Как правите домашно приготвените пюрета?

  • 5 124
  • 89
  •   1
Отговори
  • Мнения: 476
Здравейте,

имаме някой и друг зеленчук, който сме намерили домашен (непръскан, неторен и т.н.) и смятам с тях да започна захранването и да правя пюренца докато свършат, а пък после вече може би ще купуваме.

Дайте някакви рецепти за домашни пюрета Simple Smile то не че кой знае колко сложно, слагаш каквото имаш като заленчук и/или плод и/или месо, ама все пак има някакви пропорции, в които се слагат.  Та мен ме интересуват в какви пропорции ги слагате.

Ще се радвам да споделите вашите изпитани рецепти Simple Smile

# 1
  • загубено
  • Мнения: 6 555
Търсачката не работи ли?

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=7750.0

# 2
  • Мнения: 476
търсачката работи, но информацията специлно за начина на приготвяне на пюрета, която е точно в този линк, който и ти си постанала, е доста оскъдна и пюретата, които се коментират в нея са 3-4 вид само.

Ето защо предлагам на майките, които правят пюренца да споделят опита си.

# 3
  • загубено
  • Мнения: 6 555
Аз точно от тази тема съм си избрала рецепти.

Приготвям само домашна храна на бебето,защото тук няма пюрета готови.
Варя зеленчуците,пасирам и давам.Месото го замразих на
кубчета(много ценна идея от форумът) и само прибавям
към готовото пюре.
Грамажи не спазвам,зависи за колко време готвя,ако е за 2-3 дни слагам повече.

# 4
  • София
  • Мнения: 484
Накисваш зеленчука (преди това го измиваш хубаво),  махаш кората, нарязваш на кубчета, вариш на пара , пасираш, поставяш във формички за лед и замръзяваш. Като е замръзено, освобождаваш от формичката и слагаш в пликче с надис( така пестиш място и не е нужно да купуваш много ледарки.
  За комбинираните пюрета, просто смесваш 2 различни кубчета зеленчук,илимесо както е написано по-горе

# 5
  • загубено
  • Мнения: 6 555
Накисваш зеленчука (преди това го измиваш хубаво),  махаш кората, нарязваш на кубчета, вариш на пара , пасираш, поставяш във формички за лед и замръзяваш. Като е замръзено, освобождаваш от формичката и слагаш в пликче с надис( така пестиш място и не е нужно да купуваш много ледарки.
  За комбинираните пюрета, просто смесваш 2 различни кубчета зеленчук,илимесо както е написано по-горе

Ти замръзяваш и самите зеленчуци ли?

# 6
  • Мнения: 2 052
Беля зеленчуците, режа на едро и накисвам в студена вода за 10-15мин., за да паднат нитратите. Ако са домашни и не са пръскани с нищо може и да го пропуснеш това. Варя на пара и пасирам. В началото, когато ядеше по няколко лъжички слагах във формички за лед, както е описала kanye. После започнах да правя количество за 2 дни. Никакви пропорции не гледам, смесвам както преценя и това е  Peace
По-късно за месните пюрета слагах само по 1 кубче месо в зеленчуковото.

# 7
  • София
  • Мнения: 484
Накисваш зеленчука (преди това го измиваш хубаво),  махаш кората, нарязваш на кубчета, вариш на пара , пасираш, поставяш във формички за лед и замръзяваш. Като е замръзено, освобождаваш от формичката и слагаш в пликче с надис( така пестиш място и не е нужно да купуваш много ледарки.
  За комбинираните пюрета, просто смесваш 2 различни кубчета зеленчук,илимесо както е написано по-горе

Ти замръзяваш и самите зеленчуци ли?


В момента съм замразила само зеленчуци , необработени, т.к не съм я захранила. Но след 15-20 дни започваме и мисля да замразявам по описания начин пюретата, без картоф и тиква, т.к те са издържливи и съм ги оставила в мазето. Тиквичките също мисля да не замразявам, т.к съм чела ,че стават гадни като престоят във фризера. иначе имам замразени и дом броколи и царевица, но на тях докато им дойде редът , не знам дали   ще стават

# 8
  • Мнения: 2 052
Да, картоф и тиквички не стават за замразяване  Peace Картофът става ужасен, въобще не може да се яде, тиквичките миришат на водорасли  Mr. Green

# 9
  • загубено
  • Мнения: 6 555
Аз съм замразявала тиквички на кубчета за супи преди.
Май не са били с кофти мирис Thinking

kanye,аз си помислих че вариш ,пасираш и замразяваш готовото пюре.
И се учудих,аз готвя за 2 дена и само прибавям месото.

# 10
  • София
  • Мнения: 23 186
аз замразих тиквички, обелих, нарязах и във фризера.
на нищо не миришат, дори не виждам разлика в сварения им вид от незамръзвали.
нещо не ми харесаха сварени, пасирани и на кубчета зеленчуци.
пропорциите и при мен са по преценка.

