благоприятно  Peace

Мисля, че таханът е подходящ при стомашни проблеми от сорта на гастрити и стомашни язви.
Така както описваш нещата при теб може би става въпрос за дисбактериоза. Наблягай на пробиотиците в количество 30 милиона живи бактерии на ден и ги съхранявай винаги в хладилник. Трябва да ги пиеш доста дълго време, за да има ефект.
А таханът не пречи и човек без проблеми да си хапва от него. Само че по-ограничено, че е много калоричен.

# 171
  • Мнения: 11 746
Аз съм с гастродуоденит, колит, имам проблем и с тънките черва и от време на време възпалявам жлъчката.
По съвет на позната започнах преди време сусамов тахан именно заради запек, а и ми казаха, че влияе много добре на стомаха, като цяло.
Всяка сутрин по една чаена лъжичка на гладно. Трудно се преглъща, но не е болка за умиране. Simple Smile
Влияе като цяло много добре на стомаха и храносмилането. Не съм имала запек, докато го пих.
После започнах с Пектин (български на прах, пиех го само с малко вода), който ми действа по абсолютно същия начин.
Много съм доволна. Simple Smile
И сега пия Пектин.

# 172
  • Мнения: 3
хей мацки някой може ли да ми каже от къде мога да си взема тахан ?

# 173
  • Мнения: 11 746
хей мацки някой може ли да ми каже от къде мога да си взема тахан ?
Почти във всеки по-голям супермаркет съм срещала. Или на щанда с диетични храни, или където има щанд с изложен мед за продажба.
Има бял и кафяв сусамов тахан. И двата са хубави, но повечето предпочитат май белия.

# 174
  • Мнения: 3
 а за нахут да знаеш нещо :Д благодаря ти междодругото

# 175
  • Мнения: 5 713
В Пикадили, Кауфланд, Билла. В последния е най-евтин нахутът.

# 176
  • Пловдив
  • Мнения: 5 023
Нахут /освен в хипермаркетите/ има и по по -големите квартални супермаркети, както и в магазините за здравословни храни.

# 177
  • София
  • Мнения: 4 878
Има и ленено-сусамов тахан, който повече ми харесва.

# 178
  • Мнения: 596
хей мацки някой може ли да ми каже от къде мога да си взема тахан ?

Ето и от тук може да си поръчаш:

http://ezdrave.com/product/209/susamov-tahan-naturalen-250-gr.html

# 179
  • Добрич
  • Мнения: 5 458
Повече от година купувам редовно на Тръндеви.



Преди експериментирах, но техният най- ми харесва. Вземам от големите стъклени буркани с натурален /първият буркан на снимката/.

Общи условия

Активация на акаунт