# 11
  • Мнения: 27 524
Тиквичките са си супер след замразяване, няма им нищо - нито мирис, нито друго  Peace

Замразявах само в началото на захранването, когато се налагаше да ползваме малки количества. Купувах само био зеленчуци, правех на пара в уреда на Авент, т.е. без да се налага да доливам вода, пасирах и замразявах на кубчета. Които после комбинирах. Това е ок до макс годинката. Детето има вече други вкусове и такива блудкави зеленчуци са му безвкусни след това  Simple Smile Сега, когато й готвя, правя ден за ден. Ползваме и готовите менюта за над годинка на Хип  Simple Smile

# 12
  • Мнения: 2 052
Явно само на мен ми миришат на водорасли замразените тиквички  Mr. Green

# 13
  • Мнения: 3 114
Не само тиквичките, нито един зеленчук не ми харесва сготвен след замразяване. Явно е въпрос на вкус.

# 14
  • Мнения: 8
Аз не замразявам, но имам въпрос към вас - слагате ли захар в домашното плодово пюре или не?Моите нещо не се долюбват без захар....

# 15
  • Мнения: 2 052
Не, бебета нямат нужда от захар и сол  Peace

# 16
  • София
  • Мнения: 484
Аз също знам ,че не се слага захар и сол, макар ,че в част от готовите пюрета май слагат сол

# 17
  • загубено
  • Мнения: 6 555
Захар не слагам,но аз правя супа после пасирам и слагам зехтин и лимон.
Сладки плодови пюрета не съм правила.

# 18
  • Мнения: 2 052
Аз също знам ,че не се слага захар и сол, макар ,че в част от готовите пюрета май слагат сол
Сол слагат в пюретата след 8м.  Peace А захар има в някои пюрета след 4м., но според мен е хубаво да се избягват тези пюрета.  Peace

# 19
  • Мнения: 476
Имам много важен въпрос към вас дами Simple Smile
 
от къде си намирате зеленчуците ?

ще ми се да замразя много неща, ама няма от къде да намеря зеленчуци, за които да знам, че не са третирани с нищо.

По пазарите сега има голямо разнообразие на есенни плодове и зеленчуци, но за там е 100% сигурно, че са третирани- нищо, че са сезонни.

# 20
  • София
  • Мнения: 484
На мен ми донесоха от провинцията, бях накарала свекито да разпитва от познати, и все пак да не са пръскани, нямам много като количество, но като за начало ще стигнат . За след това съм решила да вземам от пазара в Младост, има един поп , продава стока от някакъв манастир, водят я за биологично чиста

# 21
  • Мнения: 476
и аз съм така. Майка ми и баща ми разпитват хора, които гледат разни зеленчуци и избират тези, които не са пръскани. За сега картофи имам доволно - добре, че съседът им е мързелив и не ги пръска Wink имам и моркови, няколко тикви и малко ябълки, ама само това. За може би 2 месеца имам, ама после....

кажи за тоя поп Simple Smile
и аз търся нещо такова. Ако трябва и до Младост ще дойдем, за да купим.

# 22
  • София
  • Мнения: 484
Ами откакто закриха пазара в Дървеница , често пазаруваме от младост 1 (пазара е до метро станцията). При него не е най-угледната стока и няма кой знае какво разнообразие , но каквото и да сме взели е било хубаво на вкус

# 23
  • Мнения: 157
Аз не си представям скоро захар и сол да дам и да сложа. Против и двете съм, бебо е на 9 м, само на пара зеленцуци, варива му правя, плодове. Възможно най-здравословно се опитвам да го захранвам.

# 24
  • Мнения: 476
Някой беше писал, че прави пюре за повече дни, а не ден за ден. Това е много добра идея, защото всеки ден да правиш си е направо.... Колко дни издържа в хладилника пюрето?

# 25
  • Мнения: 157
Ако правиш без да стерилизираш и замръзяваш, поне за 2 дни изкарват пюретата в хладилника.

# 26
  • Мнения: 4 292
Да и аз до два дни. Правя една супа, пасирам цялата, яде веднъж и има за още два пъти. Досега беше лесно един картоф, една тиквичка колко му е, но като въведох месото, ами иска си време и като сложим една закуска, обяд, следобед пак и за нас едно ядене, ами то цял ден в кухнята трябва да съм Simple Smile

# 27
  • Мнения: 157
Да и аз до два дни. Правя една супа, пасирам цялата, яде веднъж и има за още два пъти. Досега беше лесно един картоф, една тиквичка колко му е, но като въведох месото, ами иска си време и като сложим една закуска, обяд, следобед пак и за нас едно ядене, ами то цял ден в кухнята трябва да съм Simple Smile
Да, така е, за съжалеление като искаме здравословно хранене за нас и бебета ни, не купешки. И аз съм така, все домашно и здравословно готвим вкъщи и бая време прекарваме в кухнята.  chef

# 28
  • тук
  • Мнения: 510
Сготвените зеленчуци се окисляват за 24 часа, независимо дали стоят в хладилник или не.Тази храна може да не е опасна - т.е. развалена, но със сигурност вече няма никакви полезни хранителни качества, а напротив - води до повишаване на нивото на киселинност в организма, което не е добре нито за бебе, нито за възрастен. Затова аз, ако нямам време за ежедневно приготвяне на храна, замразявам.

Много ми стана любопитно споделеното за вкуса на тиквичките, защото не съм замразявала скоро. Но със сигурност имам този проблем със зеления фасул - ако го замразя, след това ми мирише на антибиотик  newsm78

# 29
  • загубено
  • Мнения: 6 555
Аз готвя за 2-3 дни,нямам възможност за всеки ден.
Не замразявам,но пасирам горещи  слагам капачка веднага така че се получава вакум.
Споделих с дет.лекар и каза,че не е проблем.

А някой замразявал ли е домат?
Вчера моя позната ми сподели,че е правила във формички за лед
и после става за готвене.
Никога не съм правила ,та ако някой е замразявал,моля да сподели.

И тиквичките и зеленият боб са си ок за мен след замразяване.
Само морковите са ми твърди и някак сухи.

# 30
  • Мнения: 157
Аз готвя за 2-3 дни,нямам възможност за всеки ден.
Не замразявам,но пасирам горещи  слагам капачка веднага така че се получава вакум.
Споделих с дет.лекар и каза,че не е проблем.

А някой замразявал ли е домат?
Вчера моя позната ми сподели,че е правила във формички за лед
и после става за готвене.
Никога не съм правила ,та ако някой е замразявал,моля да сподели.

И тиквичките и зеленият боб са си ок за мен след замразяване.
Само морковите са ми твърди и някак сухи.
Да, аз така си замразих домати, пасирани във формички за лед, така правя и краставици, защото аз готвя и сурови супи, а да има и за бебо зимата.
Моркови и червено цвекло ще замръзявам, но четох, че трябва първо да се бланшират иначе не били ок.
Ти зеления боб суров ли го замръзяваш? Аз за първа година замразих, не знам дали ще е добър така

# 31
  • загубено
  • Мнения: 6 555
Аз готвя за 2-3 дни,нямам възможност за всеки ден.
Не замразявам,но пасирам горещи  слагам капачка веднага така че се получава вакум.
Споделих с дет.лекар и каза,че не е проблем.

А някой замразявал ли е домат?
Вчера моя позната ми сподели,че е правила във формички за лед
и после става за готвене.
Никога не съм правила ,та ако някой е замразявал,моля да сподели.

И тиквичките и зеленият боб са си ок за мен след замразяване.
Само морковите са ми твърди и някак сухи.
Да, аз така си замразих домати, пасирани във формички за лед, така правя и краставици, защото аз готвя и сурови супи, а да има и за бебо зимата.
Моркови и червено цвекло ще замръзявам, но четох, че трябва първо да се бланшират иначе не били ок.
Ти зеления боб суров ли го замръзяваш? Аз за първа година замразих, не знам дали ще е добър така

Зеленият боб го слагам във вряща вода за 1 минута и после го измивам със студена.
Майка ми го прави така,казвала ми е че се прекъсва някакво окисляване.
Да не говоря на изуст,ще я питам и ще пиша пак.

А краставиците не стават ли кишави?

# 32
  • Мнения: 157
Аз готвя за 2-3 дни,нямам възможност за всеки ден.
Не замразявам,но пасирам горещи  слагам капачка веднага така че се получава вакум.
Споделих с дет.лекар и каза,че не е проблем.

А някой замразявал ли е домат?
Вчера моя позната ми сподели,че е правила във формички за лед
и после става за готвене.
Никога не съм правила ,та ако някой е замразявал,моля да сподели.

И тиквичките и зеленият боб са си ок за мен след замразяване.
Само морковите са ми твърди и някак сухи.
Да, аз така си замразих домати, пасирани във формички за лед, така правя и краставици, защото аз готвя и сурови супи, а да има и за бебо зимата.
Моркови и червено цвекло ще замръзявам, но четох, че трябва първо да се бланшират иначе не били ок.
Ти зеления боб суров ли го замръзяваш? Аз за първа година замразих, не знам дали ще е добър така

Зеленият боб го слагам във вряща вода за 1 минута и после го измивам със студена.
Майка ми го прави така,казвала ми е че се прекъсва някакво окисляване.
Да не говоря на изуст,ще я питам и ще пиша пак.

А краставиците не стават ли кишави?
Не знам какво имаш предвид под кишави? то е като доматите, пасирани и във формичките, после ги добавяш към нещо. Вкусът се запазва. Както и на доматите, като са си вкусни и си миришат на домати, хубави са, особено посред зима, когато такъв мирис не може да намериш.
Аз избързах значи с зеления боб, не бях замръзявала, имах много и така суров го сложих във фризера.
Сега се чудя как да постъпя с цвеклото, но май със сигурност трябва да го бланширам преди това

# 33
  • София
  • Мнения: 23 186
нищо му няма на зеления боб, и аз директно го замразявам.
съвсем си е както трябва после.

# 34
  • загубено
  • Мнения: 6 555
Цвекло не съм замразявала никога,идея нямам.
А карфиол замразявал ли е някой за бебе?Преди съм слагала суров,само го измивах
отцеждах водата и замразявах.Сега за дребното не знам.

# 35
  • Мнения: 6
Момичета , едно бързо въпросче,че дребното мрънка- плодовите пюренца от сурови плодове ли ги правите или ги варите? Моята нещо им се муси на суровите, и мислех ако ги сваря може да са и по вкусни? newsm78

# 36
  • Мнения: 4 292
Тони, всичко сурово! Комбинирай ги, така че да и харесат, примерно круша, банан, ябълка. Общо взето при мен банана е спойката.
 Зеленият боб сварявам на пара почти до готовност и така замразявам, суров не съм, за тиквичката да ви кажа първия път, в който я направих така пасирана и във форми за лед, просто я хвърлих после, ами не става, текна една вода след размразяване, стана кишава не ми хареса. Замразих пак на пара на парченца, после вадя и пасирам по-добре ми  е.
 Карфиолът мисля пак така, сварен да го замразя.

Последна редакция: пн, 14 окт 2013, 15:23 от Anntoaneta

# 37
  • Мнения: 476
Аз днес купих няколко глави пъщарнак. Да си призная даже не бях виждала такова нещо преди да разбера, че е добре да давам на бебчо и то как ли разбрах - като гледам какво има в другите пюрета като състав Simple Smile

Сега се чудя обаче как да го замръзя. Дали суров нарязан на кубчета или бланширан.
Чудя се също и за целината какво да я правя. Вие как сте справихте с тези зарзавати ?

# 38
  • загубено
  • Мнения: 6 555
Антоанета,плодовете ги пасираш и даваш ли?
Моята не иска,вчера повърна от банан.
Плод не вкусва,мръщи се и толкова.
давам каша с плодове(фрутукрема) ама не е същото.
Синът ми на тази възраст ядеше плодове по 2 пъти на ден.

Дайте някакви идеи как да я накарам да хапва плод,8 месеца и половина е.

# 39
  • Мнения: 4 292
neraiida  Hug Плодовете като пюре, стържа ги на най-ситното на рендето, нямали сме проблеми до сега с нищо, но ако съм пропуснала да му дам преди обед, следобед добавям във Фрутокрема и яде. От кремовете само това признава Бискотото и Фарин Лакте изобщо не ги иска.
 Другото сутрин редувам или кус кус, астраки, трахана със сирене, или овесени ядки с плодове, или елда, много ги яде. Имам едни сливи, супер сладки, замрАзих си точно, заради сладостта им и ги ползвам да подслаждам с тях.

# 40
  • Мнения: 157
Моят мъник е ял все сурови плодове, но като му давам повечко ябълка например, понякога я пека, понякога на пара и пюрирам, всякак ги обича и всякак ги яде. Зависи си от детето и предпочитанията, но от 6м все си яде сурови, само нещо райска ябълка май не харесва Simple Smile

# 41
  • Мнения: 476
Цвекло не съм замразявала никога,идея нямам.
А карфиол замразявал ли е някой за бебе?Преди съм слагала суров,само го измивах
отцеждах водата и замразявах.Сега за дребното не знам.
Вчера замразих сигурно около 4 кг карфиол и 3кг броколи. Направоми се.....

Технологията - след като измих и нарязах, киснах в студена вода за около 20-30 мин, за да паднат нитратите и после бланширах за 3 минути. След балнширането веднага се залива със студена вода, за да се спре сваряването на зеленчука, после се отцежда, нарежда се в торбички, на които въздуха се изкарва максимално и хоп във фризера Simple Smile

# 42
  • загубено
  • Мнения: 6 555
Цвекло не съм замразявала никога,идея нямам.
А карфиол замразявал ли е някой за бебе?Преди съм слагала суров,само го измивах
отцеждах водата и замразявах.Сега за дребното не знам.
Вчера замразих сигурно около 4 кг карфиол и 3кг броколи. Направоми се.....

Технологията - след като измих и нарязах, киснах в студена вода за около 20-30 мин, за да паднат нитратите и после бланширах за 3 минути. След балнширането веднага се залива със студена вода, за да се спре сваряването на зеленчука, после се отцежда, нарежда се в торбички, на които въздуха се изкарва максимално и хоп във фризера Simple Smile

Благодаря .
Бланшираш само с вода ,нали?

# 43
  • София
  • Мнения: 973
Здравейте момичета, записвам се да ви следя защото споделения опит ще ми е доста от полза.
Още ни е рано за захранване, но искам да ви следя, за да знам какво ме чака тъй като съм решила сама да приготвям храната на бебчо. За сега съм замразила тиквички, броколи и карфиол (като предварителни ги бланширах) и печени чушки. Понеже захранването ще ни се падне точно зимата, не знам какво друго бих могла да си набавя като заленчук.
Някой ползвал ли е за бебето си от тези замразените продукти на Бондюел? И стават ли изобщо за бебета

# 44
  • София, България
  • Мнения: 2 222
Аз си купувах от Хит или биомагазините био зеленчуци. Имаше пресни и през зимата.

# 45
  • Мнения: 128
много полезна темичка. Записвамс е да ви следя. раничко ми е още, но да събирам инфо.

Хубав ден на всички

# 46
  • Мнения: 476
Цвекло не съм замразявала никога,идея нямам.
А карфиол замразявал ли е някой за бебе?Преди съм слагала суров,само го измивах
отцеждах водата и замразявах.Сега за дребното не знам.
Вчера замразих сигурно около 4 кг карфиол и 3кг броколи. Направоми се.....

Технологията - след като измих и нарязах, киснах в студена вода за около 20-30 мин, за да паднат нитратите и после бланширах за 3 минути. След балнширането веднага се залива със студена вода, за да се спре сваряването на зеленчука, после се отцежда, нарежда се в торбички, на които въздуха се изкарва максимално и хоп във фризера Simple Smile

Благодаря .
Бланшираш само с вода ,нали?

Да. Бланширам само с вода.

Иначе относно зеленчуците, които могат да се вземат в момента освен карфиол, броколи и чушки, е може би пащърнака. До колкото разбрах сега му е сезонът и присъства в менютата на доста от купешките пюрета.

# 47
  • загубено
  • Мнения: 6 555
Цвекло не съм замразявала никога,идея нямам.
А карфиол замразявал ли е някой за бебе?Преди съм слагала суров,само го измивах
отцеждах водата и замразявах.Сега за дребното не знам.
Вчера замразих сигурно около 4 кг карфиол и 3кг броколи. Направоми се.....

Технологията - след като измих и нарязах, киснах в студена вода за около 20-30 мин, за да паднат нитратите и после бланширах за 3 минути. След балнширането веднага се залива със студена вода, за да се спре сваряването на зеленчука, после се отцежда, нарежда се в торбички, на които въздуха се изкарва максимално и хоп във фризера Simple Smile

Благодаря .
Бланшираш само с вода ,нали?

Да. Бланширам само с вода.

Иначе относно зеленчуците, които могат да се вземат в момента освен карфиол, броколи и чушки, е може би пащърнака. До колкото разбрах сега му е сезонът и присъства в менютата на доста от купешките пюрета.

Благодаря ти.
Аз чушките ги слагам така,не бланширам.
Пъщарнак не съм давала,тук няма готови пюрета и идея нямам какво има в тях.
Само на Нестле има 2-3 вида,но не са на почит.

# 48
  • София
  • Мнения: 484
А морковите преди да ги замразите бланширате ли ги

# 49
  • София
  • Мнения: 23 186
А морковите преди да ги замразите бланширате ли ги

аз не  Rolling Eyes
изобщо май никой зеленчук не бланширам, само мия и замразявам.

# 50
  • загубено
  • Мнения: 6 555
А морковите преди да ги замразите бланширате ли ги



Моркови не замразявам,после стават жилави.

# 51
  • Мнения: 476
Морковите ние ги съхраняваме в пясък. Така би следвало да се запазят няколко месеца. По тази причина и не съм замръзявала.

Обаче се чудя какво да правя с тиквата. Започнахме да даваме тиква преди 2 дни и мъжът ми отряза цяла тиква. Чудя се какво да правя с остатъка. Добре ли е да се замразява?

# 52
  • София
  • Мнения: 484
аз също започнах с тиква преди седмица. Ден за ден си режа парченце и приготвям на пара. Остатъка от тиквата оставям в хладилника , увита във фолио. като ми остане след въвеждането и на моркава, ще я сготвя за ММ.   имам още две малки тиквички за по нататък.
   в пясък имам 10-тина моркова, но ми донесоха една торбичка без стебла и не съм сигурна дали мога така да ги сложа в пясъка  newsm78

# 53
  • София, България
  • Мнения: 2 222


Обаче се чудя какво да правя с тиквата. Започнахме да даваме тиква преди 2 дни и мъжът ми отряза цяла тиква. Чудя се какво да правя с остатъка. Добре ли е да се замразява?

направи мъфини, чудни стават

http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D0%B8%D0%BD%D0%B8

# 54
  • Мнения: 157
аз също започнах с тиква преди седмица. Ден за ден си режа парченце и приготвям на пара. Остатъка от тиквата оставям в хладилника , увита във фолио. като ми остане след въвеждането и на моркава, ще я сготвя за ММ.   имам още две малки тиквички за по нататък.
   в пясък имам 10-тина моркова, но ми донесоха една торбичка без стебла и не съм сигурна дали мога така да ги сложа в пясъка  newsm78
Да, няма проблем да ги слагаш без стъбла в пясъка и така да ги съхраняваш Simple Smile

# 55
  • загубено
  • Мнения: 6 555
Тиквата как я давате?Сварявате и..?


# 56
  • София, България
  • Мнения: 2 222
Тиквата как я давате?Сварявате и..?




Сварявам на пара, иначе поема доста вода. После намачквам и слагам в каша, или в някакво друго пюре - с картофче, морков ... и каквото там има.


Само да ви кажа и каква идея ми даде днес една мама от площадката:

Натъпкват се в бурканчета сурови плодове - без захар, без нищо, затварят се и после се стерилизират десетина минути. Ставали чудни за каша, следобедна закуска и дори за сок.

# 57
  • Мнения: 157
Тиквата как я давате?Сварявате и..?




Сварявам на пара, иначе поема доста вода. После намачквам и слагам в каша, или в някакво друго пюре - с картофче, морков ... и каквото там има.


Само да ви кажа и каква идея ми даде днес една мама от площадката:

Натъпкват се в бурканчета сурови плодове - без захар, без нищо, затварят се и после се стерилизират десетина минути. Ставали чудни за каша, следобедна закуска и дори за сок.

Да, и аз я правя на пара за 5 мин, става много бързо, аз му давам тиква с кокосово масло и щипка канела. Бебчо си облизва пръстите и иска още... Simple Smile

# 58
  • загубено
  • Мнения: 6 555
Благодаря ви.
Днес взех и утре ще я пробвам ще иска ли да я яде.

# 59
  • Мнения: 157
Благодаря ви.
Днес взех и утре ще я пробвам ще иска ли да я яде.



Ще иска, само дано да е от вкусните, че аз взимам някои домашни и са вкусни, но друг път купешки не попадам. Не вярвам да не му хареса.

# 60
  • загубено
  • Мнения: 6 555
Благодаря ви.
Днес взех и утре ще я пробвам ще иска ли да я яде.



Ще иска, само дано да е от вкусните, че аз взимам някои домашни и са вкусни, но друг път купешки не попадам. Не вярвам да не му хареса.

Ще я пробвам с картоф и морков,дано я опита.
Много трудно приема нови храни малкото ,
все още се мръщи на банан а лимон обича.


Някой питаше как се съхранява тиквата.
Сега четох ,или сурова и нарязана на парчета,
или сварена и намачкана(пюрирана) и във фризера.
Аз лично ще замразя сурова.

# 61
  • Мнения: 157
А лимон, аз цитруси не съм давала..те не са ли по-късно? Тя дълго издържа и без да я замръзяваш, може само в хладилника, бебчо бая тиква изяде.

Последна редакция: пн, 28 окт 2013, 08:33 от Vivi

# 62
  • загубено
  • Мнения: 6 555
Лимон изстисквам в пюрето от 6-ти  месец.
Много и харесва,и така го яде като и дам.
Не знам,от кой месец се дава в Бг аз съм в Гърция,тук се дава
сок от портокал разреден 1:1 с вода от 5 месец,и ябълка така.
Моята не иска,за сега.

Тиквата я направих,изяде няколко лъжички с кеф.
Не посмях да давам много,да видя за реакции.

Последна редакция: пн, 28 окт 2013, 08:33 от Vivi

# 63
  • Мнения: 476
Тиквата ние като я отрязахме една цяла, стои така 10 дни вече в хладилника.
Проверявам я всеки ден, честно казано нищо и няма. Той много я хареса и като гледам една тиква ще я изяде за 2 седмици Simple Smile

Вие от кога започнахте да давате разни каши и какво по-точно?
Аз се чудя каква точно им е хранителната стойност. Добре ли е в крайна сметка да се дават.

# 64
  • загубено
  • Мнения: 6 555
Каши давам от 5 месец,като смених само възрастта.
Не знам какви каши има в Бг тук
има на Нестле,Йотис,Милупа,Ню-Ню....най различни са.
Повечето лекари казват да се дават до захранване със супи,
после се спират.Много трупали килца хлапетата от тях,
моята е на почти 9 още яде.

# 65
  • София, България
  • Мнения: 2 222
Моят е на 2 години и още яде каши. Е, не всеки ден разбира се, но това ми се явява почти единствен вариант да му дам пресен плод, като го пасирам в кашата. Иначе не ги ще.

А как правите спанака  newsm78 Имам пресен и съм в чуденка  newsm78

Последна редакция: вт, 29 окт 2013, 18:54 от радос

# 66
  • загубено
  • Мнения: 6 555
Днес купих спанак и мислех да го измия,нарежа и замразя така.

От колко се дава спанак?

# 67
  • София
  • Мнения: 484
Днес купих спанак и мислех да го измия,нарежа и замразя така.

От колко се дава спанак?


До колкото съм чела след 6-7 месец , може и по-късно. Аз по същият начин съм го замразила.

За приготвянето мисля по стандартния начин, на пара и след това пасирам, но най-вероятно ще бъде заедно с друг зеленчук. имаме време до тогава

# 68
  • София, България
  • Мнения: 2 222
Как точно ще стане варенето на пара на спанака  newsm78 Аз имам решетка, но си мисля, че ще се полепи по нея. А и баба ми днеска каза, че трябвало във вода да се вари, че да му излезнело малко от желязото. И копривата също така трябвало да се попари.

Четох няколко статити, ето извадка:

И накрая, когато приготвяме храна за бебето с участието на спанака, трябва да сме наясно с няколко особено важни условия:

•    Преди всичко той трябва да бъде пресен, а не престоял, тъй като престоелият крие опасност от натравяне с нитрити. - моят е бран в петък, събота, дали да го считам за престоял вече  newsm78

•    Спанакът не е капризен и труден за приготвяне. Достатъчно е да бъде измит обилно и готов за удивително много и разнообразни гозби.

•    Ако не го готвим същия ден, непременно трябва да го сложим в хладилника. - и това не съм направила, стои на хладно в коридора

•    Най-важното условие преди да го включим в състава на супичка, пюре, каша или каквато и да е друга гозбичка за бебето, е да го бланшираме в кипяща вода.

•    Готовото ястие, съдържащо спанак, е предназначено само за еднократно хранене от бебето.

•    Претоплянето му и предлагането му повторно е абсолютно забранено! Има голяма опасност от натравяне с нитрити, образували се вследствие повторната топлинна обработка!

Последна редакция: вт, 29 окт 2013, 22:16 от радос

# 69
  • София, България
  • Мнения: 2 222
И още нещо, купила съм едни овесени ядки, и понеже досега не съм варила и давала да питам вие как ги правите за бебето - смесвате ли с плод, варят ли се предварително  newsm78

# 70
  • Мнения: 476
Аз доколкото знам спанакът е един от заленчуците, който задържа най-много нитрати. Тъй, че не прекалявайте с него. Аз даже изобщо няма да давам до годинката поне или съвсем в минимални количества няколко пъти колкото да го въведа като храна. Поне преди да го обработите топлинно го накиснете 30 мин във вода, за да паднат някаква част от нитратите.

# 71
  • загубено
  • Мнения: 6 555
Леле Радос,това със спанакът ме остави без думи.
Да си призная никога не съм чела за него,
готвя рядко за големият си син но понякога претоплям.
За беба мислех да слагам по малко към супата и ,
като постепенно увелича количеството.
Утре ще се разровя да прочета повече в нета.

И сега имам замразен спанак в хладилникът,от поне 6 месеца.
Ползвам го за нас,не съм имала проблеми.

# 72
  • Мнения: 157
Момичета, аз на моя бебо му давам спанак, давала съм и пресен в пюренцата, слагам малко листа и пасирам.
За нитратите, четох как да се отървен от тях, има материали, ако искате ще постна.
В тенджера с вода слагам 2 лъжички оцет или лимон и чакам 20-30 мин, след това измивам и подсушавам зеленчуците...и така му давам, като се надявам, че наистина маха нитратите, така правя и с броколи и с други не-био зеленчуци

# 73
  • София
  • Мнения: 484

За нитратите, четох как да се отървен от тях, има материали, ако искате ще постна.
В тенджера с вода слагам 2 лъжички оцет или лимон и чакам 20-30 мин, след това измивам и подсушавам зеленчуците...
А не поемат ли така миризмата на оцета? newsm78
 Ще е полезно да постнеш материала, ако не те затруднява

# 74
  • Мнения: 1
Момичета, аз на моя бебо му давам спанак, давала съм и пресен в пюренцата, слагам малко листа и пасирам.
За нитратите, четох как да се отървем от тях, има материали, ако искате ще постна.
В тенджера с вода слагам 2 лъжички оцет или лимон и чакам 20-30 мин, след това измивам и подсушавам зеленчуците...и така му давам, като се надявам, че наистина маха нитратите, така правя и с броколи и с други не-био зеленчуци

Здрасти, не знаех за начина на премахване на нитратите чрез оцет или лимон. Добре, че отворих форума. Аз гледам да пазарувам био храни, но вземам и от популярните, както и да е метода ще ми е от полза. А за спанка мислех да го въвеждам тези дни на моето мъниче. Листата се запаряват за около 4мин във вряща вода, когато омекнат се отцеждат от водата и се пасират в комбинация със сладък картоф, тиква или обикновен картоф. Знам и още рецептички сладък картоф, спанак и граххххх и детето плаче...

# 75
  • София, България
  • Мнения: 2 222

За нитратите, четох как да се отървен от тях, има материали, ако искате ще постна.
В тенджера с вода слагам 2 лъжички оцет или лимон и чакам 20-30 мин, след това измивам и подсушавам зеленчуците...
А не поемат ли така миризмата на оцета? newsm78
 Ще е полезно да постнеш материала, ако не те затруднява

На тенджера с вода две лъжички ... според мен няма как да се усети миризмата, особено пък ако е лимон. Но дали действа е въпроса. Иначе накисваш зеленчуците в такава вода, нали?

Аз днес го накиснах спанака за 20 мин във вода, после го бланширах и после го пасирах с ориз и картофи. И немА никакъв успех ... Имам още няколко листенца за утре. Чудя се тоя път с какво да го комбинирам, та да успея да го прокарам  newsm78

А, и още нещо се сетих. Купила съм си пресен пащърнак, вдругиден мисля да го въвеждам. Ако някой се чуди какво да го прави - той всъщност може да замести морков. Малко е по-различен, но върши същата работа  Wink

# 76
  • София
  • Мнения: 484
За лимона , да няма да се усети, но оцет  newsm78. Ще пробвам с лимон.
  А пащърнак откъде намери? Аз съм си приготвила, готово пюре на Хип,  В магазините има само вносен, който не ми вдъхва много надежда.
  Също искам да попитам, някой виждал ли е на готово  пюре  сладък картоф. ММ категорично забрани да купя от магазините, според него било ГМО.

# 77
  • загубено
  • Мнения: 6 555
Сладкият картоф що да е ГМО?
От къде прочете това инфо?

Не мисля че е.

# 78
  • Мнения: 157
Момичета, аз го правя с оцет, като се измият, нищо не се усеща, знам че може и с лимон, но не винаги имам или не винаги искам да сложа единствения си лимон за киснене на зеленчуци.
ето 2 статии по темата, става и със сода, става и с лимон, в двете статии е описан подход.

http://gotvach.bg/n5-36297-Как_да_премахнем_нитратите_от_зеленчуците

http://natureinsider.com/2013/09/in-goodfood-magazine-2/

# 79
  • София, България
  • Мнения: 2 222

  А пащърнак откъде намери? Аз съм си приготвила, готово пюре на Хип,  В магазините има само вносен, който не ми вдъхва много надежда.
 

Ние ходихме в Македония миналата седмица, в Крива Паланка, там има селски пазар в събота сутрин. Но моя мъж ходил вчера на женския пазар в София и каза, че и там имало много пащърнаци.

# 80
  • София
  • Мнения: 15 254
Пащърнак продават и бабите и около пазара на "Граф Игнатиев".

# 81
  • Мнения: 476
Ние купихме пащърнак от една био ферма. Уж следва да е "био", ама т то можели да имаш гаранция в днешно време. Био фермата е Моравско село.

Виждам, че има разлика с тоя, който сме купили от пазара. Разликата е чисто визуална Simple Smile тия от биофермата са едни по-дребнички и по-сочни. А тия, които купихме от пазара, честно да ви кажа вътре сърцевината е толкова твърда, че колкото и да варим на пара, нищо не става. Направо като дърво твърда.

# 82
  • София, България
  • Мнения: 2 222
и нашата сърцевина е по-твърда, даже като дадох парче /дълга четвъртинка/ беба оглозга страничното, а сърцевината остави.

А вие ходихте до Моравско село само за пащърнак ли  newsm78 Гледат ли други зеленчуци там?

# 83
  • Мнения: 476
Не сме ходили. Нали имаше изложение тая седмица "Месомания" в Експоцентър на Цариградско, та там имаха щанд и купихме, но казаха, че в София се продава тяхна продукция по разни био магазини, но не се поинтересувах повече.

# 84
  • Мнения: 12
Аз предпочитам пресните зеленчуци, ако имам възможност не слагам замразени . Слагам всичко в тенджера под налягане за 5 минути и яденето за децата е готово. Напр.  вечерята им снощи беше  -  6-7 картофа, 4-5 розички броколи,  морков и малко сол. Варя под налягане 5 минути. Като отворя капака на тендерата прибавям 2 лъжици масло и малко сиренце . Бързо, лесно, вкусно...

# 85
  • Мнения: X
Месото варя под налягане. Зеленчуците на пара.
Правя и пюрето всеки ден.
Когат нямам възможност да и правя купувам хип или bebivita.

# 86
  • Мнения: 472
Варя зеленчуците в тенджера по най-обикновения начин. Пасирам и толкова. Понякога слагам сухар, масло, сирене, жълтък. Готвя ги за два дни- в деня в който са сварени и на следващия. Нищо им няма за  24 часа в хладилник. Месни не съм правила още.  Чакам от село пиле  и заек  Grinning

# 87
  • Мнения: 115
Здравейте,
да ви питам - от къде купувате патешко, пуешко и заешко месце?

# 88
  • София, България
  • Мнения: 2 222
От готовите пюрета, на Плазмон, само ме е яд, че са само 40% ... и май няма патешко

# 89
  • Мнения: 476
и аз сега съм на етап въвеждане на месо. Мисля си да купя като за начало пюре от чисто месо (без зеленчук) и да добаям по една лъжичка за начало към зеленчуковото пюре, което приготвяме домашно. И аз видях, че съдържанието на месото е само 40% в тия бурканчета, които са уж само месни, но като няма от къде да взема чисто месо, ще купувам от тях.

Някой може ли да препоръча някаква марка пюрета (чисто месни), които ги водят с "био" месо. Сега колко можем да му вярваме на това "био" е отделна тема, която няма да подхващаме наново Simple Smile

Гледам на Хип пюретата, ама като че ли не виждам да пише, че месото им е от био производство.

Общи условия

Активация на акаунт